Prag , yakın bölgeler (Karlovy vary, Kutna Hora, Terezin Memorial.. )

 
 
 

PRAG YAKIN BÖLGELER & PRAG ŞEHİR MERKEZİ DIŞI GÖRÜLECEKLER

 
 

Prag’da Kale ve Eskişehir trafiği ( turist ) oldukça yoğundur.Şehir dışı buna alternatif olabilir.
Şehir dışındaki bazı alanlara metro , tramvay ve hatta yürüyerek ulaşmak mümkündür.Daha uzaklarda Troja’daki büyük sarayı, Eski Zbraslav manastırını ( Ulusal müzenin Asya sanatı kolleksiyonu ) gezebiliriz.
 
Yine günlük gezilerle Marienbad ve Karlsbad / Karlovy vary  ( kaplıca bölgesi ) gezilebilir.

 

      Prag yakın bölgeler haritası

sehirdısımap

 
 

PRAG ŞEHİR MERKEZİNE YAKIN BÖLGELER 

 
 

1 – Mozart Müzesi / Bertramka :

mozartmüze

Bölge Mozartova 169 ▬ Ulaşım : Metro line B – sarı hat < Andel >, Tramvay (Andel) 9-10-15-16
▬ Ziyaret : hergün, saat 09/17

 

Merkeze uzak olmakla beraber bu ev, 17 yy da çiftlik evi iken sonra villa eve dönüştürülmüştür.Mozart , Don giovanni eserini burada çalışmıştır.Yazları resitaller verilen bu müzede sanatçıya ait sergi bulunur.

 

2 – Olsany Mezarlığı / Olsanske Hrbitovy :

olsany mezar

Bölge : Vinohrdadska 153, Prague ▬ Ulaşım : Metro line A < Zelivskeho >, Tramvay (Zelivskeho) 5-10-11-16

 

3 – Zizkov :

vitkov_zizka

Bölge : Jiriho z podebrad, Zelivskeho ▬ Ulaşım : Metro line A < Zelivskeho >, Tramvay (Zelivskeho) 5-10-11-16

 

4 – Letna Parkı / Letenske sady :

* Letna parktan Vltava & köprüler

Letnaparktan vltava

Bölge : Na porici 52, Adres:  Letenské sady, Praha 7 ▬ Ulaşım : Metro line A < Malostranska & Hradcanska > , Tram . 2-8-18-20-22-25-26

 

Vlatava nehrine yamaçtan bakan bu kark dinlenmek amaçlı en iyi alanlardan biridir.Stalin’in büyük bir anıtının bulunduğu ( 1955 yapım tarihli anıt 1962 havaya uçurulmuştur ) parkta atlı karınca ve eğlence mekanları , restoranlar bulunur.

respovi

Letna Park’ta ( Hanavasky pavilion restoran ) , Prag manzaralı güzel bir yemek yiyebilirsiniz ( $$$)..

 

5 – Ulusal teknik Müze / Narodni technicke muzeum :

narodni-techniicke-muzeum

Bölge : Kostelni 42 ▬ Ulaşım : Tram (Letenské náměstí) 1-8-12-25-26 ▬ Ziyaret : Salı – Pazar / 9 -17

 

6 – Ticaret Fuarı sarayı / Veletrzni Palac :

ticaretfuarsarayı

Bölge : Veletrzni Palac, Dukelsky hrdinu 47 ▬ Ulaşım : Metro C < Vltavska > , Tram (Vltavska) 1-12-14-25 ▬ Ziyaret : Salı – Pazar / 9 -17

 

7 – Sergi Alanı & Stromovka Parkı & Holešovice/ Vystaviste a Stromovka :

vystavis

Ulaşım : Metro C (Nádraží Holešovice), Tram (Výstaviště Holešovice) 6-12-17 ▬ Ziyaret : her gün / 10 – 23

 

1890 larda yapılan sergi alanı günümüzde de ticari fuarlar , sanat ve sportif faaliyetler için kullanılmaktadır.İçinde yer alan Lunapark alanı ile ayni zamanda eğlence merkezidir.Sergi alanının batısında yer alan büyük bir park vardır.Stromovka , ağaçlık yer anlamına gelmektedir.Bölgede Karel köprüsünde de yer alan orjinal heykellerin bulunduğu Yazıtlar galerisi gezilmeye değerdir. Eğer Prag için nostaljik tramvaya binmek isterseniz kalkış durağı bu alanda bulunacaktır (hafta içi) , unutmayın!..

 

8 – Troja sarayı / Trojsky Zamek :

trojasaray

Bölge : U trojskeho zamku 1 – praha 7 ▬ Ulaşım : Bus 112 (Zoologická zahrada) ▬ Ziyaret : Salı –paz. / 10 – 17 * Önceki sayfada anlatılmıştır!..

 

9 – Hayvanat bahçesi / Zoologicka Zahrada :

zoo

Bölge : U trojskeho zamku 1 – praha 7 ▬ Ulaşım : Bus 112 (Zoologická zahrada) ▬ Ziyaret : Salı –paz. / 10 – 17 * Önceki sayfada anlatılmıştır!..

 

10 – Brenov Manastırı / Brenovsky Klaster :

brenovmanastır

Bölge : Marketska ▬ Ulaşım : Tram no 22-25 (Břevnovský klášter)

 

11 – Beyaz dağ ve Yıldız av köşkü / Bila Hora A Hvezda :

bayazdağ

Bölge : Hvezda ▬ Ulaşım : Metro A (Nemocnice Motol), Tram no 22-25 (Obora Hvězda)

 

12 – Zbraslav Manastırı / Zbraslavsky Klaster :

zbraslavmanastır

Prag’ ın 16 km güneyinde yer alır..

Bölge : Zbraslav Ke Krnovu ▬ Ulaşım : Bus. 129-240-241-246-247-318-338 (Zbraslavské náměstí) ▬ Ziyaret : Salı – Pazar / 10 -18

 
 
 

PRAG ŞEHİR DIŞI 

Prag şehir dışının ilgi çeken yerlerinden biriside Bohemyanın ortaçağ kaleleridir.Bu bölgelere düzenli olarak turlar bulunur.

 
 

1 – Veltrusy Şatosu / Veltrusky Zamek  :

Pragın 20 km. kuzeyi.Smichov’dan Kralupy nad Vltavou’ya trenle , sonra otobüsle yolculuk..

 Veltruskyzamek

 

2 – Karlstein Kalesi / Karlstejn :

Karlštejn 172, 267 18 Karlštejn, Çek Cumhuriyeti

Prag’ın 25 km. güney batısı. Smichov’dan Karlstejn ‘a ( kaleden 1.5 km ) trenle yada Andel’den Karlstejn ‘a ( kaleden 1 km ).

 karlstejn

 

3 – Konopiste kalesi :

Konopiště 1, 256 01 Benešov, Çek Cumhuriyeti

Prag’ın 40 km. güney doğusu. Hlavni Nadrazi’den Benesov’a trenle, sonra otobüs yolculuğu..Özellikle çocuklar için güzel bir mekan..Canlı ayıların bulunduğu büyük bir bahçe ve manzara ( bilgi için ) p.tesi hariç nisan – kasım hergün kale ziyarete açıktır.

konopiste

 

4 – Krivoklat Kalesi :

Křivoklát 93, 270 23 Křivoklát, Çek Cumhuriyeti

Prag’ın 45 km. batısı. Smichov’dan Krivoklat’a ( kaleden 1 km ) tren yada , Andel’den otobüsle..

krivoklat

 

5 – Kutna Hora , video :

Kutna Hora

Bone Church (Sedlec’in iskelet kilisesi ; Geniş bir mezarlığın ortasındaki Katolik kilisesinin duvarlarında kurukafa yığınları yükseliyor. Dev avizesi kulak, uyluk, leğen kemiklerinden yapılmış. Kilisenin görüntüsü kadar öyküsü de şaşırtıcıyapı Çek Cumhuriyeti’nin Kutná Hora şehrinde bulunan bir kilise ve şapeldir). ☟

kutna_hora1

Prag’ın yaklaşık 70 km doğusunda yer alan bu Ortaçağ kasabası UNESCO Dünya Tarih Mirası listesindedir. Bir yerleşim yeri olarak tarihi daha eskilere dayansa da kasabanın önem kazanması 13. yüzyıla, bölgede gümüş madenciliğinin başladığı döneme rastlar. O dönemlerde Avrupa’nın toplam gümüş üretiminin 3′te 1′i Kutná Hora’dan sağlanıyormuş. Gümüş madenciliğinin bölgeye getirdiği zenginlik, bir dönem Kutna Hora’yı ekonomik, kültürel ve politik anlamda Prag ile yarışır hale getirmiş. 16. yüzyılda gümüş madenciliğinin durması kasabanın güç kaybetmesine neden olmuş.

vystavis

Gotik, Rönesans ve Barok mimariye sahip, bu iyi korunmuş Ortaçağ kasabasında görmeye değer birçok yapıya rastlayacaksınız. Şüphesiz bunlar içinde en ilgi çekici olanı, Kutná Hora’ya 2 km uzaklıkta bulunan Sedlec Köyü’ndeki Kostnice Ossuary (Kemik Kilise / Bone Church). Efsaneye göre Sedlec Manastırı Başrahibi Heinrich, Çek Kralı II. Otakor tarafından 1278’de kutsal topraklara, yani Filistin’e elçi gönderilir. Görevini tamamlayan Heinrich, Kudüs’ü terk ederken, İsa’ın çarmıha gerildiği Golgotha’dan bir avuç toprak alır. Seldec’e dönüşte toprağı Kunta Hora’daki kilisenin mezarlığına serper. Böylece mezarlığın kutsal toprakların bir parçası olduğu varsayımı üzerinde görüşler artar. O yıldan sonra, mezarlık büyük bir üne kavuşur. Önce çevresindeki kasabalardan, sonra uzak kentlerden, komşu ülkelerden pek çok kişi buraya gömülmek ister. 14’ncü yüzyılda veba salgını başladığında, mezar sayısı katlanarak artar. Sadece bu salgında 30 bin kişi ölür. Ardından 1421’deki Husit Savaşları gelir. Husitler, kiliseyi basıp 500 keşişi öldürmekle kalmaz, yapıyı tahrip eder. Tüm savaş kayıpları Kunta Hora’ya defnedilir. Mezarlık alanı 35 hektara çıkar.Savaşın ardından yıkık binanın onarımını Schwarzenberg Ailesi üstlenir. Hem yapıyı onarmak hem de mezar sorununa çözüm bulmak gerekmektedir. Hıristiyan geleneğinde yüzyıllardır uygulanan yönteme başvurulur. Mezarlardan çıkarılan iskeletler için bir şapel yapılır.

kutna

Kemiklerin saklandığı salona osteofilakio adı veriliyor. 19’ uncu yüzyılda kilisenin birkez daha restorasyonu gündeme gelir. Bu kez oyma ustası Frantısek Rınt, çok farklı bir yöntem önerir. Schwarzenberg Ailesi’nden onay alınca, hayal gücünü kullanıp, mezardan çıkardığı 40 bin iskeleti temizler, birbirinden ilginç tasarımlar oluşturur. 1870’ de, Seldec Kostnice, yani Seldec’in kemik kilisesi açılır.40 bin kişinin kemikleri devasa büyük 6 adet piramitte toplanmış ve bugün hala bu piramitlerin dördü ayaktadurmakta. Kilisenin içinde, Schwarzenberg Ailesi’nin kemiklerden yapılmış bir arması bulunuyor. Armanın sağ alt kısmında bir kafatası yerleştirilmiş. Yanıbaşındaki karga iskeletinin gagası, kafatasının gözünün içinde. Bu figür, Schwarzenberg Ailesi’nin 1591’deki Raab Savaşı’nda Osmanlı’ ya karşı kazandığı zaferin simgesi olmuş!. Osmanlı’dan bir kalenin bile geri alınması önemlidir. Bu nedenle Schwarzenberg Ailesi kendisini kahraman ilan eder, başarısı kargayla sembolize edilir!?.

Bilgi notu : Sedleč Ossuary’nin ‘Kemik Kilisesi’ Kutná Hora şehir merkezinin dışında yapılmıştır, eğer trenle varırsanız, Kutná Hora’nın ana tren istasyonundan güneye 800 m. yürüyüş mesafesindedir. Prag Florenc Otogarı’ndan otobüsle yaklaşık bir saat 15 dakika sürüyor. Yine (metro hattı C) Háje istasyonuna gelip, 3 € karşılığı otobüsle 100 dk. dolayında varabilirsiniz. En iyi seçenek → Prag Hlavni Nadrazi Garı’ndan trene binerseniz (tek yön 5 €), 1 saatte ulaşıyorsunuz < Ceske Drahy demiryolları tarafından işletilen ve saat başı kalkan R 975 treni >. (Kilise girişi : yetişkin/İndirimli 50/30 CZK; genelde saat 8:00’ dan 18:00’ a kadar açık – Kışın erken kapanıyor!).

 

Kutná Hora’da görülmesi gereken diğer yerlerden bazıları:

•Cathedral of Our Lady (Chrám Nanebevzetí Pany Marie)
•St. Barbara Church (Kostel Svaté Barbory)
•Sedlec Ossuary (Kostnice Sedlec)
•Church of St. James (Kostel sv. Jakuba)
•Church of St. John Nepomuk (Kostel sv. Jana Nepomuckého)
•Church of Ursuline Convent (Kostel Kláštera Voršilek)
•Jesuit College (Jezuitská kolej)
•Italian Court (Vlašský dvůr)
•Marian column (Morový sloup)

 

Nerede Yemeli (nette en çok önerilen yer – ben gitmedim!) : Pivnice Dačický (Adres: Rakova 8 ; ana yemekler 110-250 CZK; Ziyaret → saat 11:00-23:00)

➤ Restoranı İnceleyin

 

Ulaşım : Kutná Hora’ya otobüs veya tren ile** günü birlik gitmek mümkün. 110 CZK karşılığında, Prag’da “Hlavni nadrazi” den trenlere binip yaklaşık 1 saat sürecek yolculuğun sonunda “Kutná Hora město” durağına ulaşabilirsiniz. İndiğinizde merkeze varabilmeniz için kısa bir yürüyüş yapmanız gerekecek. Yada buradan aktarmalı 25 CZK verip, 1 yada 7 no.lu otobüsle 5 dk. da ulaşın. Diğer bir seçenek de “Kutná Hora hl.n.” durağında inmek. Burası Sedlec’te bulunan Kemik Kilise’ye 10 dakika yürüme mesafesinde bulunur. Kemik Kilise ile Kutná Hora arası yürümek için biraz uzun bir yol vardır. Bu yolu yerel otobüs veya trenlerle hızlıca ve ucuza gidebilirsiniz.

Florenc Terminali’nden kalkan otobüslerle de 150 CZK karşılığında 60-90 dk. da Kutná Hora’ya varmanız mümkün. Florenc Terminaline metro B ve C hatlarındaki Florenc durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Prag’dan Kutná Hora’ya günübirlik turlar da mevcut. Bu turların fiyatları 40-50 € civarında…

Kutná Hora, küçük bir kasaba ve bu sebep ile konaklama olanakları sınırlı. Kutná Hora ‘da konaklayabileceğiniz yaklaşık 16 adet otel bulunuyor.

* Kaynak : tr.holiguide.com

 
 

6 – Karlsbad / Karlovy vary , video :

Prag’ın 130 km Batı’sında yer alan Karlovy Vary bir kaplıca şehri. Zaten adı da buradan geliyor: “Karl’ın Banyosu (Charles’ Bath)”… Kaplıcaları kadar mimarisi ve doğasıyla da ilgi çeken şehir 1370 yılında, daha önceleri burayı av bölgesi olarak kullanan IV. Charles tarafından kurulmuş. Bir kış günü kral, geyik avındayken buradaki kaplıcaları farkeder ve buraya bir şehir kurulmasını emreder.

Nazım Hikmet, Karl Marx, Mozart, Beethoven, Freud vede M.Kemal Atatürk bu şehri ziyaret etmiş ünlü isimlerden sadece birkaçı… Atatürk 1918 yılında geçirdiği bir rahatsızlığın ardından doktor tavsiyesiyle Karlovy Vary’ ye gelir ve burada Karlsbad Plaza adlı otelde kalır. Atatürk’ün kaldığı oda daha sonra küçük bir müzeye dönüştürülmüş. Kentte ayrıca Karl Marx adına da bir anıt bulunmaktadır. Düzenli ziyaretçilerden biri de, kenti de bir o kadar çok seven Johann Wolfgang Von Goethe’ymiş ve yaşamı boyunca şehri 13 kez ziyaret etmiş. Pek çok ziyaretçi gelmiş olsa da, bugün sadece Sigmund Freud ve Atatürk anısına kaldıkları otellere plaket asılmış ve anıları hâlâ yaşatılıyor.

Karlovy Vary’nin ziyaretçi sayısını artmasına sebep olan diğer bir etken ise; her yılın Ağustos ayında düzenlenen Karvlovy Vary Uluslararası Film Festivali.

 

Karlovy Vary’de görmeniz gereken yerlerden bazıları:

•St Peter ve Paul Ortodoks Kilisesi
•St Lucas Kilisesi
•Jan Becher Müzesi
•Diana Lookout Tower (Diana Gözetleme Kulesi) – Funiküler ile ulaşın!
•Karlovy Vary Müzesi

 

Kenti ikiye bölen nehirin iki yakası, rengaren eski evler ve nehir üzerinde köprülerle şekillenmiştir.
Termal suyu dışında < kentin diğer ünlü Vřídlo > ; içinde % 38 alkol olan likör tarzı içeceği ( halk eskiden ağrı kesici olarak kullanırmış ) olan Becherovka denilen bir içkisi de meşhur.

Ayrıca Bohemia kristali, porseleni ve granad adlı taşı ile beraber ince kağıt helvalarıyla da ünlüdür.

 

Karlovy Vary’de gezilecek yerler

Şehir kolayca yürüyerek gezilebilir konumdadır.Kısaca ;

moser

✓ Cam denince Moser glass akla gelecektir; Karlovy Vary, Kpt. Jaroše 46/19..web ; Çek oymacı Ludwig Moser’ in 160 yıl önce cam ve kristale hayat sunduğu, cam üfleme gösterileri yapılan ve tarihi parçaların sergilendiği, ünlü cam imalatçısına adanan müze. Müzenin bir bölümü Moser’ın eşyalarını içeren kısım. Müze Ptesi-Cuma 8:00-17:30, Ctesi 9:00-15:00 arası açık: Müze girişi → 130 CZK, Müze + Cam Fabrikası → 300 CZK.

✓ Çek porselenlerinin ünü malum. Özellikle “Thun Karlovy Vary” porselenleri pek çok kişiyi kendine çekiyor. Çekya’nın genelinde bulabilseniz de bu şehirde fiyatları daha ucuz, ancak yinede hesaplı olmayabilir!

✓ Jan Becher Müzesi, Karlovy Vary, T.G. Masaryka 57 – web ; ‘Becherovka’ nın, 200 yıllık öyküsü olan bitki likörünün yapımından depolanmasına kadar öyküsü izleyin.Müze salı – pazar: 9:00-17:00 arası açıktır, Giriş: 180 CZK.

✓ Grandhotel Pupp: Karlovy Vary merkezinde, Mirove Meydanı yakınında 1895’te inşa edilmiş, Diana Gözetleme Kulesi yanıbaşı ve Karlovy Vary Belediye Tiyatrosu ile birkaç dakika mesafede hizmet veren bir otel. Otel ayrıca Karlovy Vary film festivalinin yıldızlarını da ağırlamaktadır (Her yıl haziran ayı sonu ve temmuz başında, Orta ve Doğu Avrupa’daki en prestijli film festivali Karlovy Vary’de ziyaretçileri ile buluşmakta).. Ve James Bond’ un “Casino Poyale” filmine ev sahipliği yapmıştır. web

✓ Şato Tepesi – Şato Hamamı bina kompleksi ile birlikte geliştirilmiş ve birleştirilmiş. Yapısı mimar Ohmann tarafından tasarlanmıştır.

✓ Diana gözcü noktasına teleferik ; tüm şehrin 360 derecelik panoramasını sunan yolculuk..

✓ Aziz Peter ve Aziz Paul’un Rus Ortodoks Kilisesi, Moskova Ostankino’daki katedralle aynı stilde inşa edilmiştir.

✓ Belediye Tiyatrosu ; Fellner ve Helmer tarafından tasarlanan mimari yapı.15 Mayıs 1886’da Mozart’ın Figaro’nun Düğünü performansıyla ilk perde açılıyor. Tiyatronun süslemeleri ünlü Viyana sanatçıları Gustav ve Ernest Klimt kardeşler ile birlikte Franz Matsch tarafından yapılmış. Gustav Klimt aynı zamanda tiyatronun perdelerini de elle boyamış. Bu yüzden Karlovy Vary’de Gustav Klimt’in çok ayrı bir yeri vardır.

✓ Karlovy Vary kağıt helvaları geleneksel ve çok popüler. Bugünkü gofretlerden büyük ölçüde farklılık gösteren ilk örnekleri 1800’den önceymiş.

✓ Yılbaşı Evi : yılbaşı kurabiyeleri, mumlar, müzikler ve Noel Baba ile tüm yıl boyunca ziyaret edebileceğiniz yılbaşı evini hazırlamışlar.

 

Karlovy Vary’ye Nasıl Gidilir?

Karlovy Vary’ de iki tane tren istasyonu bulunmakta. Bunlardan biri, hemen otobüs terminalinin yanında olan Dolní Nádraží. Diğeri ise şehir merkezinin kuzeyinde yer alan ve merkeze 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Horní Nádraží. Bu istasyona 11,12, 13 numaralı otobüslerle de ulaşım mümkün. Prag’da “Hlavni nadrazi”den ayrılan trenlere binip 3 saatten fazla sürecek yolculuğun sonunda Horní Nádraží’ye ulaşabilirsiniz. Bu yolculuğun bedeli 350-500 CZK (~14 €) dolayındadır.

 

Diğer bir seçenek de Karlovy Vary’ye Florenc Terminali’nden saat başı kalkan otobüslerle gitmek. Otobüsle yolculuk hem daha ucuz hem de daha hızlı.Yol üzerinde Dejvicka İstasyonu’nda ve havalanında ödeme talep edilmektedir. Yolculuk süresi 2 saat 15 dakikadır (trafik olduğunda 2.5 saat)(~150 CZK /6 €).

 

Tabi ki Prag’dan günübirlik bir tur ayarlayıp Karlovy Vary’ye gitmek de mümkün. Kişi başı ortalama 60 Euro tutarındaki turların süresi yaklaşık 10 saat.

 
 

Detaylı ulaşım bilgisi – 2019 :

A ) Tren ile :
En iyi ve en kolay ulaşım seçeneği trendir.Prag’taki Hlavni nadrazi – hl.n. ( Prague Main Railway Station / Prag Ana Tren İstasyonu ) üzerinden yolculuk başlar.Tren Karlovy Vary için doğrudan bir bağlantı aracıdır.Tren yaklaşık 3,5 saat yol alır (236 km. lik demir yolu) ; Ücret : 350-500 CZK (~14 €) dolayındadır. < 2 kişi üzeri gruplara, 15 yaş altına , gidiş dönüşe indirimi var ! >

 

Prague Main Railway Station / Prag Ana Tren İstasyonu nerededir?

Adres: Wilsonova 8 , 120 00 Praha , CZ
Açık: her gün , 03:25-00:35
Tel: +420 224 214 886, +420 224 217 948
Günlük valiz emaneti : 2 € / 50 CZK
Bilet : Ana tren istasyonundan gişelerden ..

 

Ana istasyona – Main Railway Station – Ulaşım seçenekleri :

• Hlavní Nádraží, Metro line C ( red ) inin..
• Railway station Praha Holešovice ( 2. Büyük tren istasyonu – Uluslar arası trenler < Almanya vs. > buradan kalkar ) Holesovice metro ve tren istasyonundan 2 istasyon sonradır ( Metro C )
• Tram no. 5-9-15-26, ana tren istasyonu (Main Railway Station – Hlavni Nad.) yakınından geçer
• Hava alanından direk bağlantı ile ( airport express bus ) ana istasyona ulaşılabılir..

 

B ) Otobüs ile ;

Daha hızlı ve ucuz seçenektir.Saat başı kalkar – içecek servisi ücretsiz. Rahat bir yolculuk sunar..145 km. lik kara yolu : yaklaşık 2 saat .. ~150 CZK /6 € tam bilet ücretlidir.

Kalkış : Florenc otobüs terminali ( Uluslar arsı otobüsler buradan kalkmakta )
Adres: Krizikova 6, Praha 8
Florenc (B / C hatları kesişim) metro istasyonu yanı
Platform 99 ‘dan hareketle..Son durak ( Karlovy Vary bus terminal )

Otobüs (studentagencybus) bilet ara
Otobüs (FlixBus) bilet ara

Not : Otobüs yolculuğu daha kısa sürse bile, tren tercihiniz yol boyu tablo gibi manzaraları fotoğraflamanız açısından imkan sunacaktır..Yazın otobüs biletini erkenden alın!

 

Karlvy Vary ‘de konaklayabileceğiniz irili ufaklı 150 civarında otel bulunuyor.

Hostel / tıkla

Otel / tıkla

 

Bir başka gezi alanımız….

7- Marienbad / Marianske Lazne :

marienbad

Prag’ın 170 km. batısı ..

 
 

8 – Terezin Memorial – Theresienstadt , video ;

marienbad

Terezin, 18.yy’ ın sonunda Prusya’ya karşı krallığın korunması için orduya ait pratik bir kale sistemi aslen İmparator II. Joseph tarafından inşa edilmiş ve eski garnizon kasabası tamamen değiştirilerek, II. Dünya Savaşı sırasında bir Yahudi Getto’su haline dönüştürülmüştür.Savaşın sonuna kadar 150.000 Yahudi Terezin’den geçmiş ve diğer 35.000’i hastalıktan ve açlıktan ölmüştür. Aynı zamanda Almanlar, Kızıl Haç ziyaretçilerini bunun gelişen bir kültürel ve ticari merkez olduğuna ikna ederek Terezin’i saptırılmış propaganda amaçlarıyla kullanmışlardır. Şimdi Terezin, binlerce Yahudi’nin öldüğü İkinci Dünya Savaşı’nın karanlık geçmişini anımsamaktadır.

Bölge 24 -26 aralık, 1 ocak hariç her gün açıktır.

 
 

Terezin Anıtında Görülecek Yerler ;

Küçük Hisar 18. yüzyılın sonlarında Elbe ve Ohre nehirlerinin birleştiği noktaya yakın bir yerde surlar ile oluşturulan kalenin bir bölümü olarak inşa edilmiş. İsmi de Mariya Terezya’nın şerefine Terezin konulmuş.Nazi terörü nedeniyle mevcut hapishaneler dolunca Küçük Hisar’da Prag Gestapo’sunun cezaevi kurulmuş. Nazi rejimine karşı çıkanlar burada tutulmuş, Küçük Hisar toplama kamplarına gönderilecekler için geçiş noktası olmuş.

Eski mahkumların ailelerinin girişimleriyle 1947’de Terezin Anıtı oluşturulmuş. Hürriyet, demokrasi, insan haklarının çiğnenmesinin ürkütücü sonuçları bu anıtla hatırlatılmaya çalışılmış.

Theresienstadt Toplama Kampı, diğer toplama kamplarından işlevi ve barındırdığı kesim sebebiyle farklılık göstermektedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Çekoslavakya’nın sınırları içerisinde bulunan, bugün ise Prag’dan yaklaşık bir saat uzaklıkta yer alan Terezin şehri, bu kampa ev sahipliği yapmakta ve pek çok turist çekmektedir.Theresienstadt, savaş esnasında, propaganda amaçlı, Yahudilerin aslında harika koşullarda yaşadıklarını gösteren belgesellerin çekilmiş olduğu yerdir. Bu kampta pek çok çocuk yaşamış ve ölmüştür. Binlerce bebek düzgün beslenemediği için, soğuktan, kötü koşullardan ölmüştür. Bu kampın tutsaklarının neredeyse tamamı öldürülmek üzere Auschwitz veya Majdanek’e gönderilmiştir.
Kampın girişindeki devasa Davud Yıldızı şeklindeki anıt gelenlere oranın kocaman bir mezarlık olduğunu hatırlatıyor…Giriş kapısından hemen sonra mahkumların kayıtlarının tutulduğu kayıt ofisi var. Kayıtları tutan W. Schmidt savaş sonrası yargılanarak idam edilmiş.Bunun yanında acımasızlığıyla ün salmış hapishane müdürü Heinrich Jöckel’in ofisi var. Kendisi 1946’da yargılanıp idam edilmiş.Arbeit macht frei (çalışmak özgürleştirir) yazan kapıdan geçerek toplu hücrelerin olduğu bölüme geçiliyor.Ve 50 m. lik dar alandan ulaşılan ölüm kapıları..
Küçük Hisar’ın dışında ise, mahkumların yakıldığı krematoryum ve Nazi’lerin toplu mezarlarından çıkarılmış olanlar için 1945’te yapılmış Ulusal Mezarlık vardır.


 
Giriş: Hem Getto Müzesi hem de Küçük Hisar için kombine bilet 220/150 CZK (Kombine bilet – 220 CZK → Bu fiyat için Küçük Kale, Getto Müzesi ve Magdeburg Kışlası’nı ziyaret edebilirsiniz)(Ücret – Tarifeye Bakın).
 

Terezín’den sadece birkaç km uzaklıktaki Litoměřice kasabası ayrıca ziyaret etmeye değerdir. Şarabıyla bilinen, River Labe’de bulunan en eski Çek kasabalarından biridir.

 

Prag’dan buraya ulaşım :

Terezin, Prag’ ın 60 km kuzeyinde vede Litomerice kasabasına sadece 8 km uzaklıkta bulunmaktadır.Yol, Dresten güzergahındadır.

İpucu: Buraya Online bir günübirlik gezi rezerve edin. Online katalog ve tarifelerde arama yaparken ; Terezín (LT) olarak arayınız !

 

Otobüsle: Florenc istasyonundan (Limomerice yönü; her gün ortalama altı otobüs)

Arabayla: Dresden’e doğru Prag’ın kuzey dışına doğru ana otoyol E55 üzerinden gidin. Terezin çıkışı işaretlerini arayın.

Ziyaret : Açılış saatleri: Nisan—Ekim her gün 9:00-18:00; Kasım—Mart her gün 9:00-17.30.

 
 

Ulaşım detayı :

Bulunduğunuz yerden Václavské metro durağına gidin ve kırmızı (C) hattına binerek 4 durak sonra Nádraží Holešovice durağında inin..

➤ Terezin ulaşım seçenekleri
 

İstasyon çıkışı otobüs firmaları ile sizi karşılar.Eski şehrin Vlatava nehir karşısındaki 7 numaralı otobüs istasyonundan kalkan otobüsler (Prague–Terezin Mala Pevnost bus line – küçük otobüsler) ile ulaşım en uygunu olacaktır.(Saat başı haraket ile – saat 18 – 20′ e kadar)..Bunlardan birisi ; AMSBus işletmesi. Tam bilet tek yön 105 CZK (3.82 € – 2020, Bazen yer için rezervasyon gerekebilir ! Dikkat). AMSBus işletmesi – Bakın

 
Terezin için ilk durak ; küçük kale girişi oto park alanıdır. 2. durak ise ; Terezin ana meydanın da turist info. yakınındadır (Getto Müzesi yanında).
 
Dönüş için her saat başı, saat 17′ e kadar araç bulabilirsiniz.. Turist info.dan dönüş saatlerini alın ..Tek yön yol yaklaşık 1 saat kadardır.
 
Prag’dan ulaşım tren ile de olabilir. Prag – Masarykovo n. durağından, Bohusovice nad Ohri istikametine tren ile ulaşım imkanı mevcut. Bu durak Terezin den yaklaşık 5 km uzakta bırakır. Buradan aktarma yapılacak!.. Kısa ve direkt ulaşım için Otobüsü tercih edin !
 

Yada Prag merkezli turlar ile ortalama 6 saat süren (2 saati çift yönlü otobüs yoluna ait) geziye katılın.Salı ve perşembe hariç diğer günler/günler değişebilir! ; Old Town Square’ dan < Staroměstské náměstí > saat 09-15 kalkışla/saatler değişebilir!, aperatif yemek dahil ; tam 1200 Czk ( 48 € ) / indirim : 1000 Czk (yol + yemek + ören yeri girişler dahil) (Martin Tour, Stepánská 61, Prague 1 < tel. 224-212-473; web > (yada ; Wittmann Tours, Novotného lávka 5 Prague 1 < tel. 222-252-472 > Web ).

 

Terezin haritası

terezinmaps

➤ Terezin – Daha Fazla & Bilgi için / tıkla

 
 

9 – Plzeň ve Pilsner Bira Fabrikası , web

Prag’ın 90 km. güney batısında yer alır..


Pilsen denince çoğumuzun aklına ilk gelen şey tabii ki bira oluyor.

Pilsen (Plzeň) Prag’ a 1 saat uzaklıkta, Çek Cumhuriyeti’nin 4. büyük şehri ve tarihte 10. yy yer bulmaya başlamış. 13. yy’da Kral II.Wenceslaus’ un (Václav II.) emriyle Yeni Pilsen şehri kurulmuş.

Otobüs terminali merkeze yürüme mesafesinde ve karşısında çok bilinen bir araba markası olan Škoda’nın eski bir üretim tesisi bulunuyor. Emil Škoda, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun en önemli savunma sanayii fabrikası olan Škoda Works’ü Pilsen’de kurmuş.

Rengarenk binaların arasından geçerek karşınıza “Teşekkürler Amerika” anıtı çıkacaktır. Pilsen halkı, 6 Mayıs 1945’ te Amerikan ordusunun gelmesiyle Nazi istilasından kurtulmuş.Anıt bu amaçlı.Buralar artık Pilsen Eski Şehir Merkezi sayılmakta.

Ünlü besteci Bedrich Smetana Pilsen’de okumuş ve birçok bestesini de burada yapmış. Anısına Smetana Parkı’nda heykeli yer alıyor. Parkın yanındaki Araştırma Kütüphane’si ve az ileride Aziz Bartholomew Katedrali’nin bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’na (Náměstí Republiky) var. Burası Bohemya’nın en yüksek katedrali (103m)(Manzara sunar!). Meydanda Ondřej Císler tarafından tasarlanmış altın çeşmeler mevcut.

Katedralin yanında Avrupa’da kara vebanın yayıldığı dönemde, 1681 yılında yapılmış Veba Sütunu (Plageu Coloumn) ve yolun hemen karşısında Rönesans stilinde Belediye Binası (City Hall) yer alıyor.

Şehir meydanında sıklıkla yaz aylarında çiftçi pazarları kuruluyor ve festivaller düzenleniyor. Pazarlarda meyve-sebzenin yanı sıra bölgesel ürünler (bal gibi) ve Çek lezzetlerini bulabilirsiniz.

 
Sonraki durak ; Pilsner Urquell Bira Fabrikasıolacaktır. Şehir çok büyük değil ve yürümeyi sevenler hoş zaman geçirebilir.
 
Pilsner Urquell Bira Fabrikası:

Şehirde bira yapımı 700 sene öncesine kadar gidiyor. Herkes kendi birasını yapsa da kaliteyi arttırmak için 1842 yılında ilk bira fabrikası olan Pilsner Urquell kuruluyor. Bavyeralı meşhur biracıbaşı “Josef Groll” çağırılıyor ve ilk bira üretimi yapılıyor.
Bira fabrikası sadece rehberler eşliğinde geziliyor. Tur boyunca şişeleme fabrikası (kapasitesi saatte 60 bin şişe ya da teneke kutu, bira üretiminde kullanılan hammaddelerin tadımı (maya, şerbetçiotu, malt ve Pilsen’in yumuşak içimli suyu), bira üretiminin aşamaları ve son olarak da herkesin en baştan beri merakla beklediği bira mahzenleri kısmı görülebiliyor.
 
Pilsen gezimiz bu kadarla bitmiyor:
 
✓ Büyük Sinagog (The Great Synagogue 1892) Avrupa’daki 2. büyük sinagog olma özelliğini taşıyor. Günümüzde konserler için de kullanılıyor.

✓ Büyük Tiyatro binası (Great Theatre)

✓ Batı Bohemya Müzesi (West Bohemian Museum)

✓ Tarihi Yeraltı (Pilsen Historical Underground)

✓ Pilsen Bira Festivali-Ekim ayında düzenleniyor.

✓ Kukla Müzesi – Pilsen birçok kukla ustasına ve karakterine ev sahipliği yapmış. 2016 yılından bu yana da Unesco Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

 

10 – Český Krumlov , web1web2Video 

Prag’ın küçük kardeşi , Çek Cumhuriyetinin ( Bohemya ) incisi olarak görülen şirin bir kasaba..Bu güzel Güney Bohemya ilçesi Prag’ın 180 km uzağında bulunmaktadır ( Avusturya sınırına yakın ). Kendi orta çağ doğasını hala koruyan birkaç taneden biridir…Kayıtlarda, 1253’lerde Crumlovia veya Crumlovium ismi ile anılan Cesky Krumlov, ismi ise şimdiki adıyla 1309 yıllarında anılmaya başlanmış.

Tarihi merkezi 1992 UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde yer almıştır. İlçeye kent simgesi – Kale ve Aziz Vitus’un kilisesi hakimdir. Kale, biraz orta çağ hisarı, biraz şato görünümlüdür. Ve ilçeye tepeden bakan bir uçurumun üzerine ihtişamla yerleşmiştir. Bu arada, Çek Toprakları üzerindeki ikinci en büyük kaledir (Prag Kalesi’nden sonra). Bu görkemli kalenin iç mekanını ve bunun yanı sıra romantik dar sokakları ve yeniden yapılmış orta çağ evlerini görmeden dönmeyin. Kale Gotik, Rönesans ve Barok öğelerle 13. yy civarında inşa edilmiş. Geçmişi 13’üncü yüzyılın ortalarına dayanan Cesky Krumlov Kalesi, St. Vitus Kilisesi, Marionette Müzesi yani Kukla MüzesiKenttin demirbaşları..Rehberli turlar → 1748’de boyanmış balo salonu olan Maskeler Salonu’na (Bir maskeli baloya katılan misafirlerin figürleri) ziyareti içermektedir.Cesky Krumlov eski kent (old town) bölümüne motorlu araç giremiyor. Zaten sokaklar daracık ve inişli- çıkışlı. O rengarenk, çiçeklerle süslü evlerin arasında; Arnavut kaldırımlı sokaklarda gönlünüzce dolaşıyorsunuz.

Ana meydanda öne çıkan çekici kemerler ve kubbeleriyle Belediye Binasını görürsünüz. Eskiden bir Jesuit Koleji olan Latin Okulu, şimdi Růže Otel’dir. 1993’te, Egon Schiele Uluslararası Kültür Merkezi burada açılmıştır.

Český Krumlov’da düzenlenen müzik festivalleri :

Český Krumlov, yıl boyunca çeşitli müzik festivalleri sunar: The Chamber Müzik Festivali, The Early Müzik Festivali, Caz Festivali ve büyük Uluslararası Müzik Festivali, Opera ve bale severler için açık havada döner tiyatroda, Kale bahçelerinde gösteri performanslarını izleyebilir.Cesky Krumlov’a yaz aylarında gelirseniz Vltava Nehri’nde kano ve rafting yapan çok sayıda kişiyi görmeniz mümkün.Kasım ayı ; Kentin şarap festival ayı, unutmayın..


 
Ulaşım :

Florenc ya da Na Knížecí istasyonundan otobüs ile → iki saat 30 dakikaya. Prag’ın Andel metro istasyonuna gidip o durakta indiğinizde yukarı çıktığınız zaman sizi Na Knizeci bekliyor olur. Yani sizi Cesky Krumlov’a götürecek olan otobüsün kalkacağı otobüs garı… Yada ; Hlavní nádraží’den tren ile → üç-dört saat’ e ulaşım mümkün kadar (České Budějovice’de aktarma var!)

** Şehrin içinde otobüslerin durduğu iki durak varmış. Birincisi Kale, diğeri ise şehir merkezi. Önerilen sadece gezmeye geldiyseniz ve elinizde bavul vs yoksa Kale’de inip kaleden şehre doğru yokuş aşağıya yürümeniz yönünde olmakta!.. Ayrıca schuttle olarak : web1web2web3

Günlük turlar / rezervasyon

** Cesky Krumlov aynı zamanda Viyana ve Salzburg’dan da üç saat, Münih’ten ise 4 saatlik bir uzaklıkta. Bu yüzden Cesky Krumlov’a yalnızca Prag gezisine gidenlerin değil Avusturya ve Almanya turuna çıkanların da kolaylıkla ulaşabilmesi mümkün.

 
 

PRAG GEZİMİZ SONLANMIŞTIR!..Prag için istediğiniz bir menü’ ye geçin!

 
 
 
 

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir