Stuttgart, Yakın Çevreler, (Esslingen Am Neckar)

 
 

STUTTGART, YAKIN ŞEHİRLER

 

Baden Württemberg Eyaleti, Stuttgart haricinde görülmesi gerekli hoş şehirlere de ev sahipliği yapmakta..Günü birlik, konaklamasız geziler ile hem doğa, hem tarih hemde özel mimari içeren ortamları görebilirsiniz.. Buralar, Almanya’nın güneyinde, güzel gezi alanlarıdır.

Stuttgart’a yakın nereler mi var?

Baden-Baden, Freiburg, Heidelberg, Heilbronn, Karlsruhe, Mannheim, Pforzheim, Ulm, Freiburg im, Breisgau, Reutlingen, Esslingen a.N., Ludwigsburg, Tübingen, Konstanz, Aalen…

  • Karaorman’da dolaşın ve Konstanz Gölü’nün keyfine varın, Baden-Baden ‘da rahatlayın ve Heidelberg ‘de kültürün tadını çıkartın: Baden-Württemberg’e gelmek için birden fazla nedeniniz vardır.
  • Stuttgart’ın 200 km. güney batısındaki Kaiserstuhl’un tepelerinde bölgeye özel bir “Grauburgunder – şarap” içmek, Konstanz Gölü’nün kenarında bir lokantada taze yakalanmış bir som balığı sipariş etmek veya Karaorman’ın vadilerinde bir gurme restoranında yemek yemek.
  • Baden-Baden ; Doğada gezmek, iyi bir yemek, çamur banyosu ve bir masaj kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Kaplıcalarda, termallerde ve Wellness otellerinde kendinizle baş başa kalabilir, dinlenebilir ve doğanın iyileştirici gücünü hissedebilirsiniz..Kaleler, saraylar, bahçeler ve niceleri bu bölgede..
  • Ludwigsburg Sarayı – web : Almanya’ nın ayakta kalan en büyük barok tarzı saray kompleksi olup; 452 oda, 18 bina, 3 bahçe ile 30 hektarlık alana kurulmuş olan harika saray’dır.. Ludwigsburg Sarayı’ na gitmek için, Stuttgart şehir merkezinden  kalkan S-Bahn trenine binebilirsiniz.
  • bingen – Esslingen : Stuttgart’ a 30 km uzaklıktaki Tübingen ya da 17 km uzaklıktaki Esslingen‘ e gidebilirsiniz.

Kısaca; Almanya’nın Güneybatı’sında pek çok yer gastronomi, doğa ve kültürel peyzaj zenginliği bir birliktelik içindedir.

tuebingen-neckarfront

 

ALMANYA VE EYALETLER İÇİN UCUZ ULAŞIM İMKANI

Bilindiği gibi Almanya 16 farklı federal bölgeden oluşmakta. Deutsche Bahn AG (DB), Almanya’nın Demir yolu işleticisidir.Tüm ülkeye yayılmış geniş ulaşım ağı yanı sıra, Avrupa’da bir çok ülke ve kentlere düzenli, rahat ve güvenli bir yolculuk imkanını sunar.

DB – Regional/Bölgesel Trenlerini kullanarak ; Gerek tüm Almanya, gerek ise Bölgesel / Eyalet düzeyinde günlük yada hafta sonlu tren ve seyahat imkanlarını rahatlıkla bulabilirsiniz.Tüm ülke/eyalet içinde ilgili trenler yanısıra, bölgesel otobüs-tramvat gibi yerel toplu taşımalar da dahildir!.

Tüm Almanya için ; Quer-durchs-Land-Ticket (günlük, 7 gün boyunca ), Schönes-Wochenende-Ticket (hafta sonu, cumartesi yada pazar) vede Eyaletler için de ; Länder-Ticket (günlük, 7 gün boyunca) tren biletlerini inceleyin..

Tüm biletler “ilgili gün için” sınırsız seyahat hakkı verir.Geçerlilikleri bilet türüne göre ; saat 00.00 (09.00)’dan 03.00′ e kadar sürmektedir (hafta sonları ve resmi tatil günlerinde bilet gece yarısından itibaren geçerlidir!)..

Tüm biletler  1-5 (max.5) kişiliktir..

Ücretler – 2020 :

+ Quer-durchs-Land-Ticket ( günlük – Tüm Almanya ) : 44 € + her kişi için ek 8 € (max. 4 kişi eklenir!)(online bilet).

+ Schönes-Wochenende-Ticket (hafta sonu-Tüm Almanya) : 44 € + her kişi için ek 6 € (max.4 kişi eklenir) (online bilet)

+ Eyalet/Bölgesel Günlük Bilet : Eyaletlere göre değişkenlik gösterir (bakın)..Baden-Württemberg eyaleti için ; 24 € + ilave her kişi için 6 € (max. 4 kişi ilave)(online bilet)..Pazartesi-Cuma ;  saat 09-03 arası, hafta sonu ve tatil günlerinde gece yarısından itibaren geçerlidir.

Biletler gününde ve isim (kişiye özel) ile geçerlidir.Vagon sınıfı 2. sınıftır (gayet rahat ve güvenli!).1.sınıf vagona yükseltilemezler. Dikkat :Bu tür biletler uzun mesafeli & hızlı şehirler arası İCE, İC, EC türü trenlerde GEÇMEZ!..Biletler gününde ; çift yönlü geçerlidir!.

Regional trenlerde (IRE, RE, RB..) ve yerel S Bahn raylı sistemlerinde sınırsız gezi hakkını verir // (Interregio-Express, Regional-Express, Regionalbahn).

Ve 15 yaş altı çocuklar, ebeveynleri ile ücretsiz seyahat ederler..

 

Bölgesel Tren (DB) Yol Güzergah Haritası

Yukarıdaki ulaşım imkanları yanı sıra “Baden Württemberg” için bir benzer uygulama daha vardır.. “Metropol TagesTicket” isimli günlük bilet..


 

Size ; Stuttgart dahil – bölgesel-  eyalet sınırı içindeki diğer şehirlerin de tüm toplu taşımalarda, 9 farklı bölge & kasabaya ulaşım imkanını sunar (Ulm Ulaşımında GEÇMEZ! )..

( 2. sınıf seyahat –> 1 kişi :21, 2 kişi :27, 3 kişi :33, 4 kişi :39, 2020 y ılı)(ek bedel ile 1. sınıf bilete geçebilirsiniz).Otobüslerden, Turist infolardan yada online olarak bileti temin edin.

Geçerli olduğu bölgesel toplu taşımacılıklar : Verkehrs-und Tarifverbund Stuttgart (VVS)/Heilbronner-Hohenloher-Haller Nahverkehr (HNV)/Kreisverkehr Schwäbisch Hall/OstalbMobil/Filsland Mobilitätsverbund/Verkehrsverbund Neckar-Alb-Donau (Naldo)/Verkehrsgesellschaft Freudenstadt (Vgf)/Verkehrsgesellschaft Bäderkreis Calw (VGC)/Verkehrsverbund Pforzheim-Enzkreis (VPE)

 

** Daha fazla – (detay için bakın) // Online bileti alın

metropolstr_phmaps

metropolticket-str_reg_zonesmap

 

Şimdi bu tür günlük biletimizi alıp, Stuttgart’a yakın bölgeleri gezelim (Çoğu günübirliktir)..

+ Stuttgart merkezi – 9. bölge :

strmainreg_maps21

 
 

İlk ziyaret alanımız ;

 ** Esslingen Am Neckar :

esslinger_amneckarstryakin

Ulaşım : Stuttgart-S Bahn,  S1 – Line ( Esslingen Neckar) ; Havaalanından (Busterminal) 122 numaralı otobüs ile..(VVS toplu taşıma-harita)(DB-Tren bilgi)(Esslingen neckar-ulaşımda zone 3’tür)

 

Stuttgart’ın 20 km kadar güney doğusunda yer alan Esslingen am Neckar (yani Neckar üstündeki Esslingen) Stuttgart’a yakın günlük ziyaret edilebilecek bir şehir.. Avrupa’nın en uzun nehirlerinden Ren Nehri’nin sağ kolu olarak, Baden-Württemberg bölgesini geçip Mannheim yakınlarında Ren’le buluşan Neckar nehiri, bu tarihi kente adını da vermiş.

Ortaçağdan kalma ve tarihi neredeyse tümüyle korunmuş 100 bin nüfuslu bir şehir. Neckar nehrinin yanında ve yeşillikler içerisinde bir yer. Gotik tarzı binaları ile dikkat çekiyor..

Tarım yapılan kent’te soğan festivalinden sanatsal etkinliklere kadar da yüzlerce festival gerçekleştiriliyor. Yılbaşı yaklaşınca da Almanya’nın birçok kentinde görmeye alıştığımız Noel pazarının burada da revaçta olduğu bilinmekte. Esslingen Noel Pazarı’nı Avrupa ve Almanya’daki diğer pazarlardan farklı kılan, bu pazarın Ortaçağ konseptiyle kuruluyor olması. Bu pazarda Ortaçağa dair herşey; geleneksel lezzetler, kıyafetler, sanat ve eğlenceler günümüzde tekrar hayat buluyor. Hem de her sene Noel öncesinde (kasım ayı 2. yarısından aralık ayı son haftasına kadar).Resmi web sitesinden bilgi alın (2019 – 26 November/Kasım – 22 December/Aralık)..

Esslingen Ortaçağ noel pazarı, uluslararası bir ünü olmasa da, Almanya içerisinde oldukça meşhur olanı, Stuttgart’a çok yakın mutlaka görün!...Ayrıca bu bölge için : Ağustos başı-soğan festival tarihidir, bunuda not alın!..

Aralık 2017 Noel pazarından (Esslingen Medieval Market and Christmas Market).

 

Tarihi 1200 yılı aşan Esslingen’de bulunan sayısı bin’e yakın eski ahşap evler görülmeye değer..Burası eskiden önemli bir ticaret merkeziymiş.

Paris yakınlarındaki St. Denis Franken’in başrahibi Fulrad’ın vasiyetinden dolayı bir dönem Hıristiyanlar için Hac yeri olarak da kabul görmüş. 19’ncü yüzyıla gelindiğinde ise Esslingen, Almanya’nın güneybatısındaki sanayileşmenin ana merkezi haline gelmiş. Günümüzde, dünya lideri şirketlerden bazılarının burada tesisleri bulunuyor.

Şimdi gezimize başlayalım..Kent için yürümek en güzel ulaşım aracı..Toplu taşımaya gerek yok yani..

Esslingen Kalesi, kent bölgesini saran yamaçlardaki üzüm bağları, üçgen çatılı, ahşap destekli geleneksel ve tarihi mimari örneği evleri, kanal, kilise ve kuleleriyle güzel bir kent..

Ayrıca ; Mühendislik, ekonomi ve yönetim, sosyal ve hemşirelik bilimleri Uygulamalı Bilimler Esslingen Üniversitesi kentin en ünlü eğitim kurumudur.

 

Haritalar

esslingentour_citymaps7

Esslingen Bahnhof (ana tren garı); Stuttgart’tan S1 bahn, RB, RE bölgesel trenleri ile rahatlık ile ulaşacağınız istasyon..<Esslingen Neckar Hbf>.. trenden inince zaten kent merkezinde olmaktayız..Esslingen sonrası trenlerin devamı olabilir! buna dikkat..

İstasyondan çıkınca, sol yanımıza baktığımızda uzunca bir baca görüntüsü dikkat çeker..Üzerinde Dask-dick yazan baca, eski bir bıçak fabrikasına ait imiş (Dick factory of Esslingen – Metal sanayi- mutfak eşyası, çatal bıçak). Bugün ise içinde sinema, club, barlar ve restoranlar bulunan hoş bir mekana dönüştürülmüştür.


 

Biz önce; İstasyon çıkışımız ile sağ yöndeki ilk caddeye girelim (Bahnhofstrasse) ve gezmeye başlayalım.

Bu başlangıç ile şehri gezeceğiz. Sağlı sollu mağazaların, restoran ve kafelerin olduğu parke taşlı bu sokak boyunca ilerleyerek, altında dondurma  sırası bekleyenlerin gruplaştığı eski bir taş yapıya ulaşırız..

Kent’in tarihi kule ve kapısı.. Schelztorturm (çatıda sanki ip cambazı misali bir heykelcik var)(Schelztorstraße 2).

Bura 13. yy dan kalan bir taş kule..Hubert van der Goltz isimli sanatçı 1989 da çelik askıda yürüyen insan “Skywalker” ı yaparak yapıya farklı bir renk katmış (Gökyüzünde yürümek)..Kule 1893 te kapanmış ve 100 yıl sonra 1993 te revüze edilmiş.İpteki denge cambazı için yapılan yorum..İnsan ve mekan kavramı ile de ilgili..Önünde var olan engeller, aşılacak zorluklar ve sosyo psikolojik sorunların bir sembolü misali..Belki de sanatçının ruh durumu?

Hemen az ilerimiz Neckar kanal’ı üzerinde bulunan tarihi köprü (Agnesbrücke) ve bu alanda poz veren insanları göreceksiniz.. Köprü 1893 yapımlı ve taş kemer’e bağlantılı çelik yapıda..Şehir kilisesi Stadtkirche St. Dionys ile birlikte  çerçeve oluşturmakta..

40 m. kadar olan bu köprünün sonundan sağ’a doğru 50 m kadar yöneldiğimizde, şehire girişten de görülebilen kentin ünlü kilisesine ulaşacağız (Marktpl. 18). İçinde bulunduğumuz meydan “Marktplatz” ve kilisemiz de “St. Dionys Stadtkirche”..

14. yy  dan kalma iki kule arası bağlantısıyla şehrin sembollerinden birisi olmuş.Kilisenin bünyesinde arkeoloji müzesi bulunmakta..

Buralar kilise bölgesi olarak da anılır.Şehrin eski mahallesi ile yamaçta bulunan üzüm bağları ve Esslingen kalesini ayıran “Berliner str.” e çıkan cadde üzerinde 2 kilisemiz daha görülebilir..

Kath. Münsterpfarramt St.Paul (Mettinger Str. 2) ve onun hemen doğusunda, caddenin karşı tarafında; üzüm bağı yamaçlarında  bulunan gotik yapıdaki,  Swabia’nın en eski salon kiliselerinden birisi olan “Frauenkirche(Untere Beutau 7).

Bu en eski kiliseyi yakından görmek isterseniz Berliner caddesini geçip, Untere Beutau sokağına girmeniz gerekecek..


 

Marktplatz, hemen bitişiğindeki diğer meydan olan “Rathausplatz” ile kaynaşmış durumdadır.Bu meydanımız ; Kent için mahalli idare binalarına ev sahipliği yapmaktadır.

Eski iki kuleli  kilise yanısıra, tipik Alman evlerini  barındıran Marktplatz ile, Altes Rathaus’u  yani eski belediye sarayını ve karşısında bulunan Neues Rathaus’u (yeni belediye binasını) da içine alan Rathausplatz kentin görülmeye değer yerlerini oluşturuyorlar (Marktplatz ayni zamanda kentin haftada iki kez kurulan pazar yeridir)..

Marktplatz‘dan..

Marktplazda bulunan en göze çarpan yapı; 1582 de inşa edilmiş olan kırmızı çıtalı ahşap binadır.Tarihinde ilkin Aziz Catherine Hastanesi  olarak hizmet vermiş “Kielmeyerhaus” , günümüzde bir otel’dir..

Rathausplatz’da ; Rönesans dönemine ait eserler,  astronomik saat ile Rathaus’ taki kartal kanatlı saat kulesi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1589’a tarihlenen kendine özgü hareket ve rakamları olan bu saat, Almanya’nın en eski saati olarak biliniyor.Saatin yanındaki sağdaki heykel “denge” yi, soldaki de “adalet” i simgelemekte imiş..Bu arada eski sarayın arka cephesi, ön cephesinden daha farklı görünümdedir..Görmeden gitmeyin!(alttaki fotoğraf).


 

Rathausplatz’dan..

Devlet tiyatrosu Württemberg’in müzik ziyafetlerinin yanı sıra, sokak ve meydanlara taşan sanatsal caz ve diğer etkinlikler de ziyaretçilerin keyifli saatler geçirmesine yol açıyor. Neckar vadisi ise  yaklaşık 1200 hektarlık üzüm bağları ile şarap üretim tesisleriyle ilgi çekiyor. Hala halkın önemli bir geçim kaynağı olan şarap, bu kenti konusunda bir ticaret merkezi haline getiriyor.Burada kullanılan Esslinger Eimer (300 lt.lik Esslingen Kovası) Almanya’nın güneyinde şarapçılıkta standart bir ölçü birimi haline gelmiş. Günümüzde Esslingen’e özgü köpüklü şarabın tadılabileceği onlarca mahzen veya mekân bulunuyor. Köylüler, haftada iki kez kurulan Marktplatz’da tezgâh açarak taze meyve ve sebzelerini satıyor.

Kilisenin arka tarafı, Kessler evinin ve Şehir Arşivi’nin olduğu küçük bir meydana bağlanmakta.

Kessler Sektkellerei, Almanya’nın en eski köpüklü şarap üreticisidir. Alt kısmı kiliseyle benzer yapıdaki taştan, üst bölümüde bölgenin geleneksel evlerinin tarzında yapılmış, kırmızı panjurlu bu güzel evin diğer köşesinden şarap tadım ve satış bölümünü bulursunuz.

Rathausplatz’ın doğu ve güney doğu sınır komşuluğunu; “Hafenmarkt” yapmakta..Bu alan Almanya’nın en eski üçgen biçimli eski ahşap evlerini barındırmakta.Meydandaki sarı renkli bina ise “Gelbes Haus-Stadtmuseum Esslingen” yani şehir müzesidir.


 

Bu meydanın hemen güney’inde “Milchstraße” sokağına girip batı yönü ile 100 m kadar yürüyelim.. karşımıza gelen “Innere Brücke” sokağı bizi kent için en yeşil park alanı olan, Maille park ve kenar komşusu Neckar kanalı‘na çıkartacaktır..

Yol haritası

Maille park Neckar kanalı

Neckar kanalı üzerindeki, İnnere Brücke isimli cadde üzerinde batı istikametli ilerlerken;

Yukarıdaki resimde bu sokağın 14 numaralı bina karşısında,  park alanına inen küçük merdivenleri göreceğiz..

Merdivenden inince sokakta yürüdüğümüzde anlaşılmayan kemerli bir taş köprü olduğunu göreceğiz..“İnnere Brücke” Almanya’nın ikinci en eski taş köprüsü olup, üzerinde dört tane küçük evi taşımaktadır.

İşte burası Maille park alanıdır. İsterseniz parka girip dolanın, dinlenin..

İndiğimiz merdivenlerden tekrar yukarı çıkıp ( İnnere Brucke sokağı) bu sefer kanalın karşı tarafına geçelim ;

Kanal üstüne, sanayi devrimi sırasında kurulmuş su çarkları buralarda..

Kanalın bu bölgesi  bir zamanlar “Küçük Venedik-Klein Venedig” olarak adlandırılmıştır (kanal içinde bitişik evler).


 

Kentin ünlü kale (Burg) bölgesini gezimizin sonuna bıraktık..

Esslingen Burg ; Yamaçlarda sıralanmış üzüm bağlarının üstünde, meydandan da görülebilen tepedeki alan, Kale- Esslinger Burg’dur..

Kale’ye nasıl gidilir?

Kale için 2 yürüyüş yolu var..ikisi de dik ve bazılarımızı yorabilecek durumda..Alternatifi siz değerlendirin..Ama kale’ye çıkışı bir seçenek ile yaptığınızda, mutlaka diğerinden dönüşü yapın..Manzara ve fotoğraflamada gerekecek!

Marktplaz meydanı terkedip, Augustinerstraß caddesinden karşı yöne geçelim (buraya alt geçit imkanı vardır)..

  • 1. yol : Burgsteige-yani kale yolu’dur.Oldukça eğimli bir yol olup, 250 m kadar yokuş çıkarak kale giriş kapısına ulaşırsınız..Yol yamaçtaki üzüm bağları arasında, taş zeminlidir.Yol üzerinde bulunduğunuz yerdeki üzüm cinsi ve  şarapçılıkta kullanımını açıklar levha bilgileri sizlere eşlik eder..Rakım yükseldikçe, başta Marktplaz & ikiz kuleli kilise ve Rathaus manzarası ayaklarınızın altında olacaktır..
  • 2. yol : daha kısadır ama dar alanda dik, sayısı yüzleri bulan merdivenlerin oluşturduğu “Seilergang” – Seiler geçit’i ile olacaktır.Gözünüz alırsa tırmanın..Başka çarsi yok!..Mittlere Beutau ve Obere Beutau sokaklarının kesiştiği noktada (ki burada Rosen Häusle isimli hoş bir restoran var – Obere Beutau 1) tünelin giriş kapsını göreceksiniz..Güce kuvvet ile yol alın..Arada güzel manzara çekilebilecek mekanları keşfedin..Ve kale’ye ulaşın..

Kale içinde yeşil alanda bank-oturma yerleri, bir cafe restoran var (Trödler zur Burgschenke)..


 

** Sonraki sayfada ; yakın bölgeler gezisine devam.. Böblingen, Heilbornn, Karlsruhe..

 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

Stuttgart, Uzak Bölgeler – Klasöre dön

 

Almanya : Ana Klasöre dön