New York Gezisi.2

 
 

NEW YORK GEZİSİ ( konu devamı )

 

+ St. Patricks Cathedral , web :

St.Patricks_cathedral.NY2

Address:14 E 51st Str-New York, US ( 460 Madison Ave, NY, US ) ziyaret :saat 06.30 – 20.45

St.Patricks_cathedral.NY3

Beşinci (Fifth) Cadde üzerinde, 50 ile 51. Caddeler arasında yer almaktadır. Tam karşısında Rockefeller Center binası bulunmaktadır.Aziz Patrik Katedral’ i 1858 – 74 yıllarında inşa edildiğinde bölgenin en yüksek binası idi (103 m.). Günümüzde etrafı cam kaplı yüksek binalarla, Rockefeller Center’e ait gökdelen ve çevre binaları yanında küçücük kalmaktadır. New York başpiskoposluğunun merkezidir. St. patrick gününde İrlandalıların geçit törenine sahne olur.. 2 adet çan kulesi olan katolik kilise neo gotik yapıdadır.

Yavaş yavaş MidTown Manhattan bölgesi sınırlarına girmekteyiz..

newyorklogos1

+ Midtown Manhattan ; olarak kastedilmek istenen bölge kabaca, 14th Street’ten 59th Street’ e kadar olan bölgedir. Burası Manhattan’ın iş hayatının kalbinin attığı yerdir. New York için simgeleşmiş olan pek çok yapıyı, Midtown Manhattan’da görme imkânı bulabilirsiniz. Şehrin meşhur gökdelenleri, Empire State Building ve Chrysler Building, Times Meydanı ve Rockefeller Center buradadır. Ayrıca birçok ünlü tiyatronun ve müzikalin sergilendiği Broadway’in ve alışverişin kalbi diyebileceğimiz 5th Avenue/ Fifth Str. de Midtown Manhattan’ın vazgeçilmezlerindendir.

 

+ NYC Rockefeller Center , web :

Adres: 45 Rockefeller plaza, New York, NY 10111
ziyaret : 09.30 – geceyarısı , Ulaşım – Subway / metro : B, D, F yada Q ( 49th St.) ; E yada F ( Fifth Ave.)

1930’larda John D. Rockefeller tarafından kurulmuş, dünyanın tek bir kişiye ait olan, en büyük iş ve eğlence kompleksi olan Rockefeller Center’daki binalarda 30’dan fazla restoran, özel mağazalar ve bir de buz pateni pisti bulunmakta.

Merkezi Manhattan’ın baş köşesini, 5 ve 6. caddeller arasında ; 47 th Str. den 52 th Str.’ e kadar yaklaşık 9 hektar alan kaplar. Bu kompleksteki tüm binalar bir postanenin yer aldığı, pek çok mağaza ve restoranla dolu yer altı geçitleriyle birbirine bağlı durumdadır. Columbia üniversitesinin arazisi üzerinde 1928 lerde Standart Oil Co. tarafından devir alınıp kurulum başlamış ve 1931-40 yılları arasında inşa işlemi tamamlanmıştır. Gerek ofis çalışanları gerek ise turistler açısından ilgi alanı haline gelen komplekste merkezde yer alan buz pateni pisti revüze edilmiştir.

5. cadde üzerinden, çeşme ve çiçek alanı için ayrılmış İngiliz ve Fransız binaları arasından geçen ünlü altın yıldızlı Prometheus heykeli ile sonlanan eğimli bir yürüyüş yolu olan Channel Gardens üzerinden merkeze girilir. Prometheus’un tam arkasında, Noel günleri bu alana dev bir çam ağacı yerleştirilir. Burada iken Art Deco ayrıntılarını bulacaksınız.

Kompleksin en büyük binası GE Building ; NBC TV şebekesinin ve Today Show’un genel merkezine hizmet sunar. NBC Stüdyo turları (49 th Str.’den) : saat 08.30 – 17.30 arasında, yarım saatte bir düzenlenmekte.. Yapının teras katı Rainbow Room – restoran & bar işletmesinde’dir.

Rockefeller’ın üstüne çıkıp New York manzarası da izlenebiliyor. Bu gözlem noktasına Top of the Rock deniliyor ve ücreti tam 30 $ , indirimli 18 $ .

 

+ New York’ta 5th avenue yani 5. bulvar dünyanın en ünlü, en lüks alışveriş caddelerinden birisidir. Adanın en kuzeyinden Harlem bölgesinden başlar ve Central park’ın hemen doğu kenarını izleyerek güneye, Washington Square Park alanına kadar boylu boyunca uzanır. Ünlü markalar bu bulvar ve burayı kesen caddelerde sıralanmıştır. Apple Store, 767 5th Avenue – New York, NY adresinde ilginç ve cam dizaynı ile yeni ve büyük mağazasında yerini almıştır. Bulvarın en şatafatlı bölgesi ; 40 ve 59th Str. – caddeler arasıdır..

5. caddenin doğusunda yer alan ve kuzey & güney yönü ile devam eden diğer ünlü bulvarda ; Madison Ave ve onunda doğusunda bulunan Park ave bulvarları bulunmaktadır..

 

+ Radio City Music Hall , web :

Addres: 1260 Ave of the Americas -New York , US – ücret : Değişkendir Detay için → bakın

6. (Sixth) Cadde ile 50 th Str. arasında, 6000 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük tiyatro alanlarındandır. Daha sonra restore edilmiş Art Deco başyapıtı özellikle Noel kutlamalarının gözde mekanıdır.Burası ayni zamanda Rockettes dans grubunun evidir.

 

+ Times Square (Times Meydanı) – Theater District (Tiyatro Bölgesi)

Adını New York Times’dan alan Times Meydanı, ziyaretçilerini büyüleyen, ışıltılı ve şık otellerin, restoranların bulunduğu ve yeni ofislerin kurulduğu dünyanın en ünlü meydanlarından biri. Eskiden sevimsiz ve iç karartıcı bir meydanken günümüzde Times Meydanı, yeniden hayat bulmuş ve Manhattan’ın en canlı ve eğlence dolu yeri hâline gelmiş. 1970’lerin ilk Midnight Cowboy yıllarında bir düşüş yaşamış, sonradan hayata dönmüştür.yankesiciler, fahişeler ve kötü görünümlü her şey kaybolmuş yerlerini; şık görünümlü ofisler, oteller, dükkan ve restoranlar alarak herkeze hitap eder konuma gelmiştir. New York Times gazetesinin genel merkezi bir zamanlar meydanın no.1 ‘inde ikamet etmişti. Gazete sonra 42 nd Str. e taşınmış ancak meydan ismini korumuştur.

Theater District (Tiyatro Bölgesi) ise ; 42nd Street’ ten 53 rd Street’e kadar 6th ve 8th Avenue arasında kalan bölgedir diyebiliriz. Bugün Broadway olarak bildiğimiz en ünlü bölüm ise 42nd Street’tir. Bu civarda birbirinden ünlü tiyatrolar bulunmaktadır. İmkânınız ve zamanınız olursa burada sergilenmekte olan bir müzikali ya da tiyatro oyununu izlemenizi tavsiye ederiz fakat biletlerin çok önceden tükendiğini unutmayın. 42 nd Str.’ nin kuzey tarafında çocuklara yönelik prodüksiyonlarda uzmanlaşmış New Victory Theater yer alır. Burada ; 24 ekranlı sinema salonunu barındıran E – Walk eğlence kompleksi bulunur.

42nd Street’in güneyinde Madam Tussaud’s Wax Museum (Balmumu Heykel Sergisi) da ziyaret edilmesi gereken yerlerden ( web ). 234 West 42 nd Street (7th & 8th Avenue arasında).. Ulaşım : Times Square-42nd St (1, 2, 3, S, 7, N, Q, R, W, A, C, E); 42nd St-5th Ave-6th Ave (7, B, D, F, V)..Ücret : Tam / 38 $ , indirim / 30 $..

42 nd str ile Broadway’in kuzeydoğu köşesinde eğlence ve restoran alanı olan ESPN Zone yer alır ( web ).

Broadway’in öbür tarafında, 7. cadde ile Broadway arasında (47 th Str.) beton bir alan oluşturan Duffy Square vardır. Bu alanda sergilenen temsiller için (Broodway müzikali) indirimli bilet bulacağınız TKTS gişelerinden bilet alın.. Gişelerin açılış saat ve yerleri için / tıklayın.. Tkts’in Times Square’deki büfesinin yeri çok kolay, kırmızı merdivenlerin altında. Hatta bu kırmızı merdivenler de Tkts büfesine aitmiş.

45th Street’teki Virgin Mega Store ve 44th Street’teki MTV Times Square Studio’sunun satış yerleri de sürekli ziyaretçi alan yerlerden.

Kentin ana otobüs terminali ; Times meydanının batısında olan Port Authority de 42nd Street 8th Avenue’da yer alır. Sürekli kalabalık olan bir terminal olmasından biraz ürkütücü gelebilir ama eskiye göre burası da günümüzde oldukça iyi durumdadır denebilir.

Yine turistlerin gözdesi olan Hard Rock Cafe (web)’de bu bölgede, West 57th Street’tedir. Hard Rock Cafe zincirinin oldukça büyük bir şubesi olan bu kafede Hard Rock Cafe’ye özel kupalardan t-shirtlere, çantalardan bardaklara kadar pek çok hediyelik eşya alabilirsiniz. Alt katında ise Rock tarihine isimlerini yazdırmış pek çok sanatçıya ait eşyaların yer aldığı sergi salonunu gezebilirsiniz. Cafe kısmında ise yemek yiyip içkinizi yudumlayabilirsiniz.

Manhattan’ın 46 th Str.’in en sonunda uzak batı yakasında Intrepid Sea Air Space Museum bulunur ( webweb 2 ).ABD donanmasının yedeğe çekilen uçak gemisi olan Intrepid ; deniz savaş ve keşiflerine ilişkin sergi alanıdır (Adres: Pier 86 W 46th St and 12th Ave, New York).

Fotoğraflar


 

Yavaş yavaş güney yönüne ilerlemekteyiz..

+ Bryant Park , web :

bryant_park_ny

Addres : 500 5th Ave -New York, US

Times meydanının doğusu 1990 yılı itibariyle restorasyona tabi olmuş. 42 nd Str üzerinde 6 ve 5. caddeler arasında, çalışanların yaz aylarında yemek ve atıştırma amaçlı toplandıkları yer olan yeşiller ve ağaçlar arasında kalan Bryant park alanını göreceğiz. 39.000 m2′ lik yüzölçümüne sahip park ; Midtown’ da, New York Halk Kütüphanesi’nin hemen yanında, 5. ve 6. caddeler ile 40. ve 42. sokakları arasında yer almaktadır. Yazları haftanın farklı günlerinde farklı etkinlikler ile canlı tutulur ; Pazartesi açık hava sineması, perşembe yoga… Kışın buz pateni kurulur.

Park’ın hemen arkasında yer alan ve 1911 de halka açılan New York Public Library bulunur (adres : 5th Ave & 42nd St – New York, US, web). Kütüphane girişinde sabır ve metanet’i temsilen iki aslan figürü yer alır (5. cadde girişi). Dünyanın en büyük araştırma kütüphanesinde birkaç milyon kitap ve el yazması mevcut..Giriş ücretsiz?

 

+ United Nations / Birleşmiş Milletler  – vizit Web , Web

Addres :46th St. & First Ave – New York City, US –  Ulaşım →  Grand Central Station  (Bus – M103, Bus – M15, Bus – M42, Bus – Q32 // Train – Journal Square – 33RD (Via Hoboken) / Train – Port Washington // Subway – 4, Subway – 6, Subway – 7)

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi New York Şehri’nde Birleşmiş Milletler’e ait bir kompleks. 1952’de kompleks inşasının bitmesinden beri Birleşmiş Milletler’in resmî karargâhı olarak fonksiyon göstermiştir. Manhattan’ın Turtle Bay mahallesinde, East River’a bakan bir alanda bulunur. Batısında First Avenue, güneyinde East 42nd Street, kuzeyinde East 48th Street ve doğusunda East River tarafından çevrelenir. “Turtle Bay” BM Genel Merkezi’ni ya da BM’nin tümünü tanımlamak için bir ad aktarması olarak kullanılır.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra uluslararası barışı sağlamak için kurulmuş Birleşmiş Milletler’e ait binalar da Midtown Manhattan’ın önemli yapılarındandır. Genel sekreterlik, cam-mermer karışımı olan yüksek binada çalışır. Genel Kurul ise toplantılarını iç bükey bir terası olan, alçak binada yapar.Toplantı olmadığı günlerde binanın içinde düzenlenen turlara katılabilirsiniz.Tur ücretlidir.

 

+ Grand Central Terminal , web :

Adres : 89 E 42nd St, New York, NY

Grand Central Terminali (İngilizce: Grand Central Terminal veya GCT) New York şehrinin Manhattan adasındaki Midtown Manhattan bölgesinde yer alan bir gar binasıdır. Bina 42. Cadde ile Park Avenue arasında yer almaktadır.

New York şehrindeki raylı sistemden sorumlu olan New York Central Railroad tarafından ABD’de tren ile seyahatin en popüler olduğu dönemde inşa ettirildi. Grand Central Terminali halen tren platformu sayısı itibariyle dünyanın en büyük tren garı binasıdır.Toplamda 44 tren peronu ve 67 ayrı tren ray hattı mevcuttur. Bu ray hatlarının 41 adeti üst platformlara; 26 adeti ise alt platformlara bağlanmaktadır. Ayrıca Long Island Rail Road firmasının inşa ettiği yeni istasyonlar 2016 tarihinde tamamlandığında peron sayısı 48’e ve tren hattı sayısı da 75’e çıkacaktır.

Grand Central Terminali şu anda sadece Metro-North Railroad firmasının trenlerine hizmet veriyor. 1991 yılında Pennsylvania İstasyonu tamamlanan kadar Amtrak da buradan hizmet veriyordu.

Her ne kadar binanın resmi ismi 1913 yılından beri Grand Central Terminali olsa da, bina genel olarak Grand Central İstasyonu olarak kabul ediliyor. Yakınlardaki bir posta ofisi de bu isime sahip. Ayrıca bu tren istasyonunda duran metro duraklarında da Grand Central İstasyonu ismi yer almaktadır.

 

+ Empire State Building , web :

empire_state_building_ph1

Adres : Fifth Avenue & 34th Street , NY -US ; Ziyaret : Tüm yıl boyunca , saat 08.00 / 02.00 arasında.. Ulaşım için bknz →

Kat Planı

 

Ücretler – 2020 (nisan 2020 – coronavirüs pandemi nedenli kapalı!):

  • 86. ana seyir katı + 2.kat müze → Tam : 42 €, İnd : 36 €,  +65 : 40 €
  • 102. kat + 86. kat + 2. kat müze → Tam : 72 $, İnd. : 66 €, + 65 : 70 $
  • New York Ctiy Card → % 40 indirimli..
  • Diğer biletler için → bakın
  • Açık : saat 08-02

Empire State Building , New York’da bir gökdelen. Bina, Manhattan, Fifth Avenue’de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alır. Tam olarak adresi 350 Fifth Avenue, New York, N.Y. 10118 şeklindedir. 1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar Dünya’nın en yüksek binası olan Chrysler Building’in bu unvanını elinden almıştır. Yapımı 1932 yılında bitmiştir.1931 yılında inşa edilen binanın büroları büyük Bunalım yılları boyunca boş kalmıştır; bina vergi giderlerini manzara seyretmeye gelenlerden karşılayabilmiştir. Bina 102 katlı olup, 1576 merdiven basamağına sahiptir. Yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m’dir. World Trade Center (Dünya Ticaret Merkezi) binasının 1972 tarihindeki açılışına kadar Dünya’nın en yüksek binası olarak kalmıştır. 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırıları sonucu World Trade Center binaları yıkılınca, New York’un en uzun binası unvanını geri almıştır. Şu anda, anten yüksekliği ile 527 m olan Chicago’daki Sears Kulesi’nden sonra ABD’nin en yüksek ikinci binası olan Empire State Building, Dünya’da da tek başına yükselen en yüksek üçüncü yapıdır. Kışın, bazı günler, alt katlarının hizasında yağmur yağarken en üst katına kar yağdığı görülmüştür.

Açık bir havada binadan, 80 mil mesafedeki beş ABD eyaletine bakılabilir. Bunlar, New York, New Jersey, Pensilvanya, Connecticut ve Massachusetts’dir. 1960’ta tepeye yerleştirilen güçlü bir fener binanın 160 kilometre uzaktan görülmesini sağlamıştır. Bugüne kadar binayı 117 milyon kişi ziyaret etmiştir. 1947 yılında manzara platformuna 3 m yükseklikte korkuluk yapılmıştır. Buna rağmen buradan, bugüne kadar 35 kişi atlayarak intihar etmiştir. Toplam 74 asansör vardır, bunların bir kısmı ara katlarda durmadan en üst kata çıkan ekspres asansörlerdir. Bu yüksek binaya 1945’de bir B-25 Mitchell bombardıman uçağı çarpmış ve 14 kişinin ölümüne sebep olmuştur.

Bunun yanında Empire State kelimesi, New York eyaleti’nin lakabıdır.

Keops piramidi 100 bin kişi çalıştırılarak 20 yılda, Ayasofya 1000 kişi çalıştırılarak 5 yılda bitirilmiştir. Empire State Building’in inşaatı ise sadece 18 ayda bitirilmiştir. Eski çağlarda çalışanların tamamına yakını köle olduğu için işten çıkmak gibi bir durum sözkonusu değildi. Çalışan sayısı değiştiği için Empire State inşaatında toplam çalışan sayısı net verilemez.Ayrıca Empire State Binası New York’ta çekilen bazı filmlere ilham kaynağı olmuştur ( kaynak wikipedia).

Teknik veriler :
İnşaata 1929’da başlanmış ve Mayıs 1931’de bitirilmiştir..Yaklaşık 55.000 ton çelik..10 Milyon kiremit…Yaklaşık 760 km elektrik hattı…96 km su borusu..Yaklaşık 5600 km telefon kablosu..6550 pencere..Toplam ağırlık 331.000 ton..30.000 m² mermer zemin..1100’den fazla tuvalet..73 asansör ve asansör boşluğu, toplam 11 km..102 bina katı.( 50 sn.de 80.kata ulaşan asansör sistemi )..

Empire State Building’e gelmişken çevrede gezebileceğiniz başka destinasyonlar da bulunmaktadır. 34th Street üzerinde New York’un en ünlü ve en büyük alışveriş merkezi olan Macy’s de alışveriş yapabilirsiniz. Alışveriş yapmasanız da bir kere olsun bu ünlü alışveriş merkezinin içinde gezin (Adres: 151 W 34th St, New York, NY 10001 , web ).

 

+ Madison Square Garden , web :

Address: 2 Pennsylvania Plz – New York, US – Ulaşım : Metro E – M (Court Square-23 St Station), Bus Q 103 (Vernon Blvd/44 Dr), Bus 32 (11 St/45 Av)  (Ücret : 30 $ + (detay için )

Madison Square Garden (MSG ya da The Garden olarak da bilinir), New York, Manhattan’ta bulunan bir spor kompleksidir. Daha önce aynı amaçlı, üç farklı bina bu isimle kullanılmıştır. Şu anda kullanılan bina 14 Şubat 1968’de açılmıştır. Çeşitli spor karşılaşmalarında ve kültürel etkinliklerde kullanılmaktadır. Efsanevi pop şarkıcısı Michael Jackson, Michael Jackson: 30th Anniversary Special gösterisini de 10 Eylül 2001 gecesi burada düzenlemiştir. Şu anda NBA’in en eski 2. salonudur.Madison Square Garden, 6 kattan oluşmaktadır. İlk katı, buz hokeyi maçlarında kullanılamamaktadır. Bu yüzden buz hokeyi maçlarını 18.200 kişi izleyebilmektedir. Basketbol maçlarındaysa bu kapasite 19.763’e çıkmaktadır. Konserleri ise 20.000 kişi salondan takip edebiliyor.

Madison Square Garden’ın köşesindeki New York Postanesi de fotoğraflanmaya değer bir yapı. Postane’nin yanında bulunan Penn Station ise şehri banliyölere ve diğer şehirlere bağlayan çok büyük bir otobüs terminalidir.

 
** Gezimizin devamı, sonraki sayfamızda…
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– New York – Ana Klasöre dön –

– ABD/US ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir