Friedrichshafen Gezi Notları

 
 
 

Friedrichshafen

 
 

Eski (yakın) tarihimizde havacılık alanında bir facia yaşanmıştı..Dinazor misali o devler günümüzde turistik de olsa gökyüzünde yerini almaktalar.. Evet hava aracı Zeplin‘den söz ediyoruz..

2 Temmuz 1900 günü Almanya’nın Friedrichshafen şehrinde tarihi bir an gerçekleşiyor! İki sene evvel çılgın kont Ferdinand Von Zeppelin’in, Bodensee (Konstanz) Gölü üzerine inşa ettirdiği yüzer binadan, kocaman bir hava gemisi göğe yükseliyor. Kısa süreli çığlıklar ve kaçışmaların ardından, alkışlar geliyor. 128 m. uzunluğunda, 11 m. çapındaki ilk zeplin gökyüzünde süzülünce yeni bir dönem başlıyor ve bu tarz hava gemileri ‘Zeppelin’ olarak anılıyor… Zaman içinde zeplinlerle Avrupa’dan Amerika’ya yolcu taşınıyor. Ta ki 1937’ye kadar…245 m. uzunluğunda, o ana kadar yapılmış olan en büyük zeplin, LZ 129 Hindenburg, Frankfurt’tan kalkıyor ve 6 Mayıs’ta ABD’nin New Jersey eyaletindeki Lakehurst hava üssüne geliyor. Ne var ki hidrojen gazıyla dolu zeplin iniş sırasında bir anda alev alıyor ve kül oluyor! 36 kişinin hayatını kaybettiği; yüzlerce kişinin gözü önünde cereyan eden bu olay, tüm dünyayı şoke ediyor ve zeplinlerin devri kapanıyor…1993’de Luftschiffbau Zeppelin şirketi yeniden kuruluyor ve ‘LZ NT 07’ adıyla yeni modeller üretmeye başlıyor, ilk yeni model 2001’de havalanıyor. Şimdiki zeplinlerin isminin yanında “NT’ yani ‘neue technologie’ (yeni teknoloji) yazıyor… Artık tehlikeli hidrojen gazı yerine alev almayan helyum gazı kullanılıyor.Pilotlar (2) dahil 12 kişilik ve pasaport ile binilmekte..aynen uçak gibi, önceden  rezervasyon şart; maliyetmi çoook pahalı..Oraya gittiğiniz uçaktan bile..30 dk = 220 € (k: Milliyet – Gülhan Şen)..

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yeniden kurulmuş bir kent..

Zeplin’e binmek mi istersiniz..THY hergün bu kente tarifeli sefer ile uçmakta..Friedrichshafen Havalimanı (Bodensee airport), şehir merkezinin 3,5 km kuzey doğusunda bulunuyor.

Kent ; Münih’e trenle 2,5, Avusturya ve İsviçre’ye vapurla bir saat uzaklıkta bulunuyor.Friedrichshafen’den, İsviçre, Avusturya, Konstanz, Lindau’ya sürekli feribot ve katamaran seferlerini bulunan kent, vapur, tren ve uçak olması sebebiyle ulaşımda bölge için dağıtım merkezi konumunda.

Hava alanından merkeze ulaşım :

8 numaralı bölgesel otobüs hattına binerek havalimanı-şehir merkezi ulaşımı sağlanıyor. Yaklaşık 20 dakika süren bu yolculuğun bedeli ise 2 € (ulaşım bilgileri-toplu taşıma).

Yine BOB – (Bodensee-Oberschwaben-Bahn) isimli tren ile 12 dk. ya (2.10 € ) yada yerel İRE treni ile de şehir merkezine gelebilirsiniz..

Taxi : yaklaşık 15 € dolayında tutacaktır..

 

Friedrichshafen :

Konstanz’dan sonra Konstanz gölünün çevresinde ikinci büyük kenttir (60 bin nüfuslu). Ravensburg ve Weingarten ile birlikte Friedrichshafen Baden Württemberg eyaletinde 14 merkezden biridir.Kent ; Konstanz Gölü’nün kuzeyindeki konumu, ılıman iklimi ve coğrafyası ile suyun içinde, üstünde ve dışında sınırsız imkanlar sunmaktadır. Ve gökyüzünde: Zeplinler şehri, teknoloji hayranı ve uçuş meraklıları için ayrıca bir merkezdir.

Kent 2. büyük  şehir ama , gezmesi çok kolay..Fazla bir turistik alanı yok..Hepsi de merkezi konumda..Toplu taşıma kullanmak gerekmeyecek yani..

Gezi Haritamız

** Gerekirse kent için toplu taşıma bilgisi ( buradan)

Kent’e ulaşılan ilk nokta genelde ana tren istasyonu (Friedrichshafen Stadt station-Hauptbahnhof ) olmaktadır.

Burası şehirin merkezi sayılır..Her yere yürüyerek ulaşmak mümkündür..Vede gezi alanlarımızın tam merkezinde bulanmaktadır.

Gezimizi gar merkezli 2 ayrı bölümde yapalım..

İlkin tren garını arkamıza alıp, göl kenarından batı yönünde gezelim..

Gardan “Friedrichstraße”  caddesini aşarak karşıya geçtiğimizde küçük bir meydanda ” Graf Zeppelin Säule“- yani mucid Zepplin anısına dikilmiş anıtı göreceğiz..

Sahilden batı yönü ile ilerliyoruz.Göl kenarı restoran ve cafeler ilie çevrili..yanıda küçük bir tekne limanı..

Ve park limanının sonlandığı alanda Zeplin’in bronzdan yapılı bir heykelinin de bulunduğu park alanı ve büyük bir restoran var.. “Graf-Zeppelin-Haus

Parkın arkasında bir müzemiz var ; 

Schulmuseum Friedrichshafen (okul müzesi) ;

Friedrichstrasse 14 adresindeki  müze :  1850 den günümüze  yılların eğitim sisteminde sınıfların nasıl göründüğünü sergilemekte.

Batı sınırımızda en son göreceğimiz bir kilise..Klosterstraße sokağından, yaklaşık 400 m. kadar daha yürüyeceğiz..

 
Schlosskirche & Evangelischen Schlosskirchengemeinde  :

Eskinin Friedrichshafen Kalesi , barok yapılı iki kuleli günümüzün kilisesi ; ilk olarak 1654 yılında manastır olarak inşa edilmiştir. Bugün, Württemberg Dükü olan Friedrich’in ikametgahı olarak hizmet ediyor.

Kentin bu kesiminde başka bir gezi alanımız yoktur..Sırada; Gar’ın doğu kesimi var..

Tren garının karşı alanında (göl kenarı) bulunan kent parkından (Stadtgarten) doğuya doğru – Liman bölgesine yürüyeceğiz (Friedrichshafen Hafen). İlk göreceğimiz göl kenarındaki bir metal platform olacak..

 
Klangschiff

Ses Gemisi ‘Sound Ship’ heykeli 2000 yılında Helmut Lutz tarafından yapılmış. Constance Gölü kıyısında, gölün içerisinde bulunan heykel, 40 metre boyunda ahşap ve metal malzemeden oluşuyor. Barış mesajı vermek için tasarlanan gemiyi yapma fikri 90’larda Balkanlarda yaşanan savaşlar olmuş.

 

Sonraki durak ; kentin yerel yönetim binası (City Hall- Rathaus ) (Adenauerpl. 1 ) olacaktır.Yanındaki kilise de; St. Nikolaus Church’ tır..

Meydanda çocukların oynadığı, Rathaus fountain – çeşmesi


 
Artık liman bölgesindeyiz..Burada bizi Zeplin müzesi bekler..

Hafenbahnhof’daki “Zeppelin” Müzesi (Seestraße 22) – web : Sadece Zeplin tarihinin dünya çapında en büyük koleksiyonunu göstermekle kalmıyor, aynı zamanda Orta Çağ’dan modern zamanlara kadar önemli bir sanat koleksiyonunu da sergiliyor, tam bilet 9 €, indirimli ise 4 €…

Friedrichshafen Limanı’nın sonunda bulunan Gözlem Kulesi (Aussichtsturm Moleturm- Hafenmole), 22 metre yüksekliğinde bir kule.

Kuleden şehrin, gölün, İsviçre ve Avusturya dağlarının etkileyici manzarasını izlemek mümkün.Yeni manzara-gözlem kulesinden de muhteşem manzaraları seyredebilirsiniz (İsviçre ve Avusturya Alp dağları).

 

+ Dornier Müzesi, Friedrichshafen’ın havacılık tarihindeki diğer bir önemli nokta. Avrupa’nın en gelişmiş havacılık endüstrisine sahip olan şehrin, havacılık müzesi olan Dornier Müzesi, Alman havacılılk şirketlerince yönetilmekte (hava alanında bulunmakta!).

“Dornier” deniz uçakları hakkında çok sayıda bilgiye sahip olan Friedrichshafen şehri, Dornier su uçaklarının test edildiği bir merkez konumundaydı (1920-30).Bu nedenle Dornier Müzesi‘nde, savaş döneminden son teknolojiye kadar çok sayıda havacılık ekipmanı görmek mümkün.Günümüzde kentte uçak-roket vs. yapımı ile uğraşan çok uluslu şirketler var..

 

Bilgi :

  • Kentin, AVM ve outlet mağazaların yer aldığı büyük çaplı merkezler  şehir dışında.
  • Mayıs ayı ilk haftasından haziran ayı ilk haftasına kadar süren konser ve 80 üzerindeki etkinliği ile Bodensee Festivali unutlmasın!
  • Gölden, Yelken ve gemi turları gerçekleştirilebiliyor. Göl kenarlarında bisiklet yolları var, onlar tercih ediliyor.
  • Yörenin meşhur Bodensse elması yaz aylarında çok dikkati çeker.

 
** Gezimiz burada sonlanmıştır..
 

 
 
 
 

Önceki sayfa I Sonraki sayfa

– Konstanz Ana Klasöre dön –

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir