Prag’a Ulaşım-Havaalanı Şehir Mrkz. Ulaşımı

 
 

TOPLU TAŞIMA & PRAG’da ULAŞIM

( 2019 yılına günceldir !. )

 
 
 
Prag’a nasıl gidilir?

 

1 ) Kara yolu & Demir yolu seçenekleri ( Diğer ülkelerden ) :

Tüm uluslararası trenler (Brüksel ve Köln üzerinden gelen Londra treni de dahil olmak üzere) ; ya ana tren istasyonu Hlavní Nádraží istasyonuna yada Praha Holešovice’ ye gelir.

Tren garları her ikisi de metronun C hattı üzerindedir ve birkaç tramvay ile gidilip gelinir. Ana tren istasyonu-Hlavní Nádraží Prag şehir merkezinden sadece birkaç dakika uzaklıktadır.

Başta; Viyana ve Budapeşte (tek yön-tam, 20-40 € başlangıçlı bilet) gibi şehirlerden olmak üzere Avrupa kent’lerinden buraya trenle giderken, Orta Avrupa bölgesinin tüm güzelliklerini görmeniz, fotoğraf çekebilmeniz, birbirinden güzel manzaraları ölümsüzleştirmeniz mümkündür.

Çekya ulusal demir yolu şirketinin yanı sıra Regio Jet, Leo Express ve Rail Jet gün içerisinde hem ülke içerisinden hem de dışından kente gün içerisinde çok sayıda sefer düzenliyor.

Plzen, Brno, Karlovy Vary çıkışlı seferlerin biletleri 4 € ’dan başlıyor.

Her iki istasyonda da döviz büroları (%10 komisyon ödemek istemiyorsanız bu büroları kullanmayın), ATM’ler, 24 saat çalışan emanetçiler ve turizm danışma masaları bulunmaktadır. Ayrıca burada bulunan bazı acentelerden otel rezervasyonları da yaptırabilirsiniz. Bu tren istasyonunun pek hoş olmayan bir geçmişi vardır: birçok evsiz insan ve ‘sabıkalı’ kişiler yakın bir zamanda yapılan restorasyona kadar buralarda kalırlardı. Prag tren istasyonları çok tehlikeli olmasa da, yine de dikkatli olun, zira yankesiciler burada da mevcuttur. Ayrıca, yaz aylarında bazı uluslar arası trenlerin tamamen dolu olduğunu ve en azından birkaç gün öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerektiğini unutmayın. Şehir merkezine gitmek için Müze durağına kadar bir duraklık metro yolculuğu yapmanız veya kalabalık Wilsonova’da 10 dakikalık bir yürüyüş yapmanız yeterli olacaktır. Çoğu uluslar arası ve ulusal otobüs şirketi şehrin doğru bölgesinde bulunan Florenc otobüs ve metro istasyonuna varır. Eski Şehir buradan sadece 10 dakikalık yürüyüş mesafesindedir veya hemen yanınızda bulunan B ve C metro hatlarından istediğiniz her yere gidebilirsiniz ( kaynak; prague.fm ).

 

2 ) Hava yolu seçenekleri :

Ruzyne Prag Havaalanı (tüm uluslararası uçuşlar buraya iner), şehir merkezinden 17 km uzaklıktadır ve Avrupa’daki bir havaalanından bekleyebileceğiniz tüm modern imkanları sunar. Havaalanından şehir merkezine yapılacak yolculuk 20 – 25 dakika veya toplu taşıma ile 55 dakika civarında sürer.

Gümrükler :

Çek Cumhuriyeti AB’ye katıldığında gümrük kontrolleri sona ermiştir. Kontroller sadece AB’nin dış sınırlarında devam etmektedir. İşte bundan dolayı uluslar arası havaalanlarında kontrollerle karşılaşabilirsiniz. Gümrüksüz malların satıldığı mağazalardan satın alınan veya müşterilerin vergilerini ödeyerek satın aldığı ve AB’ye getirdiği eşya veya mallardan vergiden muafiyeti sadece bunlar kişisel kullanım için satın alındıysa söz konusu olabilir.

Eşyalarda kişi başında 300 euroya kadar muafiyet uygulanmaktadır. Hava yolu ile seyahat ederken muafiyet kişi başına 430 euro iken, 15 yaşından küçükler için bu sınır kişi başına 200 eurodur. Tütün ürünleri, alkol ve yakın muafiyet sınırları içinde sayılmaz, aynı zamanda beraberinizde getirdiğiniz ve tekrar beraberinizde geri götüreceğiniz eşyalar ve kişisel kullanım için beraberinizde getirdiğiniz ilaçlar bu kapsama dahil edilmez.

Tütün ürünlerinde gümrüksüz ürün mağazalarından veya vergi ödenerek alınan ürünlerde muafiyet şu miktarlarda uygulanır: 200 sigara veya 3 grama kadar 100 sigara, veya 50 sigara veya 250 grama kadar tütün.

Alkol ürünlerinde gümrüksüz ürün mağazalarından veya vergi ödenerek alınan ürünlerde muafiyet şu miktarlarda uygulanır: alkol oranı %22’nin üzerinde olan alkollü içeceklerden veya içilmeyen ve alkol oranı en az %80 olan alkollerden 1 litre.

Alkol oranı %22’ye kadar olan alkol ve alkolik içeceklerden 2 litre.

Toplam 4 litre köpüksüz şarap veya 16 litre bira.

Değeri 10.000 euroyu aşan Çek korunası veya başka bir yabancı para veya çek veya paraya dönüştürülebilen makbuzlar, yatırım araçları, değerli metaller veya taşlar sokuyorsanız, gümrük yetkililerini bu konuda bilgilendirmeniz gerekmektedir (bilgiler  2015 verileridir).

 
Ülkemizden Prag’a uçakla seyahat ;

Türkiye’den Prag ( Ruzyne ) uluslararası hava alanına uçuşlarda ; Direkt tarifeli uçuş olarak, THY ve Pegasus bir seçim olabilir. Uygun zamanlarda, promosyonel uçuşları yakaladığımızda hesaplı uçmak mümkündür.Diğer hava yolları (KLM , Lufthansa ve diğerleri), bağlantılı seferleriyle en az 4-6 saatlik uçuşlarla sizi İstanbul’dan Prag’ a ulaştıracaktır.Bu süre bazen 6-8 saatlere ulaşabilmektedir.

Normalde hava koşullarına göre İstanbul – Prag arası uçuş süresi 2 ¾ saattir.

Alternatif olmamakla beraber, bilgi açısından1 stop olarak diğer havayolları tarifeli seferler ;

İsviçre Hava Yolları : Zürih bağlantısıyla
Lufthansa Hava Yolları : Münih yada Frankfurt bağlantısıyla
İtalya Hava Yolları : Roma bağlantısyla
Rus ( aeroflat ) Hava Yolları : Moskova bağlantısıyla
Avusturya Hava Yolları : Viyana bağlantısıyla

Uçuş imkanlarını sunmaktadır.

 

Schengen dışı tüm ülke hava yolu şirketleri Ruzyne – Vaclav Havel Airport Prague hava alanında, Kuzey (North) Terminal.1′ e inecektir ( ve kalkacaktır ).

Terminal. 2 ise → Schengen ülke hava yollarına tahsis edilmiştir..

 

* Ola ki yurt dışındasınız ; Hollanda -Amsterdam yada İtalya -Milano’dan , Fransa – Paris’ten : EasyJet ile Prag’a dolaylı ulaşmak da mümkündür.Özellikle EasyJet için buralardan Prag’a gidiş-dönüş uçak bileti 70 – 80 € dan başlayan fiatlarla sunulmaktadır.

Yukarıdaki yaklaşım, bir başka bakış açısıyla değerlendirildiğinde ; Fazla bir ek maliyet getirmeden farklı 2 ülke ve kent gezisini içermesinden alternatif olabilecektir !..

 

Prag için hava ulaşımı dışında diğer ulaşım alternatifleri burada incelenmemiştir ! .

 
 

Şimdi, Prag hava alanını tanıyalım :

 

Ruzyně (PRG) Havaalanı – International Airport Prague – Václav Havel Airport Prague ;

Havaalanı, Prag şehir merkezine yaklaşık 17 km. lik mesafede, kentin kuzey batısında yer almaktadır. Çek Cumhuriyeti’nin büyük alanlarından biri olup, 1937 yılında açılmıştır.Ekim 2012 yılına kadar Prague-Ruzyně havaalanı olarak isimlendirilmiş, sonra Çek Cumhurbaşkanlarından olan “Václav Havel” in ismi ile anılmaya başlamıştır.

pragairport

Şehir merkezine alandan ulaşım süresi : Araç türlerine , yol durumuna göre 25-30 dk. dan, 50 dk. ya kadar (Toplu taşıma araçları) sürebilmektedir.

Havaalanı Orta Avrupa’nın 2. büyük hava limanıdır. Son yıllarda  yıllık 15 milyona yakın yolcu trafiğine hizmet vermiştir.

Terminal 1 (Birleşik Krallık dahil ), Terminal 2 (Schengen ülkeleri dahil) ve sık kullanılmayan Terminal 3 (VIP, Cargo, yerel uçuşlar) olmak üzere 3 terminal içerir.

 

Aktif olarak 2 pisti ( 06/24 – 13/31 ) uçuşlara kullanılırken, seyrek uçuşlar için de diğer pistleri ( 04/22 ) mevcuttur.

Hava alanında Arrivals / Gelen yolcu katındaki tourist information deskten ( İ ) İngilizce ve Almanca olarak bilgi ve yardım alınabilir.

Alanda Shop & Restoran, acentalar ve postane vs. bulunmaktadır. ATM ve döviz büroları vardır.

Şehir merkezine göre döviz bozdurma alanda komisyon açısından alehinize olabilir. Alanda valiz emanet imkanı vardır (günlük tek valiz emaneti – 40/50 Czk).

Güney terminali yönünde 2 adet airport otel mevcuttur. Alanda ulaşım için biletleri temin edeceğiniz bilet makinaları – gazete bayileri mevcuttur.

ticket_airport

– terminal 1 / arrivals-

 

✵ Prague Airport,  web sitesi – tel +420-220 11 11 11

 

Terminaller :

Kuzey Terminalleri olarak – North 1 ( T1 ) ve North 2 ( T2 ), Rutin uçuşlar için kullanılırken ;  South (Güney Terminal)( T3, Terminal Jih ) ise düzensiz olarak, özel ve charter uçuşlar için kullanılır – VİP & (devlet, protokol) uçuşları yada küçük uçaklar içindir.

 

* Shengen ülkelerinden tüm uçuşlar Terminal.2′ de ( T2 ) sonlanırken (iniş & kalkış), ABD ve İngiltere uçuşları Terminal 1′  de sonlanabilmektedir.

* Shengen dışı tüm ülke uçuşları , iniş ve kalkışlar Terminal.1 ( T1 )’ den olmaktadır ( THY & Pegasus airlines ).

 

Terminal 1 / T1 ;

0 / 1 / 2 olmak üzere 3 kat seviyeli (Level) + A ve B kapılarına (gate) sahiptir.

 

Terminal 2 / T2 ;

0 / 1 / 2 / 3 olmak üzere 4 kat seviyeli (Level)  + C ve D kapılarına (gate) sahiptir.

Terminal 2′ de pasaport kontrolünün hemen arka yanında bir adet güvenlik (securty) geçişi mevcut iken , Terminal 1 ‘de her kapı ( Gate ) girişinde güvenlik merkezi bulunmaktadır!.

 
 

Airport Map/Terminaller-Haritalar :

                  ◎◎

 

* Ruzyne hava alanı transfer & terminaller için görsel bilgi (video) / (terminaller & katlar & plan – harita)

 
 

Havaalanı Otoparklar ve Ücretler (2019 yılı)

pragueairp_parking1

++ Kısa süreli park etme için kullanılan ekspres otoparklar, havaalanında vakit kaybetmek istemeyen yolcular ve yolcu/bagaj alım-bırakımları için idealdir. Express otoparklarında ilk 15 dakika ücretsizdir.Sonraki (16-30 dk ) için ; 100 CZK, ve takiben her 30 dk için 100 CZK ödeme yapılır.24 saat diliminde 1 tek ücretsiz hakkınız vardır!..

* ( P1 ) : Terminal 1 önünde ekspres otopark

* ( P2 ) : Terminal 2’nin önündeki ekspres otopark

* Kısa süreli park tarifeleri olan otoparklar, check-in sırasında aile üyelerine ve arkadaşlarına eşlik etmek, yanlarında bir süre beklemek ve havaalanında bir iş toplantısı için gelmek isteyenler için tasarlanmıştır. Kısa süreli park etme ücretine sahip otoparklarda park etmek sadece 60 CZK / saat ücrete tabidir . Her iki otopark da (yani P-C KONFOR ve P-B EKONOMİK), doğrudan terminal binalarının yanında bulunmaktadır.

* 7 gün ( uzun süreli – P-A Smart, P-C Comfort, P-C Comfort Vıp ) park : 990, 1500, 2900 CZK…
 
 
 

Hangi hava yolu, hangi terminal’i kullanmakta ?

(2018 ve sonrası)

 

Terminal 1

Aer Lingus, Aeroflot, Aeroflot (Rossiya), Aerosvit, Air Via, Azerbaijan Airlines, Belavia, Belle Air, British Airways, Bulgaria Air, Bulgarian Air, Charter, Czech Airlines, Delta Air Lines, EasyJet, El Al, Emirates, Freebird Airlines, Korean Air, Nouvelair, Orenair, S7 Airlines, Sky Airlines, Smart, Wings, Tailwind Airlines, Tatarstan Airlines, Travel Service Airlines, Tunis Air, Turkish Airlines , Pegasus Airlines ,Sun Express ,Ryan Air ,Ural Airlines, Wizz Air, Yakutia Airlines

Terminal 2

Aegean Airlines, Air France, Air France (Brit Air), Air Malta, Air One, airBaltic, Alitalia, Austrian Airlines (Tyrolean Airways), Brussels Airlines, Brussels Airlines (Flybe), Czech Airlines, Darwin Airline, easyJet, Enter Air, Finnair, EuroWings (Germanwings), Iberia, Iceland Express (Holidays Czech Airlines), Jet2.com, KLM (KLM Cityhopper), LOT Polish Airlines, Lufthansa, Lufthansa Regional (Lufthansa CityLine), Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines, Small Planet Airlines, Smart Wings, Swiss,, International Air Lines, TAP Portugal, Transavia.com, Travel Service Airlines, Volotea, Vueling, Wizz Air

 

  3 Şubat 2012 tarihi sonrası Çek – Malev hava yolları uçuşlarını iptal etmiştir! ( şirket iflası? )

 

Ruzyne hava alanı, karıştırılabilecek-sıkıntı yaşatan bir hava alanı değildir.

İki terminal arası kısa ve yürüme mesafelidir (terminal içinden)..

 

Terminal 1 – gelen yolcu alanından çıkış için  → arrivals Prilety / çıkış / exit kapıları bulunacaktır ( D , E , F , G , H , I , J , K.. )..

D – E – F çıkış / exit – kapılarından salonu terk ettiğimizde kendimizi ; kapıda bekler pozisyonda ve sırada olan, sarı renkli çoğu Skoda marka ve AAA taxi’leri ile bizleri Şehir merkezine ulaştıracak olan “Metro istasyon” (aktarma) noktalarına ara transferleri sağlayacak olan alan “otobüs”  duraklarını bulacağız (Bus 100, Bus 119, Airport Expres ve diğerleri.. ).

 

* Terminal.2 gelen yolcular için → Çıkış / Exit kapıları ( C – D – E ) kullanılarak bu terminal terk edililecektir!..Yani bu terminal çıkışında da T1 gibi benzer taxi ve otobüs bekleme alanları mevcuttur.

 

T1 gelen yolcu salon çıkışı :

Artık buradan sizleri şehir merkezine  ulaştıracak aktarma otobüsünü seçin..Hava alanından aldığınız biletler ile (detay aşağıda!) araçlarda bileti makinaya onaylatarak, geçerli olacak bilet sürenizi başlatın! . Biletsiz yolculuk yada onaylanmamış biletlere yüklü ceza uygulandığını aklınızdan çıkartmayın!..

Dikkat ! : Aldığınız bu toplu taşıma biletleri hava alanı ara transfer otobüsü ile birlikte  sizi şehir merkezli alanlara bırakacak olan tüm metro ulaşımında da geçerli olacaktır. Ek bilet almanız gerekmeyecetir.

☛ Bu ulaşım alternatifini sıklıkla saat 04.30 / 00.30 aralarında kullanabileceğinizi de bilin..

Bir uyarı : Gece yarısı, saat 24 – 04 arası Prag Ruzyne havaalanına inmeniz bir handikap olacaktır. Zira şehir merkezine ulaşım yalnızca gece otobüs ve tramvayları ile olacak ve bu durumda şehirde kısıtlı alanlara kadar bir iki merkez noktasına varmış olacaksınız. Yol süresi de aktarma ve beklemelerle birlikte ortalama  2 saati bulabilecektir!.Bu durum işinize gelmeyecek ise;  alternatif taxi seçeneği kalacaktır.

 
 

PRAG HAVA ALANI VE ŞEHİR MERKEZİNE ULAŞIM – 2019 :

Alandan şehir merkezine olan ulaşım ; trafik yol durumu ve kullanılacak araç seçimine bağlı olarak 20 – 50 dk. sürer (toplu taşımacılık ile genelde aktarmalı / bağlantılı olarak, 50 dk. dolayına varır!).

Prag’da Ruzyne hava alanından (Václav Havel Airport) şehir merkezine doğrudan uzanan bir raylı sistem (Subway) / metro yada tren bağlantısı yoktur!

Prag şehir merkezine hava alanından ulaşmanın en kolay, ekonomik ve güvenilir yolu metro bağlantı noktalarına kadar hava alanı otobüsleriyle ulaşıp, sonrası metro yolculuğu ile olacaktır.. Bağlantılı sefer için otobüs için alınan bilet, metro transferi için de geçerlidir.

Alandan şehir merkezine ulaşmanın en kolay ve ucuz yolu toplu taşımacılıktır.

☛ Toplu taşıma free Call srv . +420 800 191 817

 
 

Havaalanı Ulaşımı ve Toplu Taşıma Sistem  Haritası

 

Terminaller-Havaalanı Transfer Noktaları

 
 

Havaalanı Transfer Seçenekleri ve Metro Hatları/Bağlantılar

airportbustransportcon

 
 

  Hava alanı otobüs & metro bağlantı haritası. 1 Tıklayın

☛  ☛ Hava alanı otobüs & metro bağlantı haritası. 2 Tıklayın

 
 

A) Belediye Otobüsleri

Bu otobüsler sizi ulaşacağınız merkezi konumlu metro bağlantı noktalarına taşıyacak olan bağlantı seferlerini yapan araçlardır. Belediye otobüslerinin en büyük avantajları, havalimanının 3 terminal binasına da uğramaları ve şehir içi tarife uygulamasına dahil olmalarıdır.

Tek yön bazic – 75 dk. süreli / 32 Czk tutarlı bilet, ister 110 Czk – günlük bilet, isterseniz 310 Czk – üç günlük bilet bedeleri ile bu otobüsleri kullanabilirsiniz (2019).

Bu otobüslerin son seferlerinin günlük saat 23.30 dolayları olduğunu unutmayın!.(Sonrası havaalanı varışlarınızda gece hatlarını kullanma durumunda kalacağınızı ve yol süresinin ortalama  2 saat olacağını unutmayınız).

► Bus 119 ; Terminal 1 durağından D-E-F çıkışı, Terminal 2 durağından C-D-E çıkışı ile günlük (saat 04.15-23.30 arasında, 5-15 dk aralıklarla haraket ile) ulaşım imkanı sunar. Otobüs ile yaklaşık 25 dk. da ; Metro Line A bağlantısı için metro hattının 3.üncü durağı olan “Nadraži Veleslavin” noktasına ulaşırsınız. Metro A hattı / Yeşil hat : Nemocnice Motol – Depo Hostivař arasında çalışan metro hattıdır. Ve kentin batı-doğu bölümlerini birbirine bağlar.

Bu bağlantı sizi, tarihi Prag merkezini oluşturan (Old Town, Lesser Town, New Town, Prague Castle ) bölgelerine ulaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca Metro A güzergahındaki Vinohrady  veya Žižkov  ilçeleri için en uygun olan seçenektir (prague zone 6).

“Nadraži Veleslavin”   istasyonunda yürüyen merdiven YOKTUR – Bağaj taşımada hammal kullanma durumunuz olabilir ve geç saatlerde onu da bulamazsınız!.

A Metro hattı ile: Mala strana – küçük şehir için → Malostranska, Eski şehir için → Staromstska, Wenceslas meydanı için → Mustek & Museum duraklarında inin..

Bus 119 güzergahı : Terminal 1 ↔ Terminál 2 ↔ Schengenská ↔ U Hangáru ↔ Terminál 3 ↔ K Letišti ↔ Dědina ↔ Nová Šárka ↔ Divoká Šárka ↔ Nádraží Veleslavín

Bus 100 ile Zlicin’e gidersiniz buradan metro B bağlantısı yaparak ; Wenceslas meydanı için (mustek), ana otobüs terminali için (Florenc) duraklarında inersiniz (metro B / sarı hattın ilk ve son durak noktaları  ; Zlicin ve Černý Most’ tur).

Bu otobüslerde 119 gibi terminallerin ayni çıkış noktalarından kalkar. Kentin batı kısmı için tercih edilir.

Bağlıntı,  metro B hattı üzerinde yer alan New Town (Nové Město) yada Smíchov ilçelerinin ulaşımı içinde bir seçenektir (genelde prague zone 5 bölgeleri). Buralar şehir merkezinin biraz dışında kalmaktadır!.

Şehir Merkezine ulaşımda ; durak olarak metro B hattının “ Namesti Republiky” metro durağını tercih edin!

Bus 191 ; Terminal 2 ve 3′ ten haraketle, Metro A hattı (Petriny), Metro B hattı (Andel’e) ulaşımı sağlar.Saat 05.00-00.30 arası çalışır ve Andel’e yaklaşık 50 dk. da ulaşır.

Hat durakları :

Na Knížecí (terminal 1)-Anděl-Klamovka-Nad Klamovkou-POD Lipkami-Podbělohorská-Hybšmanka-Stadion Strahov-Diskařská-Televizní Věž -Rozýnova-U Ladronky-Štefkova-Vypich-Nad Markétou-Koleje Větrník-Větrník-Petřiny-Sídliště Petřiny-Libocká-Litovický Potok-ivoká Šárka-Vlastina-Sídliště Na Dědině-Ciolkovského

 

Gece Havaalanı Transferleri;

00.15’ten itibaren 05.00’a kadar gece seferleri 910 numaralı araç vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Sefer sıklığı her 30 dakikada bir olan otobüs I. P. Pavlova’ya 45, Na Beránku’ya 70 dakika içerisinde ulaşıyor. Güzergah : Na Beránku – I. P. Pavlova – Letiště (Prague Airport)

Bus 510 – gece hattı ; Terminal 1 ve 2 den kalkışla, I.P pavlova (45 dk. da) ve son durak Na Beranku’ya gider (70 dk.).

Çalışma saatleri ;  00.15-05.00.. Letiště / Schengenská(Havaalanı) – Na Beránku arasında, 62 duraklı 35 km uzunluktaki bu hat ile kentin; kuzeybatısından, güney / güney doğu bölümüne kadar ulaşım sağlanmış olur.

I.P Pavlova şehir merkezi (Wenceslas) için en uygun duraktır.

Gece seferleri de dâhil olmak üzere tüm otobüslerin güzergâhları üzerindeki duraklar hakkında detaylı bilgi edinmek için DPP’nin havalimanı transferlerine ilişkin sayfasını inceleyebilirsiniz

 

Hatırlatalım,

DPP ücret tarifesi (şehir içi) :

  • 75 minute: 32 CZK
  • (24 hours/Günlük): 110 CZK
  • (72 hours/3 Günlük): 310 CZK
  • İndirimli tüm biletler de oran  % 50′ dir.

  • Aktarma dahil, aldığınız biletleri “Sarı Okuma makinalarında” okutun (Validasyon) !
  • Bu otobüslerde küçük valiz / 1 adet free.. 25x45x70 cm. den büyükler için her birine ek yarım bilet tutarlı ücret ödenir : 16 Czk !.

 

B) Expres Hat

AE_prague_expresbus

► Airport Express bus / AE Bus : Terminal 1 (D çıkışı), Terminal 2 (E çıkışı ) çıkışınızdan ;  “Masarykovo” tren ist.a (Metro B hattı), Dejvická durağına (metro A hattı) ve son durak ana tren garı olan Hlavnínádraž’ ye (metro C hattı) yaklaşık 35 dk. da ulaşırsınız.. Bu işletme Çek demiryolları denetiminde çalışır.Çalışma saatleri : 05.30-22.30 arasıdır (detay için bakın).

Şehir içi hatlardan farklı tarife uygulanan bu güzergahda ; Aktarma özelliği bulunmayan biletler aracılığıyla sadece bir yolculuk yapılabiliyorsunuz!. Tam bilet :  60 Czk, 6 yaşın altı ücretsiz , 6-15 yaş arasına %50 indirim sunuluyor. Prague Card sahipleri de hiçbir ücret ödemeden otobüslerde yolculuk yapabiliyor.

 

C ) Taxi

Toplu taşımada fazla bagaj ve sıkışık yolcu trafiği varsa, taxi tercih edilebilir (toplu taşıma araçlarında büyük bagaj için yer olmayabilir).

Václav Havel’de hizmet veren FixTaxi ve AAA Taxi / Radiotaxi, konuklarına sabit fiyat avantajı ve güvenli ulaşım olanağı sunuyor. Rezervasyon işlemi web sitelerinin yanı sıra havalimanında bulunan stantlar aracılığıyla yapılabiliyor. AAA Taxi’den dilerseniz mobil uygulamayı kullanarak da araç çağırabilirsiniz. Taksimetre açılış ücreti 40 CZK olarak belirlenmiş. Bu ücrete her bir kilometrede 28 CZK eklenirken, ilk 8 dakikası ücretsiz olmakla birlikte bekleme yapılan dakika başına 6 CZK alınıyor.

airportaaataxi

Havalimanının terminalleri dışında kurulan stantlar aracılığıyla taksi istendiğinde, yolculara %20 indirim hakkı tanıyan bir kupon veriliyor. Bu kupon sayesinde açılış ücreti 25, kilometre başına artış 19,90, bekleme ise 4 CZK’ye düşüyor..

 

Dikkat! – Prag’da Taksi Dolandırıcılıkları :

Prag taksi şoförleri kötü ünleri ile tanınmaktadır. Genellikle yabancılar kandırıldıklarının veya fazla ücret ödediklerinin farkında bile olmazlar. Veya bunun çok geç olduğunda farkına varır veya taksi sürücüsü ile bir tartışmaya girmekten utanır ve ödeyip bunu bir “turist vergisi” olarak kabul ederler.

Taksi şoförünün sizden fazla ücret istemesi gibi yaygın uygulamalar haricinde, ayrıca fark edilmesi zor bazı uygulamalar da söz konusu olabilir. Örneğin, hızlı taksi metre gibi – taksi tarifesinde herhangi bir sorun yokmuş gibi görünür, ancak gidilen mesafeyi ve toplam ücreti kontrol ettiğinizde bunların doğu olmadığını görürsünüz. Bu, sürücünün normalden daha fazla yazan, hileli bir taksimetre kullandığı anlamına gelir. İşte bu yüzden önceden gideceğiniz yer için yaklaşık taksi ücretinin ne olduğunu kontrol etmeniz akıllıca olacaktır.Yanlış Tarife – taksi ile gidilen mesafede sorun olmayabilir, ancak bu sefer fiyat şişirilmiş olabilir. Bunun nedeni genellikle “bagaj tarifesi” veya “şehir merkezi dışındaki tarife” olabilir. Şoförün her zaman iyi bir açıklaması olacaktır. Örneğin, belirli bir şirket için çalışan taksi şoförlerinin diğerlerinden farklı ücretleri olabilir; bunların bazları daha pahalı, bazılarıysa daha ucuz olabilir (örneğin telefonla arayıp çağırdığınız taksi, yoğdan çevirip bindiğiniz taksiden daha ucuz bir tarife uyguluyor olabilir).

Para Üstü – şoförler size para üstü vermek için bozukluklarının olmadığını ve bunu bahşiş olarak kabul etmeniz gerektiğini söyleyebilirler. Veya yerel paranın neye benzediğini bilmediğinizi düşünerek para üstünü başka bir para ile verirler.Bu uygulamalardan bir başkası da sözde “manzaralı rota”dır. Bu sefer uygulanan tarife ve gidilen yol doğrudur, ancak şoför daha fazla ücret ödemenizi sağlamak için yolu bilinçli olarak gereğinden fazla uzatmıştır.Bunların yanında, bilerek veya bilmeyerek müşterileri yanlış otele bırakarak daha fazla ücret ödemelerine neden olan taksi şoförleri hakkında mesajlar aldık. Bundan dolayı, sadece otelin adını değil, tam adresini verin; aynı veya benzer isimde birkaç otel olabilir, ancak adres verirseniz karıştırma imkanı kalmaz.

 

D) Schuttle servis

Prague Airport Transfers – sistemi ile uygun bedel ile kent merkezine ulaşın (bakın). Hem paylaşımlı, hem de özel servis hizmeti veriyor (5.5-25 € arası, 2019 yılı).Ayrıca bilet alan her konuk için, 4 saatlik Prag turuna ücretsiz katılabiliyor.Servis harita ve klavuzluk hizmetini de sunmakta.

Özellikle zaman açısından kısıtlaması olmayanlar için daha cazip olan paylaşımlı servisler aracığıyla firma, kent merkezinin yanı sıra direkt otele de ulaşım sağlıyor. Örneğin; Kent merkezindeki Národní  adresindeki durağa giden araçlar her 30 dakikada bir kalkıyor ve ücretleri kişi başı 5,50 € olarak tahsil edilmekte.Web sitesi türkçe dil desteklidir!

 

E) Hotel Pickup Service / Otel transfer servis :
Prag’da pek çok otel 24 saat boyunca hava alanı & otel transfer servis hizmetlerini verir. Bazı oteller bu hizmeti ücretsiz sunarlarken , ortalama tek yönlü transfer ücreti 600 – 1000 CZK dolayındadır.
 
 
F) İntercity/ Şehirler arası otobüs ulaşımı :

pragueairport_trasportatıon_and_carrental
 

Kentten yakın bölgeler ve Avrupa kentleri için bilgileri ve Araç kiralama’yı buradan izleyin..

** Havaalanı ve şehir ulaşımında servis hizmetleri için (bakınız)
 
 
 

BİLETLER ve Hatlar için UYARI

transportpraguelogos

 

DPP – Prag Toplu Taşıma şirketi – yıl içinde tüm toplu taşıma araçlarında güzergah ve sefer düzenini değiştirebilmektedir. Bazı hat güzergahlarını değiştirmekte, hatların bir kısmını, bazı durakları iptal edebilmektedir. Lütfen gezi tarihinizde yanlışlık olmaması için DPP resmi web sitesinden güncel toplu taşıma ve transport bilgisini alın (araçlar-haritalar, güzergahlar).

Yine ayni adresten transport için güncel haberleri – duyuruları temin edin ( web )

Biletleri hava alanında bulunan Public Transport Information (İ) – Toplu Taşıma Bilgi standından alabilirsiniz (saat 07-22 arası- kredi karı geçerlidir). Terminal 1-2′ de arrivals /geliş departmanında bulunan toplu taşıma bilet makinalarından da biletleri temin edebilirsiniz. Ayni makinalar otobüs duraklarında da mevcuttur.

 

Tüm Otobüslerde – şoförlerden alınacak bazic – tek binişli ve zamanlı bilet ücreti :  tam → 40 CZK , indirimli → 20 Czk dır (Makina ve desklerde bu bilet tam : 32 czk’ dır!).

 

Prag Dpp – toplu taşımacılığa ait güncel ; Ulaşım bölge ( zone ), alan transfer seçenekleri, metro, metrobus, tramvay, otobüs, gece ulaşımı ve diğer tüm ulaşım bilgileri için  Güncel LİNK’e tıklayın

Güncel Ücret bilgileri için LİNK’e tıklayın

 
 

  • Sonraki sayfa, Şehir içi Ulaşımı ve Biletler/Tarifeler

 

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Prag Gezi Notları ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir