Prag meydanları,Park & Bahçeler

 
 
 

PRAG ‘ DA BÜYÜK MEYDANLAR & KULELER

 
 

– PARK & BAHÇELER –

 

Kentte eski tarihe dayalı 5 adet ünlü meydan (Namesti)  bulunmaktadır.

Old Town Square (Staromestské nám.), Jan Palach Square (Námestí Jana Palacha), Wenceslas Square (Václavské nám.), Charles Square (Karlovo nám.), Lesser Town Square (Malostranske nam.)

 

Meydanlar ( harita )

tarihimeydanlar

 
 

✵ 1 – Lesser Town Square / Malostranske Namesti :

malostranske_namesti

Adres : Lesser Town, Prague 1
Ulaşım : Malostranske Namesti ( tram no. 12-15-20-22-23 )

Burası Mala Strana (Lesser Town) nın merkezinde yer alır. Meydan merkezinde St Nicholas Kilisesi bulunur. Barok yapıda eski binalarda ; restoran ve barlar, elçilikler sıralanır. Meydan Old Town Hall ile komşudur.

Küçük Meydan (Malá Strana) başlangıçta Prag’ ın yeni şehri olarak adlandırılırken, daha sonra Prag’ın Küçük Şehri olarak adlandırılmıştır ve 1257 yılında kral 2. Přemysl Otakar tarafından kurulmuştur. Ancak 8. Yüzyılda burada bir Pazar bulunuyordu. Şehrin kuruluşundan sonra, ilk yerleşimcilerin yerini genellikle yabancı milletlerden koloniciler almıştır. 4. Charles Prag’ın Küçük şehrini genişletti

Hradcany ve Kale :

Prag’In üçüncü şehri olan Hradčany Dube’ li Kont Berka tarafından 14. Yüzyılın başlangıcında kurulmuştur. Ancak, o zamanlar sadece Hradčany ve Prag için değil, tüm Bohemya için önemli bir tarihi, politik ve kültürel varlık olan ve yüzyıllarca Orta Avrupa’yı etkileyen, kuruluşu MS 880’lere dayanan ve eskiden Kraliyet Kalesi olarak bilinen Prag Kalesi zaten vardı.

 

✵ 2 – Old Town Square / Staromestské námesti :

old_town_square

Adres : Old Town, Prague 1
Ulaşım : Staromestska (Metro line A)

Kentin en ünlü meydanıdır. Renkli yaşamı ile barlar cafe ve restoranlar yer alır. Meydan ortasında Jan Hus heykelini barındırır.

Eski Şehir : İki – üç yüzyıl boyunca Roma kökenli tüccarların, Almanların ve Yahudilerin yerleştiği, Prag pazarını çevreleyen Eski Şehirin (Staré Město) yapımına yerleşim merkezinin etrafına surların inşa edilmesi ile 1230 yılında başlanmıştır. Bütün bu çabaların sonucunda 13. Yüzyılda Büyük Şehir olarak adlandırılan ve Avrupa’da o zamanlar büyüklük ve ekonomik gelişmişlik olarak en büyük şehirlerden birisi olan şehrin yapımı tamamlanmıştır.

 

+ Jozefov ( Yahudi Mahallesi ) :

josefove_prague

Daha önceleri Yahudi Şehri olarak tanınan Josefov, Ulusal Tiyatro’nun şu anda tam karşısında, Vltava’nın orijinal nehir yatağındaki Kaprova Sokağı’nın uzanımında bulunan Slovanský ostrov (Slavic Island) adasının kuzey ucundaki Vltava Nehrinin üzerinde bulunan bir nehir geçidinin yanındaki Yahudi tüccarlar ve sarrafların yerleşimi sonucu ortaya çıkmıştır.

 


+ Nové Město (Yeni şehir) :

Yeni Şehir (Nové Město) imprator 4. Charles tarafından 1348 yılında kurulmuştur. Şehir Prag’taki en kapsamlı kentleşme hamlesi olup, dünyada bunun eşi benzeri yoktu. Bu kapsamda 4. Charles Těšnov’dan Vyšehrad’a kadar uzanan ve sıkıntı veren Roma stili yerel yerleşimleri birleştirdi ve günümüze kadar hiçbir değişiklik olmadan gelen yeni bir gelişim planının temellerini attı, Charles Meydanı’nın halka açık ana meydan olması tasarlanmıştı.

 

✵ 3 – Wenceslas Square / Václavské námesti :

vaclav_square

Adres :New Town, Prague 1 – Czech Republic
Ulaşım : Muzeum ( Metro lines A & C ), Mustek ( Metro lines A & B )
Vodičkova ( tram no. 3,5,6,9,14,24)

Kentin tarihi eski meydanlarındandır. Eskiden at pazarı olarak hizmet sunan alandır.Meydan bir köşesi ile Ulusal müzeye (national muzeum) ev sahipliği yapar. Meydan içindeki Trolleys streamed (bulvarı) restoran kafe-bar otel ve mağazalara ev sahipliği yapan 1 km. lik alanı ile ünlüdür.

 

✵ 4 – Charles Square ( Karlovo námesti ) :

Adres : Karlovo namesti , New Town – Praha 1
Ulaşım : Metro line B & tram no. 2, 3, 4, 10, 16 (Karlovo náměstí)

1348 de 4. Charles tarafından yapılmıştır.Eski tarihinde hayvan pazarı idi. Doğusunda New Town’un Town Hall (Novomestská Radnice) bulunur. Park ve dükkanlarıyla , tramvay hatlarının kesiştiği bir yerdir.

+ Vysehrad :

Vysehradph

Vysehrad 10. Yüzyılda, Prak Kalesinin (Prazsky hrad) kuruluşundan daha sonra kurulmuştur ve yüzyıllar boyunca Prak Kalesinin bir alt kuruluşu olarak kalmıştır. Vysehrad’ın başlangıçta bir prens olan, daha sonra ise Çek Kralı olan ve kaleyi taştan yeninden yapıp buraya bir kilise bölümü ekleyen 2. Vratislav’ın burada kaldığı 1061-1092 yılları arasındaki zaman dilimi hariç olmak üzere bu doğrudur.

 

+ Vinohrady :

vinohrady_prague

Vinohrady_map

Vinohrady, şehir merkezine oldukça yakın olan Prag 2 belediye bölgesinde yer almaktadır. Prag’ın tarihi önemli tren istasyonu bölgesi, Vinohrady’nin varoşlarında yeralır. Vinohrady’nin ingilizcedeki sözlük anlamı üzüm bağlarıdır. Bu bölgenin bu isme sahip olması 14. yy’da bölgenin üzüm bağlarına sahip olması nedeniyledir. İmparator IV. Charles ilk üzümlerin ekilmesini emretti.

 

Vinohrady, şehir merkezine oldukça yakın olan Prag 2 belediye bölgesinde yer almaktadır. Prag’ın tarihi önemli tren istasyonu bölgesi, Vinohrady’nin varoşlarında yeralır.

Vinohrady’nin ingilizcedeki sözlük anlamı üzüm bağlarıdır. Bu bölgenin bu isme sahip olması 14. yy’da bölgenin üzüm bağlarına sahip olması nedeniyledir. İmparator IV. Charles ilk üzümlerin ekilmesini emretmiş. Bölge çiftçilere devredilmeden önce bu üzüm bağları yaklaşık 400 yıl ayakta kalır. Sonunda bu bölge şehrin lüks evleri için sit alanı olarak kullanılmaya başlanır. Bu üzüm bahçelerinin küçük bir kısmı, açık hava Viniční Altán şarap bahçeleri yakınındadır ve günümüze kadar hayatta kalmayı başarmıştır.

Günümüzde Vinohrady esas olarak yerleşim yeridir ve turistler tarafından ziyaret edilmemektedir. Tur yapmaya değecek tek ilginç yanı Poděbrady Meydanındaki Sacred Heart Kilisesidir.

Vinohrady’de sayısız park bulunmaktadır. Vinohrady’nin İtalska Caddesine yakın kuzeybatı bölgesinde Rieger’s Orchards (Riegrovy sady) yer almaktadır. Burası Vinohrady’deki en büyük ve en güzel parktır. Bu parkın arkasında yer alan kayalık, Prag Kalesi’nin fotoğraflarını çekebilmek için büyük bir fırsat sunuyor. Yaz aylarında bu parktaki açık hava bahçeleri ziyaret edilecek güzel yerlerdendir.

Vinohrady şehirdeki en iyi kafeleri ve restoranları zenginleştirmektedir.

 

✵ 5 – Jan Palach Square ( Námestí Jana Palacha ) :

namesti_jana_palacha_dvorak

Adres : Námestí Jana Palacha 110 00 ,Stare mesto Praha1
Ulaşım : Tram no 2-17-18 / metro line A (Staroměstská)

Eski Kızılordu meydanı olarak da bilinir. 1968 de Komünist rejimini protesto eden ve kendini yakan gencin adıtla anılır.Alan Rudolfinum’a ev sahipliği yapar.

 

+ Smíchov ve Anděl semtleri :

Smíchov alışveriş merkezleri, bir fabrikası, endüstriyel tasarımı, sinemaları, şık restoranları, barları ve gece hayatıyla ünlü olan Prag’ın yoğun ikamet edilen endüstriyel bölgelerinden birisidir.

NovySmıchov_praha

Smíchov Vltava Nehri’nin batı şeridinde bulunmaktadır. Staropramen Bira Fabrikası Smíchov’da bulunmaktadır ve bira severlerin ziyaret etmeyi oldukça sevdikleri bir yerdir.

Anděl Prag’ın Smíchov ilçesinin bir semtidir ve oldukça yoğun bir kesişim noktasında bulunmaktadır. Bu isim, Çekçede melek anlamına gelmektedir ve 19. Yüzyıla ait U zlatého anděla (Altın Melek) adlı ve adını önündeki melek heykelinden alan pubdan kaynaklanmaktadır. Pubın güneşliğinde bulunan melek resmi pubın kapanmasından sonra da korunmuştur ve şu anda sergilenmektedir.

 
+ Anděl önemli bir trafik merkezidir .

andelprahametro

Prag Metrosunun B hattı bu merkezin altından geçer ve bölgede Anděl İstasyonu bulunur. Kuzey-güney ve doğu-batı yönündeki tramvay hatları da burayı keser (4, 5, 7, 9, 10, 12, 15 ve 20 numaralı hatlar); bunun dışında kalan bölge yaya trafiğine açıktır.

 

+ Žižkov :

zizkov_praha

Bu bölge Hussite ordusunun lideri Jan Žižka’nın adıyla onurlandırılmıştır. Bu bölge 14 Haziran 1420 de Vitkov Hill Battle’ın meydana geldiği Žižkov Tepesi’nin Güney kısmında yer almaktadır. Bu savaşta Žižka’nın köylü ordusu Holy Roman imparatoru Sigismund’un ordusunu yenmiştir.

 
 

TOWER / KULELER

 

♖   Jindrisska Tower :

jindrisska_tower

Adres : Jindrisska New Town, Prague 1
Ulaşım : Mustek ( Metro line A & B ).
Jindrisska ( tram no. 3, 5, 6, 9, 14,24 )
Ücret : Adult 140 czk / Öğr. 80 czk / Çocuk 50 czk / Aile  320 czk (sıklıkla saat 10-19, mevsime göre..)

 

♖  Klementinum :

klementinum

Adres : Karlova 1 – Old Town, Prague 1
Ulaşım : Staromestska ( Metro line A )

 

♖  Lesser Town Bridge Tower :

bridge_towers

Adres : Charles Bridge -Lesser Town, Prague 1
Ulaşım : Malostranske Namesti ( tram no. 12,15,20,22,23 )
Ziyaret :Ekim – Mart : gün içi 10:00-21:00
Nisan – eylül : gün içi 10:00-22:00
Ücret : Adults: 100 czk / Öğr.: 70 czk / Çocuk : 70czk / Aile 250 czk (sıklıkla saat 10-18, mevsime göre..)

 

♖  Old Town Bridge Tower :

old_bridge_tower

Adres : Charles Bridge – Old Town, Prague 1
Ulaşım : Staromestska ( Metro line A )
Ekim –mart : gün içi 10:00-22:00
Kasım -şubat: gün içi 10:00-20:00
Nisan – eylül : gün içi 10:00-23:00
Ücret : Adults: 100 czk / Öğr.: 70 czk / Çocuk : 70czk / Aile 250 czk (sıklıkla saat 10-18, mevsime göre..)

 

♖  Old Town Hall Tower & Astronomical Clock :

astronomical_clock

Adres : Old Town Square – Old Town, Prague 1
Ulaşım : Staromestska ( Metro line A )

P.tesi → 11:00-22:00 ; Salı –Pazar → 09:00-22:00
Tourist Information Office: Gün içi – 09:00-19:00
Ücret : Adults: 250 czk / Öğr : 150 czk / Aile 500 czk

 

♖  Petrin Hill & Observation Tower :

petrin

Adres :Petrin Hill – Lesser Town, Prague 5
Ulaşım : Ujezd (tram no. 9, 12, 15, 20, 22, 23), oradan funicular railway ile Petrin hill – tepesine çıkın ( 32czk).

Ekim –mart : 10:00-20:00
Kasım – şubat: 10:00-18:00
Nisaan – eylül : 10:00-22:00
Taxi: ( yaklaşık 400czk ).
Ücret : Adults: 150 czk / Öğr.: 80 czk / Aile 350 czk

 

♖  Powder Gate :

powder

Adres :Republic SquareV-Old Town, Prague 1
Ulaşım : Namesti Republiky ( Metro line B )
Ziyaret :Ekim – mart : 10:00-20:00
Kasım – Şubat : 10:00-18:00
Nisan – eylül : 10:00-22:00
Ücret : Adults: 100 czk / Öğr.: 70 czk / Aile 250 czk

 

♖  St. Nicholas Church Lesser Town Square :

st_nicolas_church

Adres : Lesser Town, Prague 1
Ulaşım : Malostranske Namesti ( tram no. 12,15,20,22,23 )
Church & Tower:
Ziyaret : Mart – ekim : 9:00-17:00
Ekim- şubat : 9:00-16:00
Ücret : Adults: 100 czk / Öğr.: 60 czk

 

♖  St. Vitus Cathedral at Prague Castle :

st_vitus

Adres : Prague Castle Castle District, Prague 1
Ulaşım : Malostranska (metro A), sonra tram no. 22 ile Prazsky Hrad veya Pohorelec’ e gidin. Prazsky Hrad ; Prag Kalesi için en kısa yoldur. Pohorelec üzerinden Prag Kalesi girmeden önce, oldukça hoş gözüken Kale Mahallesi (Hradcany) üzerinden kısa bir yürüyüş yapılacaktır.
Ziyaret : Ocak-Mart: P. tesi – c. tesi 09:00-16:00; Pazar 12:00-16:00
Nisan – Ekim : P. tesi – c.tesi 09:00-18:00 , pazar 12:00-17
Kasım – Aralık : P.tesi – c.tesi 09:00-16:00; pazar 12:00-16:00

Ücret : 150-350 Czk / Değişken – Güncel ücret için → bakın

 
 

PRAG PARK VE BAHÇELERİ :

prahasqu_ph1

 

Prag, dinlenme amaçlı cafe ve restoranları içerir , gezilecek bir çok bahçe alanına sahiptir.

Bahçeleri şu şekilde ayırabiliriz :

* Prag Kalesi Kompleksi içinde yer alanlar (Hradcany) : Castle and Palace Gardens, The Deer Moat, Petřín Hill

* Lesser Town bölgesi parkları : Kinský Gardens, Wallenstein Garden, Vrtba Garden, Kampa Island, Petřín Hill

* New Town bölgesi parkları : Franciscan Garden, Slovansky Island, Charles University Botanic Garden

* Vinohrady bölge parkları : Riegrovy Sady, Havlíčkovy – Grébovka Park

* Holesovice bölge parkları : Stromovka Park, Letna Park

* Troja bölgesi parkları : Troja Botanic Garden

Bunların büyük bölümü kamuya açıktırlar.

 

+ Vrtba Garden / Vrtbovska Zahrada : Mala Stranada bulunan bu bahçe orta Avrupa’ nın barak bahçeleri arasında en güzelidir. Mala Strana ve St. Nicholas için eşsiz manzara sunar.

Adres: Karmelitská 25, Praha 1, nisan – ekim arası – saat 10/18 ziyarete uygun

Vrtba Garden

 

+ Wallenstein Garden : Günümüzde Çek senatosunun bulunduğu yerdir. Bahçenin en güzel yeri Sala terrena denilen yerde bulunan Truva savaşına ait bulunan fresklerin yer aldığı konser salonudur.

Adres: Valdstejnske Namesti 3, Praha 1.

 wallensteinpark

 

+ Troja Botanic Garden : Tropikal bahçe özellikli, göletler ve meyve bahçelerinden ibarettir.

Adres: Nádvorní 134, Praha 7

Ulaşım : metro (C-line) Nádraží Holešovice ‘ den bus no. 112 ile Zoologická zahrada   yada Botanická zahrada Troja istasyonuna ulaşımla (yürünecek) . Yada metro C – Kobylisy istasyonundan bus no.144 ile Na Pazderce durağına, sonra yaya yolu ile yürünecek ..

trojagarden

 

+ Castle and Palace Gardens / Kale ve saray bahçeleri : Kalenin Güney yamaçlarında 5 bahçeden < Ledeburg Garden, Palffy Garden, Greater Palffy Garden, Kolovrat Garden ve Furstenberg Garden > ibarettir.Yazın geceleri canlı konserlere ev sahipliği yapar.

Adres: Valdštejnské náměstí 3, Praha 1.

praguecastlegardens

 

+ Petřín Hill : Şehir manzaralı olan bahçe 4. Charles’in üzüm bağlarından biridir.Petrin gözlem kulesi,çeşme ve eski Ukranya ahşap kilisenin yer aldığı bahçede Cafe de Paris rest. bulabilirsiniz.

Adres: Petrin, Praha 1.

petringardens

 

+ Vysehrad Park : Mitolaji bir parktır. Yüksek rakımlı kayalıklardan ibarettir…. manzara..

Adres: V Pevnosti 159/5b, Praha 2

vysehradparks

 

+ Divoká Šárka : Kayalık yamaçlar ve vadiden ibarettir.Arkeolojik yapıdadır.

Adres: Divoká Šárka 6, 164 00 Praha 6

Divokasarkagarden

 

+ Kampa Island : Ana karadan ayrı bir adacıktrır.Su değirmenleri ve dere vardır.Venedik gibi gondol gezileri bulunur .

Adres: Kampa Island, Praha 1.

kampaisland

 

+ Slovansky Adası : Özellikle Çocuklar için oyun alanı, tren ile iyi bir dinlenme alanıdır.

Adres: Slovansky Adası, Praha 1.

SlovanskyAdası

 

+ Stromovka Park : Adres: Stromovka, Praha 7

 

+ Franciscan Garden : Adres : Jungmannovo Square ve Wenceslas Square arasında, Svetozor alt geçidinde.

 

+ Riegrovy Sady : Zizkov yakınlarında yer alan park ,manzarası ,spor alanları ve eğlencesiyle ünlüdür.

Adres: Riegrovy sady, Praha 2.

Riegrovy Sady

 

+ Charles University Botanic Garden : Adres: Na Slupi 16, 128 01 Praha 2 – Nové Město

 

+ Pruhonice Park : Bu alan Avrupada en iyi peyzaj alanlarındandır.Ormanlık içinde bir kale, kilise ve çiçeklerle dolu iyi bir dinlenme ve piknik alanıdır.

Adres: Zamek 1, 252 43 Průhonice

pruhonice

 

+ Letna Park : Vlatava nehrine yamaçtan bakan bu kark dinlenmek amaçlı en iyi alanlardan biridir.Stalin’in büyük bir anıtının bulunduğu (1955 yapım tarihli anıt 1962 havaya uçurulmuştur) parkta atlı karınca ve eğlence mekanları, restoranlar bulunur.

Adres:  Letenské sady, Praha 7.

Hanavasky_pavilion_restoranPrahaph2

Hanavasky_pavilion_restoranPrahaph5

 

+ Modrany Gulch : Prag 12 bölgesinde yer alır

 

+ The Deer Moat: Prag Kalesi yanında bulunur

Adres: Jeleni příkop, Praha 1.

 

+ The Prague zoological garden / Zoo – Hayvanat bahçesi :

Adres : U Trojského zámku 3/120 171 00 Praha 7

** Detay daha önce anlatılmıştı!

 
 

** Prag için istediğiniz bir menü’ ye geçin!

 
 
 

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir