New York, Genel Bilgiler. 1

 
 

NEW YORK –  New York City ( NYC) 

✵ Gezi tarihimiz 2009, güncel bilgiler 2019-20 yılına aittir! ✵

 

New York Amerika Birleşik Devletlerinin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York Eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City veya The City Of New York olarak da anılır. Şehir; ticaret, finans, medya, sanat, moda, araştırma, teknoloji, eğitim ve eğlence sektöründe önemli katkı yaptığından dolayı küresel kent olarak anılmaktadır. Önemli bir uluslararası diplomasi merkezi olan kent, Birleşmiş milletler genel merkezinede ev sahipliği yapmaktadır ve dünyanın kültür başkenti olarak tanımlanır.

Şehir, dünyanın en büyük doğal limanlarından birinin üstüne kurulmuştur. 2017 sayımlarına göre nüfus’u ; 8.7 milyona dayanmıştır.Amerikan Nüfus Sayım Dairesi (CENSUS) tarafından yapılan açıklamalar ile ; son yıllarda kentten kaçışlar sürmekte, nüfus artışı olmamaktadır!.

New York “Borough” adı verilen ve her bir bölümün bir county olduğu 5 kısımdan oluşur.

Bu 5 bölge ; the Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ve Staten Island olup, 1898 yılında tek şehir olarak birleştirilmiştir.

New York, bir göçmen kentidir. 1600’lerde ilk koloniciler bölgeye yerleşip küçük bir kasaba kurdular ve adını New Amsterdam koydular. İlk zamanlarında Hollanda kolonilerinin elinde olan bu bölge, daha sonra İngiliz kolonililerinin eline geçmiş ve adı New York olarak değiştirilmiş.Kentte yaklaşık 170 ayrı dil konuşulmaktadır ve her üç kişiden biri ABD dışında bir ülke doğumludur. İngilizce çeşitli aksanlarla konuşulur. İngilizcenin yanı sıra İspanyolca da İngilizce kadar yoğun konuşulmaktadır. Little Italy (Küçük İtalya) semtinde İtalyanca, China Town’da (Çin mahallesi) Çince konuşulur.

Özgürlük heykeli – Statue of Liberty, Empire State Binası, Central Park ve Times Meydanı, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi ve Modern Tarih Müzeleri şehrin ilgi çekici mekanlarıdır. Gökdelenleri, caddeleri, lokantaları, alışveriş merkezleri ve insanlarıyla, New York turistleri cezbetmektedir.

newyorkpanaromik

Finans dünyasinin kalbinin attığı Wall Street caddesi, New York’un Manhattan bölümünde yer alır. New York borsası (New York Stock Exchange) burada bulunmaktadır. Özgürlük Heykeli (Statue of Liberty) New York limanındaki küçük bir adadadır. Tiyatro ve müzikaller Broadway caddesinin etrafında toplanmıştır. John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı dünyanın en çok yolcu trafiği taşıyan havaalanlarından biridir. Metropolitan Museum of Art, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi gibi müzeleri dünyanın en değerli sanat kolleksiyonlarına sahiptir. Şehrin gazetelerinden New York Times dünyanın en saygın gazetelerinden biridir. Amerika’nın üç büyük televizyon kanalı olan ABC, CBS ve NBC’nin merkezleri New York’ta yer alır.

New York Bölgeleri:

newyorkdistrictmap

New York, her birine “borough” denilen beş bölgeden oluşur demiştik. Bunlardan Manhattan kendi başına bir adadır ve şehrin merkezini oluşturur. Manhattan’dan East River (Doğu Nehri) ile ayrılan Brooklyn ve Queens bölgeleri Long Island adasının batı ucunu oluşturur. Harlem nehri, Manhattan ve Bronx bölgelerini ayırır. Bronx, bir ada üzerinde bulunmayan tek bölgedir ve Kuzey Amerika anakarası üzerindedir. Şehrin beşinci ve son bölgesi New York koyunun karşı tarafında, yine yekpare bir adadan oluşan Staten Island’dır. Manhattan, Brooklyn’e üç köprüyle (Brooklyn, Manhattan ve Williamsburg köprüleri); Queens’e bir köprü (59.uncu cadde köprüsü) ve bir tünelle (Midtown-Ortaşehir tüneli) bağlıdır. Bronx ve Manhattan arasında Harlem nehrini geçen köprüler bağlantı kurar. Manhattan’ın doğrudan bağlantısı olmayan tek bölge olan Staten Island, Brooklyn’e Verrazano asma köprüsü ile bağlanır.

Bronx New York Şehrinin en kuzeyinde yer alan bölgesidir.Yankee Stadyumu ve New York Yankeeleri’nin merkezi buradadır.Ayrıca Marble Tepesi’nin küçük bir kısmı buradadır ( kaynak : wikipedia ).

New York’ta ne ararsanız bulursunuz.Tiyatro ve gösteriler, müzeler, lüks oteller, Amerikan tarihi, hareketli gece hayatı, envai çeşit yemekler..ancak bu kentte zor bulunan bir şey vardır sessizlik..

Ancak ; Central park alanının zirveleri, Cloisters’te Hudson nehrine kuş bakışın olduğu alanlar bir nebze sessizlik ve huzur alanlarıdır (metro A – Dyckman St. durağı, Brodway str. kuzey bölgesi).

Kent’te : sayısı 10 binleri aşan taksi, 5 bin üzerinde yerel otobüs, toplam uzunluğu 10 bin km. yi aşan cadde ve sokaklar, 1000 km. e yakın sahil – kıyı şeridi, 23 bin dolayında restoran, 70 bine dayanan oteller, seyyar satıcı sesleri ile karışan siren sesleri.. Ve sayısı 1500′ leri geçen park alanları ..Temiz görünüme ve işlek caddelere sahip kent genellikle eski tarihine göre suç oranı açısından daha güvenilir olmuştur. Port Authority otobüs terminali, 42.str eski tarihine göre daha güvenilir duruma gelmiştir. Times meydanı yeni oteller ve iş merkezleriyle yenilenmiş ve eğlence kompleksleriyle turistik alan olmuştur. Kent zenginler ile yoksulların yani iki uç noktanın kaynaştığı bir yaşama sahiptir. 5 mahallesi ile 8.7 milyon insanı barındırır.Bunlardan en kalabalık olanı Brooklyn’dir. Sonra sırayı Queens alır.. Bu alanları ; Sıklıkla İtalyan, İrlandalı ve Yahudi’ler oluşturmakta.. New York göç alanı için insanlara kendini adamıştır..19. yy ‘ın ikinci yarısıyla kent yeni ve iyi bir hayatı arayanlar ile doldu..Avrupa’da olan buhran ile, Önce İrlandalılar  ve Almanlar, sonra İtalyanlar, takiben Polanya ve Macarlar, Yahudiler kente akın etti.. Yerleşen bu insanlar her yönü ile kentte bir kültür karışımına ve zenginliğe neden olmuştur.

1902 Flatiron gökdeleni, 1904 ilk metro hattının açılışı , 1908 Manhattan ile Brooklyn’in su altı metro ile bağlanması, 2001 World Trade center / Dünya ticaret merkezi – İkiz kulelerin saldırı ile çökmesi ve 3000 kişinin kaybı kent tarihinde önemli dönemleridir. Yapımı tamamlanmış olan bu yeni gökdelen 105 kat ve 541 m. yüksekliğe sahiptir (temmuz 2013 bitiş, kasım 2014 açılış tarihleri olup, detay için web )(video).

Midtown’da kalabalık arasında yürümek, feribot iskelesinden Özgürlük heykelini görmek, Central park’ta dolaşmak kent için vazgeçilmezlerden olacaktır..

New York Hava Alanları :

new_york_airportsmap

New York’un sıklıkla bilinen üç büyük havalimanı vardır.

Bunların en büyüğü; John F. Kennedy havalimanıdır (diğer ikisi : Newark ve La Guardia). JFK havalimanı diğerlerinin arasında hava trafiği en kalabalık olanıdır. JFK havalimanının en iyi yanı şehre ulaşım açısından kolay ve ucuz olanaklara sahip olmasıdır.Türkiyeden direkt uçuşlar burayadır.

Buradan şehre kişi başı 2.75 $’ dan başlayan ulaşım imkanlı  otobüsleri bulabilirsiniz (detaylar az sonra).John F. Kennedy Havalimanı’ndaki en ucuz ulaşım seçeneklerinden birisidir.

Bir diğer havalimanı New Yorklulara hizmet verdiği halde New York’un içinde olmayan bir havalimanıdır. Newark Uluslar arası Havalimanı komşu bir kent olan New Jersey’de bulunur ve merkezden 20 km. uzaktadır.

Bu havalimanının kötü yanı ise şehre ulaşım olanaklarının pahalı olmasıdır.

Üçüncü ve son havalimanı ise La Guardia Havalimanı‘dır. Bu havalimanı sadece iç hatlarda uçuşlar yapar.

Bu havalimanından Boston ve Washington DC’ye periyodik servisler vardır. La Guardia Havalimanı pistinin uzunluğunu kısadır.

 

** Hava Limanları Terminal bilgileri için / Web

 
** Dikkat ! : Ücret ve rakamsal değerler, 2019-20 yılına günceldir!.
 
 
 Detayları ve Ulaşım İmkanları ile Havaalanları :

+ A )  John F. Kennedy International Airport , web1 , web2 , web3 , web4 , web5 , call 1-800-AIR-RIDE, Terminaller-Bilgi  , Tel. : 718-244-4444 :

Kennedy airport terminal haritası (2019)

                         # #

Terminal 1 : Aeroflot, Air China, Air France, Air Italy, Alitalia, Austrian Airlines, Azerbaijan Airlines, Brussels Airlines, Cayman Airlines, China Eastern, Eva Air, Fly Jamaica Airlines, Japan Airlines, Korean Air, Lufthansa, Norwegian Air, Philippine Airlines, Royal Air Maroc, Saudi Arabian Airlines, Turkish Airlines, Viva Aerobus # Terminal 2 : Delta Airlines, Delta Connection # Terminal 4 : Aeromexico, Air Europa, Air India, Air Serbia, Asiana, Avianca, Avianca Brasil, Caribbean Airlines, China Airlines, Copa Airlines, Delta Air Lines, Egypt Air, El Al, Emirates, Etihad, Kenya Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Kuwait Airways, Singapore Airlines, South African Airways, Swiss, Thomas Cook Airlines, Uzbekistan Airlines, Virgin Atlantic, Volaris, WestJet, XiamenAir, XL Airways # Terminal 5 : Air Lingus, Cape Air, Hawaiian Airlines, JetBlue, TAP Portugal  # Terminal 7 : Aerolineas Argentinas, Alaska Airlines, ANA (All Nippon,) British Airways, Eurowings, Iberia, Icelandair, Interjet, LOT, Qatar Airways (AM flights,) Ukraine International Airlines # Terminal 8 : American Airlines, Cathay Pacific, Finnair, LATAM, Qantas, Qatar Airways (PM flights,) Royal Jordanian …< Terminal 3 ve 6 genişletiilme projesi ile yıkılmış ve kullanım dışıdır! >

 ** THY nın da iniş-kalkış yaptığı Terminal 1; 4 arena ve 11 kapı (gate) içerir.

New York’un Queens bölgesinde yer alan JFK, her yıl ağırladığı 60 milyon yolcuyla dünyanın  en yoğun ilk 20 sıralamasında, ABD’nin ise uluslararası trafik açısından en yoğun 5. inci havaalanı konumundadır. JFK’nin 1-8 olarak rakamlanmış, 6 aktif terminali bulunuyor (2019-20).Terminal 5 genişletilmiş ve 3 ile 6. terminaler devre dışı bırakılmıştır.  Bu terminaller birbirlerine çok yakın olmadığından uçağınızın hangisini kullanacağını öğrenmeniz ve şehir merkezine ulaşımınızı buna göre planlamanızı tavsiye edilmekte. Buradan Manhattan’a birçok ulaşım alternatifi mevcut.Manhattan’ın 24 km güneydoğusunda yer almakta..Alanda valiz taşıma arabaları ücretsiz!?

 

Havaalanı (JFK) Ulaşım İmkanları :

** JFK Havaalanı’ndan kalkan bir metro veya şehir merkezine direkt giden bir tren hattı yoktur!.

1 ) Mantığı ve kısa zamanlı ulaşımı ile; New York trafiğiyle uğraşmak istemiyorsanız JFK için demiryolu (raylı sistem) ulaşımını seçmek en doğru tercih olacaktır. 24 saat hizmet veren “AirTrain” adı verilen tren ile toplamda tam bilet 7.75 $ karşılığında (5 yaş altı free) şehir merkezine ulaşabileceğiniz bağlantılı olan diğer tren veya metro istasyonlarına ulaşıp, toplam 0rtalama 45 dakika civarında bir sürede Manhattan’a varabilirsiniz.

Gerek tren gerekse metro için Metrocard alarak (kartınız yok ise başlangıçta, + 1 $ kullanım kart bedeli ödenir) ulaşım imkanına sahip olabilirsiniz.Jamaika ve Howard Beach İstasyonlarında Metrocard makineleri bulunmaktadır.AirTrain, JFK’deki tüm yolcu terminallerini ücretsiz bağlantıyı sağlar.Trenler 3-5 dk aralıklarla çalışır.Yön güzergahı → term.1-2-4-5-7-8 dir.Bir not : AirTrain’de aldığınız metro kartına “sınırsızyükleme” yapılmaz!.AirTrain için aldığınız metro kartını saklayın, dönüşte havaalanı ulaşımında tekrar kullanacaksınız.

+ AirTrain, New York’a ve ötesine yapılan bağlantılar için (metro-otobüs..) Howard Plajı’na (yeşil hat) ve Jamaika İstasyonu’na (kırmızı hat) yolcu taşır. Jamaika istasyonunda : E, J veya Z hatlarını kullanabilirsiniz. Howard Beach’te ise A hattına binebilirsiniz. Tüm NYC Metro ücretleri AirTrain’ten ayrıdır, bilet yada  bir MetroCard kullanılarak ücret ödenebilir ($ 2.75).

New York merkezden, Havaalanına metroyla gidiyorsanız AirTrain ağına erişmek için → Metro E, J ve Z hatlarındaki Sutphin Bulvarı İstasyonu’na yada A hattı üzerindeki Howard Beach İstasyonu’nda ineceksiniz.

2 ) Manhattan’a doğrudan tren ulaşımı :

Doğrudan ulaşacağınız yer, Manhattan’da ise (Penn ist.) ; JFK Havaalanı şehir merkezi ulaşım seçenekleri arasında günün her saatinde en hızlı seçenek Tren & Tren kombinasyonu olur.Diğer yerler için kombinasyon uzun yol olacaktır!.Havaalanında hangi terminale inmiş olursanız olun AirTrain’e biniyorsunuz. Jamaica İstasyonu’nda inerek her 5 dakikada bir kalkan LIRR trenine aktarma yapıyorsunuz.Dikkat; yeni ücreti AirTrain’den inip LIRR trenine binerken ödeyeceksiniz. Hafta içi toplamda penn istasyonu için → 15.50 $, LIRR Exp tren için (peak time) toplam → 18.50 $, Hafta sonlar da bu ulaşıma toplam → 12.25 $ ödersiniz (7.75 $ ’lık AirTrain ücreti dahildir) Tren & Tren kombinasyonu ile Manhattan’ın merkezine 30-35 dakikada ulaşım mümkün.
 
Jamaika İstasyonu’ndan bir diğer seçenek Long Island Demiryoludur. Bu banliyö treni Jamaika istasyonunu Midtown Manhattan’da bulunan Penn İstasyonu ve Brooklyn Şehir Merkezi’nde bulunan Atlantic Terminali ve tüm Long Island destinasyonlarına bağlar. Penn Station’dan nereye gitmek isterseniz, ulaşım için ister metroya binin, isterseniz taksi tutun, isterseniz yürüyün. Ücretler ve tarifeler zamana ve güne göre değişir. Seyahat süresi metroyu kullanmaktan önemli ölçüde daha kısa olabilir.

Hedefiniz Manhattan ise, toplu taşıma seçenekleri için aşağıdaki tabloya göz atın.

** LIRR trenlerinde yoğun (peak) ve yoğun olmayan zaman için 2 farklı fiyat tarifesi uygulanır. Jamaica istasyonundan Penn İstasyonuna ücret yoğun olmayan zaman için tek yön 7.75 $’ dır. Yoğun olan zaman (peak time) için ise 10.75 $’ dır. Yoğun zaman saat dilimi → 6:00-10:00 arasında ve saat 16:00-20:00 arasındadır.Tren bileti güncel ücretleri (buradan).

8 bölge (1-3-4-7-9-10-12-14) olan Mta ulaşımında ilk 4 bölgenin istasyonları ve bölge ücretleri ektedir!.

3 ) Manhattan’a Metro ile ulaşım :

JFK havaalanından AirTrain’e binip Howard Beach durağında inebilir sonrada Manhattan yönüne giden  maviA metrosuna binebilirsiniz. Bir diğer alternatif olarak AirTrain’den Jamaica durağında inebilir yine Manhattan yönüne giden maviE metrosuna binebilirsiniz. AirTrain ücreti tek yön  7.75 $ dır. Metro ücreti ise tek yön  2.75 $ ’dır. Yol süresi aktarmalı ulaşımda 1 saatten fazladır!..

JFK New York ulaşımı ve Güncel bilgiye ait ücretler için → bakın.

Ulaşım için aşağıdaki haritayı inceleyin..

 4 ) MTA Bus : JFK Havaalanı metro bağlantıları yanısıra ; , Brooklyn, Queens ve ötesinde düzenli Q3, Q6, Q7, Q10, Q10 LTD ve B15 MTA Otobüs hat hizmetleri sunmaktadır. Halk otobüsleri Terminal 5 yanından kalkan B15, Q3 ve Q10 otobüs hatları Brooklyn ve Long Island gibi çeşitli noktalara ulaşım hizmeti vermektedir.Genel bilgi → bakın

Nakit ve MetroCard sistemli çalışan araçlar için  ulaşım bedeli tek yön : 2.75 $’ dır (yolculuk 1 saatten fazla yani – uzun sürelidir!)(otobüsler genel bilgi).

** Yalnız aklınızda bulunsun, bu otobüslerde valizleriniz için yer bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Ayrıca bu otobüslerin turistlere yönelik olmayan bölgelerden de geçtiğini unutmayın..

** Ayrıca ;  Coach service – bus connection / Regular NYC bus service (otobüsler) : Kennedy JFK hava alanı ile Port Authority Bus Terminal yada George Washington Bridge Bus istasyonu arasında yolcu taşırlar.

*** Terminal 2 ve 4 arasında : Delta havayollarının özel ücretsiz otobüs servisleri de çalışır.

**** Karayolu ile ulaşım konusunda normal otobüsler dışında ekspres otobüsler, servisler; önceden rezervasyon yapabileceğiniz özel araçlar ve taksi gibi birçok seçenek mevcut. Elbette bunların hepsi trafiğe bağlı transport ulaşımını sağlamakta…

3 ) Taxi : JFK Havaalanı’ndan Manhattan’ın herhangi bir bölgesine gitmek için 50- 60  $ karşılığında taksi tutabilirsiniz. Tabii ki buna ek olarak ekstra yol ücretlerini karşılamanız ve bahşiş (+ % 15-20) vermenizin bekleneceğini aklınızda bulundurup ortalamada en az  60 $ civarında bir miktarı gözden çıkarmanızda fayda olacaktır. Havaalanının çok yoğun olduğu saatlerde taksi bulmakta zorlanabilirsiniz. Taxi Dispatcher – damalı sarı renkli taksiler terminal çıkışlarında sizleri bekler.. Trafik durumuna göre yol 1 saate kadar sürecektir.Taksiler hafta içi (yoğun saat) 16-20 arası ek 5 $ bedel ister, bunu da unutmayın!..Normal bir Sedan araca 4 kişiye kadar yolcu alınıyor.Diğer alanlar için ortalama → Brooklyn 60-65 $ arası, Queens 30-35 $ arası, Bronx 50-60 $ arası tutuyor.NYC Taxi lisanslı taksileri kullanmanız önerilmekte (ki her terminal çıkışında mevcut). Diğer taksiler sabit fiyat tarifesine uymayabiliyor!

4 )  Araç kiralama / Web

5 )  Shuttle :   Web1 web2 web3 : Havaalanından Manhattan’a ulaşmanın taksilere göre daha ucuz bir yolu ise havaalanı servislerini kullanmaktır. Servislerin ücretleri, gideceğiniz mesafeye göre kişi başı 15-20 $ arasında değişiyor. Biletleri havaalanındaki ulaşım bankolarından edinebilirsiniz.Havaalanından sıklıkla AirTrain’in “Federal Circle Station” durağından kalkarlar.

 

+ B  )  Newark Liberty International Airport , web1 web2 :

Manhattan’ın yaklaşık 24 km. güneybatısında bulunan Newark Uluslararası Havaalanı, New York bölgesinin ikinci en yoğun havaalanı (New Jersey’de bulunur. Yakınlığı sebebiyle New York’a ulaşım için de bolca tercih edilen bir havalimanıdır. ). Üç terminali bulunan Newark Havaalanı’na inen uluslararası uçuşların çoğu B terminalini kullanıyor ama istisnalar olabiliyor. Biletinizi kontrol edip ulaşım planınızı buna göre ayarlamanızı tavsiye edilmekte.

** Liberty Havaalanı’ndan şehir merkezine en uygun fiyatlı ulaşım yolu tren olacaktır.Yoğun trafik de bile hızlı ulaşımdır.Liberty Havaalanı’nın tüm terminallerinden her 5 dakikada bir kalkan AirTrain’e binerek Newark Liberty Airport Station İstasyonu’nda inmelisiniz. Bu istasyondan ise NJ Transit Treni’ne binerek New York Penn İstasyonu’na gidebilirsiniz.7 gün saat 05.0-02.00 arası çalışır.Yol 40 dk. sürmekte ve AirTrain hem de NJ Transit Treni dahil “New York Penn istasyonu” ulaşımına 12.50 $ bedel verirsiniz.

** Havaalanı exp. otobüsü için tek yön 17, çift yön 30 $ ile Manhattan (Midtown) ulaşımını saat 04-01 arası her yarım saat’te bulursunuz. Buradan inceleyin

Servis kullanmak isterseniz, Olympia Express Bus ile Port Authority Otobüs Terminali’ne gelmek yaklaşık 40 dk sürer ve ücret 13 $ ’dır, çocuklar için indirimli bilet sistemi uygulanmaktadır.

Karayolunu tercih ediyorsanız servisler, önceden rezervasyonla ayırabileceğiniz özel araçlar ve taksiyle de New York’un merkezine ulaşabilirsiniz. Newark Havaalanı’ndan Manhattan’a kadar tutacağınız bir taksi genelde 55-65 $ civarında tutacaktır. Buna ek olarak yol ücretlerini karşılamanız ve bahşiş vermenizin bekleneceğini unutmayın.

 

+ C  )  La Guardia Airport , web :

New York bölgesinin üç ana havaalanından en küçüğü olan LaGuardia, şehir merkezi’ne en yakın havaalanı. Uçuşların büyük bir çoğunluğu yurtiçi olmakla beraber, Kanada ve Bahamalar gibi nispeten yakın bölgelerden de burayı kullanan uçuşlar bulmak mümkün. LaGuardia Havaalanı’ndan Manhattan’a metrobüs, otobüs, servis, taksi veya özel araçlarla ulaşabilirsiniz.Manhattan’ın 13 km doğusundaki hava alanıdır. Alandan raylı sistemlere ulaşım uzaktır, şehir merkezi (Manhattan) için 35-40 $ bedel ile taxi tutmak en uygun seçenektir.La Guardia Havaalanı şehir merkezi ulaşım seçenekleri arasında hem uygun maliyetli, hem hızlı hem de aktarmasız yol arıyorsanız “shuttle bus” idealdir. Buradan inceleyin.Saat başı kalkan express otobüslerle Manhattan, Grand Central Station, Port Authority Bus Terminal & Times Square’a 7 gün saat 11-19 arası ulaşım mümkün.Yol 1 saat, tek yön 16 ; çift yön ; 30 $..Dönüş → Yalnızca Grand Central Station ve Port Authority Bus Terminal’den var, Dikkat!..B, C veya D terminallerinden birine indiyseniz “Golden Touch Bus” tabelalarını takip etmeniz yeterli (terminaller arası free otobüsler var!).Alandan ; Tek yön ücreti 2,75 $ olan MTA otobüsleri ile isterseniz M 60/Q 70 bus : Manhattan, Queens veya Q 70 bus ile Long Island’a direkt gidebileceğiniz gibi, isterseniz belirli noktalarda inip metroya aktarma da yapabilirsiniz (aktarma 1 saat içinde olursa metroya ücret vermiyorsunuz!).

 

New York Şehir İçi Ulaşım

 

Kent’te toplu taşıma işlemini MTA sağlar..Her gün ortalama 6 milyon kişi New York’ta toplu taşıma araçlarından yararlanmaktadır.New York şehri ve çevresine hizmet veren, merkezi Broadway-Manhattan’da bulunan bir toplu taşıma işletmecisi özel şirkettir. Mayıs 1965’te MCAT [Metropolitan Commuter Transportation Authority] ismiyle kurulmuş olup, 1968 Şubat’ında bugünkü MTA adını almıştır.Şehir içi ve şehir dışı normal ve ekspres otobüs, metro, banliyö treni (Metro-North Railroad ve Long Island Railroad) servisleri, ayrıca köprü ve tünellerden geçiş gibi çeşitli toplu taşıma hizmetlerinden sorumludur.Şirketin “Metro- North Railroad” adıyla bilinen ve New York’u kuzey banliyölerine bağlayan demiryolu sisteminde çalışan trenlerin başlangıç istasyonu kentin efsanevi garı olan “Grand Central Terminal”dır.

(MTA-Metropolitan Transportation Authority) : Web.1 , Web.2 , MTA-Ücretler-Kart’lar

 

* Ulaşım Araçları :

  • Genel Ulaşım haritaları için bakınız → Haritalar

 

+ 1 / Metro – Subway :  Web , Harita.1

 

** 2020 – New York City Metro Haritası ( indirin )

New York Metrosu, New York şehrinin yer altında uzanan ulaşım ağının ön önemli parçasıdır.1904 yılında açılışı yapılmış olan New York metrosu günümüzün, dünyanın en eski, en uzun (yaklaşık 1400 km) ve en kapsamlı metro hattıdır. Günümüzde 24 (27) farklı hat ile toplam da 472 istasyon ile günlük 5 milyon üzerindeki yolcu kapasitesiyle hizmetine devam etmektedir.New York Metrosu, katlı bir şekilde inşa edilmiş bir plana sahiptir. Başka bir ifadeyle güzergahlara göre yerin kademe olarak sınıflandırıldığını söyleyebilir.

✓ Metro – Hatlar için bakın

Tek yön tam bilet (2020 – makina ve gişelerden) → 3 $ , Metro Card ile : 2.75 $ ( ücret bilgileri – web)

MTA 2019 sonu itibari ile kağıt formundaki Metrocard’ların yerini temassız kredi ve banka kartlarının alacağını ifade etmiştir!

✓ Metro – diğer seçenekler (bakın)
 

New York Metrosu Nasıl Kullanılır ?

(GeziPusulam.wordpress’ten alıntıdır!)

Eğer yolunuz bir gün NewYork’a düşerse, en hızlı ve ucuz ulaşım seçeneği metro olduğu için mutlaka kullanmak isteyeceksinizdir. Öncelikle havaalanı, tren istasyonu veya otelinizden metro güzergahını gösteren bir harita edinin. NewYork metrosuna metrocard ile binebilirsiniz. Metro durağının önünde yeşil küre varsa, o duraktan metrocard alabileceğinizi ve karta para yükleyebileceğinizi gösterir.

Expres ve Local olarak 2 tür metro treni bulunuyor. Eğer gitmek istediğiniz durak, içi beyaz yuvarlak ile gösterilmişse o duraklarda hem expres hem de local trenler durur. Ancak içi siyah dolu işaretlenmişse o duraklarda yalnızca local trenler durur. Varmak istediğiniz caddedeki metro durağını bulun, böylece expres trene mi, yoksa local trene mi binmeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Metro istasyona indiğinizde, sıklıkla Manhattan bölgesinde yönlendirme tabelalarında genellikle hattın Downtown (Brooklyn) ve Uptown olarak ikiye ayrıldığını göreceksiniz. Eğer bulunduğunuz durak, gitmek istediğiniz durağın kuzeyinde (yukarısında) ise, metro hattının downtown tarafına eğer güneyinde (aşağısında) ise hattın uptown tarafına gideceksiniz. (Örneğin siz 42. caddedesiniz ve kırmızı 1,2,3 hatları ile 59. caddeye gitmek istiyorsanız uptown 1,2,3 kırmızı hat tabelalarını takip etmelisiniz) Bir de gri L hattı gibi doğu-batı boyunca uzanan hatlar var. Bunlarda gitmek istediğiniz yönün haritada ne tarafta kaldığını bulmanız gerekiyor. Ama genel olarak kuzey-güney metro hatları Manhattan bölgesinde işinizi görecektir.Bazı metro duraklarında birden fazla hattın treni kesişebiliyor. Bu duraklarda hatlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca bazı duraklar arasında yer altından yürüyüş mesafesinde bağlantılar bulunmaktadır. New York metrosu bu şehirde en hızlı ve ucuz ulaşım seçeneği.Ayrıca bazı duraklar arasında yer altından yürüyüş mesafesinde bağlantılar var. Bu şekilde yeraltı bağlantısı olup olmadığı; metro haritasında iki durak arasına siyah çizgiler çizilerek belirtilmiş.

Küçük bir not : New York metrosu için özel olarak geliştirilmiş artırılmış gerçeklik uygulaması Tunnel Vision ile, metro duraklarındaki sıkıcı, hatta metro ağından dolayı okuması oldukça güç olabilen yeraltı haritaları, artırılmış gerçeklikle okunması çok daha kolay ve interaktif bir hal alıyor.Metrodaki harita üzerinde, Tunnel Vision uygulamasını açarak haritaya baktığınızda, metro ağını artırılmış gerçeklik öğeleri ile görebiliyor, hangi metronun nerede ve hangi durakta olduğunu uygulama üzerinden takip edebiliyorsunuz.Tunnel Vision uygulamasında gerçek zamanlı olarak beklediğiniz metroyu takip edebildiğiniz gibi, farklı metro hatlarının nereye ve hangi duraklara gittiğini keşfedebiliyorsunuz. Özellikle New York’a turist olarak giden kullanıcılar için çok yararlı olabilecek bir mobil uygulama.

Şimdilik sadece iOS versiyonu bulunan ve ücretsiz olan Tunnel Vision uygulamasını buradan indirebilirsiniz (video).

Günün 24 saati açık olan, New York metrosu, şehir içi ulaşımın en hızlı yöntemidir. Şehrin metrosu uzun zamandır tehlikeli ve kirli bir yer imajına sahip olsa da, uzun zamandır bu düşüncenin gerçekle pek uyuştuğu söylenemez. Dikkatli davrandığınız sürece New York metrosu, herhangi bir metropolün herhangi bir noktasının olabileceği kadar güvenli ( geceleri boş olmayan vagonları tercih etmeniz önerilmekte.! ).

 

Metroyu kullanmak için MetroCard adı verilen kartlara ihtiyacınız vardır.

 

+ 2 /  Otobüs , web1 web2 – ( harita ) :

New York’un neredeyse her yerine otobüsle ulaşmak mümkün (24 saat).Manhattan uzakta kalan, kentin doğu veya batı kısımlarına seyahat etmek için tercihiniz olabilir. Metro kadar hızlı olmasa da metro istasyonlarından nispeten uzakta bir yere gidiyorsanız otobüs yolcuğu daha kısa sürebiliyor. Tabii bir yandan şehri görme imkânı da sağlıyor otobüs yolculukları. Bu arada MetroCard’ların otobüsler için de geçerli olduğunu ve iki vasıta arasında ücretsiz aktarma imkânı tanıdığını unutmayın!..5 bölgede (6000 civarı otobüsler ile) 300 den fazla yerel, 35 ten fazla Exp. otobus hattı vardır.

Ücreti tek kullanımlık metro fiyatı ile aynıdır (tek yön : 2.75 $). Gideceğiniz yere göre ekspres otobüsler de vardır.

  • Ekspres otobüs ücreti tek kullanımlık $6.75 ’dir.
  • 7 günlük sınırsız Ekspres Otobüs MetroCard / Express Bus Plus MetroCard ücreti $ 62’dir ve metro, otobüs, ekspres otobüslerde kullanabilirsiniz ( 1 aylık : 127 $)..

 

+ 3 / Tren, web1web2 :

Tren sistemi şehir merkezinden uzak noktalara hizmet vermektedir. Hava alanlarına gitmek için çok hızlı bir alternatif olan trenler, şehir dışı ulaşımda konforlu ulaşım için tercih edilir. LIRR trenleri ile şehrin Doğusu olan Long Island bölgesine, PATH trenleri ile şehrin Batısı olan New Jersey bölgesine, Metro-North trenleri ile şehrin Kuzey’ine gidebilirsiniz (PATH sistemi aslen Hudson Nehri’nin karşısına geçmek için kullanılıyor ama şehir içinde birkaç noktaya ulaşım için de kullanabilirsiniz)..Bunun dışında New York’taki trenler genelde merkez ile şehir dışındaki bölgeler arasındaki ulaşımı sağlıyor. LIRR sistemiyle Long Island’a, Metro-North Railroad ile şehrin kuzeyindeki bölgelere ulaşabilirsiniz.

Pathtrain_newyork
Path, route

 

+ 4 /  Taksi , genel bilgi web :

Manhattan’ın çoğu bölgesinde sürekli gezen “resmi” sarı taksiler trafik fazla sıkışık olmadığı zamanlarda şehir içi ulaşımınızı hızlı ve rahat bir şekilde sağlayabiliyor. Ücretleri 3.3 $‘dan başlayan bu taksiler yaklaşık her mil başına 2.5 $ yazan taksimetreler kullanıyor (trafikte beklemede tarife artacaktır!)(beklemede  dk/ 50 cent yazar!)(bagaja alınabilen yük ücretsizdir.. Geceleri ve hafta içi iş çıkış saatlerinde ekstra ücret alınıyor.Akşam saat 20.00 ile sabaha karşı 06.00 arası gece tarifesidir.Açılış : 3.8 $ ile başlar ve her mil için + 3 $ eklenir.Trafiğin yoğun olduğu saat 16-20 arası peak tarifedir (açılış 4.5 $ sonrası her mil için 3.5 $ alınır). Bunun dışında Amerika’nın çoğunda olduğu gibi toplam tutarın en az % 10’ u civarında bahşiş vermeniz bekleniyor. Bu oran hizmetin kalitesine göre değişebiliyor.Ekstra yolcu ve bavullarınız için ücret ödemezsiniz. Taksiler 3 kişi kapasitelidir. Taksi şoförü ön koltuğa yolcu almaz. 4. kişinin binmek istemesi durumda taksi şoförü yolcuyu almama hakkına sahiptir.

Alışılmış sarı taksilerin yanı sıra telefonla çağırabileceğiniz veya rezervasyon yapabileceğiniz, taksimetre kullanmak yerine sabit ücretle çalışan özel araç servisleri mevcut. Bu araçlar siyah renkleri ve plakalarında “Livery” veya “TLC” yazmasından tanınabiliyor. Yasal olarak yolda durup yolcu alma izinleri olmasa da bazen bu araçları taksi gibi durdurmanız mümkün olabiliyor. Taksi bulamadığınız zamanlarda denemeye değer. Mesafelere göre taxi bedeli hesaplama – tarife / web1

cab” yani taksiye binmek çok pahalı değil, 4 kişiye kadar alıyorlar. Sıklıkla yer altından gitmediği için etrafı seyrediyorsunuz. Bizden farklı olarak şoför ile aranızda şeffaf bir paravan var, takside kredi kartı geçmekte.

 

+ 5 / Vapur, web1 , Hatlar , harita :

Manhattan’ın güney ucundaki Battery Park ile Staten Adası arasında ulaşım ücretsiz vapurlarla sağlanıyor (Özgürlük Heykelinin oldukça yakınından geçer). Staten Adası’na gitmeyi planlamıyorsanız bile turistler arasında oldukça popüler olan bu vapurları, dinlenirken New York manzarasını görmek için kullanabilirsiniz. Manhattan’ın çeşitli bölgelerine ulaşım için kullanabileceğiniz bir deniz taksi hizmeti de bulunuyor. Alışılmış taksi görünümüne benzetildiklerinden bu araçları tanımakta güçlük çekmezsiniz.

  • The Ellis Island/Liberty Island Ferry / web : Tam bilet: 18 $ , senyor : 14 $ , 4-12 yaş : 9 $
  • The Staten Island Ferry / Staten Island ve Manhattan arasında , Ücretsiz..
  • The New York Waterway / web : New York’tan Tarrytown’a , Weehawken, Hoboken, Jersey City, Long Island Queens yerleşimlerine çalışır..

Ayrıca Manhattan’ın çeşitli bölgelerine ulaşım için kullanabileceğiniz  deniz taksi hizmeti de vardır.

 

New York Otobüs Servisleri

+ Port Authority Otobüs Terminali, web : Bu terminal 8th -9th Avenue’leri ve 40-42. Caddeleri arasında bulunur. 35 ayrı otobüs hattına sahiptir. Terminal yılda 50 milyonun üzerinde insana hizmet verir. Atlantic City, Meadowlads’e ve Manmouth Parkı’na doğrudan servisler vardır.Otobüs terminali – turist bilgileri için ( tıkla)..

Adres: 625 8th Ave, New York, NY 10018, ABD
Telefon:+1 (212) 564-8484

+ New York Transit Authority : New York Transit Authority (NYCTA) New York’taki iç hatları düzenler. Otobüslerini kullanmak için jeton gerekir. Daha fazla bilgi için ( 212 ) 330-1234’ü arayabilirsiniz.

+ George Washington Bridge Otobüs Terminali : Bu terminal Forth Washington ve Broadway’de 178. ve 179. Caddeler arasında yer alır. Terminalden 175.Caddedeki ‘A Treni’ istasyonuna ulaşabilirsiniz.

 

*** New York MTA ulaşım haritalarını    buradan indirin.

*** New York MTA ulaşım Araç ve Hatlarını    buradan indirin.

 

New York Toplu Taşıma Bilet ve Kartları
 

* Metrocard (web) ; Metrocard bilgi hattı , Metrocard ücretlendirme

MetroCard tüm metro duraklarında satılmaktadır. Kart dolumlarını ister büyük istasyonlarda gişeden, isterseniz her durakta mevcut olan kart dolum makinelerinden nakit veya kredi kartı ile yapılabilir.Kredi kartları geçerlidir.Aşağıdaki bilgiler 2019-20 yılına günceldir!

MetroCard kart (bedeli) ücreti 1 $ ’dır. Yüklemeler bu karta yapılacağından kartınızı atmayınız!. Her yeni aldığınız kart için $1 kesilecektir!.

  • Pay-Per-Ride / Tek kullanımlık MetroCard ücreti 2.75 $ ’dir. Kartınızın içine tek seferde 5.50 $ ve üzeri yükleme yaparsanız %5 bonus para kazanırsınız (20 ‘$ yüklemene 1 $ bonus).. Bonus kazanmak için karta yükleyeceğiniz minimum tutar 5.50 $, maksimum tutar 80 $ ’dır. 2 saat içinde aktarma yaptığınız benzer araç ücrtesizdir!
  • Tek kullanımlık Single Ride MetroCard gişe ve bankomat ücreti $ 3 (tek Ride Motro Card) ’dır. Bu biletler sadece gişelerdeki makinelerde satılır ve 2 saat sınırsız kullanılır.
  • Ekspres Otobüs: 6.75 $
  • 7 Gün Ekspres Bus Plus Card: 62 $ : 7 gün exp otobüsler dahil, MTA için..
  • 1 gün sınırsız MetroCard kullanım seçeneği yoktur.
  • 7 günlük sınırsız Ride MetroCard ücreti 33 $ dır.
  • 30 günlük sınırsız MetroCard ücreti 127 $ dır.
  • İndirim oranı % 50 dir..
  • İndirimli olarak 65 + ve engelliler →

Metro, Yerel Otobüslerde zamanlı tek bilet : 1.35 $ ; 7 Günlük Sınırsız : 16.50 $ ; 30 Günlük Sınırsız : 63.50 $ ; Ekspres Otobüs (yalnızca yoğun olmayan zaman dilimi): 3,35 $

Gişe – makineler sadece 1, 5, 10, 20 ve 50  $ banknotları kabul eder. $100 banknotu kabul etmez!.

 

* New York, Aktivite Kartları :

  • Herşey dahil kartlar ;

New York’ta herşey dahil 2 adet pass bilet (kart) seçeneği vardır ;

New York Pass < 1 günlük pass → 134/99 $ (tam/İnd.) başlar… 10 günlük pass → 339 /224 $ (tam/ind.)’a kadar ücretlendirilir.Kart alımını takiben  1 yıl geçerlidir.Kullandığınız gün aktifleşir!..İnd.yaşı = 3-12 yaş’tır.New York’ta ulaşımı sağlayan bu kart, aynı zamanda turistik birçok noktaya ücretsiz veya indirimli giriş de sağlıyor. Ayrıca kuyruk bekletmeden gittiğiniz yere hızlıca girme imkanı veriyor.

The Seightseeing Pass – New York.

Bu biletlerle 1,2,3,4,5,6,7 ve 10 günlük olarak satılan biletler için sabit bir fiyat ödersiniz. Her şey dahil pass biletinizle seçtiğiniz gün sayısında istediğiniz kadar noktayı ziyaret edebilirsiniz.1 günlük Pass → 139/129 $ dır (Tam/İnd.).Üsttekinin benzeridir.The Sightseeing Pass, One World Observatory’e özel erişim dahil olmak üzere 90’ın üzerinde aktivite sunar. Sınırsız geçiş biletinizi seçtikten sonra geçiş süreniz boyunca çift katlı otobüs turları ile şehri gezin..Ücret tutarı ilkine yakın değerlerdir.Web sitesinden inceleyin…

Her ikisinde de ünlü mekanlar var..Hop On Hop Off var..

** City Pass , web : Manhattan’in cazip alanlarını görmek , maddi olarak biraz tasarruf etmek ayrıca ( Empire stade Building , Guggenheim museum , Museum of Modern Art , Intrepid Sea Air Space Musum , American museum of natural history , Circle Line liman gezisi gibi 6 aktiviteye katılmak ) için bu kartı alın..ardaşık 9 gün için geçerlidir..Gün sayısına göre : tam, 136 $ / ind. 112 $ dan başlamakta.

( New York’ta 100 den fazla noktaya ücretsiz giriş hakkı tanıyan New York Pass biletleri turistik gezi yapmak isteyen ve New York’u ilk defa gezecek ziyaretçilerin tercihi olmalıdır. Hali hazırda görmeyi planladığınız ve giriş ücretleri oldukça yüksek olan ziyaret noktalarını ardı ardına planınıza ekleyip New York Pass biletiniz ile ücretsiz gezebilir, hatta gezerken sıra bekleyip vakit kaybı yaşamazsınız. )..

Bir örnekle ;

  • Empire State Building (free) – Normal ücret $ 46
  • Top of the Rock Observatory (free)– Normal ücret $ 41
  • Madame Tussauds (free) – Normal ücret $ 37
  • Big Bus New York Tour (free) – Normal ücret $ 55
  • Özgürlük heykeli ve Ellis adası (free)– Normal ücret $ 20
  • Central Park bisiklet turu ve kiralama – Normal ücret $ 63
  • The MET (free)– Normal ücret $ 25
  • American Museum of Natural History (free) – Normal ücret $ 30

 

** Atraksiyonlara bakın

 

ayrıca ; Diğer Pass Kart’lar için  bakın → web

 

New York için bunları da hatırlatalım , Kısa Kısa…

Nerede Kalınır?

​New York’ta çok çeşitli konseptlerde, çok değişik fiyatlarla otel bulmak mümkün. Otelden neler beklediğinize, odanızın konforuna ve otelin bulunduğu yere göre fiyatlar çeşitlilik gösterecektir. Tabii hangi dönemde gelirseniz gelin, gelmeden önce mutlaka rezervasyonunuzu yaptırın, çünkü New York, genel olarak her daim kalabalık bir şehirdir.

Şehirde en merkezi ve en popüler olan bölge Midtown Bölgesi’dir (Times Square – Times Meydan, Broadway Tiyatro Caddesi gibi New York’un en önemli turistik yerlerini kapsamakta).. Şehirde gezilecek yerlere yakın ve toplu taşıma ağı oldukça iyidir (East Midtown veya West Midtown bölgesinde).Aileler için en ideal konaklama bölgesi olarak; Upper West Side bölge tercih edilmeli.Gece hayatı için özellikle bir bölge arıyorsanız East (Greenwich) Village Bölgesi size uyabilir.

Midtown East , New York’un en pahalı bölgelerinden biri olsa da, en çok tercih edilen ve en iyi konumuna sahip olan bölgesidir.Çok katlı gökdelenleri bu bölgede fazlasıyla göreceksiniz. Bölge, Midtown West ile aynı caddeleri 39.-50. caddeleri kapsamakta. Buna ek olarak 5. caddenin karşı tarafındaki doğu nehrini de kapsamakta. Yani, şehrin en önemli caddeleri bu bölge sınırları içerisinde yer almaktadır. Midtown West’e nazaran, turistik yerlere yakınlık bakımından biraz daha iyidir.

Çocuklu aileler veya çiftler için en ideal konaklama bölgelerinden biri olan Upper West Side Bölgesi (Yukarı Batı Yakası), New York gibi bir şehirde sessizliğin hakim olduğu nadir bölgelerden biridir.Central Park’a ev sahipliği yapan bu bölge, sanatseverler için güzel bir bölgedir. Bunun yanında bölge, Lincoln Center, New York Şehir Balesi ve Metropolitan Opera’ya da ev sahipliği yapmakta.
New York genel olarak güvenli bir şehir olsa da, bu şehrin en güvenli bölgelerinden biri de bu Upper West Side Bölgesi’dir.

Hemen hemen her şeyin sanatsal ve yaratıcı olduğu bir yer olan Lower East Side (Aşağı Doku Yakası veya Lower Manhattan) Bölgesi de New York’ta konaklama için tercih edilebilecek ucuz bölgeler arasındadır.Bölgenin en güzel yanlarından biri, birçok mutfağa ait restorana ev sahipliği yapıyor olması. Fiyatların Midtown’daki gibi süper pahalı olmadığı bu restoranlara mutlaka göz atın.Eğer New York’ta ucuza konaklayabileceğiniz bir bölge arıyorsanız, ilk olarak buraya bakın. Bu bölgede, sadece konaklama birimleri değil, restoranlar ve kafeler de oldukça uygun.Manhattan ve Lower Manhattan aynı şey değildir. Aşağı doku yakası (Lower East Side) olarak bilinen Lower Manhattan, şehir merkezine biraz daha uzak olduğu gibi, daha uygun fiyatlı konaklama birimlerine ev sahipliği yapmaktadır. İş seyahatleri için de en çok tercih edilen bölgelerden biridir.

Yine, paket tur ve hafta sonu tur programlarını takip etmek de daha uygun konaklama bulmanın bir yolu olacaktır.Otel rezervasyonlarınız için “aşağıdaki alana tıklayın”..

hotelscombinedlogo

Ayrıca; New York – Manhattan / Bölge Bölge otelleri için  ( Web ) bu alana da bakın.

 

Müzeler :

* Kentin ünlü müzelerini barındıran Upper East Side ; Central parkın köşesinden başlar ( 59th Str. ) bölgedeki müzelerin çoğu , 82 nd str. ile 104 th Str. arasında kalan Museum Mile adı verilen bölgede yer alır.

New York’ta çok müze var ama (meraklıları için) 2-3 gün zaman ayırıp gezilecek en önemli müze “Metropolitan” Müzesi’dir. Diğer adı ile – The Met.

Diğer bir müzemiz de ; özellikle dev dinozor iskeletleri ve cansız bir hayvanat bahçesini andıran koleksiyonuyla “American Museum of Natural History” dır. Biri Central Park’ın batı, diğeri doğu tarafında bulunan bu iki dev müze kentin en önemli 2 müzesi olacaktır.Her iki müze de bağış sistemiyle bilet kesiyor, bu nedenle gişede yazan o giriş ücretini ödemek zorunda değilsiniz!. Biletinizi alırken dilediğiniz bir miktarda bağışta bulunmanız yeterli olacaktır. İsterseniz 10 $, isterseniz 100 $ bağış..

New York City’de bulunan Metropolitan Müzesi (Metropolitan Museum of Art) Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük sanat müzesidir. Müzede klasik antik eserler, tablolar, heykeller ve kapsamlı bir Amerikan modern sanat koleksiyonları bulunuyor. Görkemli yapısıyla, iki milyondan fazla eseriyle ve 52 kalıcı sanat galerisiyle müze dünyadaki en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden biridir.Central Park’ın doğu kenarında yer alan Metropolitan Müzesi merkezi bir konumda bulunuyor. Müzeye metroyla gelmek isterseniz az yürümeniz gerekiyor. Yeşil 4,5,6 metro hatlarını kullanarak 86 St. İstasyonunda inebilirsiniz. 5. Caddeden batıya dönüp, 82. Caddeye doğru yürüyorsunuz.Yada 5. Cadde boyunca kuzey-güney güzergâhında çalışan otobüslere binip, müzenin önünde inebilirsiniz.Her gün kapılarını saat 10.00’da açan Metropolitan Müzesi Cuma ve Cumartesi günleri hariç 17.30’da kapanıyor. Met Breuer kısmı Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Cuma ve Cumartesi günleri müze akşam 21.00’a kadar açıktır.Müzenin kesinlikle kaçırmamanız gereken başka bir özelliği ise terasında harika bir Central Park ve New York manzarasına sahip olmasıdır.

Metropolitan Müzesi, ziyaretçilerine kendi amblemini içeren bir rozeti girişte veriyor. Eğer bir tanıdık bulabilirseniz, ya da çıkışta müzeden ayrılanlardan rica edip alabilirseniz rozeti takıp ücretsiz bir şekilde girmeniz mümkün.Metropolitan Müzesi giriş ücreti ödemek istemiyorsanız ve kombine bilet paketleri arıyorsanız (misal Empire State Binası ücretsiz girişi de olan) aşağıdaki bileti alın.

✓ New York Pass Card

Müze çok büyük ve labirenti andırdığı için, girişte mutlaka müze haritasını almayı unutmayın.

✓ Müze Haritası

✓ Müze Resmi Web – Bilet & Bilgi

✓ Müze – Bilet Satış.2


 

Central Parkın karşısına geçtiğinizde American Museum of Natural History (Amerikan Doğal Tarih Müzesi) ile karşılaşırsınız.İçeride “Jurassic Park”ı o ünlü (T-Rex dahil) dinozor iskeleti var. Sonramı ; Havada asılı duran dev bir mavi balina, salonun ortasında geçit töreni yapan Afrika filleri, büyük bir planetaryum, meteorlar, mineraller ve Pasifik yerlilerinin yaşamlarını anlatan sahneler..

Museum of Modern Art, hepimizin bildiği kısaltmasıyla MoMA , Manhattan’ın oldukça merkezi bir noktasında, Rockefeller Plaza’nın birkaç sokak ilerisinde bulunuyor. Resim, yeni medya, tasarım, mimari, çizim gibi aklınıza gelebilecek her türlü modern sanat alanındaki eserleri barındırıyor. Cuma günleri saat 16:00′dan sonra (uzun kuyruklara neden olan) “Free Friday” uygulamasına sahip müze saat 20.00′e kadar açık.

Solomon R. Guggenheim Museum , mimar Frank Lloyd Wright’ın tasarladığı ilginç binasıyla dikkat çeker ve üst kattan döne döne aşağıya inmek bile yetebilir.

** Diğer New York Müzeleri için bakın

 

Yemek & İçmek / Önerilenler ;

+ Mercer Kitchen ; Soho’da bir restoran, elit ve nezih olduğunu söylenmekte. Ucuz bir yer sayılmaz imiş. Bir çok New York rehberinde tavsiye edilmekte..

+ Keens Steakhouse; bu restoran, tarihi ve bir o kadar da lüks imiş. Eskiden sadece üye olan erkeklerin alındığı bir klübün mekanıymış burası.

+ Peter Luger : steakhouse , biftek konusunda New York’un en iyisiymiş. Manhattan’dan kalkıp Brooklyn’e gidiyormuş insanlar burada yemek için. Çok önceden rezervasyon gerektiriyormuş..

Manhattan’da hamburgerin adresi “Burger Joint” ve “Shake Shack” imiş.

Tatlı denilince Magnolia Bakery akla gelmekte imiş.Ayrıca Max Brenner ; o da önerilmekte ..Burası Union Square’de 14. cadde ile Broadway kesişimine yakın bir yerde.

Yine Soho’da Balthazar’ı herkes yazmış. Brunchın tek adresiymiş?.!

Eataly, İtalyan mutfağına ait ürünlerin satıldığı ve aynı zamanda yenildiği büyük bir kompleks.

Birkaç Dünya Yemeği – restoran web adresleri.. Rest1Rest2Rest3 Rest4Rest5

New York restoranları ( genel bilgiler) ( web )

 

* Not : aşağıdaki bazı içerikler maximilles seyahat rehberinden alınmıştır.

Ne Yenir ? Öneriler…

New York’un çok uluslu yapısı tabii ki de mutfağına da yansımış. Bu şehirde istediğiniz her kültüre ait yemek bulmak mümkün. 20.000’den fazla restoranıyla New York, size Amerika’da bulabileceğiniz en leziz yemekleri sunacaktır.Kahvaltı genelde 07.00–09.00 saatleri arasında verilir. Öğle yemeği ise 12.00–14.00 arasındadır. Akşam yemeği ise oldukça geniş bir zaman dilimine yayılır. New Yorklular geç saatlere kadar yemek yemeyi severler ve 24 saat açık restoranlar hizmet vermektedir. Yine de, teoride de olsa, akşam yemeği saati 20.00’dır.

Kıyafet konusunda mekânlar oldukça rahattır ama hâlâ takım elbise zorunluluğu olan restoranlar da bulunmakta. Siz yine de rezervasyon yaptırırken bu konuda da bilgi almayı ihmal etmeyin.

Rezervasyon, New York’ta güzel bir yemek yemenin olmazsa olmazı. Çoğu popüler denebilecek restoranlar için haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekebiliyor.

Yemeğinizle birlikte alkol tüketmek de biraz pahalıya çıkabiliyor. Bar ve restoran seçimlerinizde bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var, zira bir şişe şaraba normal satış fiyatının 3–4 katını ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Önemli bir hatırlatma daha yapalım. Eğer bir sigara tiryakisiyseniz, New York sizi biraz zorlayacak. New York’ta barlarda ve restoranlarda kesinlikle sigara içmeye izin verilmiyor.

Son bir hatırlatmamız ise porsiyonlarla ilgili. Amerika’da porsiyonlar bizim alıştıklarımıza göre ‘biraz’ büyükler. Bunu göz önünde bulundurarak, tek bir porsiyon tercih edebilirsiniz veya tatlıyı iki kişi bölüşebilirsiniz. Yemekler başta biraz ağır ve yağlı gelebilir, o yüzden ilk birkaç gün daha hafif yiyecekler seçebilirsiniz.

New York Tatları…

Bagel : Tabii ki de ilk tatmanız gereken tat, meşhur New York bagellarıdır. Bizim simitlerimize benzetebileceğiniz bagellerin çok çeşitlileri bulunmakta ama öncelikle sade (plain) olanını denemelisiniz. Krem peynir ve bagel ikilisi özellikle kahvaltılar için vazgeçilmez bir tat.

Bagelları hemen her yerde bulabilirsiniz ama yine de iki isim verelim.

H&H (Broadway No.2239), Manhattan Bagel ve Ess-a-Bagel (1st Ave.no.359) bagel ustası mekânlardan bazıları.

Hot dog (Sosisli sandviç) : New York sosislileri de ünlü atıştırmalıklardandır, hatta bazılarının porsiyonları atıştırmalık denemeyecek kadar büyüktür. Dawgs on Park, Gray’s Papaya, Johnny Rockets ve Crif Dogs lezzetli ve çok çeşitli hot doglar sunar.

Veeee Pizza!

New York denince akla gelen ilk yemek pizzadır. Genelde Amerikalılar’ın ana öğünlerinden olan pizza, New York’ta her yerde bulunabilir ama ünlü diye hepsi de güzel değildir.

Lombardi’s Pizzeria, Grimaldi’s Pizzeria, John’s Pizzeria ve DiFara’s Pizzeria tercih edebileceğiniz restoranlardan. Genelde dilim pizza satmazlar ama lezzet garantisi veren restoranlar oldukları için bütün pizza aldığınıza değecektir.

New York’ta nerede ne yemek istediğinize karar vermenize yardımcı olacak birkaç adres de verelim:

Web1 / Tıkla , Web2 / Tıkla
 

Yada bir arkadaşımız detaylıca yeme-içme bilgisi paylaşmış.Benim yemek ile aram çok iyi değil!..Size yönlendirmiş olayım..Afiyet ile..

✓ New York Yeme İçme (yönlendirilmiş link!) bakın

 
+ Konu devamı ; sonraki sayfamızda..
 
 
 

booked.net
 
 

 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– New York – Ana Klasöre dön –

– ABD/US ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir