Münih’ te günlerden pazar, ne yapalım? & Münih Müzeleri

 
 
 

Günlerden “pazar” Münih’ te gün nasıl geçer ?

 
 

Pazar günü bir dinlenme günüdür. O gün dükkanların çoğu kapalıdır ve çok az kişi çalışır ve kilise dışında pek çok yer kapalıdır (bu nedenle cumartesi’ den eksik ihtiyaçlarınızı karşılayın!). Halk yoğun hafta içi temposunu evinde yada eş dostu ile bir mekanda geçirir. Çim biçme, mobilya monte etme benzeri işlere girişip, gürülütü yapılması ve sükûnetin bozulması hoş karşılanmaz. Eh bu durumda evde kalacağımıza pazar günleri bakın neler planlayabiliriz?. 

Bu arada pazar’ ları kent tamamı ile kapalı mı?.. tabiki hayır.. Pazar günleri açık olabilen bazı market ve mağazalar da var…bunlara kısaca bakalım..

 

# EDEKA-Ernst Ostbahnhof – (Orleansplatz 10-12, 81667, Münih) : Ostbahnhof tren istasyonunda (otobüs terminalinin yakınında) elverişli bir konumda yer alan EDEKA-Ernst, yılın 365 günü saat 23: 00’e kadar açıktır. Gıda ve gıda dışı büyük imkanları sunan Alman’ların oturmuş market zinciridir (bu arada Alman Lidl ve Aldi daha ekonomik market zinciridir hatırlatalım)..Ayni zincir market ; Terminalstrase 18, Münih Flughafen Terminal 2 (Havaalanı), EDEKA-Ernst Hauptbahnhof, Arnulfstraße 2 (Hauptbahnhof) ana tren garı yakınında da var..Burada suşi ve dürümler gibi birkaç paket servis seçeneği / fast food yemeği ile birlikte bir salata bar da var. Ana tren gar altında sınırlı sebze meyve seçenekligecesaat 22.00’e kadar açık olan “Mini Markt Hauptbahnhof” u da bulabilirsiniz.

# DM -drogerie markt :  Ostbahnhof, Orleanspl. 10-12..
Almanya’nın bilinen Drog (ilaç) marketidir. İlaçlar bildik kimyasal (eczane tipi) tarzda değildir.Takviye gıda, doğal beslenme ve ek destek için zengin raflara sahiptir. Polivitamin, mineral, detox, şampuan, kozmetik  vs.. ne ararsanız bilimumu burada..Orleansplatz yakınlarındaki U bahn (U4-U5) – Ostbahnhof istasyonuna yürüme mesafelidir.Saat 23.00′ e kadar açık.

# Restoranlar ; Restoranların ve kafelerin Pazar günleri çalışmasına izin verildiğini bilmelisiniz ve bazıları Pazar günleri kapanmayı tercih edebilirken, birçoğu açık kalmakta.. Münih’teki birçok benzin istasyonunda dondurulmuş pizzalar, hazır erişteler, atıştırmalıklar ve hatta bazen taze et / sebzeler gibi temel yiyecekler ve içecekleri bulma imkanını unutmayın!

Rubenbauer Genusswelten (Orleansplatz 10, 81667 Münih)  : Ülkemizdeki Avm üst kat yemek bölümü tarzlı bir gastronomi alanlarıdır.

# Erntebox : doğrudan çiftçilerden taze yerel ürünler arıyorsanız, bakmanız gereken Erntebox adlı kola-meşrubat-atıştırmalık makinaları gibi para atılıp istediğinizi alma imkanı sunar. Temel olarak, bunlar çiftlik  yumurtaları, kümes hayvanları, patatesler ve daha fazlasını satan şehrin mini kutu marketleridir.

# Fırınlar-Pastane : Yasaya göre, Münih fırınlarının Pazar günü birkaç saat açık olmasına izin veriliyor, bu da  taze ekmek veya hamur işleri bulmakta zorlanmayacağınız anlamına geliyor.Hafta içi ekmeğinizi saat 15.00′ lere kadar taze almanız önerilir.Zira sonrası ekmek bulmak kolay olmayabilecektir!..Onlarca fırın listesi var ama ben size merkezi konumdaki deneyimli olduğum adresi vereyim..Rischart`s Backhaus : Kaffeehaus seit 1883, Marienplatz 18 – 80331 München

# Müzeler ve Hediyelik eşya noktaları ; Münih’ te müzeler genelde pazartesi kapalı olurken, çoğu müze pazar günü açıktır ..detay aşağıda!

# Hediyelik eşyalar : Hauptbahnhof ve Ostbahnhof’ta Pazar günleri çok çeşitli hediyelik eşya ve tebrik kartları, vıdı vıdı pek çok şeyi satan P & B Books  yada  şişe şarap veya kapalı gıda hediyesi için dükkan imkanları vardır.

Siz turist olarak gelmişsiniz..Evde zaman öldürmek olmaz! Öyle dükkanların ve pek çok alışveriş imkanlarının da olmadığı bir gün..  Münih’teki Pazar günleri sizin için ; şehrin birçok kültürel ve rekreasyonel imkanlarından yararlanmak için mükemmel bir gün olabilir.

İşte size özellikle PAZAR günleri daha verimli olabilecek “12 adet” – Münih etkinlik listesi..

 

➣ 1- Pazar’ ları Müze günümüz olsun :  Münih’te pek çok müze Pazar günleri açıktır (sadece 1 € olanların bir listesi için buraya tıklayın!). Müzelerde kitaplar, tebrik kartları, harika hediyeler alabileceğiniz güzel hediyelik eşya dükkanları olacaktır. Bu müzelerden bazıları : Kunstareal çevresindeki  Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek der Moderne ve  Bavarian National Museum, The Egyptian Museum, The Schack Gallery..

Mutlaka en az 2 müzeye 1 € bedel ayırıp, bir “pazar” gününüzü ayırın!

 

 

Ve kısaca, Münih Müzeleri (2024)..

 

↣  Münih Müzeleri – bakın

↣  Münih Müze Rehberi (pdf-2023) – bakın

 

↣ Alte Pinakothek (Barer Cad. 27) : Dünyanın en eski galerilerinden biri olan 14.-18. yüzyılı kapsayan geniş bir koleksiyona sahip sanat müzesi.

Alte Pinakothek München 1836 yılında kendisi de önemli bir koleksiyoner olan Kral I. Ludwig tarafından açılmıştır. İnşaatına 1826 yılında başlanan yapı, mimar Leo von Klenze tarafından planlanmış ve her türlü genişlemeye uygun olarak tasarlanmıştır. Açıldığında Kral’ın koleksiyonunun yanısıra Wittelsbach ailesinin de önemli katkıları olmuştur. İkinci Dünya savaşında bina ciddi olarak zarar görmüş ve tahrip olmuştur. Bina 1957 yılında Hans Dölgast tarafından detaylara mümkün olduğu kadar sadık kalarak tekrar inşa edilmiştir (yapı Neo-Rönesans Mimari özelliğini taşır).

Alt ve üst kattaki 19 salon ve 47 odada, 14. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Avrupa resim sanatının 700’e yakın tablosu sergilenmektedir. Müze tablo izlencesinin yanısıra konser, film gösterimi, workshoplar ve seminer gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

14. ve 17. Yüzyıl Alman, 15. ve 16. yüzyıl Hollanda, 16. ve 18. yüzyıl Flaman, 13. ve 18. yüzyıl İtalyan, 16. ve 18. yüzyıl Fransız, 16. ve 18. yüzyıl İspanyol resimlerine ev sahipliği yapar.. Müze ; Pazartesi  kapalıdır. Hafta içi saat 10-18 (Salı & Çarşamba 10.00-20.00 ) arası açıktır. Tam bilet : 9 €, İndirimli : 6 €, Pazar günü giriş : 1 €’ dur (2024). Ulaşım : Tramvay / 17-27-28 ; Otobüs : 68-100    (durak :  Pinakothek) (Resmi web sitesi)

Müze’ den görüntüler..

 

 

↣ Neue Pinakothek (Barer Cad. 29) : 18. ve 19. yüzyıllardan kalma Avrupa sanatına odaklanan sanat müzesi.

Müze ; 31 Aralık 2018’den itibaren, yapısal nedenlerle ve de kapsamlı bir yenileme  amacıyla halka kapalıdır. 2029′ da yeniden açılması planlanıyor. Bu dönemde, 19. yüzyıl sanatının önemli eserlerinden bir kısmı, Alte Pinakothek’ in zemin katında ve Sammlung Schack Koleksiyonu’nda sergilenmektedir. Müze Alte Pinakothen’ in hemen kuzey sınırında yer almakta (resmi web sitesi).

 

 

↣ Pinakothek der Moderne (Barer Cad. 40) :

Almanya’nın en önemli sanat bölgelerinden biri olan ve Münih şehrinde bulunan Kunstareal, Pinakothek der Moderne Müzesini de içinde barındırmaktadır. Modern sanat müzesi, şık bir binada yer almaktadır – dünyadaki türünün en büyük müzelerinden birisidir. Çeşitli sanat dallarının sergilendiği  4 farklı sergi evi (Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Müzesi, Bavyera Eyaleti Resim Koleksiyonu, Devlet Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Devlet grafik koleksiyonu) bulunan Pinakothek der Moderne, Avrupa’nın en büyük koleksiyon evlerinden biri olmaya hak kazanmıştır. Bununla beraber müze, çağdaş ve modern sanatta dünyanın en büyük müzelerinin arasında yer almaktadır. Dünyaca ünlü olan Pinakothek der Moderne’nin inşaatı, 7 yıl sürmüştür. 7 yıl boyunca ustaca inşa edilen bu muazzam koleksiyon evi, 2002 yılının eylül ayında açılmıştır.  Tasarımı ünlü Alman mimarına ait olan Pinakothek der Moderne, 22.000 metrekare alana sahiptir. Binanın birinci katı Sanat koleksiyonuna ayrılmıştır.

Tasarım koleksiyonunun geliştirilmiş bütün parçaları müzenin bodrum katında sergilenmektedir. Özellikle, motorlu taşıt tasarımı en çok ziyaret edilen bölümlerden biridir.

Müze ; Pazartesi  kapalıdır. Hafta içi saat 10-18 (perşembe 10.00-20.00 ) arası açıktır. Tam bilet : 10 €, İndirimli : 7 €, Pazar günü giriş : 1 €’ dur. 18 yaş altı : Free, (Özel sergiler için özel giriş fiyatları geçerli olabilir) (ayrıca ; Alte Pinakothek, Pinakothek der Moderne, Museum Brandhorst ve Schack Collection’ı ziyaret etmek için satılan “günlük bilet” (12 €) sadece müzelerden temin edilir) (resmi web sitesi).

Müze Alte Pinakothek’ in hemen doğu sınırında yer alır ve müze ulaşımı aynı noktalardır. 

 

 

↣ Bavyera Ulusal Müzesi / AKA Bayerisches Nationalmuseum (Prinzregentenstr. 3) :

Avrupa’ nın en önemli, Almanya’ nın en büyük dekoratif sanat müzelerinden biridir (Kral Maximilian II tarafından 1855 yılında kurulmuş). Geç antik çağlardan 20. yüzyılın başlarına kadar değişen Avrupa eserlerine ev sahipliği yapıyor. Wittelsbach hanedanının temsilcileri tarafından oluşturulan bir altın fonlu Bavyera hazinesi, dünyanın resim başyapıtlarından oluşuyor. En seçkin sergileri arasında ortaçağ Alman heykelleri koleksiyonu ve büyük duvar halıları da var. Ayrıca önemli bronz, saat, porselen ve cam koleksiyonları ve Orta Çağ’dan 19. yüzyıla kadar kronolojik olarak düzenlenmiş Bavyera’nın sanat ve kültür tarihine adanmış büyük bir bölüm vardır (resmi web sitesi) (adres : PrinzregentenstraBe 3, 80538 München). Müze ;   Pazartesi  kapalı, perşembe günü saat 10-18/20*, diğer günler saat 10- 17/18* arası açıktır (* = yaz dönemi). Tam bilet : 7 €, indirimli : 6 €, 18 yaş altı Free…Pazar günü : 1 € ..

Ulaşım : Otobüs – 100 / Nationalmuseum & Haus d.Kunst ; U4-5 / Lehel

 

 

↣ BMW Müzesi : 1972 Olimpiyatların açılış günü için, şehrin ünlü bir simgesi haline gelen dört silindirli motor şeklinde (tasarımlı) bina merkez ofisi ve yanında fabrikayı barındırıyor.. Fabrika arazisi içinde BMW Welt (müze) var. Mimari kompleks, şirket amblemi ile kaplanmış bir kase biçiminde yapılmış. BMW Welt, çatısındaki 800 kW’lık güneş enerjisi paneliyle gerçek anlamda bir tasarım harikası.

Münih Olimpiyapark’ tan BMW fabrika & Müze alanı

%60’ı yer altında bulunan 73.000 metrekarelik bu yapı, açık mimari konseptini temel alan bir tasarıma sahip. 21.yüzyılı temsil eden yeni nesil binaların ilki diyebileceğimiz Welt’in inşası 2003 yazından 2007 yazına kadar sürmüş. Mevcut otomobil ve motosiklet serilerinin yanında BMW Group’un diğer markalarından MINI ve Rolls-Royce showroomlarının da olduğu binada misafirler yeni BMW’leri deneyimleme fırsatı buluyor (BMW Welt ; Pazartesi – Cumartesi saat 07:30 – 00:00 ; Pazar ve tatil günleri 09:00 – 00:00 arası açıktır. BMW Welt’e giriş ücretsizdir. Otopark alanı 15 dk. free sonrası saat’ lik / 2.5 € – ücretli!). Müze ; Adres : Olympiapark 2 ; Salı-Pazar: saat 10:00 – 18:00 (son giriş 17:30) arası açıktır. Giriş ücreti 2024; tam bilet 10, indirimli 7 €, en az 5 kişi – grup / kişi başı 9 €, 2 erişkin 3 çocuk max. 5 kişi (aile) : 24 €..(BMW Museum – Bilgi için bakın). Ulaşım : U2 – “Scheidplatz” (Feldmoching yönü) veya U3/U8 – “Olympiazentrum” yada “Petuelring” (Moosach veya Olympiazentrum yönü), tramvay 27- “Petuelring” durakları.

 

 

↣ Münih Rezidans Binası & Müzesi (resmi web sitesi) :

Münih Rezidansı, 1508-1918 yılları arasında Bavyera Dükleri ve krallarının ikametgahı olarak kullandığı eski bir saray. 10 avlu ve 130’ dan fazla odanın yer aldığı  büyük bir yapı bir kompleksidir (Max-Joseph-Platz meydanı/ Residenzstraße 1 caddesi üzerinde).

1385 yılında şehrin kuzeydoğu köşesinde bir kale olarak inşa edilen yapı ; yüzyıllar boyunca genişleyerek muhteşem bir saray haline getirilmiş. Rönesans ile başlayan ve Erken Barok ve Rokoko dönemlerinden Neoklasizm’  e kadar uzanan  dönem içinde  odaları ve sanat koleksiyonları ile günümüzde saray, Bavyera Saray Dairesi (Residence Museum’un kendisi ve de Hazine ve Cuvilliés Tiyatrosu) müzeleri ve diğer kültür kurumları ile birlikte, Bavyera’daki en büyük müze komplekslerinden birisidir.

Münih Rezidansı’ nın zemin planı

Buradaki en ünlü oda (en güzeli) 66 m uzunluğundaki Antiquarium‘dur.

Munich Residence’ ta gruplar için rezervasyon gerekmemektedir. Maksimum grup büyüklüğü 25 kişi ile sınırlıdır ve grubun her bölümünün kendi tur rehberine sahip olması gerekir. Kraliyet dönemine ait paha biçilmez sanat eserlerini görmek isterseniz farklı bölümleri için farklı ücret vereceksiniz (Müze için ayrı, Hazine için ayrı bedel ödenir!)(her biri için tam bilet 9 €, indirimli 8 €). Bazen ikisi için kombine bilet imkanı olmakta (tam 15, indirimli 13 €) (tümünde ; 18 yaş altı ücretsiz). Cuvilliés Tiyatrosu (Çeşme Avlusu ile Eczacı Avlusu arası) – giriş ücreti / tam ; 5 – İnd. : 4 €). Rezidans Müzesi + Hazine + Cuvilliés Tiyatrosu (Kombine bilet)/ tam 20 – ind. 16 €’ dur.. Ulaşım : U3-4-5-6, Odeonsplatz

 

 

↣ Nymphenburg sarayı (Schloß Nymphenburg 1- Munich) (resmi web sayfası ) :

Kral Ludwig II’ nin doğum yeri olan ve Münih’in batısındaki Neuhausen-Nymphenburg bölgesinde bulunan Schlosspark Nymphenburg” botanik bahçe alanı büyük birarazidir.  İçerisinde barok tarzda yapılmış  “Schloss Nymphenburg / Nymphenburg Sarayı” ını  ve de  saraya bağlı park binalarını barındıran kompleks yapıları barındırır.  Avrupa’ nın en büyük saraylarından olan yapı, günümüzde en çok ziyaretçi alan saray konumundadır. Saray hem prenslik hem de krallık döneminde Bavyera’ nın yüzyıllarca yönetildiği yerdir. 1700′ lü yıllarda inşa edilen saray ilk olarak yazlık amaçlı yapılmış. Sarayı, döneminde bir dük’ün karısına doğum hediyesi amaçlı yaptırdığı söylenmekte. Saray arazisinde bulunan İnsan ve Doğa Müzesi’ ne pazar günleri sadece 1 € ile giriş yapılıyor.

Nymphenburg Saray Haritası 

 

Saray bahçelerinde dolaşmak özellikle  güzel güneşli bir günde kesinlikle daha iyi ve verimli olurken,  yağmurlu bir günde de burayı ziyaret etmek  kötü fikir olmayacaktır. Çünkü bölgede gezebileceğiniz çok sayıda müze ve kapalı alan mevcuttur..

Sarayın içini görmek veya  20.000 tür ve alt türe ev sahipliği yapan yakındaki Botanik Bahçesi’ne gitmek için mükemmel bir fırsattır. 1 Ocak, 24-25 ve 31 Aralık kapalıdır! Yaz dönemi ; Saray – Marstall Müzesi ile “Nymphenburg Porselen” müzesi her gün saat 09-18, Kış dönemi ; her gün saat 10-16 arası açıktır. “Friedrich Ludwig von Sckell ve Nymphenburg” sergisi Nisan ayından Ekim ortasına kadar her gün sabah 9’dan akşam 6’ya kadar Sardunya Evi’nde görülebilir. Giriş ücretsizdir.

➛ Ulaşım : S2 banliyö treni- Obermenzing durağı; Tramvay 17 / Bus (otobüs) 51 -151 – Schloss Nymphenburg durağı..

** Ücret :  Porselen müzesi & Marstall müzesi dahil : yaz dönemi tam bilet 15 € / İndirimli 13 € ; Kış dönemi tam bilet 12 € / İndirimli 10 €’ dur; Normal saray girişi : tam bilet 8 € / indirimli 7 € ; Marstall Müzesi ile “Nymphenburg Porselen” müze girişi de; tam bilet 6 – İndirimli 5 €’ dur (2024). Saray bahçe alan gezisi & park’ lar : Free (belli bir saate kadar).

Müze’ den…

 

 

↣  Glyptothek (Königsplatz 3) (Web sitesi) : 

1816-1830 yılları arasında inşa edilen ve 1834 yılında açılmış  ilk kamusal heykel galerisidir. Königsplatz’ da bulunan Münih’ in en eski halk müzesi olup, 1815’te mimar Leo von Klenze tarafından Neoklasik tarzda tasarlanmıştır. Binanın ön yüzü, bir Antik Yunan tapınağının 19. yüzyıl versiyonudur. Müzenin duvarları, renkli freskler ve sıvalar ile süslüdür. Müze içerisinde, Yunan ve Roma heykellerinden oluşan dikkate değer bir koleksiyon bulunmaktadır. Klasik Yunan-İtalyan tarzında tasarlanan Glyptothek, on üç dikdörtgen, kare ve yuvarlak bir avlu etrafında oturtulmuştur. 
Glyptothek, pazartesi günleri dışında haftanın her günü ziyarete açıktır. Çarşamba günleri saat 10.00 ile 18.00 (20.00)(yazları) aralığında, diğer günler ise 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücretleri : tam bilet 6 €, indirimli : 4 € ; Yıllık kart ; tam 20, indirimli 15 €’ dur. Pazar günleri müze girişi 1 € bedellidir!. Ulaşım : U2-8 / Königsplatz : Otobüs : 58 – 68 – 100 / Königsplatz

 

Königsplatz Meydan & Kapısı :

19. yüzyılda Avrupa Neoklasizmi tarzında inşa edilmiş, Propyläen Kapısı’nı ve birbirine bakan Glyptothek ve Staatliche Antikensammlungen müzelerini barındıran alandır. Königsplatz’ın çevresindeki bölge, Münih’in galerisi ve müze bölgesi olan Kunstareal’ ya ev sahipliği yapmaktadır.

Meydan müzeler bölgesi olup, Glyptothek’ in hemen karşısında da ;  Staatliche Antikensammlungen – Münih’ in Eski Eser Koleksiyonlar müzesi bulunur.

Bu Müze ; Bavyera’ nın Yunanistan, Etrurya ve Roma’ dan gelen antika koleksiyonlarını barındırır.

 

 

↣ The Museum of Five Continents (Maximilianstraße 42) : Beş Kıta Müzesi / AKA Museum Fünf Kontinente : Şehirdeki en büyük ikinci müze. Maximilianstraße’deki bu büyük müze, Almanya’nın ilk etnoloji müzesidir.

Mevcut koleksiyon; Avrupalı olmayan özellikle  Uzak Doğu, Güney Amerika, Doğu ve Orta Afrika nüfuslarının kültür ve yaşamı ile ilgili yaklaşık 150.000 parça içermektedir (web sitesi) (salı-pazar saat 09.30-17.30, tam bilet 5 €, indirimli : 4 €, 18 yaş altı free – pazar günü : 1 € giriş ücreti vardır).

Müze’ den..

 

 

↣ The Egyptian Museum (Mısır Sanatı Devlet Müzesi) – AKA Ägyptisches Museum (Gabelsbergerstr. 35) : Bavyera eyaletinin eski Mısır sanatı koleksiyonuna ev sahipliği yapan bir arkeoloji müzesidir.

Müzenin orta doğu bölümünde, Asur ve Babil kültürüne ait eserler sergilenmektedir. Daha öncesi Mısır müzesi Münih Residenz’ de bulunuyordu, ancak Haziran 2013′ te Kunstareal’ e taşınmıştır. Müze giriş ücreti 5 €, pazar günü : 1 €.

 

Diğer müzeler ;

↣ The State Coin Collection – Para kolleksiyon müzesi (Residenzstrasse 1) : Madalyalar, madeni paralar, banknotlar ve daha fazlası dahil olmak üzere 300.000 öğeden oluşan büyük bir koleksiyon.

 

↣ The Schack Gallery – AKA Galerie Schack or Sammlung Schack (Prinzregentenstraße 9) : Eski Prusya Büyükelçiliği’nde bulunan 19. yüzyıldan kalma geç Romantik Alman resim koleksiyonuna sahip sanat galerisi.

 

↣ The State Collections of Antiquities – Devlet eski eserler müzesi (Katharina-von-Bora-Straße 10) : Günlük nesnelerden sanata kadar eski eserlerin bir koleksiyonu içeir. Sizi antik bir dünyaya götüreceğinizden emin olabilirsiniz!

 

↣ Museum of Man and Nature – AKA Museum Mensch und Nature (Schloß Nymphenburg) : İnsan ve doğa müzesi, Nymphenburg Sarayı’nda bulunan bir doğa tarihi müzesidir.

 

 

↣ Deutsches Museum (Museumsinsel 1) / Alman Müzesi

Dünyanın en büyük teknoloji ve bilim müzesidir. Aynı zamanda Münih şehrindeki en büyük müzedir. Yılda yaklaşık 1.5 milyon ziyaretçinin geldiği, Almanya’ nın en çok ziyaret edilen bu müzesinde 50 farklı bilim ve teknoloji dalına ait 28,000 farklı obje sergilenmektedir. Müze Oskar von Miller’in öncülüğünde Alman Mühendisler Odası (VDI) tarafından 28 Haziran 1903 tarihinde kurulmuştur. Müze 4 farklı yerde konumlandırılmıştır. Müze adasında yer alan ve ilgi alanı en fazla olan müze, ana binadır. Bunun yanı sıra Münih şehrinin merkezinin Kuzey tarafında yer alan “Flugwerft Schleissheim” Havacılık Müzesi de Deutsches Museum’un bir bölümüdür.
Ayrıca ulaşım teknolojisi alanında büyük öneme sahip olan Theresienhöhe bölgesindeki “Verkehrszentrum” da büyük araştırmalara ev sahipliği yapmaktadır. Deutsches Museum’ un dördüncü ek binası da Bonn şehrindedir. Müze tarih öncesi araçlardan uzay çağı icatlarına kadar kapsamlı bir bilim ve teknoloji araştırması sunuyor. Havacılık, bilgisayar, madencilik, teknik oyuncaklar ve telekomünikasyon gibi çeşitli temalar etrafında kalıcı interaktif sergiler düzenlenmektedir. Yan tarafta, Forum am Deutsches Müzesi (Alman Müzesi Forumu) bir planetaryum ve bir 3D sinemaya ev sahipliği yapmakta. Müzeye ulaşım oldukça kolaydır. S Bahn – (S1-2-3-4-6 / Isartor’dan) kısa bir yürüyüşün ardından, Isar nehri üzerindeki Boschbrücke (Bosch) köprüsünü geçip müze alanına ulaşılır. Alternatif olarak, Tramvay : Hat 16 / Isartor, Hat 18 / Fraunhoferstraße yada Otobüs : Hat 132 / Boschbrücke, Hat 52 ve 62 / Baaderstraße duraklarından ulaşım mümkündür. Tam bilet : 15 €, Aile bileti (2 ergin – 1 çocuk) 31 €, 6-17 yaş : 8 €, 5 yaş altı ; Free, Münih kart :12.5 € bedelli giriş ücreti ile hergün saat 09-17 arası müzeyi ziyaret edebilirsiniz (Pazar günü – 1 € uygulaması bu müzede YOKTUR!). Ayrıca ; “Verkehrszentrum”, “Flugwerft Schleißheim” ve “Deutsches Museum – Museumsinsel” 3′ lü müze için yıllık kart tutarı tam bilet ; 45, indirimli 24 €’ dur. (➣ Kişisel yorum : Ben 2023 yılı ziyaretimdeki gözlemim ile müzeye mutlaka gidin diyemiyorum!, aktarılan beklentiyi alamadım ㋡)

 

Müze’ den..

 

 

↣ Münchner Stadtmuseum (şehir müzesi) : Müzesi’nin büyük alanı, dört farklı bileşenle çerçevelenmiş iki geniş avludan oluşmaktadır. En eski bina, 1500′ den kalma tarihi cephanelik olup St. Jakobs-Platz’a bakar. St.-Jakobs-Platz’daki Münih Şehir Müzesi, kalıcı sergiler yanında, değişen özel sergilere, uygulamalı sanatlara, şehir kültürü & fotoğrafçılık, grafik / resimler, reklam sanatı, moda gibi koleksiyonlara ev sahiliği yapar.

Müze Almanya’nın sanat ve kültürel açıdan en büyük belediye müzesidir. 2024 yılında tamamen revüze edilecek müzede şu an tüm eserle bulunamamaktadır.Kalıcı sergide Münih tarihve kuruluşuna ait eserler sergilenir. Ayrıca kalıcı sergi; müzik aletleri, kukla & tiyatro, film ve sinema dalındaki eserlere de ev sahipliği yapar. Pazartesi kapalı olan müzeye diğer günler saat 10-20 arası, tam bilet : 7 €, indirimli : 3.5 € bedelle girilebilir. 18 yaşaltı free. (Ulaşım :U bahn- U1-2-3-6-7 /Sednlinger tor ; Otobüs hat 53-62 / St.-Jakobs-Platz)

 

↣ Toy museum (Münih oyuncak müzesi) : Müze, Münih’in merkez meydanı Marienplatz’da yer almaktadır. Eski Belediye Binası’nın 4 katı da yazar I. Steiger’in ailesinden gelen ana oyuncak koleksiyonuyla doludur. Koleksiyonun bir diğer parçası da dünyanın dört bir yanından getirilen oyuncaklardan oluşuyor. Bu müzeyi ziyaret etmek, çocuklar ve yetişkinler için eğlenceli olmakta.

 

↣ Haus der Kunst (Prinzregentenstraße 1, 80538 München) : Münih’ teki modern ve çağdaş sanat müzesidir. Kent’in en büyük parkı olan Englischer Garten’in güney ucundaki Prinzregentenstraße 1’de yer almaktadır. II. Dünya savaşı esnasında Münih bombalarla yerle bir olan ve geçmişin izini taşıyan çok az sayıda bina vardır. Haus Der Kunst onlardan birisidir. Bu Sanat Evi, çağdaş sanatın dünya çapında başta gelen bir merkezidir. Dünyanın en eski galerilerinden biri olup 14.-18. yüzyılı kapsayan geniş bir koleksiyona sahiptir. Ulaşım : U bahn (U3-4-5-6 / Odeonsplatz), Otobüs hat 100 / Königinstraße..

 

Ve diğer müzeler : The Munich Jewish Museum, Museum Villa Stuck, Munich City Museum, Valentin Karlstadt Musäum, Pasinger Fabrik, Rathausgalerie, Maximiliansforum..

 

Pazar günü “müze” ziyaretlerini bitirdikten sonra, Münih gezimize devam..Sırada neler var?

 

➣ 2- Münih’in güzel parklarından birinde yürüyüşe çıkın : Pazar günü Münih’te yapılacak en popüler şeylerden biridir ve hava izin verirse güneşlenmek ve spor yapmak ayrı bir enerji katar.

Tercih edilenler,  Şehir merkezinde bulunan İngiliz Bahçesi  yada Westpark veya Ostpark harika seçenek olacaktır (Park alanları – detay için bakın).

 

➣ 3. Güzel bir kahvaltının veya brunch’ın tadını çıkarın : Kafe & mekan mı arıyoruz?..Münih’te çok alternetafli mekanlar var..Önerilenler ;

Mary’s Kahve Kulübü (Türkenstraße 86A), Cafe@Belstaff (Eski adıyla Stereo Café) – (Residenzstraße 25), Wir Machen Cupcakes (Frauenstraße 11), Mucki & Floyd (Eski adıyla Hoover & Floyd)(Ickstattstraße 2), Cafe Lotti (Schleißheimer Caddesi 13), Aroma Kaffeebar (Pestalozzistrasse 24), Café Blá (Lilienstraße 34), LAX Eatery (Neureutherstrasse 1), dekorasyonu ile dikkat çeken Turmstüberl (Isartor’da Valentin-Karlstadt Müzesi’nin içinde)..

➙ Kendi deneyimim, önerilir : Vollaths cafe & Breakfast (Thalkirchner Str. 1, 80337 München, ulaşım : U bahn (U-1-2-3-6-7 / Sendlinger Tor), Tramvay : 16-17-18-27-28 / Sendliger Tor, Otobüs hat 62 / Sendlinger Tor

 

 

➣ 4. Maximilaneum‘da brunch yapın : Bavyera parlamentosunun önemli toplantılar için toplandığı bir bina, burada brunch’ın tadını çıkarabileceğiniz bir yer. Aslında, brunch’a ev sahipliği yapan restoran, tüm parlamenterlerin her gün yemek yediği restoranla aynı imiş.

Maximiliansbrücke (Maximilians köprüsü) & Maximilaneum

Hafta içi kiracısı olduğu parlementerlere hizmet sunmakta..Hafta sonu ise halka açık.. Münih’in zarif Haidhausen semtinde bir tepenin üzerinde yer alan bu dönüm noktası, lüks alışveriş mekanı Max-Planck-Straße 1’de konuşlanmış..Aynı isimli bir vakıf binası.Isar Nehri boyunca bir tepenin üzerinde yer alan konut, Münih’in Eski Kent bölgesinin kalbine giden ünlü lüks bir alışveriş caddesi olan Maximilianstraße ile i içedir.Vakıf ; 1852’de Kral II. Maximilian tarafından orijinal adı “Athenaeum” olarak, yetenekli genç erkeklerin sosyal geçmişlerine bakılmaksızın potansiyellerini yerine getirmelerine yardımcı olmak ve onları kamu hizmeti için yetiştirmek için kurulmuş.Yıllar geçtikçe kız öğrenciler dahil konaklama, öğrenci değişim programları ve bursları ile günümüzdeki konumunu almıştır.İkinci Dünya Savaşı sırasında Maximilianeum, Nazi propaganda etkinlikleri için tercih edilen bir mekan haline gelmiş ve bombalanarak çoğu kısmını kaybetmiştir.Günümüzde bursiyerlere küçükte olsa bir oda ve yemek ile birlikte sosyal aktiviteler sunulmakta. Bu haktan anlaşmalı ortak üniversiteler için değişim programları öğrencileri de yararlanmakta imiş. Bölge ulaşımı : Tramvay 19-21 / Maximilianeum, U bahn : U 4 – 5 / Max-Weber-Platz..

 # Vakıf bilgileri için → buraya bakın..

 

Bu bölgede iken Isar nehri kıyısı boyunca güzel bir yürüme yolundan yürüyelim. Prinzregentenstraße’nin doğu ucundaki “Bogenhausen” bölgesinde “Maximiliansanlagen” park alanı bulunmakta. Burada sarı altın renkli 38 m. yüksekliğinde “Barış Meleği” – “Friedensengel” anıtı bulunur. 1870 Fransa-Prusya Savaşı’ndan sonra sağlanmış olan barışa ithafen 1899’da açılmıştır. Altı metre yüksekliğindeki zafer tanrıçası, sağ elinde barışın sembolü olarak bir zeytin dalı ve sol elinde savaş ve bilgelik anlamına gelen tanrıça Athena’nın bir tasvir görüntüsü olan Palladion’u tutar. Yaz aylarında festivallere ev sahipliği yapar.

 

 

➣ 5. Isar boyunca yürüyüş yapmanın (veya güneşlenmenin) keyfini çıkarın : Bu nehir belkide şehrin kalbidir ve yaz aylarında  güneşlenenler, barbekü yapanlar ve şehrin sunduğu imkanları ile en iyi şekilde sörf yapan sporcuları göreceksiniz..

 

 

➣ 6. Münih’in çeşitli semtlerinden birini ayrıntılı olarak keşfedin : Pazar’ ları kentin kıvrımlı sokaklarında yürüyüşlere çıkmak için harika bir zamandır.

Önerilen “Haidhausen yürüyüş turu” olacaktır. Semt, Münih’ in güney doğusunda  Isar Nehri kıyısındaki popüler bir bölgedir. Nehir kıyısının ağaçlar altındaki bira bahçeleriyle dolu yeşil alanları, yazın piknik yapılan önemli bir alandır. Deutsches Museum’ da burada bulunmakta. 1980’lerden kalma “Gasteig” kültür merkezinde ise tiyatro oyunları, filmler ve klasik müzik konserleri düzenlenir. Çevrede eski tarz pub’lar, etnik yemek mekanları, şık şarap barları ve Bavyera lezzetleri servis eden “Wirtshaus” tavernalarını bulursunuz.

 

➣ 7. Bir bira bahçesini keşfedip yudumlanın : Hava izin verdiğinde, bir bira bahçesini ziyaret etmek, Pazar günü Münih’te yapılacak en iyi, en rahatlatıcı şeylerden biridir. Münih’te toplu taşıma araçlarının yakınında bulunan tüm muhteşem bira bahçelerine göz atın!. Münih 200 civarı irili ufaklı bira bahçesine sahiptir(Detay için bakın).

 

➣ 8. Nymphenburg Sarayı arazisinde dolaşın ve “Nymfenburg” bölgesinde yürüyüs turu ile Botanik Bahçesi’ ni gezin :

➛ ☝️ Yukarıda anlatılmıştır! – (“Konu detayına buradan bakın”) 

 

➣ 9. Münih Sokak sanatı (Grafiti) gezi alanları keşfedin : Kentte sokak sanatı, duvar resimleri oldukça yaygındır.

▸ Ostbahnhof’un hemen arkasında bulunan Werksviertel-Mitte, duvar resimleri ve sokak sanatının gerçek bir hazinesidir. Bu alan, boyalı nakliye konteynırlarından ve yukarıdan aşağıya sanatla süslenmiş cephelerden, hatta dünyanın en büyük mobil tekerleğine kadar eserler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir alandır. Yine ;  ünlü Bahnwärter Thiel’e  ve Tumblinger strasse (cadde) boyunca şehirdeki en etkileyici büyük ölçekli duvar resimlerinden bazılarına ev sahipliği yapan “Schlachthofviertel” unutulmasın. Bahnwärter Thiel , açık hava kültür ve müzik kompleksi – bir tekno klup. Bir nevi alternatif kültür mekanı. Çevresinde yükselen duvarlarda sıralanan graffitiler Bahnwärter Thiel ile ilgili ipuçlarını vermekte. İsmini Alman yazar Gerhart Hauptmann’ın kitabından alan ve 2015 yılında açılan mekanda, hepsi yenilenmiş ve sanatsal bir objeye dönüştürülmüş tren ve metro vagonları, konteynırlar, bisikletler, bisürü hurdalardan bir dünya yaratılmış. Adres: Tumblingerstraße 45, 80337 – München

▸Isar nehri kenarında bulunan  Friedensengel (barış meleği) altında uluslararası sanatçıların kendilerini ölümsüzleştirdikleri bir tünel var. Burası Münih’teki en popüler buluşma noktalarından biridir (ve gün batımını izlemek için uygun alandır).

▸ Münih’teki en muhteşem büyük duvar resimlerinden biri, Zehentbauernstraße 8’deki Giesing‘de bulunur. Duvar resmi, Kurt Eisner, Sarah Lerch-Rabinovitz, Erich Mühsam, Gustav Landauer ve Ernst Toller gibi ünlü direniş savaşçılarını tasvir ediyor.

▸ Bir zamanlar 1972 Olimpiyatları’nın merkezi olan parkta bulunan “Olympiadorf”, renkli görüntüsü ile bugün dünyanın en eşsiz öğrenci konut komplekslerinden biri haline gelmiştir.

▸ Münih, Hotterstraße 12, 80331 adresindeki “Kent ve Çağdaş Sanat Müzesi olan MUCA, kapalı bir alan olmakla birlikte, sokak sanatçıları eserleri için unutulmaması gereken müzelerdendir. MUCA ünlü sokak sanatçısı Stohead tarafından tasarlanmış, sokak duvar sanatını iç mekana taşıma açısından  da bir köprü vazifesi görmüştür. 

 

➣ 10. Yakınlardaki bir göl ziyaretine katılın ; Bavyera ve Münih 2 – 4 saatlik mesafelerde Avrupa’ nın en iyi göllerine sahiptir. Buralar “Bavyera Bileti” ile ekonomik olarak gezilebilir (“Konu detayına buradan bakın” )

 

➣ 11. Bayern Ticket / Bavyera Bileti alarak günlük gezi yapın : Regensburg , Nuremberg, Eibsee, Walchensee, Salzburg ..Tek biletle buraları gezin (“Konu detayına buradan bakın” )

 

➣ 12.  Şatolar (Kale) ülkesi olan Almanya’ da “Neuschwanstein” Kale’ sine  (castle)  gidin (“Konu detayına buradan bakın” ).

 

 

 

– Münih ; Ana Klasöre dön –

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir