Budapeşte,Otel & Restoranlar-Festivaller

 

BUDAPEŞTE ‘ ye ÖZEL ( Konaklama & Yeme – içme & Eğlence )

 

Bu sayfa bazı bilgiler için kaynak : maximiles ( iş bankası )

 
 

Nerede Kalınır ?

Budapeştede kaplıca otellerden tutunda ,apartman ve hostel hatta kamping tarzı her çeşit konaklama imkanını bulursunuz.Dünyada tanınmış büyük otel zincirlerini de bulabilirsiniz.Otel kararında ; Kentin Buda , Pest yada kent dışı arasında seçim yapmalısınız.Peste bölümü kent için görülecek gezi alanı içinde olduğundan buradaki oteller gezi alanınıza yakın olacaktır. Lüx oteller Tuna nehrinin doğu kıyısındadır.Kent dışı oteller genelde metro bağlantılıdır.Her tür bilgi için : turizm danışma bürosu olan Tourinform’dan alabilirsiniz ( Buda kalesi, Hava alanı ter.2 , Liszt ferenc ter , Nyugati pu. – 7/24 tel : 06 80 630 800 – Macaristan’dan arama için )

OTELLER;

 (Aşağıdaki Logo içerikli adreslere  TIKLAYIN !)

 ** Dünya Otelleri zincirinde 100 bin üzeri otel ve benzeri konaklamalarda , müşteri güvenini kazanmış , tüketiciler tarafından denemiş olan ; uluslar arası otel rezervasyon hizmetini sunan ve bilinen turizm şirketlerine ait web adreslerini sizlerle paylaşmaktayım. Gereğinde otel arama ve rezervasyonlarınızı bu adresler üzerinden yapabilirsiniz.. Bu adreslerde Türkçe otel arama seçeneği mevcuttur !

      

 

Ne Yenir?

Macaristana ait yemekler baharatlı sayılmaz. Unicum : kente özel acı baharat içeceğidir ve bir nevi likör olan bu içecek , hazmı kolaylaştırır. 40 farklı bitkiden yapılır..Budapeştede çok sıcak servis beklentiniz de olmamalı.Yemek dekorasyonunu kızartmalar oluşturmakta.Macar mutfağı dediğimizde akıllara ilk olarak kırmızı biber ile gulaş gelmektedir. Budapeşte restoranlarındaki menülere ve yemeklerin içeriklerine şöyle bir göz attığınızda kırmızıbiberin ne kadar çok yemeği tatlandırdığını göreceksiniz. Macarlar, hemen her yemeğe kırmızıbiber katarlar. Ayrıca ülkemizde de hazırlanan bir yemek (kimi zaman da çorba) olan gulaş, ülkenin ulusal lezzeti olagelmiştir. Ülke mutfağında et bolca kullanılmakta ve sığır, domuz, tavuk ile av hayvanlarının etlerinden çeşitli yahniler hazırlanmaktadır. Ayrıca krema, peynir, bal ile mevsim meyveleri çok değişik kombinasyonlarla yemek malzemeleri olarak kullanılmaktadır (Örn: soğuk vişne çorbası hideg meggyleves). Denizi olmayan bir ülke olmasına rağmen ponty ve fogas balıkları ile yemekler hazırlanmaktadır, ayrıca balıkçı çorbası halászlé şehrin ilginç lezzetlerinden biridir. Şehirde tadabileceğiniz geleneksel tatlılardan biri ise dobostorta’dır.

Kaposzta : bir lahana yemeğidir.

Pörköl : Tas kebabı ..

Patates kızartmaları için ek pişirme talebinde bulunun ! Genelde az pişmiş tercih edilmekte..

Goulash / Gulaş ;
Aslen çorba olan goulash, kimi zaman da yahni gibi hazırlanmakta ve ana yemek olarak servis edilmektedir. Ünü Macaristan sınırlarını aşan yemek; kırmızı et, kırmızı soğan, kırmızıbiber, patates, havuç ve baharatlar ile hazırlanır ve sıcak olarak sunulur. Goulash’ın ilk olarak çobanlar tarafından pişirilerek yendiği; ardından ise tüm halkın beğenisini kazandığı söylenir. Budapeşte’deki evlerde ve restoranlarda; hem çorba hem de ana yemek olarak hazırlanmış farklı goulash çeşitlerini bulabilir ve tadabilirsiniz.

Halászlé / Balıkçı çorbası ;
Tuna Nehri’nin tatlı su balıkları, halászlé çorbasının lezzetine lezzet katmaktadır. Bu sıcak ve baharatlı balık çorbasının ana malzemeleri; taze kırmızıbiber baharatı, sazan balığı ve soğandır. Kıpkırmızı görünümü ve içerisindeki büyük balık parçalarıyla, hem turistlerin hem de yerli halkın ağzını sulandıran geleneksel bir çorba hâline gelmiştir. Özellikle balıkçılar, bu lezzeti kendilerine saklamak için çorbanın tarifini kimseyle paylaşmak istemezler. Tuna’ya kadar gitmişken halászlé çorbasını mutlaka denemelisiniz.

Almaval toltott facan (elmalı sülün) , Sult libamajszelet (tavada kaz çiğeri) , Fogasszelet bakonyi modra (bonfile et) , Szarvastokany erdei gombaval (Mantarlı geyik güveç) , Rantott gomba (kızarmış mantar) , Trappista sajt (parça ekmek arasında peynir) ; Macar mutfağına örneklerdir..

Dobostorta / Dobos keki – (bilgi)
Macar pasta ustası József C. Dobos, dobostorta’nın tarifini 1884’te hazırlamıştır. Beş katlı bu yumuşak kekin katmanlarının arasına çikolata kreması konulur; üzeri ise karamel dilimleriyle kaplanır. Kek, karamel lezzetiyle muadili pasta ve keklerden epey ayrılmış ve kendi hayranlarını yaratmıştır. Váci Utca’da dobostorta yiyebileceğiniz bir restoran mutlaka bulacaksınız.

Diğer yöresel tatlar : Strudel , Gundel pancake , gesztenyepure ( pişmiş kremalı kestane ) ..

Kentte ayrıca; Amerika, Bavyera, Çin, Fransız, Hollanda, Yunan ve Belçika mutfağını da bulabilirsiniz..

 

Macar şarapları ve Unicum likörleri – Macar Biraları ;

Macaristan’da kırmızıdan beyaza birçok kaliteli şarap üretilmekte; ülkenin kimi tatları, dünyanın en iyilerinden sayılmaktadır. Bunlardan ikisi kırmızı Villány şarapları ile üç yüzyıldır üretildiği bilinen beyaz tatlı şarap Tokaji’dir. Ülkenin bir diğer ünlü içeceği ise içerisinde kırktan fazla bitki içeren Unicum likörleridir. Unicum, kimi bar ve restoranlarda yemek sonrası ücretsiz ikramlarla müşterilere sunulmaktadır.

** Chardonnay , Reisling , Dömisek Zödszilvani , Harslevelü , Tramani , Muskotaly sek beyaz şaraplardır..

** Kekfrankos , Burgundi , Oporto , Cabarnet , Pinot noir diğer şarap türleridir.

** Eger şarabı : Bağa kanı olarakta bilinen şarap , 3 üzüm çeşidi ile hazırlanan sek kırmızı şaraptır.

Barackpalinka : Kayısıdan yapılmış brendidir .

Spritzer : Beyaz şarabın farklı oranlarda soda ile yapılmış karışımlarıdır.

Dreher & K’ ‘Obanyai : Geleneksel Macar biralarıdır.

*** Yeme & içme için ; Ek kaynak linkler :

+ 2023 için en iyi Restoran-Cafe ve Bar’ lar

+ Budapeşte’ de nerede ne yenir?

+ Restorant Haritası / Restorant Map (Kentteki pek çok restorana ait harita – ulaşım – restorant web adresleri vs. bilgileri içerir )

 

RESTORANLAR İÇİN ÖNERİM !

Budapeşte’de mutlaka restoran seçiminde fazlaca alternatif vardır. Ben Türkiye’den netten bulup rezerve ederek herhangi bir olumsuz yönünü görmediğim  bir restoranı önerebilirim. Canlı müzik (Çigan) ve yöresel kıyafetli folklör sunumlu hoş bir restoranda iyi bir geceyi makul fiata geçirebilirsiniz.

+ Vörös Postakocsi Restaurant ( web )

Adres : H-1092 Budapest, Ráday utca 15
Open: 11:00 – 24:00
Transport : Kálvin tér ( metro 3 ) & tram no. 47 – 49
Tel.:+36 1 2176756
e-mail: info@vorospk.com
 

* Ráday utca ;

Budapeşte’de restoranlar zincirine sahip bir caddedir. Geceleri canlıdır. Cadde Kalvin meydanından başlayıp , Petöfi köprüsüne kadar uzanır. Ulaşım için : Kálvin tér ( metro 3 ) & tram no. 47 – 49

Caddedeki Önemli restoranlar-2014 yılı!: (2024 – Kapanan işletme olabilir?)
– Pink Cadillac ( raday utca 22 – İtalyan rest. )
– Soul Cafe & Restaurant ( raday utca 11 -13 , hoş bir cafe restorant )
– Shiraz ( raday utca 21 – Pers restorant )
– Costes ( raday utca 4 – İyi bir Macar restoranı )

Budapeştede şehir merkezli ( yukarıdaki alana yakın ) özellikle yaya alış verişin önemli alanı Vaci Utca – caddesi de restoran ve cafeler içerir. Caddeye yakın alanda Budapeşte ” Hard Rock Cafe ” yer alır ( web ) ( adres : Deák Ferenc utca 3 – 1051 Budapest, ulaşım : Vörösmarty tér , metro 1 ; yada Vigadó tér tram no. 2 – 2a )

Vaci Utca için ulaşımda her 3 metro hattını içerir Deák Ferenc tér durağınıda kullanabilirsiniz..

 

Nasıl Eğlenilir? Festivaller

+ Kent Parkı :

Şehrin kuzeydoğusundaki Városliget bir eğlence merkezine dönüşmüştür. 100 hektarlık bir alana yayılan Kent Parkı’nda ve çevresinde; buz pateni pisti, sirk, Vajdahunyad Kalesi, Macar Tarım Müzesi, Katolik Kilisesi, Vidám Eğlence Parkı, Hayvanat Bahçesi, Széchenyi Kaplıcaları ve Ulaşım Müzesi yer almaktadır. Özellikle Hayvanat Bahçesi ve Vidám Eğlence Parkı, Budapeşte gezinize renk katacaktır.

+ Budapeşte Hayvanat Bahçesi ve Botanik Bahçe / Fovárosi Állat- és Növénykert :

Adres: Állatkerti krt. 6-12, 1146, Budapeşte
Tel: (+36-1) 273-4900, (+36-1) 273-4901
Web:  Ziyaret saatleri: Yaz dönemi: Pazartesi – Perşembe: 09.00 – 18.30, Cuma – Pazar: 09.00 – 19.00, Kış dönemi: 09.00 – 16.00 (her gün)

+ Budavár Labirenti:

Alışılagelmiş eğlence yöntemlerinin dışına çıkmak isteyenler için oldukça orijinal bir alternatif bulunmaktadır. Buda Kalesi bölgesinin altında bin yıllar önce inşa edilmiş mağaralar ve geçitler bulunmaktadır. Dünyanın 7 yer altı harikasından biri kabul edilen Budavár Labirenti, günümüzde hem bir kültürel gezinin hem de eğlence amaçlı bir rekreasyon aktivitesinin odak noktasıdır. Mağaralardan hoşlananlar, labirentte çıkışı bulmaya çalışarak eğlencenin tadını çıkarabilirler.

Adres: Úri utca 9, 1014, Budapeşte
Tel: +36 1 212 0207
Web:   Ziyaret saatleri: Her gün 09.30 – 19.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

+ Budapeşte mağaraları : Kent termal tesisleri kadar 200′ e yakın mağaraları ile de ünlüdür. Varbarleng ( Kale mağarası ) , Sziklakapolna ( Chapel in the Rock – adres : XI., Szent Gellert ter ) , Palvolgy Cave ( adres : 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162 ) ve Szemloghegy Cave ( Pusztaszeri út 35 ) en tanınmışlarıdır.

 

+ Diğer eğlence alternatifleri

Sanat kenti Budapeşte’de; opera, bale, klasik müzik, tiyatro ve dans performanslarına katılmak yapılması gereken aktivitelerden biridir. Akustik açıdan Avrupa’nın en iyileri arasında sayılan konser salonlarında siz de yerinizi almalısınız. Şehrin sanat merkezi ise Devlet Opera Binası’dır.

  • Devlet Opera Binası

Adres: Andrássy út 22, H1061, Budapeşte
Tel: +36 1 331 2550
Web: www.opera.hu, www.operavisit.hu
Ziyaret saatleri: Her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında birçok yabancı dilde rehberli grup turları düzenlenmektedir. 15.00 ve 16.00 saatlerinde ise münferit ziyaretçiler için tur hizmeti verilmektedir.Avrupa’nın en iyilerindendir.

    • Franz Liszt Müzik Akademisi, Pesti Vigadó, Béla Bartók Evi, Erkel Tiyatrosu ve Budapeşte Kongre Merkezi de diğer etkinlik merkezlerinden bazılarıdır. Nyáry Pál utca Caddesi 11 numaradaki Fot Mo’s ise şehrin efsanevi caz ve soul müzik kulübüdür.
    • Tiyatro : Ulusal tiyatro , Erkel tiyatro , Opera tiyatrosu , Madach tiyatrosu , Trafo Çağdaş sanat evi kültürel merkezlerdendir.

 

+ Cafe & Bar : Franz Liszt meydanı ve Raday Utca eğlencenin en aktif olduğu alanlardır.

 

♦ Budapeşte için festival rehberi – Tıklayın

 

Festivaller 

  • BudaFest – Web:

Mart ve Nisan aylarında ilk bahar 3 hafta boyunca kent sâkinleri; opera, bale, tiyatro ve klasik müzik etkinlikleriyle eğlenirler. Budapeşteliler, bahar aylarındaki bu festivali dört gözle bekler ve Devlet Opera Binası başta olmak üzere birçok kültür sanat merkezine akın ederler.Ekim ayıda sonbahar festivalidir.

  • Sziget Festivali – Web:

Klasik sanatların yanı sıra modern pop ve rock müzik gruplarının şehri salladığı bir festival de bulunmaktadır. Tuna Nehri ortasında bulunan Óbudai Adası’ndaki Ağustos ayında düzenlenen Sziget Festivali’nde; dünyaca ünlü müzisyenler gençlerle buluşur. Festival alanına çadır kurmak ve 1 haftalık bu etkinliğin tam ortasında yer almak ise ayrı bir keyiftir.

  • Şarap Festivali

Eylül ayında ülkedeki şarap üreticileri, ürünlerini Buda Kalesi’nde görücüye çıkarırlar. Degustatörler ile şarap uzmanları, yeni tatları deneme ve kıyaslama fırsatı bulurlar. Burada siz de yeni lezzetler deneme fırsatı ve diğer eğlenceli etkinliklere katılma imkânı bulabilirsiniz.

 

BUDAPEŞTE’DE BÖLGESEL GEZİ İÇİN – TURLAR ;

Link.1

link.2

link.3

link.4

 
 
 
 

– Budapeşte ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir