Venedik,Görülecek Yerler.1

 
 
 
 

VENEDİK ‘ i GEZİYORUZ . 1

 
 

Gezimize başlamadan önce bir uyarımızla başlayalım…

TUR SEYAHATİ  yapacaklar için uyarı ! ;

Turların çoğu ekonomisinden dolayı ada içinde, Venedik için “tam merkezi” otelleri ayarlamazlar. Genelde ana karada, Mestre yada Treviso – Padova gibi 40 km. e varan uzaklıkta otel seçerler. Serbest zamanlar için bu uzaklık ulaşım da handikaptır !.. Ada ulaşımı için ana karada en uygun yer Mestre dir.

Mestre’ den gelen otobüsler Venedik şehrinin batısındaki Piazzale Roma’ ya varırlar (20 dakika, 1.5 € – 2020)

Lido di Jesolo’dan ise şehir merkezine varış süresi daha uzundur (önce otobüs sonra tekne ile yaklaşık 1 – 1,5 saat).

 

Artık Venedik için gezimize başlayalım ..

 

example2.

 

Bu labirent alanını gezmek için önerilen ; büyük kanalın referans noktası olarak alınıp, şehrin bölgelere parçalanarak gezilmesidir.

1. Güneydoğu (San Marco ve Castello)
2. Güneybatı (Dorsoduro)
3. Kuzeydoğu (Cannaregio)
4. Kuzeybatı (San Polo ve Santa Croce)
5. Büyük Kanal.
6. Adalar

* İşlek caddelerdeki binaların duvarlarında : Rialto, Piazza Roma, Piazza San Marco, Accademia, ACTV ( vaporetto ) ve traghetto (feribot) iskelesi gibi,  turistlerin  ilgisini çeken yerler – uyarılar, tabelalarla gösterilmiştir.

 

Şimdi yola çıkalım….

Ana karadan Liberto köprüsünden geçerek “Piazzale Roma” otobüs park alanına ulaşıyoruz (biz turla geldik , otelimizden bu alana kadar araçtan inmedik)(Ana kara Mestre’ den Vnz. Santa Lucia yada Piazza Roma tek yön ACTV bileti 1.5 €)

Üstteki  fotoğrafta sağ alanda ACTV iskele girişinde ; son sırada vaporetto biletlerinin satıldığı tütün / tobacco (T) satıcısını görürsünüz. Biletleri ACTV iskele kalkış noktalarından da temin edeceksiniz !

 

ACTV Vaporetto Hat 1 ( Büyük Kanal) ve diğer tüm hatları buradan inceleyin..Yada hat haritasını buradan indirin.

Actv Vaporetto kalkış noktası ;

example2

 

Vaporetto’ ya bindik, Grand (büyük) kanaldan seyrimiz sırasında sağlı sollu bol fotoğraflı güzel manzaralar çektik. Ve 20 dk. dolayında  “Riva Degli Schiavoni”  alanına (Slav rıhtımına) ulaşırız (Line 1-B- 4.1 – 7 – 20)..

Büyük kanal Vaporetto Line 1 Haritası

(Büyük Kanal 4 km’ den fazla uzunluğuyla Stazione Ferrovia Tren İstasyonu’ ndan başlar ve Bacino di San Marco’da (San Marco havzası) sona erer. Kanalı gezmek için her iskelede duran 1 no lu vaporetto’ lara binebilirsiniz). San Marco meydanına gidene kadar vaporettodan çekilen birkaç fotoğrafı paylaşalım.

San Marco’dan başlayarak : Büyük Kanal’ ın her iki cephesini de kapsayan bölgeye Dorsoduro  bölgesi denir. Doğu sınırına: “Punta della Dogana” ve kuzey sınırına da “Rio Nuovo-Rio Foscari” hakimdir.

Dorsoduro’ nun doğu bölümünün Venedik’ in fotoğraflanmaya değer bölgesi olduğu herkesce bilinir. Bu  yerleşim bölgesi : pek çok restoran ve mağazanın yanı sıra, önemli sanat koleksiyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, üniversite de bu bölgededir.


 

Bölge bölge  Venedik’ i gezelim ;

 

✓  –  1 – San Marco ve  Castello Bölgesi  (Güney Doğu) :

Önce bu alanın planını yapalım ve  bu alanda nereleri göreceğiz onları belirleyelim ..

• Piazza San Marco (San Marco Meydanı),
• Campanile di San Marco (Çan Kulesi),
• Torre Dell’Orologio (Saat Kulesi),
• Procuratie Vecchie ve Procuratie Nuove binaları (buralardaki: Caffe Quadri, San Geminiamo Kilisesi, Filorian Cafe),
•  Piazzetta Dei Leoncini (Piazzetta Meydanı),
• Basilica di San Marco (San Marco Bazilikası),
• Musoe Marciano (Quadriga Atları, Pala D’oro Altar Panaso),
• Palazzo Ducale (Dükler Sarayı),
• Ponte dei Sospiri (Ahlar Köprüsü),
• Biblioteca Nazionale Marciana ve Giardinetti Reali (Ulusal Kütüphane Binası), Arkeoloji Müzesi, Sanat Tarihi Müzesi

Evet Vaporetto’ dan indik… bizdeki İstanbul Kadıköy vapur iskele rıhtımını – sahilini hatırlatan (daha organize, kalabalık ama düzensiz değil) “Riva delgi schiavon” – Slav Rıhtımındayız. Bu alanda restoran & cafe, hediyelik eşya satışları ve otellerin yer aldığını hatırlatarak San Marco meydanına doğru ilerliyoruz.

Rıhtımda ilerlerken bir heykel çıkıyor karşımıza. Roma kralı Vittorio Emanuele II’ ye ait heykeli görürsünüz. Yol güzergahında Venedik’ in meşhur kanalları bizeeşlik eder..

example2

 example2

Buralardan gondollara binebilirsiniz. Bazen kalabalık kuyruklar oluşmakta. Yeri gelmişken gondollerin eski döneme ait ne nostaljisi kalmış ne de zevki.. Kanallar içine sıkışık ve uzun sıralı ve beklemeli gondol turunuzu sıklık ile ; sırf görev icabı yapan özel kıyafet içermeyen görevli ile yapmaktasınız (benim gözlemimdir!). Eskiden özel kıyafetleriyle  İtalyanca şarkı da mırıldanırlarmış…Bu gezi sizin zevkinize kalmış..

example2

 

▶   Piazza San Marco ( San Marco Meydanı ) ;

San Marco Bazilikası, Dükler sarayı (Doge’s Palace)  ve Venedik’ in simgelerinden olan ünlü çan kulesinin (Campanile di San Marco) bulunduğu bu meydan ; ( 180 x 80 m. ) her zaman kalabalık olan en popüler bölgedir (lüks otel , restoran ve mağazalar içerir).

Alana rıhtım tarafından girerseniz girişte iki yüksek granit sütunu görürsünüz. Eskiden üçüncü bir sütun varlığından söz edilirmiş. Sulara gömüldüğü söylenmekte? (Dükler sarayı ile Biblioteca Marciana arasında kalan alandır burası). Bir sütun üstünde, koruyucu Aziz Theodoros’ a ait heykel vardır (tarihte Venedik için ilk koruyucudur, sonra yerini Marcos almıştır), diğerinde ise taş aslana ait tuhaf görünüşlü heykel yer alır.Ve bu alana “Piazzetta San Marco”  = San Marco meydanının antresi denmektedir .

Marco ve Todaro Venedik için çok önemli olan iki azizdir.
Önceleri manastırın bahçesi olan bu meydan, günümüzde güvercinlere, protesto ve karnavallara ev sahipliği yapmaktadır.


 

▶   Campanile di San Marco (Çan Kulesi) ;

Önceden deniz feneri olarak kullanılmış. Orjinal kule bu gün ayakta değildir. 98 m. yükseklikte olup, bugünkü halini 1912 yılı inşaat çalışmasıyla almıştır. Bu kule de yana çökmektedir. Kule ziyareti ücretlidir. Tepeden manzara çok güzeldir (Bazilika kubbeleri, büyük kanal ağzındaki Dorsa Dura’ nın kama şeklindeki burnu ve San Giorgio Maggiore kilisesi muhteşem manzarası  ayaklar altında misali). Ben çıkamadım..

example2

 example2

 

  Torre dell’Orologio (saat kulesi) ;

example2

Arap  ve romen rakamlarıyla (zodyak saati) ayni zamanı 500 yıldır zamını gösteren saattir. Saatin üzerinde bulunan iki insan figürü çekiçle çana vurmaktadır. Bu alanda  ; saatin yanında “procuratie vecchie” adıyla bilinen tarihi konut bulunmakta (bitişiğinde  ünlü “Caffe Quadri” vardır). Bu yapının karşısında “Procuratie Nuove”  bulunur (alt katı Caffe Florian).

 

  Piazzetta Dei Leoncini (piazzetta meydanı) :

example2

* Burası ; Çan kulesi arkası , dükler sarayı önündeki alandır.

 

  Basilica di San Marco (Aziz Markos Bazilikası) ;

example2

 example2

Altın yaldızlı Bizans mozaiklerinden oluşan  dış tasarımı nedeniyle, 11. yüzyıldan itibaren kiliseye “Altınların Klisesi” anlamındaki “Chiesa d’Oro” denilmiştir.  Her biri diğerinden farklı 500 sütunu ve farklı boyutlardaki beş alçak kubbesiyle mücevheri andırır. Kilise ilk olarak, 828 yılında Dükler Sarayı’ nın (Palazzo Ducale) içinde geçici olarak inşa edilmiş ve bir yangında yok olmuştur. Basilica di San Marco’ yu pazartesiden cumartesiye 09.30-17.00, pazar günleri 14.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Omuzlar ve sırtın örtülü olmasını istiyorlar. Diz hizasında şort giymek serbest. Yanınızda çanta bulunmasına da izin vermiyorlar.

San Marco Bazilikası ; iki Venedik taciri tarafından İskenderiye’ den domuz parçalarının altında gizlenerek Müslüman muhafızlardan kaçırılan Aziz Marcus’ un kemiklerinin Venedik’ e getirilmesi şerefine 9. yüzyılda inşa edilmiştir.

example2

 

Tarih boyunca geçirmiş olduğu yangın ve yıkımlar geçirmiştir. Bazlikada eşsiz mozaikler hemen dikkati çeker. Ayrıca 1204 yılında Konstantinopol’ den getirilmiş olan bronz atların kopyaları da bazalikanın kapısının üstünü süslemektedir.

example2

 

Bazilika ‘da neler var ?

• Museo  Marciano ; Aziz Markos’ un hazinelerinin sergilendiği bir müzedir. Buraya Basilica di San Marco ana girişinin sağındaki merdivenlerden ulaşabilirsiniz. Cavalli di San Marco (San Marco Atları) müzenin en dikkat çekici parçasıdır.

• Pala d’Oro ; Hristiyanlığın en değerli hazinesinin yer aldığı Pala d’ Oro, 12. yüzyılda işlenmeye başlanmış bir altar tablosudur.  Basilica di San Marco altarının arkasında yer alır.

 

  Palazzo Ducale ( Dükler Sarayı ) ;

Tarihi süreç içinde burası: konsey ve mahkeme salonu, hapishane ve pek çok dükün ikameti olarak kullanılmış. Sarayın, 15’ nci yüzyıldan kalma ana kapısı  Porta della Carta ( Kağıt Kapısı ) :
geç dönem gotik tarzda inşa edilmiş bir eserdir. Kapının bu ismi (kağıt) almasının nedeni; dükün emirlerinin buraya asılması ve katiplerin, yakında bir yerde bulunmalarıdır. Palazzo Ducale’i nisan ve ocak ayları arasında her gün 09.00-19.00, kasım ve mart ayları arasında 09.00’ dan 17.00’ ye kadar ziyaret edebilirsiniz.

Dükler sarayı karşısında yer alan bölümde (Biblioteca Nazionale Marciana ve Giardinetti Reali)= Ulusal Sanat Müzesi binası ve bu alanda da ; ( Museo Archeologico ) Arkeoloji müzesi ile  (Museo Correr)  sanat tarihi müzesi yer alırlar ( kombine bilet geçerlidir! ).

 

  Ponte dei Sospiri / Bridge of Sighs – (Ahlar Köprüsü) ;

  example2

Dükler Sarayı’ nın dar geçitleri boyunca yürüyün ve efsanevi “Ahlar Köprüsü” ne ulaşın. Dükler Sarayı’ nın hemen arkasındaki kanal üstünde 1603 yılında yapılan köprü : Lord Byron’ un satırlarında şöyle anlatılıyor : “ Venedik’te Ahlar köprüsünde duruyorum. Bir tarafımda saray, diğer tarafımda ise bir hapishane“ demiş.. Köprünün adı : acı gerçeklikten öte, romantik bir kurgudan üretilmiş gibi. Buradan  yalnızca, adi suçlular geçermiş. Mahkumların tutuldukları karanlık ve küçük hücreleri görülebilirmiş. Dükler sarayını hapishaneye bağlar.. Mahkumlar idam edilmeden önce son kez bu alandan Venedik’ e bakarlarmış.. öykü böyle der..

 

  Riva delgi Schiavoni (Slav rıhtımı) / sular rivası – rıhtımı :

San Marco’dan başlayıp, Castello bölgesine kadar uzanan su kenarı alanının ilk bölümüdür. Başlangıcı Dükler Sarayıdır. Adını dalmaçyalı (slav) tüccarlardan almıştır. Hediyelik eşya tezgahları, dondurmacılar ve yiyecek tezgahlarıyla dolu bir ticaret merkezidir. Tekneler  buraya demirler, San Zaccaria İskelesindeki “vaporetto (deniz otobüsü)” ve gondollar burada müşterilerini bekler. Aşağıya doğru (castello) inildikçe “Ahlar köprüsü” ne varılır (rıhtım arkamızda kalacak). Az ilerisi kırmızı renkli bina olan  “Palazzo Dandolo” ya varılır.

example2

 

İlerisinde de La Pieta klisesi yer alır (Antonio Vivaldi bir kısım eserlerini burada yazmış !).

example2

Rıhtımdan daha aşağıya inildikçe (dükler sarayından uzaklaşıldıkça) Kral II. Vittorio Emanuelle’nin heykeline varılır.. Bunuda geçince alan tenhalaşmaya, kalabalık azalmaya başlar. Burası ; Arsenale’ dir. Burası tersane alanıdır. Museo Storico Navale burada yer alan donanma müzesidir.

Riva degli Schiavoni, La Pieta, Arsenale ;  CASTELLO bölgesinin gezilecek yerleridir. Bu alanlar San Marcoya yakın yerlerdir.

* Orada iken kısmet bize imiş,  2 – 4 saat içinde sular yükseldi ! ve ayak bileğimize kadar su içinde büyük meydanda gezdik durduk..

 
 

VENEDİK ‘ i GEZİYORUZ . 2

 

✓  –  2 –  Dorsaduro Gezi Bölgesi  ( Güney batı ) :

San Marco’ dan, Büyük Kanal’ ın her iki cephesini de kapsayan bölgeye Dorsoduro denir. Bu yerleşim bölgesi, restoran ve mağazaların yanı sıra şehrin üç önemli sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor olmasıyla ünlüdür.

example2

 

Bu bölgede görülecekler :

1. Academia.
* Galleria dell’Accademia (Accademia galerisi)
2. Palazzo Venier dei Leoni.
* Collezione Peggy Guggenhaim.
3. La Salute ( Santa Marie dele Salute ) kilisesi.
4. Dogana di Mare ( Gümrük Binası )
5. Zattere ( kayıkhane )
6. Squero di San Trovaso ( tekne tamir edilen yer )
7. Üniversite bölgesi.
* San Barnaba Kilisesi.
* Campo Santa Margherita Meydanı.
* Santa Margherita kilisesi.
* Chiesa dei Carmini kilisesi.

 

  Accademia :

Venedik sanatının en güzel koleksiyonuna sahip olan Galleria dell’ Accademia, Venedik’ te en çok ziyaret edilen yerler arasında gelir.. Dünyaca ünlü ressamların dünyaca ünlü eserleri bu galeride bulunur : Carpaccio’ nun On bin Şehidin Çarmıha Gerilmesi, Mantegna’ nın Aziz George, Giorgione’ nin Yaşlı Bir Kadının Portresi, Veronese’ nin Levillilerin Evinde Şenlik, Tintoretto’ nun Aziz Markos’u n Kaçırılışı, Tiziano’ nun Pieta çalışmaları gibi …

  Collezione Peggy Guggenheim :

Avrupa’ nın en iyi ve kapsamlı modern sanat koleksiyonuna sahip olan müzede, Picasso’ nun erken dönem çalışmaları, Chagall’ ın eserleri ve Brancusi’ nin Boşlukta Bir Kuş adlı eserleri en göze çarpan eserlerdendir.

  La Salute (Santa Marie dele Salute) kilisesi :

Büyük Kanal ve Canale della Zattere arasında kalan kendine öz profili ile önemli bir kilisedir.

example2

 

✓  –  3  –  San Polo ve Santa Croce Gezi bölgesi ( Kuzey batı ) ;

Görülecek yerler ;

1. Frai
* Santa Maria Gloriosa dei Frai kilisesi.
2. Scuola Grande di San Rocco ( resim sergisi )
3. Casa di Carlo Goldoni ( ev )
4. Rialto pazarları.
5. Ponte di Railto ( Rialto köprüsü )
6. Campo San Pol ( meydan ı)
* San Polo Kilisesi

Bu bölge ; Büyük Kanal’ ın sol yakasının kuzey yarısında yer alır. Küçük marketleri, yerel barlarıyla Venedik’ in en yaşanılası semtlerinden olan bu yerde, Frari Kilisesi’ni, Scuola Grande di San Rocco’ yu ve Rialto pazarlarını görebilirsiniz.

 

  Ponte di Rialto / Rialto köprüsü :

Rialto, şehrin en eski mekânlarından biridir. Doğu ve batı arasında bir geçiş yolu oluşturan bu yer, Venedik’ in ticaret noktalarından biri olmuştur. Bu nedenle Rialto için “Venedik’ in arka salonu” da denir. Burada bulunan Rialto Köprüsü, Büyük Kanal’ı ikiye böler ve üzerinde birçok mağaza barındırır. Bu mağazalarda ipek kravatlar ve mücevherler, hediyelikler,deri ürünleri, cam eşyalar vs. bulabilirsiniz.

 

✓  –  3  –  Canneregio Gezi Bölgesi  (Kuzey doğu ) ;

Görülecek yerler :

1. Ghetto ( Yahudi Gettosu )
2. Campo di Ghetto ( Rehinci Pazarı )
3. Museo Ebraico ( Yahudi Müzesi )

 
 

GRAND CANAL Gezi Bölgesi :

Büyük Kanal ; 3800 metreden uzun olan kanal, Stazione Ferrovia Tren İstasyonundan başlar ve Basino di San Marco’da (Aziz Marcos havzası) ; görkemli bir şekilde biter.

Genişliği bazı yerlerde 30 metre ve bazı yerlerde ise 70 metreyi buluyor. Derinlik ise: 5 ile 5.5 metre arasında değişiyor. Ters bir “S” şeklinde uzanıyor. Kanal boyunca 200 civarında, mermer saray, yan yana sıralanmış. Kanal boyunca yürümek ya da akşam yemeği yemek isterseniz : Riva del Vin’i ya da yakındaki Erberia (sebze-meyve pazarı) yı tercih edin. Veya Pescaria (balık pazarı) gibi su kenarı yeri de tercih edebilirsiniz.

Büyük kanal üzerinde : 3 önemli köprü bulunuyor. Bunlar : Railway, Rialto ve Accademia köprüleridir. Ayrıca : 45 küçük kanalcık da, büyük kanala bağlanıyor.

 

Neler görülebilir ?

✓  Fondaco dei Turchi:
13. yüzyıldan kalma olan bu bina Büyük Kanal’ ın en eski yapılarından biridir. Osmanlı ve Ortadoğulu tacirler tarafından mola vermek için kullanılan bu han, şimdilerde Museo di Storia Naturale’ye (Doğa Tarihi Müzesi) ev sahipliği yapmaktadır.

  Ca’Pesaro
1682 yılında tamamlanan bu Barok yapı, şimdilerde uluslararası modern eserlere sahip bir Modern Sanat Müzesi’ne ve üst katında Asya Müzesi’ ne ev sahipliği yapar.

  Ca’ d’Oro
Büyük Kanal’ın sol tarafında bulunan Ca’ d’Oro orijinal olarak altın kaplamalarla inşa edilmiştir ve Büyük Kanal’daki en güzel dış cephelerden birine sahiptir.

 
 

  • Gezinin devamı sonraki sayfada….

 
 
 

Önceki sayfaSonraki sayfa

Venedik – Ana klasöre dön

İtalya – Ana  klasöre dön

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir