Google Site İçi

   
 
   
 

 

 

< Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa >

 

 

example2

NEW YORK / NEW YORK CİTY

( Gezi tarihi 2009 , Rakamsal değerler 2014 yılına günceldir ! )

example2 - example2- example2

 

New York Amerika Birleşik Devletlerinin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York Eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City veya The City Of New York olarak da anılır. Şehir; ticaret, finans, medya, sanat, moda, araştırma, teknoloji, eğitim ve eğlence sektöründe önemli katkı yaptığından dolayı küresel kent olarak anılmaktadır. Önemli bir uluslararası diplomasi merkezi olan kent, Birleşmiş milletler genel merkezinede ev sahipliği yapmaktadır ve dünyanın kültür başkenti olarak tanımlanır.

Şehir, dünyanın en büyük doğal limanlarından birinin üstüne kurulmuştur. New York borough adı verilen ve her bir bölümün bir county olduğu 5 kısımdan oluşur. 2012 sayımlarına göre nüfus'u ; 8.5 milyona dayanmıştır.

Bu 5 borough - the Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ve Staten Island- 1898 yılında tek şehir olarak birleştirilmiştir.

New York, bir göçmen kentidir.1600’lerde ilk koloniciler bölgeye yerleşip küçük bir kasaba kurdular ve adını New Amsterdam koydular. İlk zamanlarında Hollanda kolonilerinin elinde olan bu bölge, daha sonra İngiliz kolonililerinin eline geçmiş ve adı New York olarak değiştirilmiş.Kentte yaklaşık 170 ayrı dil konuşulmaktadır ve her üç kişiden biri ABD dışında bir ülke doğumludur. İngilizce çeşitli aksanlarla konuşulur. İngilizcenin yanı sıra İspanyolca da İngilizce kadar yoğun konuşulmaktadır. Little Italy (Küçük İtalya) semtinde İtalyanca, China Town’da (Çin mahallesi) Çince konuşulur.Özgürlük heykeli - Statue of Liberty , Empire State Binası, Central Park ve Times Meydanı, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi ve Modern Tarih Müzeleri şehrin ilgi çekici mekanlarıdır. Gökdelenleri, caddeleri, lokantaları, alışveriş merkezleri ve insanlarıyla, New York turistleri cezbetmektedir.

Finans dünyasinin kalbinin attığı Wall Street caddesi, New York'un Manhattan bölümünde yer alır. New York borsası (New York Stock Exchange) burada bulunmaktadır. Özgürlük Heykeli (Statue of Liberty) New York limanındaki küçük bir adadadır. Tiyatro ve müzikaller Broadway caddesinin etrafında toplanmıştır. John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı dünyanın en çok yolcu trafiği taşıyan havaalanlarından biridir. Metropolitan Museum of Art, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi gibi müzeleri dünyanın en değerli sanat kolleksiyonlarına sahiptir. Şehrin gazetelerinden New York Times dünyanın en saygın gazetelerinden biridir. Amerika'nın üç büyük televizyon kanalı olan ABC, CBS ve NBC'nin merkezleri New York'ta yer alır.

example2 - New York bölgeleri

New York, her birine "borough" denilen beş bölgeden oluşur. Bunlardan Manhattan kendi başına bir adadır ve şehrin merkezini oluşturur. Manhattan'dan East River (Doğu Nehri) ile ayrılan Brooklyn ve Queens bölgeleri Long Island adasının batı ucunu oluşturur. Harlem nehri, Manhattan ve Bronx bölgelerini ayırır. Bronx, bir ada üzerinde bulunmayan tek bölgedir ve Kuzey Amerika anakarası üzerindedir. Şehrin beşinci ve son bölgesi New York koyunun karşı tarafında, yine yekpare bir adadan oluşan Staten Island’dır. Manhattan, Brooklyn’e üç köprüyle (Brooklyn, Manhattan ve Williamsburg köprüleri); Queens’e bir köprü (59.uncu cadde köprüsü) ve bir tünelle (Midtown-Ortaşehir tüneli) bağlıdır. Bronx ve Manhattan arasında Harlem nehrini geçen köprüler bağlantı kurar. Manhattan’ın doğrudan bağlantısı olmayan tek bölge olan Staten Island, Brooklyn’e Verrazano asma köprüsü ile bağlanır.

Bronx New York Şehrinin en kuzeyinde yer alan bölgesidir.Yankee Stadyumu ve New York Yankeeleri'nin merkezi buradadır.Ayrıca Marble Tepesi'nin küçük bir kısmı buradadır ( kaynak : wikipedia ).

New York'ta ne ararsanız bulursunuz.Tiyatro ve gösteriler , müzeler, lüks oteller , Amerikan tarihi , hareketli gece hayatı , envai çeşit yemekler..ancak bu kentte zor bulunan bir şey vardır sessizlik..Ancak ; Central park alanının zirveleri , Cloisters'te Hudson nehrine kuş bakışın olduğu alanlar bir nebze sessizlik ve huzur alanlarıdır ( metro A - Dyckman St. durağı , Brodway str. kuzey bölgesi ).

Kentte : sayısı 10 binleri aşan taksi , 5 bin üzerinde yerel otobüs , toplam uzunluğu 10 bin km. yi aşan cadde ve sokaklar , 1000 km. e yakın sahil - kıyı şeridi , 23 bin dolayında restoran , 70 bine dayanan oteller , seyyar satıcı sesleri ile karışan siren sesleri..Ve sayısı 1500 'leri geçen park alanları..Temiz görünüme ve işlek caddelere sahip kent genellikle eski tarihine göre suç oranı açısından daha güvenilir olmuştur.Port Authority otobüs terminali , 42.str eski tarihine göre daha güvenilir duruma gelmiştir.Times meydanı yeni oteller ve iş merkezleriyle yenilenmiş ve eğlence kompleksleriyle turistik alan olmuştur. Kent zenginler ile yoksulların yani iki uç noktanın kaynaştığı bir yaşama sahiptir.5 mahallesi ile 8.5 milyon insanı barındırır.Bunlardan en kalabalık olanı Brooklyn'dir.sonra sırayı Queens alır..Bu alanları ; Sıklıkla İtalyan , İrlandalı ve Yahudi'ler oluşturmakta..New York göç alanı için insanlara kendini adamıştır..19. yy 'ın ikinci yarısıyla kent yeni ve iyi bir hayatı arayanlar ile doldu..avrupada olan buhran ile , Önce İrlandalılar , ve Almanlar , sonra İtalyanlar , takiben Polanya ve Macarlar , Yahudiler kente akın etti..Yerleşen bu insanlar her yönü ile kentte bir kültür karışımına ve zenginliğe neden olmuştur.1902 Flatiron gökdeleni , 1904 ilk metro hattının açılışı , 1908 Manhattan ile Brooklyn'in su altı metro ile bağlanması , 2001 World Trade center / Dünya ticaret merkezi - İkiz kulelerin saldırı ile çökmesi ve 3000 kişinin kaybı tarihinde önemli dönemleridir.Yapımı tamamlanmış olan bu yeni gökdelen 105 kat ve 540 m. yüksekliğe sahiptir ( 2014 açılış tarihi ? , web ).

Midtown'da kalabalık arasında yürümek , feribot iskelesinden Özgürlük heykelini görmek , Central park'ta dolaşmak kent için vazgeçilmezlerden olacaktır..

 

New York Hava Alanları :

example2

 

New York'unsıklıkla bilinen üç büyük havalimanı vardır. Bunların en büyüğü;
John F. Kennedy havalimanıdır. Bu havalimanı diğerlerinin arasında en kalabalığıdır. JFK havalimanının en iyi yanı şehre ulaşım açısından kolay ve ucuz olanaklara sahip olmasıdır. Buradan şehre kişi başı 1.5 $'a yolculuk yapan otobüsler bulabilirsiniz.

Bir diğer havalimanı New Yorklulara hizmet verdiği halde New York'un içinde olmayan bir havalimanıdır. Newark Uluslar arası Havalimanı komşu bir kent olan New Jersey'de bulunur ve merkezden 20 km.uzaktadır.Bu havalimanının kötü yanı şehre ulaşım olanaklarının pahalı olmasıdır.

Üçüncü ve son havalimanı ise La Guardia Havalimanı'dır. Bu havalimanı sadece iç hatlarda uçuşlar yapar. Bu havalimanından Boston ve Washington DC'ye periyodik servisler vardır. La Guardia Havalimanı'na gelenler pistin uzunluğunu görünce şaşırırlar. Pist nedeniyle uçaklar iniş yaparken insanlar uçağın suya düşeceğini sanır.

 

** Hava Limanları Terminal bilgileri için / Web

 

+ John F. Kennedy International Airport , web1 , web2 , web3 , web4 , web5 , call 1-800-AIR-RIDE :

example2 - terminaller

Terminal 1: Air China, Alitalia, China Airlines, Lufthansa, Japan Airlines, Air France, Turkish Airlines / Terminal 2: Delta Airlines, Delta Connection / Terminal 3: Delta, Miami Air / Terminal 4: Swiss, Continental, Emirates, KLM, Northwest, Singapore, Thai, Virgin, Air India / Terminal 5: Closed - New Jetblue airways terminal is under construction / Terminal 6: JetBlue Airways / Terminal 7: Air Canada, All Nipon, British Airways, Cathay Pacific, Iberia, United, US airways / Terminal 8: American Airlines, Finnair, Malev, Terminal 9: American Airlines, American Eagle, US Helicopter

*** Hava alanı transferler kaynak : bavul.com

 

New York’un Queens bölgesinde yer alan JFK, her yıl ağırladığı 43 milyon yolcuyla dünyanın 18. en yoğun, ABD’nin ise uluslararası trafik açısından en yoğun havaalanı. JFK’nin 8 terminali bulunuyor. Bu terminaller birbirlerine çok yakın olmadığından uçağınızın hangisini kullanacağını öğrenmenizi ve şehir merkezine ulaşımınızı buna göre planlamanızı tavsiye ederiz. Buradan Manhattan’a birçok ulaşım alternatifi mevcut.Manhattan'ın 24 km güneydoğusunda yer almakta..Alanda valiz arabaları ücretsiz?

Eğer düşük bütçeli çözümü arıyorsanız, 2.5$ karşılığında satılan tek kullanımlık biletlerle 4 numaralı terminalden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Bu yolculuk 1 saatten fazla sürebiliyor. Yalnız aklınızda bulunsun, bu otobüslerde valizleriniz için yer bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Ayrıca bu otobüslerin turistlere yönelik olmayan bölgelerden de geçtiğini unutmayın ( Coach service - bus connection / Regular NYC bus service - otobüsler : Kennedy JFK hava alanı ile Port Authority Bus Terminal yada George Washington Bridge Bus istasyonu arasında yolcu taşırlar ).

Karayolu ile ulaşım konusunda normal otobüsler dışında ekspres otobüsler, servisler; önceden rezervasyon yapabileceğiniz özel araçlar ve taksi gibi birçok seçenek mevcut. Elbette bunların hepsi trafiğe tâbi…

JFK Havaalanı’ndan Manhattan’ın herhangi bir bölgesine gitmek için 50 $ karşılığında taksi tutabilirsiniz. Tabii buna ek olarak ekstra yol ücretlerini karşılamanız ve bahşiş ( + % 15-20 ) vermenizin bekleneceğini aklınızda bulundurup 60$ civarında bir miktarı gözden çıkarmanızda fayda var. Havaalanının çok yoğun olduğu saatlerde taksi bulmakta zorlanabilirsiniz.Taxi Dispatcher - damalı sarı renkli taksiler terminal çıkışlarında sizleri bekler.. Trafik durumuna göre yol 1 saate kadar sürecektir.

 

** Araç kiralama / Web

 

** Shuttle / Web - web2 - web3 : Havaalanından Manhattan’a ulaşmanın taksilere göre daha ucuz bir yolu ise havaalanı servislerini kullanmaktır. Servislerin ücretleri, gideceğiniz mesafeye göre 15-20 $ arasında değişiyor. Biletleri havaalanındaki ulaşım bankolarından edinebilirsiniz.

 

Eğer New York trafiğiyle uğraşmak istemiyorsanız demiryolu sizin için doğru tercih olacaktır. 24 saat hizmet veren “AirTrain” adı verilen trenle 5.5 $ karşılığında şehir merkezine ulaşabileceğiniz diğer tren veya metro istasyonlarına varabilir, toplam 40-50 dakika civarında bir sürede Manhattan’a varabilirsiniz.Air Train alan içi ulaşımda 24 saat ücretsiz..

 

+ Newark Liberty International Airport , web1 - web2 :

Manhattan’ın yaklaşık 24 km. güneybatısında bulunan Newark Uluslararası Havaalanı, New York bölgesinin ikinci en yoğun havaalanı (New Jersey’de bulunur). Üç terminali bulunan Newark Havaalanı’na inen uluslararası uçuşların çoğu B terminalini kullanıyor ama istisnalar olabiliyor. Biletinizi kontrol edip ulaşım planınızı buna göre ayarlamanızı tavsiye ederiz.

Newark’tan New York’un merkezine ulaşmak için en uygun fiyatlı çözüm 1.50$’a New Jersey transit otobüsleriyle Newark Penn istasyonuna ulaşıp, oradan 1.75$ karşılığında Manhattan’a kadar giden PATH metro trenlerini kullanmak. Bu yolculuk, bekleme süreleri dâhil 90 dakika civarında vakit alabiliyor.

JFK Havaalanı’nda olduğu gibi burada da AirTrain servisini kullanma seçeneğiniz var. 24 saat açık olan AirTrain trenleriyle 5.50$ karşılığında 10 dakikada New Jersey Transit tren istasyonuna gidebilirsiniz. Buradan da New York Penn İstasyonu’na 12.50$lık, 30 dakika süren bir yolculuk sonunda varabilirsiniz.

Servis kullanmak isterseniz, Olympia Express Bus ile Port Authority Otobüs Terminali’ne gelmek yaklaşık 40 dk sürer ve ücret 13 $’dır, çocuklar için indirimli bilet sistemi uygulanmaktadır.

Karayolunu tercih ediyorsanız servisler, önceden rezervasyonla ayırabileceğiniz özel araçlar ve taksiyle de New York’un merkezine ulaşabilirsiniz. Newark Havaalanı’ndan Manhattan’a kadar tutacağınız bir taksi genelde 50-60$ civarında tutacaktır. Buna ek olarak yol ücretlerini karşılamanız ve bahşiş vermenizin bekleneceğini unutmayın.

 

+ LaGuardia Airport , web :

New York bölgesinin üç ana havaalanından en küçüğü olan LaGuardia, şehir merkezi’ne en yakın havaalanı. Uçuşların büyük bir çoğunluğu yurtiçi olmakla beraber, Kanada ve Bahamalar gibi nispeten yakın bölgelerden de burayı kullanan uçuşlar bulmak mümkün. LaGuardia Havaalanı’ndan Manhattan’a metrobüs, otobüs, servis, taksi veya özel araçlarla ulaşabilirsiniz.Manhattan'ın 13 km doğusundaki hava alanıdır. Manhattan'ın 16 km batısındaki alandır.

 

New York Şehir İçi Ulaşım , WEB :

* Ulaşım Araçları :

+ Metro / Subway , web , Harita :

-

1904 yılında açılışı yapılmış olan New York metrosu günümüzün, dünyanın en eski, en uzun (yaklaşık 1400 km) ve en kapsamlı metro hattıdır. Yüzyıl sonra (1974) 9 farklı tren üzerinde 16 farklı hat ve toplam da 468 istasyon ile hizmetine devam etmektedir ( centrum - Metro harita ).

New York Metrosu Nasıl Kullanılır?

Eğer yolunuz bir gün NewYork'a düşerse, en hızlı ve ucuz ulaşım seçeneği metro olduğu için mutlaka kullanmak isteyeceksinizdir.Öncelikle havaalanı, tren istasyonu veya otelinizden metro güzergahını gösteren bir harita edinin. NewYork metrosuna metrocard ile binebilirsiniz. Metro durağının önünde yeşil küre varsa, o duraktan metrocard alabileceğinizi ve karta para yükleyebileceğinizi gösterir.Expres ve Local olarak 2 tür metro treni bulunuyor. Eğer gitmek istediğiniz durak, içi beyaz yuvarlak ile gösterilmişse o duraklarda hem expres hem de local trenler durur. Ancak içi siyah dolu işaretlenmişse o duraklarda yalnızca local trenler durur. Varmak istediğiniz caddedeki metro durağını bulun, böylece expres trene mi, yoksa local trene mi binmeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Metroya indiğinizde , sıklıkla Manhattan bölgesinde yönlendirme tabelalarında genellikle hattın Downtown (Brooklyn) ve Uptown olarak ikiye ayrıldığını göreceksiniz. Eğer bulunduğunuz durak, gitmek istediğiniz durağın kuzeyinde (yukarısında) ise, metro hattının downtown tarafına eğer güneyinde (aşağısında) ise hattın uptown tarafına gideceksiniz. (Örneğin siz 42. caddedesiniz ve kırmızı 1,2,3 hatları ile 59. caddeye gitmek istiyorsanız uptown 1,2,3 kırmızı hat tabelalarını takip etmelisiniz) Bir de gri L hattı gibi doğu-batı boyunca uzanan hatlar var. Bunlarda gitmek istediğiniz yönün haritada ne tarafta kaldığını bulmanız gerekiyor. Ama genel olarak kuzey-güney metro hatları Manhattan bölgesinde işinizi görecektir.Bazı metro duraklarında birden fazla hattın treni kesişebiliyor. Bu duraklarda hatlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca bazı duraklar arasında yer altından yürüyüş mesafesinde bağlantılar bulunmaktadır.

New York metrosu bu şehirde en hızlı ve ucuz ulaşım seçeneği.NewYork metrosuna metrocard ile binebilirsiniz. Metro durağının önünde yeşil küre varsa, o duraktan metrocard alabileceğinizi ve karta para yükleyebileceğinizi gösterir.Expres ve Local olarak 2 tür metro treni bulunuyor. Eğer gitmek istediğiniz durak, içi beyaz yuvarlak ile gösterilmişse o duraklarda hem expres hem de local trenler durur. Ancak içi siyah dolu işaretlenmişse o duraklarda yalnızca local trenler durur. Varmak istediğiniz caddedeki metro durağını bulun, böylece expres trene mi, yoksa local trene mi binmeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz.Ayrıca bazı duraklar arasında yer altından yürüyüş mesafesinde bağlantılar var. Bu şekilde yeraltı bağlantısı olup olmadığı; metro haritasında iki durak arasına siyah çizgiler çizilerek belirtilmiş ( kaynak bilginiz.biz ).

 

Günün 24 saati açık olan, New York metrosu, şehir içi ulaşımın en hızlı yöntemi. Şehrin metrosu uzun zamandır tehlikeli ve kirli bir yer imajına sahip olsa da, uzun zamandır bu düşüncenin gerçekle pek uyuştuğu söylenemez. Dikkatli davrandığınız sürece New York metrosu, herhangi bir metropolün herhangi bir noktasının olabileceği kadar güvenli ( geceleri boş olmayan vagonları tercih etmenizi önerilmekte ).

Metroyu kullanmak için MetroCard adı verilen kartlara ihtiyacınız var.

* Metrocard / web ; 2014 yılı içi güncel değerlerdir..

Kart bedeli - 1 $ ( şarj ) , kart dolumu / kart temini : 5 - 100 $ arasıdır ( + % 5 bonus uygulaması var - 20 '$ yüklemene 1 $ bonus )

Bölgesel otobüs ve subway - metro'da tek yön ulaşım , tam bilet bedeli yüklemeli : 2.5 $ , Ekspres otobüslerde 6 $ ...

Tek yön & tek kullanımlık - single bilet ( makinalardan ) : 2.75 $

 

Bu kartlar her kullanımdan sonra geçerli oldukları bütün toplu taşıma türleri arasında bir ücretsiz aktarma da sağlıyor.

Bunun dışında tam: 30 , indirimli 15 $ karşılığında 7 günlük yine tam : 112 , indirimli 56 $ karşılığında da 30 günlük sınırsız MetroCard alabilirsiniz. MetroCard’ınızı ve başlangıçta kafa karıştırıcı bulabileceğiniz metro sisteminin haritasını istasyonlardaki gişelerden edinebilirsiniz.

* 7 günlük Express Bus Plus MetroCard : 55 $

 

+ Otobüs , web1 --- web2 - ( harita ) :

New York’un neredeyse her yerine otobüsle ulaşmak mümkün. Metro kadar hızlı olmasa da metro istasyonlarından nispeten uzakta bir yere gidiyorsanız otobüs yolcuğu daha kısa sürebiliyor. Tabii bir yandan şehri görme imkânı da sağlıyor otobüs yolculukları. Bu arada MetroCard’ların otobüsler için de geçerli olduğunu ve iki vasıta arasında ücretsiz aktarma imkânı tanıdığını hatırlatalım.


+ Tren , web1 - web2 :

example2

PATH sistemi aslen Hudson Nehri’nin karşısına geçmek için kullanılıyor ama şehir içinde birkaç noktaya ulaşım için de kullanabilirsiniz. Bunun dışında New York’taki trenler genelde merkez ile şehir dışındaki bölgeler arasındaki ulaşımı sağlıyor. LIRR sistemiyle Long Island’a, Metro-North Railroad ile şehrin kuzeyindeki bölgelere ulaşabilirsiniz.

 

+ Taksi , genel bilgi web :

Manhattan’ın çoğu bölgesinde sürekli gezen “resmi” sarı taksiler trafik fazla sıkışık olmadığı zamanlarda şehir içi ulaşımınızı hızlı ve rahat bir şekilde sağlayabiliyor. Ücretleri 3 dolardan başlayan bu taksiler yaklaşık her 300 metrede 0.40 $ yazan taksimetreler kullanıyor. Geceleri ve hafta içi iş çıkış saatlerinde ekstra ücret alınıyor. Bunun dışında Amerika’nın çoğunda olduğu gibi toplam tutarın en az %10’u civarında bahşiş vermeniz bekleniyor. Bu oran hizmetin kalitesine göre değişebiliyor.

Alışılmış sarı taksilerin yanı sıra telefonla çağırabileceğiniz veya rezervasyon yapabileceğiniz, taksimetre kullanmak yerine sabit ücretle çalışan özel araç servisleri mevcut. Bu araçlar siyah renkleri ve plakalarında “Livery” veya “TLC” yazmasından tanınabiliyor. Yasal olarak yolda durup yolcu alma izinleri olmasa da bazen bu araçları taksi gibi durdurmanız mümkün olabiliyor. Taksi bulamadığınız zamanlarda denemeye değer. Mesafelere göre taxi bedeli hesaplama - tarife / web1 - Web2

"cab" yani taksiye binmek çok pahalı değil, 4 kişiye kadar alıyorlar. Sıklıkla yer altından gitmediği için etrafı seyrediyorsunuz. Bizden farklı olarak şoför ile aranızda şeffaf bir paravan var , takside kredi kartı geçmekte.

 

+ Vapur , web1 , Hatlar , harita :

Manhattan’ın güney ucundaki Battery Park ile Staten Adası arasında ulaşım ücretsiz vapurlarla sağlanıyor. Staten Adası’na gitmeyi planlamıyorsanız bile turistler arasında oldukça popüler olan bu vapurları, dinlenirken New York manzarasını görmek için kullanabilirsiniz. Manhattan’ın çeşitli bölgelerine ulaşım için kullanabileceğiniz bir deniz taksi hizmeti de bulunuyor. Alışılmış taksi görünümüne benzetildiklerinden bu araçları tanımakta güçlük çekmezsiniz.

The Ellis Island/Liberty Island Ferry / web : Tam bilet: 8 $ , senyor : 6 $ , 3-17 yaş : 3 $

The Staten Island Ferry / Staten Island ve Manhattan arasında , Ücretsiz..

The New York Waterway / web : New York'tan Tarrytown'a , Weehawken, Hoboken, Jersey City, Long Island Queens yerleşimlerine çalışır..

 

New York Otobüs Servisleri

Port Authority Otobüs Terminali , web : Bu terminal 8th -9th Avenue'leri ve 40.-42. Caddeleri arasında bulunur. 35 ayrı otobüs hattına sahiptir. Terminal yılda 50 milyonun üzerinde insana hizmet verir. Atlantic City, Meadowlads'e ve Manmouth Parkı'na doğrudan servisler vardır.Otobüs terminali - turist bilgileri için ( tıkla)..

Adres: 625 8th Ave, New York, NY 10018, ABD
Telefon:+1 (212) 564-8484

New York Transit Authority : New York Transit Authority ( NYCTA ) New York'taki iç hatları düzenler. Otobüslerini kullanmak için jeton gerekir. Daha fazla bilgi için ( 212 ) 330-1234'ü arayabilirsiniz.

George Washington Bridge Otobüs Terminali : Bu terminal Forth Washington ve Broadway'de 178. ve 179. Caddeler arasında yer alır. Terminalden 175.Caddedeki 'A Treni' istasyonuna ulaşabilirsiniz.

 

New York , Aktivite Kartları :

** City Pass , web : Manhattan'in cazip alanlarını görmek , maddi olarak biraz tasarruf etmek ayrıca ( Empire stade Building , Guggenheim museum , Museum of Modern Art , Intrepid Sea Air Space Musum , American museum of natural history , Circle Line liman gezisi gibi 6 aktiviteye katılmak ) için bu kartı alın..Kuyrukta beklemek yok... ardaşık 9 gün için geçerlidir..

ayrıca ;

New York Pass card ( bilgi )

Diğer Pass Kart'lar / web

 

 

New York için bunları da hatırlatalım , Kısa Kısa...

 

Nerede Kalınır?

​New York’ta çok çeşitli konseptlerde, çok değişik fiyatlarla otel bulmak mümkün. Otelden neler beklediğinize, odanızın konforuna ve otelin bulunduğu yere göre fiyatlar çeşitlilik gösterecektir. Tabii hangi dönemde gelirseniz gelin, gelmeden önce mutlaka rezervasyonunuzu yaptırın, çünkü New York, genel olarak her daim kalabalık bir şehirdir. Yine, paket tur ve hafta sonu tur programlarını takip etmek de daha uygun konaklama bulmanın bir yolu.

 

Otel rezervasyonlarınız için :

             

 

*** New York - Manhattan / Bölge Bölge oteller ( Web ) ..tıklayın otelleri bulun..

 

 

Müzeler :

** Kentin ünlü müzelerini barındıran Upper East Side ; Central parkın köşesinden başlar ( 59th Str. ) bölgedeki müzelerin çoğu , 82nd str. ile 104 th Str. arasında kalan Museum Mile adı verilen bölgede yer alır.

** New York Müzeleri

 

Yemek & İçmek / Önerilenler ;

+ Mercer Kitchen ; Soho'da bir restoran, elit ve nezih olduğunu söylenmekte. Ucuz bir yer sayılmaz imiş. Bir çok New York rehberinde tavsiye edilmekte..

+ Keens Steakhouse; bu restoran, tarihi ve bir o kadar da lüks imiş. Eskiden sadece üye olan erkeklerin alındığı bir klübün mekanıymış burası.

+ Peter Luger : steakhouse , biftek konusunda New York'un en iyisiymiş. Manhattan'dan kalkıp Brooklyn'e gidiyormuş insanlar burada yemek için. Çok önceden rezervasyon gerektiriyormuş..

Manhattan'da hamburgerin adresi Burger Joint ve Shake Shack imiş.

Tatlı denilince Magnolia Bakery akla gelmekte imiş. . Maalesef biz önünden geçerken çok toktuk, deneyemedik. Ayrıca Max Brenner ..oda önerilmekte ..Burası Union Square'de 14. cadde ile Broadway kesişimine yakın bir yerde.

Yine Soho'da Balthazar'ı herkes yazmış. Brunchın tek adresiymiş.

Eataly, İtalyan mutfağına ait ürünlerin satıldığı ve aynı zamanda yenildiği büyük bir kompleks.

 

Birkaç Dünya Yemeği - restoran web adresleri.. Rest1 - Rest2 - Rest3 - Rest4 - Rest5

 

New York restoranları ( genel ) ( web )

 

* Kaynak : aşağıdaki bazı içerikler maximilles seyahat rehberinden alınmıştır.

Ne Yenir ? Öneriler...

New York’un çok uluslu yapısı tabii ki de mutfağına da yansımış. Bu şehirde istediğiniz her kültüre ait yemek bulmak mümkün. 20.000’den fazla restoranıyla New York, size Amerika’da bulabileceğiniz en leziz yemekleri sunacaktır.
Kahvaltı genelde 07.00–09.00 saatleri arasında verilir. Öğle yemeği ise 12.00–14.00 arasındadır. Akşam yemeği ise oldukça geniş bir zaman dilimine yayılır. New Yorklular geç saatlere kadar yemek yemeyi severler ve 24 saat açık restoranlar hizmet vermektedir. Yine de, teoride de olsa, akşam yemeği saati 20.00’dır.

Kıyafet konusunda mekânlar oldukça rahattır ama hâlâ takım elbise zorunluluğu olan restoranlar da bulunmakta. Siz yine de rezervasyon yaptırırken bu konuda da bilgi almayı ihmal etmeyin.

Rezervasyon, New York’ta güzel bir yemek yemenin olmazsa olmazı. Çoğu popüler denebilecek restoranlar için haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekebiliyor.

Yemeğinizle birlikte alkol tüketmek de biraz pahalıya çıkabiliyor. Bar ve restoran seçimlerinizde bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var, zira bir şişe şaraba normal satış fiyatının 3–4 katını ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Önemli bir hatırlatma daha yapalım. Eğer bir sigara tiryakisiyseniz, New York sizi biraz zorlayacak. New York’ta barlarda ve restoranlarda kesinlikle sigara içmeye izin verilmiyor.

Son bir hatırlatmamız ise porsiyonlarla ilgili. Amerika’da porsiyonlar bizim alıştıklarımıza göre ‘biraz’ büyükler. Bunu göz önünde bulundurarak, tek bir porsiyon tercih edebilirsiniz veya tatlıyı iki kişi bölüşebilirsiniz. Yemekler başta biraz ağır ve yağlı gelebilir, o yüzden ilk birkaç gün daha hafif yiyecekler seçebilirsiniz.

New York Tatları…

Bagel : Tabii ki de ilk tatmanız gereken tat, meşhur New York bagellarıdır. Bizim simitlerimize benzetebileceğiniz bagellerin çok çeşitlileri bulunmakta ama öncelikle sade (plain) olanını denemelisiniz. Krem peynir ve bagel ikilisi özellikle kahvaltılar için vazgeçilmez bir tat.

Bagelları hemen her yerde bulabilirsiniz ama yine de iki isim verelim.

H&H (Broadway No.2239), Manhattan Bagel ve Ess-a-Bagel (1st Ave.no.359) bagel ustası mekânlardan bazıları.

Hot dog (Sosisli sandviç) : New York sosislileri de ünlü atıştırmalıklardandır, hatta bazılarının porsiyonları atıştırmalık denemeyecek kadar büyüktür. Dawgs on Park, Gray’s Papaya, Johnny Rockets ve Crif Dogs lezzetli ve çok çeşitli hot doglar sunar.

Veeee Pizza!

New York denince akla gelen ilk yemek pizzadır. Genelde Amerikalılar’ın ana öğünlerinden olan pizza, New York’ta her yerde bulunabilir ama ünlü diye hepsi de güzel değildir.

Lombardi's Pizzeria, Grimaldi's Pizzeria, John's Pizzeria ve DiFara's Pizzeria tercih edebileceğiniz restoranlardan. Genelde dilim pizza satmazlar ama lezzet garantisi veren restoranlar oldukları için bütün pizza aldığınıza değecektir.

New York’ta nerede ne yemek istediğinize karar vermenize yardımcı olacak birkaç adres de verelim:

Web1 / Tıkla , Web2 / Tıkla

 

 

Alışveriş için tavsiye edilen ;

Guess, Tommy Hilfiger, Lacoste, Hugo Boss, Puma, Adidas, Nike, Nine West, Levi's gibi orta-üst sınıftaki markaların giyim, aksesuar, kozmetik vb. ürünleri , zincir mağazalarda rahatlıkla hatta uygun fiatlarla bulmak mümkün.. En ünlü zincir mağaza / Century 21 'dir ( web ).. Manhattan'ın aşağı kısmında kalan Cortland Street üzerinde bulunan 6 katlı bir mağazasında neredeyse bütün tanınmış markalara ait ürünleri bulabilmek mümkün, ayrıca Brooklyn tarafında, 86. Cadde üzerindeki şubeside mevcut..

Bunun yanı sıra Marshalls, T. J. Maxx ve Target adlı zincir mağazalarda da markalı ürünleri uygun fiyata satın alabilirsiniz. Özellikle 6. Avenue üzerinde altlı üstlü bulunan Marshalls ve T. J. Maxx'lar ürün çeşitliliği ve ulaşım kolaylığı bakımından daha yerinde bir tercih olacaktır. Target içinse, Brooklyn'deki Flatbush Avenue üzerinde bulunan şube önerilmekte..

Alışverişte bölgelerin başında Soho gelmekte imiş... Soho’nun haricinde Midtown’da 5. Cadde, Madison Avenue, Park Avenue civarlarına gidebilirsiniz. Önerilerle gitmeniz gereken yerler arasında ;

+ Macy’s (Herald sq.)
+ TJ Maxx
+ Soho (Broadway Avenue Canal ve Houston Street Arası)
+ West Village

Hediyelikler : Şehrin hemen her bölgesinde, özellikle Times Meydanı civarında, minyatür özgürlük heykelleri, minyatür gökdelenler, rengarenk anahtarlıklar, üzerine "I Love NY" yazılı bardak ya da tişörtler gibi onlarca seçenek arasından hediyelik eşya satın alabilirsiniz, fakat turistlerin yoğun olduğu bölgelerde fiyatlar oldukça yüksek. Aynı ürünü, başka yerlerde yarı fiyatına dahi bulabilirsiniz. Bu konuda benim tavsiyem, Canal Street üzerindeki hediyelik eşya dükkanları olacaktır. Üstelik bu dükkanlarda, samimi bir ortamda pazarlık yapma imkânınız da var!

Outlet : Çok daha ucuz alışveriş için New York'un 1 saat uzağındaki Woodburry Common Premium Outlet önerilmekte..Yol tarifi ve bilgi için

 

** Özellikle elektronik için benim yorumum : Başta Aple ürünleri ( Ipad - Iphone ) olmak üzere cep telefonları eskisi gibi ABD de çok uygun değil..Ülkemizde örnek olarak ; Ipad mini son günlere 700 TL civarında iken ben orada en uygun olarak 320 $ 'a bulmuştum..garanti kapsamının TR'de geçmemeside ekstra bir handikap..Bazı özel günlere , mesela 4 temmuz Bağımsızlık günü - denk düşerseniz uygun bir şey bulmak mümkün.. Özellikle TR' e göre fotoğraf makinaları çok uygun.. Giyim kuşam , parfüm ve markalı ayakkabılara lafım yok..sıklıkla bunlar ülkemize göre daha uygun satın alma ürünlerinden..

 

Ne Alınır ? ( Farklı bir kaynak bilgisidir - maximmilles )

New York’ta alışveriş seçenekleriniz de sınırsız. Şehir, ünlü modacıların mağazalarından, alışveriş merkezlerine, konsept mağazalardan, sokak arası satıcılarına kadar geniş bir alışveriş yelpazesi sunuyor.

Times Square, 5th ve 6th Avenue ve Madison Avenue’nun Midtown’dan Upper East Side’a kadar olan kısmı, lüks mağazaların, Armani, Versace, Gucci gibi büyük markaların ve konsept mağazaların yoğunlukta olduğu yerler. Buralardaki mağazaların indirim sezonlarına denk gelebilirseniz % 70’e varan indirimlerden faydalanabilirsiniz.

SoHo, Greenwich Village, East Village ve Chelsea’de pahalı ve sıradan mağazalara alternatif olabilecek, farklı ürünler bulabilirsiniz. Küçük dükkânlarda kıyafetten, takıya ve hediyelik olabilecek küçük ıvır zıvırlara kadar her şeyi bulabilirsiniz. Özellikle SoHo’da, sanat galerileriyle, mağaza ve butikleriyle güzel bir alışveriş günü geçirebilirsiniz.

New York hatırası almak ve sevdiklerinize ufak tefek New York temalı hediyelikler götürmek isterseniz Times Square’da pek çok seçenek sunan gift shopları gezebilirsiniz. Ayrıca müzelerin, başlıca turistik yerlerin mağazalarından da faydalanabilirsiniz. Özgürlük Anıtı’nın lobisinde de oldukça tatmin edici hediyelik eşyalar satılmakta. Daha otantik bir şeyler isterseniz de Chinatown ve Little Italy’de kurulan küçük sokak pazarları işinizi görür.

Tek seferde pek çok çeşit markayı ve mağazayı gezebileceğiniz alışveriş merkezlerini de unutmayalım.

Macy's Herald Square :34th Street, Broadway

Century 21 : 22 Cortlandt Street, Broadway ve Church Street arasında.

Saks Fifth Avenue : 5th Avenue 49th Street

New York’luların tercihi olan J&R mağazaları ve Best Buy’larda hem aradığınızı rahat bulursunuz, hem de çok çeşide ulaşırsınız ve fiyat konusunda şüpheniz olmaz.

J&R : Park Row No:23 ( City Hall civarında)

Best Buy : Pek çok şubesi bulunmakta. Gezerken illa ki karşınıza bir tanesi çıkacaktır.
622 Broadway, 1280 Lexington Avenue, West 23rd Street....

Kitap ve müzik alışverişleriniz için belli başlı adresler ise;

Virgin Mega Store: Times Square, 45th Street ( 2014 kapalı? olduğu söyleniyor ! )

Broadway, 14th Street

HMV : 7th – 8th Avenue arasında 42nd Street

Tower Records : Broadway, West 4th Street

Broadway, 66th Street

Borders Book&Music : Park Avenue 57th Street.

 

 

Nasıl Eğlenilir?

New York için 24 saat uyumayan şehir derler. Her an, her saniye yapabilecek eğlenceli etkinliklerle dolu bu şehirde sıkılmanız mümkün değil. Gezinizin uzunluğuna göre, yorulmayı da göze alırsanız, bu etkinliklerin en azından bir kısmına katılabilirsiniz.

Tiyatro : New York denilince akla ilk gelen şey tiyatro olur. New York’ta tiyatro denildiğinde ise; akla ilk gelen tabii ki de Broadway olur. Broadway’de, Hollywood yıldızlarının rol aldığı, ciddi bütçeler ayrılarak hazırlanan büyük prodüksiyonları izleyebilirsiniz. Fırsatınız olursa mutlaka New York gezinize bir Broadway gösterisi ekleyin. Ama bu etkinlikler için biletler aylar öncesinden tükenir. O yüzden, rezervasyonunuzu önceden yaptırmanızda yarar var.

Günümüzde Broadway tiyatroları kadar, off-Broadway denilen Broadway dışındaki tiyatrolar da oldukça izleyici toplamakta.

Etkinlik günlerinde ucuz bilet satan TKTS gişelerinde de şansınızı deneyin. 2 gişeden biri Times Square’da, diğeri ise South Street Seaport’ta bulunmakta.

Web

 

Müzik, Dans ve Opera...

New York için, ücretli ve ücretsiz verilen konserlerle, dans gösterileriyle, günün her saatinde müzikle ve dansla dolu bir bir şehirdir dersek abartmış olmayız.

New York’un iki büyük operası;

+ Metropolitan Opera , web :

Adres: Lincoln Center
Tel: +1 (212) 546-2656

+ New York City Opera (New York Şehir Operası) , web :

Adres: New York State Theater, Lincoln Center
Tel: +1 (212) 870-5570

Klasik müziğin en iyi örneklerini dinlemek için;

Carnegie Hall , web : New York Flarmoni Orkestrası burada sahne almaktadır. 1960’lardan beri hizmet veren Carnegie Hall dünyanın en ünlü müzik miraslarından biridir.

Adres: Seventh Ave. 57th St.
Tel: +1 (212) 247-7800

Lincoln Center , web : Lincoln Center’da yılın her zamanı çeşitli klasik müzik konserleri oluyor. Mayıs ayında dünyaca ünlü isimleri ağırlayan merkez, New York gösteri sanatlarının merkezidir diyebiliriz.

Adres: 62nd - 66th Street, Broadway
Tel: +1 (212) 875-5050

Dans, dans, dans...

American Ballet Theatre (Amerikan Bale Tiyatrosu) , web :

Adres: Lincoln Center
Tel: +1 (212) 477-3030

New York City Ballet ( New York Şehir Balesi) , web :

Adres: Lincoln Center
Tel: +1 (212) 870-5570

Alvin Ailey, Hair ve Mamma Mia ve daha nice müzikli gösteriler de New York’un ev sahipliği yaptığı etkinliklerden.

Ticket Master, Türkiye’deki Biletix gibi hizmet verir. Çoğu etkinliğin biletini Ticket Master’dan alırsınız.

 

Gece Hayatı

New York’ta mekânlar ve trendler çok hızlı değişir.

Caz ve daha sofistike müzikler dinlemek isteyenlere Village, SoHo ve East Village’daki barları ve caz kulüplerini tavsiye ederiz. Bu civarda hareketli, sakin, karanlık, eğlenceli pek çok ufak tefek bar da bulabilirsiniz. Chelsea’deki mekânlar ise canlıdır, burada katılımcı kitlesi ağırlıklı olarak homoseksüellerden oluşur.

Son zamanlarda Four Seasons, Royalton gibi büyük otellerin barları da oldukça rağbet görmektedir.

New York’a gelip de şehirdeki etkinlikleri kaçırmak istemiyorsanız, gelir gelmez edinmenizi tavsiye ettiğimiz bazı mecmuaların da isimlerini verelim.

Cuma ve Pazar günleri yayınlanan New York Times,
The New Yorker
New York dergileri
Time Out New York
Village Voice

İnternetten bilgi almak isterseniz de citysearch imdanıza yetşiyor. New York’taki bütün mekânlar ve en iyileri hakkında bilgiye ulaşabileceğinize emin olabilirsiniz.

Bar & gece Klupleri

Gece Klüpleri

 

Bir Not: Amerika’da alkol kullanmak için yaş sınırı 21 olduğundan alkollü mekânların girişinde de 21 yaş sınırı vardır. Bazı mekânları 18-21 yaş arasını kabul etse de, bu kişilere alkol satışı yapılmaz.

 

Spor : New Yorklular yoğun şehir hayatından bir nebze de uzaklaşmak istedikleri zaman soluğu Central Park’ta alırlar. Pek çok Hollywood filminden hatırlayabileceğiniz Central Park, şehrin açık hava etkinliklerine en elverişli yeridir. Manhattan’ın % 6’sını oluşturan Park, keyifli bir yürüyüş ve koşu için yaklaşık 10 km’lik bir parkura sahip. Hemen hemen her hafta sonu yarışlar düzenlenen parkta ayrıca kiralık bisiklet ve patenlerle de gezebilirsiniz. Biraz daha farklı bir şeyler yapmak istiyorum diyorsanız, parkta tekne ve at kiralamak gibi alternatifleriniz de mevcut. Yazları havuz olarak, kışları ise buz pateni pisti olarak kullanılan Lasker Rink and Pool’da da keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Şehirde izleyebileceğiniz spor aktiviteleri

New York’un, ABD’nin 4 temel sporunun da liglerinde birden fazla takımı yarışmakta. Bu sporlar arasında en ünlüsü beyzboldur. New York’un Birinci Lig’te iki takımı vardır; Mets ve Yankees. Mets’in maçları Quenns’te Shea Stadyum’unda oynanır, Yankees’in stadyumu ise Bronx’tadır. Eğer maçlarını izlemek isterseniz, bu statlara giden toplu taşıma araçlarından yararlanabilir ve maç günü stadyumdan bilet alabilirsiniz. Beyzbol sezonunun Nisan – Eylül ayları arası olduğunu da hatırlatırız.

Basketbol sevenler Madison Square Garden’da şehrin NBA takımı New York Knicks’i ve WNBA takımı New York Liberty’yi izleyebilirler. Bilet bulmak biraz zor olabilir ama yine de gişeye sorup şansınızı denemekte yarar var. Basketbol sezonu ise Ekim – Nisan ayları arası.

Bizim bildiğimiz anlamda “futbol” olmasa da Amerikan Futbolu meraklıları, Giants Stadium’da New York Giants’ı ve New York Jets’i izleme imkânı bulabilirler. Meadowlands, New Jersey’deki stadyuma Port Authority’den direkt otobüs bulunmakta. Bu maçları izlenebileceği sezon ise Eylül – Ocak ayları arası.

Madison Square Garden’da hokey de izleyebilirsiniz. New York’un hokey takımı Rangers’dır ve hokey sezonu Ekim – Nisan ayları arasıdır.

Tenis sevenleri de unutmayalım. ABD Açık Tenis Turnuvası, Eylül ayı başında Queens’teki US Tennis Center’da izlenebilir.

Festival : New York başlı başına eğlenceli ve çok hareketli bir şehir ama onu daha da eğlenceli hâle getirmek istiyorsanız, gelmişken aşağıda sizler için seçtiğimiz etkinliklere de katılabilirsiniz.

Ocak - Şubat, Chinatown’da Ocak ortasından Şubat ortasına kadar Çin yeni yılı kutlamalarına katılabilirsiniz.

Mart, Aziz Patrick Günü Yürüyüşü..

Nisan, Tribeca Film Festivali..

Haziran, Porto Rico Yürüyüşü, 5th Avenue..
Sant Antonio Festivali 5th Avenue

Temmuz, Bağımsızlık Günü kutlamaları..

Ağustos, Harlem Haftası..

Eylül, San Gennaro Festivali..

Ekim, New York Film Festivali
Kolomb Günü Yürüyüşü
Greenwich Village Halloween Geçidi...

Kasım, Macy’s Şükran Günü yürüyüşü, Broadway
Radio City Music Hall Noel Sahne Gösterisi...

Aralık, Rockefeller Center önündeki Noel ağacının ışıklandırılması
Yeni yıl kutlamaları, Times Square...

Turist bürolarından geldiğiniz dönemdeki festivaller hakkında bilgi alabileceğiniz gibi aşağıda vereceğimiz adreslerden de mekâna ve tarihe göre etkinlikler bulabilirsiniz.

Festivaller web1 / Festivaller web2

 

 

AKLINIZDA BULUNSUN !

Manhattan'ın büyük bölümünde kaybolma sorunuyla karşılaşmazsınız çünkü kuzey-güney yönlü caddeleri gösteren ve doğu-batı yönlü sokakları gösteren levhalar sizin doğru yolu bulmanızı sağlayacaklardır. Washington Meydanı'nın yukarısındaki 5th Avenue ( 5. cadde ) ve Central Park ; şehri doğu ve batı olmak üzere iki kısma ayırır.

Manhattan'da kendinizi gökdelenlerin arasında bulunca New York'un 800 km² alanını sadece adalar oluşturduğu fikrini kafanızdan atmanız kolaylaşacaktır.Manhattan ve Staten Island yalnızdırlar, Queens ve Brooklyn ; Long Island'ın batı kısmını oluşturur. Sadece Bronx kıtasal alana bağlı değildir. Brooklyn ve Staten Island arasındaki boşluk- kaşiflerin kullandığı yol- New York Körfezi'ne girişi sağlar. Long Island Sound'a kuzeyden gelen gemiler de bu geçişi kullanır. Manhattan batıda Houston Nehri ile doğuda ise East Nehri tarafından sınırlanır.

 

Acil durum telefonları , Çok amaçlı acil numarası (Hastane, ambulans, polis, itfaiye ve her türlü acil durum): 911

Sağlık ve ilk yardım

ABD’de sağlık hizmetleri oldukça kapsamlı ve iyi olmakla beraber pahalıdır da. Tıbbi hizmetler için hemen ödeme talep edilir. İyi hastanelerin çoğunun bulunduğu New York’a gitmeden önce mutlaka sağlık ve kaza sigortası yaptırmalısınız. Reçeteyle satılan ilaçlarınızı yanınızda götürmeniz gerekiyorsa bir doktordan reçete almanız gerekiyor.

Seyahatınız süresince oluşan eczane ihtiyacınızı, CVS’nin 24 saat açık olan eczanesi karşılayacaktır.
Adres: West 59th Street No.400
Tel: +1 (212) 245 0636

Turist ofisleri :

NYC & Company, New York’ta yapılabilecek her şey ve görülecek her yer ile ilgili bilgiye ulaşabileceğiniz en önemli adres. Midtown Manhattan ve Financial District’te bulunan iki ziyaretçi merkeziyle şehirde geçirdiğiniz zamanı en iyi şekilde değerlendirmenizi amaçlayan NYC & Company kâr amacı gütmeyen ve şirketler ve oteller tarafından desteklenen bir kuruluştur.

Ziyaretçi merkezlerinden ve ziyaretçi gişelerinden, şehirde neler olup bittiğini takip edebileceğiniz broşürler, turistik ve kültürel yerlerin haritaları ve tiyatro ve bazı etkinlikler için indirim kuponları alabilrsiniz. New York’ta nerede kalınır, nereye nasıl gidilir, nerede ne yenir, nereden alışveriş yapılır, nasıl gezilir, bu akşam şehirde hangi etkinlikler var gibi her konudaki sorunuza pek çok dilde cevap bulabileceğınız NYC & Company’nin size şu adreslerde hizmet veriyor:

Times Square Alliance Visitor Information Center

Adres: 1560 Broadway 46th and 47th Street arasında
Tel: +1 (212) 484 1222
Haftanın 7 günü sabah 8’den akşam 8’e kadar açık.

Financial District Federal Hall Information Center
Adres: Federal Hall National Memorial 26 Wall Street
Pazartesi – Cuma 09:00 – 17:00 (resmi tatiller hariç)

Para birimi , New York’ta geçerli para birimi Amerikan Doları ($)’dır. Bozuk paralar şunlardır: 1¢ (penny), 5¢ (nickel), 10¢ (dime), 25 ¢ (quarter) ve 1$. Banknotlar ise; 1$, 5$, 10$, 20$, 50$ ve 100$’dır.

ABD’deki bankaların çoğu Avrupa’dakilerin aksine döviz bozmazlar. Ancak Bank of America, Citibank ve Chase Manhattan gibi bazı bankaların büyük şubeleri döviz bozar. Havaalanlarındaki döviz büroları hafta sonları da hizmet verir. Visa ya da American Express gibi uluslararası kartlarla da döviz çekebilirsiniz ve bu sizin hesabınıza kendi paranızda yansır ama komisyonu yüksek olacağından dolayı döviz bozdurmak için pahalı bir yöntemdir. Turistik yerlerde birkaç özel döviz bürosu da bulunmaktadır.

Bankamatikler (ATM) ülke çapında yaygındır ama çoğu banka, kendilerinde hesabı olmayan kişilerden ATM kullanımı için küçük bir ücret alır.

Kredi kartları hemen hemen her yerde kullanılabilir. Kredi kartı kabul etmeyen yerlerden biri ise; indirimli Broadway biletleri satan TKTS bilet gişesidir. Burada ödemenizi nakit olarak veya seyehat çekleriyle yapabilirsiniz.

Konuşulan diller ; ABD’nin anayasada belirtilmiş bir resmi dili yoktur ama nüfusun büyük çoğunluğu İngilizce konuşmaktadır.

İkinci en yaygın olarak kullanılan dil İspanyolca’dır. Ayrıca Fransızca, İtalyanca, Almanca, Çince, Korece, Yunanca ve Japonca da kalabalık gruplar tarafından kullanılan dillerdendir.

Elektrik sistemi : ABD’de standart elektrik akımı, 110 Volt AC, 60 Hz‘dır ve elektrikli cihazlarda yayvan, çift uçlu donanım vardır. Bu da demek oluyor ki; yanınızda götüreceğiniz, 240 Volta uygun yapılmış elektrikli cihazları kullanabilmek için bir converter ve adaptöre ihtiyacınız olacak. 110/240 Volt dönüşüm düğmesi bulunan elektrikli aletler de piyasada bulunmakta. Yanınızda götüreceğiniz elektrikli aletlerinizi satın alırken bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Kameranızı, telefonunuzu, laptopununuzu ve pillerinizi şarj etmek için bir convertera ihtiyacınız olacağını tekrar hatırlatalım.

Araç kiralama : New York'ta şehir içinde dolaşmak için araba kiralamak tavsiye edilmez çünkü New York’ta araba kiralamak oldukça pahalıdır. Buna trafik ve park sorunu da eklendiğinde toplu taşımayı kullanmak çok daha makul oluyor. Şehir içi ulaşım için dilerseniz MetroCard’ı kullanabilirsiniz. Bütün toplu tasımalarda kullanılabilen MetroCard’ın tek kullanımlığı 2 $ ve bir haftalık sınırsız olanı ise 24 $’dır.

Eğer şehre geldikten sonra araç kiralamaya karar verdiyseniz, havaalanında fiyatların daha düşük olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hatta şehir dışında araç kiraları rekabet dolayısıyla şehir merkezine göre daha düşük olmaktadır. Hafta sonları ise, araç kiraları yüksektir çünkü Manhattanlılar genelde şehir içinde kullanmak için araba satın almazlar, hafta sonu gezileri için araba kiralarlar.

ABD’de araç kiralamak için minumum yaş, eyaletten eyalete değiştiği gibi kiralama firmaları da kendi içinde farklılık gösterebilir.

Aracınızı kiralamadan önce anlaştığınızın fiyata nelerin dahil olduğundan da kesin olarak emin olmanızda yarar var. Sigortanızın kaza yaptığınızda hasarı karşılayıp karşılamayacağını öğrenin. Karşılamıyorsa kiralık araba sigortası yaptırın. Aracınızı kiralamadan önce kiraladığınız aracınızı farklı bir ofise bırakırsanız ek ücret talep edilip edilmeyeceğini de öğrenmeyi unutmayın. Ayrıca New York’ta ek saat ücretleri de oldukça yüksektir, bu yüzden aracı zamanında teslim etmeye özen göstermekte fayda vardır.

New York’ta bir yıla kadar Türkiye’de geçerli ehliyetinizi kullanmanıza izin verilmekte. 1 yıldan sonra eyalet yetkililerinin vereceği bir ehliyete ihtiyacınız olacaktır.

New York’a gelmeden önce araç kiralamak veya rezervasyonunuzu yaptırmak için aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz.

web1 - web2

 

Kiralık aracınızla yolda bir sorunla karşılaştığınızda Emergency Road Service’i arabilirsiniz.

Tel: +1 800-222-4357

 

++ T.C. Başkonsoloslukları

New York

Adres: 821 United Nations Plaza New York, NY 10017
Tel: +1 (212) 949 0160
Faks: +1 (212) 983 1293
Web:

 

** Amerika Ankara Büyükelçiliği

Adres: Atatürk Bulvarı 110 Kavaklıdere, 06100 Ankara, Türkiye
Telefon: +90 312 455 5555 Konsolosluk Hizmetleri için 2'yi tuşlayınız.
Faks: +90 312 467 0019 / +90 312 466 1586
e-posta: ozbagd@state.gov
Web:

** Amerika İstanbul Başkonsolosluğu

Adres: İstinye Mahallesi Kaplıcalar Mevkii, No:2 İstinye, İstanbul
Tel: +90 212 335 9000
e-posta: niv_istanbul@state.gov
Web:

 

 

 

 

*** sonraki sayfa , New York gezi rehberi....

 

 

 

 

< Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa >

 

- Sayfa Başına Dön -

 

 

Çevrimiçi Kişi Sayısı

 

Site İstatistiği

 
   
   
 
 
 
Uyarı : BULUNDUĞUNUZ SİTE BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR , HER BİLGİ TAM DOĞRU VE GÜNCEL OLAMAYABİLİR ! - ÜCRET GİBİ BAZI RAKAMSAL DEĞERLER İLGİLİ GEZİ YILINA AİTTİR - İNTERNET TARAYICISI ( İE ) 7 VE ÜSTÜ SÜRÜMLERDE , 1024 x 768 PİXEL ÇÖZÜNÜRLÜKTE UYGUN MENÜ VE SAYFA GÖRÜNÜMÜNÜ ALABİLİRSİNİZ - İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER ..