Stuttgart, Uzak Bölgeler ( Heidelberg )

 
 

STUTTGART-UZAK BÖLGELER

( 100 km. >

 
 

HEİDELBERG

heidelberg_stryakinph3
 

Turistik açıdan kısaca kent ; 

Neckar Nehri tarafından ikiye ayrılan  700 yıllıkı tarihli Heidelberg, güneybatı Almanya çevresinde kurulmuş romantik bir şehir konumundadır (Wege der Romantik)(Romantik yol). 1386’da kurulan Almanya’nın en eski üniversitesi olarak önem kazanan Heidelberg Üniversitesi, dağlık şehrin merkezinde yerini almıştır. Heidelberg Üniversitesi tıp ve eczacılık açısından Avrupa’nın en önemli üniversitelerin birisidir. Goethe, Georg Willhelm Friedrich Hegel, Robert Bunsen, Max Weber veya Karl Jaspers gibi büyük isimleri kendisine çekmiş olan bu şehirde, bugün 30 binin üzerinde üniversite öğrencisi bulunuyor.Bugün şehir nüfusunun çoğunluğunu öğrenciler oluşturmaktadır.

Tarihi Antik Roma’ya dayanan, Almanya’nın güney batısında, Goethe’nin ideal şehir diye tanımladığı kent.

Kent’in tarihi uzantısı, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar dayanıyor. Heidelberg, Mannheim‘dan yaklaşık 20 km.(15 dakika) kadar bir uzaklıkta yer alır ve Stuttgart‘a da yaklaşık 100 km. , Frankfurt’a 80 km. uzaktadır.

Aynı zamanda kent, adıyla da anılan matbaa ve baskı makineleri ilede ünlüdür..

germany-heidelberg-altstadt-heidelberg-and-castle

Şehir Almanya’nın ılıman iklime sahip güney bölgesinde, Ren ve Neckar Nehirlerinin arasında kalan vadide kurulmuş. Adına “Kalbim Heidelberg’de kaldı” diye bir şarkı bile yazılmış olan şehir, savaşlardan zarar görmemeyi başarmış nadir Avrupa şehirlerinden bir tanesidir.

Almanya’nın kuzeyindeki Würzburg ile güneydeki Füssen arasında kalan, Ortaçağdan miras şatolar, kaleler, köprüler gibi kültürel eserlere sahip şehirlerinden bile hareketli ve canlı bir gece hayatına sahiptir.

İçerisinde Alman Eczane Müzesi‘ni barındıran Saray, Botanik Bahçesi, Haus zum Ritter, Friedrich Ebert‘in evi ve Kurpfälzisches Museum  gibi turizm açısından kente çekicilik kazandıran önemli alanları, yüksek ve kırmızı kiremitli çatılı vede köprülü evleri, tüm şehri tepeden izleyen eski bir kalesi ile gerçekten görülmesi gereken bir kenttir.

Popüler Heidelberg otelleri çoğunlukla 6 ay öncesinden yapılmış rezervasyonlar nedeniyle dolu olduğundan, bu dönemde uygun otel bulmak pek de mümkün değil. Buna şaşırmayın, zira yılda 3 milyona yaklaşan turist ziyaretçisi ile Heidelberg, sadece Almanya’nın değil, Avrupa‘nın da en gözde yerlerinden biri. Heideberg gezisi sonrasında, şehirde konaklamayı düşünüyorsanız mutlaka aylar öncesinden yer ayırtın.

Kentteki Turist Danışma Ofisleri nerelerde? :

+ Ana tren istasyonunda Tourist Information Center (Hauptbahnhof) :Willy-Brandt-Platz 1, 69115 Heidelberg – Tel. +49 (0) 62 1 58 44 444 – Açık : saat 09-19 /pazar:10-18

+ Turist Servisi, Neckarmünzplatz : Obere Neckarstraße 31 – 33, 69117 Heidelberg (açık : saat 09-18 /pazar:10-17)
+ Town Hall pazar meydanında (Rathaus) (Marktplatz) : Marktplatz 10, 69117 Heidelberg (açık : saat 08-17/pazar :09-15)
 

Ulaşım – Genel Bilgiler:

Genel Bilgiler :

Otobüs ve tren bağlantıları hakkında ayrıntılı bilgiler Bismarck Meydanı’ndaki Rhein-Neckar-Verkehr GmbH (RNV) müşteri hizmetleri merkezinde veya ana tren istasyonundan öğrenilir.

Gece otobüsleri
Cuma gecesinden Pazar gecesine ya da resmi tatil günlerinden itibaren “Moonliner otobüsleri” Bismarckplatz’dan saat01.00-04.00 arası çalışmakta.

Kornmarkt’ta başlıyan ve Heidelberg Kalesi istasyonundan geçerek, Molkenkur’a kadar giden Funikuler sistemide var.. Araç şehrin en yüksek noktası olan Königstuhl tepesine kadar çıkmakta.

Bölgenin hizmetini sunan raylı sistem toplu taşımasında: şehir merkezli olarak S Bahn trenlerinin ( S1-2-4-5-51) Neckar nehri’ nin güneyinde, Heidelberg  kent merkezli 3 durağı mevcuttur.

Kent istasyonları ; kent merkezinin güneybatısındaki “Heidelberg Hbf“- Ana tren garı, güney bölümünde “Heidelberg-Weststadt/Südstadt” ve doğu ucu ve Neckar nehri kıyısında “Heidelberg-Altstadt” isimli istasyonlardır.

Nehrin kuzey bölümünde ise şehir merkezli olan bir tren (bahn) sistemi – istasyonu yoktur!..

Burada ve gerek ise güney bölümde şehir içi ulaşımda yaygın olarak  tramvay (no.5-21-22-23-24-26) ve otobüsler (no. 22-29-31-32-33-34-35-37-39, M1-5) ulaşımda yerini almıştır.

5-21 numaralı tramvaylar ; Bismarckplatz için iyi bir seçenektir. Bus 32 (Universitaetsplatz), Bus 33 (Rathaus/Bergbahn), Bus 34 (Alte Bruecke Nord) kalkışları ile sizleri ; Ana tren garı ve Eskişehir başlangıç alanı olan Bismarckplatz’a ulaştıracaktır.Hat 21 ve Hat 5 Tramvayları ; Bismarckplatz’a giderler.

Kentte toplu taşıma sistemi- Verkehrsverbund Rhein Neckar – (VRN) –> Rhein Neckar Verkehr (RNV) işletmeleri ile sağlanmaktadır.

VRN = güney-batı Almanya’da; Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Hessen bölgelerinde işletmede olan bir toplu taşıma ağıdır.. Bad Durkheim, Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg ve Weinheim bu sistem ile bağlanır..

RNV = Heidelberg, Mannheim ve Ludwigshafen şehirlerde ve Ren-Neckar bölgesinde toplu taşıma faaliyet gösteren bir nakliye şirketidir.Yaygın ağda ücret ve bilet türleri VRN ile düzenlenmektedir.

VRN – RNV (Transport Zone Map)

batialm_zone_tariffe

– Kent & Bölge Ulaşım Haritası, 2020 –

◄ ►

 

 
** Heidelberg → Fare-Zone (125) 

  • RNV “Gündüz” toplu taşıma haritası (buradan)
  • RNV “Gece” toplu taşıma haritası ( buradan)
  • Baden-Württenberg / 3 bölge (zone) Tarife & Uygulama haritası – Buradan inceleyin

 

** RNV Müşteri Hz. merkezi :
Otubüs Durağı & Heidelberg Hauptbahnhof, Kurfurstenanlage 62 -69115 Heidelberg

 

Bilet ve Kartlar nasıl temin edilir?

RNV – Treni Tramvay ve otobüs için biletler ;

  • Bilet makinalarından KKartı yada nakit,
  • Online -web üzerinden,
  • telefon uygulamalarından – buradan ,
  • Müşteri İlişkilerinden : Mannheim (N1 standhaus, Paradeplatz durağı), Ludwigshafen Müşteri merkezleri (Ludwigstraße 6, Berliner Platz durağı) ve Heidelberg (Kurfürsten-Anlage 62, Heidelberg Ana Tren İstasyonu durağı)
  • Şehir merkezli satış ofis ve gazate market bayilerinden,
  • Nakit olarak Otobüs şöförlerinden..

 

Bilet Türleri – Ücretler – 2020 (VRN – Zone) :

Yukarıdaki tarife tablosuna göre bilet türlerini inceleyin..

* Heidelberg (zone 125) = 2 Tarifwaben olarak değerlendirilecek (zone.2)! ..Yani tek binişlik tam bilet : 2.70 €, 6-14 yaş : 1.90 € ;  Günlük bilet tek kişi : 7 € ; 3 günlük bilet : 17.30 € bedellidir..Detaylar aşağıda..

 

+ Tekli BiletEinzelfahrschein : Belli zaman dilimde tek kişi için tek yön biletidir.Biletin geçerlilik süresi bölgeye (zone) göre değişir.. 0-1 (şehir) : 60 dk ; 2-21 : 90 dk ; 3-5 : 180 dk ; 6> : 360 dk seyahat hakkı tanır (Zone dolayısı ile bilet bedeli arttıkça, geçerlilik süresi de uzayacaktır!).

+ Single-Tek binişlik tam bilet : Zone – 0 → şehir : 1.70 € ; zone -1 : 2.10 € ; zone – 2 : 2.70 € ; zone – 3 : 4.30 € ; zone – 5 : 7.80  € …Biletler –> detay için bakın

+ Çoklu bilet / Mehrfahrtenkarte : 5 ayrı bölümden, belli zaman diliminde tek yön için geçerlidir.

+ Günlük Bilet-Card / Tages-Karte : 1 kişi : ( zone 0-1-2-3 → 7 € tam) (zone 4-5 –> 13.00 € tam)(zone 6-7 –> 19.00 € tam)..2 kişi için bu ücretler : (10/17/24 €) ..5 kişi (19/29/39 €)..Günlük biletler günün 03.00 dilimi ile başlar ve ertesi gün 06.00 a kadar geçerlidir!.

+ 3 Günlük Card : 1 kişi için özeldir..zone 0-1-2-3 : tam bilet 17.03 € ; zone 4-5 : tam 31.20 € ; zone 6-7 : 47 €

+ Haftalık -Aylık ve diğer bilet ve kartlar için – bakınız!

+ Tüm Tarifeler (VRN)  ; Güncel bilgi için bakınız   2020 yılı için bakınız

++ Heidelberg Card (web) : Bölgesel tüm otobüs, tramvay ve paylaşılan trenlerde seyahat için geçerli ulaşım imkanı (Deutsche Bahn: RE, RB ve S-Bahn → 2. sınıf).Ayrıca ; Kale bileti giriş + demeiryolu (funiculer) ulaşımı ile birlikte Kale içindeki Eczacılık Müzesine giriş imkanını sunar.Kent içi alışveriş ve restoranlarda ek indirim ve kent haritası da ek verilmiş avantajlarınızdır.

++ Heidelberg Family Pass Card : 2 gün süreli, 2 erişkin + 16 yaştan küçük 3 çocuk yada 1 erişkin + 16 yaştan küçük 4 çocuk için benzer hizmetleri alırsınız (40 €)(2020).

Günlük ( saat 00.00-24.00 arası geçerli) / 17 € , 2 günlük / 19 €, 4 günlük Card / 21 bedellidir (2020).

Bu Card ve biletleri nereden alacaksınız? ;

  • Tourist Information ofisi –  ana tren istasyonundan <Main Train Station (Hauptbahnhof)-Willy-Brandt-Platz 1>
  • Turist bilgilendirme merkezinde –  Neckarmünzplatz üzerinde
  • Turist Danışma ofislerinde : Town Hall (Market Square) / Käthe Wohlfahrt (Üniversite Meydanı)
  • ve Heidelberg için birçok yerden temin edebilirsiniz.

 

Ulaşım- Uyarı ! : Kent toplu taşıma kullanılmadan da rahatça gezilir.Burada önemli olan zaman ve yorgunluktur!

 

  • VRN ulaşım sistemi ile ilgili merak edilenler için Bakınız

 

Ayrıcabu adresten” Kent ile yapılacak pek çok aktivite-gezi-yemek.. bilgilerine ulaşın..

 
Haritalar

Turist Gezi Haritası – 2 (jpg)


 

Turist Gezi Haritası – 3 (jpg)

heidelberg-tour_travel-maps1◄ ►

heidelberg-tour_travel-maps2

 
 

Heidelberg Gezi Rehberi

Heidelberg’e Ulaşım: Güney Almanya ( Stuttgart merkez) şehir gezilerinizde mutlaka DB-Alman Demir yollarının bilet türlerine bakın..Eyaletler için ; Günlük çok kişili oldukça vantajlı – çift yönlü, tüm eyalet il ve ilçeleri toplu taşımalarında geçerli biletleri kullanın..Önceden belirttiğim gibi Heidelberg’e de “Baden Würtemberg” günlük bileti ile gelin..24 € kişi başı ile başlayıp, her kişi için ek + 6 € vererek (max. 5 kişi seyahat eder) ; ilgili tam gün için, gidiş dönüş, 2. sınıf vagon yolculuğu, özel servisler hariç tüm eyalet içindeki – tüm toplu taşımalar dahil ulaşımınız sağlanmış olacaktır (online yada makinalardan alımda-bilet başı 2 € indirim var)(Dikkat!- Trenler ICE ve IC olmayacak – Bunlarda bu bilet GEÇERSİZDİR).

DB Tren Ulaşımı & Online bilet alımı-tren saatleri için – bakın : Sıklık ile tek yön biletler 18-22 € / tam-2.sınıf ve iadesiz/değişimsiz fiatlarla başlamakta.Eğer gece kalmayacaksanız tek kişi de olsanız Eyalet (DB) biletini alın..Transferli yada doğrudan ulaşım ile ( direkt – 1 saat) kent’e varacaksınız..

İnilecek istasyon ; Heidelberg ana tren garı – (Hauptbahnhof) olacaktır..

İstasyon çıkışında hemen karşımızda turist ofisine girip harita, çeşitli broşürler vs. alıp yürümeye başlıyoruz (harita ücretli).


 

Hedefimiz “Altstadt” denilen eski şehir merkezi olacaktır.

Garın hemen karşısında ; 5-9-21-23-24-26 numaralı tramvaylar ile, 31-32-33-34-M3 hatlı otobüsler kalkmaktadır (Tramvay & Otobüs durağı). Şehir merkezli alanlar için otobüsleri tercih edin ( yada ikinci sırada ; tramvay 5-21-23-26)..

Eski şehir’in karşı tarafı (Neuenheim, Universitätsklinikum Heidelberg..) bölgesi içinde ; 31-32-37 numaralı otobüsler, 5-21-23-24 numaralı tramvaylar tercih edilebilir.Kent’in doğusuna ister bu araçlar ile, ister uzun olmak koşulu ile yürüyerek de gidilebilir.

Garın önünden geçen “Kurfürsten-Anlage” caddesi üzerinden doğu yönü ile 1 km dolayında yürüyerek, eski şehrin hemen batısında kalan “Bismarckplatz” a ulaşırsınız ve bu meydanı kesen, trafiğe kapalı yaklaşık 1.9 km uzunluktaki kentin ünlü “Hauptstraße” sokağına da girip bu caddeyi de yürüyerek gezerseniz..Ve turistik amaçlı gezinizin yarısını tamamlamış olursunuz..Bu alanlar Altstadt merkezlidir .Tercih sizlerin..

Ancak ben size farklı ve yorulmadan bir seçenek sunacağım..

İlk Gezi alanımız ; Kent’in doğusu – Kale olacak..Heidelberg Castle’a gidiyoruz

Tren istasyonunu terkedince karşımızda camekanlı  bir bina (işletme var)(dikdörtgen olanı). Yan alanında metal at figürlü heykel bulunan yapı..Burası dünyanın en büyük matbaa makine üreticilerinden “Heidelberger Druckmaschinen AG” e ait ..Printing Horse (At heykeli) : Heykeltraş Juergen Goertz tarafından dizayn edilmiş (2008)

Meydanı gördükten sonra hemen karşı alanındaki  tramvay ve otobüs durağından kalkacak 33 numaralı otobüse biniyoruz (Baden Würtemmberg biletin varsa bu ulaşımında bedava, biletin yoksa tek binişlik bilet yada günlük bilet alın – 7 €, gereksinimde gün içinde  kullanırsınız)..

 

Kale & Gezi – Yol güzergahı

Otobüs yaklaşık 10 dk içinde sizi Bergbahn / Schloss durağına ulaştıracaktır, durakta iniyoruz. Burası ; Kaleye gidecek funikuler – Heidelberger Bergbahnen raylı sistemin ilk durağıdır (Funikuler tarife bilgisi).

 

Konum ve Duraklar

Funiküler : Tam bilet : 8 € , indirimli : 4 € karşılığında tek bilet ile = Kaleye gidiş dönüş funikuler yolculuğunu + Kale’ye girişinde  “Alman Eczacılık Müzesi” ni + Kale içindeki Şarap Kileri-Fasbau Mahzen’i girişini satın alıyoruz..Hizmet aralığı Günlük saat 08-18 arası..Bilet – Gişe; saat 17.30 da kapanmakta, ama bilet makinaları girişte mevcut. Müze ; sıklık ile saat 10-18 arası açık..Rehberli tur isterseniz / rezervasyonsuz 5 €..

Raylı sistem 4 duraklı, biz Kale girişi olan ilk durakta (Schloss) iniyoruz. Son durak 600 m. zirvedeki “Königstuhl”..Ormanlık ve yürüme parkurlu alan, bir önceki durak’da (Molkenkur) otel var..Yani üst duraklar doğa ve zirve manzarası..Arzu edenler ayni bilet ile çıkabilir..Bu funiküler, 1907’de yapılmış. 8 metre uzunluğundaki kabin, 50 kişilik.

Kale için kent’in en yakın bilinen mekanı ; Kornmarkt‘tır.Kaleye araç girişi yoktur.Özel araç için : P12 (Parkhaus Kornmarkt / Bergbahnstation) ve P13 (Parkhaus Rathaus) park alanları bulunmakta (33 numaralı otobüsten indiğimiz yerde, funiküler istasyon yakınında)( park bilgileri için )..

Kentin doğu bölgesi güzergahlı (şehir merkezli değil!) 30 numaralı otobüs de sizi Kale’ye çok yakın yere bırakır..

Funikulere binmek istemez iseniz: Kornmarkt’tan özel “kale yolu” ile yürüyerek 2 farklı ulaşım seçeneği var.

  • Burgweg yolu üstünden, Yol Kornmarkt tan (funikuler istasyonu) başlar, istasyon binasının solundan yokuş yukarı devam eder ve kalenin yan girişindeki bilet gişelerinde sona erer. Yaklaşık 400 metre uzunluğundadır.
  • Kurzer Buckel yolu üstünden, Yol Kornmarkt tan (funikuler istasyonu) başlar, istasyonun solundaki yokuş yukarı yoldan devam eder ve oradaki basamakları çıkarak kalenin ana girişindeki bilet gişelerinde sona erer. Yaklaşık 300 basamaklı merdiven çıkılacaktır.

 

Kornmarkt’tan Kale Manzarası

Funikuler durağında inince kendimizi Kale giriş kapısında bulacağız..“Burgfreiheit” isimli Cafe-Restoran önündeyiz.

-Kale’ye Giriş – 

Yeşil ormana sırtını dayayan Heidelberg Kalesi, 13. yüzyıldan kalma kırmızı taştan yapılmış, kalenin bazı yerleri yıkılmış olsa da görkemli ve görmeye değer bir yapı olarak karşımıza çıkmakta. Heidelberg Sarayı olarak da adlandırılan kale, 1398-1410 yıllarında, Prens Elector Ruprecht III hanedanlığın ilk rezidansı olarak da kullanılmış.1600’lü yılların sonunda Fransızların saldırısına uğradığı için sarayda birtakım tahribatlar olmuş; örneğin bir kalenin yarısı tamamen yıkılmış. 1764 yılında yıldırım çarpması sonucu zarar gören kalenin taşları bir dönem yöre halkı tarafından ev yapımında da kullanılmışsa da, daha sonradan kale korumaya alınmış (Kale hakkında).

Girişinde bir saat kulesi bulunan kalede; 2000 yıllık eczacılık tarihinden objeler sergiliyor. Müzedeki eczane iç mekânı 1724 yılından kalma. Müzede buna benzer toplam yedi adet tarihi iç dekor bulunduğu, sergilerin düzenlendiği Alman Eczane Müzesi yanı sıra, 1751 yılından kalma, 185 bin 500 litrelik dünyanın en büyük ahşap fıçısı da bulunuyor (1751); dünyanın en büyük ahşap fıçısı immiş (Great Barrels – 58,573 US Gallons). 228.000 lt’lik dev fıçının merdivenlerle yanına iniliyor.

Sonradan kaleye eklenen Kral Meydan’ı yaz aylarında yapılan Heidelberg Kalesi festivaline ev sahipliği yaptığı gibi, tiyatro, müzikal, opera ve klasik müzik konserleri için kullanılıyor.


 
Kale’den Manzaralar

Sarayın içinde Alman Eczane Müzesi (Deutsches Apothekes Museum) ve çok büyük bir bira fıçısı (Grosses Fass) bulunmaktadır. O yıllardan geriye kalan eczacılık malzemelerinin sergilendiği bu müzeyi görünce Heidelberg Üniversitesi’nin Almanya’da tıp ve eczacılık bölümlerinde neden ilk sırada olduğu anlam kazanıyor.

Kale gezimizi tamamladık ( en az 2 saat ayırın!)..Şimdi kent’in doğusundan başlayıp, batı yönü ile gezeceğiz..İsterseniz Kale için yürüyerek geldiğiniz yoldan (Burgweg veya Kurzer Buckel), ister Funikuler ulaşımı ile “Kornmarkt” meydanına iniyoruz (geliyoruz).

Buralar, kent’in 2 km yakın mesafeli en uzun yürüme yolu olan ve araç trafiğine kapalı “Hauptstrasse” caddesinin üzerinde (komşuluğu olan alanlarda) yer alır.

Eskinin (16 yy) tahıl pazarı, günümüzün dinlenme-yeme içme mekanı..Dört tarafı şık, mimari binalar ile kapatılmış kale manzaralı alan..Meydanın ortasında; kucağında  ve ayak dibinde bebekler ile figüre edilmiş virgin-mary & jesus (Madonna) anıt çeşmesi..Heykelin arka planındaki beyaz yapı ; Stadtplanungsamt Heidelberg -şehir planlama dairesidir (Palais Graimberg). Günümüzde düğün salonu olarak kullanılan eski yapıda (Palais Prinz Carl) bu meydanda yerini alır.Ve sol yan cephesi belediye binası ile komşudur.

Kornmarkt’ın hemen doğu kenarı “Karlsplatz” meydanıdır. Karl Meydanı-Stadt Heidelberg olarak da isimlendirilir.Geniş meydan, şehirden kalenin en net göründüğü yerlerden birisi. Meydanın adı Baden Grandükü Karl Friedrich’ten geliyor. 1800′ lere kadar burada bir Fransiskan Manastırı varmış. Çevresinde aynı zamanda çok güzel evler de var ; ortada da Sebastian Münster Çeşmesi duruyor .

Çeşme, 16.yy.’nın başlarında Fransiskan Manastırı’nda, Sebastian Münster’in anısına 1978 yılında yapılmış. Meydanın kale tarafındaki iki önemli yapısından biri olan Büyük Dük Sarayı (Großherzogliche Palais), 1717-19 yıllarında arasında yapılmış. 1805’ten sonra Baden mahkemesi tarafından Büyük Dük Sarayı olarak kullanılmış. 1920’den beri Heidelberg Bilimler Akademisi olarak kullanılıyor.

Diğeri ise, Mittermaier Evi, Liberal hukukçu Karl Joseph Anton Mittermaier’in 1822’den sonra oturduğu ev imiş (1787-1867).Günümüzde üniversite tarafından kullanılıyor (Mittermaierhaus, Karlstraße 8).

Boisseree Sarayı, meydanın Hauptstrasse tarafındaki diğer binasıdır..


 

Dedik ya ünlü cadde (Hauptstrasse) meydanlara açılan bir konumdadır.Kornmarkt’ın hemen batı tarafında bulunan meydan “Marktplatz” meydanındayız..

Marktplatz’ta ortada bir Herkül heykeli ve çeşme, etrafta bir sürü restoran-kafe, hediyelik eşyacılar barındıran  bir alan… Yunan mitolojisinin kahramanı Herkül’ün heykeli, savaştan sonra Heidelberglilerin (1700) şehirlerini yeniden kurmak için gösterdikleri kahramanca gayreti sembolize ediyormuş. 1703-1706 yılları arasında yapılan orijinal heykel Kurpfälzisches Müzesinde yer alırken meydandaki   kopyası imiş (Bu meydanda haftanın iki günü pazar kurulmakta).Markplatz şehirdeki önemli buluşma meydanlarından birisi. Marktpl. 3 numarada ünlü çikolatacı “Lindt” in mağazası var..

Meydanda dikkat çeken bir yapı da Rathaus Binası. 1701-1703 arasında yapılmış ve sonradan eklemeler ve düzenlemelerle bugünkü halini almış.

** Marktplatz ; Almanya’daki meydanların genel adı “Platz” .. Pek çok şehirde bir Marktplatz, Karlplatz, Kornmarkt, Marienplatz var..Çoğu meydan da da “Rathaus” yani belediye binası eşlik etmekte..

Meydana hakim konumda büyük bir kilise..Meydanın Solunda kalan bu kilise Heiliggeistkirche/ Church of the Holy Spirit – yani Kutsal Ruh Kilisesi. Pazartesi-Cumartasi saat 11.00-17.00, pazar ve tatillerde 12.30-17.00 arası, Kuleye çıkış dahil 6 € ya gezebilirsiniz.

Meydan ve kilisenin hemen karşısındaki (kuzey) sokağa giriyoruz (Steingasse str.)

Neckar, Ren Nehri’nin bir kolu olup, oldukça uzun bir nehirdir. Baden-Württemberg eyaletinin büyük bir bölümünde kolları ile bizlere seyahatlerimizde eşlik edecektir.

Heidelberg, Neckar Nehri tarafından ikiye ayrılmış durumda. Üzerinde bulunan 200 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindeki (Neckar Bridge Heidelberg – Old Bridge) Eski Köprü: tarihte burada bulunan ahşap köprünün yerine, bölgeden çıkan kumtaşı ile 1788’de yeniden yapılmış (Am Hackteufel, Heidelberg). Ayrıca; Karl-Theodor yada Alte Brücke olarak da isimlendirilmekte.

Eski köprü, Prens Karl Theodor tarafından 18. yüzyılda Neckar vadisi üzerinde yapılmış.Şehrin Kalesiyle beraber simgesi olan bu köprü, II.Dünya Savaşı’nda Alman askerlerince diğer tüm köprüler gibi yıktırılmış. Savaş sonrası halkın topladıkları parayla yaptırılıp 1947’de yeniden açılmış.

Neckar nehri üzerinde bir kaç köprü daha var..Eski köprünün sol yanında 2-3 km.lik mesafeler ; Theodor-Heuss-Brücke ve Ernst-Walz-Brücke isimli köprüler  bu köprü kadar ilgi göremiyor (kent’in batısı).

Not : Köprüden devam edilirse Filozoflar Yolu (Philosophenweg) denilen yürüyüş alanına gidiliyor. 17.-18.yy’a kadar başka bir isimle anılan bu yol, üniversitenin profesörleri ve filozoflarının burayı güzel bulmalarından ve burada, Neckar kıyısında, düşünüp konuşmalar yapmalarından sonra Filozoflar Yolu olarak anılmış.

Şehrin en turistik ve fotoğraflama amaçlı en güzel mekanı olan bu öprü üzerinde ; Konrad Linck tarafından yapılmış iki grup heykel bulunur.Biri köprüyü yaptıran prens Carl Theodor için yapılmış anıttır.Diğeri Roma tanrıçası Minerva ya adanmıştır Minerva, antik Yunanda Atina demek. Prensin heykeli Neckar nehrinin güney kıyısına yakın olanıdır..Heykelin tabanında iki şerit üstüne yerleştirilmiş figürler Carl Theodor un yönettiği topraklardaki önemli nehirleri simgelemektedir (Ren, Mosel, Tuna ve Isar)..

Köprünün girişinde yer alan kulelerinin solunda, Gernot Rumpf tarafından 1979’da yapılan bronz maymun heykeli oldukça ilgi görüyor (Heidelberg Bridge Monkey)..Tarihte 15 yy da da burada benzer heykelin varlığı , sonrası (1689-1693) savaşta kaybolduğu teorik bir bilgidir. Şu anki heykel 1979 yapımlıdır.

Köprünün eski şehir meydanına bakan ayağındaki ikiz kuleli kapı – (Schuldturm)-Brückenaffe ve yanındaki kırmızı renkli bina pekçok kartpostala konu olmuştur (Obere Neckarstr. 1, Heidelberg).

Tekrardan Hauptstrasse caddesindeyiz..Birazda bu caddeden söz edelim..

Caddenin doğu ucu ; meydanda yer alan “Karlstor” kapısına, batı ucu da  “Bismarckplatz” a açılmakta..Caddenin batı yönünde sonlandığı Bismarck Meydanı, alışveriş merkezi – GALERIA Kaufhof Heidelberg <web>, mağazalar, restoranlar, otobüsler, tramvaylar, açısından zengindir… Bu meydan Hauptbahnhof’a yani tren istasyonuna en yakın meydandır.

 

Cadde Manzaraları

Şehrin merkezi ve en meşhur caddesi olan Hauptstrasse; Neckar Nehri ile kent kalesi arasında kalıyor. 1,9 km’lik bir uzunluğuyla, Avrupa’nın sadece yayalar için ayrılmış olan en uzun caddesi unvanına sahip. Çeşidi ve beklentisi fazla olan alışveriş dükkanlarının bulunduğu caddede yürümek için de ideal. Kafe ve restoranlar, mağazalar, otel ve kitapçılar, oyuncakçılar, hediyelik eşya satan dükkanlar burada sıralanmış. Sarmaşık ve çiçeklerle süslü binalarının yer aldığı bu sokaklarında sadece alışveriş değil, keyifli yürüyüşlerde yaparsınız.

Bu cadde üzerinde iken bölgeye özgü, çikolata kaplamalı fındık tatlısı severseniz, Schneeballen denilen geleneksel bir tatlıyı bu caddenin (Hauptstraße)  163 numarasında  “Diller Schneeballen” mağazasında bulacaksınız.Yine 173 numarada (Kebap Haus) yemeklerimizi arayanlara restoran bilgisi duyurulur..

schneeball_01

Hauptstraße’nin  ortasıda, güney yönü ile “Grabengasse” sokağına girdiğimizde şehrin Üniversite kampüsleri ile karşılaşacağız (Universitätsplatz).

altstadtheidelbergareamap

1346 yılında kurulan ve bu yüzden Almanya’nın en eski üniversitesi unvanına sahip olan Heidelberg Üniversitesi’nin çeşitli bölüm, yemekhane, kütüphane binaları  karşınıza çıkar.Üniversite meydanında birde müzeler var..

Eskiden olay çıkaran ya da düzeni bozan öğrencilerin atıldığı bir hapishane varmış (Studentenkarzer). Bu öğrencilerin sadece derse gitmelerine izin veriliyormuş ve geri kalan saatlerini cezaları dolana kadar bu hapishanede geçiriyorlarmış. Eğer vaktiniz varsa görülmesi gereken yerlerden birisi.Ayni alanda “Universitätsmuseum” – Üniversite müzesi var..Kompleksin yanında “University Library” – Üniversite kütüphanesi mevcut (Plöck, 69117 Heidelberg)(web).Bu bina son halini 1901-1905 arasında kırmızı kum taşından yapılarak almış ve 1300’lere kadar tarihi uzanmakta..Günümüzde 3 milyon adet kitap ve sürekli yayınları olan kütüphanedir.Günlük saat 10-18 arası açık olup, giriş ücretsizdir..

Üniversite kütüphanesinin tam karşısındaki kilise ; şehrin en eski kilisesi olan    Peterskirche – St. Peter (Bei Jena)(Plöck 70).

++ İlgisi olanlara kentin batı yakasında Neckar nehri kıyısında Hayvanat Bahçesini <ZOO> gezebilirler..Mevsime göre ziyaret bilgisi ( saat: 09-17/19 arası ) ; Ücretler (8.20-10.20 € tam / indirimli 4.10-5.10 € )

 

++ Neckar nehri karşısında, 740 yıllarından kalma  “Michaelskloster” – Michael Manastırı‘nı da ziyaret edebilirsiniz..”All Saints Mountain” – Kutsal dağ manastırı yada Heiligenberg olarakda bilinen kalıntı ve doğa alanıdır.Gezi bölgesi, mevsimine göre saat 08-19/(18) arası ziyarete açıktır. 38 numaralı otobüs ile buraya ulaşım mümkündür. 460 m rakımdan Heidelberg ve Kale’ye birde buradan bakın..


 

** Heidelberg gezimiz sonlanmıştır,  Sonraki sayfamız: Mannheim ve Baden-Baden

 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

Stuttgart Uzak Bölgeler : Ana Klasöre dön

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir