Amerika; Seyahat Öncesi, Hatırlatmalar-Uyarılar

 
 

Amerika Birleşik Devletlerinde Seyahat Edecekler İçin Bilgi ve Uyarılar..

✵ Gezi tarihimiz 2014, güncel bilgiler 2019-20 yılına aittir! ✵

 

Amerika Birleşik Devletlerine (sınırlarına) girmeden önce bazı bilgi ve uygulama kurallarını hatırlatalım.

 
Kısaca ABD Vizesi  – Vize başvuru bilgi videosu :

  • Amerikan vize alımı çok zor olmadığı gibi, kolay da değildir.Temel konularda tam ve eksiksiz ve doğru beyanda iseniz işin yarısı çözülmüş demektir.Nedir bu temel konular?

+ B1/B2 vizesi için : bordrolu bir çalışansan ve sigortalı isen Amerika vizesi için avantajlı sayılırsınız.

+ Pasaportunuzun son kullanımının en az 2 yıllık olması, süresinin dolmakya yakın olmaması ek bir avantaj olacaktır.Pasaportta bir ve birden çok Schengen vizesi varlığı ek avantaj sağlayabilir.Yaşadığınız yer ile aranızda güçlü bir bağın olduğunu, maddi imkana sahip olduğunuzu kanıtlayabilmek en güvenilir durumdur (yani bu kişi bizde kalmaz, ülkesine döner fikri uyandırmalısınız!).

+ US  sınırındaki görevliler pasaportunda 10 yıllık vize olsa dahi ülkeye sokmama hakkına sahipler. Bu yüzden vize başvurusunda verdiğin evrakları yanında da götürmen yararına olacaktır.

+ Bir sabıka kaydınız varsa, olası vizeniz olumsuz sonuuçlanabilecektir!

  • B1/B2 (ABD Turist Vizesi) kategorisindeki vize türü, kişilerin ABD’ye gitme amacına göre verilmektedir. (iş seyahati, tedavi ve turistik seyahat amaçlarını kapsar).Vizenin süresi bir kısımda 3 ay, bir kısımda 10 yıl çok girişli ABD turist vizesi olarak uygulanır.Genel olarak ABD’ye girişte pasaport sahiplerine 6 ay kalma hakkı verilir. Dileyen bu 6 aylık süreyi ABD’de başvurarak ve kanunlara uygun şekilde uzatabilir.
  • Pasaportunuza basılacak damgaya Amerika’ya girişteki CBP (Customs and Border Protection) görevlisi karar verir, bu süre genellikle 6 aylık olur.
  • Eskiden ABD turist vizesi için doldurulan DS 156 ve 157 gibi formların yerini artık tek bir form aldı: DS 160. Son derece detaylı olan formu doldurmak, oldukça büyük önem taşımaktadır. Tüm vize sürecini elektronik hale getiren ABD Büyükelçiliği, aynı zamanda sizden PTT kaydı yaptırmanızı ve randevu tarihini seçmenizi ister.Vize bavuru yerinize göre İstanbul yada Ankara’dan alınır.
  • ABD Diğer Vize türleri → Bakın
  • Ankara’daki A.B.D. Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Başkonsolosluk, göçmen olmayan vize görüşmelerini yalnızca randevu ile yapmaktadır.  Tüm vize başvuru sahipleri www.usvisa-info.com sayfasındaki talimatları takip etmelidir.Başvuru sahiplerine vizeleri ellerine geçmeden seyahat ayarlamalarını yapmamaları tavsiye edilmektedir!.
  •  

  • Göçmen olmayan vize türleri hangileridir?
    + (A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler
    + (B) İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
    + (C) ABD’den Transit Geçiş
    + (D) Mürettebat Vizesi
    + (E1/E2/E3) Tüccar / Yatırımcı Vizesi
    + (F/M) Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi / Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri
    + (J) Değişim Programı
    + (H, L, O, P, Q, R) Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi
    + (I) Basın Mensubu ve Gazeteciler
  •  

  • Acil randevu almak için öncelikle normal yollardan, (850) 390 2884 numaralı telefondan çağrı merkezimizi arayarak ya da www.usvisa-info.com adresine girerek randevu almanız gereklidir.

 
Nasıl Vize başvuru yapalım! → Ön bilgileri buradan alın.

Vize Başvurunuza ilkin burandan başlayın..B1/B2  (Turistik-ziyaret-seyahat amaçlı iseniz soldaki mavi kutu – Nonimmigrant Visa/Göçmen olmayan vize) seçeneği ve TR dil (✔)  ile →  bu adrese    gelirsiniz.Site sizi yönlendirecektir.

  • DS 160 vize başvuru formu (online – İngilizce olarak doldurum,  buradan) : İngilizce olarak konsolosluğun resmi web sitesinden dolduruluyor. Bu arada randevu tarihinden en az üç iş günü öncesinde formun online olarak tamamlanması gerekiyor.
  • Biyometrik fotoğraf: Amerika vize fotoğraf ölçüsü, 5*5 cm. Bunun yanı sıra fotoğrafın beyaz fon önünde çekilmiş olması ve pasaporttaki diğer vizelerde kullanılmamış olması şartı da aranıyor.
  • Nüfus cüzdanı ve evlilik cüzdanı.
  • Mesleki duruma ilişkin belgeler.
  • Finansal duruma ilişkin belgeler.
  • Ulaşım ve konaklama rezervasyonları. Burada belirtmemiz gereken nokta, sıkı sıkıya seyahat planlarınızı yapmamanız. Zaten konsolosluğun sitesinde de bu belirtilmiş. Daha sonradan iptal edebileceğiniz bir otel rezervasyonu ve bir seyahat planı ile başvurmanız yeterli olacaktır.

Bu arada Amerika vize başvuru ücretini de online başvuru esnasında ödemek gerekiyor. Burada kredi kartıyla ödeme seçeneği de var ve turist vizelerinin ücreti  2020 yılı için 160 USD.

 

1- Pasaport’lar :

US Vize departmanından alınmış onaylı vize ve en az 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzu kontrol etmeyi unutmatınız.US vizeniz eski (iptal edilmiş) pasaportta olabilir.Yeni pasaport yanında vize onamlı eski pasaportunuzuda almayı unutmayın.!.

Bebeklerin ve çocukların ayrı pasaportları olması gerekmektedir, velilerinin pasaportları ile çocuklar seyahat edemezler.

E-pasaport olmayan, geçici veya acil durum pasaportunuz varsa Vize Muafiyet Programı kapsamında seyahat edemezsiniz. ABD’ye yapacağınız seyahatiniz için vizeye başvurmanız gerekecektir (bakın).

 

2- Sağlık ve Seyahat sigortaları :

Gereğinde kendinize uyan sigorta poliçenizi hazırlayın (50.000 $  sağlık ve seyahat sigortası örneği gibi)

USA-Travel-logo

 

3- US – Uçuşlar ;

Aktarmalı uçuşlar için : Eğer aktarma yapacaksanız iki uçuş arasında en az iki saat olmasına dikkat ediniz. Bu süre iki saatten az ise olası bir rötar sonucu uçağınızı kaçırabilirsiniz. Böyle bir durum başınıza geldiğinde paniğe kapılmadan, hemen aktarma yapacağınız uçak şirketinin standına gidip durumu bildirebilirsiniz. Size gerekli yardımda bulunacaklardır. Başka bir ülke üzerinden aktarmalı uçuş yapmanız durumunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise transit geçiş yapacağınız ülkenin vize isteyip istemediğidir. Transit vizeyi, aktarma yapacağınız ülkenin konsolosluğundan alabilirsiniz.Amerika hava limanlarında transit işlemleri, diğer ülke hava limanlarından farklıdır. Eğer Amerika üzerinden Kanada veya Meksika gibi bir ülkeye geçecekseniz, Amerikan gümrüğünden geçmeden transit geçmeniz mümkün değil. Bu durumda mağdur olmamak adına, uçuşların arasına birkaç saat koymakta fayda var.

Avrupa üzerinden aktarmalı gidiyorsanız valizlerinizi aktarma noktasında almanız gerekmez. Amerika’da pasaport girişi yapacağınız noktada valizlerinizi alabilirsiniz. Pasaport kontrolünden geçtikten sonra öncelikle bavulunuzun geleceği yeri (baggage claim) bulmanız gerekir. Genelde bütün havaalanlarında her bagaj bekleme bölgesindeki elektronik panolarda o yerden hangi uçuşun bavullarının geleceği bildirilir. Amerika içinde aktarma yapacaksanız, valizinizi alıp gümrük kontrol noktasından geçtikten sonra aktarmada uçacağınız havayolu şirketinin standına teslim etmeniz gerekmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan uçuşlar için özel kurallar geçerlidir. ABD’ye girişte vize zorunluluğunuz yoksa, bu ülkeye yapacağınız ziyaretlerden önce ESTA seyahat izni almanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra havayolları yolcularının kişisel bilgilerini almak zorundadırlar.

Bazı belirli ülke vatandaşları ESTA (Electronic System for Travel Authorization) programından faydalanarak 90 günden az turistik amaçlı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne vizesiz seyahat edebilir. Türkiye ne yazık ki ESTA kapsamında değildir, bu yüzden vize alınması gereklidir. Türkiye dışında başka bir vatandaşlığınız varsa ve ESTA ile seyahat edip edemeyeceğinizi öğrenmek istiyorsanız lütfen öncelikle buraya tıklayarak vatandaşlığınızın bu program kapsamında olup olmadığını kontrol edin.

Eğer US  Vizesini alma zorunluluğunuz olacak ise ; Bu adresten yada buradan bilgileri alın.

Uyarı .!  :

Amerika Dışına Seyahat : J-1 vizesi sahipleri, Amerika dışına seyahat ettikleri takdirde bir daha aynı vize ile Amerika’ya giriş yapamazlar. Seyahatiniz esnasında kısa bir süre için dahi olsa Amerika’yı terk ederseniz, tekrar Amerika’ya girme imkanınız yoktur. Bu yüzden gezileriniz sırasında Meksika veya Kanada’ya gitmemeye özen gösterin.

Amerika Birleşik Devletleri’nin uyguladığı “Güvenli Uçuş Politikası” gereğince havayollarının rezervasyon & uçuş esnasında yolcularıyla ilgili bazı kişisel bilgileri kaydetmesi gerekmektedir.

 

Uçakta Doldurmanız Gereken Formlar

Bu formlar uçuş görevlileri tarafından Amerika’ya ilk varacağınız şehre giden uçakta dağıtılacaktır. Avrupa’dan aktarma yapacaklar, bu formların ilk uçaklarında değil, Amerika’ya giriş yapacakları ilk noktaya giden uçuşlarında dağıtıldığına dikkat etmelidirler. Amerika içinde aktarma yapılacak olunsa dahi yine ilk varılacak şehirden evvel bu formlar uçakta doldurulmalı, I-94 formu pasaport görevlisine sunulmalıdır.

2 tür form doldurulur.
 

1 / Amerika’ya Girişte Uçakta Doldurulan U.S: Customs and Border Protection Formu (6059B) nasıl dolacak?

Gümrük Formu (Form 6059B)

**

Bu formda yanınızda yiyecek ve içecek getirip getirmediğiniz, eğer aktarmalı uçuş yaptıysanız orada bir şey alıp almadığınız, yanınızda 10.000 $ üzerinde para olup olmadığı gibi soruları cevaplamanız gerekmektedir. Bu form bavullarınızı aldıktan sonra gümrükten geçerken gümrük görevlisine teslim etmeniz gereken formdur. İlk varılan havaalanında valizlerinizi alıp gümrükten geçirmeniz gerekir. Eğer Amerika içi uçuşa devam edecekseniz, gümrükten sonra havayolu şirketininin sizi yönlendirmeleri ile valizinizi bir sonraki uçağa aktarılması için bırakmanız gereken yere iletmelisiniz.

2 / I-94 Formu : Bu formu doldururken yanınızda pasaportunuzu bulundurmalısınız. Formda adınız, soyadınız, uçuş numaranız, pasaport numaranız, hangi ülke vatandaşı olduğunuz, kalacağınız adres ve telefon numaranızı belirtmeniz gerekmektedir.Bu adresten I 94 formuna ulaşın.

Kalıcı adres ve telefon numaranız belli değilse işverenin adresini ve telefon numarasını yazabilirsiniz. Bu formu Amerika’da kaldığınız süre boyunca kaybetmemelisiniz.

Kalacağınız geçici adres : Bu adres ev numarası, sokak, şehir/ilçe, eyalet kısaltması ve posta kodu bilgisini içermelidir.

Aşağıda belirtilen durumlarda, geçici adresi belirtmenize gerek yoktur .!

+ Resmi olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ikamet ediyorsanız
+ Gidiş yolculuğunuzda, Amerika Birleşik Devletleri’ne inişinizden sonra Amerika Birleşik Devletleri dışında bir noktaya aktarma yapacaksanız ve bu aktarma 8 saat içerisinde gerçekleşecekse. Bu durumda, adresinizi yazarken “ABD dışı bir ülkeye transit – Transit to Non-US country” ve uçuşunuzun son ayağının uçuş kodunu yazınız.
+ Deniz seyahatine çıkacaksanız. Bu durumda adresinizi yazarken “Deniz yolcuğuna transit – Transit to Cruise Line“ yazınız ve bineceğiniz geminin adını ve deniz yolcuğunuzun başlayacağı şehir ve eyaletin adını ekleyiniz.
+ Amerika Birleşik Devletleri’nde karavanla seyahat edecekseniz. Eğer mümkünse, planladığınız güzergahı belirtiniz.

 

DS2019 formu ;

DS2019 Formu ve J-1 Vizesi. Work and Travel programı ile ABD’ye gidebilmeniz için almanız gereken vize çeşidi olan J-1 ziyaretçi programı, farklı ülkelerde farklı isimlerle bilinir. Work and Travel programına kabul edilmenizin ardından Amerika’daki sponsorumuz tarafından DS2019 formunuz verilecektir.. Eeğer öğrenci ve öğrenim de görecekseniz; vizeniz ile beraber en önemli evraklarınızdan biridir. Amerika’dan ayrılırken bu formu havaalanı görevlileri toplamaktadır. Eğer Türkiye’ye bu belge sizde kalmış şekilde gelirseniz, bu belgeyi Amerikan Konsolosluğuna iletmeniz gerekir.

 

Bagaj Konusu :

Birçok havayolu şirketi bagaj sayısını ağırlığı 23 kg.‘ı  geçmeyecek şekilde tek valiz ile sınırlamaktadır. Ek olarak yanınıza bir adet el bagajı almanıza izin verilmektedir. Bunların dışında götürmek istediğiniz her parça başına ayrıca bagaj ücreti ödemeniz gerekmektedir. Valizinizin varış noktasında güvenli bir şekilde elinize ulaşması için, üzerine isminizin ve adresinizin yazılı olduğu bir etiket takabilirsiniz. Hatta valizinizin bagaj bandında çıkmaması ihtimalini de düşünerek etikete bir Amerika adresi de eklemeniz yararınıza olur. Uçağa alacağınız el bagajınıza, valizinizin uçaktan çıkmama ihtimalini düşünerek sizi 1 – 2 gün idare edebilecek giyecekler koymanız önerilir. Bavullar uçağın bagajına gelişigüzel atıldığı için varsa kırılacak eşyanızı da el bagajınıza koymanız daha güvenli olacaktır. Uçağa alınması yasak olan maddeleri (kesici, delici, patlayıcı, parlayıcı maddeleri) el bagajınıza koymayınız.!

Et ve süt ürünlerinin, yaş meyve ve sebze türü yiyeceklerin Amerika’ya sokulması yasaktır. Yakalananlara hem para cezası kesilmekte hem de söz konusu yiyecekler ellerinden alınmaktadır.

+ THY bagaj kuralları için buraya bakınız.

 

Amsterdam Schiphol ya da Paris – Charles de Gaulle havalimanından yada Avrupa bağlantılı alanlardan Birleşik Devletler veya Kanada’ya kalkan uçuşlar için, el bagajındaki tüm pille çalışan elektronik cihazlar ekstra kontrolden geçirilecektir. Giriş kapısında, bu cihazların çantalarından veya kılıflarından çıkarılması, açık olması ve çalıştığının gösterilmesi gereklidir.
453 gram veya daha fazla ağırlıkta olan yazıcı veya toner kartuşları, Birleşik Devletlere olan uçuşlarda uçaktaki bagajınıza alınamaz. Bu, hem el bagajınız hem de check-in bagajınız için geçerlidir.

Bagajın patlayıcılara karşı kontrol edilmesi gereğinden dolayı bir TSA onaylı kilit olmadığı sürece uçak altı bagajınızı kilitlemeniz yasaktır. Bu kilitleri birçok valiz satan mağazadan satın alabilirsiniz (mesela buradan temin edebilirsiniz).

 
4- Amerika’ya Girişte Pasaport Kontrolü

Amerika’ya vardığınız ilk havaalanında, Amerikan Göçmenlik Servisi (INS – Immigration and Naturalization Services) yetkilileri tarafından pasaport ve vize kontrolü yapılmaktadır. Bu yetkililere pasaportunuzu, DS2019 formunuzu, doldurulmuş I-94 formu ve gümrük formunuzu ve varsa işvereninizden aldığınız iş kabul formunu veriniz. Yetkili, sizin parmak izlerinizi alacak, fotoğrafınızı çekecektir. Size neden Amerika’ya geldiğinizi, nereye gittiğinizi, nerde çalışacağınızı ve Amerika’dan ne zaman ayrılacağınızı sorabilir. Bu sorulara rahat ve ilgili bir şekilde cevap veriniz. I-94 formu pasaport kontrolünde görevli tarafından gözden geçirilir ve iki parça olan formun bir kısmı ayrılarak sizin pasaportunuza zımbalanır. Bu parçanın üzerinde pasaport kontrolündeki görevlinin karar verdiği sizin Amerika’dan en geç çıkış yapmanız gereken tarih bulunacaktır.Bu formu Amerika’da kaldığınız süre boyunca kaybetmemeniz gerekir, bazı yerlerde sizden bu formu göstermeniz istenebilir.(Uyarılar için kaynak : Work and Travel Turkiye)

 

5- Valiz Durumlarınız :

Eğer bavulunuz gelmezse, bavulunuzu beklediğiniz yerin kontuarına gidip bavulunuzun size problemsiz ulaşabilmesi için gerekli bilgilerinizi vermeniz gereklidir. İlk olarak bavullarınızın bagaj numaraları gerekmektedir. Bu numaralar biletinizin üzerine yapıştırılmış olan etiketlerdeki numaralardır. Ayrıca bavulunuzun tipini ve belirleyici özelliklerini (rengi, boyutu gibi) belirtmeniz istenebilir. Ayrıca, bavulunuzun bulunması durumunda size ulaşabilecekleri bir adres ve telefon numarası vermeniz gerekmektedir. Bu gibi durumlarda size kolaylık sağlaması açısından bavulunuzun üzerine adınızı ve adresinizi içeren bavul etiketi takmanız iyi olur. Genelde bavulları almak için havaalanına geri gitmeniz gerekmez, uçuş yaptığınız havayolu şirketi bavulunuzu evinize kadar ulaştıracaktır. Fakat, ilk etapta bavulunuzun size ulaştırılabilmesi için verebileceğiniz bir adres yoksa bavulunuzu hava alanından almak zorunda kalabilirsiniz. Bavulunuzun hiçbir şekilde bulunmaması durumunda, içerisinde bulunan eşyalarınızın havayolu şirketi tarafından tazmin edilmesini talep edebilirsiniz.

 

AMERİKADA ULAŞIM – GENEL BİLGİLER

a) Uçak yolculuğu :  Amerika dünyada  yüz ölçümü olarak en büyük 4 ülkesinden birisi olduğundan eyaletler arası ulaşımda en çok tercih edilen vasıta uçaklardır.Avrupa kıtasının bir ucundan diğerine 4-5 saatte uçabilirken , Amerika anakarasının iki ucu  arasındaki uçuş 5 saatten fazla sürmektedir.Bu nedenle ulaşımda en mantıklı seçim uçak olacaktır.Uçakla yolculuk Amerika’da oldukça yaygındır. Araba, otobüs veya trenle saatler süren mesafeyi uçakla kısa sürede katedebilirsiniz. Uçak fiyatları da otobüse göre pahalı, tren ile hemen hemen aynı gibidir. Sözün kısası : Hızı ve konforu nedeniyle en çok rağbet gören yolculuk şekli hava yoludur.

İç hatlarda da kullanılan bir kaç hava yolu şirketi..

UsairwaysStar Alliance üyesi. THY millerinizi kullanarak da uçabilirsiniz. Biletinizi erken aldığınız takdirde Memphis’ten New York’a 100 $’a uçabilirsiniz.

Southwest : İç hat yolcu sayısı açısından ABD’nin en büyük havayolu şirketi. Ayrıca “low cost airline” denilen düşük maliyetli havayolu şirketlerinin ilki. 50-60 $’dan başlayan fiyatlarla 37 eyalette 72 noktaya uçabilirsiniz.

Jetblue  : ABD’nin doğu ve batı kıyılarındaki New York, Chicago, Los Angelas, San Diego, Las Vegas gibi başlıca şehirlerine, Karayipler’deki Porto Riko dahil 11 ülkeye ve Meksika’nın turistik şehri Cancun’a JetBlue ile uçabilirsiniz.

Virginamerica : ABD’nin doğu ve batı kıyılarındaki metropollere ve Meksika’nın turistik birçok şehrine uçabilirsiniz. Amerika’nın en doğusunda bulunan New York’tan en batısında bulunan Los Angelas’a kadar.. 

Alaskaair ( Alaska uçuşları )

Delta  : Dünyanın en büyük uçak şirketi olan Delta ile ABD’de birçok noktaya uçabilirsiniz.
 
b) Karayolu Yolculuğu :

1-  Otobüs ile Yolculuk

Eyaletler arası ya da aynı şehirdeki büyük şehirler arasındaki mesafeyi otobüsle de gidebilirsiniz. Diğer ulaşım türlerinden daha ucuz ama en yorucu olmaktadır. Dolayısıyla Amerika içerisinde maddi durumu daha kötü olan insanlar bu ulaşımı yoğun olarak kullanmaktadır. Otobüs kullanımı Türkiye’deki gibi yoğun olmadığı için iki farklı şehir arasında giderken birçok noktada duraklama yapabilirsiniz. Bu da yolculuk sürenizi ciddi şekilde arttırır. Otobüs firmalarının en büyüğü ve yaygını Greyhound’dur (bizim seyahat acenteleri ile karıştırmayın denmekte, bizimkiler fark atar durumda imiş!). Bunun dışında bazı lokal otobüs firmaları da bulunmaktadır. Greyhound otobüslerinde koltuk numarası yoktur. Biletinizi aldıktan sonra otobüste neresi boş ise oraya oturursunuz. Bayan yanı vb durumlar da olmadığı için yanınıza kimin oturacağını hesap edemezsiniz. Çok da konforlu olmayan bu ulaşım türünü daha iyi alternatifiniz olduğu süre kullanmamanızı tavsiye edilmekte.Otobüsle seyahat, yalnızca kısa mesafeli yolculuklarda önerilmekte..

GREYHOUND / web – Kuzey Amerika’da 2000 in üzerinde  noktaya ulaşım sağlıyan bir şirket.. İkram ve yol konforu için yapılan yorumlar ( 3/ 5 * )( tel 1-800-231-2222 ).

VAMOOSE BUS / web – Sadece New York / Washington DC arasında çalışan şirket..

New York ile ABD’nin başkenti olan Washington DC arasında, Greyhound’dan daha konforlu olan Vamoose Busı kullanmanız tavsiye edilmekte. Yolculuk 4-4,5 saat sürüyormuş. İnternet sitesinden sadece rezervasyon yapılmaktaymış.! Ancak rezervasyonunuzun çıktısını gösterince hiç beklemiyormuşsunuz.  Kalkış istasyonu : New York’ta Penn Station…

2- Araba ile yolculuk

Amerika içerisinde en yaygın kullanılan ulaşım türü karayoludur. Bunu da insanlar kendi arabaları ile ya da kiralık arabalar ile gerçekleştirmektedir. Neredeyse herkesin arabası olduğu için eyalet içerisinde ya da yakın eyaletlere kendi arabaları ile gitmektedirler.Otoyollar geniş ve tüm ülkeyi kapsar durumdadır. Ülkenin kuzeydoğu bölümündeki yani New Hampshire’dan Virginia’ya kadar uzanan bölgede, birçok yüzölçümü küçük eyalet bulunmaktadır..

 

Araç kiralama (Prosedür ve Kurallar)

Amerika’da araba fiyatları son derece uygundur. İşinizi görecek ikinci el bir aracı 1.000 $ ın altında bir fiyata bile satın alabilmeniz mümkün. Birkaç arkadaşınızla bir araya gelip rahatlıkla bir araba satın alabilirsiniz. Araba alıp satma işlemleri de son derece basit oluyormuş!?.

Araba kiralamak da pahalı bir işlem değildir. Fiyatlar eyaletlere, şirketlere, döneme, araca göre değişmekle birlikte genellikle günlük 30 ila 75$ arasında..

Araç kiralamak ve eyaletler arası yolculuk yapmak , kuralcı trafik koşullarıyla yolculuk hoş olabilmekte.Araba kiralama yaşı 21 ve sonrası olmakta..Araçta mutlaka navigatör / GPS ile yola çıkın.Araç fiatlarına genelde sigorta dahil değildir.Aracı kullanan kişi için sigorta yapılmakta. Bu nedenle kaptan sayısı sigorta tutarını belirlemekte.25 yaş altında sigorta tutarı artmakta..

*Ehliyet : TR deki sürücü belgeleri eyaletlere , vize türünüze göre oralarda 1 aydan 6 aya kadar geçerli olmakta..

Yada “international driver’s identification card ” almanız gerekir. Gelmeden evel bu kartı Turkiye Turing Ve Otomobil Kurumudan alabilirsiniz ( Bu linkten )..Belgenin geçerliliği düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıldır. Bu sebeple ibraz edilen sürücü belgesinin de en az 1 yıl geçerliliği olması istenir.İlk müraccat → 840 Tl, yenileme → 464 TL. (2020)

Önemli araç kiralama şirketleri : Alamo, Avis, Budget Rent-a-Car, Dollar, Enterprise, Hertz, National Car Rental, Rent-A-Wreck ve Thrifty.

** araç kiralama şirketleri için aşağıdaki linkleri kullanın..

Link.1

Link.2

Link.3

Link.4

 

TRAFİK İÇİN UYARI ( alıntı bilgi paylaşımıdır ) :

Amerika’da herhangi bir hata yapıp ceza ödemeden araba kullanmak için trafik kurallarını çok iyi biliyor olmanız gerekir. Bu kurallar eyalete göre farklılık göstereceği için gideceğini eyalete göre yasalarla ilgili araştırma yapmanız gerekir. Amerikan Otomobil Derneği’nin (AAA –American Automobile Association) şubesi ya da web sitesinden faydalanabilirsiniz.

Yinede en bütün eyaletlerde geçerli olabilecek en temel trafik kuralları şunlardır;
Sağ şeritten sürmelisiniz, emniyet kemerinizi her zaman takılı tutun, hız sınırını asla aşmayın, içkili araba kullanmayın, STOP levhası gördüğünüz her yerde (öğrenci servislerinin üstünde bile olsa) yavaşlamak yerine arabanızı durdurun, yayaların her zaman ve her yerde geçiş üstünlüğü olduğunu asla unutmayın.Unutmamanız gereken en önemli şeylerden biride Amerika’nın hangi eyaletinde olursanız olun araba kullandığınız esnada bir polis tarafından durdurulursanız Türkiye’de yaptığınız gibi arabadan hemen inmeye kalkmayın. Yavaşça sağa çekin, pencerenizi bir karış kadar aralayın ve ellerinizi direksiyondan çekmeyin.

Polis camınıza kadar gelir ve ehliyetinizi (=driver license), sigorta kartınızı (= insurance card) ve ruhsatınızı (=registration card) ister.Sizi niye çevirdiğini söyler ve ceza kağıdını (=ticket) elinize tutuşturur.Hatta sizi mahkemeye bile verebilir sayet hızdan (=speed) ve point dedigimiz puan sistemli bir ceza aldıysanız, tavsiye edilen polise yakalanmayın ve point almayın.Çünkü mahkemeye gidip 4-5 saatinizi mahkemede bekleyerek harcayabilir ve ardından bir sonraki sigortanızı 200-300 dolar artmış olarak ödeyebilirsiniz.Trafik kurallarına uymak Amerikada onemlidir.Eger uymazsanız bu size pahalıya patlar.Eger mahkemede “ben suçlu değilim” (=Iam not guilty) deyip elinizi kolunuzu sallayarak gidebilirsiniz ama arkanızdan bir üst mahkemeye verildiginize dair başka bir kağıt daha gelir ve o mahkemenin masraflarıda size fatura edilir.En iyisi mi trafikde polise yakalanmamaya ve point ticket almamaya özen göstermek olacaktır.Eğer alırsanızda hiç itiraz etmeden mahkemeye gittiğinizde parasını ödeyip ehliyetinize geçmiş olan pointlerizi sildirin.

 

+ Amerika’da Ehliyet almak (bakın)

Bu bilgilere ek olarak ; Diğer kuralları ve bilgileri internetten öğrenip öyle ABD ‘ ye gidin derim..

 

Benzin :

Amerika’da benzin istasyonları her zaman yol kenarında değildir. Böyle durumlarda yemek-benzin tabelalarını takip ederek içeriye doğru ilerleyin. Çok merkezi olmayan yerlerde de deponuzu boş tutmamaya özen gösterin. Yolunuzun üstünde benzinin nerede ucuz olduğunu görmek için de akıllı telefonlar için tasarlanmış GasBuddy uygulamasından yararlanabilirsiniz.
Benzini kendiniz dolduracaksınız..Pompacı yok.. Almak istediğiniz benzinin reguler / derece ve tipi ile alacağınız tutarı istasyona söyleyip , dolumu kendiniz yapacaksınız..yada kredi kartı ile pompadan doğrudan kendiniz yapacaksınız ..benzin nasıl alınır – video :

1 gallon = 3.78 Lt

Eyaletler ve ayni kentte benzinliklere göre değişmekle beraber 2013 yılı 1.yarısı / 1 gallon benzin ortalama = 3.5 $ altında idi..Yani Lt si, 1 dolardan daha azdı ( 85 – 90 cent dolayları ).. Dizel 1  lt si = 1.2 $ dolayında idi..Güncel fiatlar için → bakın

 

c) Tren ile Yolculuk

Şehirler ve eyaletler arası ulaşımdaki bir başka seçeneğiniz de trenlerdir. Trenler konfor açısından iyidir. Ancak ulaşım süreleri çok da az değildir.Genel olarak hızlı tren hattı olmadığı için tren yolculuklarınız uçak yolculuklarına göre uzun olacaktır. Bilet fiyatları trenin kalkış saatine göre değişmektedir. Daha az tercih edilen saatler daha ucuz olmaktadır. Genel fiyat ortalaması ise uçak ile neredeyse aynıdır. Hatta uzun yolculuklarda daha pahalı olmaktadır. Tren yolculuğunu eyalet içerisindeki ya da yakın eyaletlerdeki şehirlere ulaşım için kullanabilirsiniz.
Tren, otobüslerle kıyaslandığında çok daha konforludur. Bilet fiyatları ise, uçak bilet fiyatlarıyla neredeyse aynıdır. Tren özellikle kısa mesafeli yolculuklarda tavsiye edilebilir. Amerika’da yolcu taşımacılığı yapan tek demiryolu şirketi Amtrak’tir.

Amtrak, ABD’nin yolcu taşımacılığı yapan önemli demiryolu şirketidir ..50 ye yakın eyalette  , 500 civarı noktaya yolcu taşırlar.Eğer uçak seçeneğiniz olmayacaksa Amtrak  size çare olacaktır..Trenler rahat ve konforludur.. Amtrak’ın internet sitesinden rotaları inceleyebilir ve biletinizi kredi kartınızla satın alabilirsiniz.Rezervasyon ve hareket saatleri konusunda 1-800-USA-RAIL i arayabilirsiniz.

 
Kısaca ; Amerika’da Toplu Taşıma

Kıta 50 eyallenten ibaret bir ülkedir.Bu kadar büyük ve yaygın olan kıtada “Toplu Taşıma” Çok iyi değildir.

Toplu taşıma ağları ve seferleri yetersizdir. Tabiki bunun nedenlerinden biri de toplu taşımaya olan talebin az olmasıdır. Toplu taşımalar şehir içerisindeki, eyalet içerisindeki ve yakın eyaletler arası ulaşımlarda kullanılır. Eyaletler içerisinde county adı verilen bölgeler bulunmaktadır. Her eyalet county’lere bölünmektedir. County’lere bağlı olarak da küçük şehirler bulunmaktadır. Genellikle büyük şehirler ve çevreleri kendi başına county olarak değerlendirilir.Bazı eyaletler içerisinde birden fazla büyük şehir bulunmaktadır. Toplu aşıma ağları county’lerin kendi içlerinde ve county’ler arası olmak üzere 2 farklı şekilde yapılmaktadır. Nadiren de olsa toprakları birbirine çok yakın iki farklı eyalet arasında da toplu taşıma sistemi bulunabiliyor.Toplu taşıma sistemleri genel olarak pazar günleri ve akşam saatlerinde oldukça seyrek hal alır hatta bitebilir. Dolayısıyla bulunduğunuz eyalette toplu taşıma kullanacaksanız saatlerini iyice öğrenin. Chicago, Nyc gibi metropollerde toplu taşıma oldukça yaygın ve gelişmiştir. Özellikle metro ağının yaygın olması toplu taşımayı kolaylaştırmaktadır. Ancak birkaç metropol dışında bu duruma rastlamak güçtür. Çok nadir gerçekleşen otobüs seferleri dışında pek bir alternatif yoktur.

 
En sona da prizlere dikkat!.Konnektör almayı unutmayın.Voltaj 110 volt’tur.


 
 

– Amerika’da seyahat, Sonraki sayfa –

 

– ABD/US ; Ana Klasöre dön –

 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir