Floransa, Genel Bilgiler

 
 
 
 

FLORANSA HAKKINDA

 

 
 

Floransa (Florence – Firenze – Florentia) ;

Rönesans’ ın beşiği, Toskana bölgesinin başkenti, İtalya ve Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri, eşsiz sanat şehri.300 yıl süren altın çağ boyunca sanatın ve Rönesans’ın merkezi olmuş bu efsane şehir. Dante, Boccaccio, Donatello, Botticelli, Michelangelo gibi sanata adını altın harflerle yazdırmış pek çok sanatçı Floransa’da doğmuş ve yaşamış. San Lorenzo, San Marco ve Santa Maria Novella kiliseleri bu kenti üç koldan koruyan birer mabet yapı.

D.H.Lawrence bu kenti ; “ insanoğlunun mükemmel evrenidir ” diyerek tanımlamıştır.

Bu bölgelerden yetişmiş olan, güzel sanatlara öncülük etmiş ustalardan aradan geçen yüzyıllara rağmen, günümüzde ünlerini hala burada sürdürmektedir. Tarihi sarayları, büyük kiliseleri, zarif heykelleri, sayısız sanatsal yapıları ile harabe haline dönüşmemiş eserleri ; gerçek sahipleri tarafından korunan, değer verilen, herkesin erişimine açık olan, günlük hayatın yaşandığı İtalya’nın canlı bir parçasıdır Floransa. Burası adeta açık hava müzesidir.

Orta çağın kentsel otoritesine hizmet eden “Palazzo Vecchio”  zamanımızda da yerel yönetimin ev sahipliğini yapmaktadır. Bu gün değişik satıcıların, hediyelik eşya tezgahlarının meydanları doldurduğu orta çağın sokaklarında ; dondurmacılar, barlar ve pizzacılar sıralanarak ziyaretçi akını ile kent daha da şenlenmektedir.

1966′ da sel felaketi yaşamış olan bu bölgede yerel halk fedakarlık gösterip yüzlerce tabloyu, heykeli kurtarmış tamirat ve onarımlar için büyük çaba göstermişlerdir.

Floransa ; kuzey İtalya’ daki Toskana bölgesinin başkentidir. Kısa bir dönem, eski İtalya Krallığına da başkentlik yapmıştır. Şehir, içinden geçen Arno nehri çevresinde kurulmuştur. Floransa Rönesansın doğduğu yerdir. Çevresindeki yerleşim alanlarıyla beraber yaklaşık bir milyona yakın nüfusa sahip olan şehir, geçmişte olduğu gibi bugün de İtalya ve Avrupa’nın önemli ticaret merkezlerinden biridir.

 

Tarihte Medici’ ler ;
Floransa’da iki yüzyıl hükum sürmüşlerdir. Bir banker olan Giovanni di Bicci,  sanatta hanedanlığının kurucusudur.Büyük bir tüccardır.
Şair, doğabilimci, sanat kolleksiyoncusu, filazof ve mimar olan Lorenzo Medici hanedanlığının en parlak üyesidir. İtalyayı savaş ve baskınlardan korumuş, sanata olan düşkünlüğü ile kültürel hayatı bugünkü haline getirmiştir.

Fiorentina, rönesansının doruğa çıkması ve çökmesine imza atan sanatçıların ; Pollaiuolo kardeşler, Botticelli, Domenico Ghirlandaio ve Filippino Lippi’nin eserlerinin yeridir. Brunelleschi’nin yapıtı olan Duomo bunlardan biridir.

İtalyanca “Firenze” diye yazılır ve “firentze” diye okunan kent, ismini ve sembolünü bir çiçekten almıştır. Başkent konumlu kentte  görülmeye değer pek çok tarihi mekân ve anıtsal yapı bulunuyor. Eğer Floransa’ ya yalnızca görmüş olmak için gitmeyi düşünüyorsanız size 1 gün yetecektir. Ancak galeriler, müzeleri gezmek ve sanat tarihine meraklı iseniz en az 3-4 gün burada zaman geçirmelisiniz.

 

Ne zaman gidilmeli?

Gitmek için en ideal aylar Eylül-Ekim, ya da Nisan- Mayıs aylarıdır. Arno Nehri çevresine kurulmuş olan Floransa bugün bile İtalya’ nın en önemli ticaret merkezlerinin başında gelir. Floransa, Rönesansın doğduğu yer olduğu için Avrupa’ nın en önemli şehirlerinden biri sayılıyor. Evet yazın gitmek çoğunuz için bir seçenek olabilir, ama dünyanın 72 milleti sıklıkla orada, kent zaten açık hava müzesi, maddi olarak bedel ödemeyeceğiniz destinasyonlar herkese açık, dolayısı ile kent bu mevsim daha kalabalık…

Bir dip not : bu kentte öyle renkli ve hareketli gece hayatı da aramayın!

Kentin ziyaretçileri ; terziler ve antikacıların bulunduğu Via Tornabuoni caddesi boyunca veya mağazalar ve açık hava pazar yeri ile şirin San Lorenzo civarında gezinti yapabilirler. Loggia dei Lanzi’nin altında bir nefes dinlenme molası verebilir ve Ponte Vecchio’ya varmadan önce lüks mağazaları ziyaret edebilirler.

Piazza Repubblica’ nın cafelerinden birisinde oturabilir veya Via Tornabuoni’ de bir dondurmanın veya kahvenin tadını çıkarabilir. Öğle yemeği veya akşam yemeği zamanı geldiğinde, lezzetli Toskana yemeklerinin tadına bakabileceği bir trattoria veya buca (hücre) aranacak mekan olabilir.

Santa Maria del Fiore (Duomo) : Floransa’ da görülmesi gereken ilk yerlerden bir tanesidir. Bu katedralin yapımında İtalya bayrağının renklerini simgeleyen kırmızı ve yeşil mermer kullanılmasıyla da oldukça dikkati çekmektedir.

 
 

Floransa – İnfo :

Kent için Turizm danışma noktaları :

  • Piazza Stazione, 4

tel.  055 212245 / 055 2728208, e-mail: turismo3@comune.fi.it ; Pazartesi-Cumartesi : saat 09-17, Pazar : saat 09-14

  • Bigallo, piazza San Giovanni 1 (Duomo)

tel. 055 288496, e-mail: bigallo@comune.fi.it ; Pazartesi-Cumartesi : saat 09-17, Pazar : saat 09-14

  • Via Cavour, 1r

tel. 055 290832 / 055 290833, e-mail: infoturismo@provincia.fi.it ; Pazartesi-Pazar : saat  8:30-18.30

  • Airport A. Vespucci
    tel. 055 315874,  e-mail: infoaeroporto@aeroporto.firenze.it ; Pazartesi-Pazar : saat  09-17
  • Borgo Santa Croce 29 r – Comune di Firenze

tel. 055 0461218 ; Pazartesi-Cumartesi : saat 09-17, Pazar : saat 09-14
 
 
Kent için Genel Bilgiler :

 

Roma, Milano, Venedik, Pisa, Bologna, Cenova, Napoli ve Torino’ya doğrudan seferlerin gerçekleştirildiği İstanbul’dan Floransa’ya direkt uçuş bulunmuyor. Floransa’ya olan yakınlığı nedeniyle genellike Bolonga uçuşları Türk vatandaşlarının tercih ettiği ulaşım alternatiflerinden biri. Türkiye’den Floransa’ya ulaşmak için bir diğer önemli alternatif Roma.Floransa’ya Roma ve Venedik’ten hızlı trenle yaklaşık iki saat içinde gelmek mümkün.

 
 
booked.net
 
 
 
 

– Floransa – Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir