Amsterdam,Ulaşım-Toplu Taşıma Bilgileri.2

 

AMSTERDAM TURİST DANIŞMA ( İNFO )  

MERKEZLERİ

 
 

 

Hava alanından bir ulaşım aracı ile şehrin merkezli konumdaki  “Stationsplein” (merkez tren istasyonu bölgesine) geldik..İlk durağımız eğer havaalanından temin etmedi isek harita, bilgi ve bilet vs. için turist danışma ofisi olacak..Önce geldiğimiz garı tanıyalım..

♦ Amsterdam Central Train Station ;

example2
* merkez tren istasyonu / Amsterdam

Bu istasyon kent merkezi ile iç içedir. Ünlü Dam meydanına   5 – 10 dk. yürüme mesafesindedir. Şehrin kuzey bölgesinde yer alır. Amsterdam için ; tren, tramvay, otobüs ve metro için başlangıç ve kesişme noktasıdır. Yine Amsterdam çevre gezimiz için (Volendam, Marken adası vs..) uygun ulaşım araçlarını da öğrenebilirsiniz..

 

Bulunduğumuz alanda her tür bilgi için müracaat edeceğimiz 2 danışma merkez ofisi mevcuttur.

İstasyondan çıkıp, onu arkanıza aldığınızda hemen 50 – 100 m. karşınızda yan yana  hem GVB (Belediye Ulaşım Şirketi) , hem de VVV (Tourist İnfo. Office)  sektörlerine ait ofisleri göreceğiz.

1 ) GVB (Gemeente vervoer bedrijf) ; Kent’in yerel işletmesine ait bir nakliyat-taşımacılık şirketidir.2012 yılından beri tramvay, metro, otobüs ve feribot hizmetlerini sunmaktadır.

Toplu taşıma olarak GVB ; 14 tramvay  (tram), 11 adeti gece – 4 hatı bölgesel – olmak üzere toplam 48 otobüs  (bus), 14 feribot bağlantıları ile 5 metro (subway) hattı barındırarak şehrin çok büyük bölümünde hizmettedir (2019 yılı verileridir).

Stationsplein üzerinde merkez tren garının karşısında yer alan bu ofisten tüm bilet ihtiyaçlarınızı, ücretsiz ve ücretli haritaları, aktiviteleri, cazip gezi imkanlarını öğrenip istediklerinizi satın alabilirsiniz.

GVB bilet satış & danışma ofisleri nerelerdedir?

♦ GVB Tickets & Info Stationsplein
(Central Station) – tüm biletler – Hizmet : p.tesi -cuma saat 07 – 21 / hafta sonu & resmi tatillerde  saat 08-21

GVB Tickets & Info Bijlmer ArenA station:
Hizmet : p.tesi – cuma  , saat 07 – 18 / hafta sonu : 10 – 18 (resmi tatillerde kapalı)

GVB Tickets & Info Zuid station:
Hizmet : p.tesi – cuma , saat 07 – 1 8, hafta sonları : 10-18

GVB Servicedesk, Arlandaweg 100
(Sloterdijk istasyon yanı) – Hizmet : p.tesi – cuma , saat 08,30 – 16,30

♦ GVB Tickets & Info, Station Lelylaan
Hizmet : 07:00 – 18:00, hafta sonları kapalı.

GVB müşteri hizmetleri Tel :  0900 8011 (yerel arama içindir) / h.içi : saat 08 – 19

 

2 ) Merkez tren garı,şehir merkezindeki  diğer ofisimiz de ; VVV Tourist İnformation’ dur.

Bu ofis de benzeri hizmetleri sunar. Ayrıca buradan Tren biletlerini ve daha geniş turistik bilgileri alırsınız..

VVV ofisleri nerededir?

Central Station
1. kat , platform 2 B – Hizmet : h.içi  –  saat 08 – 20  / pazar  – 09 – 17 /  tel :   0551 25 25 ( yerel arama )

Stationsplein (istasyon önü)
Stationsplein 10 – Hizmet : tüm hafta  – saat :  09 – 17

Leidesplein
Leidseplein hoek Leidsestraat 1 – Hizmet : her gün , saat 09,15 – 17,00

Schipol Airport
Aankomstpassage Schiphol Plaza 40 – Schiphol – arrivals 2 –  Hizmet : her gün saat  07 – 22

Museumplein / Paulus Potterstraat

VVV info müşteri hizmetleri Tel : 0 4004040 (bölgesel arama) 

 
 

AMSTERDAM’DA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

( Genel Bilgiler – 2019 yılına günceldir! )

Amsterdam’ı her yönü ile keşfetmek için en ideal gezi yöntemi, yürümek olacaktır. Kanallar çevresindeki sokaklar başta olmak üzere kentin merkezini rahatça yürüme ile gezebilirsiniz.

Ulaşımda yürüme seçeneği için görsel bir not aktarayım .. Amsterdam küçük bir alandır .. Rahatlıkla yürüme mesafesinde, gezilecek yerleri olan bir kenttir. 

Turistik amaçlı olacak gezimizde ; kuzeyde yer alan bir bölge ile (mesela Dam meydanı ki, şehir merkezidir) güneyde olan bir başka bölge (mesela Heineken exp.) arasında yürüme mesafesi yaklaşık 2.2 km. dolayındadır (25 dk yürüme yol süreli).

example2

Amsterdam’ın gezilecek yerlerinin oldukça önemli bir bölümü de 3-4 km çaplı bir çember alanı ile sınırlıdır. Tabi bu konu fizik koşullarınıza, sosyal yapınıza (çocuklu-sağlık sorunlu-zaman kısıtlı vs) bağlı olacaktır.

Güncel şehir içi ulaşım (GVB) bilgi ve haritalarına buradan ulaşın

Amsterdam Şehir içi ulaşım haritası (Metro-Tram-Bus-Ferry → 2018-2019)

☼☼ Amsterdam Şehir içi turistik alanlar & ulaşım haritası (Metro-Tram-Bus → 2019**) ☼☼

 

ULAŞIM ARAÇLARI NELERDİR?

Demir Yolları :

Amsterdam, Hollanda ulusal demiryolu şirketi NS (Nederlandse Spoorwegen) tarafından işletilen çok sayıda demiryolu hattına ve tren istasyonuna sahiptir.Ana merkez, şehir merkezinin kuzey ucundaki Amsterdam Merkez (Amsterdam Merkez tren garı) istasyonudur – burada ayrıca şehir içi bağlantlı tramvay, otobüs, feribot ve metro ulaşım imkanlarını bulursunuz..

Amsterdam çevresindeki Demiryolu ağ haritası (Metro gösterilmemiştir!)

 

Toplu Taşıma Araçları

1 ) Amsterdam’da şehir içi ulaşımda en büyük yükü Tramvaylar almaktadır.Toplam 200 km uzunluğundaki güzergahta yaklaşık 500 durak bulunmakta.2019 sonrası yeni dizayn siyah, beyaz ve kırmızı renkli R-Net tramvayları devreye girecektir.

Kent merkezinin dışında kalan bölgelere gidecekseniz, tramvayı kullanabilirsiniz. Amsterdam Tren İstasyonu (Centraal istasyon) önündeki duraklardan Amsterdam’ın farklı noktalarına seferler düzenlenmektedir. Bu duraklar, kenti tanımanıza olanak tanıyacak 14 hattın onu‘nun başlangıç ve bitiş noktasını oluşturuyor.

Gece yarısına kadar hizmet veren tramvayların nereye gittikleri numaraları ve renk kodları sayesinde kolayca anlaşılabiliyor.

Şehri bir örümcek ağı gibi saran 14 adet hattı ile  yol güzergahında karşılıklı olarak çalışırlar (tramvay hatları sayı ve güzergahı yıllara göre değişiklik gösterir!)

 

Amsterdam Raylı sistem (Metro -Tram) haritası – 2019 yılına günceldir

Kent’in güncel tramvay hat-güzergah bilgi ve haritasına buradan ulaşın.

Ayrıntılı tarifeler – güzergahlar ve planlarınız için  – bakın

** Tram  no. 1 – 3 – 5 – 7 – 19 (5 adet tramvay) ; Central istasyona durak olarak bağlantılı değildir !.Diğer 9 hat merkez istasyonu bağlantılıdır.

Hafta içi genelde seferler  05.30 sularında (hafta sonu biraz daha geç) başlar ve 7 gün boyunca saat  00.20 sularına kadar devam eder. Mesai zamanı öncesi ve iş dönüşü sonrası saatlerde sefer aralıkları genelde 5 dk.ile sınırlı iken, aradaki diğer zaman diliminde bu süre 10 dk. yı pek geçmez.Binişler için → Ön ve arka kapıların kullanılması beklenir (4 kapı var). Kesin kural olmamakla beraber ortadaki 2 kapıdan inilmesi de, binen yolculara öncelik tanıma olasılığını sunar.

1 saatlik kısa mesafe (2-3 durak) GVB bileti: 3.20 € / tam bilet olup, kısa mesafelerde kullanılmaması önerilir.Daha uzun süreli çoklu duraklar için 1.5 saat geçerli tekli bilet ise  Tam – 6.5 € dur.4 yaş ve üstü tüm yolcular bilete tabidir.Biletler tüm araçlar için geçerlidir!.

Tramvaya bindiğinizde (varsa) biletinizi her kapı girişinde bulunan dijital okuyuculardan geçirip , stamp (onay)  edin. İlk kullanım zamanı böylece başlamış olacaktır.Yada araçtan bilet aldı iseniz , alım sonrası ayni makinalara bileti okutun. Magnetik olarak biletler (kartlar) kısa mesafeden temasla okunur.

İneceğiniz durağa gelmeden önce, iniş kapı kollarındaki  “duracak”  uyarı düğmesine basın. Güzergahın yönü, sonraki durak adı ve varsa durak bağlantılarının nerelere olacağı (connectıon) sürekli olarak sesli anonsla yapılmaktadır.

 

Central istasyondaki tramvaylar için ; A etiketi hattın kentin doğu ve güney istikametine olduğunu,  B etiketi ise batı ve güney yönüne olduğu anlamını taşır.

A etiketli-Central İst. Tramvay hatları (2019)

♦ Tram 4 : Dam-Rokin-Rembrandtplein-Utrechtsestraat-van Woustraat-Rivierenbuurt-Europaplein-RAI

♦ Tram 14: Dam-Rokin-Rembrandtplein-Waterlooplein-Artis-Plantage-Tropenmuseum-Zeeburgerdijk (De Gooyer windmill)-Javaplein-Flevopark

♦ Tram 24 : Dam-Rokin-Muntplein-Vijzelgracht-Marie Heinekenplein-De Pijp-Beethovenstraat-Olympic Stadium-VU

Tram 26 : Muziekgebouw-Bimhuis-Passenger Terminal Amsterdam-Zuiderzeeweg-Steigereiland-Ijburg (Blijburg beach)

 
B etiketli – Central İst. Tramvay hatları (2019)

♦ Tram 2 : Dam-Nieuwezijds Kolk-Spui-Koningsplein-Leidseplein-Rijksmuseum-Van Baerlestraat (Van Gogh Museum-Stedelijk) – Koninginneweg (Vondelpark area) – Hoofddorpplein-Oudenaardeplantsoen (Nieuw Sloten)

Tram 11 : Dam-Nieuwezijds Kolk-Spui-Koningsplein-Leidseplein-Overtoom-Surinameplein-Curaçaostraat

Tram 12 :  Dam-Nieuwezijds Kolk-Spui-Koningsplein-Leidseplein-Rijksmuseum-Museumplein-De Pijp-Churchilllaan (Rivierenbuurt)-Amstelstation

Tram 13 : Dam-Nieuwezijds Kolk-Westermarkt (Anne Frank House)-Elandsgracht-Jan Evertsenstraat (Rembrandt Park)-Slotermeerlaan (Sloterpark)-Dr. H. Colijnstraat (Geuzenveld)

Tram 17 :  Dam-Nieuwezijds Kolk-Westermarkt (Anne Frank House)-Elandsgracht-Kinkerstraat (De Hallen)-Surinameplein (Rembrandt Park)-Station Lelylaan-Meer en Vaart (Sloterpark)-Osdorpplein-Dijkgraafplein

Güzergahta duraklar genelde çapraz ve karşılıklıdır. Duraklarda ilgili hatta-line (Lijn) ait tren numaraları ve gideceği istikamet ile sonraki durak adlarını gösterir.  Tramvay yolu özgün değildir. Bu yolları, diğer araçlar – otobüsler ve özel araçlarda kullanır. Ancak öncelik Tramvaylarındır (yayalar dikkat !).

Tramvayla ulaşım kentin turistik amaçlı seyahatlerinde yeterli olacaktır. Biz 4 günlük gezimizde metro yada otobüse  binme ihtiyacını duymadık

 

2 )   Otobüsler  yararlanabileceğiniz bir diğer toplu taşıma seçeneği olup tramvay ve metro seferlerinin sonlandığı gece yarısından sonra dış yerleşimler ile kent merkezi arasındaki bağlantıyı sağlıyor.Amsterdam’ da GVB işletmesine ait 43 (11′ i gece) otobüs hattı mevcuttur.

Ulaşımdaki konum ve hizmetlerine göre bu otobüsler farklılıklar gösterir.Genellikle de uzak bölge ulaşımında kullanılır.Otobüsler için alo – müşteri hattı → +31 (0) 900 9292 ( 0,70 EUR / dak.)(bilgiler 2019 yılına günceldir)

 

a) Havaalanı otobüsleri  :

♦♦ Schiphol Sternet / connexxion işletmesine ait Otobüsler ; Bu işletme otobüsleri sabahın erken saatlerinden başlayıp, gece geç saatlere kadar ve bazı hatlarıyla gece servisleriyle otobüs ulaşımını sağlarlar. Hava alanı  – Schiphol Plazadaki gelen ve giden (Arriva-Departur) yolcu terminal salonlarının önünden kalkışa  hazır olarak beklerler. Bus 397 (Amsterdam Airport Express) ; Elandsgracht – Leidseplein ve Museumplein’e kadar gider (Central istasyona gitmez!).Marnixstraat ve Schiphol Plaza arasında her gece saatte bir çalışan N97  gece otobüsleride mevcuttur..

Alandan ayrıca; 69 numaralı  otobüs servisi Schiphol Plaza ve Amsterdam Sloterdijk istasyonu arasında çalışır (bir önceki sayfada detaylı anlatılmıştır!).

♦ ♦ Zuidtangent ekspres otobüs seferleri  ;

Bu otobüsler hava alanından çevredeki bölgelere rahat ve trafiğe girmeden hızlı bir ulaşım sağlarlar.  Bagaj alımları, geniş iç hacmi ile konforlu ve rahat bir ulaşım için idealdirler.

2 hattı vardır ;

1-  Line / hat  300 :

Karşılıklı olarak ;  Haarlem, Vijfhuizen, Hoofddorp, Amsterdam Schiphol Havaalanı, Amstelveen, Ouderkerk, Amsterdam Zuidoost arasında çalışır. Seferler, saatte 6 kez ve geceleri de satte birdir.

2-  Line / hat  310 :

Karşılıklı olarak ; Nieuw Vennep, Hoofddorp, Amsterdam Schiphol Havaalanı, Amsterdam Buitenveldert  arasında çalışır. Saatte en az  2 – 4 seferi vardır.

♦ ♦ Gece Hatları → Schiphol Havalimanı’ndan şehir merkezine (Leidseplein) gece otobüsü N97 ve Bus 358 haraket edecektir!.Yine alandan ;  Gece hattı N72 veBus 198, Aalsmeer  ve Amstelveen için yolcu taşırlar.

♦ ♦ Interliner Bus ;

Zuidtangent express otobüslerine ek olarak, bunlarda / Sternet işletmesi otobüsleri olup,  hızlı bir biçimde ulaşım sağlarlar. Arrivals Hall.2 (gelen yolcu salon.2) , platform A 7 den harekete hazırdırlar..

Interliner 370 hatlı otobüs ; Schiphol  H.alanı ve Amsterdam merkezi (Leidesplen&Museumplein) arasında çalışılar. Central istasyona gitmezler. 5 €  bilet ücreti olup, 15 dk. lık periotlarla gece geç saatlere kadar çalışır (05.30 / 00.00) . Yolculuk yaklaşık 30 – 40 dk. dır (Geceleyin :  saatte bir sefer vardır) ..

b) Bölgesel-Regional  Otobüsler

Conexxion toplu taşıma şirket otobüsleri hizmeti olarak  :  Flevoland, Gelderland bölgelerine yani  kuzey  Hollanda ‘ ya seferler düzenlemektedir.

Arriva Buses / Arriva otobüs işletmesi  :

Bu seferler Central istasyondan , Waterland bölgesine  (Volendam, Edam ve Monnickendam ‘a ) yani Amsterdamın  20 km. lik mesafesindeki kuzey doğu balıkçı köy ve kasabalarına yolcu taşırlar. EBS bus (sarı), R-Net Bus (kırmızı) renkleri ile hizmet sunarlar. VVV ve EBS ofislerinden bilet alabilirsiniz.

Waterland bölge ulaşımı için kısa bilgi :

Waterland otobüs güzergah numaraları ↔ Waterland’deki Broek (312/314/315/316), Edam (312/314), Marken (315), Monnickendam (314/315/316) ve Volendam için (316) ‘ dır . Daha da uzak bölgeler için ↔ Graft-De Rijp (301), Hoorn (314), Middenbeemster (306) ve Purmereend (301) no.lu otobüslere binin.

Yine , GVB ile tüm bölgesel otobüslerde geçerli bilet olan “Amsterdam & Region Day Cardı →19,50 € a (günlük) / 28 € (2 günlük) alıp gezebilirsiniz.Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan Keukenhof Bahçeleri’ne (Arriva otobüs 858) seyahat etmek için bileti kullanabilirsiniz.

Amsterdam ve Bölgesel Hat Bilgisi-Haritası → Bakın

Connexxion bus : Amsterdam Merkez’den Zaandam ve Zaanse Schans yel değirmenlerine kadar ulaşımı sağlayan (Bus 391) gibi bazı bölgesel servislerini de unutmayın..

c) Amsterdam – GVB/Gündüz, Otobüs hatları (Bus 15-465) (30 üzerinde hat, 2019 yılı → Lütfen güncel hatları TEYİD edin!) :

d) GVB – Gece otobüsleri (Nacht-bussen / Night buses / (Bus 281-293) – 2019, güncel hatları teyid edin!) ;

Amsterdamda tramvay, otobüs ve metro hizmetleri saat  :  06:00 – 00:20  arasında hizmettedir. Gece yarısından sonra ise  bu otobüsler devreye girerler.

Connexxion, GVB ve EBS, Amsterdam bölgesinde, 00:30 ile 05:00 saatleri arasında kolayca seyahat edebileceğiniz gece otobüsleri sunmaktadır. Gece otobüslerinde sadece “OV chip kartıOV chip card” ile seyahat ediyorsunuz ya da sürücüden bir bilet alıyorsunuz (1 saatlik → 3.20 €, 1 günlük → 8 €).

00.30  – 07.30 arasında çalışırlar. GVB nin 10 hatlı gece otobüs servisi mevcuttur.  ; Bir bölümü Leidseplein, geri kalan hatta Rembrandpleine hareket ederler. Buralardan sonra Şehir dışı uzak bölgelere yolculukları devam edeceklerdir . Kalkış periotları 30′ ar dakika da birdir. 10 hat aşağıdaki güzergahlara gider – Tekli bilet 4.5 € olup, 90 dk. sürelidir. GVB nin günlük biletleri sınırsız kullanım imkanı tanır. 1 saatlik GVB ulaşım bileti ve öğrenci bileti gece hattında  geçmez (12 gece binişlik  toplu bilet/A 12-trips = 34 € – 2019 ).

Ayrıca ;

♦ GVB gece otobüsleri ile bağlantı oluşturan “Bölgesel Gece Otobüsleri” inde de geçerli biletler 2 saat geçerliliği ile → 8 € dur.Bölgesel Otobüsler : Waterland bölgesine giden otobüslerdir!.

Not : Connexxion ve gece hatları için detay → bakın

Gece Hat Güzergahları

281 Central Station ↔ Sloterdijk station
282 Central Station ↔ Geuzenveld
283 Central Station ↔ Osdorp de Aker
284 Central Station ↔ Amstelveen
285 Central Station ↔ Gein via Amstel and Bijlmer-ArenA
287 Central Station ↔ Bijlmermeer via Diemen
288 Central Station ↔ Nieuw Sloten
289 Central Station ↔ IJburg
291 Central Station ↔ Nieuwendam
293 Central Station ↔ Molenwijk
 
 
** Sonraki sayfada;Diğer ulaşım araçları…
 
 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Amsterdam- Ana klasöre dön

 
 
 
 
 
 

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir