Barselona Gezisi.8

 
 
 
 

BARSELONA GEZİSİ. 8

 
 

(Eixample Gezisi)

 
 
 

Sagrada Família – Bitmeyen Kilise,  videoweb :

barca_ph_sagrada_familia_ph

Adres : Carrer de Mallorca 401, Barselona

Ulaşım: “Sagrada Familia”  (metro L2-5) durağında inerek bazilikaya ulaşabilirsiniz. Otobüs hatları;   19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20, B24, V21, N9

Ziyaret Saatleri (2016);  Nisan-Eylül arası 09:-20.00, Kasım-Şubat 09:00-18:00, Ekim 09:00-19:00. 25.12, 26.12, 01.01 ve 06.01 tarihlerinde 09:00-14:00

** Online biet : (Bilet ücreti alternatiflere göre, tam bilet 15-30 € arası değişmektedir / genelde bazik :tam 17 € : ind. 13 €, audıo guide ile tam 26 €.. Ayrıca kulelere çıkan 60 m. lik asansör  + 3 € hizmet bedeli içerir..Giriş biletini internetten aldığınızda asansör için önceden de rezerve işlemini tamamlayın!.. Buradan bilet bilgilerini alın :  Giriş yaptığınızda asansörler sınırlı sayıda insan taşıdığından tepeye yaya çıkmak durumunda kalacaksınız!).

    • Genel giriş (15 – 18 €, mevsime göre değişir!) (Giriş barkodu mobil cihaza yönlenebilir) – buradan
    • Alternatifli girişler ( 15-30 € ) – buradan

 
 

Sagrada Familia, Barselona’ nın dünyaca ünlü bazilikasıdır. Bu ilginç bina hiç kuşkusuz dünyadaki en alışılmadık tapınaklardan biri olup Barselona’nın ünlü simgelerinden biridir. Doğadan esinlenen simgelerle dolu olan Temple Expiatori de la Sagrada Familia, şehre birçok ölümsüz eseri ile hayat veren ünlü Katalan Mimar Antoni Gaudi’nin en büyük eseridir.

Sagrada Familia’nın yapım çalışmaları 1882 yılında Mimar Francesco del Villar’ ın projenin başına geçmesiyle başlasa da Mimar, kısa süre içinde kiliseyi yaptıran vakfın yöneticileri ile anlaşmazlığa düşer ve görevinden ayrılır. Villar’ın yerine 1883 yılında, 31 yaşındaki genç ve yetenekli Mimar Gaudi projenin başına getirilir. Bu tarihten sonra 40 yıl boyunca hayatını bu projeye adayan Gaudi yaşamının son 14 yılını şantiyede yaşayarak tamamlamıştır. Gaudi’nin hayali Avrupa’nın en büyük mabedini yapmaktır. Üç cephesinin doğum, ölüm ve Hz. İsa’nın yeniden canlanışını temsil ettiği taştan bir İncil, 12 havariyi, dört Evanjeliği, Hz. Merye ve Hz. İsa’yı temsil eden 18 mozaik kubbe ve kule tasarlanmıştır.

sa_familia_barcaph_tanim

Tüm hayatini Sagrada Familia’ya adayan Gaudi 7 Haziran 1926 yılında bir tramvayın altında kalıp hayatını kaybetmiştir. Gaudi’nin ölümünden sonra yalnızca mahzen mezar, doğuş cephesinin büyük bir kısmı, yarım kubbe ve sadece dört kule tamamlanabilmişti.

1936’da İspanyol İç Savaş’ının patlak vermesiyle Sagrada Familia’nın inşasında yaklaşık 20 yıllık bir duraklama olmuştur. 1950’li yıllarda tekrar başlayan çalışmalar ve tartışmalar günümüzde de devam etmektedir. Bazıları Sagrada Familia’nın, Gaudi’nin anısı olarak tamamlanmadan bırakılmasını savunurken, diğerleri mimarın bu kiliseyi birçok neslin işbirliğini yansıtmak istediğini savunur. Devam eden çalışmalar neticesinde, 1952’den beri sevgi cephesi eklendi ve şimdi her birinin 100 metreden daha uzun olduğu tamamlanmış dört kule vardır.

Mahzen mezarda dekoratif malzemeler ve genel olarak maketler, fotoğraflar, planlar, görsel ve orijinal taslaklar ile katedralin geçmişini, günümüzü ve geleceğini gösteren belgelerin olduğu bir müze vardır.

Büyük Çile Kapısı: Josep Maria Subirachs tarafından 1980’lerin sonunda tamamlanan bu soğuk ve kasvetli cephedeki figürler aykırı bir biçimde köşeli ve genelde ürkütücüdür. Cephe, Hz. İsa’nın çarmıha gerilişini ve çilesini temsil eder. Mimarın Gotik tarza yaklaşımıyla Gaudi’nin orijinal eserinin karmaşıklığı arasındaki farklılıklar eleştiri almıştır.

İsa’nın Doğum Cephesi: 1904 yılında tamamlanan bu cephede inanç, umut ve dinsel sevgiyi temsil eden üç taç kapı yer alır. Cephede, Hz İsa’nın doğumuna ve çocukluğuna ilişkin sahneler cemaati temsil eden güvercinler gibi simgeler yer alır. Kaplumbağa figürlerinin üzerinde yükselen iki ana sütunda ve taş blokta yüzden fazla hayvan ve bitki figürü bulunur.

 

Bölümler :
 
Kripta: Gaudi’nin gömüldüğü kripta 1882 yılında yapının ilk mimarı Francesc de Paula Villar i Lozano tarafından yapılmıştır. Bugün ayinlerin yapıldığı kriptanın altında kilisenin tarihini ve bu iki mimarın çalışmalarını konu alan bir müze bulunur.

Çan Kuleler: Havarileri temsil eden 12 çan kuleden 8’i yapılmıştır. Kulelerin tepelerinde Venedik mozaikleri yer alır.

Sarmal Merdivenler: Çan kulelerine uzanan, her biri 370 basamaktan oluşan sarmal taş merdivenler bir salyangoz kabuğunu andırır. Diğer kulelere de buradan çıkılır. Manzarası muhteşemdir.

Her gün ziyaretçi akınına uğrayan Sagrada Familia’nın inşası giriş ücretlerinden elde edilen gelirle hız kazanmıştır. Milyonlarca ziyaretçinin desteğiyle sürdürülen projenin 2030 yılında tamamlanması bekleniyor.

 

Sagrada Familia’ya girişler C/Sardenya ve C/Marina üzerindedir.
Dilerseniz Sagrada Familia’da rehberli turlar eşliğinde yapılan İngilizce turlara katılabilirsiniz. İngilizce turlar her gün 11.00-13.00 saatleri arasındadır (Ekim-Mayıs döneminde ayrıca 15.00-17.00).


 
 

Sagrada Familia’ dan çıkınca iki seçenek olacak ..

 

İlki : güney yönünde yer alan Avinguda Diagonal üzerinden doğuya doğru 1.5 km. kadar yürüyerek “Glòries Catalanes” meydanına ulaşalım .. Meydanda 2 önemli görülecek alan var.. İlki 145 m. çatı yüksekliği ile,  kentin en yüksek 3. yapısı olan Torre Agbar’a ulaşalım.

 

Torre Agbar

torre-agbar-barcaph

Barselona‘ da Avinguda Diagonal Bulvarı ve Carrer Badajoz arasında yer alan 33 katlı bir gökdelendir. Plaça de les Glories Catalanes’e yakın olan gökdelen Fransız Mimar Jean Nouvel ile İspanyol firması B720 Arquitectos işbirliğiyle inşa edilmiştir. Adını sahipleri Agbar Group’dan Torre Agbar içerisinde 30.000 tane ofis, 3.210 tane tesis, 8.132 hizmet kısmı, bir oditoryum ve 9. 132 metre karelik park alanı bulunmaktadır. Barselona’nın yeni ikonik sembolü olan gökdelenin şekli Montserrat Dağı’na benzetilmiştir. Gökdelenin sütunlar üstüne yerleştirilmiş oval bir şekli vardır. Dış yüzü farklı renklere boyanmış kısımlardan oluşmaktadır ve farklı açılardan bakıldığında daha güzel gözükmektedir.Yapı içinde gezilecek herhangi bir yer olmasa da Barselona’nın bu ünlü gökdeleni gece özel ışıklandırması ile seyredebilirsiniz.
Ulaşım:Glories” metro durağında inerek Torre Agbar’a ulaşabilirsiniz.

Bu gökdelenin yanında Barselona’nın en büyük pazar alanı bulunur..

 

Mercat dels Encants – web :

merkatencants_barcap0hs

Barselona’nın en ünlü ve en büyük bit pazarıdır. Değerli antika eşyaların yanı sıra işe yarayabilecek ev eşyalarını da burada bulmak mümkündür. Cumartesi günleri en yoğun zamanını yaşar. Antika açık artırmaları Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri 07:00 – 09:00 arasında düzenlenir.

Adres: C. Dos de Maig, 186 (El Clot) // Ziyaret Zamanı: Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi 07:00 – 17:00 // Ulaşım : metro Line 1 “Glòries”, Line 2 “Monumental” ; Otobüs: H12, H14, V21, V23, V25, 7, 62, 192 ; Tram : T4, T5, T6 “Glòries”

 

Sagrada Familia çıkış sonrası 2. seçeneğimiz ise ; bazilikanın kuzeyinde bulunan “Av De Gaudi caddesini izleyip yaklaşık 1.5 km yürüyünce (yada metro L5 – Sant Pau | Dos de Maig durağına gelip) kentin eski yapısında konumlanmış hastanesine ulaşmak olacaktır.

hospital-de-sant-pau_ph_maps2

 

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – Sant Pau Hastanesi , web1web2

santa-creu-i-sant-pauph_barca

Adres : Carrer de Sant Quintí, 89, 08026 Barcelona
Ulaşım : Metro: L5 Sant Pau – Dos de Maig, Metro L4 Guinardó – Bus Turístic: Sagrada Familia

 

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, Barselona’nın önemli tarihi yapılarından biridir. Yenilikçi Mimar Domenech i Montaner tarafından inşa edilmiş bu alışılmışın dışında olan güzel hastane tesisi Avrupa’nın en iyi modernizm tesislerinden birini oluşturur. Eixample’nin ızgara biçimli, simetrik dokusuyla tezat oluşturan bina, semtin sokaklarına 45 derecelik açıyla gelen iki cadde etrafında planlanmıştır.

Dev koğuşlardan hoşlanmayan ve hastaların açık havada ağaçlar arasında daha kolay iyileşeceğine inanan Montaner’in eseri büyük bahçelerin içindeki Mudejar tarzı 26 binadan oluşur. Kompleks içinde binaların birbirleriyle olan bağlantısını sağlayan koridorlar ve hizmet alanları yer altına gizlenmiştir. Sanatın ve renklerin tedavi edici özellikleri de göz önüne alınarak kuleli çatılar seramik karolarla, resepsiyon binası ise Pau Gargallo’nun heykelleri ve mozaik duvar resimleriyle süslenmiştir.

Hastane, 1930 yılında resmi olarak açıldığında Avrupa’nın en ileri gelenlerinden olsa da modern tıbbın günümüz şartlarını karşılayamadığı için 2006 yılında hastane fonksiyonunu kaybetmiş ve günümüzde temel olarak araştırmalar için kullanılan bir tesis halini almıştır. Park Güell, Gaudi’nin zengin hayal dünyasını yansıtan, en renkli eserlerinden biridir. Tüm tesis UNESCO Dünya Miras Alanı olarak korunmaktadır (1984).İç avluları ve bahçeleri ziyarete açık olan ve Sagrada Familia’ya yakın konumda yer alan kompleksi Barselona gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.

Ziyaret Bilgileri: Her gün 10.15 ve 12.15’te İngilizce turlar. Bahçeler: Her gün 10.00-14.00

** Online bilet (tam) buradan ; yada – buradan

 

Barselona, Gracia Mahallesi ;

graciareginaol_districphmaps

Gràcia semti, Passeig de Gràcia’nın ve Avinguda Diagonal’in kuzeyinde kurulu ve 19. yy sonlarına kadar Barselonadan bağımsız bir yerleşim iken kendine özgü kültür ve yaşantısını sürdürebilen bölge olarak Eixample ile birleşir hale gelmiştir. Plaça de Sol, mahalle’ nin en ünlü bölgesi olup cafe ve restoranların, gece hayatının olduğu bölgedir. Bölge yüksek bir etnik nüfusa sahip olup trend niteliğine rağmen çok yaşlı nüfusu olan çok geleneksel bir ilçedir ; Festa Major de Gracia! “büyük festival” Ağustos ayında yapılır ve mahalleyi muhteşem bir masal dünyasına dönüştürür.Sokak dekorasyonunun yanı sıra pek çok parti, canlı müzik konserleri, insan kuleleri, yürüyüş törenleri ve havai fişekler ile festiva görülmeye değerdir. Virreina Meydanı, Sant Joan kilisesinin yakınında bulunmaktadır. Bu meydanın üzerinde 3 terasbar & restoran bulunmaktadır ve neredeyse her zaman insanlarla doludur. Meydanın merkezinde, çocukları eski su pompasıyla oynarken görürsünüz. Bir bankta bir süre oturup, sadece ilginç insanların yürümelerini de izleyebilirsiniz. Diamant Meydanı, Virreina Squere’den daha az kalabalıktır..

Gracia bölgesinde Gaudi’nin  bir başyapıtı olan Casa Vincens (1888) konutu bulunur. Konut bir aileye ait olup, ziyarete kapalıdır (Carrer de les Carolines, 18-24 , Metro L3 – Lesseps/Fontana).

casavicens_gaudi_barcaph

Bölgenin et sebze- balık pazarı; Mercat de la Llibertat.. Görmeden ve tadmadan dönmeyin (Plaça de la Llibertat, 27, Metro L3- Fontana ve S1-25-55 FGC tren”Garacia” ).

Park Guell… Güzel mimari öğeleriyle bu bölgede yer alan, Gaudi’nin geniş bahçe kompleksini bilmeyen yoktur. Park alanını dolaşmak, tepenin üstünden Barselona şehir manzarasını görmek ayrı bir çekicilik olacaktır. “Parque” (İspanyolca) veya “Parc” (Katalanca) telavuz edilirken sıklık ile “k” harfi ile sonlamsında, parkı yaptıran müşterinin İngiltere’den ilham alması gösterilmekte!.

 
 

Park Guell – video , Web bilgi  ;

parkguell_barca_reg_mapsphs

Barselona’nın Gracia bölgesinde Carrer d’Olot caddesinde bulunan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak gösterilen Park Güell, Barselona’nın en eğlenceli ve renkli parkıdır. Park Güell aynı zamanda Barselona’da gezilecek yerler ve arasında en başta gelen yerlerden birisidir.

Gaudí, 1890’ lı yıllarda Kont Eusebi Güell tarafından 20 hektarlık bir araziye bahçe ve kent kurmakla görevlendirilmişti. Arazide, kamu binaları ve peyzajı yapılmış bahçeler içinde yer alması planlanan 60 ev için yapılan tasarımın çok azı dönemde hayata geçirilmiş idi. Günümüzde Park Güell içerisinde yer alan evler, 1910-1914 yılları arasında yapılmış olup alan 1922 yılında park olarak halka açılmıştır.

Park Güell’de cam ve seramik mozaiklerle süslenmiş 84 adet sütunun yer aldığı büyük kapalı bir salon olan “Yüz Sütun Odası” – The 100 Columns Hall – isimli mekan görülmeye değerdir (diğer adı:Hipostila room).

Bu mekanın üzerinde ise, seramik hayvanların yer aldığı merdivenlerle çıkılan, renkli mozaiklerin süslediği kıvrımlı bir balkonu olan ve dünyanın en uzun oturma sırası olarak biline “Gran Plaça Circular” yer almaktadır (Square of Nature).Park Güell’in en dikkat çekici noktalarından biri, Barselona şehrinin panoramik manzarasına bakan bu terastır..


 

Parkın ana girişinde 2 farklı yapı var ..Hansel ve Gratel masalından etkilenmiş temalı giriş köşkleri şekerlemeden yapılmış gibi görünüyor.

gaudis-house_parkguell

Köşklerin seramik kaplı dış cepheleri ve gösterişli kuleleri çok uzaklardan bile fark edilmekte.

gaudis-house_parkguell

Bu köşkler, birbirlerinden farklı mimari özelliklere sahip olmalarıyla Gaudi’nin asimetri tutkusuna bir delil sanki.
 

Park Güell’in ana giriş üstü mozaiklerle bezenmiştir ve oldukça göz alıcıdır (Dragon Stairway)..Mozaik yapılı ejderha (kertenkele) ve merdivenler, buranın en önemli fotoğraf alanlarındandır.

gaudis-house_parkguell

Barcelona’nın koruyucu ejderhası olarak bilinen heykel, Park Güell’in çifte merdivenlerinde bulunuyor. Parktaki eserlerin tamamı gibi renkli seramiklerle kaplanmış olan ejderha hem Barcelona’nın hem de Park Güell’in simgelerinden biri olmuş.

gaudis-house_parkguell

Farklı mimari tarzların çarpıcı uyumunu yansıtan parkta trencadis seramikleri (seramiklerin parçalanıp daha sonra mozaik dokular oluşturacak şekilde yeniden bir araya getirilmesi ile oluşan tasarımlar), yılanı andıran bir bank, peri masallarını canlandıran pavyonlar, Gotik kemerler ve aslında bir pazar yeri olarak tasarlanan sütunlu Sala Hipostila bulunur.

 

Park Güell içindeki en önemli bölümlerden biri de Museu Gaudi’dir.

gaudis-house_parkguell

Gaudi’nin çalışma arkadaşlarından Francesc Berenguer tarafından tasarlanan evde Gaudi 1906 – 1926 arasında 20 yıl yaşamıştır. Bu evde, Gaudi’nin başka projeler için tasarladığı bazı mobilyalar ile mimarın kendi tasarımı olan mobilyaları bulabilirsiniz.

 

Park bilgisi detay için bakınız..

Park Güell Ziyaretçi Bilgisi
Adres: Carrer d’Olot, Barselona, İspanya
Açılış saatleri: Mayıs-Eylül arası her gün 10.00-21.00 ; Ekim-Şubat arası her gün 10.00-18.00 saatleri arasında açıktır.

Ücret : (2020) tam bilet – 10 €’ dan başlamakta, 7-12 yaş : 7 € / Guide istersek : biletler tam/22 €, ind/19 €…6 yaş altı : Free.. Grup indirimi var.. Kulaklık ve özel girişleri için online bilet hattına bakınız. Gaudinin evi biletlere dahil değildir!

Yada park için, buradan online giriş bileti temin edin!

 

Park Güell’e Nasıl Gidilir?

Park ulaşımında zaman zaman sorunlar yaşanmakta.. Ne yazık ki ilgili bölgeye varınca tam ve anlaşılır tabela yada yönlendirmeler karışıklığa neden olabilmekte.. Teorik olarak tarif şöyle yapılır..

 

Otobüsler (line 116 – park guel durağı) parkın önüne kadar gidiyor. Yine ; yeşil-Metro – L3 hattı ile “Lesseps” durağında yada “Valcarca” da inin – Durakta indikten sonra 15 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. Lesseps’te indi isek kuzey yönü ile ; Avinguda de Vallcarca no. 60′ a (Valcarca’da indi isek güney yönü ile) yürüyün..Tam bu noktada caddeyi kesen, kalabalığın izlediği bir dik sokak göreceksiniz..Baixada de la Glòria sokağı sizi yürüyen merdivenler ile “Park Guele’e çıkaracaktır (Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya girişi) (+ video )...(2017 de sokak başı – cadde üzerinde mobilya & dekorasyon, küçük bir mağaza – Muebles San Ramos vardı !)

Yada ; Bus Turístic’ten (mavi hat) üzerinden “Park Güell” e ulaşın.

escalators-up-parc-guell

escalator_parkguelmaps

Yürüyen merdiven tepede, Av. del coll del Portell sokağı ile sonlanır..Bu sokak sizi 8-10 dk yürüme ile  “Av. del Santuari de Sant Josep de la Muntanya” üzerinden Guell parkın olduğu “Carrer d’Olot” sokağına çıkartır (parkın ana giriş kapısındasınız)(Yürüyen merdivenden inince karşınıza çıkan ağaçlık alandan da üst kapıya ulaşım mevcut ama bu yolu karıştırmak mümkün, denemeyin derim!).Bu arada ayni güzergahtan dönüş düşünmekte iseniz, ayaklara kuvvet olacaktır.. Merdivenlerden doğru aşağıya...YÜRÜYEN MEKANİZMA YOK!

 

Park’a 4 giriş kapısı vardır. Bunlardan ikisi bilet almak için diğer ikisi ise daha önce biletlerini almış olan ziyaretçilerin girişi içindir.

Park Guel ana giriş kapısında bir kafe restoran var.. Bir şeyler atıştırmak mümkün..

 
 

** Sonraki sayfamızda Barselona gezimizi sonlandıracağız..

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir