Bratislava Gezi Rehberi

 

BRATİSLAVA ( SLOVAKYA )

( gezi tarihi 2013 – Güncel bilgiler : 2024 yılına aittir)(Lütfen güncel bilgileri ilgili seyahat yılınız için teyit edin!)

bratislavapan1

 

Not : Orta Avrupa gezilerinde , tur acentaları Avusturya – Macaristan kara yolunda transferi sağlarken, Viyana’ya 55 km mesafede bulunan Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya da kısa sürelide olsa uğrarlar.Bu kent’e Avusturya (Viyana) ‘ ya çok yakın olup, Viyana’dan nehir yolu yada kara yolu ile kısa sürede ulaşım imkanı mevcuttur.

 

Genel Bilgiler :

SLOVAKYA ;

Slovakya, Orta Avrupa’da, Polonya’nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Eski Çekoslovakya’nın bir parçasıdır.

Slovak Cumhuriyeti Kuzeyinde Polonya, batısında Çek Cumhûriyeti ve Avusturya, güneyinde Macaristan, doğusunda Ukrayna tarafından çevrili olan bir Orta Avrupa ülkesidir.Denize kıyısı yoktur.

Slovakya dağlık olmasıyla bilinen bir ülkedir, Karpatlar ülkenin neredeyse yarısını kaplar. Kuzeyde, Polonya sınırı yakınlarında Yüksek Tatralar çok sayıda göl ve vadiye, bunun yanı sıra 2655 metre ile ülkenin en yüksek noktası olan Gerlachovský štít ile sembolik öneme sahip Kriváň Dağı’na ev sahipliği yapar.Slovakya’nın en önemli nehirleri Tuna, Váh ve Hron nehirleridir.

Kasım 1989’da Çekoslovakya Kadife Devrimi adı verilen kansız bir devrimle kapitalizme geçti. 1 Ocak 1993 tarihinde ülke barışçı bir biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere iki ülkeye ayrıldı. Ülke ; 29 Mart 2004′ te NATO’ ya, 1 Mayıs 2004 tarihinde ise Avrupa Birliği’ne üye oldu.2009 yılına kadar Slovak Korunası tedavülde kalmış sonrası Avrupa para birimine geçilmiştir (€)

En kalabalık bölgeleri, Bratislava, Nitra, Presov, Kosice ve Zilina’dır. Ülkede sekiz bölgeye bağlı 89 il bulunmaktadır. En büyük şehirlerin başında Trnava, Trencin, Spisska Nova Ves, Banska Stiavnica ve Komarno geliyor. Kosice, Slovakya’nın yüz ölçümü bakımından en büyük ikinci şehridir. Ülke genelinde en fazla yetiştirilen tarımsal ürün patates ve pancardır. Ülkenin resmi dili Slovakçadır. Slovakya, Avrupa’nın merkez ülkelerinden biri olduğu için başta Almanca, Lehçe ve İspanyolca olmak üzere birçok Avrupa dili ülkede yaygın olarak konuşulur.

Ülke Bilgileri :

Başkent : Bratislava (450 bin)
Nüfus : 5.7 milyon – 2020
Resmi Dil: Slovakça
Siyasi Yönetim : Parlamenter Demokrasi
Para Birimi : €
Saat : GMT +1 ( yaz : +2 )
Tel kodu : ülke – 421 , Bratislava – 2

slovakia_mapp

Bratislava : Avusturya’nın başkenti Viyana’nın 50 km kadar doğusunda bulunan şehir yaklaşık 450.000 nüfusa sahiptir. Tuna Nehri kıyısında yer alan şehir hem Avusturya’ya hem de Macaristan’a sınırdır. ( Dünyada bu şekilde iki devlete sınırı olan sadece iki tane başkent vardır ).

Bratislava, parlamentosu, devlet binaları, üniversiteleri, müzeleri ve tiyatroları ile Slovakya’nın siyasi ekonomik ve kültürel merkezidir.

Bratislava – Türk Büyük Elçiliği – web :

Adres : Holubyho 11, 811 03-Bratislava
Tlf.:+421 2 5949 0900 / +421 2 5441 5504

 

Turist info / ofis :

Adresler :
• 1 –  – Tel. + 421 2 16 186 (Mo – Fri 8:00 – 16:30) , tram :1-7-8-9 (Nam.SNP)

 

• 2 – M. R. Štefánik Airport, Terminal B – Ivánska cesta , Bus : 61-96

 
 

Önemli telefonlar : Polis ( 159 ) , Yangın ( 158-112 ) , Medikal Acil ( 155 – 112 )

 
 

BRATİSLAVA’ ya ULAŞIM – ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI :

(Bilgiler 2024′ e günceldir!)

Ülkemizden doğrudan bir hava yolu yada düşük maliyetli uçak ile Bratislava’ya ulaşım yoktur. Amaç turizm ise zaten bu ülkeye doğrudan gitmek mantıklı olmayacaktır. THY, İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından yakın Avrupa şehirleri üzerinden (mesela Budapeşte) aktarmalı kara yada hava yolu ile Bratislava’ya ulaşabilirsiniz.

Viyana üzerinden bu kente ulaşmak daha anlamlıdır..Alternatif ulaşım seçenekli olarak ; önce Budapeşte sonra otobüs ile Bratislava da olabilir.

Bratislava’ya; Student Agency, Orange Ways, Volanbusz, Eurolines, Meinfernbus, Ecolines, Sinbad ve Polskibus firmalarının Avrupa şehirlerinden seferleri de vardır. Otobüs biletlerini dilerseniz firmaların kendi internet sitelerinden, dilerseniz de Goeuro ya da Rome2rio gibi alanlardan da alabilirsiniz.Otobüsler  bu kentte ; Bratislava Autobusová Stanica terminaline, trenler de ana tren garı Bratislava Hlavna Stanica’ ya sizi bırakacaktır..Her ikiside Bratislava için şehir merkezlidir.

Viyada’dan otobüs tercihiz olursa ; FlixBus firmasına bakabilirsiniz (tek yön → 5-10 €).

Bratislava Uluslararası Havaalanı – BTS-Letisko M. R. Štefánika (Milan Rastislav Stefanik Havaalanı) Slovak Cumhuriyetinin (Slovakya) en büyük havaalanıdır. Bratislava şehir merkezinin 9 km kuzey-doğunda olup, Viyana ya yalnızca bir saatlik mesafede yer almaktadır. 3 terminal vardır. A terminali en eski olup (1971) sıklıkla giden yolcu içindir. B terminali → non-Schengen arrivals <gelen yolcu>, C terminali → Schengen arrivals <gelen yolcu> içindir.

bratislava_airport

  • City bus 61 numaralı otobüs, Bratislava Havaalanı’nı Ana Tren İstasyonuna (Hlavná železničná stanica) ve şehir merkezine bağlantı sağlar.. Bus 61 – Duraklar – Güzergah için  → bakın
  • Gece hattı N 61 ile → Uluslararası otobüs durağı “Mlynské nivy” (Autobusová stanica) ile Ana tren istasyonuna (Hlavná stanica) gidebilirsiniz.
    Bus N 61 – Duraklar – Güzergah için  → bakın
  •  
    Yol süresi araç tipi ve trafiğe göre 30-50 dk. arasıdır → Tam bilet : 1.20 € (40 dk. süreli bilet) / 1.70 € (70 dk. süreli bilet)

    BTS hava limanından Viyana’ya ; tren, otobüs, nehir taşımacılığı (LOD) ve taxi ile ulaşmak mümkündür.Nehir ulaşımı için   → bakın

 

Bratislava için ana tren garı;  Hlavna Stanica‘dır (Central Railway Station).

bratisnatrenist

hlavnistanicabratis

Buradan şehir için ; Tramvay 1-7, Bus 41-61-N31 ile ulaşımı sağlayabilirsiniz.. Tren istasyonu Old Town’ın kenarında yer almaktadır. Bu istasyondan kuzey Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Macaristan ve Güney Slovakya yönüne çalışan trenleri de bulabilirsiniz.

Ana tren garı – Ulaşım haritası

Kentte ikinci ana tren istasyonu Petrzalka‘dır. Buda Viyana – Bratislava arası trenlerin kalkış durağıdır (Ulaşım : bus 59- 80-91-93-94-99-191-N80).

 

Bratislava – Viyana Ulaşımı :

+ 1- Tren ile : Vienna South Station (Viyana güney tren istasyonu = Südbahnhof Ostbahn) ile Bratislava ana tren istasyonu – Main Station (Hlavná stanica / Bratislava- Hl. st. ,tel : + 421 28 188 , bilgi web1 , bilgi web 2) arasında çalışan trenlerle doğrudan ulaşım mümkündür..Viyana ile Bratislava arasında günde yaklaşık 8 -10 tren çalışıyor ve en hızlı rota sadece 1 saat 15 dakika sürüyor ve 80 kilometrelik mesafeyi kat ediyor. Bu mesafeyi çok daha hızlı bir sürede kat eden ekspres trenler yanında, daha yavaş hizmet sunan başka hizmetler de var. Bratislava – Viyana demiryolu hattında çalışan tüm OBB trenleri iyi donanımlıdır ve yolculara en iyi seyahat deneyimini sağlamak için mükemmel bir hizmet seviyesi sunar. Ayrıca modern “Railje”t treni, 230 km/s (143 mph) azami hızla sizi kısa sürede ulaştıracaktır. Trenler Viyana’dan Bratislava’ya her saat başı ve Bratislava istasyonlarının her birinden iki saatte bir hareket eder. Bratislava’da iki tren istasyon olduğu için buradan Viyana’ya her saat başı gidebilirsiniz.Trenlerin çoğu Viyana Merkez İstasyonu’ndan kalkarken, bazıları yolculuklarına Wien Westbahnhof veya Viyana Meidling istasyonundan başlar (sabah erken saatlerden 22_30 a kadar tren var). İstenildiğinde ana tren garından Bus 61 ile de 20 dk sonrası hava alanına ( BTS ) ulaşım son bulacaktır.

viyanabratislavatren

Bratislava – Viyana tren bileti tam 14 € / ind. 7 €’ dan başlamakta < + Viyana zone 100 dahil – şehir içi ulaşım bedeli => tam 18.80 / ind.9.40 € > ; ve haftalık bilet tam : 38 €, ind. : 20 €’ dur. Bilet bilgi.1 / Bilet bilgi.2

Trenler Viyana’daki Westbahnhof istasyonuna biraz daha seyrek olarak çalışır.

 

+ 2-  Otobüs ile : Bratislava ana otobüs terminali, Mlynske Nivy 31 adresinde yer alır ( web ) : Otobüs terminali için →  Bratislava otobüs durağına şehrin hemen her yerinden otobüs veya troleybüs ile ulaşılabilir. Otobüs ve troleybüs durakları; Nivy merkez binasının önünde, Karadzicova Caddesi üzerinde (“Maly trh”) durağında veya Mlynské nivy caddesi (“Kosicka”) durağında yer almaktadır. 210 numaralı troleybüs, otogar ile Merkez tren istasyonu arasındaki bağlantıyı sağlıyor ve yolculuk 10 dakikadan fazla sürmüyor.

Merkez otogarı, toplu taşımanın yanı sıra bölgesel ve uluslararası otobüs hatları için çok önemli bir ulaşım kavşak konumundadır. Bratislava’dan Viyana, Prag, Budapeşte ve diğer Avrupa şehirlerine kalakacak bir çok firma vardır.

Hangi Otobüsler?.

  • Slovak_Lines bus ( web – bilgi )..Sık seferleri ile Bratislava çevresindeki küçük şehirlere ve Slovakya’nın geri kalanına bağlayan otobüsleri içerir. Hava alanı terminal A – giden yolcu departmanın yanından haraketle, Viyanaya (Erdbergstrasse, 198 – Vienna)..75 dk yol süresi, tek yön 10, gidiş dönüş 18 € (1 € dan başlayan promosyonları var!)
  • GetByBus – 5-13 € arası bedel ile ( +1 € bagaj başı), Günlük saat 08.30 – 21.30 seferleri ile yaklaşık 2 saat içinde Viyana’da olursunuz. Güzergah → Bratislava Letisko airport – Mlynské nivy (bus station) – Hlavná železničná stanica (railway station) – Vienna Schwechat airport – Sudtiroler Platz.
  • FlixBus – tek yön  5 € dan itibaren..

** Eurolines – Prag, Viyana, Budapeşte, Brüksel, Nice, Londra, Münih, Cenevre, Rotterdam, Milano, Belgrad, Split vb. dahil olmak üzere neredeyse tüm Avrupa’ya otobüs bağlantılarını içerir.
 

+ 3 – Gemi – bot (LOD) ile : Mevsimine göre ;  temmuz & ağust. → Hergün, Haziran → Çarşamba-Pazar,  mayıs → cuma – c.tesi günleri seferler ile (dikkat bu tarife günleri değişebilir!)… 1 saat 45 dk.lık yol için ; tek yön = 26 € , çift yön = 39 € dur. Hareket noktaları ( LOD ) →  Bratislava – SPaP-LOD – Int. Passenger Port, Fajnorovo nábrežie 2, tarihi eski şehre 3dk. mesafede..Ulaşım : tram : 2-4-5-6-9 , web bilgi
Viyana – Schiffstation Reichsbrücke, Handelskai 265, Platform Nr. 6 – U1 Vorgartenstraße ist. a 5 dk. mesafede.. detay & bilet web / yada web bilgi 2

 

+ 4 – Schuttle bus : 1 kişilik taxi (100 €), 3 kişilik taxi ile (kişi başı – 35 € ), 20 kişilik midibus ( kişi başı – 18-20 € ),  web bilgi

 

+ 5 –  Taxi ile : 4 yolcuya kadar 100 € < hava alanından – hava alanına > , bilgi için

Bratislava toplu taşıma araçlarında valiz ek ücrete tabidir !

 

Bratislava Şehir içi Toplu Taşıma :

Bratislava’daki hemen hemen tüm turistik yerlere ve ana anıtlara yürüyerek ulaşabilirsiniz.Toplu Taşıma araçları, otobüs, tramvay ve troleybüs hatlarını yaklaşık saat 04:20’den saat 23:00′ a kadar kullanabilirsiniz. Bu saatten sonra “N” – gece hatları devreye girer ve yaklaşık saatte bir kalkar.

Kent içi toplu taşıma işini, Mestská Hromadná Doprava – MHD şirketi sağlar ; Streetcars / Tramvay, Trolleybuses – Trackless trolleys (Troleybüs), Bus – otobüs, Bölgesel otobüs ve de   Gece hattı (N) ile hizmet verirler..

Kentte metro YOKTUR !

30 dk.lık bir bilet genelde ihtiyacınız görecektir.

 
Tarife-Biletler (2024) :

  • Tek Binişlik

** 15 dk. bilet → transfer yapılmasına izin verilmez; Bir başka otobüse ↔ tramvay ↔ tramvay değişimi yapamazsınız!.

** 30 dk. ve üzerindeki biletler → transferlere izin verilir, hafta sonları bilet 90 dakika geçerlidir.

** SMS bileti almak da mümkündür, ancak yalnızca Slovak cep telefonu operatörleri (T-Mobile, Orange, O2 Telefonica, Tesco Mobile, FunFon) müşterileri için çalışmaktadır. Bu biletler 70 dakika geçerlidir .

 

  • Günlük Biletler

     

  • Gereğinde “Tarife” detaylarına  – bakın

 
Bratislava City Card  – detay için bakın :

1 günlük / 2 günlük / 3 günlük → 23 / 28 / 32 € (2024 yılına güncel!)(toplu taşıma istemez iseniz gün sayısına göre 2-6 € tasaaruf edersiniz) –   €  ( 24 ücretsiz müze ve galeriye giriş   + sınırsız ulaşım + % 50 e varan indirim imkanlı atraksiyonlar  Ücretsiz rehberli yürüme turu )(internetten online alış sonrası 90 gün geçerli barkot no. ile kartı ilgili noktalardan alacaksınız!)(Nereden : BTB Turist Danışma Merkezi – Klobučnícka 2, 811 01 Bratislava / Slovak Lines Bilet Ofisi – Otobüs Terminali, Bottova 7, 811 09 Bratislava / ZSSK Müşteri Merkezi – Hlavná stanica Tren İstasyonu, Námestie Franza Liszta 1, 811 04 Bratislava / BTB Turist Danışma Merkezi ̶ Klobučnícka 2 )(Standart plastik kart veya hem iOS hem de Android platformlarında çalışan sürdürülebilir dijital versiyonu arasında seçim yapabilirsiniz).

 

  • Kent için önemli Otobüs Durak ve Bağlantı noktaları :

+ “Suché mýto” – Başkanlık sarayının yanında..
+ “Námestie SNP” – Ana meydanın yanında..
+ “Šafárikovo námestie” – Tuna Nehri ve Ulusal Müze’nin yanında..
+ “Malá scéna” – Eurovea alışveriş merkezinin yanında..
+ “Zochova” – Bratislava kalesinin altında..

 

Transport ve taşımacılıkta işe yarar haritalar :

+ Genel bilgi

+ Şehir Yol Haritası

+ Tramvay yol haritası – 2024

+ Troleybüs yol haritası – 2024

+ Gece ulaşım yol haritası – 2024

** Güncel transport bilgileri için – tıklayın

** Tüm güncel hat ve haritalar için – tıklayın

 
 

MİNİ BRATİSLAVA GEZİ REHBERİ

map-Bratislava_city_center

** Kent Haritası -2

( bu linkten haritaları & broşürleri inceleyin )

 

Slovakya’nın başkentine bir gezi planlıyorsanız, Bratislava’yı olağanüstü kılan en önemli yerleri ve ilgi çekici yerleri kesinlikle kaçırmayın. Tarihi Eski Belediye Binası’ndan modern UFO Köprüsü’ne kadar şehrin sokaklarında dolaşın. Tüm bu cazibe merkezlerini görmeden Bratislava’ya yapacağınız hiçbir ziyaret tamamlanmış sayılmaz. Bazı atraksiyonlarda giriş ücretsizdir, bazıları ise küçük bir giriş ücreti alınır ve indirim kartlarını da kabul eder. Ancak en iyi öneri “Bratislava CARD” satın almaktır. Bu kart sadece Bratislava’yı ücretsiz gezmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda size birçok başka avantaj ve indirim de sağlamış olacaktır.

Kent turistik amaçlı öyle büyük bir gezi alanını içermez. Tarihi miras ve kültür kentini fazla yorulmadan gezebilirsiniz. Hareketli olan ve ilgi çeken bölüm Eski şehir – “Old Town” gezi bölgesidir.

Eski Şehir (Staré Mesto) ; yaya trafiğine açık barok mimarisine sahip bir alandır.

Tur acentaları yada toplu taşıma araçları ile kente gelindiğinde, genel olarak gezi başlangıç noktası Tuna nehir kıyısında Kale’yi gören noktadan başlar. Bu alan Staré Mesto’ nun başlangıcı olan kent’in yeni köprüsü olan (SNP Bridge- UFO) = Nový most’ un köprü ayağının sonlandığı noktadır.. 95 metre yükseklikte köprü üzerinden, şehrin muhteşem manzarasına ve 100 km’ye kadar görüş mesafesine sahip olan gözlem güvertesinden bolca fotoğraf çekin.

Novy most_bratislava

StareMestomap

Ana yoldan karşıya geçerek ulaşacağımız alan Rybne namestidir (meydanı)(üstteki haritaya bakın!) .

Meydanda şehir merkezinde de benzeri bulunan ve Orta Avrupa’da sıklıkla rastladığımız veba anıtı olarak bilinen “Trinity Statue” göze çarpacaktır..

bratsilavatrinity

Sol yanda eski şehrin üzerinde, tepede yer alan Bratislava kalesi Bratislavský hrad rahatlıkla görünecektir.

Kısaca Kale hakkında ; Eski dönemdeki hükümdarlık merkezi, bugünkü Bratislava’nın sembolü ve Tarih Müzesi konumundadır. Eski dönem kraliyet taç giyme törenlerinin yapıldığı 47 metre yüksekliğindeki “taç kulesinden” uygun mevsimde şehrin ve komşu ülkelerin muhteşem manzarası görülebilir. Şehre dair ilk yazılı referanslar, 907 tarihli Salzburg Yıllıkları’nda Bavyeralılar ve Macarlar arasındaki bir savaşla bağlantılı olduğudur. Giriş ücreti: 14 €, Bratislava CARD ile free. Günlük giriş ; saat 08 – 22 arasıdır.

Kale, dört köşeli kuleleri ile diktörtgen bir yapıdadır. Kale içinde Slovenské národné múzeum – Historické múzeum bulunur (Bağımsızlığından bu yana kale, Slovak Parlamentosu için temsili bir mekan olarak hizmet vermiş ve Slovak Ulusal Müzesi’nin koleksiyonlarına ev sahipliği yapmıştır). Hazine binası, kalenin sol tarafında ana kapının altında yer almaktadır. Bratislava Kalesi’nin arazisinde yer alan Barok bahçe, İmparatoriçe Maria Theresa’nın mimarının tasarımına göre inşa edilmiştir.Bratislava Kalesi, şehrin sembolüdür. Müze olarak kullanılan kale 1957 yılında restore edilmiştir. Kalenin karşı tarafında, bulunduğumuz Rybne namesti meydanı, Trinity heykel yakınında kentin St.Martin’s Cathedral ( Dom svateho Martina ) kilisesi bulunur.

Katedral, 15. yüzyıldan kalma üç nefli Gotik yapıda ve eski taç giyme töreni kilisesidir. 85 metre yükseklikteki Katedral kulesinin tepesine 150 kg ağırlığında sabitlenmiş taç giyme tacının yaldızlı bir kopyası görkemli çağı hatırlatmaktadır. Kilisenin iç kısmı yaklaşık 69 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde, 16 metre yüksekliğindedir. Korunmuş bir timpanum ve Kutsal Üçlü kabartması ile bölünmüş büyük bir portala sahiptir. Kilise ile Trinity arasında yer alan “Panska sok”. no. 35 te yer alan bina Salvatora apodheke ( eczanesi ) olup, bölgenin bilinen en eski eczanesidir. Staré Mesto’ da (eski şehirdeki) bu sokak sizi Ventúrska sokağına bağlayacaktır. Bu bölge kraliçe Maria Teresa izleriyle anılır.. En gözde mimari yapılar kraliçe döneminde yapılmıştır..Bölge haritası için bakınız;

StareMestomap

Panska sokağının Venturska sokağı ile kesiştiği noktada ; Jan Palffy Kontu tarafından yapılan ve ayni isimle anılan saray bulunur.

Palffy Sarayı

Bu barok bina ; tarihte 6 yaşındaki Wolfgang Amadeus Mozart tarafından verilen bir konsere mekan olmuştur. Günümüzde Modern sergi alanı olan bu binada gotik eserler sergilenir.

Ventúrska sokağının başlarına yakın alanda No. 3′ te yer alan binada ; 1467 de kurulmuş olan Academia ( Universitas ) Istropolitana – Bratislava Katolik üniversitesini göreceksiniz.

Universitas Istropolitana

Yolun sonu kente ait 4 kapıdan birisi olan St. Michael’s Gate – Kule Kapısı ile biter ( foto ). Kapı girişinde kentin O – sıfır noktası vardır.

0noktasıbratis

Dünya ülkelerine uzaklıklar bu alanda gözlenebilir. Kapı ve kule arasında Avrupanın eni 1.5 m. den daha kısa olan en dar ev’ ini bu alanda görmeyi unutmayın..Kapı geçildikten sonra dar sokakların yer aldığı alan cafe ve restoranların bulunduğu Michalská alanına ulaşılır – küçük bir köprü üzerinden geçilerek “Hurbanovo namesti” deyiz..

caferestbratis
Michalská
staremestomap2
Bölge haritası

Bu alan eski ve yeni şehrin ayrıldığı noktadır ( yeni şehirdeyiz ). Meydanda karşımıza çıkan kilise ; Trinitarian Church ‘tır.

Trinitarian Church

Kilisenin önünden geçen yolun devamında kuzeye yönelirsek ; Hodžovo námestie üzerine yer alan 18 . yy a ait Grasskalkovich Palace‘ ye ulaşılır. 18. yüzyıldan kalma bir Rokoko yazlık sarayı olan bu yapıda, zengin sosyal yaşamıyla tanınmış ve ünlü besteci Joseph Haydn konser vermiştir. 1996 yılından bu yana Slovak Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın makamına hizmet vermektedir.

Grasskalkovich Palace

Triniti kilisesinden güneye doğru , St. Michael kule kapısından geriye dönerek dar sokaklardan geçipFranstinskanske Namesti’ye gelelim . Burası Eski şehrin ( Old City ) ünlü Hlavne Meydanıdır ( H. namesti = main square , Ana meydan ).Eski şehir meydanı, 1868 yılından bu yana Slovakya’nın en eski müzesi olan Bratislava Şehir Müzesi’nin meydanın ortasında bulunur (Muzeum mesta).

Muzeum mesta

Meydanda ayrıca yıllarca hizmet vermiş olan Eski belediye binasını da ( Stará radnica ) görün. Eski Belediye Binası’nın tarihi, 13. yüzyılda Ortaçağ kentinin başlangıcına kadar uzanmaktadır.

Stara radnica

Müze açık olduğunda, feodal adalet sistemine ilişkin bir serginin yanı sıra belediye binasının dikkat çekici iç mekanı ve orijinal mobilyalar sergilenmektedir. Yaz aylarında, güzel Rönesans avlusunda kültürel programlar ve kulede konserler düzenlenmektedir. Müzenin 45 metre yüksekliğindeki kulesine çıkan dar merdivenleri tırmandıktan sonra Eski Kent’in güzel panoramik manzarasıyla karşılaşacaksınız. St. Michael Kule girişi :tam bilet 6 €, indirimli 4 €’ dur.

Bu meydanda Mozart ve Franz Liszt çocukluk zamanlarında ilk sahne gösterilerini yapmışlardır. Macar Kraliyeti’nin ilk üniversitesi; Academia Istropolitana burada kurulmuştur.

Hlavne Meydanı, arnavut kaldırımlarıyla döşenmiştir, tüm eski şehir bölgesi araç trafiğine kapalıdır.Meydanı çevreleyen renkli binalar < Jacob- Pawera evi, Unger evi ve Aponiho Palace > Barok ve Rönesans tarzı işlenmiştir. Bu meydan, küçük dükkânlar ve kafelerle , hediyelik eşya satıcılarıyla doludur. Pek çok ülke konsolosluklarıda bu alandadır.

Meydan ortasında Maximillian Fountain ( çeşmesi ) bulunur.

Maximillian Fountain

Bulunduğumuz meydanın hemen bitişiğinde ; Primatial Sarayı bulunur. Napolyon’un Austerlitz Savaşı’ndaki zaferinden sonra Fransız ve Avusturya imparatorlarının temsilcileri arasında Pressburg Barışı’nın imzalandığı, 18. yüzyılda inşa edilmiş Klasisist bir saraydır. Saray, 17. yüzyıldan kalma altı İngiliz duvar halısından oluşan eşsiz bir koleksiyonu barındıran bir galeriye ev sahipliği yapmakta ve aynı zamanda Bratislava Belediye Başkanı’nın makamına ev sahipliği yapar..Çatı ve pencere üzerinde ilginç heykeller vardır.

PrimatialPalaceBratis

Eski şehir ve meydanı cafe – bar tarzı sokakları yanı sıra, heykellerin yer aldığı bir mekandır.

bratisokaklarından

Bu meydanı terkederken Panska ve Rybarska brana sokaklarının kesiştiği yerde – Man at Work – traafik levhası yanında , logar kapağı altından çıkmaya çalışan bronz heykele rastlayacaksınız.. Rubberneck – Cumil ( The Watcher )..Bu heykel; eski şehrin yeniden yapılanmasını anlatmaktadır.

"Cumil

Eski şehir ana meydanda – Hlavne namesti de Fransız elçiliği önünde Napolyon heykelini göreceksiniz.Sırtını elçiliğie dönmüş napolyon bir banka dayanmaktadır. Rivayete göre Napolyon St. martin katedralini kendi bilgisinden habersiz olarak bombalanması üzerine ordusuna kızmış ve arkasını dönmüştür ?.

bratisnapolyon

Old Town’a girişte Rybarska brana sokağında bulunan bir başka heykelde , Schoener (Schöne) Naci ( Beautiful Ignaz ) heykelidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında burada yaşamış olan ünlü bir yerel eksantrik, zarafeti ve iyi kalpliliği sayesinde Bratislava sokak ve kafe renklerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Schoener Naci (Beautiful Ignaz)

Ana meydan çıkışında , Laurinská 1 ve Radnicna Ulica sokak köşesinde , Paparazzi restaurant & cocktail bar’ın önünde Paparazzi heykelini göreceksiniz.

paparazzi

Hviezdoslav square – meydanında bulunan bir başka heykelde ; Hans Christian Andersen’e aittir. Ünlü masal yazarına göre şehir kendisi bir peri masalıdır.

Hans Christian Andersen

Eski şehrin ana meydanından nehire doğru , Rybarska Brana sokağı üzerinden çıkılan büyük meydan ;Hviezdoslavovo námestie‘dir.Bu alan yaya trafiği için en uygun ve en büyük alanlardandır. heykel ve çeşmelerin , park olarak dinlenme alanlarının olduğu mekandır. burada , ABD elçiliği , Slovak Ulusal tiyatrosunu < Slovenské národné divadlo > ve Carlton Hotel’i görebilirsiniz..

Bu meydandan bir kaç fotoğraf..

Bratislavada daha gezilecek mekanlar vardır,ancak en bilinen gezi alanları genelde bu kadardır. SNP köprüsünün altından kalkan 29 no’lu otobüsle Tuna kıyısında on kilometre ötedeki Devin köyüne ulaşabilirsiniz, burada kale kalıntıları ve arkeolojik müzeyi görebilirsiniz..

 
 

▶ Konaklama Bilgisi : Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar.Otel aramalarınızı aşağıdaki siteden yapabilirsiniz.

hotelscombinedlogo
 
 

Ne yenir ?

Slovak yemeklerinin temelini çok çeşitli çorbalar, haşlanmış ve kavrulmuş sebzeler, rosto ve ızgara etler ile şarküteri oluşturmaktadır.Slovakya’nın tek ulusal yemeği, Bryndové haluisky; koyun peyniri ile yapılan patates köftesidir. Bu yemeği yalnızca Obchona sokağındaki 1.st Slovak Pub’da ve Hviezdoslavo Meydanı’ndaki Slovak Restaurant’da bulabilirsiniz.

Bratislavalıların çok sevdiği bir yemek ise muttondur. Lahana yapraklarına kıymalı iç konularak sarıldıktan sonra, üzerlerine sütlü sos dökülür. Sulance; iç kısmı erik reçeli ile doldurulan çok leziz bir hamurlu tatlıdır.

Paparazzinin müşterileri, elinde kocaman flaşlı fotoğraf makinesi olan bir heykel tarafından sürekli gözetlenmektedir. San Martin ise muhteşem hizmet veren ve nispeten daha uygun fiyatlı bir diğer restorandır.

Bratislava’daki bir başka özel yiyecek (Slovakya’daki diğer şehirlerde de bulunabilir), treskadır. Treska; balık ve mayonezle yapılan soğuk bir salatadır. Biraz acılı ve ekşi bir tadı olan bu salataya marul, havuç gibi sebzeler eşlik etmektedir. Bu salatayı bütün Lahôdky dükkânlarında bulmanız mümkündür.

Revaçta olan içkiler Slovak birası, şarap ve maden sularıdır. Tokaj bölgesinden gelen şaraplar ve Bratislava bölgesinin özel spesyalleri olan köpüklü şaraplar herkesin ilgisini çekmektedir.

Slovak ve Çek içeceği olan Kofola yumuşaktır ve tadı kolaya çok benzer. Şeker ve kafein oranı ise daha düşüktür. Bira severler, yerel markaları deneyebilirler: mesela Zlatý bažant, Šariš, Smädný mních, Topvar markalı biraları tadabilirsniz.

Ne alınır ?

Bratislava’daki alışveriş mekânları genel olarak ikiye ayrılmış durumdadır. Birçok büyük alışveriş merkezi, şehir merkezinde konumlanmaktayken, daha küçük dükkânlar şehrin çevresindeki bölgelere yayılmış durumdadır.

Obchodnά :

Şehirde alışverişin merkezi Obchodnά’dır. Bu caddede ünlü markaların mağazalarının yanı sıra, farklı kıyafet ve takı tasarımları yapan butikler bulabilirsiniz. Alışverişten yorulduğunuz anda ise sizi çeşitli kafeler, restoranlar ve barlar ağırlayacaktır.

Aupark Mall :

Günün tamamını bu alışveriş merkezinde geçirseniz bile, geçirdiğiniz bir dakikayı bile kayıp olarak görmeyecek, burada olmaktan büyük zevk alacaksınız. Bu alışveriş cennetinde bulabilecekleriniz; fitness salonu, restoranlar, kafeler, barlar, farklı damak lezzetleri için değişik seçenekler, hizmet servisleri, araba yıkama alanı, çocuk oyun alanı, sinema salonudur. Burada ayrıca birçok tanınmış mağazanın yanı sıra yerel butikleri de görebileceksiniz.

Adres: Einsteinova ul. 18, 851 01 Bratislava

Avion Alışveriş Merkezi :

IKEA, Hypernova hipermarket, Gigasport, Sephora, Data Art, All Toys ve Mc Donald’s gibi birçok özel firmanın yuvası olan bu alışveriş merkezi; müşterilerine Petrzalka’dan ücretsiz shuttle servis imkânı sunmaktadır.

Yüksek kalite markalara ev sahipliği yapan alışveriş merkezi, aynı zamanda küresel markaları ve Adidas, Nike ve Puma gibi en büyük spor mağazalarını da bünyesinde barındırmaktadır. Avion’un yemek katında ve kafelerde kendinize bir ziyafet çekebilmeniz mümkündür.

Adres: Ivanska cesta 16, 821 04 Bratislava

* Yeme & içme ve alışveriş için bilgi kaynağı : maximiles seyahat rehberi

** Bratsilava Turist Rehberi ( 15 MB – pdf , İng. & Alm. ) – indirmek için tıklayın :  yada buradan bakın ( 2015)

 

Bratislava Gezimiz Sonlanmıştır!

 
 
 
booked.net
 
 
 
 

Ana Sayfa’ ya Dön

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir