Washington (Genel Bilgiler.2)

 
 

WASHİNGTON DC

(Konu devamı)

✵ Gezi tarihimiz 2013, güncel bilgiler 2020 yılına aittir! ✵

 
 
 
 

 

Kent için Toplu Taşıma & Transport, Biletler – Ücretler :

Washington Metropolitan Area Transit Authority (WMATA)(web) → Kent’te hızlı transit sitem olan Metrorail ve Metrobus sistemlerini çalıştıran kurumdur.

Servislerin Açılış saati : hafta içi → saat 05.00, hafta sonu → saat 07.00 iken ;  kapanış saati : pazar – perşembe → saat 24.00, cuma – cumartesi → saat 03.00 olmaktadır.

5 yaş ve üstü çocuklar erişkin bedeli öderler. 4 yaş ve altı ücretsizdir. +65 ve engelliler kimlik belgeli kartları ile % 50 indirim alırlar.

Kent geniş bir metro (Suburban-metrorail) ağına sahip, dolayısıyla bir çok kez kullanmak isteyeceğiniz için günlük veya haftalık metro pass kartınızı almayı ilk bilgi olarak hatırlatalım.. Tek kullanımlı biletler ile yada bu kart bakiyesinden bineceğiniz durak ile gideceğiniz durak arasındaki mesafeye göre $ 2 ile $ 6 arasında ücretlendirme değişiyor (2020) ( web ).

MetroBus’ler haftada yarım milyon yolcu taşır.

  • Genel ulaşım bilgilerine buradan ulaşın..

Kent içi ulaşım için Dip Not  : DC ; Montgomery County, Maryland, Virginia eyaletinde bulunan Arlington ve Alexandria bölgelerine sınırı olan bir konumdadır. Kısacası yürüyerek bile kendinizi bir anda başka bir eyalette bulabilirsiniz, şaşırmayın. Metro ağı buralara da uzandığından ve dolayısıyla ulaşım kolay olduğundan bu bölgelerde de özellikle konaklamayı değerlendirebilirsiniz. Şehir, NE (northeast), SE (southeast), NW (northwest), SW (southwest) yönlerine göre bölgelere ayrılıyor. Bu bölgelerde sokaklar ise isim (genelde eyaletlerin adları, mesela Massachusetts Avenue) ve numaralara göre isimlendiriliyor.

Washington DC içinde veya dışında otel seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntılardan biri metroya olan yakınlığı olmalıdır. Güvenlik için tenha yerlere dikkat! Hala cinayetle sonuçlanan suç şehri olma özelliğinde..

 

BİLET ve KARTLAR & ÜCRETLER :

Bilet ve kartlar her iki araç sisteminde geçer. Metrorail ve yerel otobüslerde geçerli “SmarTrip® card” plastik yol kartınızı doldurmanız size ek avantaj sağlayacaktır (detay aşağıda!).

Ücretler pahalı gibi görünebilir.. pek çok yere yürüyerek ulaşmak bu kentte mümkündür!. Ayrıca pek çok aktivite ve gezilecek alanlar ücretsizdir!.. Kararınızı belirlemek elinizde olacaktır. Oto kiralama ucuz denemez, ayrıca park problemi ve ücretlendirme de cabası.. Araç gereksinimi, olmazsa olmazlardan değil..

Metrorail ve yerel otobüslerde geçerli “SmarTrip® card” plastik yol kartınızı doldurmanız size ek avantaj sağlayacaktır. Çipli ve mangetik (okunabilen) olan bu kart için →  çıkartma yada yenileme bedeli 2 $ dır. Kart’a 5 ile  300 $ a kadar yükleme yapılabilir.

Smart Pass →

  • 1 günlük kart  → Havaalanı ve Motrobus exp. dahil şehir içinde size sınırsız ulaşım hakkı verir ve 2 $ kart bedeli dahil günlük kart  15 $’ dır..
  • 3 günlük olanı da → 30 $,
  • 7 günlük → 60 $’ dır.
  • Ayrıca 7 günlük “off peak” Smart kartı  40 $’ a temin edbilirsiniz (Bu sadece off peak saatlerinde sınırsız kullanabileceğiniz bir pass karttır!).
  • Normal, engelli, yaşlı olmak üzere 3 tipi var..
  • Kart, ilk kullanımla aktive olur (kartı okutun).
  • Smar Trip Regional Customer Service Center  → Tel : 1-888-SMARTRIP ; E_post. : smartrip@wmata.com
  • Detay için bakın.

 

Bu kartalar için DİKKAT ! :
Bilet yada kart sahipleri, 2 saat içinde ; Metrobus – metrobus / otobüs  – otobüs  (kart yoksa normalde 20 cent transfer farkı alınır !) yada  Metrorail – metrobüs / metrorail –  otobüs transferlerine (kart yoksa normalde 50 cent transfer farkı alınır !) bağlantıda ek ücret farkı vermeden seyahat ederler.. Plastik yapılı kartı metro istasyonlarından , bilet makinalarından, metro park alanlarından en az 7 $ ‘a Kredi kart yada nakit olarak temin edebilirsiniz.. Bu bedelin içinde 2 $ ‘ ı maliyet olacaktır !

Ayrıca bu kart ;

  • Virginia’da : ART (Arlington Transit), CUE (Fairfax City), DASH (Alexandria Transit Company), Fairfax Connector, Loudoun Commuter Bus Service’ lerde.
  • Maryland’da : MTA (Maryland Transit Administration), Ride On (Montgomery County Transit Services Division), TheBus (Prince George’s County), PRTC (Prince William County, Manassas and Manassas Park) alanlarında geçer.

 

Toplu Taşıma Araçları :

1 –  Metrorail – Regional subway, Metro – web  :

metrowashington

Bilet Makinaları

metro-passesfarecard-machine

 Metro Durakları

metro_durak

 

Metro (Metrorail – Subway sisteminde) → peak hours /Peak Smar Trip” (yoğun saatler ; hafta içi saat 09.30 a kadar vede 15-19 arası – mesafenize göre  2.25 – 6 $ arası bedel ile) ve “off peak hours /Off-Peak Smar Trip ” (yoğun olmayan saatler, diğer zaman dilimi olarak yol uzunluğuna göre 2.0 – 3.85 $ arası bedel ile) bilet uygulaması vardır. Kısacası en yoğun olan saatler daha pahalı oluyor!.Ortalama olarak 3 mil’e kadar mesafe → 2 (offPeak) – 2.5 (Peak) $ dır (2020 yılı)..

Değişik noktalarda kesişen 6 farklı renk kodunu içeren hatlarıla şehir merkezi ve çevrede (banliyö) seyahat imkanını sağlayan hızlı, rahat ve güvenli bir taşıma sistemidir. Bu ağ Washington DC’ deki önemli turistik alanlara güvenli ve rahat bir ulaşım sağlar ve Maryland, Virginia banliyö bölgesine kadar uzanır.

Ronald Reagan National Airport’un kendine ait metrosu vardır.

Sistemin 5 hattı ; Blue, Orange, Green, Yellow ve Silver hatları Washington DC’ de merkezde “L’Enfant Plaza” durağında keşisir.. Red-kırmızı hat kentin kuzey doğu ve batısında yolcu taşır, 5 sistem ile bağlantı oluşturmaz. İstasyonların çoğu yer altındadır.

Wheaton Metro istasyonu (11171 Georgia Ave, Silver Spring, MD 20902) dünyan en uzun yürüyen merdivenli metro durağıdır.

30 derecelik eğimle, ilk ve yukarıdaki en son merdiven arasında 35 m. yükseklik farkı olan bu merdiven yaklaşık 70 m. uzunluktadır ve 2.5 dk. süren yolculuğunuz olacaktır.

Metro ; günlük 700 bin yolcu kapasiteyle yüz’e yakın noktaya, 6 hat ile Virginia, Maryland, District of Columbia (DC) için taşıma yapar. Açılış : hafta içi = saat 05.00 , hafta sonu = saat 07.00 / kapanış : pazar – perşembe= saat 24.00 , cuma – cumartesi= saat 03.00

washingtonkarakalemph (2)
 

Metro durakları – durak adresleri, yer ve konumları, park durumu  ( tıkla )

 

Hatlar & Duraklar :

+ Red Glenmont – Shady Grove :

Glenmont – Wheaton – Forest Glen- Silver Spring – Takoma- Fort Totten – Brookland-CUA – Rhode Island Ave/Brentwood – New York Ave/Florida Ave/Gallaudet U – Union Station – Judiciary Square – Gallery Pl-Chinatown – Metro Center – Farragut North – Dupont Circle – Woodley Park,Zoo/Adams Morgan – Cleveland Park – Van Ness/UDC – Tenleytown/A – Friendship Heights – Bethesda – Medical Center – Grosvenor-Strathmore – White Flint – Twinbrook – Rockville/Shady Grove

+ Orange New Carrollton – Vienna/Fairfax-GMU

New Carrollton – Landover – Cheverly – Deanwood – Minnesota Ave – Stadium-Armory – Potomac Ave – Eastern Market – Capitol South – Federal Center SW – L’Enfant Plaza – Smithsonian – Federal Triangle – Metro Center – McPherson Square – Farragut West – Foggy Bottom/GWU – Rosslyn – Court House – Clarendon – Virginia Square/GMU – Ballston/MU – East Falls Church – West Falls Church, VT/UVA – Dunn Loring/Merrifield – Vienna/Fairfax/GMU

+ BlueFranconia-Springfield – Largo Town Center

Franconia/Springfield – Van Dorn Street – King Street – Braddock Road – Ronald Reagan Washington National Airport – Crystal City – Pentagon City – Pentagon – Arlington Cemetery
Rosslyn – Foggy Bottom/GWU – Farragut West – McPherson Square – Metro Center – Federal Triangle – Smithsonian – L’Enfant Plaza – Federal Center SW – Capitol South – Eastern Market
Potomac Ave – Stadium-Armory – Benning Road – Capitol Heights – Addison Road-Seat Pleasant – Morgan Boulevard – Largo Town Center

+ Green Branch Ave – Greenbelt

Branch Ave – Suitland – Naylor Road – Southern Avenue – Congress Heights – Anacostia – Navy Yard – Waterfront/SEU – L’Enfant Plaza – Archives, Navy Memorial/Penn Quarter – Gallery Pl, Chinatown – Mt Vernon Sq 7th St, Convention Center – Shaw/Howard U – U Street/African, Amer Civil War Memorial/Cardozo – Columbia Heights – Georgia Ave, Petworth – Fort Totten – West Hyattsville – Prince George’s Plaza – College Park, U of MD – Greenbelt

+ YellowHuntington – Mt Vernon Sq 7th St ( Convention Center )

Huntington – Eisenhower Avenue – King Street – Braddock Road – Ronald Reagan Washington National Airport – Crystal City – Pentagon City – Pentagon – L’Enfant Plaza – Archives/Navy Memorial, Penn Quarter – Gallery Pl, Chinatown – Mt Vernon Sq 7th St/Convention Center

+ Silver – Wiehle,Reston East – Largo Town Center

Wiehle,Reston East – Spring Hill – Greensboro – Tysons Corner – McLean – East Falls Church – Balston Mu – Virginia Sq – Clarendon – Court House – Rosslyn – Stadium-Armory – Potomac Ave – Eastern Market – Capitol South – Federal Center SW – L’Enfant Plaza – Smithsonian – Federal Triangle – Metro Center – McPherson Square – Farragut West – Foggy Bottom/GWU – Benning Road – Capitol Heights – Addison Road-Seat Pleasant – Morgan Boulevard – Largo Town Center

 

** Metro Oto Park : Metro için 42 oto parkın 35′ i rezervli olarak ( web ) kullanabilirsiniz (Ücretli).

 

2 –  Regional Metrobus – Bölgesel Otobüsler, web  :

metrobus_was

325 farklı güzergahta , 485 adet doğal gaz yada hibrit enerjili olmak üzere , 1500 den fazla otobüsle, 12000 durak üzerinden District of Columbia, Maryland,  Virginiadan yolcu taşır..  Büyüklük olarak ABD de 6. otobüs şirketi konumundadır..

Genel olarak renkler : Kırmızı – Gümüş’tür..Mavi – Gümüş renkli olanlar hava alanlarından transferi sağlayan Expres hatlara özeldir..

  • Genel hat ve haritaları buradan inceleyin.
  • Washington DC için duraklar / kalkış varış zaman dilimleri, tüm Otobüs hatları web sitesi / TIKLA
  • Metrobus (Washington DC) →  ( harita )
  • Metrobus – Maryland & Montgomery ( harita )
  • Metrobus – Virgina ( harita )

 

+ Air port Expres – Metrobus 5A service :

Metrobus 5A – Güzergahı

metrobus_5A_rout

Dulles International Airport (IAD) – L’Enfant Plaza Metro istasyon arası : saatte bir sefer ile 40 -60 dk. yol süreli.. (Hafta içi →  05:50. – 23:40 ; Hafta sonu →  06:32 – 23:40).

 

+ Air port Expres – Metrobus B30 service:

metrobusb30

Baltimore International Airport (BWI) – Greenbelt Metro istasyon arasında, her 40 – 60 dk. da bir hareket ile saat = 06:54 – 22:44

Washington için bir özel otobüs servisi daha vardır.

 

+ DC Circulator ( bus ), web , Broşür  ; Harita (buradan)  :

DC-Circulator

Bu ring otobüsleri 5 ayrı ring ve hatta, 10 dk. lık zaman dilimleriyle : Anacostia, Adams Morgan, Dupont Circle, Georgetown, Woodley Park / Cleveland Park, U Street güzergahını dolaşırlar. Ücret : 1 $, yaşlı ve engelli → 50 cent, 5 yaş altı : ücretsiz..SmartTripCard geçer, 2 saat içinde yapılan bağlıntıda ek ücret almaz!

Hatlar :

  • Dupont Circle – Georgetown – Rosslyn / web
  • Georgetown – Union Station / web
  • Potomac Avenue Metro – Skyland via Barracks Row / web
  • Union Station – Navy Yard / web
  • Woodley Park – Adams Morgan – McPherson Square / web

Otobüs – Ücretler / Metrobus → bakın ; (Wmata – genel)  →  web – 2020 :

 

    Genel Ücretler (Otobüsler) – 2020 :

  • SmarTrip® Bus card : 2 $ (tek yön), Kart olmaz ise otobüste nakit : 2.10 $, +65 → nakit  1 $
  • Expres Bus Smart Trip Card : Ekspres otobüslerde, kart ile →  tek yön 4.25 $ , Yaşlı – Senıor : kart ile 2.10 $ (Exp. Otobüsler → 11Y, 17B, 17G, 17H, 17K, 17L, 17M, 18G, 18H, 18P, 29W)
  • Airport Express Bus : Metrobus 5A service (Dulles International Airport) ve Metrobus B30 service (Baltimore Washington International Thurgood Marshall Airport).Tek yön 7.5 $ kart ile yada nakit .. Senıor : 3.75 $..

 

** Sonraki sayfa, Kent Gezisi…

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Washington ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir