Budapeşte,Görülecek Yerler.2

 

GEZİ DEVAMI…

 
 

Buda Kalesinin kuzey doğu yönünde, yürüme mesafesinde Tuna nehri sahil şeridinde görülecek bir alanımız daha var ..Buraya Clark Adam’ dan itibaren sahil kesiminden yürüyerek ulaşmak mümkündür (Yada sahile paralel giden dükkan ve cafelerin bulunduğu Fö Utca’yı gezerek gidiniz). Yok yürümeyelim denirse : Tram no 19 – 41 ile Clark Adam ter’den son durak olan Batthyány ter‘ e ulaşın..

 

Gezi Bölgesi.2

Kalenin Yakın Kuzey bölgesi – Vizivaros :

 

► Vizivaros – Panoramik görünüm (harita) ◄

Güneyde Kale tepesi, doğuda Tuna nehri ile kuzeyde Margit Hid köprüsünden  Margit Körut’ a kadar uzanan bölge Vizivaros = Su şehri olarak isimlendirilir. Orta çağ dönemlerinde bu bölge sık olarak sel baskınlarına maruz kalmakta idi. Tarihte burada yaşayan  halk fakir ve balıkçılıkla uğraşırdı. 150 yıllık Osmanlı döneminde bu bölge surlarla çevrili idi. Osmanlı derviş olan Gül baba’ nın türbesi bu bölgede kuzeyde yer alan zamanımıza kadar nadir olarak kalmış eserlerden biridir.
Bölgenin ana caddelerinden olan “Fo Utca” bu semti boylu boyunca geçer.

Tuna nehri kıyısına yakın ve paralel seyreden caddede restoran ve cafeler, Barok anıtlar bulunur. Tuna boyunca uzanan yürüyüş yolu ; Parlamento başta olmak üzere Peşte için güzel bir görünüm yeri olacaktır.

 

Nereler görülecek ?

  • Batthyány Square ;

Batthyány Square haritaları..

* * *

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Batthyány tér, Budapest – Buda, District 1

Ulaşım: Batthyhány tér  (metro 2, HEV5, tram 19 – 41, bus 11-39-111-990)

Adını Macarların ilk başbakanından(Lajos Batthyány) alan meydan Budapeşte Parlamento bina manzarası açısından Buda tarafından en iyi görünüm veren yeridir.

Meydanda yer alan 19.yy.dan kalma bina içinde (Batthyany tér Market Hall) hediyelik eşya satan dükkanların ,restoran ve acentaların bulunduğu çok katlı bir market alanı vardır. Bu bina ayni zamanda (Batthyány tér raylı sistemlerin durağı olarak) hem kırmızı hat metro 2 ‘nin hem de Suburban Railway (HÉV 5 banliyö treni) duraklarına ev sahipliğ yapar.

Budapeşte yakın gezi alanlarında anlatılacak olan ; Szentendre için ulaşımda HEV 5 banliyö trenlerine binilecek olan durak yeridir. Market Hall girişinin hemen yanında “Nagyi Palacsintázója” adlı ünlü bir krep dükkanı var ..uygun fiatları, 24 saat hizmeti ile 50 den fazla krep tadımı için merak edenler girebilir. Batthyány tér 5. (İnstagram):

Kale mahallesi – castle hill ve Tuna nehri arasında kalan bu bölge , Watertown (Víziváros) olarakta bilinen eski varoş yeridir.Transit geçişlerin ve haraketliliğin olduğu bir yerdir.

Meydanda  cadde üzerinde 4 mevsimin tasvir edildiği no.3′ teki “Hikisch” evi  ve no . 4′ teki “Beyaz Haç hanı”  ; 18. yy. barok dönem evlerine örnektir..

 
 

– Batthyány Square Görülecekler

Meydanın en güzel binalarından biri olan ve  1740 ve 1762 yılları arasında inşa edilen St Anna Kilisesi/ St. Anne’s Church  / Szent Anna Templom (yukarıdaki harita – 1numara) buradadır :


İkiz kuleli Vizivaros semt kilisesi Borok örneklerin en iyilerinden birisidir. Kilisede : tavan resimlerini, yüksek Altar’ı ve Vaiz kürsüsünü görün..

Batthyany tér aynı zamanda modern bir süpermarket – alışveriş alanı olup   ve Parlamento Binası manzarası ile dinleneceğiniz kafelere sahiptir.

 

Yürüme mesafesinde Yakında neler var ?

+ Budai Református Egyházközség (Reformed church of Buda) : Batthyany tér alanına gelmeden 250 m kadar uzakta ilginç bir kilisedir. 19. yy sonlarına doğru reforumcu düşünceli insanların sayılarının arttırılma amacı ile beşgen olarak dizayn edilen yeni bir yapının örneğidir.Tunanın hemen karşısında yer alır (Szilágyi Dezső tér 3)

 

+ Király Baths (Budapest 1027 – Fő utca 84, Buda, District 2) (yukarıdaki harita – 2 numara):

Türk hamamıdır.  Batthyhány tér durağından kuzey yönüne (Margit adası) Fo utca  caddesinden yürüyerek ulaşabilirsiniz.  Her gün 09/21 arası : Ücret için bakın!.(Pandemide kapalı idi?).

 

Bu bölgede iken kuzey yönünde bulunan Osmanlıdan kalma türbe de görülebilir.

+ Gül Baba Türbesi / Gul Baba Turbeje (yukarıdaki harita – 3 numara) :

 

Türbeden Peste manzarası

Osmanlıda Bektaşi dervişi olan Gül babanın türbe alanıdır. Budapeşte’ye ilk gül getiren kendisidir. Bu bölgenin adı da ; Rozsadomb, yani Gül tepesidir. 400 yıllık türbe üzerinde sekizgen bir kubbe vardır. Ulaşım : HEV 5 (Batthyhány tér) ile bir durak sonrası Budai hídfő ‘de inip Margit körüt üzerinden yürüyerek ulaşın .. (1023 Budapest, Mecset u. 14).Sergi ve bahçeyi ziyaret etmek ücretsizdir, pazartesi hariç; saat 10-18  arası açık. Türbeye ait vakıf tarafından işletilir.

 

Bölgede yeme içme :

Batthyhány tér  – meydanda : Coyote Café (Markovits Iván utca 4) – Angelika Café (Batthyány tér 7) – Polo English Pub (Batthyány utca 4)

Kuzeyde (Király Baths yakını) : Kacsa Restaurant (Fö utca 75)

Güneyde : Carne di Hall (Bem Rakpart 20)

Kentin kuzey bölgesinde Tuna nehri üzerinde yürüme ve piknik alanları ,termal tesisleri ile turistik ada olan Margit İsland’ı ziyaret edlim..Adanın güney ucu üzerinde bulunan Margit Hid köprüsü ile Buda ve Peste arasında ulaşım sağlanırken, kuzey ucu üzerinde bulunan Arpad Hid köprüsü de Buda ve Peste kıyılarını birbirine bağlar..

 

Gezi bölgesi. 4

 

Margaret Island ( Margitsziget ) :

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Margitsziget,Budapest,District 13

Ulaşım : Şehir merkezinden Tram ( Streetcars ) 4 – 6 ile < Margaret Bridge – köprü üzerinde –>

 

Margitsziget durağında ada üzerindeyken inip kısa mesfa yürüme ile adaya geçebilirsiniz >.Yada Batthyány tér’ den banliyö tren hattı HEV – H5 ile bir istasyon sonrası Margit híd – Budai hídfő durağında inip, Margit köprüsü üzerinden yürünerek y da isterseniz trenden inildiğinde Tram no. 4-6′ ya binip kısa mesafede “Margitsziget” durağında inerek bölgeye ulaşın…

Yada ; Peste kara bölgesinde, şehir merkezinden metro ulaşımı ile ; (Metro 3 ) Nyugati pályaudvar/Nyugati tér veya Arpad Hid duraklarında inip ; buralardan aktarma ile bus 26 aracılığıyla adaya gidebilirsiniz.. Bus 26 ; Ada içi ulaşımı ile Metro 3 durakları olan Nyugati palyaudvar ve Arpad hid duraklar arasında ring yapan otobüs hattıdır.

— Bus 26 Ada Ulaşımı —

Ada ; Orta çağda tavşan adası olarak bilinirdi. Adı, Dominik kralı kızının adına adanmıştır Saint Margaret (1242-1270).

Buda ve Peşte yakalarının ortasında, Tuna Nehri’nin üzerinde; dinlenme mekânları sunan Margit Adası, 2.5 km uzunlukta olup zenginlerin dinlence yeri olduğu göze çarpmaktadır. Günümüzde de yeşil atmosferi, piknik alanları, araç trafiğine kapalı yürüyüş ve bisiklet yolları ile Budapeştenin sayfiye merkezidir. Ada, tarihi ibadet merkezleri ve kaplıcalarıyla da epey ünlüdür

Ada’ da ; Fransisken kilisesi yanı sıra (13. Yy), 12. Yy. a ait bir Romanesk kule ile bir Premonstratensian şapel vardır. Ada yürüyerek 20 – 30 dk da gezilir ancak, Hajos Alfred ve Palatinus açık yüzme havuzları alternatif dinleme olabilir. Bisiklet geziside altrenafif olacaktır.
Ayrıca burada : The music fountain (müzik çeşmesi), mini hayvanat bahçesi , Japon bahçesi ve sekizgen su kulesi vardır.Ada iyi bir termal Spa merkezidir (Danubius Health Spa).Ada geceleridi konser vs. canlıdır. Yaz aylarında ünlü Art Nouveau su kulesinin Water Tower – yanında bulunan açık hava tiyatrosunda bir açık hava konseri seyredebilirsiniz.

 

Son olarak Buda yakasında kalenin hemen kuzeyinde yer alan eğlence ve dinlenme alanı olan bölgeye de gidelim..

 

Gezi bölgesi. 3

Millenáris Park ( Millennium Park ) ;


Adres & Lokasyon & Ulaşım : Kis Rókus utca 16-20 / Buda, District 2
Prak giriş kapıları : Fény utca’dan 20–22 ve Lövőház utca ‘dan 37 numaralar
Website / Ziyaret saatleri : saat -> 06.00-02.00 arası

 

Eskiden sanayi sitesi olan alan özellikle çocuklar için eğlence ve gezi alanıdır.Göleti ,çocuk oyun alanları ve parkı , çeşmeler,havuzları ve tiyatro alanları ile kültür alanıdır. Mammut shopping mall ( 1 )( web ) arkasında yer alır. 35.000 m2  lik alanı ücretsiz gezebilirsiniz..

 
 

KALE’ nin GÜNEY BÖLGESİ

 

Gezi bölgesi. 5

Gellért Hill ( Gellérthegy ) & Citadel & Taban :

Adres & Lokasyon & Ulaşım : Gellért-hegy, Budapest-Buda, District 1

Ulaşım : Tepeye ancak araba ile çıkabilirsiniz. Toplu taşıma belli bir yere kadardır ! .

En ideal ulaşım şekli ; Móricz Zsigmond körtér ulaşım noktasına gelmektir .. Buraya gelen araçlar : Metro 4 (yeşil hat),  tram 6-17-19-41-47-48-49-56-61 ; ayrıca kent merkezine yakın geçen Bus 6-7-27-33-940-941 ile ulaşın..

Bu alan Gellért Square (ter) olarakta adlandırılmaktadır. Buralar Taban’a yakın alanlardır (Tram 19-41-56-56A, Bus 7-8E-107-110-907 için durak : Rudas Gyógyfürdő → Gerard of Csanád Monument yanıbaşıdır).

Móricz Zsigmond körtér’den kalkan Bus 27, tepe zirvesine kadar çıkar. Bu otobüs güzergahı : Móricz Zsigmond körtér (Villányi út) ↔ Sánc utca arasındadır. Citadel tepesine yakın olan Búsuló Juhász (Citadella) durağında inerek, Szirtes Utca yol güzergahı ile 10 dk yürüme yolu sonrası Tepeye ( Citadella Setany ) rahatlıkla ulaşacaksınız..

 

Bu bölgede nereler var ?

 

Gellért Hill başkentin cazip mesire ve panaromik yerlerinden birisidir..

 

+ Citadel (Beke-İç Kale) de burada bulunur.

Bu kale 1854 yılında yapılmıştır..Buradan eşsiz Budapeşte panoramasını seyredip, yemek yiyebilirsiniz.Tepenin Tunaya yakın alanları nehri bir nebze daraltır. Ve bu alan Taban olarak adlandırılır.

Bir askeri kontrol noktasında vazifesi görmüştür. 220 m uzunlukta 60 m eninde olan kale 4 m. lik surlara sahiptir.Günümüzde açık hava müzesi olarak turistk hizmete aittir.

Kaleden : Panaromik olarak, Buda kalesi, 8 adet Tuna üzerindeki köprü, parlemanto, tüm şehir ve Tuna muhteşemdir.

 

Gellért Hill, Tuna Nehri’nden 140 m. yüksekliktedir ve Buda yakasının önemli turistik destinasyonlarından biri olarak dikkat çeker. Tepe adını : 1046 da hırıstiyanlığı kabul etmek istemeyenler tarafından bir fıçıya konup tepeden atılan ve kral St. Stephen tarafından Macaristana davet edilmiş misyoner – piskopos Gellért ( Gerald ) ten almaktadır.. Elizabeth Köprüsü karşısında elinde haç tutan heykelini Pest tarafından her yerde görmek mümkündür.

 

+ Gellért Heykeli ( Szt Gellért Szobor ) ;


Gyula Jankovits tarafından tasarlanmış ve 1904 yılında anıt dikilimiştir.Anıtın altında insan yapımı bir şelale vardır.Elinde haçıyla, kenti kutsayan piskopos Gellert kenti koruyan bir azizdir.

Tepe 18 yy. da üzüm bağlarıyla kaplıydı. II. Dünya savaşında stretejik bir nokta olmuştur..Nehrin kıyısındaki bu gizemli tepede, oldukça ilgi çekici duraklar bulunmaktadır. Liberty Statue , St Gellért Cliff Kilisesi, Gellért Hamamları, Mağara Kilisesi  bunlardan bir kaçıdır.

 
 

+ Özgürlük Anıtı (Szabadság Szobor)  :

Budapest’s Statue of Liberty, Felszabadulasi Emlekmü olarak da bilinir..

Gellert Tepesinde bulunan anıt, heykeltıraş Zsigmond Kisfaludi Strobl tarafından, 1945 te Budapeşte’nin Rus ordusu tarafından kurtarılışı anaısına yapılmıştır( 1956 ).Anıtın ortasında bir defne dalını havaya kaldıran kadın figürü vardır.14 m. yükseklikteki anıtın altında kötülükle mücadele eden 2 heykel vardır. Komünizmin çöküşü ile daha önce var olan Rus asker figürü bu anıttan kaldırılmıştır.
Şehirde Budapeşte için bir silüettir.

Bu tepenin etek ve yamaçlarında ; Hotel Gellért, the Gellért Baths < Gellért Square >    ve the Gellért Hill Cave (mağarası)(Kaya kilisesi) vardır.Kilise Gellert otele yakındır.

 

Yakında neler var ?

Taban : Eskiden üzüm bağları olan bu alan günümüzde park ve birkaç tarihi yapıdan ibarettir. Gellért Hill’in kuzey yamaçlarında bulunan  bu yerde termal tesisler bulunur.

Gellért Hill Cave Church (Sziklatemplom) – Gellért Tepesi Mağara Kilisesi tepede bulunur.Dünya savaşında sahra hastanesi olarak kullanılan kilise bu gün turizme hizmet eder.

1117 Budapest,Kelenhegyi út
Ulaşım : Tram no 18-19-41-47-49 (Szent Gellért tér )

Gellért Oteli , Hamamlar ve Kaplıcalar :

Adres: Szent Gellért tér 1., 1111, Budapeşte
Tel: +36-1-889-5500- Web:

Geçmişteki Osmanlı egemenliğinin en büyük kanıtlarından olan hamamları ile bu geleneği günümüzde de devam ettiren Budapeşte; bu sayede ününe ün katmıştır. Bahsi geçen hamam ve kaplıcaların en meşhurları ise Gellért Oteli’nde yer alanlardır.
20. yy da inşa edilen  Gellért Oteli, Gellért Tepesi’nin termal sularıyla can verdiği bir kaplıca merkezi durumuna gelmiştir. Otelin kompleksinde yer alan termal sularla oluşturulan açık – kapalı havuzlar; dinlenmek ve şifa aramak isteyen birçok kişiye hitap eder.

Gellért Tepesi’nden aşağıya indiğinizde Erzsébet híd (Erzsébet Köprüsü) yakınlarında ve Margit híd (Margit Köprüsü) civarında Türk stili hamamlarla karşılaşacaksınız. Bunlardan ilki 1550 yılında Osmanlılar tarafından inşa edilen Rudas Hamamları’dır. Rudas Hamamları, 10 m yarıçapındaki kubbesi ve sekizgen havuzuyla dikkat çekmektedir. Margit híd ile Kale Tepesi arasındaki Király Hamamları ise şehrin bir diğer ünlü hamamıdır.

Szabadsag köprü üzerinden geceleyin Budapeşte manzarası ( Solda Citadella, karşıda Erszbet hid ve Buda kalesi ..)

Rudas Hamamları
Adres: Rudas Gyógyfürdo és Uszoda, Döbrentei tér 9., H-1013, Budapeşte
Ziyaret saatleri: Pazartesi – Çarşamba: 06.00 – 18.00, Perşembe: 06.00 – 20.00, Cuma – Cumartesi: 06.00 – 20.00 ve 22.00 – 04.00, Pazar: 06.00 – 20.00

İlk olarak 1550 lerde yapılan hamam, Sokollu Mustafa Paşa tarafından genişletilmiştir. Sekizgen havuzu dikkat çeker. Hamam üstünü Osmanlı kubbesi örter.

Király Hamamları
Adres: Fo utca 84, H-1027, Budapeşte
Ziyaret saatleri: Pazartesi, Çarşamba: 08.00 – 20.00 (bayanlar); Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi: 08.00 – 20.00 (erkekler), Pazar: 08.00 – 20.00 (karışık)

Tepenin Elisabeth köprüsü ayağı yakınında bulunan imparatoriçe Elisabeth’ e ait heykeli görmeyide unutmayın.

Buda’nın güney bölüm gezisi burada sonlanmıştır..Böylelikle Kentin Buda yakasında önemli gezi bölgelerini incelemiş olduk..

 

Sırada karşı yaka  – Peste var.. Sonraki sayfada….

 
 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Budapeşte ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir