Stuttgart, Yakın Çevreler (Tübingen)

 
 
 

TÜBİNGEN

tubingen-str-yakinmap

 

Almanya’nın güneyindeki Tübingen, savaşlarda tarihi dokusunu korumayı başaran nadir Alman şehirlerden birisidir. Tübingen, Stuttgart’ın güneyinde (35 km kadar), eski bir üniversite şehridir.

Tübingen de tıpkı Heidelberg gibi yoğun öğrenci nüfusunun bulunduğu tarihi bir kent’tir. Öyle ki şehrin her yerinde 1477’de kurulan üniversiteye ait yapılar görmek mümkündür. Üniversite adeta şehrin içine işlemiş, şehir ile bütünleşmiş gibidir. Hatta Tübingen için “Tübingen bir üniversiteye sahip değildir, bir üniversitedir” benzetmesi bile yapılmaktadır..Tübingen üniversitesi Bonn, Münster ve Heidelberg’le birlikte Almanya’daki en prestijli yüksek öğrenim kurumlarını oluşturur.Üniversitenin esas merkezi, kentin kuzey doğusundaki Wilhelm str. üzerindeki binalardadır. Meşhur felsefe fakültesi ise Neckar kıyısında, eski şehirde, bursagasse (sokak) üzerinde yer alır

Ortaçağdan kalma mimarisi, daracık sokakları, mis kokulu çiçekleri ile görülesi bir kasaba..

Bar ve cafeleriyle; Hänsel ve Gretel masal öyküsünü yaşatan eski tarz Alman evlerinin sıralandığı dik yokuşlu dar sokaklarıyla, güzel bir ögrenci kenti.

Tarihi bölgesindeki geleneksel evlerin bazıları 500 yıldır ayakta durmakta. Ülkenin refah düzeyi en yüksek şehirleri arasında. Üniversite nedeniyle genç bir nüfusa sahip (90 bin’e yakın nüfusun nerede ise % 30′ u). Bu sayede eğlence sektörü gelişmiş.

Şehrin tam ortasından Neckar nehri geçiyor. Kent içinde su kanalları var. Her iki kıyısı boyunca bisiklet ve koşu yolları var. Ayrıca nehirde “Stocherkähne” denilen gondola benzer botlarla geziye çıkılıyor (detay burada)(yada burada)(burada).

Şehri ikiye bölen Neckar’ın üzerinde bir ada oluşmuş. Merkezdeki “Neckar Adası” nın üzerinde 200 yıllık ağaçlar bulunmakta.

Tübingen aynı zamanda bir termal su şehri..Bisiklet yolları merkezden en uç noktalara kadar ulaşmış, hatta komşu köylere ya da küçük kasabalara bile bisikletle ulaşabiliyorsunuz. Yani bisiklet kullanmayı seven biri için inanılmaz manzaralar eşliğinde kilometrelerce yolculuk sunmaya elverişli bisiklet parkurları var.

Şehrin Rathaus-Belediye binası bir kilisesidir. Marktplatz’a hakim, süslemeli bu tipik würtemmberg yapısı Tübingen’in diğer kasabalardan bir ayrıcalığıdır.

Şehrin yokuşlu bir sehir olması, tepede yer alan “Schloss/Castle Hohentübingen ” ile kent biraz Heidelberg’i anımsatmakta. Eski şehirle üniversite bölgesi arasında yer alan “Botanischer garten“, aynen hauptbahnhof ile neckar arasindaki park kadar kalabalık ve dinlendiricidir.

Yine her Alman şehrinde olduğu gibi burada da kafelerin, yerel ürünlerin satıldığı küçük dükkanların bulunduğu bir “Markplatz” var. Tübingen’de kafe ve restoranlar, nehir boyunca sıralanmış. Tarihi bölgede de çok sayıda restoran bulunuyor.

Tübingen şehrinin, kendine has dekorasyon süslemeleri ve stantları ile ön plana çıkan bir noel pazarı var.Genelde aralık ayının ortalarına denk gelmekte (15-17.12.2017). Holzmarkt’ ta kurulan Christmas Market, büyük şehirlere kıyasla daha kısa yani sadece 3 gün sürüyor. Kent’e özel bir başka festival olan Chocol ART yani Çikolata festivali de var (01-06.12.2020)(web).

Tübingen Ördek Yarış Festivali,   Avrupa’nın en genç şehri olarak bilinen Tübingen’de düzenlenen ilginç bir festival. Ren nehrinin kollarından biri olan Neckar Nehri tarafından ikiye bölünen Tübingen şehri sakinleri , her sene 5 Ekim’de boyunlarında etiketleri bulunan plastik ördeklerini Neckar Nehri bırakıyor. Yarışı kazanan ördeğin boynundaki etiketin üzerinde yazan kişi senenin şanslı kazanını ilan ediliyor ve sene boyunca şehir sakinleri tarafından şanslı kişi olarak tanınıyor. Yaklaşık 7000 plastik ördeğin nehre bırakıldığı festivalin kazananı ayrıca 10 bin € ile ödüllendiriliyor.

++ Yeri gelmişken; aylara göre Tübingen aktiviteleri – festivaller için bakınız.

++ Kent için Turizm İnfo : An der Neckarbrücke 1, 72072 Tübingen adresinde..

 
tuebingen-neckarfront

 
Tübingen’e Ulaşım :

  • Kara yolu (Araç ile ) (bazı merkezlerden):

tuebingenulasim_karayol

  • Stuttgart havaalanından (Bus Terminal) – Tübingen’e ulaşmak çok kolay.Uçaktan indikten sonra hemen terminalin önünden (terminal 1), her yirmi dk. bir kalkan 828 nolu otobüse binmeniz yeterli olup, 45 dk sonra Tübingen’de (Stadtgraben) olursunuz..Yada alandan araç ile :  B27 yoluyla 25 dakika içinde Tübingen’desiniz.

Ulaşım Şeması

str_air_busterminalnumbermaps

    • Stuttgart merkezden bölgesel trenler ile ulaşım : Stuttgart Hbf’ tan her 15-30 dk da bir kalkış ile yaklaşık 1 saatte Tübingen’de olursunuz (yol güzergahı : Str Hbf – Esslingen(Neckar) – Nürtingen – Tübingen Hbf).
    • Stuttgart Merkez tren garı kalkışlı trenleri iyice inceleyin (DB – German Railway); Tren tipi, tren + otobüs, Tren + tren  seçeneklerini değerlendirin! Trenlerde : RE – RB – IRE – ICE tipine göre ücretlendirme tek yön için 15-22 € arasında değişim göstermektedir. Sık aralıkla seyahat imkanı vardır / RE ve IRE bağlantısız ulaşımda seçenek olacaktır – Tren Ulaşımını  buradan inceleyin
    • Bağlantılı Ulaşım : S1- 11 S Bahnn ile (Str Hbf’ tan) –> Herrenberg’e gelin (40 dk.), buradan  –> Bölgesel RB tren aktarması ile (25 dk) yada 791 numaralı otobüs ile (40 dk dolayı) Tübingen’e varın..
    • Stuttgart’tan Yerel Otobüs ile : 5 € dan başlayan otobüs yolculuğu için buraya bakın.

 

Tübingen – Şehir içi ulaşım :

  • Naldo ” Neckar-Alb-Donau” :Tübingen, Reutlingen, Sigmaringen, Zollernalbkreis ..gibi 46 farklı ulaşım şirketler topluluğu ile IC trenleri hariç bölgesel trenler ve otobüsler için ulaşım imkanı sunmakta. Bilet türleri ve ücretler  için buraya bakın (2020-tek bilet → zone(netz).1-tam 2.60 € / zone.5-8.80 € ; Günlük bilet – tam → zone.1 : 4.60 € /zone.5 : 15.50 €).. Ulaşım haritası / Ulaşım bölge (Netz) haritası
    • genelde yarım saatte bir gelen otobüslerle sağlanır (TüBus). 6-14 yaş indirimli uygulamaya tabidir.Aylık kartlar 53.70 €, 4 binimlik kartlar 8.80 € – tam ; Günlük bilet (tam : 4.50 €), Günlük en fazla 5 kişi: 10.70 € (otobüs içinden de 2.50 € tek gidişlik tam  bilet alabilirsiniz – kısa mesafe : 1.90 €)(2020 yılı)(detay için)(bilet türleri).

+++ Ulaşımda aktardığım bilgiler teorik bilgi amaçlıdır!. Zira Tübingen merkezli gezimizde toplu taşıma araçlarını kullanmak sıklık ile gerekmeyecektir!

 

Turist-Gezi Haritası

tubingen-tourist-map33

Otobüs-Ulaşım Haritası

tubingen-bus-map

 

** Bus LineMap (Tübingen)(pdf) yada güncel olarak → buradan

 

Şimdi kent’i GEZELİM…

Tübingen’e ulaşımın en kolay yolu tren ile gelmektir.

Tren istasyonundan (Tübingen Hbf) çıktığımızda; karşımızdaki meydanda yerel otobüs durağını göreceğiz.İhtiyacınız olursa otobüsleri oradan binin..

 
Tren istasyon meydanı-Tübingen


 
Gezi yol haritamız  aşağıdadır (ok istikameti gezi rotamızı gösterir)..

İstasyondan çıktıktan sonra, önümüzdeki caddeye geçmeden,  hemen sağ yanımızda bulunan ( sıklık ile bisiklet park alanı bölgesi) bir yaya alt geçitine bağlanıyoruz – Underpass/zur Stadtmitte ..

Alt geçit, Gar’ın karşısındaki geniş “Europastraße” caddesi altından bizi 3-4 dk içinde “Anlagenpark” a ulaştıracaktır..

Gezimiz bu park (içindeki Anlagensee göleti ile birlikte) ve park alanından bir köprü bağlantısı ile ulaştığımız Neckar’daki ada (Platanenallee) ve adanın kenarında seyreden Neckar nehiri ile, silüeti tamamlayan o ünlü Tübingen-Neckar kıyı evlerini görerek başlayacaktır.

Platanenallee ve Neckarinsel (Neckar adası) : Kentte bulunan bu doğa harikası, ikiyüz yıllık çınar ağaçları ve güzel manzarası ile soluklanacak ve bolca fotoğrafların çekileceği yerdir.

Nehir ve gölet içindeki ördekler, kuğular ve sandal ile dolaşan, piknik yapıp dinlenen insanlar..Yaklaşık 1 km uzunluktaki ada, 1910′ lardan kalma..Ve her yıl haziran başlarında kente özel Ördek festivali mekanlarından..

Buradan kıyı manzaraları (panaromik)..

Orta planda sivri çatılı sarı renkli kulemsi bir yapı (Holderlinturm), onun sağ arka planında; kentin ünlü kilisesi (Stiftskirche) ve hemen solundaki soman renkli büyük bina-Tübingen üniversitesi, ünlü Felsefe fakültesi (Alte Burse und Philosophisches Seminar) bu fotoğraf karesini oluşturmakta.

Felsefe fakültesinin biraz daha batı ucunda ; Neckar cepheli,  Württemberg eyaletindeki Lutheran Kilisesi akademi kapsamındaki “Tübinger Stift” yüksek okulunu görebilirsiniz..Başlangıçta Protestan din adamı yetiştirmek için kurulmuş olan ilahiyat fakültesi..

 

Adanın ortalarına geldiğinizde karşı alanda tepede kulesi görülen bina; “Schloss Hohentübingen/Castle Hohentübingen”  kent kale ve antik kültür merkezi’ni göreceksiniz.

Kısa bir turlama sonrası ada’yı terk ediyoruz..Adanın doğusunda Eberhards köprüsüne (brücke) bağlanan merdivenler var, buradan köprüye çıkıp ayni manzaraya biraz daha yukarıdan bakalım..Köprü başında (güney uç) sağ köşedeki turist ofisine uğrayıp harita ve birkaç broşür alın..

    • Ve köprü’den – Eberhardsbrücke –  Neckar manzaraları (batı ve doğu yakası)..


 
Sonrası ;

Köprü bitiminde sol yanımızdaki “Neckargasse” sokağına giriyoruz.

Sokak sağlı sollu, hediyelik satan mağazalar, dondurmacılar, cafe-restoranlar ile canlı..Gezimizde aşağıda yer alan “Şehir merkezi yerleşim haritasından” konum bilgilerine alın!

Şehir merkezi yerleşim haritası

Neckargasse kısa mesafe sonrası bizi kent kilisesi “Stiftskirche” nin bulunduğu “Holzmarkt” meydanına çıkartacaktır..Kilise meydana hakim konumdadır..

Stiftskirche – “St.George’s Collegiate Church” ; 1470 yıllarında yapımı başlanan kilise 1930 yıllarında revüzyona uğramıştır. Schwabian Anglikan kilisenin vitray pencereleri, A.Peter Hemmel tarafından tasarlanmış. Kilise konserlere ve bazı etkinliklere  ev sahipliği yapmakta.. Neckar  nehiri ve Ammer Vadisi arasında kalan bu kiliseden eski şehrin büyük bir panoramik manzarasını kilisenin çan kulesinden 1 € vererek izlemek mümkündür.

Kilise yazları :saat 9-17, kış sezonu da 9-16 arası açıktır.Kilisenin önündeki (meydanda) çeşme; St. George Çeşmesi & Heykelidir (Georgsbrunnen) : Aziz George ve Ejderha..1523 orjinal yapımlı heykelin, 1976 kopyası..

Meydanda yer alan, günümüzde  alt katı mağaza olan kırmızı renkli bina  ‘J.J Heckenhauer’ olup ; ünlü Alman yazar Hermann Hesse’  nin gençliğinde dört yıl çalıştığı kitap evi’dir (Holzmarkt 5)(1895-1899).

Burada çalışırken ilk şiir kitabı “Romantik Şarkılar” ve ilk nesir kitabı “Gece Yarısının Bir Saat Ardında” yayınlanmış..

Holzmarkt  meydanı her yıl aralık ayının ilk haftası yapılan ünlü Çikolata – Chocolart –  festivalinin ev sahibidir (5-10 aralık 2017)(web)..

Kilisenin hemen güney batı ucundaki sarı renkli bina (Münzgasse 30)Alte Aula – bu zarif bina  Duke Eberhard I tarafından 1477 de kurulan Württemberg Eberhard Karls Üniversitesinin en eski yapısıdır ve üniversitenin eski toplantı salonudur (Almanya’nın en eski üniversitelerinden). 500 yıldan fazla tarihi hatırlatır.

Meydana geri dönüp kiliseyi arkamıza alarak sol yanımızdaki sokağa,  Kirchgasse str. girelim (alt katı H&M mağazası olan, kırmızı panjur ve ahşam çıtalı binanın yanı) ..yaklaşık 150 m sonra bir başka meydandayız (Am Markt / Marktplatz)..

Burası mı? Birbirlerine yapışık, sivri – üçgen çatılı rengarenk evlerin bulunduğu şirin bir meydan..Ayrıca Yerel yönetimin (belediye) merkezi..

Ben buradayım dercesine,  karşımızda ihtişamlı duruşu ile belediye binası “Rathaus” bu meydanın ev sahibidir..

Nerede ise tüm Rathaus’ların özellikleri onda mevcut….

Ön cephesi fresklerle süslü, yüksek çatılı ve önünde astronomik bir saat bulunan Rathaus, 15.yy’da yapılmış. En tepesinde bir de çan kulesi ve gövdesinde oval çıkma bir balkon var. Rathaus’un hemen önünde, 1617’de Georg Müller tarafından yapılmış flüt çalan çıplak kadından, aslanlara kadar farklı figürler olan, üç dişli mızraklı Neptün Çeşmesi (Neptunbrunnen) yer almakta.

Neptün’ün ayaklarındaki kadın figürlerinin dört mevsimi temsil ettiği söylenmekte.


 
Bu meydandan gideceğimiz  2 gezi alanımız var.

ilkin ; Marktplatz da Rathaus’a yüzünüzü dönüp baktığınızda, sol köşesinin yanındaki (paralel) sokağa girin (Wienergäßle) ;


 

Bu sokakta 50 m kadar ilerledikten sonra ilk sağ yöne girdiğiniz “Burgsteige” sokağı 150 m.  sonra sizi,  Schloss Hohentübingen/Hohentübingen Castle – kale ve antik kültür merkezine götürecektir (web )(Burgsteige 11 -Tübingen).

Kale – Yol Haritası

Schloss Hohentübingen

schloss-hohentubingentubin_phs7

Spitzberg tepesinde 375 m yükseklikte bu kalenin tarihi 1078 lere dek uzanmakta. 16. yy da önemi azalmak ile birlikte kale, 1816 yılında Würrtemberg Kralı Wilhelm I ‘ in girişimi ile üniversiteye dönüştürülmüş. Eberhard Karls Üniversitesi Kültürel Çalışmalar ve Arkeoloji Bölüm katılımı ile (1979-94) günümüzde Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor.Şehre hakim bir tepe üstünde yer alan 400 yıllık kaleden Neckar ve Ammer vadisi, geniş bir bakış açısı ile şehir manzaralarını keşfedin.Mayıs-Eylül; Çarşamba-pazar saat 10-18, Ekim-Nisan saat 10-17 arası ziyarete açıktır.

Kale sonrası; Marktplatz’dan yöneleceğimiz 2. alanımıza gidiyoruz (yukarıda-Kale yol haritasına bakın) :

Rathaus’a baktığımızda sağ yanımızdaki sokağa (Marktgasse) girerek kuzey yönü ile 50 m kadar gidip, “Kornhausstraße” sokağına olacaktır..Karşımıza sokağın 10 numarasında çıkan yapı önceden tahıl deposu iken günümüzde  Şehir Müzesi olarak kullanılmakta olan “Kornhaus Standtmuseum” dur..

1453’te yapılan Kornhaus’un alt katı açık bir salon iken üst katı, şehirdeki festivaller, şarapevi, dans ve eskrim salonu gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktaymış. 18.yy’dan sonra okul olarak kullanılan bina, 1985-1992 arasında düzenlenerek şehir müzesine dönüştürülmüş..

Kornhausstraße sokağının batı yakası, 250 m kadar boyutu ile kentin en güzel caddesine ev sahipliği yapmaktadır.Küçük su kanalları, minik köprü bağlantılı çiçekli  evler, restoran ve oteller, dinlenme alanları ile Ammergasse isimli çok sevimli bir sokaktayız. Neckar Nehri’nden açılmış bu kanallar, dar sokaklar arasında akıp şehrin güzelliğine ayrı bir hava katıyor. Kanalın üzerinde evlere girmek için küçük köprüler var; her biri de çiçekler ile süslü.Mis kokulu bir sokak yani..

Bu güzel sokağın bir alt paraleli olan “Jakobsgasse” bir o kadar canlıdır.Pazar ve el sanatları konusunda zaman zaman  tezgahların açıldığı, güzel hediyeliklerin satışa sunulduğu bir alandır.Sokağa adını veren bir de kilise bulunur.


 

Kilisenin  100 m kadar doğusunda bulunan “Schmiedtorstraße” sokağında, 4 numarada karşımıza ilginç bir ev daha çıkacaktır..

Fruchtkasten, yani 1474 yıllarında tahıl ambarı ve şarap sıkım evi olarak yapılan binanın önündeyiz.. 1909’dan sonra okul olarak kullanılan bina, günümüzde Tübingen’in idari ofisleri olarak kullanılıyormuş. Ahşap destekli binanın, üçgen çatısındaki setler halindeki pencereler enteresan görünmekte!.Kısa mesafeli alana geri dönelim..

Buradan artık gezimizi tamamlamak üzere son noktaya gidiyoruz ; Önümüzden geçen Bachgasse caddesini doğu yönü ile takip ederek, caddenin sonlanması ile sağ yöne dönp,  Lange G. ve solundaki ilk sokak olan “Nonnengasse” ye giriyoruz..

Çiçeklerle süslü Ammer kanalın kenarında, Nonnenhaus Markt isimli küçük bir meydan var .Ayni isimli 3 katlı bina – Nonnenhaus bulunmakta (Beim Nonnenhaus 7);

Protestan reform hareketinden sonra da, botanikçi Leonhart Fuchs’un evi olmuş. Kendisi burada ilk botanik bahçeyi kurmuş. Halk dilinde “Rahibeler Pazarı” – kısaca Nonnenhaus olarak adlandırılan bu alan bir alışveriş mekanı.Tübingen’in en ünlü yerleri ve mekanları arasında yer alıyor.Meydan cafe, eczane, mağazalar, fırın … gibi pek çok ihtiyaca cevap vermekte.

Bu alanın hemen kuzey kenarı ; “Alter Botanischer Garten” – Botanik bahçeleridir..Yeşil alan ve dinlenmek isteyenler buraya..Ardından da, parkın kuzeyi ve doğusundaki üniversite kampüslerinin olduğu eğitim kurumlarının ziyaretini yapabilirsiniz..

 

Tübingen’in bu hoş ara sokakları gezmek ile bitmez..Her bir ara sokak kendince özelliklidir.Kent’i kendinizde keşfedebilirsiniz..


 
 

Yemek mi ? Biz “Eberhardsbrücke” – köprü üzerindeki, Neckar nehri manzaralı restoranı tercih ettik..Doyurucu menü ve uygun fiat..“Bar Ristorante Neckartor LaTorre” – web

 

** Tübingen gezimiz sonlanmıştır!.

 
 
 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

Stuttgart, Uzak Bölgeler – Klasöre dön

 

Almanya : Ana Klasöre dön