Viyana (Aklınızda bulunsun)

 
 
 

VİYANA İÇİN ÖZEL OLABİLENLER..

 

+ Viyana ; Avusturya’nın yüz ölçümü açısından diğer bölgelerin (8 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık 1/4)

+ Viyanada kentsel yerleşim taş devrine kadar uzanmaktadır.. tarihinde 2 büyük yönetim geçirmiştir.Babenberg ailesi ve Hapsburg imparatorluğu ..

+ Viyana tramvayları (Strassenbahn) çıkarttığı ses dolayısı ile halkın arasında “Bim” olarak tanımlanır..

+ Şehir meydanında Opera binası önünden tram 1 yada 2 ye binildiğinde (eski şehri halka – ring olarak sarar) bu araçlar şehrin merkezini etrafında sürekli dönerler.Yaklaşık 20 dk da şehrin önemli alanlarını gezmiş olursunuz.

+ Kentin iki önemli caddesi (yanlızca yaya trafiği) Graben ve Kartner bir bakıma şehrin vitrinidir.Mozart Kugeln markalı çikolataları bu alandan temin edebilirsiniz..

+ Viyananın en ünlü yemeklerinden ; Wiener Schnitzel ve Kartoffel Salad yemeyi unutmayın..

+ Tuna nehri boyunca bisiklet gezisi anılarınıza işleyebilir..

+ Kentin ilk ve en yüksek kulesi olan Tuna Kulesinden (170 m) üst kat restoranda, kahve içip manzaraya hayran kalabilirsiniz..

+ Kışın Viyana merkezi gezmenin en iyi yolu, yürümektir.

+ Müzeler hafta sonu kalabalıktır

+ Hafta içi mağaza ve dükkanlar saat 08 / 18 (c.tesi – 17) ‘e kadar açıktır

+ Geçici sergilerden ödenmiş ücretten ayrı, ekstra müze ücreti talep edilebilir

+ 26 ekim Avusturya Ulusal bayramıdır. Bu gün müzelerin bir bölümü ücretsizdir.

+ Müzeler : Doğa tarihi müzesinde fosil kolleksiyonu ön plandadır.Haus des Meeres (Akvaryum) pirhana, timsah ve köpek balığınındabulunduğu 3000 den fazla su canlısını barındırır.Wiener strassenbahn museum (Viyana tramvay müzesi) dünyanın en eski tramvay ve otobüs kolleksiyonuna sahiptir.Müze turlarıyla ilgili Karlsplatz ve Westbahn-hof’taki danışma bürolarından bilgiyi alın..

 

++ Viyana’daki “Çerkez Dayı heykeli” :

I. Viyana Kuşatması esnasında surlarda bir gedik açılır. Ardına bakmadan delikten şehre dalan Çerkez Dayı, bir süre sonra içeride tek başına olduğunu fark eder. Viyanalılara karşı ölünceye kadar canla başla savaşır ve orada şehit düşer. Kral Ferdinand, bu büyük kahramanı atıyla birlikte mumyalatır ve bir evin kemerinin altına yerleştirir. Çerkez Dayı’nın şehit olduğu yer bundan sonra Çerkez Meydanı olarak ünlenir. Aradan geçen yüzyıllardan sonra mumya ve akıbeti hakkındaki bilgiler kaybolur. Önceleri “Çerkez Meydanı” olarak bilinen bu meydan şimdilerde “Heidenschuss” adını almıştır. (Viyana’daki Am Hof 11 numaralı bina köşesinde)

 

++ Viyana’da Türk parkı ;

Viyana’nın 800’e yakın halka açık parklarından birisi de Türk Parkı adını taşıyor. “Türkenschanzpark” ismindeki bu park, 2. Viyana Kuşatması’nın anısına 1885 ve 1888 yılları arasında bu çevrede yaşayan halkın finansal destek ve inisiyatifleriyle oluşturulmuş ve 1910 yılında bugünkü görünümüne kavuşturulmuş. Almanca’da “Türk Kışlası” anlamına gelen ismi ise, Osmanlılar’ın kışlasının vaktiyle bu bölgede bulunuyor oluşundan kaynaklanıyormuş ( Währing 1180 Wien, Österreich ). Parkta bir çeşme var.Türk hükümeti tarafından 1991 de Yunus Emre’nin 750. yıl anısına yaptırılmış..Üzerinde Türkçe ve almanca Yunus emreden öz deyişler mevcut.Tarihte 2.Viyana kuşatmasının olduğu yer bu park alanıdır (şehir merkezinin kuzey batısında)

Türkenschanzpark

 

++ Avusturya’nın başkenti Viyana yakınlarındaki Klosterneuburg’un Hıristiyan kabristanında bir mezar ziyaretçilerin hemen gözüne çarpar (Klosterneuburg, Viyana’nın hemen kuzeyinde, Tuna nehrinin kenarında yer alır..).Üzerinde kabartma portreler, küçük heykelcikler ve haçlar bulunan mezar taşlarının arasında Arap harfleriyle donatılmış ‘alaturka’ bir mezar taşı …Mezar, ‘Yusuf bin Hammer’in yani Avusturyalı ünlü tarihçi Joseph Von Hammer-Purgstall’a ait (1774 – 1856).

İlk büyük Osmanlı tarihinin yazarı Joseph Von Hammer, Katolik olmasına rağmen mezarını tam bir Müslüman kabri gibi tasarlamış ve mezartaşına “Merhum, herkesi bağışlayan ve herkesi affeden Yüce Tanrı’nın merhametine sığındı. Üç dilin mütercimi Yusuf Hammer’in ruhu şad olsun.” ibaresini yazdırmıştı.

 

VİYANA’da MÜZİK :

Dünyanını en iyi akustiğine sahip opera binası ve dünyaca ünlü orkestra şefini (Arturo Toscanini) barındıran Viyana Opera Orkestrası (Viyana Filarmoni), operanın açık olduğu eylül – haziran aylarında konserler verir..Viyanada kilise müzikleride konserden farksızdır..Yazın ise Standparktaki küçük bir orkestranın vals müziği eşliğindeki mini konserleri zevklidir.Genelde turizmin hareketli olduğu bu dönemde konuklar için özel bir giysi gerekmeyecektir.var olan kıyafetinizle konsere katılabilirsiniz.. Salon büyük değildir. Bilet ücreti : sahneye yakınlığına göre A-B-C olmak üzere 3 farklı kategoridedir (60-50-40 €)( adres : Adres: Johannesgasse 33, 1010 Wien, Avusturya , Ulaşım : Stadtpark – U4 , online bilet & bilgi – web ).


 

Viyana Pazarları :

+ Brunnenmarkt: Adres : 16, Brunnungasse – Viyana.Ulaşım : U6 Josefstädter Strasse..Pazartesi-Cuma:06:00-17:00 / Cumartesi:07:00-14:00

Özellikle Balkan/Türk ürünlerini kolaylıkla bulabileceğiniz çok renkli bir alışveriş merkezi. Buranın en büyük avantajı yorulduğunuzda aynı cadde üzerinde bulunan Club International’ın terasında bir kahve içebilir ya da acıktığınızda çok beğeneceğiniz kebap salonlarının birinde yemek molası verebilirsiniz.

+ Naschmarkt: Adres : 4, Linke und Rechte Wienzeile.Ulaşım : U1, U2, U4 Karlplatz. Pazartesi-Cumartesi: 06:00-17:00.

Viyana’nın taze meyve ve sebze bulabileceğiniz çok ünlü marketlerinden biri. Bu pazar özellikle Cumartesi günleri çok kalabalık oluyor. Burada ayrıca birçok lokanta ve café ve Çinli ve Hintli mağazalar bulabilirsiniz.

 

Giyim Mağazaları :

+ Steffl: Adres : 1, Kaerntner Strasse 19..Ulaşım : U1, U3 Stephansplatz. Pazartesi-Cuma: 09:30-19:00 Cumartesi:09:30-17:00

Birkaç kattan oluşan mağazada DKNY’den Ralph Lauren’e kadar birçok farklı markaya rastlayabilirsiniz. Ayrıca içerde bir İtalyan restoranı, internet kafe ve kitapçı dükkânı bulunuyor.

+ Gerngross: Adres : 7,Mariahilfer Strare 38-40 ; Ulaşım : U3 Neubaugasse. Pazartesi-Cuma: 9.30-19:00 Cumartesi:9:00-17:00

Beş katlı mağazada sushi bar ve bir teras cafe de hizmet veriyor. U3 Neubaugasse istasyonuna çok yakın muhteşem bir süper market. Burada alışveriş keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.

 
 

Viyana : Ana Klasöre dön

 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir