Prag,Görülecek Yerler.5

 
 
 
 

Eskişehir Meydanı / Staromestske Namesti 

Old Town Square, Video

 
 

Bölge : Staroměstské nám./ Old Town Square 480/24, 110 01, Praha 1
Ulaşım : Metro line A – yeşil hat , Staromestska

 

Meydan hakkında :

Meydan her zaman canlı bir yer olmuştur ; bugün hem Çekler hem de dışarıdan gelen ziyaretçiler için şehrin popüler bir parçasıdır ve çeşitli restoranlar, publar, dükkanlar, eğlence, galeriler ve müzeler sunmaktadır. Uzun tarihi, meydanın çeşitli uzun mesafeli ticaret yollarının kesişimini oluşturduğu ve bir pazar olarak hizmet verdiği 11. yy’ a kadar uzanmaktadır. O zamanlar tüm Avrupa tarafından bilinmekteydi. Prag’ın, Wenceslas Suquare ile beraber 2 büyük meydanından birisidir. Antik binalar ve muhteşem kiliseleri ile Avrupa’nın en güzel tarihi mekanlarındandır.

Bazı açık hava kafelerinde otururken ya da etrafta gezerken, büyüleyici sembollerle güzel pastel renkli Roma ya da Gotik orijinli binaların görüntüsünü izleyin. Buradaki en belirgin manzaralar Leydi Tyn – Meryem Anamız Kilisesi, Chrám Svatého Mikuláše – St. Nicholas Church / Aziz Niklaus kilisesi ve Astronomik Saat Kulesi’ dir. Astronomik Saat’ in varlığı 1410’a dek geri uzanırken, kule şimdi 1338’de kurulan Şehir salonunun parçasıdır. Saat oldukça eğlenceli bir turistik mekandır.. saat 09:00’dan 21:00’a kadar her saat başı, on iki havarinin pencerede göründüğünü izleyebilirsiniz. Şehir salonunun tarihi odaları, bir kule ve Gotik bir şapel halka açıktır.

Jan Hus heykeli, kendisini çevreleyen tarihi binalar arasında merkezi konumdadır. Heykel reformcunun 500. ölüm yıl dönümünü belirtmek için 6 Temmuz 1915’te dikilmiştir. 14. ve 15. yy’ da inançlarının destekçilerinin akımı eninde sonunda Hussite savaşına yol açmıştır. Başta heykelin modern stiline karşı yapılan protestoya rağmen, heykel Çek kimliğinin bir sembolü olarak durmaktadır.

 
prahapictph

Eski Şehir Meydanı’na “Church of Our Lady before Tyn” yani kısaca Tyn kilisesi karşısına yeni bir anıt heykel dikilmiştir. Marian anıtı (Marian Column) en üstünde Meryem Ana heykeli bulunan bir sütundan oluşan dini bir anıttır. Sütun, Otuz Yıl Savaşları’nın bitiminden kısa bir süre sonra Prag’da anıt olarak 1650’de dikilmiş ve 1918’de Avusturya-Macaristan savaşı sonrası da yıkılmıştır.2020 de yeniden inşa edilerek,ağustos 2020’de tamamlanıp eski şehir meydanında yeniden yerini almıştır.

 
 
prahapictph
 

Eski Şehir Avlusundan Rehberli Tur : Rehber eşliğinde gerçekleştirilen bu turda Gotik şapele gitmeden ve Astronomik Saati ve 12 havariyi iş başında görmeden önce, meclis salonu ve toplantı salonu görülecek yerler arasındadır, geçmişi burada 1930’lara uzanan etkileyici mozaikleri görebilirsiniz. Tur yapının altındaki Romanesk ve Gorik mahzenlerin dolaşılması ile tamamlanmaktadır. Çalışma saatleri: 11- 18 (Pazartesi), 09 – 18 (Salı-Cuma).

Eski Şehir Meydanı çevresinde dolaşmak : Sokakların çoğunluğu araç trafiğine kapatıldığından veya o çevrede oturanların araçları ve taksiler hariç otobüs ve büyük araçların geçişi yasak olduğundan Eski Şehir bölgesinde topu taşıma yoktur, dolayısıyla burada dolaşmanın en iyi yolu yürümektir. Ayrıca taksi de tutabilirsiniz, ancak turistlerden alınan fazla ücretlerden dolayı bu seçeneği önermiyoruz. Bu bölgede iki metro durağı vardır : bunlardan en kullanılışlısı Staroměstská (Eski Şehir Meydanı’ndan beş dakikalık yürüyüş mesafesinde) ve Mustek (Wenceslas Meydanı ile Eski Şehir’in kesiştiği yer) duraklarıdır.

 

Bölge Haritası.1

prahaold_townmapph

Bölge Gezi Haritası.2

 downtown

Bölge Ulaşım Haritası (Tram & Metro)

 downtown_ulasim

 
 
 

Meydanda bulunan önemli yapıtlar :

Old Town Hall & Tower (Eski Belediye sarayı ve kulesi) + Astronomical Clock (Astronomik saat), Tyn ve St. Nicholas Church – Chrám Svatého Mikuláše (kiliseleri).

 

Malé náměstí üzerinden eski şehir meydanına girdiğimizde, hemen sol yanımızda bulunan tarihi saat kulesindeyiz..

 

+ Eski Belediye Sarayı & Saati ( Astronomik saati ) :

Saray , 1338 de Luxemburg kralı tarafından yapılmıştır.1945 sonrası revüze edilerek rönesans ve gotik yapılarla bütünleşmiştir.70 m. ye ulaşan kulesi şehir için iyi bir manzara imkanını sunar.Sarayın şapeli altında bulunan bronz plakada 1621 de katolik imparator Ferdinand emri ile idam edilen 27 protestan önderlerinin isimleri yazılıdır.

Günümüzde en çok ilgi çeken meydandaki alan, Astronomik Saat’tir (Staromestsky orloj). Saatin üst bölümü zodyak sembollerinin üzerinde hareket eden mekanik figürler ile süslenmişken, alt bölüm bir takvimdir.Bu saat sadece saati göstermekle kalmaz, aynı zamanda ay ve içinde bulunulan mevsimi de gösterir.

Günlük olarak saat; 09:00′ dan 21:00′ e kadar her saat başı 1 dakika kadar çalar. Saat çaldığı zaman 12 havarinin geçit töreni başlar.

☠ İlk önce saatin solunda bulunan ölüm sembolü iskelet elindeki ipi çeker – diğer elinde de zamanı gösterir ters çevirdiği kum saati vardır (İskelet saat başı çanı çalar. Ölümün simgesidir. Her canlının bir gün ölümü tadacağını ve geçen zamanla birlikte kaçınılmaz sonun yaklaştığını simgeler.).

☠ Ardından 2 pencere açılır ve havariler (11 havari + Aziz Paulus, önlerinde Aziz Petrus ile) dairesel olarak dönmeye başlarlar.

Saat’te yer alan diğer figürler → iskeletin yanında elindeki mandolin ile zevki sefayı temsil edip  başını sağa sola sallama ritüeliyle ölümü kabul etmediğini ifade eden Osmanlı figürü , saatin sağ yanında ise altın keseli Yahudi Figürü şeklinde olan heykel, elindeki para kesesini gösterip gelecek ölümü kabullenmediğini başını sağa sola sallar ve aç gözlülüğü de ifade eder. Aynalı Figür ise elindeki aynaya bakarak başını sağa sola sallar ve o da kibri ve kendini beğenmişliği figüre ederek gelen ölümü kabullenmediğini ifade eder. (Bu figürler dünyada değişmez olan ve ölümün son olduğu, kötülükleri tavsir eder! ).

Bu dört heykelin mesajlarını verdiği animasyon boyunca, saatin üstünde açılan pencereden 12 havari geçiş yapmaktadır. Animasyon, Astronomik saatin en üstündeki horozun ötüp yuvasına girmesiyle sona ermektedir.

Old Town_Square

Saatin üzerindeki maviler gökyüzünü temsil eder. Kahverengi ise yeryüzünü..Saat 12 saat dilimini ve 12 burcun sembollerini göstermektedir. Burç halkası gökyüzündeki yıldızları temsil eder ve ona göre hareket eder. Yanlardaki iki kısım da Güneş ve Ay’ ı temsil etmektedir. Saat üstünde üç farklı halka bulunur. İlki eski Çek zamanını, diğeri Avrupa zamanını ve sonuncusu Babil zamanını göstermektedir. Saatin üstünde Latince ORTVS (Doğu), OCCASVS ( Batı ), CPEPVSCVLMN (Alacakaranlık), AVRORA (şafak) yazıları yazar.

Yine saat üst bölümünde  yer alan diğer heykeller de ; Ortaçağda Onur’ u temsilen –  Filazof & Melek ile Astronom & Tarihçi’yi tasvir ederler…(video)

Staromestsk_orloj_ph

* Astronomik saati seremoni başında görmek isterseniz, Eski Şehir Meydanına saat başından biraz önce gidin derim!.

Tarihi bilgi : Saraya ilk saat 15. yy’ da yapılmıştır. Efsaneye göre saatçi Hanus’un bu şahaserin başka yerde yapılmaması amaçlı gözü kör edilmiştir. Saatin yapımcısı dünyayı evrenin merkezine oturtmuştur. Ona göre ay ile güneş dünya etrafında dönmektedir. Üzerinde güneşle ifade edilmiş olan ibresi, 3 farklı zamanı göstermektedir. Arap rakamlarından oluşan dış halka ; Eski Bohemya zamanını gösterir. Roma rakamlı halkada bilinen saattir. Saatin üst bölümü zodyak sembollerinin figür hareketleriyle gözlenirken, altta bir takvim vardır. Saatin en eski geçmişi 1410’ a dayanan parçaları mekanik saat kısmı ve astronomik kadrandır. Saatin cephesinin ve takvim kadranının yapıya 1490 yılları civarında eklendiği tahmin edilmektedir. Heykeller 17. Yüzyılda eklenmiş ve havariler 1865 ve 1866 yılları boyunca devam eden tamirat esnasında eklenmiştir.

Saat kulesini geçince önümüzde kalan meydanın ortasında Jan Hus anıt heykeli, doğusunda Tyn kilisesi ve Rokoko yapılı Golz Kinsky Palace ile kuzey batısında da St. Nicholas Church (Barok Aziz Niklaus kilisesinin beyaz öncephesi dikkat çeker) bulunmaktadır.

Tyn kilisesine cephe aldığımızda sol yanında siyah renkli piramit çatılı bir binayı göreceğiz (Caffé Italia’nın hemen bitişiği).

 

+ Stone Bell House (Taş Çanlı Ev) :

Staromestske namesti 13, Praha 1 ❆ Ulaşım : Metro A / B Mustek veya Metro A Staromestska ❆ Ziyaret :  Salı – pazar : saat 10-18 , 100 CZK

13. yy’ a dayanan eski bir yapıdır.Muhtamelen kraliyet ailesi adına inşa edilmiştir. Cephe olarak gotik tarzda yapılmıştır. Bu gün bina galeri ve sanat amaçlı kullanılmaktadır.

 
 

+ Tyn Kilisesi / Kostel Panny Marie Pred Tynem – Meryem Anamız Kilisesi, video :

Bölge : Staroměstské nám./ Old Town Square, prag 1 ❆  Ulaşım : Staromestska (Metro A hattı), Namesti Republiky ( Metro B hattı) ❆ Ziyaret : Pts -C.tesi ( saat 10 -13 / 15-17 )

Kilise Yerleşim Haritası

Praha_tyn_church_map

Meydaninin bir köşesinde som altından Meryem kabartmasıyla göz kamaştıran Tyn Kilisesi bulunuyor..Yapımı 14. yüzyılda başlamış ve 16. yüzyılda bitirilmiş olan gotik kilise, Prag’daki en önemli Gotik kiliselerden biridir. 80 metrelik iki kulesiyle meydandaki Ortaçağ yapılarının üzerinde yükselen yapı, Stare Mesto’nun (eski şehir) sembollerinden biridir. İki kule Prag’hın pek çok yerinden görülür. Kilisenin kuzeyinde İsa’nın çilesini tasvir eden bir taçkapı vardır. Ön cephede dini mezhebin sembolü olan ayin kadih işli iken 1621 de eritilerek yerini Madonna heykeline terk etmiştir. Prag’ın geçirdiği dinsel çeşitlilikten nasibini alan kilise, karşı reformdan sonra Katolik Kilisesi’ne verilmiş ve bugüne kadar da bu özelliğini korumuştur. Kilise günümüzde sadece ayinlerde açıktır. Ayinlerin saatleri kilisenin kapısında asılır. Her ne kadar dış cephesi kararmaya yüz tutmuş gibi görünse de kilise, gece ışıklandırıldığında Prag manzarasının en muazzam yapılarından biri hâline gelir. Sanatçı Kafka’yı derinden etkilemiş bir kilise. Katedral oldukça güzel, içeri girip gezebilirsiniz. İki kulesi dişi ve erkek varlıkları temsilen, simetrik yapılmamışlar, biri diğerinden biraz daha dar olarak inşa edilmiş. Günümüzde, bu kulelerde, geceleri hoş bir şekilde ışık gösterileri düzenleniyor. Kilisenin kule uçları şehrin neredeyse her noktasından görülebilir. Kiliseye geçiş ise, meydandan geçilen ufak bir sokaktan yapılıyor. Birçok plaka ve anıt Prag’ın yetiştirdiği en önemli ‘evlatlarından’ biri olan Kafka’nın anısına meydanda bulunuyor. Anlatıldığına göre yazar, ‘Değişim’i yazarken meydanın kuzeybatı köşesindeki St. Nicholas Kilisesi’nin tam karşısında oturuyormuş (bilgi paylaşımı :gezenbilir.com).

Kilisenin içerisinde ziyaretçiler esas olarak Gotik bir taş kürsü ile birlikte 15.yüzyıl dekorasyonunu ve St. John, Meryem Ana ve yaklaşık 550 yıllık olduğu tahmin edilen çocuklu Madonna heykellerini görebilirler. İç kısmın en etkileyici kısmı, Matej Rejsek tarafından 15.yüzyılda yapılmış olan, Mirandola’ lı Piskopos Lucian’ın türbesinin üzerindeki kubbedir. Kilisede ayrıca Jan Jiri Brendl gibi ünlü mimar ve sanatçılar tarafından yapılmış olan heykeller ve Sketra gibi sanatçılar tarafından yapılan resimler bulunmaktadır – bunların en önemli örnekleri Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi ana mihrabı ve St. Barbora mihrabıdır.Kilisenin en çok ziyaret edilen bölümlerinden birisi de şüphesiz, II. Rudolf için çalışmış olan ünlü astronom ve astrolog Tycho de Brahe’nin portresinin de bulunduğu gösterişli türbedir.

İç mekan yarı karanlık, çarmıha gerilişi gösteren gotik heykeller ve vaiz kürsüsü vardır. Danimarkalı astronom Tycho Brahe burada gömülüdür.

* Kiliseye giriş ücretsizdir. Randevu ve gruplar halinde saat 09.30 / 21.00 arası ziyarete açık.

 
 

+ Golz Kinsky Palace (Sarayı) :

Bölge : Staromestske namesti 12 , Praha 1 ❆ Ulaşım : Metro A / B – Mustek veya Metro A – Staromestska

1755-65 Jan Arnost Goltz için Rokoko tarzı mimariyle inşa edilmiştir. Rokoko ; Barok stilinden sonra sanat akımlarına verilen addır. 17. yüzyılın ortalarına doğru Barok stilinde kullanılan doğru çizgilerden meydana getirilen süslemeye karşı tepki olarak doğmuş olan barok stilin hatları gibi eğri büğrü çizgili motiflerden ibaret olup Baroktan daha ince ve şekillerin kıvrımları daha zarif bir stildir ( kaynak ).

Kont Goltz ‘un ölümünden sonra saray 1768 de Kinsky ailesi tarafından satın alındı. Saray değerli bir aile kitaplığı içermekte, eserler Ulusal Galerinin geçici sergileri şeklinde sunulmaktadır. Ön cephe Ignaz Franz Platzerin dört elementi gösterir heykelleriyle süslüdür.

Dava ve Şato gibi önemli romanlara sahip Franz Kafka, hayatının büyük bölümünü eski şehirde geçirmiştir. Bu sarayda Kafka sigortacılık yapmıştır. Saray günümüzde sanat galerisidir.

 

+ Jan Hus Anıtı / Pomnik Jana Husa :

janhustpraha1

Bölge    :  Staroměstské nám. /  Old Town Square, prag 1   ❆ Ulaşım  :  Staromestska (Metro A hattı), Namesti Republiky ( Metro B hattı)

Meydanın bir ucunda dinsel reformcu ve Çek kahramanı Jan Hus’un heykeli durmaktadır. 1415 te K. Konsili tarafından doğru yoldan ayrıldığı için bir kazıkta yakılmıştır. Ölümünün 500. yılında 1915′ te açılmıştır. Huşçu savaşçıları ve göçe zorlanan Protestanları ve halkın uyanışını simgeleyen genç bir anneyi göstermektedir. Hus burada inaçlarından vazgeçmektense ölmeyi yeğlemiş karakteri sergiler.

hakkında :Meydanın ortasında ülkenin ünlü rahibi, filozofu ve reformcusu 16. yy Protestan Hareketinin anahtar öncüsü Jan Hus’ un (Fakir bir aileden gelen Jan Huss, Lüksemburg kökenli Bohemya kralı iken Kutsal Roma German imparatoru olan IV. Charles’ ın (IV. Karl)  kurduğu Karolinium Üniversitesi’nin rektörü olmuş ve Prag’da bulunan Beyt Lahem Kilisesinde halka verdiği vaazlarla bağnaz kilisenin halkı nasıl dolandırdığını halka anlatarak taraftar toplamıştır. Tyn Kilisesi de ayrı bir toplanma yerleri olmuştur. Bunun sonucu olarak ilk protestan kral da bu bölgeden çıkmıştır. 1414-1418 yıllarında bütün kilisenin katılımı ile büyük nifak meselesini halletmek üzere constance’da bir ruhani meclis toplandı.jan huss, papa tarafından kendisine güvence verildiği bilgisi ile bu meclise davet edildi, yakalandı ve delalet suçu ile yargılandı).  1414 yılında diri diri yakılarak öldürülmesinin ardından 6 Haziran 1915 yılında ölümünün 500. yılı anısına dikilen anıtı bulunuyor. Takipçileri 1420-1434 yılları arasında Hussite Savaşları veya Bohemian Savaşlarını olarak isimlemdirilen bir sonuca varmayacak savaşa neden olmuşlardı ( kaynak : mgonur.blogspot ).

 

+ Aziz Niklaus Kilisesi / Kostel Sv.Mikulase / St. Nicholas Church :

Kostel_sv._Mikulášeprh

Bölge : Staroměstské nám./ Old Town Square, prag 1 ❆  Ulaşım : Staromestska (Metro A hattı), Namesti Republiky ( Metro B hattı) ❆  Ziyaret : Ptsi ( saat 12/16 ) , Salı –C.tesi : ( saat 10/16  , Konserler (Nisan ve Ekim arası) harici ücretsiz.

Tyn kilisesinden önce yapılmıştır.14. yy. da Tyn kilisesi yapılana kadar Eski şehirin cemaat kilisesi ve toplantı mekanı idi. Beyaz cephe Antonin Barun’un heykelleriyle işlidir. Kubbesinde Aziz Niklaus ile Benedict’in freskleri bulunur. Günümüzde yazın konserlere ev sahipliği yapar.

 
 

Old Town Square’ dan Fotoğraflar :

Eski şehir meydanından yürüme güzergahımızda 2 farklı yol olacaktır. Bunlardan ilki ; meydanın kuzey bölümünde St. Nicholas kilisesi öünden geçen ve Cechuv most‘a (köprüsüne) kadar uzanan Paris caddesi (Pařížská Street) : Bu cadde Yahudi mahallesi sınırlarında olup, üzerinde Paris’e özgü zarif yapılı binaları içermektedir. Lüks restoran ve cafeler, Louis Vuitton, Cartier, Prada, Hugo Boss ve Christian Dior gibi markaları barındırır.

Meydandan gidebileceğimiz 2. yürüme yolumuz da Celetna Sokağı / Celetna Ulıce olacaktır. Tyn kilisesinin sağ yanından giriş ile biz şimdilik bu yola girelim..

 

+ Celetna Sokağı / Celetna Ulıce :

celetnasokak

Bölge : Namesti Republiky, Mustek ❆ Ulaşım : Metro line B – sarı hat < Namesti Republiky , Mustek > , Metro line A – yeşil hat < Mustek >

Bu cadde Old Town’da yer almaktadır ve bu bölgenin en önemli caddelerinden birisidir. Bu cadde ‘‘Hanedan Yolu’’ olarak bilinmekte ve tarihi 14. yüzyıla dayanmaktadır. Bu ‘’Hanedan Yolu’’ Çek Kralları taçlarını giydiklerinde şehir boyunca yürüdükleri yoldur. Bu yol aslında Vyšehrad başlayıp Prag Kalesinde son bulmaktadır ve bu yoldaki caddeler çok önemli bir nokta olarak tarihe dem vurmuştur.

Caddenin ismi yıllarca önce bu bölgedeki pişirilen bir çeşit örgü biçimindeki ekmek olan ‘’Calty’’ den türemiştir. Bu caddenin tarihi, caddeki birçok farklı mimari tarzından dolayı Gotik döneme dayanır. Tarih boyunca birçok dönemde yenilenmelerine karşın bazı orijinal mimari halen kendini korumaktadır. Altın Melek Evinde bulunan Kara – Black Madonna’nın Evi bazı önemli binalardan bazılarıdır (video)( Addres : Ovocný trh 19, Old Town, Giriş : 100 CZK..)(1912 – Josef Gocar eseri), sanat koleksiyonu benzeri sergilere ev sahipliği eder (resim –heykel-mimari tasarım -mobilya ya ait Çek Kübizmine ait eserler).

blackmadonna

Prag’ın en eski sokaklarından olan cadde : Eski şehir meydanını, Cumhuriyet meydanına (namesti republica) bağlamaktadır. Eski Bohemyadan gelen eski ticaret yolu üzerindedir.

Eskişehir meydanının (Old Town) güney kesiminde ; meydanı Celetna sokağıyla bağlandığı yerde sokak üzerinde boyalı 19 yy. neo –rönesans orta çağ evine rastlarsınız ;

 

Storch Evi (Storchuv dum)

Storchuv dum

Sanatçı Miculas Ales duvardaki resimde Aziz Vaclav’ ı at sırtında tasvir etmiştir (Taş Meryem ana).

Sokağın 15 numaralı binası Çekler için ünlü olan kristal mağazasına ev sahipliği yapar ( web ) (My Companion)

Sokakta, tarihte Mozart’ı bir dönem misafir etmiş Golden Angel (No.29) binası günümüzde otel olarak kullanılmaktadır.

Numara 36 daki, The Pachta Palace daki binada, 1849 larda mahkeme binası olarak kullanılmış, Kafka burada çalışmıştır.

Celetna’nın sonu, Barut kapısı ile sonlanır..

 

+ Barut kapısı – Powder Gate / Prasna Brana :

Powder Tower (Prašná brána) olarak da bilinen bu yapı Prag’ın 13 şehir kapısından biridir. İnşasına 1475 yılında II. Vladislav zamanında başlanmış. Ama daha sonra Kral’ın şehirden kaçmasıyla sonuçlanan isyan yüzünden 8 yıl boyuca durduruldu. 1870′ lerde Josef Mocker’a kalan inşaatı tamamlaması istendiğinde hala bir çatısı yoktu. Kapıya mevcut ismi, 17. yüzyılda silah tozu olan barutların saklanmaya başlanmasıyla verilmiştir. Bu süre öncesinde görevi merasimlerle ilgiliydi : taç giydirme törenleri Aziz Vitus’un Cathedral’ ine taşınmadan önce burada başlardı. 17. yüzyılda barut deposu olarak kullanılan bu kule 44 metre yüksekliğindedir. İçerisindeki 186 basamağı tırmanarak Old Town manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Zengin oymalarla süslüdür. 17.YY da barut depolamak amaçlı kullanıldığından bu günkü ismiyle anılır.

Açık olduğu zamanlar : Sadece Nisan’dan Ekim’e kadar.

Barut kapısı geçilince ulaşacağımız alan ; Namesti Republiky (Cumhuriyet meydanıdır)..

Republic Meydanı, Old Town Meydanı’na 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan, içerisinde; ünlü Municipal House – Obecni Dum / Belediye sarayı ve Powder Tower’ın yanısıra Çek Ulusal Bankası, Palladium ve Kotva alışveriş merkezlerini de barındıran bir bölgedir.  Metroyla B hattında bulunan “Náměstí Republiky” durağında inerek bu meydana ulaşabilirsiniz. “6, 8, 15, 26″ numaralı tramvaylar da sizi aynı durağa taşıyacaktır.

 

+ Belediye Sarayı / Obecni Dum, video :

Namesti Republiky

Bölge : Namesti Republiky 5 ❆ Ulaşım : Metro line B – sarı hat < Namesti Republiky > ; Tram  6, 8, 15, 92, 96 < Namesti Republiky > ❆  Ziyaret : Her gün / saat 10 -18

 

Prag’ın en öne çıkan Art Nouceau binası 1906 ve 1912 yılları arasında inşa edilmiştir ve Kral’a ait resmi Saray’ın mevkisine yerleştirilmiştir. Art Nouveau altın süsleri, mozaik camları, heykelleri ve olağan sergileri ve konserleri tarafından çekilen ziyaretçiler için popüler bir duraktır.
Dış cephesi stucco (sıva ile süslü) ve alegorik heykellerle süslüdür (İnsan yaşamına ve davranışlarına yönelik anlatımları ifade eden semboller). Ana giriş üstünde Karel Spillar imzalı Praga bağlılık mozeği vardır. Ayrıca bina konferans salonları, bürolar ve cafe & restoranlar içermektedir.

Tarihi olarak bina bir papaz okulu ve ordu koleji olarak kullanılmaktaydı, fakat sonuda yıkıldı ve şu andaki bir çok sergi salonu ve A. Balasek tarafından tasarlanan oditoryumlu kültürel merkez ile yer değiştirdi. 28 Ekim 1918’ de Belediye Sarayı, bağımsız devlet Çekoslovakya’nın ilan edilmesinin sahnesi idi. Kasım 1989’da Vatandaşlık Oturumu ve kominist rejim arasındaki toplantılar burada ele alındı.

Binanın kalbinde yer alan Smetana Salonu, bir konser salonu ve balo salonu olarak kullanılmaktadır. İç mekan, yüzyılın ilk on yılında önde gelen Çek sanatçıların çalışmaları ile dekore edilmiştir – özellikle ünlü Alfons Mucha. Belediye Sarayı ayrıca birkaç daha küçük salon, konferans odaları ve ofisler ve bunun yanısıra ziyaretçinin rahatlayabileceği ve nefes kesici Art Nouveau dekorasyona hayranlıkla bakabileceği kahve odaları ve restoranlar içermektedir.

Belediye Sarayı Turları : Belediye Sarayı, binanın tören salonlarına profesyonel açıklamalı turlar sunmaktadır. Ziyaretçiler, her yıl yüzlerce önemli sosyal ve tültürel etkinliğe-konserler, sergiler, konferanslar, resepsiyonlar, balolar- ev sahipliği yapan ayrıcalıklı salonları ve görüşme odalarını görmek için benzersiz bir fırsata sahip olmaktadırlar. Turun bir bölümü Smetana Salonu’na ayrıca bir ziyarettir, 1200 kişilik oturma kapasitesi ve yüksek Art Nouveau dönemine dayanan salonun orjinal orgu ile ünlü bir konser salonudur. Unutulmaz bir deneyim Alfons Mucha tarafından dekore edilen Mayor’un Salonu’dur. Mucha’nın bu salonu dekorasyonu nadir bulunan, benzersizce korunmuş bir sanatsal bütün sunar. Turlar düzenli olarak gerçekleşmemektedir, aylık program için – web – adresine gidiniz.

Rehberli turlar için giriş ücreti yetişkin/çocuk 270/220 CZK ; Halka açık alanlar 7:30-23:00 arası açık

Belediye binasının hemen karşısında Namesti republiky 4′ te, Divadlo hybernia (Hybernia tiyatrosu) bulunur.

IM000300.JPG

Bu alanda Prag’ın yeni AVM lerinden Palladıum bulunur.

 

Palladıum :

praha_palladıum

Address: náměstí Republiky 1, Prague 1 ❆ Ulaşım: Metro B ( náměstí Republiky ) ❆ Ziyaret : Supermarket → P.tesi-cuma 07.00 – 22.00, C.tesi 08.00 – 22.00, Pazar 08.00 – 21.00 ❆ Shopping Gallery → P.tesi-cuma 09.00 – 22.00, C.tesi 09.00 – 22.00, Pazar 09.00 – 21.00  ❆ Restaurants → P.tesi-cuma  11.00 – 24.00, C.tesi 11.00 – 24.00, Pazar 11.00 – 23.00 – Web

Palladyum: 2007’ de açılmış büyük bir alışveriş merkezidir. 200’den daha fazla dükkan ve 30’ dan fazla restoran ve kafe ile dört kat vardır. Palladyum’un arkasında ayrıca bazı tarihi değerler de vardır, temel yapıları ayrıca, alışveriş merkezinin mimarisine entegre edilmiş, 12. yy yapıları ile ilişkilendirilmiştir.

Artık geri döneceğiz..Barut kapısının hemen güney kenarında bulunan Na příkopě (On the Moat) caddesine gireceğiz.. bu cadde Prag’ın büyük meydanlarından biri olan  Václavské náměstí =  Wenceslas Meydanının kuzey yakasına kadar (mustek metro A & B istasyonu) uzanan geniş bir cadde olup ; Pahalı ticari gayrimenkullere, Çek Ulusal bankasına, mağaza ve Černá Růže, Myslbek, Slovanský dům gibi alışveriş merkezlerine, cafelere ev sahipliği yapar.

Caddeye girip bir süre yol alacağız. Caddemiz Mustek A & B metro istasyonunda sonlanacaktır . Burası Prag’ın Václavské náměstí (Wenceslas suquare) meydanının kuzey yönündeki başlangıç noktasıdır. Bu ünlü meydan alanına girmeden önce yakında yer alan bir iki yapıyıda fotoğraflayalım. Na Prikopenin sonlandığı noktanın sol yanı Wenceslas meydanı başı iken, sağ yanıda Na Mustku sokağına çıkacaktır. Kısa bir süreliğine biz bu sokağa girelim.. Sokağın sonunda Prag’ın pazar alanının olduğu Havelská sokağına ulaşılır. Havelske Trziste / Havel’s market ; şehir merkezinde bulunan daimi pazar yeridir. Orta çağdan beri Prag’ın tanınmış pazarı burada düzenlenmektedir. Meyve ve sebzeler, çiçekler, el sanatları, deri eşyalar, ahşap oyuncak, seramik ve diğer turistik hediyelik eşya satan, yerli halkın ve turistlerin popüler alanıdır .

Havelske Trziste

 

Bu sokağın sonunda ; Aziz Gall Kilisesi / Kostel Sv. Havla bulunur..

Kostel Sv. Havla

Bölge : Havelska Mesto – Mustek, Old Town, Praha 1 ❆  Ulaşım : Mustek (Metro A – B hattı)

 

13. yy dan kalan kilise Gall’in şehri (Havelska) adlı bölgedeki özerk alman cemaatine hizmet etmiştir. Daha sonra kilise Eskişehir sınırlarına dahil edilmiştir. İç mekanı süslemelerle göze çerparken, Barok sanatçı Karel Skrreta’nın resimleriyle zenginleşir.

 

Kilisenin hemen bitişiğinde Železná sokağında ;

Devlet Tiyatrosu / Stavovské divadlo bulunur…

Bölge : Železná 540/11, 110 00-Staré Město ❆ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat, Metro Line B – sarı hat < Mustek >

Pragtaki Neo gotik mimarinin en iyi örneklerindendir.Mozart hayranlarının bir haç yeri sayılmaktadır (1787 Mozartın Don Giovanni operası ve orkestrayı yöneten Mozart ilk konser bu alanda veridi).

Tiyatronun hemen arka alanında “Ovocný TRH” sokağı yer alır. Bu sokak üzerinde eski bir üniversite binası bulunur.

 

Karlova / Karolınum :

Karolınum

Bölge : Karolinum Ovocný TRH 3 – 11000 1 ❆ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat , Metro Line B – sarı hat < Mustek > ❆ Ziyaret : Özel sergi günleri açık

Karlova IV. Karl’ın kurduğu üniversitenin kalbidir. Avlusu sonradan Gotik tarzda yapılmıştır. Üniversite 16. yy da kilise reform hareketine öncü olmuştur. Avrupanın en eski üniversitelerindendir.

 

Buradan Železná sokağına geri dönerek kuzey yönüyle tekrardan Eski şehir meydanına (Staroměstské náměstí) dönüyoruz..

Şimdi de Eskişehir meydanından yürüme güzergahındaki 2. yola gireceğiz (Route – Yol 2 ).

Meydanda bulunan St. Nicholas kilisesinin yanından geçen ve kentin kuzey bölümüne uzanan geniş bir caddemiz vardır. Bu cadde Eskişehir meydanını, Vlatava nehir kıyısına – Cechuv most’a (köprüsüne) bağlayan “Pařížská Street” = Paris caddesidir. Bu cadde Yahudi mahallesi sınırlarında olup, üzerinde Paris’e özgü zarif yapılı binaları içermektedir. Lüks restoran ve cafeler, Louis Vuitton, Cartier, Prada, Hugo Boss ve Christian Dior gibi markaları barındırır.

ParizskaStreet

 

Bulunduğumuz alan Prag’ın en kuzey bölgesi olup Yahudi mahallesi (JOSEFOV) olarak adlandırılmaktadır.

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir