Prag,Görülecek Yerler.7

 
 
 

YENİ ŞEHİR ( Nove Mesto – New Town)

 
 

Mahalle Hakkında ;

Yeni Şehir (Nové Město) imprator 4. Charles tarafından 1348 yılında kurulmuştur. Şehir Prag’taki en kapsamlı kentleşme hamlesi olmuştur. Bu kapsamda 4. Charles Těšnov’dan Vyšehrad’a kadar uzanan ve sıkıntı veren Roma stili yerel yerleşimleri birleştirerek ve günümüze kadar hiçbir değişiklik olmadan gelmiş yeni bir gelişim planının temellerini atmıştır.

prahanovemestoph1

Yeni Şehir’de Dolaşmak : Bu bölgeye ulaşmak için en kullanılışlı metro durakları tüm hatların (A, B ve C) birleştiği Müze (Wenceslas Meydanı’nın üst tarafından) ve Mustek (Wenceslas Meydanı’nın alt tarafından) duraklarıdır. Bunlara alternatif olarak B hattındaki Karlovo náměstí durağıyla da bu bölgeye ulaşılabilir. Eski şehrin yaklaşık 2 katı büyüklüğündeki bölgeye çoğunlukla nalbant, tekerlekçi ve bira yapımcıs gibi zanaatkarlar ve tüccarlar yeleşmiştir. Yeniden yapılanarak bu günkü halini almıştır.

 

GEZİ BÖLGESİNE GENEL BAKIŞ – Haritalar  ;

novemestoprhareg.map

novemestomapp

novemestomaps

Bölge Ulaşımı

 

Old Town Meydanı’na sadece 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan vede Wenceslas Meydanı’ nı da içinde barındırdan New Town’ ın (New / Yeni kelimesi sizi şaşırtmasın!) inşasına 14. yüzyılda IV. Charles döneminde başlanmış. Prag tarihine dair birçok önemli olaya sahne olmuş bu meydan, zamanla gösteri veya kutlamalar için Prag halkının bir araya geldiği bir merkez halini almış. New Town’da yer alan bu meydanı, Prag’ın gece hayatı ve eğlence merkezi olarak niteleyebiliriz. Bu bölgede birçok otel, club ve barın yanısıra, yerel ve uluslararası mağazaya rastlayacaksınız.

Şehrin en önemli yerleri, eskilerde at pazarı olarak kullanılan Vaclavske Namesti (Vaclav Meydanı) ve Avrupa’nın en büyük kent meydanlarından biri olan ve hayvan pazarı olarak kurulan Karlovo Namestidir.

Etrafında üç büyük Pazar meydanı yer alır.

. Saman Pazarı ( Senovazne Meydanı )
. Sığır Pazarı ( Charels Meydanı )
. At Pazarı ( Vaclav Meydanı )

 
 

ÖNEMLİ GEZİ ALANLARI

Yeni şehir – Nove Mesto ; Vaclav (Vaclavske Namesti) ve Karel meydanı (Karlovo náměsti) olmak üzere 2 bölümde incelenebilir.

İlkin Yeni Şehrin kuzey bölümünü oluşturan gezi alanına bakalım..

 

1 – VACLAV (Wenceslas) MEYDANI :

Prague_Wenceslas_Square_ph

Bölge : Vaclavske Namesti, Praha 1  ✵  Ulaşım : Metro A – B < Mustek >, Metro C –kırmızı hat < Museum > ; Tramvay 3-5-6-9-14-24, Václvské náměstí

 

Meydan hakkında genel bilgiler :

Na prikope’in güney bitimi Wenceslas Meydanı (Václvské náměstí) ile buluşmaktadır – 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde bulvar. İlk olarak 600 yıl önce IV. Charles döneminde at pazarı olarak kullanıldığı zamanlarda düzenlenmiştir. O zamandan itibaren meydan Çek Cumhuriyeti’nde bilinen her türden insan, organizasyon ve siyasal parti için değişmez bir tören yeri olmuştur. Sokak 400,000 insanı rahatlıkla alabilir ve almıştır. Bulvarın daha üst bölümünde at üzerindeki Aziz (Vaclav) Wenceslas’ın heykeli görülebilir – 1912.  Heykelin yanındaki anıt ise eski rejim kurbanları anısınadır.

Heykelden birkaç metre uzaklıkta, dört ay önceden Sovyet istilasında karşı protestoda, Ocak 1969’da kendini ateşe veren 20 yaşında öğrenci Jan Palach dahil, komünist dönemde öldürülenlerin anısına yapılan bir levha durmaktadır. Jan Palach 3 gün sonra %85 yanıkla ölmüştü. Cenazesini 80 bin kişi izlemiştir. F. Komünist yasalarının 1989’da çöküşünün ardından Václav Havel ve Alexander Dubcek no : 36’ nın balkonunda coşkulu destekçilerini selamlamak için belirdiler. Palach ve rejimin diğer kurbanları Josef Myslbek’in atlı Aziz Wenceslas / Vaclav heykelini önündeki küçük bir sunakta ölümsüzleştirilmiştir..

Bugün, Wenceslas meydanı, bir alışveriş koşuşturmacası halindedir. Hava karardıktan sonra, restoranlar, sinemalar ve gece klüpleri turist kalabalığını çektiğinde gerçekten canlanır. Başlıca tarihi mevkiler sokaktan sadece yürüme mesafesi uzaklıktadır ve adım adım yürümeye değer. Meydanın kuzey bitiminde Neo-Rönesans Ulusal Müzesi’ni bulabilirsiniz. Dikkate değer diğer bir bina Koruna Sarayı’dır – 1911’e dek uzanan çarpıcı bir cam kubbe ile örtülü bir çarşı.

Wenceslassquare_praha_ph

Vaclavske Namesti (4)

 

Wenceslas Meydanı’nda Görülecek Önemli Alanlar :

vaclavmap
 

Meydanda – Dikkat !

  • Cüzdanınıza ve el çantanıza dikkat edin – Wenceslas kapkaççılarıyla ünlüdür.
  • Meydandaki kulüplerin ve restoranların birçoğu aşırı pahalıdır. Ancak meydanın bitişiğindeki ara sokaklarda daha uygun alternatifler bulunmaktadır.
  • Akşamları meydan daha karmaşık olmaktadır. Sarhoş bekarlığa veda partisi gruplarından veya saldırgan seks kulübü temsilcilerinden uzak durmaya çalışın.

Bu bölgedeki binaların çoğu otel ve restoranlara dönüştürülmüşse de, orta çağda at pazarı olarak gündemde olan meydan günümüzde önemli bir ticaret merkezidir. Binaların çoğu yeniden imar edilmiştir.

 
 
Meydana özel anıt ve mekanlar..
 
✓   Jan Palach Anıtı 

Jan_Palach_statue_praha

1968 Ağustosu’nda Rusya Alexander Dubček’in iktidardaki partisi tarafından uygulamaya konan liberal politikaları (bu gelişmeler “Prag Baharı” olarak adlandırılmıştı) engellemek için Çekoslavakya’yı işgal etti. 1969 yılının 16 Ocak günü kolej öğrencisi Jan Palach, Rus işgalini protesto etmek için hayatını feda etti. Palach kendisini yaktı ve 3 gün sonra yanıklarından dolayı can verdi. Bu gencin kendisini yaktığı yer kaldırım üzerinde ahşap bir haç ile işaretlenmiştir. Bu bölgede depremden oluşan gücük bir de hasar söz konusudur. Her yı 16 Ocak’ta Çekler Jan Palach’ı anmaktadır.

 
✓   Saint Wenceslas Heykeli ( Aziz Vaclav )

Vaclavske Namesti

Wenceslas Meydanı’nın en önemli noktası, güney ucundaki atlı Saint Wenceslas heykelidir. Heykeltıraş Josef Myslbek, “İyi Kral Wenceslas” ve onuncu yüzyıldaki Bohemya dükünü Bohemyalı 4 diğer aziz ile çevrelemiştir – Adalbert, Prokop, Ludmila and Agnes.

 

✓   Kavárna Evropa Kafeteryası (Václavské náměstí 826/25, 110 00 Praha 1, web.1 ; web.2)

Bugünlerde yeni sanat akımına göre tasarlanmış olan bu nezih kafeterya ve otel turist akımına uğramaktadır. Ancak, kaldırımdan bile bu yapının görkeminin farkına varabilirsiniz. Kafeterya Prag’ın Yeni Sanat Akımı eserlerinin ve Wenceslas Meydanı’nı görkemli geçmişinin en büyük örneklerindne birisidir. Yapıyı çevreleyen renkli çalışmaları kaçırmayın – yukarı doğru bakmazsanız bunları göremeyebilirsiniz. Biraz pahalı!.Meydanda Grand Hotel Evropa’nın kompleks yapısında görebilirsiniz.

 
Gezi bölgesi ulaşım ana metro istasyonu ; Mustek (metro A & B) olacaktır.

Şimdi Mustek metro istasyonu, başlangıç noktası olduğunda bu alanda 2 farklı gezi planlarız.

 

İlki : Mustek metro istasyonundan başlayıp, güney doğu yönü ile (Muzeum metro durağı yönüne) – Wenceslas  meydanı boyunca, ortada geniş refuj alanı bulunan “Vaclavske namesti” üzerinden güney-doğu yönüyle yürüyelim <  Gezi haritamız >.

Yaklaşık 750 m. sonrası Muzeum (A & C) metro durağı yakınında, at üstünde Saint Wenceslas heykelinin bulunduğu alana kadar ulaşacağız (alttaki haritada 2 no.lu güzergah)

Vaclavske Namesti

** Bölge haritamızı hatırlayalım

Wenceslas_squ._mapsph

 

Burada yer alan önemli yapılar :

*Mustek metro istasyonundan itibaren!

 

✓  Karların Meryem Anası Kilisesi / Kostel Panny Marie Snezne & Fransisken Bahçesi/ Frantiskanska Zahrada ;

Kostel Panny Marie Snezne

Bölge : Jungmannovo Namesti , Praha 1 ;  Ulaşım : Metro A – B < Mustek >

 

Tahta çıkma onuruna IV. Karl bu kiliseyi yaptırmıştır. Roma’da Bakire Meryemin, papanın rüyasına girip ağustosta kar yağan yere adına bir kilise yaptırmasını söylediği hikayeden adını alır. Mustek metro istasyonunun hemen bitişiğinde yer alır.. Kilise önünde bulunan maydan, Jungmannovo namesti (meydanı) olarak bilinir.

Jungmannovo_squ_ph

Cadde üzerinde yürüyoruz ; Sol yanımızda Vaclavske namesti 25 numarada, sarı ön cephesi ile otel belirir..

 

Evropa oteli / Hotel Evropa, web :

Vaclavske Namesti (6)

Bölge : Vaclavske Namesti , Praha 1 Ulaşım : Metro A – B < Mustek > , tarm no.  3-5-6-9-14-24

 

Bu otelden hemen önce, meydan üzerinde “Duplex Club & Restaurant” (Václavské náměstí 831/21)  bulunur.Restorantın meydanı kesen caddesine girecek olursak (Jindřišská str.) bu yol bizi yaklaşık 300 m sonrası Senovazne namesti meydanında yer alan Prag’ın bir kule’sine çıkaracaktır.

Jindrisska Towermapph

Jindrisska_Tower_ph

 

Jindrisska Tower / Jindřišská věž

Jindrisska_Tower_ph2

120 czk bedel ile terastan Prag manzarasını seyredin ( web ).  10. kata kadar tırmanmanız durumunda, çok hareketli bir yer olan Wenceslas Meydanı’nın muhteşem manzarasını ve çok daha fazlasını bulabileceksiniz. Buradaki restoran harika manzaraya sahiptir..

Burayı gördükten sonra Vaclavske Namesti’ ye tekrar geri dönüyoruz.

Vaclavske Namesti sonunda Muzeum metro durağı yakınındaki Wilsonova meydanı ile son bulacaktır. Bu meydanda Prag’ın ünlü Ulusal müzesi (Narodni museum) bulunur.

 

Ulusal / National Müze / Narodni Muzeum :

Bölge : Vaclavske Namesti 68 , Praha 1 ; Ulaşım : Metro C –kırmızı hat < Museum >, Tram 11 <Museum> ; Ziyaret : hergün / 10 -18 , ayın ilk salısı kapalı !

 

National Museum, Vaclav meydanının bir ucuna hakim Çek Cumhuriyeti’ nin en eski ve en büyük müzesidir. Bu heybetli Neo-Rönesans binası 1818 – 1891 yılları arasında inşa edilmiş. Müzenin mimarı, Ulusal Tiyatro (National Theatre)’ nun yapımında da çalışan Josef Shultz. Bilim, tarih ve sanat kolleksiyonları sergileyen Ulusal Müze, 2009′da yeni bir bina daha eklenerek büyütülmüş. Ulusal Müze’ye sonradan katılan bu yeni bina, komünist dönemde Çekoslovakya Parlamentosu olarak hizmet vermiş. Yeni bina hala ziyarete açıkken eski müze binasının onarım çalışmaları nedeniyle 2015 Haziran’ına kadar kapalı olacağını bilmenizde fayda var.

Yeni bina her ayın ilk Salı günü haricinde her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet veriyor.
 

Wilsonova Str. ‘da bulunan başka bir yapıda Opera binasıdır.

Devlet Operası / Statni Opera :

Vaclavske Namesti (5)

Bölge : Wilsonova 8 , Praha 1  ; Ulaşım : Metro C –kırmızı hat < Museum >  ; Ziyaret : Gösteri zamanları açık

 

Ulusal müzenin önünden geçen cadde (Wilsonova str), kuzey doğu yönü ile yaklaşık 300 – 400 m. kadar sonra bizi kentin ana tren garı olan “Hlavní nádraží” ye çıkaracaktır

Hlavni_nadrazi_gar_praha

Hlavní nádraží  Çek Cumhuriyeti’nin en büyük ve en yoğun tren istasyonudur. Hlavní nádraží, 1871 yılında hizmete açılmış, 1901 – 1909 yılları arasında ise Art Nouveau tarzındaki istasyon binasının inşa edilmesiyle (yolculuk yapacak olmasanız bile) görülmeye değer bir yapı haline gelmiş. Bu istasyona ulaşım da oldukça kolay. Wenceslas Meydanı’na 5, Old Town Meydanı’na ise 15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.

C hattında bulunan Hlavní nádraží metro durağı veya 5, 9, 15, 26 numaralı tramvaylarla yine aynı adlı tramvay durağında inerek de bu istasyona ulaşmak mümkün.

Masarykovo nádraží, Smíchovské nádraží ve Nádraží Holesovice ikincil derecede önemli tren istasyonlarıdır.

Hlavni Nadrazi’den kalkan tren bilgilerine buradan ulaşın..

 

Gelelim bölgedeki  2. gezi güzergahımıza..

Mustek metro istasyonu başlangıç noktamız olduğunda; Jungmannovo meydanını kesen geniş Narodni Str.‘e girecek ve batıya doğru (Narodni trida metro istasyonu yönü ile ; Vltava nehirine yönelerek) yürüyeceğiz < haritada güzergah.1 > ;

Bu yol bizi 500 m. yürüme mesafe sonrası Vlatava nehri üzerinde yer alan Most Legii ( Bridge of Legions ) köprüsüne ulaştıracaktır.

Caddenin köprüye bağlanmasından hemen önce Prag’ın Ulusal tiyatrosunu (Národní divadlo‎ – Natıonal Theatre) göreceğiz (tram 2-9-17-18-22-23 <Národní Divadlo> )..

Tiyatro hakkında :

Prag Ulusal Tiyatrosu (Národní divadlo) Çek ulusunun ulusal bağımsızlığına ve kimliğine ulaşmak konusundaki arzusunun somutlaşmış halidir. İnsanların yoğun katılımı ile toplanan para bu tiyatronun yapılmasını sağlamış olduğundan, 16 Mayıs 1868 tarihindeki temel atma töreni adeta bir politik gövde gösterisi mahiyetindeydi.

Günümüzde Ulusal Tiyatro’da üç farklı sanat biçimi sergilenmekte –opera, bale ve drama- ve bu üç tür tarihi Ulusal Tiyatro binasında, Estates Tiyatrosunda ve Kolowrat Tiyatrosunda dönüşümlü olarak yer almaktadır. Bu üç sanat biçimi de repertuarlarını sadece zengin klasik mirastan değil, aynı zamanda dikkatlerini modern dünyaya yöneltmiş yerel yazarların eserlerinden de almaktadır.

Şu anda tiyatronun repertuarında 60 performans bulunmaktadır. Operalar genellikle klasiktir. En popüler operalar arasında Dvořák’ın operaları Jaccobin ve Rusalka; Verdi’den Rigolleto, Aida and La Traviata; Smetana’nın düzenlemeleri ve daha birçok eser yer almaktadır. Bale performansları arasında Svoboda’dan Mowghli, Prokofjev’den Romeo and Julia, Carmen, Cinderella ve Shakespeare ve Tchaikovsky gibi yazarlardan yapılan uyarlamalar yer almaktadır.

Yer: The National Theatre, Národní třída 2, New Town

Bilet fiyatları: 350 CZK ile 1000 CZK arasında.

Not : Narodni 22 numarada “ Cafe Louvre ” ismi ile Restoran & Cafe bulunur..Kahvaltı dahil, iyi bir akşam yemeği ve pasta & kahve ihtiyaçlarınız için tarafımdan denenmiş, önerilen bir restorant’tır..Bilgilerinize..

 
Yeni Şehirin diğer gezi alanına sıra geldi..
 

2 – KAREL MEYDANI / Charles Square ( Karlovo náměstí ) :

novemestoprhareg.map

Bölge ; Wenceslas (Vaclav) meydanın güney batısıdır..

 

IV. Charles 1348 yılında New Town’ı inşa etmeye başladığında burada Old Town’dakine denk, büyük bir meydanın da yer almasını istemiş. Tamamlandığı tarihte Avrupa’nın en büyüğü olan meydan bugünkü adını 19. yüzyılda almış ve 1876 yılında parka dönüştürülmüş. Parkta ünlü bir çok Çek ismin heykellerine rastlayacaksınız.

Charles Meydanı’na ulaşmak için B hattındaki “Karlovo náměstí” metro durağında inmeniz gerekir. Veya 2, 3, 4, 6, 10, 16 numaralı tramvaylarla da bu noktaya ulaşabilirsiniz.

Parkın ünlü Dancing House’a 5 dakikalık yürüme mesafesinde olduğunu hatırlatalım. İkisini aynı gün görmek size zaman kazandıracaktır.

 

Tarihinde sığır pazarı olarak inşa edilmiş bu alan, Prag’ın en büyük meydanlarından biridir.

Burası güneyde yeni şehrin yeşillikli park alanıdır.Meydan etrafındaki binaların çoğu üniversiteye aittir.Meydan bilim adamı ve yazarların heykelleriyle süslüdür.Bölge Barok yapılarının yanı sıra, 14. yy’ dan kalma Slav manastırınıda içerir.

New Town Hall (Novoměstská radnice) – Yeni belediye sarayı, Jecna sokağında (ječná 2) yer alan barok Cizvit kilisesi olan Church of St Ignatius (Kostel sv. Ignáce), Karlovo náměstí 40 numarada yer alan 16 yy. Faust House (Faust’un evi) ve Jesuit College (Cizvit okulu) bölgede görüleceklerdendir.

Meydanda bulunan park alanı, Jecna ve Zitna caddeleri ile kesilir.

Ulaşım : Wenceslas Square’dan Vodičkova Street – caddesi üzerinden yürünerek yada metro B vede tram  2, 3, 4, 6, 10, 16 ( Karlovo náměstí ) .

Bölge Gezi Haritası

Charles_Square_prahamaps_ph

Prag’ın bu gezi alanında görebileceğimiz bir iki yer daha kaldı..

 

Buraya nasıl ulaşırız ?

1 – Wenceslas meydanı , Metro B – Mustek istasyonundan (Zlicin yönü) metroya binip, Karlovo náměstí – Metro B’ ye ulaşalım.

2 – Şehir merkezinden, Tram no. 2, 3, 4, 6, 10, 16 ile Karlovo náměstí de inelim..

3 – Kentin herhangi bir yerinden ; Tram no. 3-5-6-9-14-24 ile Lazarská durağında inelim..

4 – Yada tram no.5  ile Myslíkova durağına gelelim..

Bu dört farklı ulaşım noktaları , kentin bilinen park alanına (Karlova namesti) oldukça yakın yerlerdir.

 
 

İlk gezi durağımız ;

+ New Town Hall ( Novoměstská radnice) / Yeni Belediye Binası ;

Tarihte 1419 ve 1618 (30 yıl savaşları) yılları Prag Bohemyası için olaylı yıllar olarak bilinir. 1419, ünlü pencereden atılma olayı ile anılır. Bu tarihte Katolik ve Protestanlar arasında çıkan çatışmada protestan yönetimli belediye binasına gelinip , başkan pencereden atılmıştır. 65 m.lik kulesi ile, günümüzde kültürel etkinliklere, düğünlere ev sahipliği yapan, Prag’ın 18 adet olan akültürel ulusal anıtlarından birisidir.

Belediye binasının güney yönü ile, park alanını Karlova namesti cadde boyunca ilerleyelim. Caddenin Jecna Str. ile kesiştiği alanda bir kilise göreceğiz..

 

+ Kostel Sv. Ignáce / Aziz Ignatius Kilisesi  :

Kostel_Sv_Ignace_prah

Ječná 2 numarada yer alan Barok yapılı Cizvit kilisesidir.

Bölge : Karlovo Namesti 23 , Praha 1  ; Ulaşım : Metro B ( Karlovo Namesti ) , tram no. 2-3-4-6-10-16  ; Ziyaret : Hergün / 06 – 18

 

Ječná sokağı, bu alanda park ile birleşme sonrası adını Resslova olarak devam ettirir. Resslova’dan yaklaşık 250 m. sonrası Vlatava nehri üzerinde bulunan Jiraskuv Most köprüsüne ulaşırız. Resslova’nın, Rasinovo Nabrezi 80 numarada kesiştiği noktada, cam’dan modern bir yapı göze çarpar (Dancing House – Tančící dům). Üst katında manzaralı Celeste Restaurant bulunur ( web ).

 

+ Dancing House – Tančící dům :

Bina hakkında :

Adını Türkçe’ye “dans eden ev” şeklinde çevirebileceğimiz bu çarpıcı bina Vlata Nehri kıyısında konumlanır. 1992 – 1996 yılları arasında Vlado Milunc ve Amerikalı bir mimar olan Frank O Gehry tarafından yapılmıştır. Dans eden iki insan figürünü anımsatan Dancing House, “Fred ve Ginger” ismiyle de anılır. Bir dönemin ünlü dansçı çifti “Fred ve Ginger”ı tasvir eden binanın, aslında şehrin genel mimari yapısına tezat bir üslubu var. İnşa edildiği dönemde birçok Prag’ lı bu modern, cam binayı şehrin dokusunu bozmakla eleştirmiş. Şahsen ben de Dancing House’un özgün ve görülmeye değer bir yapı olduğunu kabul etmekle birlikte, eleştirilerin çok haksız olduğunu da düşünmüyorum.

Dancing House’un ziyarete açık tek bölümü en üst katı. Şehrin popüler restoranlarından Celeste Restoran da burada bulunmaktadır. Bu restoranı görme şansımız olmadı ancak hem yemeklerinin lezzeti hem de Vltava Nehri ve Prag Kalesi’ne bakan manzarası bolca övülür.

Binanın bulunduğu yeri tarif etmek gerekirse; Charles Köprüsü’nün Old Town tarafında, Vltava Nehri’ni sağınıza alıp Jirasek Köprüsü’ne kadar yürümeniz yeterli. Bu yürüyüş 15 – 20 dakikanızı alır. Metroyla gitmek isterseniz B hattında bulunan Karlovo Náměstí durağı Dancing House’a yakın bir noktada bulunur

Ulaşım : Karlovo Namesti (line B – metro), Tram : Jiraskovo Namesti (tram 5-17)

Resslova sokağından geri dönüp, karlova namesti tramvay durağına varalım.
 
2-3-4-6-10-16 tramvaylardan birine binip, doğu yönünde yaklaşık 600 m. kadar yol alalım. Náměstí Míru tramvay durağında inelim.

İndiğimiz meydandaki ikiz kuleli büyük kilise “St Ludmila’s Church” tır (buraya şehir merkezinden metro A ile de gelebilirsiniz → Náměstí Míru metro durağı).

Ludmila's_Church_n_miru

Bölge hakkında :

Bu alan Vinohrady olarak bilinir. Şehir merkezine oldukça yakın olan Prag 2 – belediye bölgesinde yer almaktadır. Prag’ın tarihi önemli tren istasyonu bölgesi, Vinohrady’nin varoşlarında yeralır. Vinohrady’nin ingilizcedeki sözlük anlamı üzüm bağlarıdır. Bu bölgenin bu isme sahip olması 14. yy’ da bölgenin üzüm bağlarına sahip olması nedeniyledir. Günümüzde Vinohrady esas olarak yerleşim yeridir ve turistler tarafından çok ziyaret edilmemektedir? Tur yapmaya değecek tek ilginç yanı Poděbrady Meydanındaki Sacred Heart Kilisesidir.

Ancak, Vinohrady’d e sayısız park bulunmaktadır. Vinohrady’nin İtalska Caddesine yakın kuzeybatı bölgesinde Rieger’s Orchards (Riegrovy sady) yer almaktadır. Burası Vinohrady’deki en büyük ve en güzel parktır. Bu park 19 yy’ da klasik ingiliz bahçeleri örnek alınarak yapılmıştı. Bu parkın arkasında yer alan kayalık alan, Prag Kalesi’nin fotoğraflarını çekebilmek için büyük bir fırsat sunmakta.

Bölge dünyadan restoranları, popüler kafeleri,  gece kulüpleri ile ün salmış. Barış Meydanı anlamına gelen yeşil “Náměstí Míru” da  açık pazarlar yer alır. Pazarların yanı başında  St. Ludmila Kilisesi bölgede göze çarpan büyük bir kilisedir.. Náměstí Míru’daki neo-Gotik bir Roma Katolik kilisesidir. Bohemya St. Ludmila onuruna adlandırılmıştır. Haç şeklinde enine bir nef olan tuğladan yapılmış üç koridorlu bir bazilikadır.

Ziskov’un güneyindeki eski kraliyet üzüm bağlarının bulunduğu bu bölgeye tram no. 4-10-16-21-22 ve metro A ile Namesti Miru durağında inerek ulaşın. Bölgedeki  Vinohrady Tiyatrosu nuda unutmayalım!..

 

Namesti Miru’ nun yaklaşık 1.5 km kadar doğusunda ( ki ayni zamanda ana tren istasyonununda  doğu kısmında) kalan “Ziskov” bölgesi eğlence ve uygun restoranlar içeren bölgedir. Tram no. 11 ve metro (A-yeşil) hattı ile “Jirhio Z Podebrad” duraklarında inip ulaşım sağlanmakta. İstasyonun yanındaki “Sacred Heart” kilisesini – Kutsal Kalp kilisesi de görün (Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, bilgi, video ).

Buranın hemen yanıbaşında Prag’ ın TV kulesi bulunmakta. 260 m. yükseklikteki kuleden tüm Prag manzarısını fotoğraflayın (gece yarısına kadar açık ve üstte bir restoran var). Yine ayni bölgede Jan Ziskov heykelini barındıran ve ayni isimle anılan, Prag manzaralı “Ziskov Tepesi” ni de görmeyi  unutmayın..

 

Karlova namesti bölgesinin daha güney yönünde bir iki atraksiyon daha var. İsterseniz görün derim (ama bence önemli de değil !).

 

Nove Mesto bölgesinde şehir merkezinde göreceğimiz son gezi alanı “Vyšehrad” park alanıdır.

 


  Vysehrad:

Prag’ın en önemli tarihi yerlerden birisidir. Nove Mesto’nun güneyinde, Vltava nehri üzerinde yüksek bir tepe üzerine büyük bir kale & park alanıdır.  “Yükseklerdeki kale” anlamına gelir. Church of St. Peter and Paul (Bazilika Svateho Petra a Pavla – gotik yapılı kilisesi) park alanı içinde bulunur. Çekler için mitolojik bölge olan parkta, Ulusal mezarlık bulunmaktadır (Slavin – Vyšehrad cemetery).

vysehradpan (7)

Bölge hakkında :

Vysehrad 10. Yüzyılda, Prak Kalesinin (Prazsky hrad) kuruluşundan daha sonra kurulmuştur ve yüzyıllar boyunca Prak Kalesinin bir alt kuruluşu olarak kalmıştır. Vysehrad’ın başlangıçta bir prens olan, daha sonra ise Çek Kralı olan ve kaleyi taştan yeninden yapıp buraya bir kilise bölümü ekleyen 2. Vratislav’ın burada kaldığı 1061-1092 yılları arasındaki zaman dilimi hariç olmak üzere bu doğrudur. Vysehrad’ın önemi bundan sonra azalmıştır, ancak daha sonra 4. Charles Vysehrad’ı yeninden inşa etmiş ve tüm Prag’ın yenilenen tahkimatı kapsamında taştan bir kale halime getirmiştir. Ancak, tıpkı Bohemya’da diğer birçok yerde olduğu gibi kale işgale uğradığı, yıpratıldığı ve kısmen yok edildiği Hussit döneminden olumsuz etkilenmiştir. 1650 yılında tuğladan yapılmış yeni Barok surlar İtalyan mimarların yine Prag’ın tahkimatı sırasında inşa edilmiştir. Yapı, kullanımına son verildiği 1911 yılına kadar bir kale olarak hizmet vermiştir. 1883 yılında Prag’a 4. Bölge olarak katılmıştır, Vysehrad önemli bir yerdir, bu önemi sadece Çek prenslerinin, Libuse’nin ve Premysl hanedanının ilk üyelerinin en eski ikametgahı olmasından değil, aynı zamanda ulusun önemli kişiliklerinin de burada gömülü bulunmasından da kaynaklanmaktadır.

 

Vyšehrad’ı Gezmek,
Vyšehrad’a şehir merkezinden C Metro hattını kullanıp, Vyšehrad durağında inerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Buradan Vyšehrad ana kapısına ulaşmak için 10 dakikalık bir yürüyüş yeterli olacaktır. Aziz Petrus ve Aziz Paulus kilisesi, ünlülerin yapımı olan heykellerin yer aldığı ulusal mezarlık ve Antonin Dvorak, Karel Capek, Jan Neruda, Alphonse Mucha gibi ünlülerin mezarlarını da görün.

Bölge : Vysehrad

Vysehrad_prahaph
Ulaşım : Metro line C – kırmızı hat < Vysehrad >

Vysehrad metro durağı ; Prag Corinthia Hotel bitişiğidir !

 

Küçük bir not : Otel Merkezi konumlu 5* özelliktedir. Tarafımdan denenmiştir. 2 kişi – 3 gece oda + kahvaltı ( son deredece doyurucu ) vergiler dahil 680 TL bedel ödenmiştir ( temmuz 2014 ). Merkeze yakındır ve hemen yanında Vyšehrad – metro C istasyonu bulunur.

Ulaşım : metro ile Vysehrad durağında indikten sonra, Prag Kongre merkezi alanı üzerinden yürüme ile (yönlendirici levha ve yönler vardır !) yaklaşık 10 dk. içinde prak alanına ulaşacaksınız..

Park alanına ; V pevnosti str. sokağından (kemerden) girin ve 3 ayrı yol seçeneği ile bu büyük park alanını gezin..

Krotunde → Stulcova güzergahı = (St. Peter and Paul katedrali), Vysehradske sady  = (Vlatava ve Prag manzarası)

 

Bölgeden fotoğraflar


 
Yürüme haritası.1 

Vysehradwalking_maps

Yürüme Haritası.2

Vysehradwalking_maps2

1. Táborská brána
2. Gotická brána Špička – informační centrum
3. Jedličkův ústav
4. Leopoldova brána
5. Rotunda sv. Martina
6. Kostel Stětí sv. Jana Křtitele a Kaple panny Marie Šancovské
7. Gorlice
8. Cihelná brána – expozice pevnost Vyšehrad, vstup do kasemat
9. Okrouhlá bašta sv. Václava – Letní scéna
10. Kapitulní chrám sv. Petra a Pavla
11. Vyšehradský hřbitov
12. Slavín
13. Sochy a sousoší Vyšehradu I.
13. Sochy a sousoší Vyšehradu II.
14. Galerie Vyšehrad
15. Libušina Lázeň – bývalá strážní věž
16. Staré purkrabství – komorní sál

 
 

Prag diğer yakınlar,

Troja bölgesi ve sarayı / Trojský zámek : Prag’ın kuzeybatı ilçesi Troja’da bulunan Barok bir saray.

1679’dan 1691’e kadar Sternberg Kontları için inşa edilmiştir. Saray, Prag şehrine aittir ve Şehir Galerisi’nin 19. yüzyıl Çek sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Vltava nehri kıyısında (Prag hayvanat bahçesi yakını) bulunan yapıya ; Metro C- kırmızı ile Nádraží Holešovice’de inerek buradan da aktarmayla  tram no. 17 ile Troja durağında inerek ulaşabilirsiniz (sonrası yürümeli!) ( Yada Nádraží Holešovice’den Bus 112 → Kovarna durağından doğrudan ulaşın – ki bu hat Hayvanat bahçesine de gider <Zoologická zahrada> ). Sternber ailesinin tarihte yazlık sarayı olan bu yapı, günümüzde Resim galerisine ev sahipliği yapar..

Troja yanlızca saraya ev sahipliği yapmaz ayni zamanda ; Prag hayvanat bahçesi ve Botanik bahçesine’ de ev sahipliği yapar. Hayvanat bahçesi, Troja bölgesinde “zooloji eğitimini ilerletmek, vahşi yaşamı korumak ve halkı eğitmek” amacıyla 1931’de açılmıştır. Avrupa’nın en fazla ziyaret edilen 5. Hayvanat bahçesi‘ dir.. Tam bilet : 250, 3-15 yaş : 200 CZK dır (2020). Her pazartesi (özel günler hariç) “Mutlu pazartesi” indirimi var → çocuklar ve +65 yaş = 50 CZK!..

Hayvanat Bahçesi Planı

Ulaşım → “Nádraží Holešovice” metro C istasyonunun hemen dışından kalkan 112 numaralı otobüslerle direk olarak hayvanat bahçesinin kapısının önünde inebilirsiniz!

 
 

ŞEHİR MERKEZLİ PRAG GEZİMİZ BURADA SONLANMIŞTIR

Önemli gezi alanlarını hatırlama amaçlı mini Prag albümü

( Foto kaynak : Gezip Gördüm )

 

prahamini_sightseeing

 
 

** Sonraki sayfa → Prag yakın bölgeler gezisi..

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir