New York Gezisi.1

 
 

NEW  YORK  GEZİ REHBERİ

 

(gezi tarihi – 2009, ücret & rakamsal değerler : 2019-20)

 

Genel Bilgiler;

New York ; Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn ve Staten Island olmak üzere 5 bölgeden oluşur. New York’a denince genelde ilk akla gelen Manhattan adasıdır , “New York City” olarak da hafızaya işlenmiştir.

New York – Districkt, Haritası

newyorkdistrictmap

Manhattan bölgesi – Haritalar

newyork_manhattanmap

ManhattanMap

Kent’e gelenlerin çoğu sıklıkla Manhattan‘dan ayrılalmazlar, New York city’nin bu ünlü mahallesinden başka görülmeye değer pek çok gezi alanı daha vardır. Brooklyn’e gelenler park ve bahçelerin , etnik mahallelerin yanı sıra yaygın olarak sanat müzesinide görecektir. Bronx, ülkenin ünlü hayvanat bahçesine ev sahipliği yapar. Bu alan Botanik bahçesininin yanıbaşıdır. Queens büyük bir sinema müzesine ev sahipliği yapar. Feribot ile özgürlük heykeli yanından geçerek Staten İsland‘a gitmek, özellikle bu hizmeti ücretsiz yapmak ayrı bir zevktir. Ancak göz bebeği kentin 22 km uzunluk ve 3 km. genişlikteki adası ve popüler mahallesi Manhattan olmaktadır. Herkesin City dediği yer burasıdır.

newyorklogos1
 

Manhattan :

Manhattan New York gibi kendi içinde bölümlere ayrılmıştır. Söz konusu bu bölgeler güneyden kuzeye doğru, sokak numaralarına göre bölünmüş olan Downtown Manhattan, Midtown Manhattan ve Uptown Manhattan’ dır.

Bir Not : Manhattan’ı dolaşmak başta karışık gelebilir ama bir ızgarayı andıran sokak ve cadde düzenlemesi, aradığınız yeri bulmanızı kolaylaştırıyor. Manhattan’da doğudan batıya doğru numaralandırılmış, kuzeyden güneye uzanan 12 avenue (cadde) ve bu caddeleri paralel olarak kesen 220 tane street (sokak) vardır. Sokakların numaralandırılması ise adanın kuzey ucundan güneyine doğrudur. Bir de Broadway diye bir bulvarı var ki, Manhattan adasını boydan boya çaprazlamasına kesiyor. Broadway’in diğer avenue yani diğer bulvarlar ile kesiştiği noktalar genelde görmeye değer meydanların olduğu yerler. Times Square ; Broadway’in 7. cadde ile kesiştiği, 47. cadde üzerindeki renkli ve muhteşem bir yerdir. Alan milyonlarca ışık, yüzlerce pano ve reklam alanları, gezen yer yer merdivenlerde oturan, kalabalık insan seli ile tamamlanmış. Dükkanlar mağazalar geç saatlere kadar açık..

 

+ New York City = Manhattan’ı Geziyoruz

Manhattan Gezi – Atraksiyon Haritası

manhattan_atraction_map

Manhattan- Yol Güzergahı – Haritası

newyork_manhattan_walking_route
 
+ New York, Bulvar&Cadde Haritası – Buradan

Kabaca Manhattan‘ı üstteki haritaya göre ; Kuzeyden güneye doğru Uptown Manhattan, Midtown Manhattan ve Downtown Manhattan olarak üçe bölelim..

  • Uptown Manhattan:

59 th Avenue’nun kuzeyinde kalan Central Park’ ı ve Harlem’ i içine alan bölge Uptown Manhattan olarak bilinir. Central Park, bölgeyi Upper East Side ve Upper West Side olmak üzere ikiye böler.

Upper East Side : Upper East Side, Central Park’ın doğusunda kalan bölümdür ve ünlü müzelerin çoğu bu bölgededir. 82nd Street ile 104th Street arasında kalan bölgesine “Museum Mile” adı verilmiştir. Bu bölgenin dışında kalan birkaç ünlü müze daha vardır. Ayrıca Manhattan’ın en pahalı konutları ve yüksek sosyetenin yaşadığı evler de burada yer alır. Central Park boyunca uzanan 5th Avenue ve Park Avenue bu bölgenin en gösterişli caddeleridir.

Upper West Side : Central Park’ın batısında kalan bölge, kuzeyde Columbus Circle’dan başlar ve Columbia University’ye kadar devam eder. Ağırlıklı olarak sanatçıların yaşadığı bu bölge, daha çok yerleşime ayrılmıştır ama turistler için de Manhattan’ın geri kalan kısmına göre daha ucuz konaklama imkânı sunan oteller de bulunmaktadır. Burada da New York’la özdeşleşmiş, tuğladan, tek bir blok hâlinde yapılmış evlerin güzel örneklerini görebilirsiniz.

En kuzeyden başlayarak, Manhattan’ı tanıyalım..

 

+ Harlem :

Hollywood filmlerinden aşina olduğumuz Harlem, genelde New York’un sorunlu bir bölgesi olarak tanınır. Hala ekonomik olarak en yoksul yerdir. Central parkın kuzeyinden 110 th Str.ten başlar ve 178 th str.’ e kadar uzanır. Son zamanlarda yapılan pek çok olumlu değişiklik, bölgenin bu özelliğini biraz da olsa değiştirmiş. Central Harlem’de görülecek çok sayıda güzel kiliseden en az birini görmenizi ve kilise müziğini dinlemeniz tavsiye edilmekte (west 138 th str. no.132 deki Abyssinian Baptist Church – 1808 bunlardan birisidir).. Harlem’i kırmızı gezi otobüsleriyle gezebilir ayrıca kapsamında bir öğle yemeği ve kilise müziği gösterimi olan turlara da katılabilirsiniz (öneridir!). Bölgenin ticari merkezi, tarihi Apollo Theater – West 125 th str., no. 253 – ile sınırlıdır. Bu alanda Harlem ABD mağazalar kompleksi yer almakta..

Suç oranı yüksek bir bölgedir. Çoğunlukla Afrika kökenli ABD’ lilerin yaşadığı Harlem’de, Karayip kökenlilerin yaşadığı bölüm Spanish Harlem (İspanyol Harlem’i) ya da El Barrio olarak adlandırılır.

Bu bölgede bulunan kültür kurumları :

  • West 125 th str., no. 144 te yer alan ; Studio Museum in Harlem
  • Lenox ave. ve 135 th str.te bulunan ; Schomburg center for research in Black Culture sanat müzesi
  • Convent ave. no.278 de bulunan ; Hamilton Grange Natıonal Memorıal yer alır.

Harlem adı, Hollanda’daki Haarlem kentinden gelir. New York’un Nieuw Amsterdam (Yeni Amsterdam) adıyla Hollanda egemenliğinde olduğu 1658’de, vali Peter Stuyvesant, Hollanda’daki Haarlem kentinden esinlenerek kentin bu bölümünü Nieuw Haarlem (Yeni Haarlem) olarak adlandırmıştır.

Central pak’ın kuzeyinden başlayıp, 110th Street’ten 178th Street arasında kalan Harlem, üç bölgeye ayrılmıştır ; Negro Harlem, Spanish Harlem ve Italian Harlem. Spanish Harlem’de İspanyol yemekleri yiyebileceğiniz küçük restoranlar ve İspanya’ya ve Küba’ ya özgü meyveler satılan bir de pazar bulunmakta. Negro Harlem ise siyahların ağırlıklı yaşadığı bölgedir ve Harlem’in en kalabalık yeridir.

Bölgedeki kültürel mekânlar ise; Studio Museum in Harlem (Lenox Ave., 125th St.) ve Schomburg Center for Research in Black Culture (Lenox Ave., 135th St.)’ dır. İlkinde Afrika sanatından eserler, ikincisinde ise; siyahi kültüre ilişkin yapılan araştırmalar bulacaksınız. Harlem denince ilk akla gelen tipik güney Carolina yemeklerinden tatmaktır. 328 Lenox Ave, 127 str. New York, 10027  de yer alan Sylvia’s uğranacak alandır. Pazar kahvaltısı ünlü imiş?..Bir diğeri de ; Charles Southern Style Kitchendir ( 2461 Frederick Douglass Blvd, New York, NY 10027 )..

Harlem’in üstü Washington Heights ile Inwood’un oluşturduğu uzantı ile daralarak kuzeyde Manhattan devam eder..Eski uyuşturucu mahallesi olarak bilinen bölgede Dominikliler yaşamaktadır.Buralarında üstü, Cloisters olarak isimlendirilen bahçe düzenlemesi ve tepelerden oluşan alanla devam edecektir.190 th str. ten başlayan 26 hektarlık Fort Tyron Park alanı ve tepelerden Hudson nehir manzaları müthiştir.

Gezi Atraksiyon – haritamıza bakarak ; adayı gezmeye başlıyoruz.. Kırmızı yol güzergahını izleyelim..

Başlangıç ve hareket noktamız ;

 

+ Central Park , web :

newyork_centralparkpan

Park Planı

centralpark_map2

Adres: Central Park S & 7th Ave , New York, US / Ziyaret : hergün saat 06 – 01, kışları : buz pateni imkanı.. ilkin 1857  yılında açılan, 350 hektar alanlı, kendine ait hayvanat bahçesi ve tiyatrosu olan park alanıdır.. Aktiviteler hariç, park girişi ücretsizdir..( Park yerleşim haritası.1) (yerleşim haritası.2 ) ( park yerleşim haritası.3 ).

Central Park; Manhattan’ın kargaşasının, kalabalığının ortasında, hem New Yorklular için hem de turistler için korunmuş bir sığınak alanıdır. Empire State Building’ten şehre baktığınızda bu parkın büyüklüğünü ve güzelliğini görmemeniz mümkün değil.

59 th ve 110 th str. ile 5 ve 8. cadde arasında yer alan 800 m. eninde ve 4 km uzunluğundaki Central Park, şehrin her daim kalabalık yerlerinden ama parkta herkes kendi hâlinde zaman geçirdiği için kalabalık rahatsız edici olmuyor. Great Lawvn’dan göllere, kuzeydeki çayırlara ve ormana kadar parktaki her şey sonradan yapılmıştır. Great Lawvn yaklaşık 20 hektarlık bir çim alanıdır. 79 th.Street ile 85 th Street arasında kalan bu yeşil alan ; nisan – kasım ayları arası pek çok etkinliğe hizmet eder.

Etrafınıza şöyle bir baktığınızda, yürüyüş yapan, bisiklete binen, paten ve kaykay yapan değişik yaş grubundan pek çok insan görürsünüz. Sadece spor değil tabii Central Park müdavimlerinin ilgi alanı. Parkta gitarını, kemanını vs. alıp parka gelen müzisyenlere de rastlayabilirsiniz. Müzik demişken, parkta zaman zaman konserler de düzenlenmekte.

Amerika Birleşik Devletler’nde en çok ziyaret edilen parktır. Yılda yaklaşık 35 milyon insan bu parkı ziyaret eder.

Park alanı – harita / Web , nerede ne var?

Parkın bir güney bir de kuzey ucunda kışları buz pateni, diğer mevsimler normal paten yapılabilen iki adet pist vardır (güneyde : Wollman Rink – mid park 63 rd ve kuzeyde : Lasker Rink – 106 th ve 108 th str. arası )( paten kiralanabilir).

Çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgisi çeken, 5.cadde cadde civarında Central Park Zoo – web ve Tisch Children’s Zoo, parkın ilginç hayvanat bahçeleridir ( ücret ve diğer bilgiler ). İki park alanı arasında, saat başı hayvan sesli saat uyarısını duymamak mümkün değilidir. Hayvanat bahçesinin dikkat çeken önemli yeri; deniz aslanı havuzu ve kutup ayısı evidir.Bahçede çocuklar için bir de büyülü orman denilen bölüm var.. Giriş ücreti iki hayvanat bahçesi içinde geçerlidir.!.

Pakın güney doğu köşesinde ilginç bir mekanda; mid park 64 th str.’ ye yerleşmiş olan tarihi Carosuel‘ dir.1908 yapımlı atlı karıncaya nisan – kasım arası rahatlıkla binebilirsiniz.

Parkın batısında 66 th str.yakınlarında Tavern on the Green restoran bulunur (diğer park restoranı ise Loeb Boathuse)..restoran menüsü pek ucuz sayılmaz!.. Yakın alanında yer alan Sheep Meadow, piknik yapmak ve güneşlenmek için popüler bir yerdir.

Parkın tam ortasında 66 th str.den başlayan ünlü yazarların heykellerinin sıralandığı Literary Walk uzanır.Bu yürüme yolu bizi orkestra platformunun bulunduğu ve parkın meşhur noktası olan Bethesda Terrace an Fountaine ile sonlanan Mall alanına çıkaracaktır. Burada göl kenarında Loeb Boathuse – lüks bir restoran var..  + tekne ve bisiklet kiralama alanları !

Doğuya doğru ; Conservatory Water maket tekne göletine ilerleyin ve bu göletin kuzeyindeki, Alice Harikalar Diyarı’nın karakterlerin bronz heykel oldukça ünlüdür (74 th str.). Manhattan’ın Yukarı Batı Yakasında 72. Caddenin kuzeybatı köşesinde ve Central Park West’te yer alan ” John Lennon” ın önünde öldürüldüğü Dakota Apartmanı ve Lennon anısını yaşatan Strawberry Fields da görülmeye değer (Central Park’ta, eski Beatles üyesi John Lennon’un anısına adanmış peyzaj mimarı Bruce Kelly tarafından tasarlanan 2,5 dönümlük bir peyzajlı bölümdür. Bu ismi Beatles’ın Lennon tarafından yazılan “Strawberry Fields Forever” şarkısından almıştır).

newyork_centralparkpan
Dakota

Belvedere Castle’ın içinde bir doğa merkezi ve meteoroloji istasyonu bulunur ve kulesinden muhteşem bir manzara sunar. Kale, İtalyanca’da “güzel manzara” anlamına gelmektedir.

Hem Gotik hem Romanesk tarzının yansıtıldığı yapı, 1800 lü yıllarda inşa edilmiştir. Gözlem evi olarak kullanılmasının yanı sıra farklı sergi odalarına ve bir meteoroloji istasyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Yapı içerisindeki merdivenler dik ve dardır. 81 st “St-Museum of Natural History” adlı metro durağından (A, B, C hatları)  5 dakikalık bir yürüyüşle buraya gelebilirsiniz.

Daha detaylı bir gezi isterseniz Central Park Conservancy’ nin (yönetim ve denetim merkezi) ücretsiz yürüyüş turlarına katılabilirsiniz. Parktaki etkinlikleri öğrenmek içinse Central Park ziyaretçi merkezi Dairy’ ye uğrayabilirsiniz (saat 10 -17 ), bunun batısında Chess House bulunur. Mekan satranç oynama alanıdır (kaynak bazı bilgiler : maximilles seyahat rehberi). Central park`ta yüzmek yasalara aykırıdır.


 

+ American Museum of Natural History (Tabiat Tarihi Müzesi) , web ;

Adres: Central Park West, 79th Street – Toplu taşıma ulaşımı : Otobüs: M7, M10, M11 ; Metro / A-B-C : 81 St – Museum of Natural History

ABD’de bulunan dünyanın en büyük ve en ünlü müzelerinden birisidir. Müze birbirine bağlı 25 bina bloğundan oluşmaktadır. Toplam 46 daimi sergi salonu, araştırma laboratuvarları ve kütüphanesi mevcuttur.Müze koleksiyonu, sadece küçük bir kısmı herhangi bir zamanda sergilenebilen 32 milyondan fazla parça içerir. Müzenin 200’den fazla bilim insanı kadrosu vardır.

Amerika’nın en eski müzelerinden biri olan American Museum of Natural History, 1869’dan beri ziyaretçilerini ağırlıyor. İçerideki iskeletler, fosiller ve doldurulmuş hayvanlar size sanki üç boyutlu bir filmdeymişsiniz hissi uyandırıyor.

Müzenin Rose Center for Earth and Space bölümüne (Dünya ve Uzay Merkezi) yeni eklenen Hayden Planetaryum’u da büyük ilgi görmekte. Ayrıca yakın zamanda elden geçirilen Fosil Salonları ve Doğal Çeşitlilik Salonu (Hall of Biodiversity), doğal tarihle ilgili pek çok yeni bilimsel bilgiyle dolu. Özellikle fosil salonlarındaki dinazorlardan, memelilerin ve daha pek çok omurgalının fosilleri oldukça ilgi çekici.Gerçek boyuttaki mavi balina modelini , en büyük gökyakutu olan Hint yıldızını, dünyanın en büyük Dinazor sergisi olan Barosaurus’u burada görün..

Dünya tabiat tarihini ve gelişimiyle ilgili bilgi edinmek ve tabiat mirası olarak günümüze kalan pek çok nesneyi görmek isteyen herkes bu müzeyi ziyaret etmeli. Müzenin birde İmax sineması var.

Ziyaret Saatleri: Her gün 10.00 – 17.45; Rose Center for Earth and Space Cuma 20.45’e kadar açık. Giriş ücretli.

Space Show ( Uzay Sovu) Saatleri: Pzt.- Cuma (Çarş. hariç), her yarım saatte bir 10.30- 16.30. Cuma ve Cumartesi 10.30- 17.00 arası her yarım saatte bir.

Ücret – 2020 yılı : tam → 23 $, indirim (2-12 yaş) → 13 $ ; Space Show dahil tam → 28 €, İnd. → 16.50 $

Bir Not: Her ayın ilk Cuma günü, ücretsiz bir caz gösterisi yapılmakta.
 

+ Metropolitan Museum of Art (Metropolitan Sanat Müzesi) , web :

Adres: Museum Mile, 82nd Street, 5th Avenue – Ziyaret Saatleri: Sa.- Prş. , Pazar 09.30 – 15.15; Cuma ve Cumartesi 09.30 – 20.45 ; Ücret : tam / 25 $ , indirim :12 $

Museum Mile bölgesi müzelerinden biri olan Metropolitan Museum of Art kısaca “Met” olarak bilinir. 1870 yılında Avrupa’daki benzerleriyle boy ölçüşebilmesi için kurulan müze, Batı dünyasının en kapsamlı koleksiyonlarından biri. Müzede 3 milyondan fazla eser bulunmakta ve 250 salonuyla müze, bunun sadece dörtte birini sergiliyor.

Müze, farklı dönemlere ve kültürlere ait sanat eserlerini sergilemek üzere, pek çok dönem galerilerine ayrılmış. Her katının farklı kanatlarında, farklı kültürlerden gelen sanat eserlerini görebilirsiniz. Bunlar arasında en dikkat çekicileri ise; Yunan ve Roma Dönemi galerileri, Mısır galerileri, Çin sanatı galerileridir.

1800 öncesi ve 19. Yüzyıl Avrupası’na ait resim ve heykel koleksiyonları ve erken dönem İtalyan ve Fransız empresyonist resimlerin sergilendiği Lehman Koleksiyonu müzenin görülmezse olmazlarından.

Müzede 20. Yüzyıl Avrupa ve Amerika modern sanatına ayrılmış bir bölüm de bulunmakta. En iyi sanat kitabevlerinden birini de yine bu müzede bulacaksınız.

Bir Not: Müzeye giriş ücretli ama bazı dönemler özel sergiler açılmakta ve bu özel sergiler girişte ödediğiniz ücrete dahil olmaktadır.

 

+ Central Park Zoo , web :

zoocentralparknewyorkph

Adres : 830 5th Ave , New York, US
ücret : tam/ 18 $ , indirim : 12 $ , Ziyaret — kışları : saat 10.00 – 16.30 / yazları : 10.00 – 17.00 ( 2020 – Coronovirüs sebepli süresiz KAPALI!)
Ulaşım & Park : 5th Ave-60th St (N, R, W) / 63rd St-Lexington Ave (F) , Web

 

+ Carnegie Hall , web :

Carnegie-Hall-newyorkph

Address:881 7th Avenue ,New York, US ( West 57th str. no.154 )
Ulaşım : 57th St-7th Ave (N, Q, R, W); 57th St-6th Ave (F); 7th Ave-53rd St (B, D, E)

Ücret : 30 -600 $

Carnegie Hall, New York – Manhattan’da bulunan dünyanın en ünlü konser salonlarından biridir.Carnigie Hall New York’un en büyük klasik müzik konser alanı diyebiliriz. Buranın akustiğinin muhteşem olduğu söyleniyor..

Yedinci bulvarla, Batı 56. ve 57. caddelerin kesiştiği yerde olan Carnegie Hall, İskoçya’lı hayırsever işadamı Andrew Carnegie tarafından yaptırılmış olup, 5 Mayıs 1891’de açıldı ve, 1902 yılında geçirdiği bir yangının ardından yeniden aslına uygun inşa edilerek, kız okulu olarak hizmete sokuldu. Bugünkü amacıyla kullanıma geçmesi ise 1983 yılında gerçekleşmiştir. Dünyanın en iyi müzisyenlerinin, her sezonda yaklaşık 100 performans sahnelediği Carnegie Hall, 1962 yılından bu yana New York Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapmaktadır.

Carnegie Hall, mimar William Tuthill tarafından “Roma tuğlası” denilen özel bir çeşit tuğla ile inşa edilmiş, “Terra cotta” denen özel süslemelerle bezenmiştir. Pilaster denen özel dayama sütun tekniğinin kullanıldığı Carnegie Hall’un iç mekanları beyaz ve altın renkleriyle donatılıdır.

Salonun işletmesi ve denetimi, “Carnegie Hall Vakfı Weill Müzik Enstitüsü” tarafından yapılmakta olup, 2005 Temmuz’undan bu yana, Londra Senfoni Orkestrası şefi Clive Gillinson tarafından yönetilmektedir. Carnegie Hall’un arşivinde 12.000 program kayıtlıdır.Ana konser salonu – Isaac Stern Auditorium , New York’un en iyi akustiğe sahip salonu olduğu bilinir..

 

+ Museum of Modern Art (Modern Sanat Müzesi) , Web :

moma_NY

Address:11 W 53rd St , New York, US
Ücret :
Ulaşım : 5th Ave-53rd St (E, V); 47-50th Sts-Rockefeller Center (B, D, F, V)

5th ve 6th Avenue arasında 53th Street’te bulunan Museum of Modern Art, Midtown Manhattan’ın en önemli kültür merkezlerinden birisidir.Kısaca MoMA da denmekte..

1880’den bu yana üretilmiş sanat eserlerinden oluşan koleksiyon kapsamında pek çok ünlü isme ait eserler sergilenmekte. Örnek vermek gerekirse; Van Gogh ( yıldızlı gece ) , Rousseau ( Uyuyan çingene ) , Monet ( Nilüferler ) , Picasso ve Salvador Dali’nin bazı eserleri; bu ünlü müzenin koleksiyonun parçaları arasında bulunur.Heykel olarak ; Marcel Duchamp’ın bisiklet tekerliği örneklemesi yer alır.

Ziyaret Saatleri: Çrş-Pzt. 10.30-17-30, Cu. 20.30’a kadar. Giriş ücretli.

Bunun batısında ; west 53rd str. no.45 ‘te American Folk Art Museum yer alır..Hemen karşı alanında da American Craft Museum görüleceklerdendir.

 

*** Yazının devamı; Bir sonraki sayfada..

 

 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– New York – Ana Klasöre dön –

– ABD/US ; Ana Klasöre dön –

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir