PASAPORTLAR – VİZE BAŞVURULARI, VİZE TÜRLERİ

 
 
 

PASAPORTLAR ,VİZE TÜRLERİ VE VİZE BAŞVURULARI

 
 
 

** Not : Pasaportlar 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nüfus Müdürlüklerinde dağıtılmaya başlanmıştır. Geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğünde dağıtılan pasaportlar için bundan böyle tek yetkili makam Nüfus Müdürlükleri olmuştur. Daha öncesi alımı Emniyet kökenli olan pasaport sahipleri yenilemede ve ilk müracactlarda, çalıştıkları kurum yazısı/derece kadro göstergeli belge (+ emekli belgelerini) bir kereye mahsuben Nüfus müdürlüklerine vermek zorundadır! Hususi (yeşil) ve Hizmet (gri) pasaportlar İL Nüfus müdürlüklerince, diğer tip pasaportlar herhangi bir ilçe nüfus müdürlüklerinden başvuru ile alınır.

 
 

+ Pasaportlar ve Vizeler hakkında faydalı Linkler :

 

* Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları

* Yurt Dışına Seyahat Edeceklere , Konsolosluk Rehberi

* Ülkemizde Vize rejimi ve Pasaportlar için bilgiler ( Tıklayın )

* Schengen Vizesi – Bilmeniz Gerekenler

* Tatile çıkmadan önce Ülkeler ve Vize hakkında bakınız!

* ABD ( US ) Vizesi – Bilmeniz Gerekenler

* İngiltere Vizesi – Bilmeniz Gerekenler

* Hindistan Vizesi – Bilmeniz Gerekenler

* Nepal Vizesi – Bilmeniz Gerekenler

* Pasaport’lar hakkında genel bilgiler

* Pasaport harç bedelleri ( 2019 )

* E- Pasaport Başvusu

* Dünya Ülkeleri Vize rejimi – Tıklayın

Not : Hangi ülke kimlerden vize istiyor ? Ülkeyi seçin , Dünya ülkeleri vize politikasını öğrenin..Kendi ülkeniz internet tarayıcısından otomatik tanınmakta!

 

** Dikkat!.. Pasaportlar hakkında Güncel duyuru :

1 ) 10 Şubat 2016 tarihli (29620 sayılı) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 sayılı Kanunun 4. maddesine göre, special/Özel/yeşil ve gri pasaport sahibi eğitim görmekte olup, 25 yaşını doldurmayan gençlerden pasaport harcı alınmayacaktır (Öğrencilerin öğrenim gördükleri kurumlarından getirecekleri ıslak imzalı, e-imzalı ya da e-devlet üzerinden alınan 60 günü geçmemiş öğrenci belgeleri kabul edilmektedir. Reşit olmayan ama tahsil gören (18 yaşından küçük) de harçsız pasaporttan yararlanabilmekte, ancak okul öncesi için bu prosedür net değil?(resmi makama danışın).

** Konu özü : “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi/özel örgün ve yaygın eğitim-öğretim, yükseköğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisans üstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda bulunanlar İllerimizde Pasaport birimlerine, yurt dışında aynı statüde olan öğrenciler Dış temsilciliklerimize müracaat edebileceklerdir.” demekte..

2 ) 18 Yaş altı kişilere en uzun 5 yıl süreli pasaport verilir.

3 ) Pasaportunuz başvuru sırasında belirttiğiniz adrese 7 iş günü içinde PTT kargo ile adresinize ulaşacaktır. Evde bulunmama durumunda başvuru sırasında kimliğini teyid ettiğiniz ve eklediğiniz 2. kişi de adresten adınıza pasaportu alabilir. Pasaport’u alamadınız ve pasaport daha sonra ilgili kargo şubesine bırakıldı ise; 7 gün daha ilgili PTT kargo şb. de pasaport bekletilecektir. Bu sürede aşılırsa sonra pasaportunuz başvurduğunuz kuruma teslim edilecektir!.

4 ) Çifte pasaport (Muhafazalı Pasaport) Nedir? : Zaman zaman ülkeler başka bir ülke girişi olan ve pasaportunda o ülkenin damgasını taşıyan pasaport sahibine kendi ülkesi için vize vermemekte ve sorun çıkabilmektedir!.Bu konuya çözüm olabilecek iki pasaport işlemi, nisan 2013 ten beri uygulanmaktadır. E pasaport (Çipli) olmak kaydı ile türü ne olursa olsun müracaat durumu ve mazeret dilekçesi ile herhangi bir  ülke ayrımı yapılmaksızın, yazılı talep durumunda geçerli pasaportları muhafaza altına alınarak  kişiye ikinci bir yeni pasaport (çifte pasaport) verilebilmekte.Adına iki pasaportu bulunan kişi durumunu belgelendirerek ve kendi sorumluluğu altında iki pasaporu kullanabilir (örn.: Biri vize amaçlı ülke konsolosluğundabekler iken diğeri ile başka bir ülkeye seyahat edebilecektir!)..

Yaşanabilen sorunu mazeret göstererek yeni pasaport harç yatırımı ile nüfus md. e dilekçe ile müracaat edin!

5 ) AB ye vizesiz seyahat edenler.. Yeşil pasasport dahil vize muafiyeti olanlara : 2016 yılında başlıyan ve kademeli geçiş ile rutin olarak uygulamaya 2020 (ETIAS’ın resmi web sitesinde tarih 2021) olarak gösterilmiştir ile başlayacak olan “ÖN VİZE UYGULAMASI” – ETIAS – Schengen ülkelerinde başlayacaktır!.

Son zamanlardaki terörle ilgili güvenlik endişeleri ve göç krizi AB sınırlarına girenlerin denetimleri konusunu ön plana getirmişitr. AB  sınırlarında seyahati daha güvenli hali getirmeyi planlamakta. Prosedürleri ve bekleme sürelerini azaltmak ve güvenlik endişelerini ele almak amacıyla Avrupa Komisyonu (EC) bir çözüm ileri sürmüştür – ETIAS.

 

GÜNCEL BİLGİ’ dir ! (2022) ;

Dış işleri Bkn. lık sözcülüğü : “AB makamları nezdinde gerçekleştirdiğimiz girişimler neticesinde “ETIAS” sisteminin hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport hamili vatandaşlarımıza uygulanmayacağı bir kez daha teyit edilmiştir” denmekte (10 Aralık 2019).

+ Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü açıklaması için (Bakınız)

  • ETIAS =Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi’dir. Schengen Bölgesine girmek için vizeye ihtiyaç duymayan ülkelerden ziyareETIAS’ı geçmeye yönelik yasal prosedürler 2016 yılında başladı ve sistemin 2022 itibariyle yerini alması bekleniyor. ETIAS, başvuran kişinin herhangi bir Schengen Bölgesi ülkesine girmesine izin verilip verilemeyeceğini tespit etmek amacıyla her başvuran için ayrıntılı bir güvenlik kontrolü gerçekleştirecektir.AB’de seyahat maksatlarıyla 90 güne kadar vizesiz ülkelerin vatandaşları vize başvurusu için uzun bir süreçten geçmesine gerek yoktur, ETIAS, bu kişilerin bir güvenlik tehdidi olmadığını garantileyecektir.ETIAS, iş ve turizm maksatlarıyla kullanılmasının yanı sıra, insanların sağlık ve transit geçiş nedenleriyle Schengen ülkelerini ziyaret etmelerine de izin verecektir. Ayrıca, Schengen vizesiz olan tüm ülkeler için zorunlu olacaktır.ETIAS yetkilendirme onayının esas sebebi güvenliktir. Bir şekilde, benzer bir maksada hizmet eden ABD Seyahat Onayı Elektronik Sistemine benzemektedir. ETIAS’ı geçmeye yönelik yasal prosedürler 2016 yılında başladı ve sistemin 2022 itibariyle yerini alması bekleniyor .Dünya çapında seyahat edenlerin riski arttıkça, AB, kendi ülkelerindeki seyahatlerin güvenli olmasını sağlamak istemektedir. Belirtildiği gibi, ETIAS, AB bölgesine vizesiz girebilen ülkelerin vatandaşlarını hedeflemektedir.
  • Shengen ülkesi olmayan Bosna Hersek, Sırbistan, Meksika, Kanada, İsrail, ABD, Güney Kore, Singapur,  Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dahil olduğu 62 ülke için geçerli.Türkiye için konu henüz net olmamak?! ve aralık 2019 bakanlık açıklamalarına rağmen, uygulamaya girip girmeyeceğimizi zaman gösterecektir (listeye 2022 de eklemeler yapılabilir mi?)..Borda (bildik) pasaportlar zaten bu ülke için vize aldığından bu grupta bir etkilenme olmayacaktır (vizesini alanlardan bu işlem istenmeyecektir!). Yeşil ve gri renkli vize muafiyetli pasaport sahipleri, uygulamaya geçince online-internet üzerinden, şu an kişi başı 7 € palanlanan bedel ile özel bilgilerini girip, 15 dk. içinde bu başvuruyu (kredi kart ile) tamamlayacaktır.18 yaştan küçük, 70 yaş üstü kişiler bu bedelden muhaftır. Risk taşımayan kişiye verilen giriş hakkı ile eski uygulama prosedürü gereği ülkeye giriş sağlanacaktır. Bu hak max. 3 yıl geçerli olup (pasaport süreniz en az 3 yıl olmak koşulu ile – yoksa bu süre kalan pasaport geçerlilik tarihinize göre 3 yılın altında da kalabilir), sonrası yada pasaport değişimi oluyor ise başvurunun yenilenmesi gerekecektir.Red cevabı online ve sebepleri ile tarafınıza (muhtemel e posta) iletilip size bir barkot no yollanacaktır.Olaki “red” cevabı alndı ise ilgili ülkenin elçilik yada konsolosluğuna yine o ülkenin dili ile itiraz dilekçesini en geç 1 ay içinde verebileceksiniz!. Sistemde size ONLİNE geri dönüş süresi ortalama 96 saatle 2 hafta arasında belirlenmiş.Onaylanmazsa ret mesajını alacaksınız. Ret mesajında, aynı zamanda ETIAS’ın reddedilme sebebini de alacaksınız. Bu karara itiraz edebilir veya ret sebebine göre başvurunuzu düzenleyip tekrar deneyebilirsiniz.
  • Başvuruda evrak türü ibraz edilecek belgeler genelde gerekmeyecek olsa da bazı belgeleri yanınızda bulundurun.Sorular kişisel olanlardır.. Ad, soyad,adres, eğitim, vs..
  • Detay için bakın ( ETIAS, Sorular, Güncel durum nedir?)

 
 

PASAPORT HARÇLARI – 2022

 
 

PASAPORTLAR HAKKINDA

 

** Pasaport türleri için, Bknz .

+ 190’ın üzerinde üyesi bulunan ve ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, üye ülkelerin en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle Makinede Okunabilir Pasaport (MOP) üretimine başlamaları gerekmektedir. Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların ise tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılması ICAO tarafından öngörülmektedir.

+ Ülkemizde, 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle e-Pasaport uygulamasına geçilmiştir. Tüm dünyada e-Pasaportların kullanıma girmesine ve bu sayede belge güvenliğinin artmasına bağlı olarak giderek artan sayıdaki ülkede sınır geçişlerinde otomatik pasaport okuma/tanıma sistemleri kullanılmakta ve böylece pasaport kontrol işlemleri hızlanmaktadır.

+ Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar (defter) geçerlilik süreleri boyunca kullanılmış ve 24 Kasım 2015 tarihinden sonra kullanımı kalkmıştır. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacağından e-Pasaport başvurusunda bulunulması gerekecektir.

+ Umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık, 4 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık olarak düzenlenmektedir. Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını ikmal etmemiş olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport tanzim edilmektedir. Hususi damgalı e-Pasaportlar 6 aydan az olmamak üzere kanunda belirtilen (reşit olan çocuklar, görevi süresince pasaport alan Belediye Başkanlarıı vb.) sınırlamalar dikkate alınarak en çok 5 yıl süre ile düzenlenmektedir.

+ e-Pasaportlarda temdit (uzatma) imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle, e-Pasaportun süresi dolduğunda veya daha uzun süreli pasaport talep edilmesi halinde yeni bir başvuruda bulunulması gerekmektedir.

** EĞER PASAPORTUNUZU çaldırır yada kaybederseniz ; Ülkemizin oradaki Temsilciliğine doğrudan müracaat edin!.Ülkeye dönüş için size bir belge verilecektir,ancak bu belge o ülkeden kendi ülkemiz dışında başka bir ülkeye geçişi yada transferi sağlamayacaktır! (kaybedilen pasaportta geçiş vizeniz olsa bile)

 

++ PASAPORTLARIN GEÇERLİLİK SÜRELERİ HAKKINDA :

Vize başvurusu için pasaportunuzun geçerlilik süresi başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az altı ay olmalı, buna dikkat edin, bazı ülkeler 1 yıldan az kalmışsa bile sorun yaratabiliyor! Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde bile, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenin. Bazen 6 aydan az süresi kalmış pasaportlar kabul ediliyor..Bu konuda kafa karıştıran konu -> Vize alımında var olan pasaportunuzun geçerlilik süresinin daha uzun olacağı ( en az 6 ay ) , Vizeden muaf iseniz ( örn. yeşil pasaport ) bu sürenin daha kısa  olacağı yönündenir ( 3 ay- 1 ay gibi ).

Dikkat : Vize süresinin sonu itibariyle yada Vize başvuru tarihi itibariyle uygulama Ülkelere göre farklılık göstermektedir.Dış İşleri Bakanlığımız resmi web sitesinden “pasaport geçerlilik süresi” hakkında detaylı bilgiyi alın, gereğinde ülkelerin elçiliklerine danışın..Mesela ; İsviçre vize süresi sonu itibariyle pasaport geçerlilik  süresinin en az 3 ay olmasını isterken, İngiltere 6 ay sınırını istemektedir..Ancak vize alacak bir pasaport için sizler pasaport sürenizin son 6 ayına kalmadan başvurunuzu yapın!

 
Bir dip Not :

Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Avrupa Top.da (İngiltere & İrlanda hariç) yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

Hususi pasaport hamillerinin örneğin Almanya’ya yapacakları turistik seyahatlerinde pasaportlarının seyahat tarihlerinin sonrasında halen en az üç ay geçerli olması gerekmektedir. Ayrıca, hususi pasaport hamili vatandaşlarımızın özel amaçlı ziyaretlerinde, Alman sınır polisi, maddi teminat olarak günlük 45 Euro nakit para veya kredi kartı, kalınacak süre için geçerli sağlık sigortası ve dönüş uçak bileti ibraz edilmesini talep etmektedir. Alman makamları, hususi pasaport hamili vatandaşlarımızın görev icabı yaptıkları resmi ziyaretlerinde kolaylık sağlandığını, maddi teminat aranmadan Almanya’ya giriş yapmalarına izin verildiğini, ancak özel seyahatlerde Schengen Anlaşmasının 7. maddesinin 3. bendi uyarınca maddi teminat ve diğer koşulların arandığı belirtmekte, kişinin sadece hususi pasaport sahibi olmasının Almanya’ya giriş ve ikamet hakkı sağlamadığını, seyahatin amacına göre değerlendirme yapıldığını belirtmektedir.

 

PASAPORT TÜRLERİ

E-pasaport, elektronik pasaport ya da çipli pasaport; içinde parmak izi, fotoğraf ve imza gibi verilerin bulunduğu bir çipin yanı sıra üzerinde pasaport numarası, ad, soyad, uyruk ve doğum tarihi gibi kimlik bilgilerinin bulunduğu uluslararası seyahat belgelerine denir. Çipli pasaportlar, özel cihazlar kullanılarak okutulur.

# Diplomatik pasaport; diplomatların satüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan ve Dışişleri Bakanlığınca verilen bir tür uluslararası kimlik belgesidir. Diplomatik pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir. Siyah renklidir, hiçbir harca tabi değildir.

# Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir. Milli sporcular da bu pasaportları kullanır. 5682 Sayılı Pasaport Kanunu gereğince sadece görev süresini kapsar. Gri pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sunar.Hizmet pasaportu sadece görev sürelerini kapsayan bir pasaport türüdür. Bu tür pasaportlar ile turistik amaçla yurt dışına çıkamazsınız. Bu tür durumlarda hem sizin hem de pasaportu size temin eden kurumun zan altında olacağını bilmeniz gerekir.

# Hususi pasaport , devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar.TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara, Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine, Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca), Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına, Devlet sporcularına, Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına, 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş insanlarına, Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.

# Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler.

# Öğrenci pasaportu , seyahat ya da eğitim amacıyla yurt dışına çıkmayı planlayan öğrencilere verilen seyahat belgesine denir. Öğrenci pasaportu, belirlenmiş şartları karşılayan her öğrenciye verilir. Temele bordo pasaporttur ama öğrencilere göre özel olarak düzenlenmiştir. 25 yaşın altındaki öğrencilere yasa gereği harç bedeli uygulanmaz. Bu noktada belirli yaş aralığında ve öğrenci olmanız yeterlidir.

# Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınır dışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir. Benzer acil durumlarda da Türk elçiliği tarafından yapılacak değerlendirmeye göre verilebilen geçici pasaport; pembe renklidir, tek sayfadır ve Türkiye’ye giriş yaptığınız anda sizden geri alınır.

 

VİZE  HAKKINDA

Vize, bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gerekli izin.Vize, pasaporta, onu kullanarak ülkeye girilebilmesi için yapılan onaydır. Belgeyi geçerli sayma ve giriş çıkışta sorun olmadığını belirtir. Pasaportu veren otoriteyi yani devleti tanıma anlamı da taşır. Yabancıların Türkiye’ye girişinde pasaport dışında giriş vizesi de gereklidir. Umuma mahsus yabancı pasaportlara vize vermeye valilikler veya onların izniyle emniyet müdürlükleri ve kaymakamlıklar, yurtdışında ise konsolosluklar yetkilidir. Uygulamada sınır kapısında vize almaya bandrol vize denir. Bandrol vize harçlarını Dışişleri Bakanlığı belirler.

Vize, ikamet veya çalışma hakkı vermez, sadece geçici bir süre kalma hakkı sağlar. Üç tür vize vardır: Tek giriş vizesi (bir yıl, sadece bir giriş için), sayısız giriş vizesi (birden çok giriş için), transit vizesi (başka ülkelere gitmek için Türkiye’den geçmek üzere tek transit ve çift transit -gidiş dönüş-lidir).

Avrupa Birliği ülkelerinin kendi aralarında vize zorunluluğu yoktur, ancak birlik ülkeleri Türkiye’ye vize zorunluluğu uygulamaktadır. Bazı AB ülkeleri, başka bir AB ülkesinde sürekli oturan TC yurttaşlarını vizeden muaf tutmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti de bu ülkelerden bazılarına (örneğin Almanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi), orada yaşayan Türkiye veya Türk kökenli yabancılara kolaylık sağlamak amacıyla vize uygulamaz (kaynak:wikipedia).

Vize muafiyeti nedir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hususi, ticari, turistik ya da ziyaret amacıyla İngiltere ve İrlanda dışındaki AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek ve 90 gün süreyle bu ülkelerde bulunabilecek ( 2016 yılı – hala çözümlenmemiş bir konudur! ).

Vize muafiyeti hangi ülkeleri kapsıyor? Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Vize Serbestisi Anlaşması tüm AB ülkelerini kapsamıyor. Danimarka, İngiltere ve İrlanda vize serbestisi anlaşmasının dışında kalan ülkeler.

Geri kabul anlaşması nedir? Geri kabul anlaşması, bir ülkede yasadışı olarak bulunan kişilerin anlaşma yapılmış kaynak ülkeye veya en son transit geçiş yaptıkları ülkeye geri gönderilmesi. Türkiye ile AB Geri Kabul Anlaşmasıyla, karşılıklılık ilkesi gereği, Türkiye’de veya AB’ye üye bir ülkede, ülkeye giriş, ülkede bulunma veya ikamet etme koşullarını sağlamayan veya sağlayamaz duruma düşen kişilerin Anlaşmada belirlenen şartlar ve kurallar çerçevesinde ilgili ülkeye geri gönderilmesi amaçlanıyor.

 
Seyahat amacına göre vize türleri aşağıda sunulmaktadır:
 
1- TURİSTİK/İŞADAMI VİZESİ
 
a) Turistik ziyaret
b) Tek Transit
c) Çift Transit
d) İş görüşmesi/Ticaret
e) Konferans/Seminer/Toplantı
f) Festival/Fuar/Sergi
g) Sportif Etkinlik
h) Kültürel Sanatsal Etkinlik
i) Resmi Ziyaret
j) KKTC Giriş

2- RESMİ GÖREV VİZESİ

a) Göreve Atanan
b) Kurye

3- EĞİTİM VİZESİ

a) Staj Vizesi
b) Staj ERASMUS
c) Staj AISEC
d) Türkçe Dil Kursu Amaçlı
e) Kurs Amaçlı
f) Öğrenim Amaçlı
g) KKTC Öğrenim Amaçlı

4- ÇALIŞMA VİZESİ

a) Çalışma Amaçlı/Özel Çalışma Amaçlı
b) Atanan Öğretmenler/Öğretim Görevlileri
c) Atanan Sporcular
d) Atanan Sanatçılar
e) Atanan Serbest Bölge Çalışanları
f) Atanan Basın Mensupları
g) Montaj ve Onarım Amaçlı

5- DİĞER VİZELER

a) Arkeolojik Kazı, Araştırma Amaçlı
b) Film / Belgesel Çekimi Amaçlı
c) Tur Operatörü Temsilcisi
d) Tedavi Amaçlı
e) Refakat Amaçlı
f) Aile Birleşimi Amaçlı
g) Taşımacılık Vizesi
 
 
Vize nereden alınır ?

Vizeler, seyahat edilecek ülkenin
1. Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden;
2. Başkonsolosluğundan veya
3. Konsolosluğundan alınır.
4. Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedirler.

 
Vize alırken, hangi belgeler istenir ?

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.

 

+ Vize Başvuruları :

Vize görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler herhangi bir yazılı kaynak veya kesin kurala bağlı olduğu söylenemez.Vize görüşmesinde dikkat edilecek hususlar konusu ve konsoloslukta sizleri nelerin beklediğini ve neler yapmanız gerektiği konusundaki uyarılar aşağıda özetlenmekte.

Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur (aşağıya bakınız!). Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır.

+ Umuma mahsus pasaportlar için asgari pasaport geçerlilik süresi (tıkla)

+ Resmi pasaportlar için asgari pasaport geçerlilik süresi (tıkla)

Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir.Yenilemekte yarar olacaktır.

Vize başvurunuz reddedilebilir. Ret nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapmaktadır.

Schengen bölgesi ülkeleri ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir.

Konsolosluklar randevu usulü ile çalıştığı için, önceden arayıp randevu almanız gereklidir. Vizenin alınma süresi, vize alış amacınıza ve aciliyetine göre değişir. Konsolosluğun yoğunluk durumu da vize alma süresini etkileyebilir. Turist Vizesinin alınması yaklaşık 15 gün’e kadar (ortalama 1 ay)  sürebilmektedir. Ülkeden ülkeye farklılıklarda vardır.

Vize başvurusu yaparken genel kural, kişinin başvuruyu şahsen yapmasıdır. Schengen ülkeleri yasasına göre, vize hangi elçilikten alınırsa ilk olarak o ülke kapısından giriş yapılması gerektiğini unutmayın. Özellikle ilk defa Schengen vizesi başvurusu yapacakların bu kurala mutlaka uymaları gerekiyor.Bazı ülkeler, kendilerini ilk ziyaretinizde, pasaportunuzda kendi ülkelerine ait vizeyle görmek isterler. Özellikle Avrupa’da Türk nüfusunun en çok yoğun olduğu Hollanda, Almanya ve Belçika bunların arasında yer alıyor.
Diğer bazı ülkeler bu kuralı her zaman uygulamayabilirler. Başka ülkeden aldığınız Schengen vizeniz olsa dahi; kendilerinden almadığınız ve o vizeyle de ilk defa kendi ülkelerine uçuyorsanız, girişte sorun yaşayabilirsiniz!.Aklınızdan çıkartmayın.

Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren< ülkeye göre değişmek ile birlikte  güvenilir olması için > en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır. Çoğu ülke 6 aydan az süresi kalmış pasaporta vize vermez. Vize almış olsanız dahi sınırı geçme garantisi yoktur.Pasaport süresi ile ilgili detay aşağıda yer almaktadır!

Multiple/Çoklu vize alarak, gitmek istediğiniz ülke için bir çok giriş ve çıkış yapabilirsiniz. Single vize ise sadece tek seferlik giriş çıkış imkanı sağlar size. Vize başvurusunda bulunurken bunu aklınızda tutun.

 

Vize başvurusu için İstenen evraklar için ( bu alana gidin ! )

 

+ TR için Vize Uygulamaları ( harita)(güncel)

 

+ Schengen Bölgesi ve Vizesi : 

schengen region2

Schengen Bölgesi, Lüksemburg’un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Antlaşmasını uygulayan yirmi altı Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır.

 
Schengen bölgesi ülkeleri – 2022 :

Belçika – Avusturya – Çek Cumhuriyeti – Danimarka – Estonya – Finlandiya – Fransa – Almanya – Yunanistan – Macaristan – İzlanda – İtalya – Letonya – Litvanya – Lüksemburg – Malta – Hollanda – Norveç – Polonya – Portekiz – Slovakya – Slovenya – İspanya – İsveç – İsviçre – Lihtenştayn

 

Schengen Bölgesinden Avrupa ülkelerinin arasındaki sınırlar sadece haritalarda mevcuttur çünkü her ülke ortak seyahat ve dolaşım haklarını paylaştığı için 26 üye ülkenin 400 milyonu aşkın vatandaşı için bölge içinde ve dışında tek bir ülkede seyahat eder gibi pasaport kontrolüyle ve sınır kontrolü olmaksızın seyahat etme özgürlüğü garantilidir.

Yukarıdaki listede gördüğünüz gibi, Schengen Bölgesinde 22 (yirmi iki) tanesi Schengen müktesebatını tam olarak yerine getiren ve 4 (dört) tanesi Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi olup Schengen Sözleşmesi ile ilgili Özel Anlaşmalar yoluyla Schengen Müktesebatını yerine getiren 26 (yirmi altı) üye ülke bulunmaktadır.

Şu 3 (üç) Avrupa ülkesi Schengen Bölgesinin ortak üyeleridir ancak Avrupa Birliğine üye değildirler: İzlanda, Norveç ve İsviçre.

Şu 3 (üç) bölge Avrupa kıtasının dışında yer almalarına rağmen Avrupa Birliğinin özel üyeleri ve Schengen Bölgesinin parçasıdır: Azorlar, Madeira ve Kanarya Adaları.

Öte yandan, şu 3 (üç) ülke sınırlarını açmışlardır ancak Schengen Bölgesine üye değildirler: Monako, San Marino ve Vatikan.

Henüz Schengen Bölgesine katılmamış olan 5 (beş) Avrupa Birliği üyesi daha bulunmaktadır: hala dışarıda kalmayı tercih eden İrlanda ve yakında katılmaları istenen ve katılmayı amaçlayan Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs.

Schengen Bölgesinin dış sınırları, %80’i sudan ve %20’si karadan oluşup 50.000 km uzunluğunda bir aralığa ulaşmaktadır.

Avrupa Birliğinde (AB) olmayıp da vatandaşları vizeye ihtiyaç duymadan AB Schengen Bölgesine girebilen pek çok ülke bulunmaktadır. Belirtmek gerekirse, şu anda AB’de olmayıp da vizesiz olan 61 ülke bulunmaktadır.Bu kişiler 90 güne kadar AB ülkelerinde vizesiz kalabilirler.

Vize, size bir AB ülkesi tarafından seyahat belgenize yerleştirilen ve o ülkeye giriş ve kalış izni veren bir belgedir. Bu vize ile diğer AB ülkelerine seyahat etme imkânınız da olabilir.
Tek bir Schengen ülkesine ulusal bir vize ile seyahat etme seçeneğinin yanı sıra, bir Schengen ülkesi tarafından verilen kısa süreli Schengen vizesi, sahibine 26 Schengen ülkesine altı aylık bir süre içinde üç aya kadar seyahat etme izni verir. Bu süreyi aşan vizeler ülkelerin ulusal politikalarına tabidir.
Türkiye’de, Schengen ülkelerinin konsolosluk birimleri Ankara, İstanbul, İzmir ve Edirne’de vize işlemlerini yürütmektedir.
25 Eylül 2014 tarihi itibariyle, Türkiye’deki tüm Schengen Devletleri konsoloslukları Vize Bilgi Sistemini (VBS) kullanacaklardır (detay için).VBS Avrupa Birliği’nde ortak bir Özgürlük, Güvenlik ve Adalet alanının oluşturulmasının ve Schengen bölgesinde kişilerin serbest dolaşımının teknik bir sonucudur.VBS, Schengen Devletleri yetkilileri arasında (3 aya kadar olan) kısa süreli vizeler konusunda veri alışverişine imkân sağlayan merkezi bir veri tabanıdır. VBS Schengen bölgesinin dış hudutlarında vize başvuru prosedürlerini ve kontrollerini kolaylaştıracaktır.

** The Vize Bilgi Sistemi (VIS) ile Schengen ülkeleri özellikle kısa süreli vize başvuruları ile ilgili veriler olmak üzere vize verilerini paylaşabilmektedir.
** The Schengen Bilgi Sistemi (SIS) ile Schengen ülkeleri suç işlediğinden şüphe edilenler, AB’ye girme veya kalma hakkı olmayan kişiler, kayıp kişiler ve çalıntı veya kayıp mallar hakkında verileri paylaşabilmektedir.

Vize Bilgi Sisteminin Ekim 2011’den bu yana ve son olarak Mayıs 2014’de Orta ve Kuzey Amerika, Karayipler ve Avustralasya’da olmak üzere, dünya çapında kademeli olarak tesis edilecektir.

Başvuru sahiplerinden Schengen vizesine müracaat ederken biyometrik verilerini (parmak izleri ve dijital fotoğraf) sunmaları istenecektir.

Herhangi bir AB ülkesinin ulusal kimlik kartı, onaylı bir pasaportu ya da bir AB kimliği ile havaalanlarında, otellerde, ya da polis tarafından yapılan kontroller için gereklidir ve ulusal kurallara bağlı olmakla beraber ülkeler arasında değişir. Bazen, düzenli olarak Schengen ülkeleri arasındaki sınır kontrollerinde kullanılır.

Schengen işbirliği dış sınırların kontrolünde ortak kriterler, Schengen Bölgesi’ne girişte ortak kurallar ve katılan ülkeler arasında ileri polis işbirliği getirmektedir.

Avrupa birliğine üye devletlerin hepsi schengen alanına girmemektedir. Örneğin İngiltere schengen vize rejimi içinde yer almaz İngiltere’ye gitmek isteyen Türk vatandaşları İngiltere vizesi almak zorundadır.

+ Schengen bölgesine dahil AB ülkelerinin Web siteleri

Danimarka (Grönland ve Faroe Adaları ! Hariçtir)
Fransa(Denizaşırı bölümleri ve bölgeleri !Hariçtir)
Hollanda (Aruba,Curaçao,Sint Maarten ve Hollanda Karayipleri !Hariçtir)
Norveç (Svalbard! Hariçtir)
İspanya (Ceuta ve Melilla kasabaları! Hariçtir)

** Hariç olarak belirtilen kısımlar da schengen vizesi ile girişi ve çıkış yapamazsınız. Bunun nedeni Yapılan vize anlaşmaları neticesinde üye devletlerin belirlediği schengen geçerlilik alanıdır.

*** Bulgaristan ve Romanya Çok girişli schengen vizesi sahipleri giriş çıkış yapmalarında bir problem yoktur. Hala yürürlükte olan Bulgaristan Romanya kendi vizesini vermektedir. Alacağınız Bulgaristan vizesi sadece Bulgaristan’da geçerlidir. Avrupa birliğine üye olmaları sebebiyle diğer schengen ülkelerinin vizelerini tanımakta ve giriş çıkışlarına izin vermektedir.İsviçre için vize bilgilerine buradan ulaşın..

Türk vatandaşları gitmek istedikleri Schengen vize rejimine tabi ülkeler arasından hangi ülkede daha fazla kalınacak ise o ülkenin vizesi için başvuruda bulunmaları çok önemlidir.

Bir Avrupa ülkesine Schengen vizesi alınca Avrupa’daki diğer Schengen ülkelerine gitmek birçok Türk’ün uyguladığı bir seyahat yöntemi. Peki Schengen vizesini zor veren bir ülkeye, daha kolay vize veren bir ülkeden vize alıp gidebilir miyiz? Yanıt hem evet hem hayır. Maalesef her Avrupa ülkesine hem girebilir, hem giremezsiniz. Şöyle ki; Hollanda, Almanya, Avusturya, İsviçre gibi Flemenk dili kullanan ülkeler ilk Schengen girişinde kendi vizelerini istiyorlar. O yüzden Fransa vizesi aldıktan sonra ilk olarak bu ülkelere giremezsiniz. Ama Çek Cumhuriyeti (Prag), Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelere girebilirsiniz.

 

+ Vize istemeyen ülkelere gitmek ;

Tamamı Avrupa’da olan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış 43 adet ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerden sadece 11’ine vizesiz seyahat edebildiğimiz gibi diğer ülkelere “Schengen Vizesi” ile (İngiltere/İrlanda hariç) giriş sağlayabilmekteyiz (2018).

Yurtdışı tatil yapabilmenin en kolay yolu. Birçok ülke Türk pasaportuna vize uyguluyor, ancak görmeye değer tarihi ve turistik güzellikler olan çok sayıda vize istemeyen ülkeler de bulunuyor.

 

Aşağıdaki listede umuma mahsus (bordo) pasaporta vize istemeyen ülkeler güncel listesini altta görebilirsiniz ( 2018 ).

 

AVRUPA :

1- Andorra: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Fakat her ne kadar resmiyette vizesiz yer olarak görünsede, ülkeye hava ve deniz yoluyla bağlantı olmadığından “Schengen Vizesi” alaraktan gitmeniz gerekecektir.

2- Arnavutluk: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden umuaftır.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.

3- Belarus: Umuma mahsus pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.

4- Bosna-Hersek: Umuma mahsus pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.

5- Karadağ: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

6- KKTC: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Vatandaşlarımızın KKTC’ye geçerli kimlik belgeleri ile vizesiz olarak seyahat edebilmeleri mümkündür.

7- Kosova: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

8- Makedonya: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.

9- Moldova: Umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.

10- Sırbistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

11- Ukrayna: Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları 60 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerde vizeden muaftır.Vatandaşlarımızın Ukrayna’ya geçerli biyometrik kimlik belgeleri ile vizesiz olarak seyahat edebilmeleri mümkündür.

 


DİĞER/ + Tüm Dünya Ülkeleri (alfabetik sıralama)
:

* Arjantin – 90 güne kadar
* Arnavutluk – 90 güne kadar
* Bahamalar – Sınırsız
* Barbados – 90 güne kadar
* Belize – 90 güne kadar
* Belarus – 30 güne kadar
* Bolivya – 90 güne kadar
* Bosna Hersek – 180 gün içerisinde 90 güne kadar
* Botsvana – Sınırsız
* Brezilya – 90 güne kadar
* Dominika – 21 güne kadar
* Ekvator – 90 güne kadar
* El Salvador – 90 güne kadar
* Fas – 90 güne kadar
* Fiji – 90 güne kadar
* Filipinler – 30 güne kadar
* Filistin – Sınırsız (Ancak İsrail vizesi gerekli)
* Guatemala – 90 güne kadar
* Güney Kore – 90 güne kadar
* Gürcistan – 1 yıla kadar
* Honduras – 90 güne kadar
* Hong Kong – 90 güne kadar
* İran – 90 güne kadar
* Jamaika – 90 güne kadar
* Japonya – 90 güne kadar
* Karadağ – 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla
* Katar – 30 güne kadar
* Kazakistan – 30 güne kadar
* Kırgızistan – Sınırsız
* KKTC – Sınırsız
* Kolombiya – 90 güne kadar
* Kosova – 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla
* Karayipler – Sınırsız
* Kosta Rika – Sınırsız
* Libya – 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla
* Lübnan – 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla
* Makedonya – 90 güne kadar
* Makau Özel Bölgesi – 30 güne kadar
* Maldivler – 30 güne kadar
* Malezya – 90 güne kadar
* Mauritius – 30 güne kadar
* Moğolistan – 90 güne kadar
* Moldova – 90 güne kadar
* Nikaragua – Sınırsız
* Venezuela – 90 güne kadar
* Palau Cumhuriyeti – Sınırsız
* Panama – 180 güne kadar
* Paraguay – Sınırsız
* Peru – 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla
* Seyşeller – 90 güne kadar
* Saint Kitts and Nevis – 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla
* St. Lucia – Sınırsız
* Sırbistan – 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla
* Singapur – 90 güne kadar
* Suriye – 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla
* Sri Lanka – 30 güne kadar
* Svaziland – 30 güne kadar
* Şili – 90 güne kadar
* Tayland – 90 güne kadar
* Trinidad-Tobago – 30 güne kadar
* Tunus – 90 güne kadar
* Tuvalu – Sınırsız
* Ukrayna – 60 güne kadar
* Ürdün – 90 güne kadar
 
OKYANUSYA Kıtası Ülkeleri :

1- Fiji: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 günü aşmayan turistik seyahatlerinde vizeden muaftır. Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 günü aşmayan turistik seyahatlerinde vizeden muaftır.

2- Tuvalu: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.

3- Vanuatu: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaftır.

4- Palau Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.

 

+ Sınır Kapılarında Vize Alınabilen Ülkeler ;

Azerbaycan (Bakü), B.A.E. (Transit), Bahreyn, Bangladeş (Dhaka), Bhutan, Burkina Faso (75 Euro), Burundi, Cape Verde, Cibuti, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Ermenistan (Resmi, hizmet ve diplomatik pasaport hariç), Endonezya (25$), Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Irak, Kamboçya (20$), Katar, Kenya (50$), Komor Adaları, Madagaskar, Mali, Mozambik, Nepal (30$), Ruanda (Transit 3 günlük), Samoa (34$), Sri Lanka (25$), Sudan (100$), Şeyseller, Tacikistan, Tanzanya (50$), Togo, Tonga, Uganda, Ukrayna, Umman, Zambiya (50$), Zimbabwe (Victoria Falls sınır kapısı ile 100$)

 

+ Yurtdışı çıkış harcı ;

Türk vatandaşlarını yurtdışına çıkmadan önce mutlaka yurtdışı çıkış harcı yatırmaları gerektiğini unutmayınız. Bunu Türkiye’de herhangi bir bankaya yatırabileceğiniz gibi havaalanında 24 saat hizmet veren Maliye Bakanlığı gişelerine de yatırabilirsiniz. Yurtdışı çıkış harcı 2018 yılı için 15 TL. iken 2022 de on katı ile 150 Tl. olmuştur!. Eğer havaalanında yatıracaksanız yanınızda TL bulundurmanızı tavsiye edilmekte.Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurtdışına ticari amaçla sefer yapan toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurtdışına çıkış harcı alınmaz. Terminal içerisindeki harç pulu yatırma noktası terminal binası dış hat giden yolcu katında danışmanın yanında bulunmaktadır.

 

++ T.C Dış İşleri Bakanlığı , Yurt dışı seyahat – Konsolosluk Rehberi için” tıklayınız “

++ Vatandaşlarımızın Seyahat Edecekleri Ülke Bakımından vize yükümlülükleri

 
 

Seyahat öncesi hatırlatmalar ( geri dön ↶ ) –

ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir