Prag,Görülecek Yerler.4

 
 
 
 

PRAG – PRAHA – PRAGUE

MALA STRANA – LESSER TOWN GEZİ BÖLGESİ

(Diğer bölümler) 

 
 
 

Prag gezimize bu mahallenin merkezinden (Malonstranske namesti) başlamış ve merkez alanın batı kısmını (nerudova sokağı) görerek, önce Hradcany ve sonrada tarihi Prag Kalesini görüp “Eski Kale merdivenlerinden” inerek tekrar Metro A  ve tramvaylar için Malostranská durak bölgesine gelmiştik → Klarov göbeği ( Gezi haritası 6 no’lu alan ).

 

Şimdi bu mahallenin görmediğimiz doğu ve güney yakasını gezeceğiz..

 

Bölge Haritası

Küçükmahallemap2

Önemli Gezi alanları

malastranamap

Lesser Town (genel) – Görülecekler

malastranagezimaps

Lesser Town (genel) – Şematik bölge haritası

Küçükmahallemeydanmaps

Metro-Tramvay haritası –

 

Malostranská – Metro A durağının yanından, Česká geologická služba – Çek Jeoloji Hizmet binasının hemen karşısındaki “Valdštejnská” sokağına girelim (Bakınız – Gezi haritası)(sarı renkli 6 no. lu alan).


 

Batı yönünde yaklaşık 150 – 200 m. yol alınca sokak bizi dönemeçte küçük bir meydana çıkarır (Valdštejnské náměstí). Meydanda köşede yer alan 17 numaralı bina Çek Cumhuriyeti Parlamento & Senato binasıdır.

Burası Prag’ın Wallenstein Sarayının (Valdštejnský palác) kompleksinde yer alan yapılardan birisidir. Arka taraf geniş bahçe ve park alanı içerir.

Saray Hakkında : Wallenstein Sarayı (Valdštejnský palác) Prag’ da inşaa edilen Barak tarzı ilk geniş binaydı ve 1634 yılında Albrech von Wallenstein tarafından inşaa edildi. 30 yıl savaşlarında Protestanlara karşı birçok zafer kazanmış bir ordu komutanıydı ve İmparator 2. Ferdinand’ın mecburiyeti olarak kısa sürede anılmaya başladı. Bu kazandığı unvan onun için yeterli değildi ve Gözünü Bohemya tacına dikti. İmparatorun onayı olmadan düşmanla anlaşmasından sonra tutkularının kurbanı oldu.

Wallenstein Sarayı Prag Kalesini gölgede bırakacak bir binanın yapılması niyetiyle inşaa edilmiştir. Yapım 1624 yılında başlamış 1630 yılına kadar bitirilememiştir. Bu mekan için gerekli alanın büyük olması nedeniyle üç adet bahçe ve şehir tuğla fabrikanının yanı sıra 23 adet evinde satın alınması gerekmiştir. Sarayın en can alıcı noktalarından birisi Wallenstein’ın tavanda resmedilen arabadaki Mars olarak kendini gösterdiği ana salondur.

Bugünlerde ise saray Çek Senatosunun ev sahibi olduğundan önemli bir siyasi binadır. Birçok kişiyi cezbeden bahçeler muhteşem bir fışkıye ve heykellerin üzerinden bakan devasa terrenalara sahip Wallenstei’ın bıraktığı gibi durmaktadır. Gerçek olanları 1648 yılında İsveçliler tarafından çalındığı için heykeller replikadırlar. Bahçede Argonautlara ve Altın Soygununa ait sahneleri ve şövalyelerin ona olan en yüksek emirlerini canlandıran muhteşem fresklere sahip bir köşkü de bulacaksınız.

Bahçenin sonuna giderseniz bahçenin ortasında yükselen bir heykele sahip güzel bir süslü havuz göreceksiniz. Aynı zamanda Ulusal Galeriden gelen eserlerin gösterildiği eski binicilik okulunu da görebilirsiniz.Daha fazla bilgi için lütfen www.senat.cz website adresini ziyaret ediniz.
Cumartesi ve Pazar saat 10.00 – 16.30 açık ( Nisan-Ekim, saat 17.00 ‘e kadar ).

 

Saray & bahçe fotoğrafları :

Meydan 100 m. kadar mesafeli “Tomášská” sokağı ile bildiğimiz “Malostranské náměstí” meydanına bağlanacaktır. Tomášská sokağının meydana bağlanmadan öncesi yan sokak başında “Josefská 28-8” numarada ; Kostel svatého Tomáše / Aziz Thomas kilisesi bulunur.

Buradan tam bir U dönüşü yaparak geldiğimiz yönde Letenska sokağına giriyoruz (araç trafiğine açık yoldan Taş Kemer geçiti kullanarak). Yaklaşık 300-400 m. kadar yürüyerek meydandaki Klarov kavşak bölgesine yeniden ulaşıyoruz.

Bu alandan istersek yanı başımızda olan Manesuv most (köprüsü) aracılığı ile karşı yaka’ya yani Eski şehir (Old Town – Staré Město) alanına ulaşmak mümkün. Ancak biz şimdilik bu yakada kalıp, güneye ineceğiz. Ve oradan şehir merkezli Staré Město’ya ulaşacağız..

 

Bizim yapacağımız ; Klarov kavşağından “U luzického semináre” sokağına girmek olacaktır..Biz bu sokağa girelim..

Malostranskasquare

 

Ve bu sokakta ilerliyoruz..

U luzickeho seminare

* Uyarı : Bu sokağın başlarında ” Vitalis ” ismiyle eskiden kitap evi olan binada bir döviz bozdurma bürosu – küçük bir market – bulunur. Bilindiği gibi Prag’ta da komisyon oranları değişkenlik göstermektedir. Komisyon % 0 yazılarına güvenmeyiniz..Bu dükkanda – küçük hediyelikler de var ; Hem Türkçe bilen elemanı (Fikret bey, Türk vatandaşı değildir !), hem uygun döviz transferi, özellikle de TL. alması ile de dikkati çeker ( 2014 yılı için güncel bilgidir, en uygun para dönüşümünü oradan yaptım). Elinizde kalan Çek paralarınıda (Czk) küçük bir komisyonla buraya iade edebilirsiniz (isterseniz Tl alabilirsiniz)..

 

Şimdi bu sokaktan ileriye yürüyoruz.. Yaklaşık 50 m. sonra yol çatallanır..

U luzickeho seminare2

 

Sokağın yaklaşık 100 m. mesafesinde solda Franz Kafka Museum bulunur (Cihelná 2b) (web).

Prag için anlamı olan Kafka ; Varoluşçuluk ve modernizm üzerine yazan bir yazardır. Daha önce Franz Kafka hakkında hiçbir şey duymamış ve hiçbir kitabını okumamış olsanız da (Dava, Dönüşüm ve Ceza Sömürgesi gibi eserleri birçok dile çevrilmiştir), Prag’ı ziyaret ettiğinizde Kafka’nın varlığını tüm benliğinizle hissedeceksiniz. Üzerinde yazarın fotoğrafının bulunduğu tişörtler, posterler ve kupalar Prag’da her hediyelik eşya satan hemen her dükkanda bulunmaktadır.

Kafka kitaplarını Almanca yazmış olsa da, Franz Kafka (1883-1924) aslında bir Prag sakini idi. Yazar hayatının tamamını burada yaşamış ve genellikle Eski Şehir Meydanına yakında oturmuştur. Nazilerin Çekoslovakya’yı işgal etmesiyle Kafka ile ilgili bircok belge yok edildi.

Kafka Müzesi – Burada fotoğraflarda, el yazmalarında ve Kafka’nın günlüklerinde Franz Kafka’nın yaşamının ve eserlerinin izini sürebilir, aynı zamanda işitsel-görsel programlardan faydalanabilirsiniz. Yer : Hegertova cihelna, Cihelná 2 ; Ziyaret Saatleri: her gün saat 10-18.

Kafka müzesini geçin yaklaşık 50 m. yol üzerinde yürüdüğünüzde sol’ da ilginç bir sokak göreceksiniz. U Lužického semináře no. 24′ te yer alan bir restorana (Vinarna Certovka) çıkan dar bir geçit (yaya geçit lambalı sokak)(iki sokak arasında oturma bankların olduğu ağaçlık bir göbek var, tam göbeğin başlangıcında)..

Prag’ın en eski semti olan Mala Strana’da bulunan yaklaşık 10 metre uzunluğundaki caddenin genişliği ise sadece 48 santimetre. Sokağın her iki ucunda İki trafik lambası var. Trafik ışıkları, geçidin dolu olup olmadığının sinyalini vermek için kullanılıyor. Bu geçitten ayni anda 2 kişi geçemeyeceği için, girişte eğer size kırmızı lamba yanıyorsa, girmeye çalışmayın..yeşil yaya ışığı yanıyorsa yol müsaittir.

 

Bu yol ileride tekrar U luzického semináre ile birleşecektir.

U_luzickeho_seminare_map

Eğer bu sokağı sol yandan düz devam edecek olursak kendimizi Karluv Most (Charles Bridge) köprü altında buluruz. Burası “Saska” olarak adlandırılan bölge olup, cafe – restoranların bulunduğu turistik bir alandır (Gezi haritası 7 no’lu alan ). Bu meydanda ; Marionety Truhlar isimli, Prag’ın en eski tahta kukla imalathanesine bir uğramanızı öneririm ( web )( U luzického semináre 5 )..

Marionety Truhlar_prahaph

 

Karluv köprüsü ayağına gelmeden, Cihelná sokağı üzerinden ; Vltava nehrinin, Certovka = Şeytan deresi denen kolunun oluşturduğu adaya (KAMPA PARKANa Kampe) uğrayın.. dere tarihte değirmelerin çarkını döndürmüştür ve eski değirmen kalıntılarına günümüzde rastlanır. Bölgeye Prag’ın Venediği denmektedir ( Charles köprüsünün hemen yanı başı ve köprünün her iki yan alanında ).. Bolca restoran bulacağınız alan bilgileri (web), Ada müzesi ( 250 czk ), Çek sanatçı David Cerny yapımlı bronz bebek heykelleri ada için görülecek alanlardır.


 

Alternatif olacak sapma ile siz Cihelná ve U luzického semináre sokaklarının birleşmeden sonraki ilk sağa ayrılan sokağa girerek (Misenska) ;

misenskastr

ara sokaklardan (restoran- cafeler var) Dražického náměstí ‘ ye, dolayısı ile Küçük mahalledeki “Lesser Town Bridge Tower” – köprü kulesi ayağına ulaşabilirsiniz..

Drazickeho namesti

 

* Bir not : Bu bölgede iken John Lennon Wall – duvarını (Velkoprevorské námestí 490/1, 118 00 Praha-Malá Strana) görmeden uzaklaşmayın. 1980’ lerde hayranı tarafından öldürülen John Lennon – The Beatles ; hükümet karşıtı Çek göstericilerin sembolü olmuştu; bu gruplar Lennon’ın şarkı sözlerini ve diğer siyasi içerikli sloganlarını artık dünyaca ünlü olan bu duvara kazırlardı. “Barışa bir şans ver” gibi ünlü sözlerden, bu zorlu dönemi yaşayan kişilerin kişisel duygularına kadar çeşitli sözlerin kazınmış olduğu bu duvar eski zamanların önemli bir hatırasıdır. Duvar hükümet tarafından 1998 yılında beyaza boyanmıştı; bunun ardından birçok kişi duvarın önemini kaybedeceğinden ve politik yankılarının son bulacağından korkmuştu, ama bu gerçekleşmedi. İnsanlar duvar üzerine grafittiler yapmaya devam etti ve şimdi duvar eskisine benzer bir görünüm kazandığında yine eski günlerin bir hatırası olmaya devam ediyor ( video ).

praglogos4

 
 

Artık Prag’ın ünlü Charles (Karluv, Karel) Köprüsündeyiz (Lesser Town – Mala Strana ayağı)( Gezi haritası 8 no’lu alan ) .

 karluvmostmalas

 

Bölge Gezi Haritası (Lesser Town & Charles Bridge)

 karelköprümap2

 
 

Karel Köprüsü / Karluv Most / Charles Bridge  :

karluv_most1

Bölge :Malostranske namesti – praha ♠ Ulaşım : Metro A yeşil hat < Malostranska > , Tramvay ( Tram no. ) 12-22-23 ♠ Ziyaret : Kule = nisan – ekim hergün ( 10 – 18 )

 

Vltava Nehri’nin ayırdığı iki yakayı birleştiren ve dünyanın en ünlü köprülerinden biri olan Karl Köprüsü, Prag’ın en çok turist çeken noktasıdır. Kente gelen her turist bu köprüyü kullanarak Mala Strana’dan Stare Mesto’ya geçer. Körpüyü geçmenin tek yolu ise yürümektir.Yanlızca yaya trafiğine açık Charles Köprüsü (Karluv most) şehrin en popüler turistik yerlerindendir. Prak Kalesi ve Vltava Nehri için nefes kesici manzaralar sunan bu etkileyici köprüde gezinmek hemen herkesin en sevdiği aktivitedir.Köprüde insan kalabalığı istemiyorsanız en ideal fotoğraf çekilecek saat sabah saatleri yada geç saatlerdir. Sabah 9’dan akşamın geç saatlerine kadar sokaklarda dolaşırken hediyelik eşya ve kartpostal satıcılarıyla ve sanatlarını icra eden sokak müzisyenleriyle karşılaşmanız mümkündür. Hatta eve güzel bir hediyelik ve hatıra getirmek istiyorsanız, karikatüristlere portrenizi de çizdirebilirsiniz.

Prag’ın en ünlü yapısı (520 m uzunluktaki, 10 m. genişlikte) eski şehri ,küçük mahalleye bağlar.Günümüzde araç trafiğine kapalıdır.Bu önemli eser, Prag’ı doğru ve batı Avrupa arasında önemli bir ticaret yolu haline getirmiştir. Köprü başlangıçta Taç Köprü veya Prag Köprüsü olarak adlandırılmışsa da, 1870’den bu yana “Charles Köprüsü” adı kullanılmaktadır. Şu an Charles Köprüsü’nün bulunduğu yerde 10. yüzyılda bir tahta köprü, 12. yüzyılda ise Judith Bridge adında bir taş köprü bulunuyormuş. Sellerin tahrip ettiği bu köprülerin yerine yapılacak yeni köprünün temel taşının konma zamanını dönemin Kraliyet Gökbilimcileri ve Numarolojistleri “9 Temmuz 1357, saat 5:31″ olarak belirlemişler. Bu zamanın belirlenmesinde esas olan polindromik bir sayı olan “135797531″dir.

Köprüyü günümüzde bildiğimiz şekliyle Kral 4. Charles’ın ünlü mimarı Peter Parler yapmıştır. Bu köprünün yapılmasındaki temel amaç, düelle yarışmalarında kullanmaktı ancak uzun yıllar boyunca köprüdeki tek süs basit bir haç olmuştur. Ancak, daha sonra Katoliklerin süs merakı, köprü üzerine 30 adet heykelin yapılmasına neden olmuştur (1600 ile 1800 yılları arasında). Yüzyıllar boyun meydana gelen seller ve diğer felaketlerden dolayı, günümüzde heykellerin birçoğu kopyadır. Barok yapılı Heykeller 1683-1714 yapımlı olup, pek çoğu azizleri tasvir ederler. Bohemya heykeltraşları; Matthias Braun, Jan Brokoff, Michael Joseph ve Ferdinand Maxmilian’a ait eserlerdir..Orjinaller Ulusal müzdeddir (1965 sonrası). Gotik Eski şehir köprü kulesi ayakta kalmış iyi örneklerden biridir.

Charles Köprüsü’nün her iki girişinde kuleler göreceksiniz (Köprünün korunması amaçlı yapılmış). Bunlardan bir tanesi, 15. yüzyılda inşa edilmiş ve üzerinde IV. Charles, St. Adalbert, IV. Wenceslas, St. Vitus, St. Sigismund’un heykellerini görebileceğiniz sivri gotik yapılı Old Town tarafındaki Köprü Kulesi (Old Town Bridge Tower). Köprünün Lesser Town tarafında ise iki adet kule bulunmaktadır. Bu kulelerden küçük olanı, daha önceleri Judith Köprüsü’nde bulunan Romanesk kulenin bir kopyasıdır.Diğeri ise Lesser Town Bridge Tower’dır. Bu yakadaki kule kemerini aştığınızda restoran, bar ve butik mağazaların bulunduğu sevimli bir Lesser Town muhitine ulaşacaksınız. Ünlü St Nicholas Kilisesi de burada bulunur. Kemere yaklaşık 200 metre mesafededir.

Köprü üzerinde yer alan en eski heykellerden birisi, Eski Şehir tarafına yakın bir yerde bulunan Haç (1657) adlı heykeldir. Parlak harflerle İbranice olarak yazılmış olan ‘Kutsal, kutsal, kutsal, Evrenin Sahibi’ kabartması ise 1694 yılında tanınmış bir Yahudi olan Elias Backoffen tarafından yaptırılmıştı.

 

Köprü üzerindeki heykeller arasında en çok ilgi çekenlerden biri, Aziz John Nepomuk’un heykelidir (köprüyü kaleye doğru geçerken sağdan sekizinci, Touch Statue ).

karluvmostfoto (3)

Zamanla bu azizin heykelin altındaki bronz plakaya dokunmanın dilekleri gerçekleştirdiği inancı yayılmış (yada Prag’a bir gün yeniden gelineceği inancı). Günümüzde köprüyü geçen turistler de bu heykele dokunup dilek tutarlar.

Nepomuklu John : 1683 yılında Cizvitler bir Bohemya Katolik şehitliği yaptırma çabalarını desteklemek için Charles Köprüsü üzerine Nepomuklu John heykelini yaptırdılar. Gerçek Pomuklu Jan 1393’de Kral 4. Vaclav ve başpsikoposu arasındaki güç mücadelesinde ölmüş olan hırslı bir papazdır. Cizvitler bu hikayenin daha esrarengiz bir versiyonunu üretmiş ve papazın kraliçenin sırlarını ifşa etmeyi reddettiğini ve bu yüzden de Charles Köprüsünden aşağı atıldığını ve suya düştüğü yerde beş yıldızın belirdiğini anlatagelmişlerdir. Papazın cesedi 1719 yılında ortaya çıkartıldığında, azizliğinin en büyük aracı ve işareti olan dilinin hala canlı gibi pembe olduğu görüldü. 1729 yılında aziz olarak kabul edildi ve şimdi orta Avrupa’daki birçok köprüde heykelleri bulunmaktadır.

Lesser Town Bridge Tower – Kulelerini arkamıza aldığımızda (karşımız Eski şehir) ; Sağdaki ilk tek heykel “Aziz Vaclav” dır (1858). Hemen dibinde Saska sokağına inen merdivenleri göreceksiniz..

Bizim içinde önemli olabilecek heykelde ; Ferdinand Brokof‘un bu eserinde üst tarafta mahkumlara yardım için üç aziz, altta ise hapishanenin nöbetçiliğini yapan bir Osmanlı görülmektedir (1714).

karluvmostfoto (7)

 
 

Köprü üzerindeki heykelller ;

Köprü Heykelleri için Genel Bilgiler ( Fransızca ! – pdf – tıkla ).

 

Küçük mahalle tarafından – Karel köprüsü heykelleri

karelköprümap1

 

Eski Şehir tarafından – Karel köprüsü heykelleri

 karelköprümap2

 

Lokalizasyon olarak farklı bir şema ile

charles_bridge_statue_lokalization_map

 

Köprünün Kuleleri hakkında :

516 metre uzunluğundaki köprüde 16 sütun ve üç köprü kulesi bulunmaktadır.

Charles Köprüsünün doğu ucunda Peter Parler tarafından tasarlanmış olan 14. Yüzyılın sonlarına ait Old Town Bridge Tower (Staroměstská mostecká věž) / Eski Şehir Köprü Kulesi bulunmaktadır (bilgi, 3D görüntü) ; Charles Köprüsü’nün bir ucunu koruyan bu güzel Gotik kulenin sadece savunma niteliği yoktu, aynı zamanda törensel bir anlamı da vardı. Charles Köprüsü’nden kaleye giden taç giyme törenleri için zafer arkı olarak kabul edilmiştir. IV. Charles tarafından yaptırılan ve 1380 yılında inşa edilen bu kulenin şu anda Avrupa’nın en büyük Gotik taş kulesinden biri olduğu düşünülmektedir.

Eski Şehir Köprü Kulesi zengin mimari süslemelerinden dolayı Avrupa’daki en güzel köprü kulelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Peter Parler’e ait ; solda IV. Karl , Aziz Vitus ve IV. Vaclav köprü kulesi heykellerini tasvir eder. Kule ziyarete açıktır ve özellikle de şafak vaktinde mükemmel bir şehir manzarası sunmaktadır. Kulenin içinde yer alan bir sergi ile tarih hakkında bilgi edinin ve Charles Köprüsü ile çevresinin muhteşem manzarasını seyredin. Giriş – 2020 : yetişkin 100 CZK, çocuk 70 CZK, Aile (2 ergin2 çocuk) 25 CZK, Prag Card Free. Ziyaret Saatleri: Nisan-Eylül sabah 10am-akşam 11, Mart ve Ekim akşam 10’a kadar, Kasım – Şubat akşam 8’ e kadar (online bilet buradan).

 

Charles Köprüsünün Lesser Town ucunda başka bir kule daha bulunmaktadır.

Yine muhteşem bir manzara sunan Uzun Lesser Town Köprü Kulesi /Lesser Town Bridge Tower (Malostranská mostecká věž in Czech) halka açıktır ve 2. Rudolf zamanındaki simyagerlerin çalışmalarının bulunduğu bir de sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Aslında bu köprü kulesi, farklı stil ve yüksekliklere sahip iki kuleden oluşmaktadır. Vltava Nehri kıyısında yer alan ve Gotik bir kapıyla bağlanan bu kule, Lesser Town’un girişini işaret eder.

Judith Köprüsü Kulesi (1188) denilen daha küçük olanının tarihi, 12. yüzyıla kadar uzanır ve orijinali Romanesk tarzında inşa edilmiştir. Günümüzde, cepheyi süsleyen seramik kazımalar da dahil olmak üzere binanın bazı Rönesans özelliklerini görebilirsiniz. Judith Kulesi halka açık değildir.

Uzun olan köprü kulesi, 1464 yılında Geç Gotik tarzda inşa edilmiştir. Bir zamanlar depo ve yangın kulesi olarak kullanılan kulenin görüntüleme galerisi artık kuleyi çevreleyen alanın muhteşem manzarasını sunuyor.

Giriş – 2020 : yetişkin 100 CZK, çocuk 70 CZK. Ziyaret Saatleri: Nisan – Kasım aylarında sabah 10 –akşam 6.

 

* Bu bölgede (Kule Köprü ayaklarında, kuleleri arkamıza aldığımızda ; sağ yandan merdiven ile inerek Kampa adasına ulaşın yada sol yandan inip Dražického náměstí meydanında güzel restoranlarda birşeyler atıştırın .

Charles Köprüsü Müzesi : Müze Haç Şövalyeleri (Order of the Knights of the Cross) ve Kızıl Yıldız (Red Star) meydanlarında lokalizedir ve Prag’ın ünlü köprüsünün tarihini konu almaktadır (web). Adres ; Křížovnickénáměstí 3 ; Giriş: yetişkin 150 CZK, indirimli 70 CZK. Ziyaret Saatleri : Mayıs – Eylül saat 10.00 – 20.00 arası, Ekim – Nisan 18.00 ‘ e kadar.

 
 

Karluv Köprüsüne ait diğer fotoğraflar


 

Karluv köprüsünü geçerek kentin karşı yakasında, Stare Mesto‘ya ayak basmış olduk ( Old Town – Eski Şehir alanındayız ).

 
 

Eski Şehir (Staré Město, Old Town )

 

Bölge & Gezi haritası.1

downtownmaps

 

Bölge & Gezi haritası.2

oldtownmaps

 

Gezi Bölgesi hakkında :

300 yıl boyunca Roma kökenli tüccarların, Almanların ve Yahudilerin yerleştiği, Prag pazarını çevreleyen Eski Şehirin (Staré Město) yapımına yerleşim merkezinin etrafına surların inşa edilmesi ile 1230 yılında başlanmıştır. Bütün bu çabaların sonucunda 13. Yüzyılda Büyük Şehir olarak adlandırılan ve Avrupa’da o zamanlar büyüklük ve ekonomik gelişmişlik olarak en büyük şehirlerden birisi olan şehrin yapımı tamamlanmıştır. Eski Şehir’i çevreleyen Yeni Şehir kurulduğunda, Eski Şehir’in diğer Prag şehirleri arasındaki ekonomik ve politik üstünlüğü yavaş yavaş azalmıştır.

 

Staroměstské-náměstí

 

Uzun yıllardır çok hareketli bir ticaret merkezi olan bu bölge ; esnaf, tüccar ve Jan Hus destekçileriyle 10. yüzyıldan itibaren çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Jan Hus, Çek’lere özgü bir Katoliklik oluşturmak için çalışmalar yapan bir kilise reformcusudur.

Günümüze kadar Eski Şehre Prag’ı doğal merkezi gözüyle bakılır ve Eski Şehir Meydanı (Staromestske namesti) şehrin merkezi olarak kabul edilir. Eski Şehir Astronomik Saati (Staromestsky orloj, web), Tyn Kilisesi, Barut Kapısı, Bethlehem Şapeli orta çağda yapılmış ve oldukça iyi korunmuş olan Eski Şehir’in genel görüntüsü gibi tarihi yapılar da bunu doğrulamaktadır.


 
Eski Şehir’de Dolaşmak :

Çoğu sokak trafiğe tamamen kapandığından veya sokak sakinleri ve taksiler haricinde otobüsler ve büyük araçların girişi yasaklandığından, Eski Şehir’ de toplu taşıma bulunmamaktadır ; dolayısıyla bir yere ulaşmak için en çok tercih edilen yöntem yürümektir. Taksi tutmak da bir seçenek olsa da, turistlerden alınan fazla ücretlerden dolayı pek tavsiye edilmez.

Náměstí Republiky’ den Staroměstská’ ya yürümek 15 dakika sürmektedir. Bu bölgede üç metro durağı bulunmaktadır : bunlar, en kullanılışlıları olan Staroměstská (Eski Şehir Meydanından beş dakikalık yürüyüş mesafesinde), Náměstí Republiky (Na Příkopě sokağının ve Palladium alış veriş merkezinin yanında) ve Můstek’ tir (Wenceslas Meydanı ile Eski Şehir’in kesiştiği yerde).


 
Eski Şehir’i Gezmeye başlayalım…

Karel/Karluv köprüsünün Eski şehir tarafındaki kulesinden sonraki bu alan ; hareketliliğin başladığı vede bilinen diğer adıyla “Karlova” sokağının başlangıcı olan “The Knights of the Cross Square (Krizovnicke namesti) ” = Haç Şövalyeleri Meydanı’ dır.

Krizovnicke namesti

Kuzeydeki Aziz Francesko kilisesi (Kostel Sv. Frantiska) tarihinde kızıl yıldızlı haç şövalyelerine ait olmuştur. Batı yakasında da, şövalyelerin hazinesi ve sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Krizov galerisi yer almakta.

Meydanın sağ tarafında (üstteki fotoğraf), Vlatava kenarında bulunan saat kuleli yapı – prizmatik su kulesi – “Old Town Water Tower” (Staromestska vodarna) olarak adlandırılmakta ve nehir kenarındaki tarihi bina da ünlü Çek besteci Bedřich Smetana’nın yaşamına ve eserlerine adanmış bir müzedir (Bedrich Smetana Museum). Bu alan Novotny Footbridge (Novetneho lavka) ismi ile anılır.52 m. yükseklikteki kule halka açık değildir..

 

Meydan alanından

♖  Kostel svatého Františka z Assisi / St Francis Seraph’s Church : St Francis Assisi Kilisesi – Aziz Francesco kilisesi (1679 – 85), Barok kilisedir.
Kostel nejsvětějšího salvator (& Klementinum) : Klementinum kompleksinin bir parçası olan kilise, Cizvit tarikatının en büyük tapınağıdır. Salvator yüce İsa anlamına gelir. Kutsal kurtarıcı kilisesi olarakta bilinir.
♖  IV . Charles heykeli (1848) : Roma imparatoru ve Bohemya kralının bu heykeli Avrupada en önemli neo barok heykeldir. Bronz Charles IV. Anıtı ; Ernest J. Hähnel tarafından tasarlanmıştır. Heykelin kendisi yaklaşık 4 metre yüksekliğinde ve aynı yükseklikte bir kaide üzerinde durmaktadır. Charles’ın bir elinde kılıç, diğerinde Charles Üniversitesine ait vakıf tüzüğü bulunur .

IV .Charles_praha

 

Klementinum, web : Tarihte eğitime önem veren Cizvit tarikatının (1534 kuruluşlu, hırıstiyan – İsa tarikatı, İsanın askerleri) 1653 – 1726′ da kapsamlı olarak yaptırdığı barok yapılı, 2 hektarlık inşaat alanıdır (üniversite). Tarihte kütüphane ve gözlem evi hizmetlerini sunan yapı, günümüzde Çek Milli kütüphanesine aittir. Komplekte 3 kilise (komplekse adını veren Aziz Clemens kilisesi bunlardan biridir), küçük şapeller (Mirrored chapel = Aynalı şapel, İtalyan şapeli) ve gözlem evi ile birlikte kütüphane &  dersliklerden oluşmaktadır.

klementinummap

Gallery U Krizovniku (Krizovnicke namesti 3) : Geçmişinde hastane ve manastır olarak kullanılmış bu barok yapı, günümüzde sergi alanıdır.

Meydan’ a ulaşımı : Metro A – Staromestska / tram 17, 18 Staromestska yada Karlovy lazne…


 
Gezi haritası

oldtownmaps

Meydandan Karlova – Karel sokağı üzerinden yürüyelim (üstteki Stare Mesto gezi haritasına bakın, Route – Yol 1 )

Güzergahta 12. yy a kadar tarihte yeri olan ve taç giyme törenlerinde kullanılan bu eski sokak boyunca pek çok süslü binaya rastlanır. Sokağın  22-24 numarasında balkon üzerindeki efsanevi prenses Libuse‘ yi simgeleyen heykeli görmeyi unutmayın ..

princess-libuse-statue

 

Sol yanda Seminarska sokağına bağlantı alanındaki Klementinum kompleksine ait yapıları da gördükten sonra, Mariánské náměsti meydanına varalım..

klementinumkompleks

Çıkılan meydanın doğu ve batı köşelerinde karşılıklı 2 yapı bulunur.

 

Doğu yönünde bulunan bina (Národní Knihovna České Republiky) – Çek Milli Kütüphanesidir.

National Library of Czech

Hemen karşı tarafındaki (batı) yapıda Nová Radnice olup 1945 ‘ten beri Yeni Belediye binasıdır.

NovaRadnice

 

Bulunduğumuz küçük meydan : Mariánské náměstí’ dir

Marianske_namesti_mapph

Belediye binasını sol yanımıza alıp , bitişikteki Linhartska ve sağa dönerek takibinde U radnice sokağı üzerinden Malé náměstí’ ye varalım.. Burası cafe & restoranların olduğu canlı bir alandır (Hard Rock Cafe burada yer alır).

 U rotta binası  ; geçmşte hırdavatçı iken günümüzde 19. yy sanatçısı Mikulas Ales‘ in süslemeleriyle bezenmştir .

Male_namesti

 

Bu alanı arkamızda bırakıp yol üzerinden kısa mesafede yürüdüğümüzde artık biz Staroměstské náměstí alanındayız. Yani Eski Şehir Meydanı..

Staromestskenamesti

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir