Washington Gezisi.2

 
 

WASHİNGTON’ u GEZİYORUZ

(Konu devamı)

✵ Gezi tarihimiz 2013, güncel bilgiler 2020 yılına aittir! ✵

 
 
 

The White House / Beyaz Saray, web :

Adres : 600 Pennsylvania Ave NW, Washington, DC 20500, ABD

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri devlet başkanlarının Washington’da bulunan resmi ikametgahıdır.

1792-1800 tarihleri arasında yapılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nin federal başkenti olan Washington’ daki çok sayıda resmi binanın en önemlisidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanı George Washington, başkentin yerini tespit edip planlar çizdirdi. Ancak yeni kurulan başkentte hiç oturamadan 1799 yılında öldü. Ölümünden bir sene sonra başkanlık binasının açılışı yapıldı. Bina baştan başa beyaza boyandı. 1814 yılında İngilizlerin ateşe vermesiyle büyük bir hasara uğramıştır. Bu yangından sonra içi ve dışı tekrar yenilenen yapı, her yeni gelen başkanın yaptığı bazı eklemelerle bugünkü hâlini almıştır. John Adams’dan beri bütün ABD başkanları burada oturmuştur.

Yapı Georgian tarzında tasarlanmıştır. Binanın merkezi ve orijinal kısmı Virjinya kum taşından inşa edilmiş olup, birçok değişikliğe rağmen 18. yüzyıldaki Georgian stilini muhafaza etmektedir.

washingtonkarakalemph (4)

Geniş bir park içinde yaklaşık 6 hektar büyüklüğünde bir arazide bulunmaktadır. 52,5 metre uzunluğunda ve 25,5 metre genişliğinde 2,5 katlı bir binadır.

Yapılan son eklemelerle birlikte White House kompleksi ; Başkan ve ailesinin ikâmet ettiği Executive Residence’dan, Oval Ofis’in, Kabine Odası ve Roosevelt Odası’nın bulunduğu West Wing’den ve First Lady’nin ve White House Social Secretary’ nin ofisinin bulunduğu East Wing’den oluşur.

Üç katlı olan yapının en üst katı ikâmet için kullanılmaktadır. Beyaz Saray’da toplam 132 oda, 35 banyo, bir tenis kortu, bir beyzbol sahası, bir sinema salonu, bir yüzme havuzu ve göz alıcı güzellikte düzenlenmiş bir bahçe bulunur.  D.C.’nin bu en önemli yapısı günde ortalama 5000 ziyaretçi ağırlar.

White House’ u gezmek ise tahmin edeceğiniz üzere pek kolay değildir. Belli bir kısmı ziyaretçilere açık olan White House’ u gezebilmek için en az altı ay önceden rezervasyon yaptırmanız gerekir. Turlar ücretsizdir. Tur kapsamında gezilebilecek bölümler White House’un günlük programına göre değişiklik gösterebilir. Rezervasyon yaptırmak için White House Ziyaretçi Merkezi’nden ve büyükelçiliğinizden yardım alabilirsiniz. White House turuna katılma imkânınız olursa sıkı bir güvenlikten geçeceğinizi göz önünde bulundurunuz. Her tür çanta, yiyecek, içecek, kayıt cihazı, tütün ürünü, kişisel bakım ürünü, delici, kesici ve yanıcı aletin içeriye sokulması kesinlikle yasaktır.

Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra East Wing’in lobisinden tura başlanır. East Wing daha çok toplantılar ve davetlileri ağırlamak için kullanılır. Lobide eski başkanların ve eşlerinin portlerine göz atabilirsiniz. Bu katta Library, China Room, Vermeil Room ve Diplomatic Reception Room’u görebilirsiniz. Giriş katının merkezinde Blue Room (Mavi Oda) bulunur. Burası Başkan’ın konuklarını ağırlamak için kullandığı bir odadır. Oval bir oda olan Blue Room’da yaldızlı mobilyalar hâkimdir ve eski başkanların portreleri duvarları süslemektedir. Buradan merdivenlerle çıkarak başkanın basın toplantılarını yaptığı, kokteyllerin ve resepsiyonların düzenlendiği büyük ve gösterişli East Room’a ulaşırsınız. Red Room (Kırmızı Oda) da yine resepsiyonların düzenlendiği odalardan biridir. Bu odaya kırmızı oda denilmesinin sebebi, duvarlarının kırmızı ipekle kaplı olmasıdır. Buradan, diğer odalardan sade olan fakat devlet başkanlarının ağırlandığı StateDining Room’a geçebilirsiniz.

Başkanın ve ailesinin ikâmet ettikleri 3. kata çıkmaya izin verilmemektedir. Başkanın çalışmalarını yürüttüğü ofisler yaşam alanından ayrılması için West Wing’de toplanmıştır. Bu ofisler de ziyarete kapalıdır.

White House Ziyaretçi Merkezi’nden turlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Burada ayrıca White House ile ilgili detaylı bilgi alabilir, tarihiyle, mimarisiyle ve sosyal konumuyla ilgili 30 dakikalık bir video izleyebilir ve çeşitli fotoğraflar görebilirsiniz. Hediyelik eşya ve White House’a dair ufak hatıralıkları da buradan alabilirsiniz. Ziyaretçi Merkezi haftanın her günü sabah 7.30’dan akşam 16.00’a kadar açıktır.

Ziyaret saatleri: 7.30 – 12.30 (Saatler değişiklik gösterebilir)( kaynak : wikipedia, maximiles )

Beyaz Saray Sanal tur web linki / Tıkla

Ziyaret bilgileri : web 1 web 2

 

Yerleşim Planı

White_House_map1

White_House_map2

 

Beyaz Saray’dan..

** Yukarıdaki fotoğraflar Beyaz Saray’ın iki cephesinden de çekilmişitir.

Kuzey cephe (North) : Pennsylvania Ave. NW caddesi & Lafayette Park üzerinden olanlardır.

Park için bilgi : Presidents Park olarakta bilinir. Beyaz saray karşısında 7 dönümlük alana sahiptir. Park batıda Jackson Place, doğuda Madison Place güneyde Pennsylvania Avenue ile çevrilidir. Beyaz sarayı fotoğraflamak ve gösteri amaçlı toplantılarda aranan mekandır. İçinde 5 adet heykel bulunur. Bunlardan birisi de savaş kahramanı eski başkanlardan President Andrew Jackson’ a ait olan atlı heykeldir ( Diğer heykeller : Rochambeau, Lafayette, Kosciusko, Von Steuben Statue).. Saray içinde bir de çeşme barındırır. Parkın batı köşesinde Renwick galeri bulunur.

 

Beyaz Saray Bahçeleri bilgi – web

 

Beyaz Sarayı terk edip, 17 th Street NW caddesi üzerindenen güney’e doğru iniyoruz..

National Monuments & Memorials (National Mall) :

Başkanlık Saray’ını gezdikten sonra Pennsylvania caddesini (batı yönünden), 17 th Street NW caddesine girerek terk etmekteyiz.. Bu cadde üzerinden güney yönüyle ilerleyelim.. Caddemiz güney’de batı Potomac park alanında, Tidal Basin göletinde sonlanmaktadır (İndependence ave SW).

 

17 th Street :

 17_th_Street

Caddenin sağ kenarından yürümekteyiz.. 500 17th St NW, Washington, DC 20006 adresinde bir müze alanımız var ..

Corcoran College of Art and Design ( okul’un web’i , art & galeri web ) ..Galeri ülkenin en eski sanat galeri ve müzelerindendir.

 

Ardından ayni sırada görülen bina ; American Red Cross National Headquarters / Amerikan Kızıl Haç Ulusal Merkezi’dir (17th Street NW, 430, DC –  web 1 , web 2 ).

American Red Cross:

American Red Cross

200 17th St NW, Washington, DC 20006 adresinde yer alan yapı da ; Organization of American States : 35 bağımsız devletten oluşan (1948 yılı kurulumlu, OAS & OEA, web ) ulusal bölgesel dayanışma ve işbirliği derneği genel merkezidir. Girişteki heykel İspanya kreliçesi İsabella’nın Christopher Columbus‘un keşfine itafen hediye edildiği heykeldir (1966).

 

Organization of American States

Organization of American States

 

Queen Isabella Statue

Queen Isabella Statue

 

17th Street NW caddesinin, Constitution ave NW ile kesiştiği alanda çok eski bir tek katlı bina göze çarpar.

DC Canal Lockhouse : 1833, su yolu üzerinde geçiş kontrolü ve ücret tahsilatı amaçlı yapıldığı bilinmekte.. Adres : Constitution Ave & 17th St NW Washington, D.C.. Ulaşım : en yakın durak olarak , Smithsonian (Orange – Blue ) .Burada inip, İndependence ave üzerinden sol yönde ilerleyin..

Loock's K.Hause

 

17th Street NW caddesinin sonlanmakta olduğu alana kadar yürüdük. Buralara gelmeden de daha önceden gözüken Washington Monument anıtı ve cadde ve onun batısında kalan World War II Memorial anıt mezarın yanındayız (17th St SW, Washington, District of Columbia 20006) (web1web2 )..

World_War_II_Memorial (6)

National Mall üzerinde bulunan bu anıt ; Nazi Almanya’sı ile Japon imparatorluğuna karşı savaşan Amerikalılar anısına 2004 yılında açılmış bir anıt mezarlıktır. Büyük bir (fiskiyeli) havuzun çevresinde yer alan anıtın başı ve sonundaki 2 büyük sütunlara oturtulmuş kemer kapılar ; Pasifik ve atlantiği sembolize ederken, arada kalan sütunlarda eyaletleri sembolize etmektedir. II. dünya savaşında ölen veya kaybolan 100 ABD askeri için yapılan anıttır. Bu alan 24 saat açıktır..

 


 

Ve anıtın hemen karşı alanında, national Mall ‘de yer alan anıt alanındayız..

Washington Monument :

169 metre ile dünyanın en yüksek dikilitaş ünvanına sahip olan bu anıt, Amerika’nın ilk cumhurbaşkanı George Washington anısına yapılmıştır. Açılışı 1885 yılıdır. Kurşun kalemi anımsattığı için yerliler arasında ‘the pencil’ olarak nitelendirilen bu beyaz mermerden yapılı anıt, Amerika tarihinin en önemli simgelerinden sayılıyor. Anıtın yapımı sırasında her bir eyaletten ve dünyanın değişik yerlerinden hediye edilen 193 hatıra taşı iç duvarlara yerleştirildi. Anıtta, ABD ve Osmanlı devletlerinin dostluğunun simgesi olarak 1854 yılında yerleştirilmiş Osmanlıca kitabe de vardır.. Şehrin panoramik manzarasını görmek için tek noktalardan biri olduğundan çok rağbet görüyor. 2011 yılında yaşanan 5.8 şiddetindeki depremde hasar gördüğü için anıtın içine girmek yasak. Tadilatlar 2014 ortasına kadar sürecekmiş?. Açık olduğu döneme denk gelirseniz giriş ücretsiz ama ya gidiceğiniz gün 15. Caddede bulunan Washington Monument Lodge’dan bilet almanız ya da önceden bu web adresinden.1yada bu adresten rezervasyon yapmanız önerilmekte.. ziyaret saatleri : 09 – 17 arasıdır (Coronavirus nedenli 2020 ilk aylar kapalı!)..Anıtın batı yakasında, ayni hizada ; sırasıyla, World War II Memorial anıtını, sonrası da Reflecting Pool & Lincoln Memorial’ı göreceksiniz..Ayni hizada, doğusunda da uzaktan Capitol Hill gözlenmekte ..National Mall’da iken her yerden görülen bu anıt bir bakıma bir klavuz olacaktır.

World War II Memorial anıt mezarın içinden geçerek batıya, Lincoln Memorial alanına gideceğiz.. Yürüme güzergahımız Reflecting pool (Yansıtma havuzu olarak isimlendirilmekte) yanından olacaktır.. Bu alanda yanlızca lincoln anıtı bulunmaz.. Kore savaşı gaziler anıtı, Vietnam savaşı gaziler anıtı gibi tarihsel anıtlar da bu alanda bulunur.

 

Reflecting Pool & Lincoln Memorial :

Washington Monument’ın tam arkasında (batı yakası) bulunan yaklaşık 700 metre uzunluğundaki havuzdur. İkamet alanı olarak ördekler ve yavruları bu havuza ayrıca bir renk katarlar.  Washington Monument’ ın batıda kalan ve Potomac nehri kıyısında bulunan anıt ise Lincoln anıtıdır.

Beyaz mermerden yapılı anıt Yunan tapınaklarını andırır. Amerika’nın 16. Cumhurbaşkanı olan Abraham Lincoln, köleliği bitirip, iç savaş döneminde ülkenin birliğini sağlamış ve daha sonra suikaste uğramıştır. Anıtta 36 adet Dor sütun bulunur. Lincoln döneminde var olan 36 eyaleti simgler. Anıtın içinde Lincoln’ün 6 m. lik oturan heykeli vardır. Anıt duvarında Lincoln’ün 2. başkanlık konuşma metni yazılmıştır. Her gün 24 saat açık olan anıt , akşamları ışıklandırılmaktadır.

Washington Memorial ve Lincoln Memorial’ın arasına yapılmış olan Reflecting Pool (Yansıtma Havuzu), Washington Memorial’ın siluetini suya yansıttığı için ziyaretçilerden büyük ilgi görür..

Fotoğraflar


 

+ Korean War Veterans Memorial / Kore savaşı gaziler anıtı, web :

Reflecting Pool’un güney kıyısında (West Potomac Park alanında, Lincoln anıtına giderken sol yanımızda!) US National Park Service alanında bulunur. Bir buçuk  milyon Amerikalı kadın ve erkeklerin Kore savaşındaki kayıplarına aften 1995 te yapılmıştır. 19 devriye askeri Amerikan bayrağına bakarken betimleniştir. Granit duvarlarda yazı eşliğinde 2400 isimsiz askerlerin yüzleri figüre edilmekte..


 

+ Vietnam Veterans Memorial, web :

Kore savaşı gaziler anıtının tam karşı alanında, Reflecting Pool’un kuzey kıyısında bulunan anıttır. Vietnam’da hayatını kaybeden 58 bin’ den fazla amerikan askerinin anısına yapılmıştır. Granit duvarda alfabetik olarak yaşamlarını kaybeden isimleri bulmak mümkündür.. Anıtın önünde bronzdan yapılı 3 adet genç asker figüre edilmiş.

Not : bu alana yürüme mesafesinde (kuzeyinde)  “Albert Einstein Memorial” anıtı vardır.. 22 nd St ve Constitution Ave/cadde birleşme köşe alanında …

Albert Einstein Memorial

 

Bu bölgede bulunuyor iken ziyaret edilecek bir iki alan daha vardır. Kentin en güney batı ucunda, Potamac nehri ve Tidal Basin gölet içinde yer alan bir iki anıt alanı…

+ Martin Luther King, Jr. Memorial, web :

1964 Independence Ave SW, Washington, 20003

Hak ve özgürlükler adına çalışmalar yapmış kendini bu göreve adamış afrika kökenli Amerikalı olan Dr. King’in anısına ağutos 2011 yılında, National Mall’de halka açılmıştır. Hoş görü, sevgi ve herkes için eşitlik aşılayan lider anısına açılmış anıt, Jeferson Memorial anıtının tam karşı alanında, Kore savaşları gazi anıtının güneyinde, Tidal Basin göletinin kenarında yer alır. Ziyaret : 08 – gece yarısı, ulaşım : metro Orange & Blue line, Smithsonian istasyonu..

 

+ Franklin Delano Roosevelt Memorial , web :

West Basin Drive, SW – DC , ulaşım : 32, 34, ya da 36 metrobüs / metro; Orange & Blue line , Smithsonian istasyonu

1978 yılında Lawrence HALPRIN tarafından tasarlanan, Franklin Delano Roosevelt (FDR) Memorial, Amerika Birleşik Devletleri’nin 32. başkanı onuruna inşa edilmiştir..

Bu anıt, Tidal Basin göleti kenarında 7 dönümlük arazide, Martin Luther King anıtının hemen güneyinde bulunur.. Tarihinde 4 dönem başkanlık yapmış Amerikan başkanlarından Franklin Delano Roosevelt için yapılmıştır. Alanda sanıtçılar : Leonard Baskin, Neil Estern, Robert Graham, Thomas Hardy’e ait çalışma ve eserler vardır.

George Segal tarafından yapılmış bronz heykeller, Büyük Buhran’ı hatırlatmakta.. duvarda Dünya savaşı ve buhranlı yıllar için başkana ait sözler de figüre edilmiş.. Çok sevdiği köpeği Fala ile figüre edilen oturur pozisyonlu heykeli ve eşi First Lady Eleanor Roosevelt’e ait bronz heykeller bu alandadır..

Fotoğraflar

 

+ Thomas Jefferson Memorial, web :

Thomas Jefferson Anıtı, Birleşik Devletlerin kurucularından ve üçüncü başkanı Thomas Jefferson’ a adanmış bir anıttır. Tidal Basin göletinin güneyinde yer alır.

Neoklasik mimariye sahip olan yapı John Russell Pope tarafından tasarlandı.1943 yılında tamamlanan yapıya Thomas Jefferson’un bronz anıtı ise 1947 yılında eklendi.

Thomas Jefferson Anıtı 2007 yılında AIA tarafından yapılan Amerika’nın Favori Mimarlık Listesi oylamasında 4. sırada yer almıştır (wikipedia).

National Mall gezimiz ve Washington DC (Şehir merkezli) gezi alanımız burada sonlanmış olmakla beraber, Lincoln park’ın hemen batı bölgesi başka bir eyaletin, başka bir kentine ev sahipliği yapacaktır. Potamac nehri üzerinde yer alan Arlington Memorial Bridge – köprüsünü yüreyerek geçip başka bir eyaletin kentine ulaşmız oluruz (Arlington-Virginia).

Washington tarafından bakıldığında (Lincoln Memorial) Washington’un hemen yanı başındaki mahalle olan Rosslyn ; Arlington – Virginia için yüksek katlı bina ve ofisleri, Arlington Ulusal mezarlığını, Theodore Roosevelt Adası ve Arlington Ulusal Havaalanını ile otel & restoran ve alışveriş imkanlarını sunan bir yerdir. Ayrıca Arlington’da ; İwo jima memorial / US Marine Corps War Memorial (web), Theodore Roosevelt Island, Pentagon‘da görülecek yerlerdendir..

 

Rooslyn, Arlington :

Rosslyn_Arlington

 

Arlington harita 

Arlington_Maps

 

Arlington Memorial Bridge : Potomac nehri üzerinde bulunan, neoklasik taş kemer asma köprüdür. Anıtsal heykeller heykeltraş Leo Friedlander tarafından yapılmış olup, köprünün Washington tarafından girişte sağlı sollu 2 adet atlı kahramanlık ve cesareti figüre eden / Valor” ve “Sacrifice”, altın yaldızlı heykeller ile süslüdür. Bu alan “The Arts of War” – savaş sanatını sembolize eder.. Köprü ve heykellerin hemen sağında ; The. Roosevelt Memorial Bridge’ye giden yolun (Potomac Parkway alanı) başında da sağlı sollu 2 adet başka heykellerde vardır.. Kanatlı at Pegasus ile figüre edilmiş heykeltraş James Earle Fraser imzalı “Music and Harvest” anıt heykelleri bulunur .. Bu alan “The Arts of Peace” – barış sanatını sembolize eder..

Köprüden ister yürüyerek, isterseniz Washington merkezden toplu taşıma ile Arlington’a ulaşalım..

Metro →  Arlington Cemetery ( mavi hat ) durağı // Rosslyn ( mavi & orange hat ) durağı //  Courthouse ( orange hat ) durağı

Bus / Otobüs  →  7 Y (Federal Triangle, DC) // 13 G (Mall – Pentagon – National Airport, DC)

 

Arlington National ( Municipal ) Cemetery : Ulusal Mezarlık.. web

I. ve II. Dünya Savaşları, Kore, Vietnam ve Körfez Savaşı’nda ölen askerlerin anısına yapılmıştır.

Mezarlık bir asker tarafından korunmakta ve saat başı nöbet değişimi gerçekleşmektedir. Ziyaretçiler kendi başlarına ya da rehber eşliğinde tur yapabilirler. Nisan ayından Eylül ayına kadar olan dönemde 08.00-19.00 saatleri arasında, diğer aylarda 08.00-17.00 saatleri arası ziyaret edilebilir.

Ayrıca Kenedy dahil bir çok ünlü ve ismi belli olmayan kişilerinde defin edildiği mezarlık alanıdır.. 600 dönümlük alanda 400 binden fazla asker ve pek çok ünlü gömülüdür. Memorial Day, Veterans Day gibi paskalya, anma günlerinde ziyaret oldukça yoğundur.. Yıllık 4 milyon üstünde ziyaretçi almaktadır. Mezarlıkta tepe alanda yapılmış olan The Tomb of the Unknowns / Meçhul asker anıtı ve mezarlık, özel koruma ve korteji ile gösterilere sahne olmakta.. Robert E. Lee şahsına ait arazide bulunan Arlington House ; İç savaş sırasında ulusal yer edinmiş R.Lee anısına korunur.

Defnedilen kişiler: John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy Onassis, Robert Kennedy, Edward Kennedy, Audie Murphy, Grace Hopper, Patrick Bouvier Kennedy, William Howard Taft, John Basilone, John J. Pershing, Robert Todd Lincoln, Joe Louis, Ira Hayes, Charlie Wilson, Lee Marvin, Medgar Evers, Omar Bradley, Frank Buckles …..

Mezarlık çevresinde bolca otopark vardır. İlk 3 saat ortalama 2 $, sonraki her saat 3.5 $.. Nisan – eylül : saat 08 -19, Ekim – mart : saat 08 -17 arası açıktır. Arlington House ziyaretçi merkezinden kısa turlar vardır..


 

Anıt Mezarlıktan fotoğraflar

Mezarlık ve Ünlü kişiler

mrp-map2

1. President John F. Kennedy
2. Robert F. Kennedy
3. Oliver Wendell Holmes, Jr.
4. Sir John Dill, British Field Marshall
5. Daniel “Chappie” James
6. Richard E. Byrd, Jr.
7. Joe Louis (Barrow)
8. Tomb of the Unknowns
9. Nurses Memorial
10. Audie L. Murphy
11. Mast of the USS Maine
12. Memorial to the Crew of the Space Shuttle Challenger
13. Iran Rescue Mission Memorial
14. Tomb of the Unknown Civil War Dead
15. Arlington House
16. Pierre Charles L’Enfant
17. President William Howard Taft
18. Confederate Memorial
19. Section 27 – US Colored Troops
20. Iwo Jima Memorial
21. Anita Newcomb Mc Gee

 
 

+ Pentagon, web :

Pentagon, ABD’nin Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın genel adıdır.

Arlington (Virjinya), Washington, D.C. sınırında bulunmaktadır. ABD’deki askeri işlerle ilgili tüm resmi kurumlar, Pentagon kapsamında ele alınır. Adını Washington’da üstlendiği binanın biçiminden alır. 1941 ile 1943 yılları arasında inşa edilen ve içiçe geçen beş tane beşgenden (pentagon,yunanca’da beşgen demektir) oluşan bina 600,000 m2 toplam alan ve 340,000 m2 kullanım alanıyla dünyanın en büyük resmi daire binalarından biridir.

Virgina – Arlington’da başka alanlar için siz gezi planı düzenleyebilirsiniz..

Arlington için yararlı linkler :

+ Resmi web sitesi

+ Virginia info

+ Turist info

+ Virginia top 10 atractıon

+ Arlington atractıon

+ Arlington İnfo

 
 

** Sonraki sayfamızda ; Müzeler ….

 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Washington ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir