Niagara Falls,Buffalo (Niagara Şelalesi)

 
 
 

NİAGARA FALLS STATE PARK /  Niagara Şelaleri Doğal Parkı 

✵ Gezi tarihimiz 2013, güncel bilgiler 2020 yılına aittir! ✵

 

 

Şelale hakkında (kaynak-wikipedia) :

Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika’nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri’nin üzerinde bulunur.  3 büyük şelaleden oluşur. Kanada tarafında bulunan, Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir. Ve yaklaşık 48 m.’ den dökülür. ABD tarafında bulunan, American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir. Bunlarda yaklaşık 50 m.’ den dökülmektedir.

Niagara Şelalesi’nden yarım dakikada 168.000 m³ su akar. Kuzey Amerika’nin en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu’ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntüler üzerindedir. Şelalenin çevresi Niagara Şelaleleri Parkıdır ve kardeş şehirler olan Niagara Falls-Ontario ve Niagara Falls-New York tarafından doğal koruma altındadır. Niagara isminin yerli dilindeki “Onguiaahra” (düz) kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Kanada tarafında şelalelerin yanına kurulu şehir Niagara Falls City’dir.

Nehir çevresindeki Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapilabilecek aktiviteler, Niagara Parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek, şelalenin altına kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır. Niagara şelalesi dünyada tek ters akan şelaledir. Şelalenin suyu taşlara çarparak geri gelir. Bu da dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Şelalenin Kanada tarafı Amerika tarafına nazaran daha gelişmiştir. Şelale bot turlarıyla da ünlüdür.

Biz Seyahatimizi yanlızca Amerika olarak planladık. Maalesef Kanada taradına geçmedik (US vize yanında, Kanada vizesi gerek!). Bu ünlü şelalanin haşmetini ve doğal güzelliğini, büyüklüğü ile görüntüleyemedik. Ancak ABD tarafındada olsan sesi ve buhar bulutu bu büyüklüğü zaten belgelemekteydi. Baktığımız alandan görüntü güzelliği tabiki Kanada tarafına göre yeterli değildi.. Ama size bir alıntı video paylaşacağım (4 dk. süreli – HD görüntü) bu size bir fikir verir (Video için) ..

Öncelikle ziyaretinizi mümkünse yaz aylarına denk getirin ..

Doğal koruma altında olan şelale ve etrafında bulunan Niagara Şelaleri Doğal Parkı, iki kardeş şehir olan Ontario ve New York tarafından sağlanan ortak bir koruma programına tabidir demiştik.

Kanada tarafında bulunan park, Queenn Victoria Park’ tır. ABD tarafında buluanan park ise Niagara Falls State Park‘ tır. Nehir üzerinde yer alan Rainbow Köprüsünün de sıradışı bir statüsü söz konusudur. Zira, köprünün ortasına kadar olan kısım resmen Amerika Birleşik Devletleri’ nde yer alıyorken ; köprünün ortasından sonra artık Kanada resmi sınırlarına geçilmiş olmaktadır. Buralarda bulunan gümrüğe tabi olmayan mağazalarda turistler alışverişlerini gerçekleştirebilmektedirler. Niagara State Park’ın içinde bulunan Daredevil Müzesinde (Daredevil Museum of Niagara Falls – 303 Rainbow Blvd, Niagara Falls – NY,  bilgi web) bu atlayışlarda kullanılan araçlar hala sergileniyor. Şimdiye kadar bu ve benzeri toplam 16 deneme yapılmış ve 6′ sı ölümle sonuçlanmış. Ancak uzun zamandır her iki ülkede de bu tarz denemelere yasak getirilmiş durumda.

Daredevil Museum
 

Bu bölgede neler yapılabilir ?

  • Öncelikle güzel görüntüye sahip bir manzaradan bakmak – seyretmek ve fotoğraflamak..
  • Vizeniz varsa Kanada tarafına da geçin, bir daha ne zaman gelebilirsiniz ki?
  • Bu olmuyor ise Niagara Nehri üzerinde seferler düzenleyen özel teknelerden biriyle gezebilirsiniz.

State Park’ın içinde bulunan Aquarium of Niagara (Niagara Akvaryumu, web, günlük saat 09 -17 arası ziyarete açık olup tam bilet : 15 $, 3 – 12 yaş : 11 $ dır). Ayrıca yakın bir bölgede bulunan Schoellkopf Geological Museum ( Schoellkopf Jeoloji Müzesi ) da görmeniz önerilmekte.

 

Rainbow Bridge (Gökkuşağı Köprüsü) 

Rainbow Bridge, ABD ve Kanada’yı birbirinden ayıran bir sınır köprüsüdür. 1938 yılına kadar Honeymoon Bridge (Balayı Köprüsü) iki ülkeyi birleştiren köprü iken yaşanan sert kış koşullarına bağlı yıkılmış ve 1940 – 41 sonrası yeni köprü (Rainbow) yapılmıştır.

Evet köprüyü yürüyerek nasıl geçebiliriz?. Amerikan vatandaşları, Green Kartlılar ve ABD vizesi taşıyanlar için Kanada’ya geçmek farklı prosedürler gerektiriyor. Bir süre öncesine kadar Kanada vizesi, pasaport gösterilerek sınır noktasından kolayca alabiliyorken, son zamanlarda işleyen sistemde bir takım değişiklikler olduğu belirtilmekte (mutlaka gerekli araştırmayı yapın).

 

 Maid Of The Mist (Sislerin Kızı , web

Ücretler : Tam : 22 $, 6 -12 yaş : 13 $, 5 yaş altı : Free ..asansör inişi : + 1.25 $ , hizmet zamanı : genelde mevsimine göre saat 10 – 17 arası açık / detay için bakın

Maid of the Mist, Niagara Nehri’nde gezme imkânı veren tekne turunun başladığı iskeledir. Son derece güvenli teknelerle çıkacağınız bu tur yaklaşık 30 dakika sürer. En önemli özelliği şelalenin döküldüğü noktaya mümkün olduğunca yaklaşıyor olmasıdır.Geziniz esnasında tur şirketi tarafından ıslanmamak için herkese koruyucu yağmurluklar da dağıtılıyor. Gerekli bilgi ve biletlere Niagara State Park’ta bulunan Prospect Point‘den ulaşabilirsiniz (web). NOT : SAAT 17.00 SULARI GENELDE TEKNE GEZİSİ SON TURA ÇIKMAKTA.TEKNEYE BİNECEKSENİZ DAHA ERKEN ORADA OLUN !

 

Observation Tower / Gözlem Kulesi

Niagara Şelalelerinin en iyi açıdan izlenebildiği bu gözlem kulesi yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip. 1958 yapımlı olup, 1961 de açılmıştır..1.5 $ ödenerek bu kuleye çıkabilir ve gezinize ait en iyi fotoğrafları bu kuleden çekebilirsiniz, saat 17 sonrası free … Maid of the Mist’e ulaşmanızı sağlayan asansörler de yine bu kulede yer alırlar ( 1.25 $ ).

 

Goat Island (Keçi Adası)

goat_island

Goat Island

Goat Island, nehrin ortasında bulunan ve New York tarafından kolayca ulaşılabilecek bir nehir adasıdır. Yıllar önce burada yaşayan yaşlı bir adamın aşırı soğuk geçen bir kışın ardından inatçı keçisi dışında tüm hayvanlarını kaybetmesi sebebiyle Goat Island yani Keçi Adası ismini almıştır. Adada temin ettiğiniz gıda ve içeceklerle mini piknik yapabilirsiniz.. Adada Nikola Tesla’s ait heykel vardır.

Ayrıca, Cave of The Falls (Rüzgarlı Mağaralar) ve Top of the Falls (State Park sınırlarındaki tek restoran) Goat Island sınırlarında yer alır.

Cave of the Winds (Rüzgarlı Mağaralar)


 

Cava of the Winds, şelaleden dökülen suların oluşturduğu “su ve buhar perdesi “nin ardında bulunan “mağara” lardır. Goat Islan’da bulunan Cave of the Winds kompleks’e giderek bu mağara’ya inmenizi sağlayan biletleri kolayca temin edebilirsiniz. Islanmaya DİKKAT! 50 m. derinliğe inen asansör sonrası uzun bir ahşap merdiven turuna katılın..Yağmurlukla tabii.. Ücret-2020 , Tam : 19 $ , 6 -12 yaş : 12 $ (buradan).

 

Niagara Falls Discovery Center, web

Discovery_Center

Şelalenin tarihi ile beraber, jeolojısi , fosilleri ve yürüyüş parkurlarıyla beraber odio visüel sinema sistemi ile görsel olarak ta sunan merkezdir.

 

Yeme-İçme ve Alışveriş  (2014 önerileridir!)

Özel bir yemek yada restoran olmamakla beraber her türlü fast-food zincirine ve ABD’de ün kazanmış pek çok restorana Buffalo bölgesinde kolayca ulaşabilirsiniz.

Şelale bölgesindeki parklarda bulunan küçük büfelerse sadece kısa süreli ihtiyaçlarınız düşünerek hazırlanmış. Dolayısıyla gezinize çıkmadan önce burada uzun vakit geçireceğinizi düşünerek tedbirli olmanızda fayda var.

Şelale bölgesinde bulunan tek restoran ise, Goat Island’daki Top of the Falls Restoran’ dır.Manzara eşliğinde vasata yakın öğle ya da akşam yemeğinizi burada yiyebilirsiniz.

Sınır bölgesi olması sebebiyle gümrük bedeli ödemeden doyasıya alışveriş yapabileceğiniz çok sayıda alışveriş merkezi de bölgedeki yerini almış.Bölgenin ABD tarafında bulunan Fashion Outlet Niagara Falls’da sayısız markayı bir arada bulabilirsiniz. Ancak buraya gidebilmek için araca ihtiyacınız olacağını belirtmekte fayda var.

Buffalo hava alanından ulaşım : Uçak yolculuğunu tercih ettiyseniz havaalanından kalkan ücretsiz servislerden birini seçerek Buffalo şehir merkezine gidebilir ya da kişi başı yaklaşık 25 $ ödeyerek direkt şelalelerin olduğu alan geçebilisiniz. (Seçtiğiniz tur şirketine göre fiyat değişiklik gösterir ve havaalanı ile şelalelerin bulunduğu bölge arasında yaklaşık 2 saatlik bir mesafe vardır.) Bu konuda önerilen ; Buffalo’ya indikten sonra araba kiralamanız yönünde olacaktır.

 

Konaklama : Turistlik bir bölge olması sebebiyle çok sayıda otel bulabileceğiniz gezinizi hafta içi günlerde düzenlerseniz çok daha uygun oda fiyatları yakalayabilirsiniz. Bu konuda en önemli nokta ABD tarafında mı Kanada tarafında mı kalacağınıza karar vermektir. Mümkün ise ; şelale manzarasına çok daha hâkim olması sebebiyle Kanada tarafında konaklamanız yönünde olacaktır.

Kanada tarafında bulunan oteller arasında en üst sıralarda yer alan Marriott Fallsview Hotel ve The Hilton Niagara Falls Fallsview, kesinlikle ilk tercihleriniz arasında olmalı. Özellikle gece ışıklarla renklendirilen şelaleyi rahatlıkla izleyebileceğiniz bu oteller için erken rezervasyon yaptırmanız gerekecektir.

Fiyatı diğerlerine göre biraz pahalı olsa da The Tower Hotel de oldukça yüksek bir kulede işletilmesi sebebiyle manzaranın en iyi izlenebildiği otellerden biri.

ABD tarafında konaklamayı tercih ederseniz, en yüksek müşteri puanı alan oteller ise Hampton Inn Niagara Falls ve Seneca Niagara Casino&Hotel olarak sıralanabilir…

 

Niagara ile ilgili işinize yarayabilecek linkler..

Link1 Link2Link3Link4Link5Link6

 

Kanada tarafında bir  görüntü

niagara_canadian1

  • Minolta Tower Centre / Konica Minolta Tower Centre ( web) ; 100 m.lik kuleden şahane şelale manzarası.. detay bilgi (ing).
  • Niagara Falls Imax Theater (web) : Değişik boyutu ile şelale & tarihi ve 3 boyut sinema.
  • Skylon Tower (web) : 160 m. yükseklikteki gözlem terasından manzara…detay için (ing).
  • Fallsview Waterpark (web) : Büyük mekanda su parkı, çocuklar için..

 

Niagara Anılarımızdan


 
 

** Sonraki sayfa → Memphis,Tennessee (Graceland)

 
 

– Buraları’da Gördük ; Ana Klasöre dön –

– ABD ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir