Venedik,Genel Bilgiler

 
 
 
 

VENEDİK

( Venezia – Venice )

 
 

Genel Bilgiler :

Adriatik denizi üzerinde yüzen adalar topluluğudur. Veneto bölgesinin başkenti. Su ve kanallarla içli dışlı olan şehir, suları yükselince (acqua alta) binaların alt ve giriş katlarıyla suların bütünleştiği üçyüz yıldır konumunu koruyan bir lagün kenttir. Bu kenti gezerken yüklü (bagaj) olmamak temel ilke olmalıdır. Turizm sezonu sonlarında kentin nüfusu 100 bin dolayındadır.

 

Yolların yerini almış su kanalları, daracık sokakları, rengarenk panjurlu pencereleri ile masalsı diyarlardan biri. Küçük ve aynı zamanda turistlerden dolayı zaman zaman kalabalık olan Venedik aslında bir güne rahatça sığdırabileceğiniz bir gezi alanı.Tarihi 9. yy’ a dayanan Piazza San Marco ilk durağımız olur genelde. Bu devasa meydanı daha büyüleyici ve görkemli bir hale getiren Basilika di San Marco görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bizans ve gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Basilika di San Marco’nun eşsiz altın yaldızlı tavanlarına bakan onlarca insan..San Marco Bazilikası’nın dış yüzeyindeki atlar, 1204’te İstanbul’dan getirilen bronz atların kopyaları. Atların orijinali, bazilikadaki müzede sergileniyor.

Dünyanın en ünlü saraylarından biri olan ve “Cehennem ve Kutsanmışın Göğe Yükselişi ” gibi dünyaca ünlü eserleri barındıran Palazzo Ducale (Doge’s Palace)(Bir dönem Venedikli yöneticilerin resmi konutu olarak kullanılan Dükalık Sarayı, 9. yüzyılda yapılmış. Gotik tarzdaki bu büyük yapı, Venediklilerin ihtişamlı hayatlarına adeta ayna tutuyor), mavi ve turuncu ile bütünlemiş şehrin manzarasını 360 derece olarak imkanı veren San Marco çan kulesinin yanında diğer birçok müze, galeri ve görülmesi gereken mekanların şehri. 17. yy’ dan kalma ve mahkumların hücrelerine götürülmesi için kullanılan Ponte dei Sospiri (Ahlar Köprüsü) Venedik’ in en çok ziyaret edilen ve fotoğraflanan 2 köprüsünden biri. Bir diğer köprü olan Rialto Köprüsü Venedik’in en büyük kanalı olan Grand Canal’daki en büyük ve en eski köprü.

 

Santa Maria della Salute Kilisesi, kentin en etkileyici mimari yapılarından. 1630 yılındaki veba salgınında on binlerce Venediklinin ölümünden sonra, salgından kurtulunmasına şükran duyulması sebebiyle yapılmış.

Alman Ressam Max Erste ile evli olan sanat koleksiyonları ile ünlü Peggy Guggenheim’in müzeye dönüştürülen evinde Picasso, Dali ,Kandinsky, Klee, Gorky gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini bulabilirsiniz. Bunun dışında Accademia, Correr, Mocenigo, Ca’ Rezzonico, Ca’ Pesaro yine görülmesi gereken müzelerden..

Getto bir yerleşim şekli olup, Yahudilerin kentten tecrit edilerek yaşamaya zorlandıkları mahalleler olarak bilinir. Venedik bu tip yerleşim yerinin ilk kez kurulduğu şehir. 16 yy.’ da kurulan bu bölgede Yahudilerin dini ve sosyal yapılarını gözlemleyebilirsiniz.

 

Venedik’ e has bir makarna türü olan Pasta a Fagioli, başlangıç olarak birçok restoranda servis edilen, morina balığından yapılmış “Baccala Mantecato”, yine deniz ürünü temelli “Sardee in Saor”, Risotto’nun Çorba ile birleşmesi ile meydana çıkan “Risi e Bisi” ve yengeç severler için “Moleche” denenmesi gereken lezzetlerden..

 

Kentin toplu taşımacılığında vaporettolar (deniz otobüsleri) önemli görevi üstlenirler. Bunlar Grand Canal (büyük kanal) isimli büyük bir su bulvarında seferlerini yaparlar. Bu meşhur deniz otobüsü sizi Santa Lucia’dan Rialto’ya, Rialto’dan San Marco’ya kadar olan bölgede sayısız tarihi yapıyı dışarıdan gözlemlemenize imkân tanıyacak.

118 adacıktan oluşan bu kentte binalar, milyonları bulan karaçam ağaçlarıyla yapılmış kazıklarla zemine tutunurlar. Kent  177 kanal ve yaklaşık 450 adet köprüleriyle bütünleşen bir labirenttir. Levha ve tabelalar hem İtalyanca hemde Venediğe özel dille yazıldığından bazen karışıklığa neden olabilir.

 

Venedikliler 800’ lü yıllarda Müslümanların hakimiyetinde olan İskenderiye’ den, İncil yazarı olan Aziz Markos’ un naşını kaçırmışlardır. Aziz Markos 9. yy. dan günümüze şehrin simgesi olmuştur (Bu bölgede sıklıkla kanatlı aslanları görürsünüz. Azizin simgesi olan kanatlı aslan, şehrin sembolüdür).

 

Kanatlı Aziz Markos aslanı :

Bölgeleri ile Venedik :

Ada haritaları

example2

 example2

example2

 example2

 

Venedik’ i ana kara dışında sadece ada olarak değerlendirirsek ;

Büyük kanal referans gösterilerek ada 4′ e bölünebilir. Kuzey- Doğu (Cannaregio), Kuzey – Batı (San Polo ve Santa Croce), Güney – Doğu (San Marco ve Castello), Güney – Batı (Dorsoduro) .

İşlek caddelerde bina duvarlarında ; Rialto, Piazzale Roma, Piazza San Marco, Accademia, ACTV – Vaporetto alanları levhalarla gösterilmektedir.
Koridor ve odalar benzetmeli labirentin büyük odası yani salonu “Piazza San Marco’ dur”.

 

Kentin yeni yerleşimi ana karaya kaymıştır (Mestre). Mestre bölgesi ile ada arasındaki bağlantıyı  (ulaşımı) “Ponte della Libertà” köprüsü sağlar.

Bu köprü 3,8 km. uzunluğunda olup  ;  buraya olan ulaşım demir yolu yada kara taşımacılığının önemli vasıtaları olan belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır. Ponte Della Ferrova ; Liberta köprüsüyle paralel uzanan demiryolunun adıdır ( Santa Lucia ‘ a gider).

example2

 
 
 ** Yazının devamı sonraki sayfada..
 
 
booked.net


 
 
 
Önceki sayfa – Sonraki sayfa

Venedik – Ana klasöre dön

İtalya – Ana  klasöre dön

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir