Amsterdam, Yakın Bölgeler.2

 
 

Zaanse Schans ( Eski Yel değirmenleri ) / Old Windmills

** 2019 yılı için günceldir

Zaanse Schans, 18. ve 19. yüzyılların yeniden canlandığı bir yaşam alanı. Bölgedeki her değirmen, her atölye ve  her mağazanın kendi hikayesini bulun.Müzeleri gezin, özel depoları inceleyin, el sanatı özel tahta ayakkabı imalathane ve satış noktalarını, kokuları burunlarınıza gelen nefis kurabiyeleri- pankekleri tadın, metal dökümhanelerini ziyaret edin, yöresel peynir fabrikasına göz atın..

Bölge için detaylar → burada

Zaanse Schans ; Hollanda’nın sıklıkla yeşil boyalı ahşap çiflik evleri, kanallar ve köprüleri,  bir bölümü aktif olan  yel değirmenleri, müzeleri, ahır ve meraları, atölyeleri ile dolu olan eşsiz bir parçasıdır. Bisiklet veya yelken gezisine çıkın, hediyelik eşya dükkanlarına göz atın veya  restoranda bir yemeğin tadını çıkarın. Semt en iyi yürüyerek gezilir!…

İlçe, Zaa Zaanstad nehri kenarındadır (Zaandam bölgesi). Amsterdama yaklaşık 18 km. mesafededir. Bölge 17 – 1 8 . yy. dan kalan ahşap çiftlik evleri, kanalları ve değirmenleri ile adeta yaşayan bir müzedir.

Zaanse Schans’a giriş ücretsizdir, sadece yel değirmenlerinden birini veya müzelerinden birini ziyaret etmek istiyorsanız ödeme yaparsınız. Mekan yaklaşık 3-4 saat içinde görülebilir, bu da Amsterdam’dan yarım günlük bir tur olarak ideal olacaktır. Bu ziyareti Alkmaar (Nisan’dan Eylül’e kadar Cuma günleri peynir pazarı var!) ile birleştirebilirsiniz.

Alkmaar’a, Sprinter yada intercity tipi trenle gidiş dönüş bir biletle gezin.Güzergah üzerinde ; Koog-Zaandijk’te inebilir, Zaanse Schans’ı ziyaret edebilir ve daha sonra Alkmaar’a devam edebilir ya da önce Alkmaar’ı sonra da burayı (değirmenleri) ziyaret edebilirsiniz. Alkmaar yönlü tren intercity ise sizi Alkmaar’a 40, Sprinter tipi ise yaklaşık 60 dk . da ulaştırır. Değirmenler için “Zaandijk Zaanse Schans” durağında inerek, sonrası değirmenler için 15 dk. yürümeli yolunuz olacak!

Ulaşım & Haritalar ;

Old Holland/Eski Hollanda Ulaşım Haritası

Amsterdam Tren Ulaşım Haritası

Zaanse Schans’a Amsterdam merkezden ; özel araç, tren yada otobüsler ile ulaşabilirsiniz..

 

Toplu taşıma – 2020 yılı güncel :

  • Otobüs : R net otobüs hattı 391 ; Amsterdam Merkez İstasyonu’ndan Zaanse Schans durağına 15 dakikada bir gider. Yolculuk kırk dakika sürüyor.
    Bağlantılı / (Connexxion) 391 otobüs güzergahının ilk durağı Amsterdam Merkez İstasyonu ve son durağı Zaandam Zaanse Schans’tir (yol 40 dk.). 391  her gün çalışır ve  hat’ta 22 durak bulunuyor ve bu güzergah için toplam seyahat süresi yaklaşık 45 dakika sürer.Seyahat kartınız yoksa ; EBS ofisinden gidiş geliş 11 € ‘ya bilet alın!.
    Otobüs /Tramvay / Metro (BTM) bileti ; EBS ve Connex. otobüs ve trenler dahil,  90 dk.lık tek yön bedeli olarak → 6.5 €’ dur..
  • ► R net otobüs hattı 817 : Zaanse Schans’a belli aylarda (Temmuz ve Ağustos), Volendam / Edam ile bağlantılı seferler yapar.Merkez tren garının üst kat, deniz tarafından kalkmaktadır (IJ).

  • Tren : Değirmenlere  en yakın tren istasyonu → “Zaandijk  Zaanse Schans” tır (Alkmaar yönü). Bu istasyona Amsterdam CS istasyonundan sprinter tipi trenle 17-18 dakikada ulaşabilirsiniz. Daha sonra Zaanse Schans’a açılır köprü üzerinden geçerek,  15 dakikada yürüyerek varıyorsunuz (1.5 km.)(toplam süre : 35 dk.).Tek yön 2. sınıf bilet : 3.40 € / çift yön : 6.80 €, 1. sınıf bilet tek yön 5.54 €’ dur (buradan.1buradan.2  bakın)(durak isimleri : Amsterdam Centraal/Zaandijk Zaanse Schans olarak girilecek!).

  • Seyahat planınızı buradan yapın..Mümkünse kış ayını tercih etmeyin (açık alan!).
  • Feribot Ulaşımı : Amsterdam Merkezinden feribotla Zaanse Schans’a ulaşabilirsiniz.Feribot Wormerveer’e kadar gidecektir. Yol ortalama 2 saate yakındır, tam bilet (zone 2) : 5 € – Çift yön : 7.5 €’ dur (2020). Detay için..
  • Ulaşımda 1-3 günlük, Amsterdam & Region Travel Ticket (19.50-28-36.50 €) da sınırsız  kullanabilirsiniz..

Gezi Bölge Haritası

1900 ler Zaan bölgesinde endüsti oldukça iyi imiş.Bölge sayısı binleri bulan değirmeler içermekteymiş.Günümüze kadar ayakta duran 20 civarı sanayi tipi orjinal değirmeler vardır. Bunlarda ; değişik bölgelerden buraya transfer edilen son numuneler imiş.

En eskisi 1600 lü yıllara dayanan 10 adet ve daha sonrası için yapılmış bir o kadar değeimen görülebilmekte. Bir kısmında baharat, boya, kakao, yağ vs. işleniyor, bir bölümü ise üretim atölyesi gibi kullanılıyor. Birçok değirmenin içi gezilebilmekte. Giriş ücreti çoğu için yaklaşık 5 €.Bölge zaman zaman çikolata ile kokmakta (sıcak çikolata içenler, özellikle soğuk mevsimde!).

Hollanda deniz üstüne kurulan bir ülke olduğundan, su seviyesinin altında kalan bölgelerde suyu tahliye etmek, pompalama görevi görmesi adına bu değirmenler kullanılmış.

De Bleeke Dood : Eğer trenle gelmiş ve yürüyerek değirmenlere doğru bir yol çizmişseniz, dümdüz yürüdükten sonra karşınızda bu değirmeni göreceksiniz.

Hollanda’nın günümüze ulaşan en eski ahşap değirmeni. 1656 yılından 1904 yılına kadar da aktif olarak fırıncılar için un öğütmede çalışmış.

De Kat :İsmi “Kedi” anlamına gelen bu değirmen ise 1664 yılında yapılmış aktif bir boya değirmeni. Gezilebilir olan bu değirmeni, 4 € karşılığında 09.30 – 16.30 saatleri arasında gezebilirsiniz.

De Huisman :1955 yılından beri baharat değirmeni olarak kullanılan bu değirmen size ücretsiz olarak terasa çıkma imkanı sağlıyor. Saat 10.00 – 16.00 saatleri arasında açık olan bu değirmenin altı baharatçı dükkanı.

++ Diğer değirmenler hakkında buradan bilgi alın (ingilizce)…

  • Kasabada 7 müze var. Zaans Müzesi bu müzeler içinde en popüleri (12.5 €)(Zaan bölgesinin resimlerini çizen ressam Claude Monet‘in resimlerini de sergilemekte)… Albert Heijn Müze Market, Zaanse Tijd Müzesi, Honig Breethuis, Değirmen Müzesi, Jisper evi..Ve ; Orijinal adı Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater olan Fırın Müzesi‘nin adında yer alan Duivekater kelimesi, Zaanse’nin ünlü ekmeğidir. Müzede, Hollanda’nın diğer ünlü tatlarıyla birlikte Duivekater’ı da tatmanıza olanak tanıyorlar…
  • Değirmenlere gelmeden açılır köprünün geçilmesi ile solda çiçek bahçeli yapı; Hollanda saat müzesidir.
  • Müzeler için, 15 € verip bir müzeye ücretsiz, diğerlerine % 50 indirimle girebileceğiniz “Zaanse Schans Cardtemin edin.
  • El sanatı ve Atölyeler : Tahta ayakkabı (Clogs) atölyesi, Dokumacı Weaver’ın Evi, fıçı imalatı – Tiemstra, Kalay dökümhanesi, CacaoLab Zaans Gedaan-Kakoa çikolata üretimi..En renkli ayakkabı dükkanlarından biri olan Klompenmakerij, aynı zamanda yapım atölyelerinde ahşap ustalarının ürettiği takunya (clog) adı verilen ve Hollanda’nın yapısı gereği ıslak zeminde kaymayı önleyen ahşap ayakkabıların nasıl yapıldığını gözlemleme şansına da sahip oluyorsunuz.
  • Karakteristik köy evlerinin bir bölümü hediyelik eşya satanlar..Sabun yapımından, hediyelik değirmen maketlerine, çikolatadan antikaya kadar değişik hediyelik ve mağazaları da görün!..
  • Zaanse Schans da aynı zamanda peynir fabrikaları ve satış yapılan kısımları da var.. Peynir üretim merkezlerinde çok çeşitli peynirler bulabilir, tadabilirsiniz. Bu üretim merkezlerinden biri, Catharina Hoeve‘dir. Arkasında ise çiftliklerini ve çiftlikteki hayvanları görebilirsiniz.
  • Bisiklet kiralayıp öyle gezin..

 
 

Kinderdijk Yel Değirmenleri, 2019 – web

Dünyanın neresinde olursa olsun, oraya özgü hatırlatır bir “sembol” lerden birini gören herkesin aklına hatırlandığında öncelikle sembol ve ona sahip olan ülke gelir.Eserler (semboller) ülkeleri hatırlatır, ülkeler de eserlerini.

Bu ülkelerden birisi de ; Hollanda’nın “sembolü” haline gelmiş, Rotterdam’a daha  yakın konumda bulunan ve tam 19 adet yel değirmeninin yanyana dizildiği Kinderdijk köyüdür. Hollanda içinde küçük bir Hollanda misalidir. Küçük bir akarsuyun iki yakasında, sıra sıra dizilmiş 19 tarihi  değirmen..Hollandaca yel değirmenine “Molen” denir.

Kinderdijk, iki ayrı ırmağın; 62 km uzunluğundaki Lek Nehri ile 9 km uzunluğundaki Noord Nehri’nin birleştikleri noktada yer alan polder’in içinde bulunuyor. Polderin iki yakasında, yeşillikler arasında sıra sıra dizilmiş değirmenler var (Polder → genel anlam olarak Hollanda için: Deniz seviyesi altında kalan, göl veya deniz yatağı gibi bir su kütlesinden geri kazanılan, ekime müsait arazi olarak tanımlanır).

Kinderdijk, merkezi Lahey (Flm. Den Haag / ’s) olan Güney Hollanda (Flm. Zuid Holland) eyaletinin, Rotterdam ilçesine bağlı, “Koruma altında-değerli/tarihi Değirmen” (Flm. Molenwaard) anlamlı nahiyesinin → “Yeni, çok güzel/süper arazi alanı” (Flm. Nieuw Lekkerland) anlamı ile isimlendirilen köyün kırsal bir yerleşkesidir..

Polderin aşağı tarafı Nederwaard, yukarı tarafı da Overwaard  ismini taşıyor.

Hollanda ulusal kültürün simgesi olmuş yel değirmenlerinin kullanılması, tahıl öğütme amaçlı olarak 1200 yılların başında başlamış, zamanla bu değirmenlerden daha fazla yarar sağlamak düşüncesi doğmuştur. Topraklarının önemli kısmının deniz seviyesinin altında (Felm. Nederland → ‘alçakta kalan ülke’) olması sebebiyle, tarih boyunca sık sık yaşanan sel baskınları Hollanda’nın en önemli sorunu olmuştur.

Bölgedeki su taşkını sorunu, 13. yy’ da ortaya çıkmış ve o günden beri bu sorun devam etmekteymiş. Hollanda’da “weteringen” olarak adlandırılan büyük kanallar, polderde aşırı derecede biriken sudan kurtulmak için açılmıştır. Ancak süzülmüş toprak, açılan bu kanallara rağmen çökmeye devam etmiştir. 1404 ve 1421 deki sel baskınları felaket ile sonuçlanmıştır.

1421’de meydana gelen St. Elizabeth taşkını ile bölge çok fazla hasar görürken, Alblasserwaard polderi zarar görmemiştir. Tarihi öykü ile sel bölgesinde bu polderde beşik içinde, zarar görmeyen güzel bir çocuk bulunmuş.”Çocuğun seti-Çocuğun beşiği” olarak felaket sonrası bölge bu isim ile anılmakta (“Kinderdijk”)..

Yaşanan bu sel felaketleri, zaman içinde ırmak dibinde biriken kum, su düzeyinin yükselmesine neden olmuş ve aradan yüzyıllar geçtikten sonra polderleri kurutmak için yeni bir sisteme gereksinim duyulmaya başlanmıştır. Bu amaçla yel değirmenleri kurulmuş ve polderde biriken suyun, kum miktarına bağlı olarak tahliye edilmesi planlanmıştır. Ancak tüm bu önlemlere karşın, tahliye sorunu tam olarak çözülememiş ve Hollanda’nın batı yakası birçok su taşkınına şahit olmuştur.

Bilinen tarihi ile ; İlk olarak 1738 yılında, Nederwaard polderinin üzerinde 8 tane dairesel değirmen inşa edilmiş vede Kinderdijk’in ilk değirmenleri olmuştur. 1740 yılında, Overwaard polderinin doğusunda 8 tane daha sekizgen tahta değirmen inşa edilmiştir. 1761 yılında, polderin içinde 2 tane ahşap değirmen eklenerek bu süreç sağlanmıştır.

Sisteme ek olarak ; 1868 yılında 2 adet pompalama istasyonu kurulmuştur. Bunlardan biri olan Wisboom, hala çalışmaktadır.. Kinderdijk’in en büyük ahşap değirmeni olan Blokweerse Değirmeni (De Blokker) olup “Bloke eden” analamına gelmektedir (1970).

1997 yılında UNESCO bölgeyi Dünya Kültür ve Tabiat Miras listesine almıştır.

Günümüzde Hollanda tarihi anıt vakfına kayıtlı 1170 adet yel değirmeni bulunmaktadır. Bu değirmenlerin korunması ve bakımları genelde emekli olmuş kişilerin gönüllü çalıştıkları vakıflarca sağlanmaktadır. Ayrıca zengin aileler, sanayi kurumları bağışları ile maddi olarak desteklemektedir. Hollanda vergi idaresi bu vakıflara hizmet edenlere yüklü miktar vergi iadesi imkânı sunmaktadır. Bu bilinçli çalışmaların sonucunda ülkenin tarihi ve kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere devri sağlanmış oluyor.

Gemiden inip, Kinderdijk Yel değirmenleri parkına adım attığımızda turizm bürosu, cafeler, hediyelik eşya dükkanları yanında, bölgeyi dolaşmak için isteyenlere kiralık bisiklet ve at temin etme imkanı vardır. Nisan-Ekim arası tam : 6 €, ind : 3.5 €  ücretle kanalları dolaşan tekneleri kullanabilirsiniz.

Burada bir değirmen müze haline getirilmiş durumda olup, içinde bir de değirmenci vardır. Nasıl çalıştıklarını merak ederseniz müze değirmenin içine girip detaylı bilgi alırsınız.

Bölgede ziyarete açık  iki adet müze yel değirmeni vardır.Nederwaard <Windmills> / 1738 yapımlı ve diğeri Blokweer / 1630 yapımlıdır.

Normal sezonda müzeler haftanın 7 günü sabah 09:00’dan akşam 18:00’e kadar açıktır (kış aylarında sadece hafta sonları açık).

2020 yılı için iki müze, machinekamer/makina dairesi & audıo dahil : tam bilet : 11 € / online →9 € ; 4-12 yaş  5.5 € / online → 5 € ; 1-3 yaş : free).. Yalnızca Kanal Bot gezisi – 30 dk : tam / 6 € – online→5.5 €  ; 4-12 yaş : 3.5 € – online : 3 € ‘ dur — (biletler – online)

*** kombin bilet → bot gezisi + müzeler = tam bilet : 15 €, 4-12 yaş : 9 €)’ dur..

Bölgenin gezilmesi ÜCRETSİZDİR!..

Park yazın (09.00-17.30) ve  kışın (10.00-16.00) açıktır.Işıklandırma yeterli değildir.Geç va karanlık saatlere kalmamanız önerilir. Giriş ücretleri sadece ziyaretçi olarak müze olan yel değirmeni ve özel turlar/tekne gezileri için geçerlidir.Her yıl Eylül’ün ikinci haftasında (Kinderdijk’in etkinlik haftasında) bütün değirmenler gece de ışıklandırılıyormuş.

 

Bölge Ulaşımı-2020 :

Hollanda büyük bir coğrafya değildir..Mesafeler uzak sayılmaz, pek çok alana toplu taşıma imkanı sunulmakta.

Buraya ister Amsterdam‘dan (110 km.lik → A2-12-20 karayolundan ortalama 1 saat 45 dk.’ a araç ile yada aktarmalı toplu taşıma ile  yaklaşık 2 saat’e), Lahey’den (50 km. lik → A13-15-16 üzerinden araç ile yaklaşık 1 saat’e yada aktarmalı toplu taşıma ile 1.5 saat’e), Leiden‘den (65 km. lik → A4-12-15 üzerinden araç ile 1 saat’e yada aktarmalı toplu taşıma ile 1 saat 40 dk.’a) ulaşımınız mümkündür.

Kısaca Araba ile ; Amsterdam → Rotterdam üzerinden A4, A13, A20, A16 ve A15’ten çıkışlar ile  buraya ulaşın.

Ulaşım için Not :

  • Özellikle Amsterdam’dan buraya doğrudan ulaşım kolay değildir (direkt olarak otobüs ya da trenle ulaşım yoktur!).
  • Ve de, Rotterdam dışında iseniz ; Kişi olarak 3 ve üzeri sayıdaysanız bütçenize de uyar ise-zaman kazanmayıda göz önüne alınca “Araç Kiralamak” uygun seçenek olabilecektir..
  • Bölge ulaşımında zamanlama ve ücret açısından Rotterdam’dan ulaşım en akıllıca olanıdır.
  • Bir alternatif öneri ; Önce Amsterdam ve Waterlands (Edam,Volendam vs..) gezinizi yapın, buna 1 gece konaklamalı Rotterdam gezinizi ekleyip, bu kentide gezin  → buradan da Kinderdijk’e gidin..

Gezimizide bizim planda Rotterdam da olduğundan, biz buraya en yakın ulaşım imkanlı olan Rotterdam üzerinden geldik.

 

Genel Ulaşım/Toplu taşıma :

Kinderdijk Dünya Mirasını görmek için ; Dordrecht, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam (veya Schiphol Havaalanı da dahil olmak üzere) ve yakın tüm şehirlerden buraya kolayca ulaşabilirsiniz.

  • Ulaşımda seyahat edenlere  toplu taşıma araçları ile seyahat etmeleri tavsiye edilmektedir..

 
1 – Feribot ile Ulaşım :

  • Ulaşımın en iyi yolu Waterbus kullanmaktır (linkten feribot hatlarına bakın! – Tarife ve ücretler)(10 kişi üzerine indirim var).

Rotterdam veya Dordrecht (güney Hollanda’da bir kent olup, değirmenlere 15 km uzaktadır) üzerinden Waterbus feribotu ile yaklaşık 30 dk. ya buraya ulaşırsınız.

  • 202 Waterbus için direkt hattır.
  • WaterBus 2020 yılı ücret tarifesi / Tüm hatlar (Rotterdam) → BURADAN

 

Ücretler (2020) →

Kinderdijk için → Günlük-sınırsız-çift yön  tam bilet : 13 € , 4-11 yaş : 9 € dur. Feribottan, turist infodan, online (% 10 indirim ile) veya bazı noktalardan bileti temin edebilirsiniz.Feribotta nakit olarak alınan biletler ile bazı müze ve aktiviteler için ek indirim imkanı da vardır (detay).

İsterseniz tam bilet : 16.50 €’ ya kombine bilet alın → hem çift yönlü Waterbus hemde  Driehoeksveer botları ulaşımı yanında, ücretsiz bisiklet kiralama ve 2 müze giriş hakkını elde edin (tarihi Wisboom pompa istasyonu dahil).

WaterBus Güzergahları – Hatlar

WaterBus Hatlar

1 Kasım – 30 Nisan arasında (kış döneminde) Rotterdam (waterbus 202) veya Dordrecht’ten Kinderdijk’e doğrudan tekne bağlantısı yoktur. Yaz dönemi : hafta içi saat 09.30 – 17.00 arası 202 no.lu tekne ile 30 dk. ya  doğrudan ulaşın.

Waterbus Hat 20 : Yaz dönemi: 1 Mayıs – 30 Eylül, saat 10:00 – 17:00 / Kış dönemi: 1 Kasım – 30 Nisan arası saat 11:55 – 17:44 çalışır.. Rotterdam veya Dordrecht’ten Ridderkerk De Schans durağına; buradan da → Driehoeksveer feribotuna aktarma yapıp, bölgeye gelin → (tarife ve saatler için bakın) (tam bilet  : 1.80 €, 4-11 yaş : 1.20 €)(Günlük Biletler bunda geçmez!) (yaz tarifesinde 1 mayıs – 30 eylül’e kadar hafta sonları da çalışır, 1 ekim sonrası kışın hafta sonu çalışmaz! ; ancak 20 no lu hattan → Alblasserdam Kade durağında inip, hafta sonları bisikletle Kinderdijk’e ulaşım sağlayabilirsiniz). Toplamda yaklaşık 40-45 dakika yoldasınız.

  • WaterBus – feribot Biletler & tarife için → bakın

Bu seçenekler genelde araçtan daha hızlıdır.

 

 Driehoeksveer ve Güzergah

(3 duraklı ring teknesi)

 
2 –  Otobüs ile ulaşım :

R-NET hattı 489 ile, Rotterdam Kralingse Zoom’dan → Nieuw-Lekkerland’a (Alblasserdam üzerinden) buradan da → Kinderdijk Molenkade ye ulaşırsınız.

 
3 –  Ulaşımda başka bir bilet alternatifi :

  • Tourist day tickets (OV card)
  • South Holland (Güney Hollanda’da) toplu taşıma ağına sahip (Hollandaca OV kart – bilet olarak bilinir) olan kart ; Otobüsler, tramvaylar, metrolar ve su otobüslerinde (feribot) sınırsız ve günlük geçerli  olan ulaşım biletidir. Toplu taşıma ağları olarak : Arriva, Connexion, EBS, HTM, HTM Buzz, QBuzz,  RET, WaterBus işletmelerinde geçerlidir (online alımı takiben kullanılmadığında, 2 yıl’a kadar geçer).
  • Geçerli olduğu bölgede ünlü gezi alanları vardır (Rotterdamın 25 km kuzeydoğunda peyniri ile ünlü ; Gouda, Yel Değiemenlleri – Kinderdijk, Hollanda’nın Lisse kentinde bulunan dünyanın en büyük çiçek bahçelerinden biri olan Keukenhof ve Rotterdam, Lahey merkez dahil pek çok alan)(Rijn, Delft, Den Haag – Lahey, Dordrecht, Drechtsteden, Gouda / Lisse, Leiden, Op Voorne Putten, Rotterdam, Zelanda, Zoetermeer)

  • Biletinizi her bir araç için :  iniş binişinde onaylatın – okutun!
  • Rotterdam’da günlük bilet : 8.5 € dur.Rotterdam da ulaşımdaki tüm biletler için → bakın
  • Bu bilet : 14.50 € (2020) dur → Buradan alın
  • Bu bilet ;  trenlerde, Hızlı Feribotlarda, Driehoeksveer Feribotunda, (küçük) semt otobüsleri, gece otobüsleri, toplu taşıma taksileri veya 195 ve 295 otobüslerinde geçerli değildir.

 

Rotterdam’dan Kinderdijk’e WaterBus ile ulaşım’dan kareler..

** Rotterdam şehir merkezli RNet Metro D veya E ile Leuvehaven durağında inerek yada ; Tramvay 7 ile Westerstraat durağanda inerek solda erasmus köprüsü kalacak şekilde sahil kenarından Water Bus kalkış iskelesine ulaşın ( 7-10 dk yürüme).

Yol güzergahından..

Ve iniş – iskele üzerinden yürüyerek Kinderdijk’e varış..

Not : Girişte Cafe var, hediyelik bakabilirsiniz..Bilet gişeleri hemen başlangıçta..Ücretsizde gezersiniz!..Yürüme güzergahı uzunca, bazı dar alanlarda insan seli manzarası olabilmekte..Hava’ya dikkat!..Eser..

Hemen girişte tirbünleri ile “Wisboom Pompa İstasyonunu” görün..

 

Kinderdijk’ten kareler, 2019..

 
 

Kısa Kısa Diğer yakınlar..

* Muiderslot Castle :

Muiderslot Muiden, Amsterdam yaklaşık 15 km güneydoğusunda bulunan bir kaledir.Muiden ortaçağ zamanlarda dış liman olarak görev yapmıştır; daha sonra savunma alanı olarak Amsterdam’da yerini aldı. .Muiden en popüler mekanlarından birisi Muiderslot Kalesidir.

example2

* Leiden ;

Leiden’in 118.000 nüfusu vardır . Hollandanın (1575) ilk üniversitesine ev sahipliği yapmaktadır. Botanik bahçeleri ve yine turizm için önemli bir cazibe alanları vardır. Leiden, Amsterdam güneybatısında olup , 40 km. mesafedeki Rembrandt ın doğduğu yerdir..

example2

* Haarlem / Kuzey Holland ilinin başkenti

Spaarne Nehri boyunca yer alan bu romantik kent; alışveriş, çiçekler, caz ve atletizm açısından etkin bir bölgedir. Haarlem ayrıca restoranlar, barlar arasında kalan bir yerleşimdir.
merkezinde yer alan Grote Markt, en güzel meydanlarından birisidir. 10 yaşındaki Wolfgang Amadeus Mozart (1766 yılında) bu alanda müzik çalmıştır. St. Bavokerk kilisesi görülecek yerler arasında gelir.

Amsterdam’ın 20 km. batısında yer alır. Saatte bir kalkan trenle , 20 dk. yolculuk sürer.

example2

** Başka bir sayfaya geçebilirsiniz…

 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Amsterdam- Ana klasöre dön

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir