Şikago'dan özel aracımıza binerek uzun sürecek kara yolculuk serüvenimiz başlıyor.Plana göre yolda iki kaptanız..Yollar özellikle High Way çok rahat .. Kara yolunda özellikle kurallara dikkat! tatil zehir olmasın! İlk yol güzergahımız , Niagara şelalesi ( Niagara Falss ) ..
YOLCULUKTA KONAKLAMALAR & OTELLER HAKKINDA :
Kara yolculuğunda hem sıkıntı yapmamak hem dinlenmek amaçlı güzergahlarda dinlenme ve otel molaları vereceğiz.. Genelde otel konaklaması geceleri olacaktır..
Amerika'da seyahatlerimizde özellikle bu tür yolculuklarda daha önce deneyimli yol arkadaşımızın yönlendirmesini paylaşalım..Eyaletler arası sınır zaten yok..kara yolunda anında eyalet değişimini anlamadan yapmaktasınız..Bir kaç yüz km. hatta daha kısa mesaflerle eyaletler arası değişimi yaşayacaksınız.. Her eyaletin girişinde o eyalete hoş geldiniz / Welcome .... tabelası bulunacak ( foto )..ve hemen yakınında bir alanda , bazen otoyol üzerinde yada çıkışı olan bir alanda , bazen görevlilerin dahi olmadığı ofisler & tek katlı binalar var.. Bu alanlarda WC vs. ihtiyacınızı karşılarken , içeride desk yada panolarda küçük bilgi broşürleri , mini gazetecikler bulunur.Hem eyalet için bilgi ( harita vs ) sahibi olursunuz hem de içlerinde özelliklle oteller için promosyon ve indirim kuponlarını temin edersiniz..O tür belge ve gazetecikleri sakın atmayın.. Gayet anlamlı otel indirimleri olmakta..daha öncede belirttiğim gibi oteller sıklıkla 2 - 4 ve 5 kişilik seçenekli..Amerikada siz oda parası vereceksiniz..KDV ( eyaletler göre % 10 - 15 ) hariç bu tutarlara bazen 2 kişi üstü konaklamada kişi başı yüksek olmayan ücretler alınmakta..Mütevazi ve kent merkezinin hemen yanı başında , 2 - 4 * otellerde ortalama günlük oda başı fiatlar 75 - 100 $ dolayında... bu fiata 4 kişi kaldığımız da oldu..birde indirim kuponunuz varsa daha uygun olacaktır..WiFi internet , bazılarında spor salonu , odada Cafe , sabah kahvaltısı ( yeterli ve doyurucu - Avrupa otellerinden yer yer iyi - Çay & kahve , Süt , Corn Flex , ekmek , salam , yumurta, reçel - bal , meyve ve yoğurt vs..) ücrete genellikle dahildir..
Toplamda ABD iken 5000 km yol yaptık.. değişik eyaletlerde 6 gece konakladık ..memnun kaldığımız oteller zinciri var..
MOLALAR & ARA ATIŞTARMALAR /RESTORANLAR HAKKINDA ;
Amerika'da kara yolu ile yapılan yolculuklarda hemen hemen her eyalet sınırlarında , oto yollarda neredeyse 75 - 100 km. aralıklarla bir restoran & marketler zinciri vardır..Amerika için özel.. ben çok sevdim .. Alışveriş , ek gıda temini , restoran , kahvaltı , cafe & bar , oyuncaklar , market , dinlenme , birde hepsinde ayni mistik ortam ve dekorasyon..yemekler makul fiatta ve doyurucu.. Market zincirinin ismi ;
Cracker Barrel Old Country Store ; Şirket, 1969 yılında Dan Evins tarafından kurulmuş Amerikan şirketidir.42 eyalette 620 mağaza ile hizmettedir ( 2012 ).Market ve restoranların çoğu oto yol çıkışlarına yakın konuşlanmııştır.
Bu logo'yu gördüğünüz her yere uğrayın .. bir şey yemeseniz ve alışveriş yapmasanız bile.. Buradaki adresten yerler ve açık olduğu saatleri öğrenin. Genelde hafta içi : 06 - 22 , cuma - pazar : 06 - 23 saatleri arası hizmete açık..Buradan en yakın mekanları bulun ...buradan yol tarifini alın . Buradan tüm bilgi ve harita-adreslerle beraber her bilgiyi mobil uygulamalara indirin..
Bu arada atıştırmalık ; Mc Donalds , Sub Way , Kentucky ( KFC ) , Pizza Hut vs. her şey de mevcut (oto yol ve çıkışlarında )..Aç kalma ihtimaliniz yok! Zaten kara yolunda hangi mesafede , ne kadar sonra nelerin ( petrol , beslenme , dinlenme vs. ) olduğu uyarı levhalarıyla belirtilmekte ( foto )..
Neyse biz yola çıkalım artık...
Gezi yol haritamıza bir kez daha bakalım..
- tıklayın
* Harket ve yola çıkış noktamız ( Şikago ) --> Yeşil yol güzergahı New Orleans'a kadar gidiş istikameti --> New Orleans'tan Cruıse gemi yolculuğu ( Sarı yol güzergahı ) --> Gemiden New Orleans'a dönüş ve Turuncu renk yol güzergahı New Orleans'tan Şikago'ya dönüş...
Bu link'ten Kara yolu ile yapacağınız her tür ulaşımda ( dünya üzerinde ) , şehirler arası mesafeler - otel ve uçak rezervasyonları vede iki nokta arasındaki en uygun ulaşım güzergah haritasını bulacaksınız ..
Bu gezinin kara yolculuğundaki ( çoğu Highway - US İnterstate , Otoyol olmak üzere ) yol güzergahları aşağıda verilmiştir.
Yeri gelmişken Amerika Birleşik Devletlerindeki karayolları ; otoyol / HighWay yada bilinen adıyla İnterstate ( eyaletler arası oto yolları ) hakkında biraz bilgilenelim..
Yapımına 1919 larda başlanmış ve günümüze kadar ulaşmış hali ile eyaletler arası transportu sağlayan bu karayolu şebekesi yaklaşık 65.000 mil uzunluğuna yaklaşmıştır. Kara yolu ve otobanlarda levhalarda kara yolunun yada interstate - High Way 'in yönleri ;( North - kuzey / South - güney/ East - doğu ...) olarak bellidir !( foto )..
Örneğin :
, <-- I 90 Otoyolu
İnterstate 90 , 0to yolu : ABD kıtasının , Batıda en uçta Seattle – Washington eyaletinden başlayıp doğuda en uçtaki Boston- Massachusetts’ te sonlanan ve kıtayı ( yaklaşık 12 eyaleti ) batıdan doğuya doğru kesen bir kara yoludur.Toplamı yaklaşık 3100 mil = 5.000 km dolayındadır. . Batı uçtan itibaren doğu yönüne doğru : Seattle, Chicago, Toledo , Cleveland, Buffalo, Albany, ve Boston şehirlerini içine alır..
Kıtaya ait tüm İnterstate - eyaletler arası otoyollar hakkında bilgi için ;
Bu yollarda hız limiti eyaletlere ve kara yolunun durumuna bağlı olmakla beraber yaklaşık ortalamada hız limiti 55 – 65 mil ( mph ) dolayıdır.Gündüz ve gece limitler değişim gösterir.Üst limit bazı alanlarda 80 mil kadarken en düşük hız limiti de genellikle uyarı ile belirtilmekle beraber , 40 mil dolayıdır.Genel olarak üst limit çoğunlukla 75 mil’dir ( = 121 km/h ) ..
Bizim yol harita ve rotamızı bire bir uygulamak zorunluluğu yoktur. Ancak güncel bir navigatör şart..Kafanıza göre rota belirleyin , farklı alanlardan geçin..bu size verilmiş bir örnektir.Yolların bir bölümü paralı.. ancak yüksek meblağ değil..Bu arada Amerika için trafik & kuralları ve yol durumu , benzin ihtiyacı gibi konuları bir kez daha irdeleyin ( bu link'in son paragrafları - Amerikada otomobil yolculuğu )...
İlk Yol güzergahımız ; Chicago - Niagara Falls “ Buffalo – New York ” olacak
İllinois –> İndiana –> Ohio –> Penssylvania –> New York eyalet sınırları üzerinden ; Büyük bölümünü İnterstate 90 ( I 90 ) oto yolu oluşturduğu kara yolu kullanılacaktır.Oto yol, Buffalo’ya yakın Hamburg yerleşkesi üzerinden ( exit 57 – çıkış ) , NY-75 karayolu ile devam edecektir..Buffalo’dan sonra 190 numaralı Niagara Thruway yolunu levhalarla izleyip , yaklaşık 20 mil ilerideki Niagara Falls , NY - Şelale alanına varmış oluruz..Toplam yol mesafesimiz : 550 mil olarak navigatöre yansıdı.Tabiki yolda mola ve küçük yerleşimlere uğrayıp kısaca geziler de olacak..Gereğinde yol üzerinde yada yakın alanlarda güvenilir ve rahat bilinen otellerde geceleri konaklamak..
- yol rotası
Şikago şehir merkezini yavaş terk ediyoruz..Karşımızda her yerden görünen devasa Willis Tower ile kentten az sonra çıkıp ( foto ) , oto yolumuza gireceğiz ( foto ).. Genelde yol ve seyir durumu bu şekilde ( foto ).Yerleişim dışı yerlerde her yer yeşil ve ağaçlık..Nadiren güzergahımızda yokuş yada rampa gördüm..hep düz.. hız limiti max: 70 mil / h ... Geçilecek ilk eyalet İndiana ...
Ana kara yolumuz ; İnterstate - I 90 W ve I 80 W olacak şekilde , yaklaşık 130 mil = 210 km. sonrası üzerinde bulunduğumuz İndiana eyaleti sınırlarında ( foto ) yer alan " Shipshewana " kasabası ilk mola ve gezi bölgemiz olacak..
Shipshewana ; İndiana eyaletinde 10 bini altında nüfusu olan bir çiftlik kasabasıdır.Nüfusu yaşam tarzları bir birine benzer olan Amish'ler ve Mennonit'ler oluşturur.bunlar mütevazi yaşantıları olan , moder dünya ve teknolojisini tercih etmeyen bir tarikat ? / kültürel ? yapıdır.
Amish'ler ve Mennonitler hakkında internet bilgisidir :
Dünya 21. yüzyılı yaşarken, teknoloji devi Amerika’da süper muhafazakar ve ileri derecede mütevazı bir hayatı yaşıyorlar.
Amishler olarak bilinen ve bağlı oldukları mezhebin gerekliliklerine göre yaşayan bu topluluk elektriksiz, traktörsüz ve internetsiz bir hayatı paylaşıyorlar.Onlar modernizmi yaşam tarzlarıyla eleştiriyor.
Amerika’da yaşayan, teknolojinin bütün imkanlarını reddeden bir Hıristiyan tarikatı olan Amishler 1525 yılında İsviçre’de ortaya çıkmışlar. Amerika’nın 19 eyaletinde bu mezhebin üyelerine rastlamak mümkün.
En çok yaşadıkları yer Pensilvanya ,sonra Ohio ve İndiana gelmekte.Amerika genelinde yaşayan Amish sayısının 1 milyon olduğu tahmin ediliyor.Amishler Avrupa’da 18. yüzyılda bu hayat tarzlarından dolayı zulüm ve işkence görünce Amerika’ya göç etmişler.Daha sonraları Ohio, diğer iç eyaletlere ve Kanada’ya dağılmışlar. En tutucu olanları elbiselerinde düğme yerine budak ve çengel kullananlar. Giyimleri eski Avrupa stillerine benziyor.Dini törenler evde oluyor. Erkekler sakallı.Cemaat dışı evlilikler ayıplanıyor ve kınanıyor. Devlet hizmetinde çalışmayı reddettikleri gibi, oy kullanmıyorlar ve askerlik yapmıyorlar , vergi vermiyorlar.The Old Order Amish (Eski Düzen Amish) diye isimlendirilen en tutucu gruplarının nüfusu yaklaşık olarak 80 bin.Amishler zaman zaman, diğer geniş toplum kesimleri ile karşılaştıklarında bazı zorluklar yaşıyorlar.Amish aileleri, okulda zorunlu eğitime kendi hayat tarzlarını tehdit ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Onlara göre lise eğitimi, çocuklarının Amish geleneğini devam ettirmelerine engel olabilir.
Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi de onların kendi dinlerini özgürce yaşama hakları bulunduğuna ve bu yüzden de zorunlu eğitime mecbur olmadıkları yönünde bir karar vermiş.Traktör hiç girmiyor onların arazilerine. Çünkü dinlerine göre yasak. Ama mekanik aletler kullanılabiliyor. Atın arkasına koşulan tarım aletleri gibi.Otomobil kullanmıyorlar. Motorlu araçlar tamamen yasak. Kendilerini dünyaya yaklaştıran her şeyi ellerinin tersiyle itiyorlar.Kadın ve kızlarda başörtüsü takma adeti var.Evlerde hiçbir elektrikli aletin olmamasının nedeni, evlerde elektrik bulunmaması. Yani buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyanın hiçbirini kullanmıyorlar.Faytonlar ve at arabaları onların yolculuklarında kullandıkları en temel araçlar.Mezarlıkları yok, ölülerini evlerinin bahçesine gömüyorlar.Kiliseleri yok , evlerde ibadet yapılmakta...Amishler geniş arazilere sahipler ve tarımla uğraşıyorlar, ekip biçiyorlar.. Hayvancılık onların tarımdan sonraki en büyük geçim kaynağı.Yol boyunca geniş meralarda otlayan yüzlerce inek görünür ..Amishler'in hikayesi,1693 yılında İsviçreli Jacob Amman ile başlıyor.Mennocu gruplar, savaş karşıtı olarak biliniyor. Nereden gelirse gelsin kendilerine yapılan saldırılara karşılık vermiyorlar. Avrupa'da din savaşlarına katılmayıp Amerika'ya kaçmalarının gerekçelerinden biri de bu imiş..Amishler'in diğer Hıristiyan grupları gibi misyonerlik amaçları bulunmuyor. İnanışlarını yaymak için çaba içinde değiller.
Bu şirin ve huzur veren kasabada bir restoran / cafe / unlu gıdalar , kurabiyeler & market var..
Blue Gate Bakery restoran / Mavi kapılı fırın ; Gıdadan tutun çok şirin yöresel hediyelikler var.. mutlaka uğrayın.. Amish Peanut Butter ( Amish fıstık ezmesi ) , Elmalı tereyağ , Amish Reçelleri , özel ekmekler , kete tarzı hamur işleri ve daha çokları..1980 lerde açıldığında 50 koltuk kapasiteli restoran , 2000 li yıllarada totalde 1000 kişiyi geçmektedir.Ünite içinde fırın ve restoran haricinde bir de tiyatro vardır.
Address: Blue Gate Bakery , 195 N Van Buren Street ,Shipshewana, IN 46565
Hours of Operation: Monday - Friday: 8:00 am - 8:00 pm , Saturday: 7:00 am - 8:00 pm ,Sunday: Closed .. Indiana Toll Road (I-80/I-90) kara yolundan Constantine/Middlebury çıkışı ile , Van Buren (State Road 5) kasaba yolunu takip ederek ayrımdan / çıkıştan yaklaşık 15 km. sonra buraya ulaşırsınız.
Bu mekan ve kasabadan bir şeyler alıp , fotoğraflar çekerek ayrılıyoruz.. Buraya gelirken ana High Way'e ( I 80 / I 90 ) girmeyeceğiz.. Shipshewana kasaba üzerinden , Hwy 20 W/US-20 W kara yolunu izleyerek yaklaşık 30 mil = 48 km sonra gece karanlığında , İndiana eyaletinde başka bir kasabaya uğramaktayız..
İndiana'da Steuben County'nin 9 bin nüfuslu ilçe merkezidir. 1838 tarihinde Thomas Gale ve Cornelius Gilmore tarafından kurulmuştur. Angola Trine Üniversitesine ev sahipliği yapmaktadır..Kasaba I 69 kara yolu ile , Indiana Toll Road (I-80 and I-90 )' a bağlanır..Kentte , 101lakes ( göl alanı ) , Pokagon State Park, Trine Universitesi , uluslar arası tanınan K-12 okul sistemine sahip.. Kasabayı yakından tanımak isterseniz ( web ).. gece yarısı ( saat 01 suları idi ) kasaba meydanı görüntülerimizle..
Kara yolculuğumuzda İndiana için son kilometreler ( foto - otoyollar ).. Sonrası bir başka eyalet ... Ohio...Kara yolları hep böyle , genelde trafik sıkışık değil..Ağır vasıtalar ( tır ve iş sahibi - sıklıkla tek yolculu özel otolar ) ve diğer araçlar ile geneli çevresi ağaçlık ve yeşil alanlı , düm düz yollarda rahat yol güvenliği mevcut... Yollarda sık aralıkla dinlenme ve ihtiyaç alanları mevcut ( foto1 - foto2 - foto3 )..Güzergahımızda Cleveland ( Ohio , web) görülmekte. Ancak buraya girmeyeceğiz ..Yola devam .. Kenti uzaktan görmekteyiz ( çevre yolu ) ( foto 1 -foto 2 )...Cleveland Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortabatı eyaletlerinden olan Ohio eyâletine bağlı Cuyahoga Kontlugu (County) merkezi olan bir şehirdir. Sehir Ohio eyaletinin kuzeydogunda Eire Golu'nun guney sahillerinde ve Ohio-Pensylvanya sinirinin yaklasik 97km batisinda konumlanmistir. Sehir 1796'da Cuyahoga Nehri'nin Eire G=olune agzinda kurulmustur. 19. yuzyilada gol sahilinde bulunmasi ve ABD'nin diger bolgelrine cesitli kanallar ve demiryollari hatlari ile bagli olmasindan dolayi bir endustri uretim merkezi oldu. Şehirde mimari çok gelişmiş durumdadır. Cleveland'in ekonomisi uretim sanayii, finasnasal hizmetler, saglik hizmetleri ve biyomedical sanayiler ile cok cesitli ekonomik sektorlere yayilmistir ( Foto - wikipedia ).
Yol güzergahından Interstate - I 79 sizi başka bir kente ( Pittsburgh , Pensilvanya ) götürecektir.. Biz Niagara hedefliyiz..Yani rotamız I 90 - Buffalo ( foto ). Pennsylvania eyalet sınırları içinde çok az bir yolculuğumuz olacak..burada - Pensilvanya sınırları içinde görecek bir alanımız yok..
Ve kara yolumuz bizi yeni bir eyalet sınırlarına çıkartmakta.. New York ( foto ). . Hoş geldik derken az ileride , hemen yol kenarında Niagara için bir ofis - İnfo desk var..her tür bilgiyi , broşürüburadan alın (foto )..
Sonrası yol bizi Buffalo ( New York ) kentine ulaştıracak.
Buffalo , web , harita : Buffalo , ABD'nin doğu yöresinde New York eyaleti batısında; Eire Gölü'nün doğu sahillerinde, "Niagara Nehri'nin ağzında Fort Eirie, Ontario, Kanada şehrinin karşısında kurulmuş bir şehirdir. Buffalo "Erie Kontluğu" idari merkezidir.Buffalo sehri sinirlari icinde (2012 Nufus Tahmini itibariyle) 259,384 kişilik nüfusu ile New York Şehri'nden sonra New York eyaletinin en kalabalık ikinci kentidir. Boylece nufus yogunlugu 2,568.8 kisi/km2 olur. Buffalo sehir ile varoslarindna olusan Sehirsel Buffalo'nun nufus 935,906 kisi olup ABD'de 46. siradadir. Buffalo "Buffalo-Niagara Sellalsei" metropol bölgesinin odak sehri olup metropoliten bolge nusufu 1,134,210 kisidir ve ABD'de metropoliten bolgeler sirasina 49. yer alir ( k : wikipedia ).
En azından kente uğramasakta biraz teorik bilgi verelim..
Buffalo, sınırları dahilinde bulunan Buffalo Niagara Uluslararası Havaalanı - web - sayesinde , ayrıca kentte ulaşımında kolaylığı ile turizm ve sağlık sektöründe dünya yerini almıştır.
Buffalo, 1800'lü yıllarda yakın sınır konumu nedeniyle ülkeden kaçmaya çalışan "köle" ve suçlular tarafından mesken tutulmuş bir yer olmuş zamanla bunu aşarak günümüz koşullarına ulaşmıştır.
Buffalo, Niagara Şelalelerine yaklaşık 25 mil = 40 km mesafede bulunması sebebiyle şelalelere en yakın şehir merkezi olma özelliğine sahiptir.
foto 1 / foto 2, Ortadaki devasa bina Buffalo City Hall ( belediye ) binası. Buffalo'ya da girmiyoruz, yolumuz az kaldı devam edelim.. Buffalo kentini çevresinden görüp , Niagara yön levhalarını izleyerek Şelale alanına ulaşıyoruz ( foto1- foto2 - foto3- foto4 )..Fotoğrafta hem Amerika hemde Kanada bayrakları yan yana..Niagara için her iki ülke ev sahibi ..Ve Dünyanın ünlü şelale alanındayız..
+ NİAGARA FALLS & NİAGARA FALLS STATE PARK / Niagara Şelalesi - Niagara Şelaleri Doğal Parkı :
Şelale hakkında ( kaynak - wikipedia ) :
Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Kanada tarafında bulunan , Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir.Ve yaklaşık 48 m.den dökülür.ABD tarafında bulunan , American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.Bunlarda yaklaşık 50 m.den dökülmektedir.
Niagara Şelalesi'nden yarım dakikada 168.000 m³ su akar. Kuzey Amerika'nin en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu'ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerdir. Şelalenin çevresi Niagara Şelaleleri Parkıdır ve kardeş şehirler olan Niagara Falls-Ontario ve Niagara Falls-New York tarafından doğal koruma altındadır. Niagara isminin yerli dilindeki "Onguiaahra" (düz) kelimesinden geldiği sanılmaktadır.Kanada tarafında şelalelerin yanına kurulu şehir Niagara Falls City'dir.
Nehir çevresindeki Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapilabilecek aktiviteler, Niagara Parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek, şelalenin altına kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır.Niagara şelalesi dünyada tek ters akan şelaledir. Şelalenin suyu taşlara çarparak geri gelir.Bu da dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Şelalenin Kanada tarafı Amerika tarafına nazaran daha gelişmiştir. Şelale bot turlarıyla ünlüdür.
Biz Seyahatimizi yanlızca Amerika olarak planladık.Maalesef Kanada taradına geçmedik.Bu ünlü şelalanin haşmetini ve doğal güzelliğini , büyüklüğü ile görüntüleyemedik.Ancak ABD tarafındada olsan sesi ve buhar bulutu bu büyüklüğü zaten belgelemekteydi.Baktığımız alandan görüntü güzelliği tabiki Kanada tarafına göre yeterli değildi..Ama size bir alıntı video paylaşacağım ( 9 dk. süreli - HD görüntü ) bu size bir fikir verir ( Video için ) ..Öncelikle ziyaretinizi mümkünse yaz aylarına denk getirin ..
Doğal koruma altında olan şelale ve etrafında bulunan Niagara Şelaleri Doğal Parkı, iki kardeş şehir olan Ontario ve New York tarafından sağlanan ortak bir koruma programına tabidir.Kanada tarafında bulunan park, Queenn Victoria Park'tır. ABD tarafında buluanan park ise Niagara Falls StatePark'tır.Nehir üzerinde yer alan Rainbow Köprüsünün de sıradışı bir statüsü söz konusudur. Zira, köprünün ortasına kadar olan kısım resmen Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alıyorken; köprünün ortasından sonra artık Kanada resmi sınırlarına geçilmiş olmaktadır. Buralarda bulunan gümrüğe tabi olmayan mağazalarda turistler alışverişlerini gerçekleştirebilmektedirler.Şelaleye Niagara ismi de yine Kızılderililer tarafından verilmiştir ve "Suların Şimşeği" anlamına gelir.Niagara State Park'ın içinde bulunan Daredevil Müzesinde ( Daredevil Museum of Niagara Falls - 303 Rainbow Blvd ,Niagara Falls - NY , harita ) bu atlayışlarda kullanılan araçlar hala sergileniyor. Şimdiye kadar bu ve benzeri toplam 16 deneme yapılmış ve 6'sı ölümle sonuçlanmış. Ancak uzun zamandır her iki ülkede de bu tarz denemelere yasak getirilmiş durumda.
Bu bölgede neler yapılabilir ?
+ Öncelşkle güzel görüntüye sahip bir manzaradan bakmak - seyretmek ve fotoğraflamak..
+ Vizeniz varsa Kanada tarafına geçin , bir daha ne zaman gelebilirsiniz ki?
+ Bu olmuyor ise Niagara Nehri üzerinde seferler düzenleyen özel teknelerden biriyle gezebilirsiniz.
State Park'ın içinde bulunan Aquarium of Niagara (Niagara Akvaryumu , web , günlük saat 09 -17 arası ziyarete açık , tam : 10 $ , 3 - 12 yaş : 6.5 $ ) ve yine yakın bir bölgede bulunan Schoellkopf Geological Museum ( Schoellkopf Jeoloji Müzesi ) da görmeniz önerilmekte.
Görülecekler :
Uyarı : Fotoğrafları sağ tıkla , farklı kaydet ile daha büyük ve net görüntü alın !
+ Rainbow Bridge (Gökkuşağı Köprüsü) :
- -
Rainbow Bridge , ABD ve Kanada'yı birbirinden ayıran bir sınır köprüsüdür. 1938 yılına kadar Honeymoon Bridge (Balayı Köprüsü) iki ülkeyi birleştiren köprü iken yaşanan sert kış koşullarına bağlı yıkılmış ve 1940 - 41 sonrası yeni köprü ( Rainbow ) yapılmıştır.
Evet köprüyü yürüyerek nasıl geçebiliriz ? . Amerikan vatandaşları, Green Kartlılar ve ABD vizesi taşıyanlar için Kanada'ya geçmek farklı prosedürler gerektiriyor. Bir süre öncesine kadar Kanada vizesi, pasaport gösterilerek sınır noktasından kolayca alabiliyorken , son zamanlarda işleyen sistemde bir takım değişiklikler olduğu belirtilmekte( mutlaka gerekli araştırmayı yapın ).
Ücretler : Tam : 17 $ , 6 -12 yaş : 10 $ , asansör inişi : + 1 $ , hizmet zamanı : genelde mevsimine göre saat 10 - 17 arası açık / detay için bakın
Maid of the Mist, Niagara Nehri'nde gezme imkânı veren tekne turunun başladığı iskeledir. Son derece güvenli teknelerle çıkacağınız bu tur yaklaşık 30 dakika sürer. En önemli özelliği şelalenin döküldüğü noktaya mümkün olduğunca yaklaşıyor olmasıdır.Geziniz esnasında tur şirketi tarafından ıslanmamak için herkese koruyucu yağmurluklar da dağıtılıyor.Gerekli bilgi ve biletlere Niagara State Park'ta bulunan Prospect Point'den ulaşabilirsiniz ( web ). NOT : SAAT 17 SULARI GENELDE TEKNE GEZİSİ SON TURA ÇIKMAKTA.TEKNEYE BİNECEKSENİZ DAHA ERKEN ORADA OLUN ! BİZ YETİŞEMEDİK , ŞELALENİN AKŞAM MANZARASINA - IŞIKLANDIRMAYA KALDIK..ODA BEKLEMEYE DEĞMEZ İMİŞ..BİLGİNİZE..
- P.point & Observation Tower
+ Observation Tower / Gözlem Kulesi :
Niagara Şelalelerinin en iyi açıdan izlenebildiği bu gözlem kulesi yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip.1958 yapımlı olup ,1961 de açılmıştır..1 $ ödenerek bu kuleye çıkabilir ve gezinize ait en iyi fotoğrafları bu kuleden çekebilirsiniz , saat 17 sonrası free ... Maid of the Mist'e ulaşmanızı sağlayan asansörler de yine bu kulede yer alırlar ( 1 $ ).
+ Goat Island (Keçi Adası) :
-- - Topografik harita
Goat Island, nehrin ortasında bulunan ve New York tarafından kolayca ulaşılabilecek bir nehir adasıdır. Yıllar önce burada yaşayan yaşlı bir adamın aşırı soğuk geçen bir kışın ardından inatçı keçisi dışında tüm hayvanlarını kaybetmesi sebebiyle Goat Island yani Keçi Adası ismini almıştır.Adada temin ettiğiniz gıda ve içeceklerle mini piknik yapabilirsiniz.. Adada Nikola Tesla's aait heykel vardır.
Ayrıca, Cave of The Falls (Rüzgarlı Mağaralar) ve Top of the Falls (State Park sınırlarındaki tek restoran) Goat Island sınırlarında yer alır.
+ Cave of the Winds (Rüzgarlı Mağaralar) :
--
Cava of the Winds, şelaleden dökülen suların oluşturduğu "su ve buhar perdesi "nin ardında bulunan "mağara"lardır. Goat Islan'da bulunan Cave of the Winds kompleks'e giderek bu mağara'ya inmenizi sağlayan biletleri kolayca temin edebilirsiniz.Islanmaya DİKKAT! 50 m. derinliğe inen asansör sonrası uzun bir ahşap merdiven turuna katılın..Yağmurlukla tabii..Ücret , Tam : 12 $ , 6 -12 yaş : 9 $
Şelalenin tarihi ile beraber , jeolojısi , fosilleri ve yürüyüş parkurlarıyla beraber odio visüel sinema sistemi ile görsel olarak ta sunan merkezdir.
Yeme-İçme ve Alışveriş
Özel bir yemek yada restoran olmamakla beraber her türlü fast-food zincirine ve ABD'de ün kazanmış pek çok restorana Buffalo bölgesinde kolayca ulaşabilirsiniz.
Şelale bölgesindeki parklarda bulunan küçük büfelerse sadece kısa süreli ihtiyaçlarınız düşünerek hazırlanmış. Dolayısıyla gezinize çıkmadan önce burada uzun vakit geçireceğinizi düşünerek tedbirli olmanızda fayda var.
Şelale bölgesinde bulunan tek restoran ise, Goat Island'daki Top of the Falls Restoran'dır.Manzara eşliğinde vasata yakın öğle ya da akşam yemeğinizi burada yiyebilirsiniz.
Sınır bölgesi olması sebebiyle gümrük bedeli ödemeden doyasıya alışveriş yapabileceğiniz çok sayıda alışveriş merkezi de bölgedeki yerini almış.Bölgenin ABD tarafında bulunan Fashion Outlet Niagara Falls'da sayısız markayı bir arada bulabilirsiniz. Ancak buraya gidebilmek için araca ihtiyacınız olacağını belirtmekte fayda var.
Buffalo hava alanından ulaşım : Uçak yolculuğunu tercih ettiyseniz havaalanından kalkan ücretsiz servislerden birini seçerek Buffalo şehir merkezine gidebilir ya da kişi başı yaklaşık 20$ ödeyerek direkt şelalelerin olduğu alan geçebilisiniz. (Seçtiğiniz tur şirketine göre fiyat değişiklik gösterir ve havaalanı ile şelalelerin bulunduğu bölge arasında yaklaşık 2 saatlik bir mesafe vardır.) Bu konuda önerilen ; Buffalo'ya indikten sonra araba kiralamanız yönünde olacaktır.
Konaklama : Turistlik bir bölge olması sebebiyle çok sayıda otel bulabileceğiniz gezinizi hafta içi günlerde düzenlerseniz çok daha uygun oda fiyatları yakalayabilirsiniz. Bu konuda en önemli nokta ABD tarafında mı Kanada tarafında mı kalacağınıza karar vermektir. Mümkün ise ; şelale manzarasına çok daha hâkim olması sebebiyle Kanada tarafında konaklamanız yönünde olacaktır.
Kanada tarafında bulunan oteller arasında en üst sıralarda yer alan Marriott Fallsview Hotel ve The Hilton Niagara Falls Fallsview, kesinlikle ilk tercihleriniz arasında olmalı. Özellikle gece ışıklarla renklendirilen şelaleyi rahatlıkla izleyebileceğiniz bu oteller için erken rezervasyon yaptırmanız gerekecektir.
Fiyatı diğerlerine göre biraz pahalı olsa da The Tower Hotel de oldukça yüksek bir kulede işletilmesi sebebiyle manzaranın en iyi izlenebildiği otellerden biri.
ABD tarafında konaklamayı tercih ederseniz, en yüksek müşteri puanı alan oteller ise Hampton Inn Niagara Falls ve Seneca Niagara Casino&Hotel olarak sıralanabilir…
** Not : teorik içerikli Niagara şelalesi için bazı bilgi paylaşımları ( wikipedia , usasabah.com'dan alınmıştır ! ) aittir..
Niagara ile ilgili işinize yarayabilecek linkler..