Stuttgart, Uzak Bölgeler (Mannheim-Baden Baden)

 
 

STUTTGART UZAK BÖLGELER

(bu konu bilgileri internet alıntılıdır!)

 
 
Mannheimweb :

Heidelberg’in yaklaşık 20 km kadar kuzey batısında bulunan Mannheim yaklaşık 300.000´lik nüfusu ile Stuttgart´tan sonra Baden-Württemberg eyaletinin ikinci büyük şehridir. Hessen, Rheinland-Pfalz ve Baden-Württemberg eyaletlerinin kesiştiği noktadadır.Türklerin kalabalık yaşadağı bir sehirdir.

Bugün, Avrupa Metropol bölgelerinden Ren-Neckar Üçgeni´nin (Rhein-Neckar-Dreieck) ekonomik ve kültürel merkezini oluşturur.Kuzeyinde Frankfurt (70 km uzak) ve güneydoğusundae Stuttgart (95 km uzak) ticaret merkezleri bulunduğundan, bu iki bölgenin arasında ulaşımcılıkta merkezî önem taşır. Yüksek kapasiteli ulaşımını, karayollarında, otoyollar ve diğer yollar, demiryollarında yolcu ve yük taşımacılığı, karasuyollarında Ren ve Neckar nehirleri sağlar. Triyaj garı Almanya´nın ikinci büyüğüdür ve mevcut içlimanı Avrupa´nın en önemlilerinden biridir.

Dünyada yapılan önemli icatlardan bazıları Mannheim´da veya Mannheim´lılar tarafından edilmiştir: 1817 ´de Karl Drais ilk gidonlu bisikleti, 1886´da Carl Benz ilk benzinli otomobili, 1921´de Heinrich Lanz traktörü keşif etmiştir.Heidelberg’ten S 1-2-3-4 ile 200 dk.ya Mannheim’e (yada DB-IR-ICE) bölgesel trenler ile ulaşım mümkün. Mannheim’e Frankfurt Havalimanı’ndan tren ve otobüs ile ulaşabilirsiniz. Tren-ICE seçeneği tercih edildiğinde yolculuk ortalama 35-40 dakika civarı sürüyor ve fiyatı ortalama 20 €. Flixbus otobüs firmasını tercih ederseniz yolculuk kalkış saatine göre 1 ila 1,5 saat aralığında sürüyor; fiyatı 6 Euro..Flixbus otobüsleri Mannheim ZOB’tan kalkıyor. Ana tren istasyonunun sağ tarafında yer alıyor. Yani üniversitenin tam karşı yönünde.

Kentin ulaşım ağı raht ve kolay bir geniş ağ ile sağlanır.Tramvay ve otobüsler bağlantılı çalışır.Bisiklet kullanımı da yaygındır.Kent içinde toplu taşımayı, tramvay ve otobüsler ile  “Ren-Neckar-Verkehr” – RNV sağlar.Demiryolu işletmesi de “Rhein-Neckar GmbH” – VRN tarafından yürütülür.Kentte ulaşım bölgelere (Wabe) göre ücretelendirilmekte. Mannheim – Heidelberg arası ulaşımda bölge 4 olacaktır ( tam : 6.10  €).Manheim (Großwabe) şehir merkezi 2 bölge kapsamındadır.Tekli bilet (tam : 2.7 €), yalnız bir yöne 90 dk süreli geçen bilettir (Mannheim-zone 2).Araçlar sıklık ile saat 06-24 arası çalışmakta..

Şehir merkezi –  havaalanı (MHG-web) ulaşımını; 5 km lik mesafeyi, 30 dk içinde sağlarsınız (tarmvay no.5-6).Kalkışlar alana 500 m. mesafedeki  “Neuostheim” durağındandır. 50 numaralı otobüsler de 20 dk periotla kalkar.5 no.lu tramvay direkt hattır. 6 numara ise ; Ludwigshafen’e devam eder.50 numaralı otobüs, Mannheim’ın kuzey ve güney kısımlarında seyir yapar.Detay için → bakın

  • Single Ticket-Tekyön bilet (“Einzelfahrschein”): 2,70 € tam (90 dk geçerli)
  • Square Ticket (“Quadrateticket”)- Kare bilet : 1,70 € tam (60 dk geçerli)(Ana tren istasyonu, Nationaltheater-Ulusal tiyatro, Kurpfalzbrücke, Universite dörtgeninde)
  • 1-Day-Ticket (“Tages-Karte”) – Günlük bilet olup saat 03.00 a kadargeçerlidir.14 yaşa kadar çocukda ücretsizdir.Mannheim için: 7 € , zone 4-5 : 13 € – tam bilet
  • 3-Days-Ticket- 3 günlük bilet : Mannheim(zone 2), 17.30 €, tam
  • 7-Days-Ticket – 7 günlük bilet : 25.50 € tam
  • Baden-Württemberg-Ticket : Eyalet içindeki bölgesel trenler, ICe de 1 gün geçerlidi( 5 kişiye kadar.ek kişi için fazlası- her kişi için ek: 6 € verilir!)(1 kişi, 2. sınıf tam → 24 € – gişeden 26 €)
  • “BahnCard” ekonomik bir seçenektir.Bu kart aylık olup detay bilgiye buradan ulaşın.

Taxi  – Açılış : 3.5 €, sonrası km/ 2.25 €..(hava alanı – merkez ulaşım : 20 € dolayında)

 

Mannheim için örnek bir yolculuk tablosu

mannheimex_traansport

 

  • Mannheim/Ludwigshafen – Toplu Taşıma Haritası (buradan)

 

 
 

Kent Gezi Rehberi

mannheim-tourist-attractions-map4

Ren ve Neckar nehirlerinin renk kattığı şehir, kültür ve tarihi kadar mimarisi ile de dikkat çeker.Önemli gezi alanları..

 

+ Wassertrum – Su Kulesi :

mannheim-wasserturm-8

Kentin simgesi olan kule 1886-89 arasında, Friedrichsplaz meydanında Galata Kulesinden esinlendiği söylenen alman Gustav Halmhuber tarafından yapılmış..60 m yükseklik ve 20 m genişlikteki kule ve çevresindeki park alanı geceleri renkli görüntülere ev sahipliği yapar.2000 senesine kadar bu kule su rezerve istasyonu olarak kullanılıyordu. İnşaa edilirken güdülen amaç teknik ve şehir planlaması acısından bu su kulesi ile Almanya’nın gündemine girmekmiş.Üzerindeki suret ve heykeller heykel tıraş ustası Ernst Westphal tarafından yapılmıştır. Kulenin hemen yanında büyük bir havuz vardır ve bütün alan çeşitli çiçekler ve ağaçlar ile park şeklinde inşa edilmiştir.Friedrichsplaz meydanının hemen yanında Rosengarten salonu ve Kunsthalle (resim ve sanat eserlerin sergilendiği yer) bulunmaktadır.

 

+ Mannheim Sarayı – Scholos Mannheim :

header_mannheim_schloss

1720-60 arasında yapılan barok saray, Wittelsbach ailesi ikametgahı idi.2. dünya savaşında hasar görmüş ve yakın dönemde revüze edilmiştir.Saray alanı 450 m uzunluk ve 6 hektar büyüklükte olduğu için, Avrupa’nın en büyük saraylarından sayılır.Şehirin diğer mahalleleri dikdörtgen şeklinde bu sarayın ön tarafına doğru inşa edilmiş. Yani Mannheim şehiri caddelere göre değil, karelere göre planlanmıştır. Onun için Mannheim’e lakâb olarak Quadratestadt, yani Dikdörtgen Şehiri denilmektedir.

Günümüzde sarayın büyük bölümü Mannheim üniversitesine aittir.İşletme ve hukuk en fazla rağbet gören bölümler imiş?. Yaklaşık 10 bin öğrencinin 1/5’ini işletme öğrencileri oluşturmakta.Sarayda bir şapel, müze ve kütüphane bulunmakta.Versailles(Paris) sarayından sonra bu barok  saray Avrupa’nın en büyüklerindendir..hafta içi-pazar : saat 10-17 ziyarete açık saray, pazar günü kapalı (web).Biletler tam; 7 € dan itibaren  (bilgi)..

 

+ Paradeplatz’a (geçit meydanı – yayalara özel) :

paradaplaz_mannheim

Burası şehrin tam ortası. Ordan çarşıyı ikiye ayırmak mümkün. Bir cadde daha lüks cafelerin, marka ürünler satan mağazaların olduğu cadde, diğeri ise halk tipi, daha uygun dükkanların olduğu alan – Marktplatz (Pazar meydanı).

marktplaztmannheim

Halk arasında “marka” cadde diye tanımlan  cadde su kulesine gidiyormuş.  . Marktplaz’da haftanın iki günü pazar kurulmaktadır. Salı, Perşembe 8-14 arası, Cumartesi 8-15 arası açık.Meydanın az ilerisinde kırmızı-pembe karışımı bir renkte belediye binası Rathaus var.

 

+ Mannheim National Tiyatro  – web :

nationaltheatermannheim

Almanya’nın en eski yerel tiyatrosu 1779 da sahneye açılmış.Karl Theodor tarafından yaptırılan sahnede; Tiyatro-opera- Bale- çocuk tiyatrosu (Schnawwl) gösterileri sunulmakta.Rıchard Wagner’in eseri olan Parsifal ilk olarak burada oynatılmıştır (opera-dram).Günümüzde de oynatılmaktadır. Her sahnede müzeden ilk kullanılan orijinal kiyafetler getirtirilip eserin otantikliği korunmaktadır. Tiyatronun büyük salonu 2000 kişilikdir ve böylelikle Almanya’nın en büyük sahnelerinden sayılır. Diğer salon ise 800 kişiliktir.

 

+ Reiss Engelhorn  Müzeleri – web :

reissengelhorn-mannheim

Müze kompleksi” Rem” olarak da bilinmekte.Museum Weltkulturen, Museum Zeughaus, Museum Schillerhaus, ZEPHYR – Raum für Fotografie, Zentrum für internationale Kunst- und Kulturgeschichte, Zentrum Archeometrie. Bu müze ve sanat merkezleri sergilemiş oldukları eserler ve araştırmalar acısından son yıllarda dünyaca ün kazanmıştır. Bilhassa arkeolojik, dünya kültürü ve fotoğraf çalışmaları yalnız Almanya’da değil, aynı zamanda Avrupa’da başta gelmektedir. 12 bin metrekare alanda 1.2 milyon eser sergilenir.Pazartesi kapalı olan müze saat 11-18 arası açık olup, tam bilet : 13.5, indirimli : 7 € girişlidir (detay)

 

Alte Feuerwache – Eski İtfaiye Karakolu :

alte-feuerwache

Burası Mannheim’in ana itfaiye karakolu olarak kullanılıyormuş. 1912 den evvel ana itfaiye karakolu şehir merkezine daha yakın olan bir yerde idi. 1970’den sonra ana itfaiye karakolu şimdiki yeri olan yere taşındı.

 

+ Christuskirche –  web :

christuskiche-diagonal-preview

65 m. yükseklikteki Protestan kilisesi 1911 yapımlıdır.Kentin neo barok en popüler ibadet alanıdır.Başmelek Mikail heykeli en dikkat çeken yeridir.Hafta içi : saat 13-17, pazar : saat 10-11 arası ziyarete açıktır.

 

+ Planetaryum – web :

planet_mannheim

Dünyanın ilk planetaryum’udur (1927). 2. dünya savaşında hasar görmüş ve 1984 te eski konumuna yakın alanda yeniden yapılanmıştır.Ünlü Carl Zeis’in modell Universarıumu ile galaksi ve gökyüzü net bir biçimde gözlenmektedir.Bilet ve ziyaret bilgilerine buradan ulaşın.

 

+ Herzogenriedpark – web : 33 hektarlık alnda, gölet ve hidroterapi havuzlarını barındırır.Birçok ayun ve eğlenceye ev sahipliği yapar..Tramvayla Neuer Messplatz durağında inilip 5 dakika yürünüyor.

 

+ Luisenpark – web :

mannheimlouispark

75 hektarlık park kentin en şrin alanıdır.1975 te revüze edilmiş, günümüzde botanik- hayvanat bahçesinin, konser ve aktivitelerin, eğlence ve pikniğin merkezidir.Park alanında Çin evi ve bahçesi yanısıra , gölde gondol’a binme zevkinide tatabilirsiniz..Park girişi – tam : 8  €, 6-15 yaş : 4  € dur. Parkın yakınlarında Fernmeldeturm var. 210 metre yükseklikteki kulede manzara seyretmek için bir Restaurant var. Tramvayla Luisenpark durağında iniliyor.

 

Filmfestival Mannheim – Heidelberg : 

fimfestivalmannheim

1952’den beri düzenlenen Mannheim – Heidelberg Filmfestival’i sayesinde Mannheim filim şehiri olarak bütün dünyaya nam yapmıştır. Halbuki bu festival, belki de onun için, diğer enternasyonal festivallere nazaran en küçük bütceye sahiptir. Mannheim’deki düzenlenen festival sayesinde Mannheim’de değişik ve çok sinema türleri oluşmuştur. 6 tane sinama merkezinde toplam tam 19 sinema vardır. Kısaca sınema acısından Mannheim’deki imkanlar oldukça zengindir.

Kentte bir de Türk çarşı alanı var (Sultan Selim Camii), J1 sokağından Marktplatz’a doğru yürüdüğünüzde buralardasınız.. tarih – eserleri ile  fazla göze batan şehir değil! ..

 

Müzeler ile igili iseniz ;  Şehirde ‘Lange Nacht der Museen’ adı altında bir organizasyon yapılıp tüm gece sabaha kadar müzeler geziliyor imiş (bilgi buradan).

 

Yemek deyince bir çok insanın aklına yine Mannheim gelir. Türk, Yunan, Arap, Hint, Meksika mutfaklarıyla farklı milletleri kendine çeker.Elit Cafe Restaurant‘- kahvaltı için idealmiş.

 

Alış Veriş : Birinci sınıf kiyafet mağazaları, küçük şirin butikler veya çok özel malzeme satan dükkanlar kalite ve zenginlik acısından gözden kaçmaz.

 

Mannheim – Festivaller :

  • Time Warp – Elektronik (nisan)
  • Maimarkt (nisan-mayıs)
  • Standfest açıkhava F. (mayıs)
  • İnt. Schillertage (haziran)
  • Holi festival of Colours (ağustos)
  • İnt. Film Festival (kasım)

 

++ Turist İnfo Center : Willy Brandt Platz 5,  Mannheim

 
 

Baden – Baden :

badenbadenmaps4

Kelime anlamı banyo yapmak olan “baden”dan alan Baden-Baden, Almanya’nın Fransa sınırında, meşhur Karaorman eteklerinde – kuzeybatı – kurulu, Oos Deresi’nin kıyısında, Ren Nehri’nin 10 km doğusundaki kaplıca turizmi ile ünlü şirin bir şehir (Almanya’nın Spa merkezi).

Stuttgart’ın 105 km kadar batısında, Karlsruhe’den 15 km, Frankfurt’tan 170 km, Basle’den 160 km, Zurich’den 300 km, Strasbourg’dan 60 km uzaklıkta, Fransa’nin Strassburg şehrine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan 50 bin nüfuslu kent ve  Kumarhaneleri ile de ünlü.

badenbadenphs

Frankfurt şehrinden her 2 saate bir kalkan tren ile Baden-Baden’e ulaşım 1,5 saat sürmektedir.

Karlsruhe/Baden-Airpark havalimanı küçük bir liman..Baden-Baden havalimanından 285 No’lu belediye otobüsü ile şehire ulaşım 3.40 €.Yol 20 dk sürmekte ve tren istasyonundasınız. Şehir merkezi için ek bedel ödemeden 201 numaralı otobüs’e binmeniz gerekecek..

Milyarderler şehri olarak da anılan kasaba; Almanya’nın karaormanları bölgesinde kurulmuş aynı zamanda Ren Nehri ve Murg vadisi ise doyumsuz manzaraları seyre dalabileceğiniz bir alman kasabasıdır. Baden Baden Dostoyevski’nin Kumarbaz isimli romanının konusunun geçtiği Avrupa şehridir.

Şehirde şifalı sular dışında görülecek yerler, genelde şehrin doğu yakasında. Şehrin kalbi diyebileceğimiz  Leopoldsplatz’ dan devam ederek ulaşacağınız  caddeler, Lange Strasse ve Sophienstrasse üzerinde yer alan mağaza ve dükkanlar da hayli renkli.

badenleoplatz

Lange Strasse’den yukarı tırmanarak ulaşacağınız Stiftskirche ve bu kilisenin bulunduğu küçük meydandan çıkan merdivenleri takip ederek ulaşacağınız Neues Schloss (Yeni Kale)’dan şehrin manzarası muhteşem.

stiftskirche_baden-baden

Altes Schloss (Eski Kale) adı verilen kale de aynı zamanda Baden-Baden’ın yürüyüş rotalarının başlangıcı olarak kabul ediliyormuş..

altesscloasbaden

Şehrin batı yakasında yer alan Rosen-Neuheitengarten (Gül Bahçesi)  de eğer bahar mevsiminde buralardaysanız kaçırmamanız gereken güzellikte bir bahçeymiş.

 

Kentte görülecekler – Özet

+ Friedrichsbad – web  :

İrlanda ve Roma hamamının kombine edildiği yer hamamdan ruhunuzu dinlendiren kubbesi, büyük bir incelikle işlenmiş freskler sayesinde mekanda adeta harikalar yaratılmış.3 saat bedeli=25 € ?

+ Caracalla-Therme :

İç ve dış havuzlardan oluşan modern bir komplekstir.1 saat 15 €?..

+ Roman Bath Ruins/Roma Hamam Kalıntıları :

İlk hamam Romalılar tarafından yapılmıştır. Bu tür hamamlara asker hamamı denmiştir. 2000 yıllık tarihe sahip Romalılardan kalma bir hamamda kazılar sonucu bu şehirde ortaya çıkarılmıştır. Roma Hamam Kalıntıları Almanya’da en eski ve en iyi korunmuş örneğidir. Hamam kalıntılarını rehberler eşliğinde gezmek isteyenler Nisan-Kasım ayları arası ayın her 2. Cumartesi günü saat 14:00’de başlayan tur 45 dakika sürmektedir. Kişi başı 5 €.

+ Kurhaus Casino :

Bella Epoch dönemine ait mimarisinin inceliğinin gözler önünde olduğu yapı 1821 – 1824 yıllarında mimar Friedrich Weinbrenner tarafından inşa edilmiştir. Baden Baden’in en önemli yapısı olan Kurhaus’da ister akşam yemeği yiyin, ister casino’da ya da konser salonunda keyifli vakit geçirin.

+ Altes Schloss/Eski Kale :

1102 yılında inşa edilmiştir. 11. Ve 15. Yy’da Baden uçbeylerinin yerleşkesi olarak kullanılmış kalenin gizli ve karanlık zindanlarında tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Baden-Baden’nin, ve bölgede bulunan kara orman ile Ren nehrinin nefis manzarasını izleyebileceğiniz çok güzel bir noktadır.

+ Neues Schloss/Yeni Kale :

Florentine Tepesinde tüm heybeti ve ihtişamıyla konumlanmış kale Altes Schloss gibi yine Baden uçbeylerinin yerleşkesi olarak kullanılmıştır. Kale ve bahçesine giriş izni olmadığı için uzaktan bakıp resimlerini çekebilirsiniz.

+ Rus Kilisesi :

Bizans stiline hakim kilisenin kubbesi altındır. Vladimir Potemkin ve Bernhard Benzer 1880-1882 yıllarında bu kiliseyi inşa etmişlerdir. Ressamlığını ise Grigor Grigorijewitsch yapmıştır.1.Şubat-1.Aralık tarihleri arasında ziyaret edilebilen kilisenin giriş ücreti 1 euro’dur.Adres: Russische Kirche Baden-Baden, Lichtentaler Straße 76

+ Stiftskirche :

Baden Baden’nin ilk kilisesi olması nedeniyle en önemli yapılarından biri olan Stiftskirche Kilisesine Marktplatz’dan merdivenleri kullanarak ulaşabilirsiniz. Kilise’nin geç gotik mimarisi ve kapısındaki oymalar kiliseyi oldukça dikkat çekici bir hale getirmiştir. Yapı orjinalde Roma Bazilikası olarak inşa edilmiş olup sonrasında uzun bir süre Baden uçbeylerinin (14 uçbeyi) mezarları olarak kullanılmaya başlanmıştır.

+ Baden Baden’deki Park ve Bahçeler :

Oos nehri üzerindeki süslü köprülerden geçmek, koşmak, bisiklet sürmek, olgun ağaçlar altında doğanın sesini dinlemek için Lichtentaler Allee’ ye, 1909 yılında açılmış olan Gönneranlage parkına, yaz aylarında Baden Baden’deyseniz serinlemek için Geroldsauer Şelalesine, huzurlu saatler geçirmek için Michaelsberg Parkını, 1192 mt uzunluğundaki finüküleri kullanarak Murg ve Ren vadisi manzarasını izlemek için kuzey kara ormanlarının en yüksek dağı olan Merkur’e mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 

Yemek : Baden Baden’de önerilenler ilk başta Kartoffelsuppe isimli patates çorbası, Knöpfle isimli el yapımı ufak hamurların haşlanıp daha sonra yağda kavrulmasıyla yapılan noddle’a benzer yemek türünü, Bauernbrot isimli siyah ekmeğini, Linzer Torte kekini, Schwarzwälder Kirschtorte isimli karaorman vişne pastasını, Zwiebelkuchen isimli soğan kekini deneyin derler.

 
 

Stuttgart – Çevre gezileri burada sonlanmıştır..

 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

Stuttgart Uzak Bölgeler : Ana Klasöre dön

 

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 
 

0 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir