Bulgaristan; Varna-Balçık-Nesebar Gezisi

BULGARİSTAN

 

Doğu Avrupa’ da Balkanların parçası olan Bulgaristan, Karadeniz’ in batısında  dağları, güzel kumsal ve denizi, doğal dokusu bozulmamış şehirleriyle son yıllarda turizmde atak yapan bir ülke. Avrupa ile Asya’nın kavşak noktalarından birinde bulunan Bulgaristan, Komünist dönemin mirasını atma çabası ve modern Avrupa’ya ayak uydurmaya kendini adayan bir ülke. Akdeniz ile Doğu Avrupa arasında önemli bir geçiş rotasında yer alan Bulgaristan, kara yoluyla Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da kullandığı ana güzergahın üzerinde yer alıyor.  Yakınlığı kadar, kolay ve kısa sürede vize veriyor, yol kara yoluyla da sadece üç – beş saat. İster arabanıza atlayıp cuma akşam yola çıkın ve pazar dönün yada tur’lara katılın.

Sofya, ülkenin kültürel ve politik başkentidir.Balkan Yarımadası’nın derinliklerinde, dağların eteğinde bulunan Avrupa’nın en eski şehridir. Sofya’nın tarihi M.Ö. 8. Yüzyıla kadar uzanması ile birlikte bölgeye yerleşen kabileler öncelere Serdi adını vermişler bu şehre. Roma İmparatorluğu ise şehri Trakyalılardan aldıktan sonra “Serdika” adını vermişler. 13. yüzyılın sonundan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na geçen şehrin ismini ise Sofya olarak değiştirilmiş ve 19. yüzyıla kadar ise Osmanlı İmparatorluğun’da kalmaya devam etmiştir.

Sofya’dan sonra 2. büyük kent Filibe (Plovdiv) dir. Osmanlı döneminde önemsenmiş olan bu kentte günümüzde az olmayacak nüfusta, Türk kesim vardır. Bulgaristanın temiz Rumeli mutfağına has yemek için iyi bir tercih olacaktır.

Burgaz ve Varna, ülkenin en önemli sahil kesimleridir. Burgaz, ülkemize yakın olmasının etkisi ile de çok fazla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bulgaristan’ın güneydoğusunda, Kırklareli’ye sınırı olan şehir, ülkenin en büyük limanı konumundadır. Dolayısıyla Bulgaristan için önemli bir yere sahiptir. Bulgaristan’ın Varna’dan sonra ikinci büyük sahil kentidir.

1391’den 1878′ e kadar Osmanlı idaresinde kalmış, ülkenin en büyük üçüncü kenti Varna; tarih kokan yapıları, anıtları, yemyeşil doğasıyla Balkanların gözde kentlerinden biri. Kent’in en önemli geçim kaynağı turizm ve limancılık.

Avrupa’nın sayılı kayak merkezlerinden biri olan Bansko, Bulgaristan’da bulunuyor. Bansko dışında Borovest ve Pamporovo’ da önemli kayak merkezlerinden. Avrupa’nın en uzun teleferiğiyle çıkılan Vitosha Dağı da farklı bir alternatif olabilir.

Balçık, Nesebar, Rusçuk, Plevne, Dobriç, Kırcali, Silistre Bulgaristan’ ın diğer yerleşim merkezleridir.

Avrupa için Bulgaristan daha ekonomik tatil seçeneği olacaktır.

Biz İstanbul’dan karayolu çıkışı ile bu ülke kentlerine, güzel anılı  2 günlük bir seyahat yaptık.

Kısa Kısa… Şirin sahil beldeleri, tarihi şehir & kasabaları ile Bulgaristan turumuzdan…
 
 

BULGARİSTAN’ı Geziyoruz

 
 
Gezi tarihimiz, Ocak 2020

 
 
 
 

ANA Sayfa’ ya dön –

 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir