Londra, Genel Bilgiler

 
 
 

LONDRA (LONDON)

 

(Gezi tarihi – mayıs 2015, Bilgiler 2024 yılına günceldir!)

 

Birleşik Krallık (United Kingdom – UK) :

4 ülkenin topluluğunu ifade eden politik bir ifadedir. Bu ülkeler İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’ dır. İngiltere (England): Birleşik Krallık ülkeleri arasında en büyüğü ve kurucusudur. Britanya buradan yönetilir.

Büyük Britanya (Great Britain) : Burası coğrafik anlamda bir adadır. Kuzey İrlanda buraya dahil değildir. Kuzey İrlanda ise İrlanda adasına aittir. Britanya’ da yaşayan herkes “British” olarak kabul edilir. Ama İngilizler bunu tercih etmezler ve kendilerini “English” olarak ayrı tutarlar. Bu 4 ülkenin vatandaşı da aynı pasaporta – Britanya pasaportuna sahiptirler ve İngiltere’ nin 2020 yılı başlarında ayrılmasından sonra Avrupa Birliği’ ne üye olan bir tek İrlanda’ dır..

Londra ; Büyük Britanya’ nın ve İngiltere’ nin başkenti olup, Büyük Britanya Adasının güneydoğusunda, Kuzey Denizine dökülen “Thames” Nehrinin ağzından 64 km. içeride ve ırmağın iki yakasında yer alır. Yaklaşık 9.8 milyon nüfusu (2021) ile Birleşik krallığın en kalabalık kentidir. Bağlı yerleşim birimleri ile birlikte (Greater London) nüfusu 15 milyon civarıdır. Avrupa’ da en fazla beyaz ırk harici insanın yaşadığı şehir olup, 300′ den fazla farklı dil konuşulmaktadır. Uluslararası turizmin kesişme noktasıdır. Dünyanın en kalabalık hava trafiği Londra hava trafiğidir.Tüm bu özelliklerinin yanında Londra, İngilizce eğitiminde uzman kadrosu ile  yüzlerce dil okulunu barındırarak dünyada “İngilizce eğitiminin” 1 numaralı merkezi olmasıyla da İngiltere’ nin en çok rağbet edilen şehridir.

Şehrin ticâret merkezi New York’ tan sonra dünya’ nın ikinci büyük iş merkezidir. İngiltere bankası, borsalar, Büyük Britanya bankaları, yabancı bankalar, denizcilik sigortaları, yatırım şirketleri, simsarlık,  danışmanlık, ithalat ve ihracat şirketleri, altın piyasası, kürk ve çay piyasaları, gemi ve uçak kiralama şirketleri vs. ticarî ve malî birçok büro şehrin merkezinde toplanmıştır. Özellikle şehrin görülmeye değer yerlerindeki otoparklarda boş yer bulmak zor olduğu gibi ücretler de yüksektir.

Londra`nın tarihi Roma’ lılara kadar uzanmakta..1.yy’ da Roma’ lıların ticaret merkeziymiş. O zamanlar “Londinium” deniyormuş. “London” adı da burdan gelmektedir.

Londra 2 eski şehirden oluşuyor ; Birincisi “The City Of London” ki buna genelde “The City” denmekte (Londra’nın en eski yerleşim yeridir). Diğeri de “The City Of Westminister”, şu anda Parlemento binası ve Buckingham Sarayı’nın olduğu bölgedir. Şehir merkezi “Thames” nehrinin kuzeyinde kalır.

Tower Of Londan, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri, Westminister Sarayı ve Big Ben, Greenwich eser ve yapıtlarıyla Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alır.

Tüm dünyaki saatler Londra’ daki Greenwich‘ e olan uzaklıkları pararelinde saatlerini ayarlar. Başlangıç meridyeninin Greenwich’ den geçmesinin en temel sebebi tarih değiştirme çizgisinin büyük okyanusa denk gelmesidir..

Kendine has mimarisiyle, canlı, düzenli, kesinlikle baş döndüren hızıyla büyük metropol olan Londra’ da yaşayan herkes alışılagelmiş olan bir düzene uymak zorundadır. Metroda (tube) yaklaşik 11 lines (hat) ile şehir içi trafiginin yükü oldukça hafifletilmiştir (Londra Metrosu, 402 km’yi kapsayan ve 272 istasyona hizmet veren “Tube/Metro” ile günde beş milyon yolcu taşınmaktadır. Kuleler, saraylar, köprüler, kilise ve katedrallerin yanı sıra şehrin neredeyse % 40’ ını oluşturan yeşil alan ve parkları ile ziyaretçilerine gezmek görmek için birçok alternatif sunar. Dünyanın en yeşil şehri olarak da bilinir. Çok sayıdaki galeri ve müzeleri, müzikalleri, tiyatro gösterimleri ile sanatsal etkinliklerde de oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en iyi üç müze ve galerisi Londra’ da bulunur. Şehirde toplamda bin’e yakın sanat galerisi vardır.

Londra’ da ayrıca her yıl yaklaşık 250 festival gerçekleşir. Yaklaşık 1 milyon insanın katıldığı Avrupa’ nın en büyük sokak festivali olan “Notting Hill” Karnaval’ ı bunlardan biridir.
Bu kültürel ve gezilecek yer çeşitliliği ile birkaç günlük geziler şehri yakından tanımak için yetmeyebilir!. Avrupa’ nın en pahalı şehri olarak bilinen Londra’ ya gitmeden önce bütçe planınızı iyi yapın!..

* 2024 (şubat) itibari ile 1£ = 38.70 TL. gerçeği ile, İngiltere seyahatlerinizde harcamalarınızı, rakamsal olarak sterlin (pound) üzerinden göz önünde bulundurun (en azından moral motivasyonu ;)..TL’ ye çevirmeyin, sonrası hayal kırıklığı ile moral bozukluğuna maruz kalabilirsiniz!.

İklim : İngiltere dendiğinde çoğumuzun aklına her daim yağmurlu ve sisli bir hava gelir. Mayıs ayında 17 derecelere kadar çıkan ortalama hava sıcaklığı, Mart ayında 10 derecelerde seyreder. Yaz aylarında sıcaklık ortalama olarak 20 ºC civarındadır. Kış ayları soğuk geçer ve hava sıcaklığı 2 ile 7 derece arasında değişiklik gösterir. Yağmurlar daha çok görülür. Kar yağışı sık olarak gözlenmez (son 5 yılda Avrupa ve dünya iklim değişimleri gözleniyor!).

Para birimi (£) = Pound sterling (GBP),  Telefon kodu : + 44
 
 
Öneriler ;

+ Citymapper adındaki mobil uygulamayı kesinlikle yükleyin. Bu uyguluma nerede olursanız olun gitmek istediğiniz yere en kısa ve en hesaplı şekilde hangi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebileceğinizi gösteriyor. Ayrıca gideceğiniz yere olan uzaklığınızı ve yaklaşık olarak ödemeniz geren ücreti de gösterdiği için tatsız durumlarla karşılaşmayacaksınız.

+ Pret a Manger ve Eat, Starbucks gibi cafe zincirlerinde ve H&M gibi mağazaların çoğunda ücretsiz wifi bulmanız mümkün. Şehrin birçok bölgesi ücretsiz Wi-Fi’ i sunmaktadır. Trafalgar Meydanı, Hyde Park ve hatta London Eye gibi önemli turistik yerlerde ücretsiz Wi-Fi bulabilirsiniz.

+ Bu adresten Londra’ da “Free Wi Fi” hakkında bilgi alın.

 

Ne yapılır?

Londra tarihi eserler görebileceğiniz gibi parklarında, göl kenarında ve ünlü meydanlarında gezintiler yapabileceğiniz bir şehirdir. Ayrıca çok sayıda müze ve sanat galerisi gezebilir, dünyaca ünlü müzikallere ve tiyatro gösterilerine gidebilirsiniz.

Sokak sanatçılarının gösterilerini izleyebilir, meşhur Londra semt pazarlarında alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca şehirde yürüyerek, bisikletle, botlarla yada otobüslerle yapılan değişik temalı turlara katılabilirsiniz. Camden semtindeki antikacıları ve tasarımcı dükkanlarını da gezin. Uygun fiyata hediyelik eşyalar ve takılar bulabilirsiniz.

 

Gece Hayatı & Eğlence ;

İçki içerek fondaki müzik eşliğinde arkadaşlarınızla sohbet etmek isterseniz ünlü İngiliz Pub’ larına gidebilirsiniz. “Soho” ve “Covent Garden” civarında güzel pub’ lar var.

Daha sıkı bir eğlence arıyorsanız “Fabric”, “Ministry of Sound”, “Heaven”, “EGG”, “Pacha” gibi Londra’ nın meşhur gece kulüplerine gidebilirsiniz. Hafta sonlarında bazı mekânlarda içeri girebilmek için kuyrukta beklemeyi göze almanız gerekebilir.

Bunlar dışında kabare gösterileri ya da müzikallere de gidebilirsiniz.

 

Alış veriş ;

“Carnaby”, “King’s Road”, “Oxford Street” ve “Regent Street” Londra’nın meşhur alışveriş caddeleridir! Yerel ve küresel markaların butikleri ile karşılaşacağınız bu caddelerde yemek için de birçok alternatifiniz olacaktır. Ayrıca bizdeki Kapalıçarşı misali Londra’ nın tarihi bir binasında yer alan “Leadenhall Market” e de alışveriş için uğramanızı tavsiye edilmektedir.

Ünlü marka ve kalite için Harrods AVM‘ye gidin. İngilizlerin ulusal içeceği olan çay ve çay aksesuarları Londra’ dan alınabilecek en tipik örneklerdir. Değişik desenlerde teneke içindeki çaylar, süzgeçler, metal çay topları, çaydanlıklar, çay fincanları hepsi değişik bir hediye seçeneği de olabilir. İngiliz kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceği marmelatlar, çayın yanında servis edilen İngiliz bisküvilerinden de alabilirsiniz. En popüler olanları çikolata kaplı olanlarıdır

“Smythson” gibi ünlü kırtasiye perakende markalarının bunduğu Londra’ dan kırtasiye malzemeleri de alabilirsiniz. Hatta bazı defter ya da kitapları deri kaplatıp üzerine altın harflerle isim yazdırarak kişiselleştirme imkânınız da var. Hafif, sağlam ve kaliteli İngiliz şemsiyeleri ve kumaşları da alabilecekleriniz arasında! Örneğin ömürlük meşhur “James Smith” şemsiyeleri.. Ayrıca müzelerden de çeşitli desenlerdeki şemsiyeler de alabilirsiniz. Londra’ daki antikacılara da uğramayı ihmal etmeyin. Marks and Spencer ve Burberry gibi İngiliz giyim markaları dışında el yapımı giysi ve ayakkabılara da ilginizi çekebilir belki?


 
Festival / Fuar’ lar ;

Londra’ da yıl boyunca çok sayıda festival düzenlenmektedir. Bazı önemli festivaller şu şekilde sıralanmıştır;

+ Aralık sonu- Londra Geçiti : Avrupa’ nın en önemli sokak festivalidir. Londra’ da geleneksel Yeni Yıl Geçit Töreni genel olarak ; Yeni yılın ilk günü Green Park’ tan başlamakta (öğlen saatleri). Törene birçok ülkeden dansçı, müzisyen, akrobat ve performans sanatçısı katılır. Kortej ; Regent Street, Pall Mall, Trafalgar Meydanı ve Whitehall gibi başkentin ünlü noktalarından geçerek Parlamento Meydanı’ nda son bulur.

+ Ağustos- Nothing Hill Karnavalı : Avrupa’ nın en büyük dünyanın Rio’ dan sonra en büyük ikinci karnavalı olan Notting Hill Carnival her yıl 30-31 ağustos tarihleri arasında gerçekleşmektedir. Karayiplerin atmosferini hissettiren Notting Hill Carnival rengerank kostümler, eğlenceli danslar ve hiç durmayan müzikle beraber bütün Londra’yı adeta Brezilya’ ya çevirmektedir.

+ Ağustos – Pueblo Karnavalı: Carnaval del Pueblo, 1998 yılından bu yana Londra’daki Latin Amerika toplumunu güçlendirmek için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Festival amacı ; 19 Latin Amerika ülkesinde sahip olduğu eşsiz kültürel mirası keşfetmek, kutlamak ve paylaşmaktır. Burgess Park’ da her yıl 20 ağustosta gerçekleşir.

+ Haziran- Temmuz – Londra Şehir Festivali: Müzik, film ve sanat festivalidir.

+ Ocak – Londra Sanat Fuarı : Her yıl Ocak ayında gerçekleşen bu festivalde yaklaşık 100 galeri ve 1500 sanatçının eserleri yer alıyor.

+ 29. Ekim – Lord Mayor’ s Show : Kral John’ un 1215’ te vatandaşların kendi belediye başkanını seçmesini sağlaması ile birlikte ortaya çıkan bir gösteridir.

+ Eylül – Büyük Nehir Yarışı : Thames nehri boyunca yapılan yarışlarda yaklaşık 2 bin yarışmacıyı taşıyan 300 bot kullanılıyor.

+ Eylül – The Mayor’ s Thames Festival : Eylül ayındaki bir hafta sonunda gerçekleşen bu etkinlikte sokak sanatçılarının sergi ve animasyonları da yer alıyor.

** Londra – Festivaller için detaylı bilgiyi – buradan alın
 
 

Londra için… Kısa, kısa.

+ Trafik ve araçlar ;

Ülkede araç trafik akış yönünün sol’ dan olduğu zaten hepimizin malumu. Londra` da araç trafiği çok fazladır. Bu nedenle şehir merkezine arabayla girmek ücretlidir. Uygulamadaki yöntemle pazartesiden cumaya 07:00-18:00 saatleri arasında arabanızla şehir merkezine girmek isterseniz ortalama 15-20 £ ödemek zorunda kalabilirsiniz. Park alanı ve bölgelere göre, zaman dilimlerinde, kalış süresi dk. lar ve saat dilimine göre ücretlendirme farklılıklar göstermektedir.

Trafiğin oldukça yoğun olduğu Londra’ da otopark fiyatları da yüksek olduğundan araç kiralama ya da kendi aracınla seyahat etmek düşündüğünüzden maliyetli olabilir.

Detay için bakınız.1

Detay için bakınız.2

Bölgelere göre park alanları

İngiltere’ de araç kullanmak & kurallar, uyarılar

 

Londra’ nın efsanevi “siyah taksileri” de özellikle birkaç kişi birden seyahat ediyorsanız maliyet açısından bazı bölgelerde avantajlı olabilir. “Minicab” adı verilen diğer taksi seçeneği de var. Avrupa’ nın en büyük şehirlerinden biri olan Londra aynı zamanda dünyanın en iyi toplu ulaşım imkânlarına sahiptir. Şehri dolaşırken otobüs, tren, “tube” olarak anılan Metro sistemi, hafif metro ve oldukça modern tramvay hattı size çok yardımcı olacaktır.

 

İngilterede neden trafik soldandır? (tarihi bilgidir)

Bir zamanlar herkes İngilizler gibi yolun solundan gidiyordu. Bunun için de çok geçerli bir sebep vardı. Yüzyıllarca önce yolun karşısından gelenin dost mu, yoksa düşman mı olduğunu kestirmek mümkün değildi. İnsanların çoğu sağ ellerini kullandıkları için, yolun solundan, duvar dibinden (yaya veya atla) giderek sol taraflarım emniyete alır, sağ ellerini kılıçlarını hemen çekecek şekilde hazır bekletirlerdi. Yolun solundan seyahat, ilk defa 1300 yıllarında, papanın Roma’ ya gelecek hacıların yolda karmaşaya sebep vermemeleri için, yolun solundan gitmelerini söylemesiyle resmileşti ve yüzyıllar boyu devam etti.
 
18. yüzyılın sonlarında ABD’ de birçok atın çektiği posta arabalarında, sürücü koltuğu yoktu ve sürücü en arkada ve soldaki atın üstünde oturuyordu. Bu da yolun solundan gidildiğinde karşıdan geleni ve yolun kontrolünü zorlaştırıyordu.
Çok geçmeden ABD’ de trafik sağdan işlemeye başladı. Fransız İhtilali sırasında, ihtilalin liderlerinden Maximilien Ro-bespierre, büyük bir olasılıkla Katolik kiliseye meydan okuyanlara bir jest olsun diye, Paris’ lilerden yolun sağından gitmelerini istedi.
Bir süre sonra aslında kendisi de bir solak olan Napolyon, ordularındaki ikmal arabalannın yollun sağından gitmeleri emrini verdi ve zaptettiği her ülkede de bu uygulamayı hayata geçirdi.
 
İngiltere hiçbir zaman Napolyon tarafından zapt edilemediğinden İngilizler yolun solundan gitme alışkanlıklarından vazgeçmediler. Avustralya, Hindistan gibi tüm eski sömürgelerinde de bu usulü devam ettirdiler. Zaten İngilizler’ de Amerikalı’ lardan farklı olarak sürücü arabanın üstünde ve sağında oturuyordu.
 
Modern araba teknolojisinin gelişmesi ile bu gelişimin dünyada öncüsü olan ABD’ de sürücü koltuğu ve direksiyon sağdan gidişe uygun olarak sola konuldu ve dünyanın birçok bölgesinde bu şekilde yaygınlaştı.
İngiltere’ de ve eski sömürgelerinde, trafik akışını sağ şeride almanın faturası o kadar yüklüdür ki, artık isteseler de kolay kolay bunu yapamazlar.

 

* Yollarda trafiğin soldan akışından dolayı ; sıklık ile ““Look Right” / “Look Left” , sağınız ve solunuza bakınız yazılı uyarılarını göreceksiniz!..


 
 
Lodra’ ya Özel ;

Londra 40′ ı aşkın üniversitesiyle Avrupa’ nın en yoğun eğitim şehridir.

Londra’ daki en uzun gökdelenin adı “ The Shard ” 300 mt. yüksekliğinde..Buradan Londra manzarasına bakalım derseniz  ( ücretler ) (35 £’ u gözden çıkartın).

Dünyanın ilk metrosu 1863′ de Londra` da inşa edilmiştir.  “Tube” olarak adlandırılır. Halkın çok büyük bir bölümü toplu taşımayı kullanır.

“Paddington” semtindeki Leinster Gardens caddesinde bulunan 23 ve 24 numaralı daireler aslında sahte evlerdir. Evlerin sadece caddeye bakan cepheleri vardır. Gerçek bir ev değildir ve arkası boştur. Bunun nedeni ise buradan geçen metro hattını gizlemekten ibarettir.

Thames nehri ve diğer parklarda bulunan göletlerdeki kuğular 12.yy` da Kıbrıs` dan getirtilmiştir ve kraliyetin malıdır.

Ünlü “Big Ben” kulesinin adı aslında ne saat ne de kuleden gelir. Kulenin içindeki 13 tonluk devasa çanın adıdır. “Big Ben” olarak bildiğimiz kulenin gerçek adı ise Stephens Tower`dır.

Acil hat telefon numaraları ilk defa 1937` de Londra`da kullanılmış. Amerikada` da 911, Türkiye`de ise 112 olarak kullanılan numara Londra`da 112 yada 999 olarak belirlenmiş (Acil olmayan suçları bildirmek için Birleşik Krallık içinden 101’den polisi arayın)..

Eskiden Londra` da, belediye evlerden alacağı vergiyi pencerelerinin büyüklüğüne göre toplarmış. Pencere sayısı ve ebatı büyük olan evler çok vergi verirmiş. Bu vergi tipine de “Window Tax” denirmiş. 1696 yılında başlayıp 156 yıl bu şekilde vergi toplanmış. Ev sahipleri de vergiyi az vermek için üç katlı evlerinin en üst katlarını küçük pencereli yapmışlar. Hatta bazı evlerde var olan pencerelere duvar örmüşler. Buna halk arasında “Daylight Robbing” deniyor. Küçük pencereli bu odalarda da evin hizmetçileri kalıyormuş.

Kraliçe Elizabeth (1926-2022) Kraliyet ailesinde ve dünyada  pasaportu olmayan tek kişi idi!..Zira İngiltere pasaportları, devleti temsilen Kraliçe adına çıkarıldığı için 2. Elizabeth’ in pasaportu yaşadığı dönemde bulunmuyordu (Eşi dahil diğer tüm kraliyet ailesi mensuplarının pasaportu bulunuyor). Bu durumda pasaportu olmayan dünyada bir kişi kalmadı?

Metroya bindiğinizde şu uyarıyla sıklıkla karşılaşırsınız : “Mind the gap between the train and the platform.”; Trenle, zemin arasındaki mesafe bazı duraklarda çok açıktır, dikkat edin!.

Marketler zinciri ; Sainsbury’s, Tesco, Morrisons, Lidl Supermarket ve Asda…Bu marketlerden gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Fiyatlar oraya göre ılımlı..

Avrupa’ da özellikle Almanya’ da yaygı olan “One Euro Shop” mağazaları benzeri ne alırsan 1 £ mağazaları da Londrada.. en ünlüsü PoundLand…Bazı şeyler (vıdı vıdı) Türkiye’ den bile ucuz. Toblerone çikolatadan, kamera kılıfına kadar herşey 1 £. “Portobello Pazarına” gittiğinizde mutlaka uğrayın.

Kırmızı renkli telefon kulübeleri, toplu taşımadaki çift katlı kırmızı otobüsleri ve atlı polisleri Londra’ yı bir başka kılacaktır..

Londra’da sokaklarda evsizler (homeless) bazı bölgelerde daha yaygın olarak bulunur (genelde sorun çıkartmazlar!..yine de dikkat!)

Londra’ da otobüs ile ulaşım daha ucuzdur ama tren gibi diğer araçlara nazaran ulaşım süresi daha uzun olacaktır.

Ülke ve kent’ te kurallar çok kesindir. Bu ülkede nezaket önemli bir kültürdür. Kurallar neyse aynen uygularlar.

İngiltere’ de Elektrik Voltajı 240 Volt, 50 Hz’ dir..Elektrik prizleri için (3 girişli), üniversal priz adaptörlerini ülkemizden ayrılmadan temin edebilirsiniz. Londra’da bunları ; 5-8 £ tan başlayarak 10 £ ‘a kadar bulabilirsiniz!

Jack the Ripper Tour : Karın deşen Jack Londra Turu;
1888 yılında ortaya çıkan ve 5 farklı hayat kadınının cinayetinden sorumlu olduğu düşünülen seri katil Karındeşen Jack (Jack the Ripper) efsanesi Londra’ nın en büyük efsanelerinden biri olarak gösterilir. Şehirde birden fazla sayıda bulunan “Karındeşen Jack” turları arasından bir tanesini seçip seri katilin cinayetlerini işlediği noktaları gezebilir ve tur rehberlerinden hikayelerini dinleyebilirsiniz. İşin en çekici taraflarından biri ise turların akşam saatlerinde yani karanlık çökmüşken gerçekleşmesi 😉 .

Emirates Stadyum Turu ; Arsenal Emirates Stadyum Turu ( web) ;

İngiltere’ nin Wembley ile birlikte en modern stadyumu olarak da gösterilen “Emirates Stadyumu” için düzenlenen tura katılabilir ve audio guide (sesli rehber) eşliğinde kulübün tarihini öğrenirken soyunma odalarını, çıkış koridorlarını, yedek kulübelerini, VIP tribünleri ve kulübün müzesini gezebilirsiniz (bilet ve tur bilgisi web adresinde)..

Ripley’ s Believe It or Not : Londra Ripleys Muzesi – web ;
Dünyanın en uzun ve şişman adamları, ekmek kırıntısından tablolar, çenesiyle burnunu kapatanlar, kıllardan yüzü gözükmeyenler, yolunuzu bulamadığınız aynalı labirent..Dünya’ da ne kadar “inan ya da inanma” (believe it or not) durumu varsa Ripley’ s Believe It or Not müzesinde toplanmış. Giriş bileti çok uygun sayılmaz ancak gece saatlerinde giriş için indirim yapabiliyorlar. Boşverin British Museum’ u, asıl eğlence burada diyenler var imiş!.

Museum Tavern :
Museum Tavern, British Museum’ un karşısında yer alan bu pub, söylenene göre Karl Marx’ ın uzun saatlerce boyunca yoldaşlarıyla oturup, ale tipi bira içtiği mekan imiş. Marx’ ın özellikle çok bilinmeyen publara sürekli uğradığı ve devrim yanlısı kişilerle bir araya geldiği biliniyor. Museum Tavern da 18. yüzyıldan beri açık.

Masters Super fish : Master Super Fish – Londra ;
Londra’ ya gidip de balık ve patates yemeden dönmek olmaz. Ancak herkes en iyi balık ve patatesin kendisinde olduğunu söylerken kısıtlı zamanda kimden, nereden yemeli? sorunuz olacak ise ; Waterloo’ daki “Masters Super Fish” lokal bir deneyim yaşamak istiyorsanız şehrin en iyisi olarak gösteriliyor.

Waterloo Grafiti Sokağı :
Waterloo’ da tren istasyonunun arkasında yer alan bu sokağın özelliği iki duvarında da uzunca bir yol boyunca yer alan grafitiler. Issız bir sokak görüntüsü veriyor olabilir ancak korkmanıza gerek yok. Sokaktan geçerken tiner ve ot kokuları arasında grafiti yapan amatör sanatçıları izleyebilirsiniz. Sokağın ismi “Leake Street” olarak geçer.

Abbey Road : Beatles Abbey Road ( web )
Beatles’ ın 11. albümü olan ve 1969’ da yayınlanan Abbey Road’ un kapağını tekrar çekmek isteyen milyonlarca kişi her yıl Londra’ daki Abbey Road’a (Abbey Caddesi) akın ediyor.

Forbidden Planet mağazası (179 Shaftesbury Avenue, London) (Web) ;
Çizgi roman, action figure, manga, konsol ve bilgisayar oyunlarının satışının yapıldığı ve Londra’ nın alanındaki en büyük mağazası pek ucuz sayılamaz!..
 
 
 
booked.net
 
 
 

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir