Christmas Markets / Noel Pazarları (Avrupa, 2022)

 
 


 
 

Christmas Markets / Noel Pazarları (Avrupa)

Ortaçağdan kalan ve geleneksel olarak Avrupa’nın kasaba meydanlarında düzenlenen, Almanca “weihnachtsmarkt” olarak anılan bu pazarlar bugün Asya’dan Amerika’ya kadar dünyanın hemen hemen her yerinde kutlanılan sosyal bir şölendir.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde kurulan bu pazarların başlangıcı tarihi değeriyle 1298 yılında Avusturya Viyana’da, kralın vatandaşlara Aralık ayında “Krippenmarkt” adlı bir pazar kurmasına izin vermesiyle başlamış olsa da; günümüz Noel pazarlarının ilkinin 1384 yılında Almanya’nın Bautzen şehrinde kurulduğu bilinmektedir.

Noel ve Noel Arifesi Hristiyanlar için oldukça özel bir dini bayram olduğu için bu günlerde genelde pek çok yer kapalıdır.Hazırlıklarınızı buna göre planlayın!

Eskiden azizlere özel kutlanan özellikli günlerde insanlar birbirlerine hediye verirlermiş. 16. yüzyılda Alman protestan reformcu Martin Luther, bu günler yerine Hz. İsa’nın doğduğu günün daha uygun olacağı görüşünü yaymış. O zamandan beri de Noel pazarları yaygın olarak kutlanır olmuş.

Hristiyanların Hz. İsa’nın doğumunu kutladıkları Noel (Christmas) 25 Aralık’a tekabül eder. 24 Aralık’a da Noel Arifesi ya da Christmas Eve denmekte. Noel gününden önceki 4 haftaya denk düşen döneme de “Advent” deniyor. Noel pazarları da genelde Kasım ayının sonlarında, Advent döneminin başlarında kuruluyor ve Neol Arifesi’ne kadar açık oluyor. Avrupa’da Colmar, Strasbourg gibi bazı şehirlerde pazarlar 31 Aralık, hatta bazı şehirlerde ocak ayının ilk hafta sonuna kadar kurulmaya devam ediyor.

 
Aşağıdaki liste genelde en ilgi çeken Avrupa kentlerinin Noel Pazar kurulum tarihlerini içerir. Avrupa’daki en iyi Noel pazarları sıralamasında her zaman ilk 3’e giren Colmar’ı (Marché de Noël de Colmar), daha çok tercih edilmeleriyle de  ; Almanya, Avusturya, Macaristan, Fransa, Çekya sonrası diğer Avrupa kentlerini, bu mevsim döneminde bütçe ve sosyal imkanlarınızla ziyaret edebilmeniz tercihlerinize göre değişebilir.
 
En büyük ve en renkli Noel pazarı geleneğinin öncüsü Almanya olup en az 150 adet pazar alanına sahip Avrupa ülkesidir (Weihnachtsmarkt/Christkindlesmarkt). En eski geçmişe sahip pazar ise Dresden’de kurulanıdır. Nüremberg Christkindlesmarkt Frauenkirche Kilisesi’nin hemen önünde, Hauptmarkt’ta kurulan ilgi çekn Alman pazarıdır. Ayrıca ; Kuzey Almanya’ daki orta çağ kasabası Erfurt’ taki noel de çok canlı geçer. Aachen Katedrali çevresinde kurulan Aachen Noel pazarı her yıl 1.5 milyon ziyaretçiyi kendine çekmektedir.
 
Viyana’da Noel pazarı belediye binasının da yer aldığı Rathausplatz’da kurulur. Bu pazarın en önemli özelliği Avrupa’nın en ünlü buz pistine sahip olmasıdır (Wiener Christkindlmarkt).
 
Çek’ler Prag’da noel’i Wenceslas Meydanı ile Prag Eski Şehir Meydanında kutlarlar (Trhy Praha).
 
Amsterdam’ da bu pazar Museumplein’ de kurulur.
 
Belçika Brüksel’de ise Grand Place 2 km.lik alanıyla ev sahipliği yapacaktır (Plaisirs D’Hiver / Winterpret).
 
Fransa Strazburg’ daki 1500’lü yıllardan itibaren kurulan bu Pazar, şehrin en merkezi konumu olan Notre Dame Katedrali’nin önünde kuruluyor (Marché de Noël de Strasbourg).
 
İtalya’nın güneyinde yer alan ve ülkenin üçüncü büyük kenti olan Napoli genellikle yaz tatillerinin favori kenti olsa da Noel döneminde de görmeniz kaçınılmaz olacaktır.
 
İsveç Stockholm’de Noel kutlaması şehrin tarihi noktalarından birisi olan Gamla Stan’da kuruluyor.
 
Danimarka Kopenhang’daki pazar ise Tivoli Bahçeleri’nde kurulur.
 
Macaristan Budapeşte’ de noel Vörösmarty meydanına kurulan pazar ile renklenir.
 
Baltık Denizi’nin gözdesi Estonya’nın başkenti Tallinn, Hırvatistan’ın başkenti Zagrep, Polanya Poznań, Romanya Cluj-Napoca… diğer avrupa noel pazarlarının merkezi noktalarıdır.
 
Noel pazarları sadece alışveriş amaçlı bir buluşma mekanları değil; Avrupa’nın görkemli mimarisiyle birleşen anılarınızda masalsı bir yolculuk olacaktır…

Sağlık ve güzellik ile..

Kasım 2022
 
 

 
 

– Ana Sayfaya dön –

 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/doktoru1/public_html/wp-includes/functions.php on line 5109

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/doktoru1/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 110