Google Site İçi

   
 
   
 

 

 

< Önceki sayfa | Sonraki sayfa >

 

 

 

 

 

USA / Amerika macerası başlıyor...

 

Ülkemizden Amerika’nın pek çok büyük kentine ,  İstanbul çıkışlı ve doğrudan ( non stop ) uçuşlu biletleri THY satış ofis yada web sitesinden ( web ) temin edelim..

Eğer gezimizi doğrudan Cruise olarak organize edecek isek ; Los Angeles , Houston , Miami THY ‘nın doğrudan uçabileceğimiz kentler olacaktır.. “ Haa ben birkaç eyalet ve kent görerek daha sonra güneye kara yolu yada alternatif ulaşımla ulaşarak buradan cruise yapacağım “ derseniz , seçtiğiniz başka bir kente uçabilirsiniz..

Uygun promosyonlarla bu kentlere vergiler dahil 400 € dolayında gidiş dönüş bilet bulmanız mümkündür ( THY ) ..Genelde sonbahar ve kış aylarına tekabül etmekle birlikte eğer gezi alanınızda karayip denizi ve Cruise olacaksa orada kış'ı görme olasılığınız zaten olmayacaktır..Yani oralar güz mevsimide de gidilebilecek bir gezi alanıdır..

Ayrıca Ülkemizden bağlantılı seferler ile ( İstanbul yada Ankara çıkışlı , Frankfurt & Amsterdam & Münih & Paris & Zürih vs..bağlantılı  ) seyahat etmek ve uçuş bulmak da mümkündür..Dikkat : Avrupa bağlantılı uçuşlarda transit vize istenebilir ..bunu teyid edin !

Not : Almanya için Transit uçuşlarda uyarı notu ( Kaynak : http://www.istanbul.diplo.de )

Transit uçuşlar için genel - ek bilgi

Genel Vize bilgileri için Resmi ( TC. Dış İşleri Bk. ) kaynak 1 -- 2

 

** Geçerli bir ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda vizesi olanlar, Transit Vize’ye ihtiyaç duymazlar.Özetle, İngiltere ve Avrupa ülkeleri, eğer kendilerine uğradıktan sonra transit uçuş ile gideceğiniz bir sonraki ülkte 1. Dünya Ülkesi ise oranın vizesini yeterli görüp Transit Vize istemiyor, eğer başka bir 3. dünya ülkesine gidecekseniz Transit Vize istiyor. Vizeye ( ABD , Kanada vs ) ait pasaport yanınızda olsun!

 

Diğer Hava Yolu Şirketleri :

* Lufthansa airlines   : 

* KLM airlines  :

* Delta airlines :

* Swiss ( İsviçre ) airlines :

 

** THY ( Turkish Airlines ) ; İstanbul – Atatürk hava alanından yerel saat 13_40 tarifeli seferi ile kalkar ve Chicago , O'Hare International (ORD) - Terminal 5 hava alanına yerel saat 17_50 dolayında iner ( Toplam uçuş süresi non stop 12 saat kadar ).Ayni hava alanından ( ORD ) yerel saat 22_00 da kalkar ve İstanbula’a yerel saat 16_45 dolayında inmiş olur ( Toplam uçuş süresi non stop 11 saat ).. İstanbul bağlantıları sürelere dahil edilmemiştir!..bilgiler 2013 yılı için günceldir.

 

Biz bu kıtada ; Hem Chicago' da yaşayan kardeşlerimizi görmek , orayı gezmek vede oradan uzun bir kara yolu ( özel aracımız ) ile yapacağımız yolculukla  birkaç eyalet ve kentini daha görerek Amerika’nın güneyucuna ulaşmayı , burada yer alan  bir noktadan ( New Orleans )  önceden ayarladığımız Cruise gezisinide katılmayı ve bu  seyahati  planladık..

Yaptığımız plan aşağıdaki gibi olmuştur..

İstanbul – Chicago ( THY ) , Chicago – Niagara Falls ( NY ) ( Kara yolu ) , Niagara – Washington DC ( Kara yolu ) , Washington DC – New Orleans ( LA ) , CRUİSE TOUR ( Caribbean Sea )  , New Orleans ( LA ) – Chicago , Chicago – İstanbul ( THY )….

 

Gezi yol haritamıza bir kez daha bakalım..

example2 - tıklayın

* Harket ve yola çıkış noktamız ( Şikago ) --> Yeşil yol güzergahı New Orleans'a kadar gidiş istikameti --> New Orleans'tan Cruıse gemi yolculuğu ( Sarı yol güzergahı ) --> Gemiden New Orleans'a dönüş ve Turuncu renk yol güzergahı New Orleans'tan Şikago'ya dönüş...

 

Bu link'ten Kara yolu ile yapacağınız her tür ulaşımda ( dünya üzerinde ) , şehirler arası mesafeler - otel ve uçak rezervasyonları vede iki nokta arasındaki en uygun ulaşım güzergah haritasını bulacaksınız ..

Bu gezinin kara yolculuğundaki ( çoğu Highway - US  İnterstate , Otoyol olmak üzere ) yol güzergahları aşağıda verilmiştir.

Yeri gelmişken Amerika Birleşik Devletlerindeki karayolları ; otoyol / HighWay yada bilinen adıyla İnterstate ( eyaletler arası oto yolları ) hakkında biraz bilgilenelim..

Yapımına 1919 larda başlanmış ve günümüze kadar ulaşmış hali ile eyaletler arası transportu sağlayan bu karayolu şebekesi yaklaşık 65.000 mil uzunluğuna yaklaşmıştır.


Örneğin :

, example2 <-- I 90 Otoyolu

İnterstate 90 ,  0to yolu : ABD kıtasının , Batıda en uçta Seattle – Washington eyaletinden başlayıp doğuda en uçtaki  Boston- Massachusetts’ te sonlanan ve kıtayı ( yaklaşık 12 eyaleti ) batıdan doğuya doğru kesen bir kara yoludur.Toplamı  yaklaşık 3100 mil = 5.000 km dolayındadır. . Batı uçtan itibaren doğu yönüne doğru : Seattle, Chicago, Toledo , Cleveland, Buffalo, Albany, ve Boston şehirlerini içine alır..

Kıtaya ait tüm  İnterstate -  eyaletler arası otoyollar hakkında bilgi için ;

Link 1

Link.2

Bu yollarda hız limiti eyaletlere ve kara yolunun durumuna bağlı olmakla beraber yaklaşık ortalamada hız limiti 55 – 65 mil ( mph ) dolayıdır.Gündüz ve gece limitler değişim gösterir.Üst limit bazı alanlarda 80 mil kadarken en düşük hız limiti de genellikle uyarı ile belirtilmekle beraber , 40 mil dolayıdır.Genel olarak üst limit çoğunlukla 75 mil’dir ( = 121 km/h ) ..

** Eyaletlere göre hız limitleri ( link'e tıklayın )

 

example2 - tıklayın

 

( US ) - KARA YOLU ULAŞIM GÜZERGAHLARIMIZ :

1.Kısım : Chicago & Niagara Falls “ Buffalo – New York ” Yol güzergahı ..

İllinois – İndiana – Ohio – Penssylvania – New York eyalet sınırları üzerinden ;  Büyük bölümünü  İnterstate 90 oto yolu oluşturduğu kara yolu kullanılacaktır.Oto yol, Buffalo’ya yakın Hamburg yerleşkesi üzerinden ( exit 57 – çıkış ) , NY-75 karayolu ile devam edecektir..Buffalo’dan sonra 190 numaralı Niagara Thruway yolunu levhalarla izleyip , yaklaşık 20 mil ilerideki Niagara Falls , NY - Şelale alanına varmış oluruz..Toplam yol mesafesi : 550 mil..

example2 - yol rotası

 

2.Kısım : Niagara Falls NY ( Buffalo ) – Washington DC  yol güzergahı ..

New York – Penssylvania – Maryland eyalet sınırları  üzerinden..Buffalo , I – 190 kara yolunu izleyip , US- 219 S , PA 153 S , …..interstate 70 E - interstate 270 S üzerinden başkent’e.. Toplam yol mesafesi : 384 mil

example2 - yol rotası

 

3.Kısım : Washington DC – New Orleans LA ( Louisiana ) yol güzergahı..

Virginia – Tennessee –Alabama  - Mississippi - Louisiana eyalet sınırları üzerinden ..İnterstate 66 E  -  interstate - 81N – interstate 75 N  ve İnterstate 59 N otoyolları kullanılarak kıtanın en güney ucundayız..Toplam yol mesafesi : 1086 mil..

example2 - yol rotası

 

4.Kısım ( Dönüş yolculuğu ) : New Orleans LA – Chicago IL ..

Louisiana - Mississippi – Tennessee – Missouri – İllinois eyalet sınırları üzerinden..İnterstate I 55 S otoyolu ile gezi başlangıç  noktamıza ( eve ) dönüş..Toplam yol mesafesi : 926 mil..

example2 - yol rotası - example2

 

Kısacası ana kara parçasında otomobil yolculuğu , gidiş dönüş 3.000 mph ( mil ) = 4.800 km - dolayında olmuştur..Ve gece otel konaklamaları  & şehir gezileriyle birlikte toplamda bir haftamızı almıştır.

Yukarıda verilen yol güzergahları belirlediğimiz gezi alanlarına göre tarafımızıdan , navigatör yardımı ile planlanmış ve gerçekleşmiştir. Bu güzergaha alternatif ,kısa yada daha uzun seçeneklerle şehirler ( eyaletler ) arası yol planları mutlaka vardır. Plan ve uygulamak sizlere kalmıştır..

 

Bu kadar bilgi sonrası artık uçma zamanı....

İstanbul’dan non stop kalkışla ( THY ) gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 12 saatlik uçuş sonrası Şikago’nun büyük hava alanlarından “ Chicago O'Hare Intl. Havalimanı ” ‘a ulaşıyoruz.. (  IATA / ICAO  kod : ORD / KORD ) .

 

ŞİKAGO ( Chicago ) :

Kent hakkında ve kısa tarihi ;

Şikago, Orta Batı Amerika’da Michigan Gölü kenarında kurulmuş, Illinois eyaletine bağlı bir kent.İllinois eyaletinin en büyük şehri ve Amerika’nın en büyük 3. şehri olan Şikago; gökdelenleriyle, filmleri ve müzikalleriyle özdeşleşmiş bir şehirdir. Gerçek caz ve blues müziklerinin doğduğu yerdir.Şehirleşmenin çok ileri olmasına karşın, yeşil alanlar azımsanmayacak kadar çoktur. Binalar ve doğa ahenk içindedir. Sanat ve bilim müzeleri, kilometrelerce uzanan kum plajları, devasa doğa parkları ve modern mimarisiyle Şikago; kesinlikle görülmeye değer, çok yönlü bir şehirdir.Chicago her spor dalında profesyonel takımları barındırır; Bulls (basketbol), Bears (Amerikan futbolu), White Sox ve Cubs (beysbol) ve Fire (futbol) bunlardan bir kaçıdır.

Ünü ve dünyada en yüksek olma rekorunu (110 kat) yakın zamana kadar elinde tutan Sears Tower’ın / Willis Kulesi – tepesinden şehri izlemeyi sakın unutmayın.440 metre bina boyu , antenleri ile beraber 500 m. yi geçerek dünyanın en yüksek 8. binasıdır.Ayrıca Trump International Hotel and Tower 2. ve AON Center kentin 3. en yüksek binasıdır.Diğer devasal gökdelen ise 875 N. Michigan Avenue’de yer alan John Hancock Center‘dır.

İsmini, bu topraklarda yetişen “shikaakwa” adlı bitkiden aldığı söylendiği gibi; Amerika’da bu bölgede yaşayan Patawomi yerlileri, Michigan gölüne akan nehre “büyük, ulu” anlamında olan ya da bu topraklarda yetişen bir çeşit soğanlı bitki olan “Checaugou” ‘dan aldığı da söylenmekte.Windy city, tam olarak Türkçe’ye çevrildiğinde, rüzgarlı şehir manasına geliyor. Evet, Şikago’da gölün ve nehrin getirdiği serinlik sebebiyle genel olarak soğuk ve rüzgarlı bir iklime sahip bir yerleşim.

Birinci Dünya Savaşı sırasında endüstrinin önem kazanması sonucu Güney’ den çok sayıda Zenci kente geldiyse de bu olgu ırk çatışmalarını da birlikte getirdi. Kent 1920’lerde gelişmenin sağladığı refaha karşın içki yasağı sırasında yeraltı dünyasının çekişme alanı durumuna geldi.1929 ekonomik bunalımı’nda, ülkenin öteki endüstri merkezlerinde olduğu gibi büyük bir düşüş içine giren ekonomi, İkinci Dünya Savaşı’nda besin ve savaş endüstrilerinin işlerlik kazanmasıyla eski canlılığını yeniden kazandı.

Avrupa’dan giden mimarların ellerinde hayat bulmuş bir şehir olarak bilinmekte. 1871’de çok büyük bir yangın çıkıyor. Yangın hikayesi şöyle imiş ; Kentte yaşayan Mrs. O’leary, o gece keçisini sağmak için ahıra gitmiş ve gaz lambasını yere bırakmış. Bu sırada çıkan şiddetli rüzgar, kadının yere koyduğu lambayı düşürmüş. İşte bu da, yangının başlamasına sebep olmuş. Şehirde yaşanan büyük kuraklık yüzünden itfaiye yeterli olamamış ve yangın herşeyi almış götürmüş…Sadece Water Tower denilen bina kalmış. Şimdilerde bu binayı sürekli ayakta tutmaya çalışıyorlar. Michigan Avenue üzerinde farklı mimarisiyle bina farkedilmekte.

Yangın sebebiyle yeniden planlanan şehrin State ve Madison caddeleri 0-0 noktaları olarak tanımlanmış. Böylece diğer caddeler bu iki ana yolun üzerine paralel ve dik keserek numaralandırılmış, yani isimlendirilmiş.Kenti kısaca tanıdıktan sonra havaalanlarına bir bakalım..

 

*Sonraki sayfada Şikago havaalanları ve Ulaşım , Toplu Taşıma - Transferler

 

 

 

< Önceki sayfa | Sonraki sayfa >

 

- Sayfa Başına Dön -

 

 

Çevrimiçi Kişi Sayısı

 

Site İstatistiği

 
   
   
 
 
 
Uyarı : BULUNDUĞUNUZ SİTE BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR , HER BİLGİ TAM DOĞRU VE GÜNCEL OLAMAYABİLİR ! - ÜCRET GİBİ BAZI RAKAMSAL DEĞERLER İLGİLİ GEZİ YILINA AİTTİR - İNTERNET TARAYICISI ( İE ) 7 VE ÜSTÜ SÜRÜMLERDE , 1024 x 768 PİXEL ÇÖZÜNÜRLÜKTE UYGUN MENÜ VE SAYFA GÖRÜNÜMÜNÜ ALABİLİRSİNİZ - İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER ..