UÇUŞ ÖNCESİ UYARILAR – KURALLAR

 
 
 

UÇUŞ ÖNCESİ BİLGİLER VE BAZI KURALLAR , UYARILAR ;

Avrupa Birliği’ne (AB) ya da Avrupa Birliği’nden yapılacak olan uçuşlarda taşınan nakit paranın bildirme zorunluluğu :

Avrupa Birliği’ne (AB) ya da Avrupa Birliği’nden yapılacak olan uçuşlarda yolcuların yanlarında taşıdıkları 10.000,00 Euro ya da daha fazla tutardaki nakit paraları talep edilmeksizin bildirmek zorunda olduğunu lütfen dikkate alınız. Bu bildirme Almanya’da hazır bildiri formunun yazılı olarak doldurulmasıyla gerçekleştirilir.

ABD uçuşlarında geçerli olan yeni güvenlik hükümleri :

ABD istikametindeki tüm hava yolu uçuşlarında 08.07.2014 tarihinden itibaren ek güvenlik talimatları geçerlidir. Diğer uygulamaların yanı sıra elektronik cihazlar fonksiyon kontrolüne tabi tutulabilir. Bu sebeple yolcularımızdan cihazlarını kontrol noktalarına şarj edilmiş bir biçimde ve ambalajsız veya kılıfsız olarak getirmeleri beklenmektedir. Böylece kontroller için ayrılan sürenin makul çerçevede kalmasına büyük ölçüde katkı sağlamış olursunuz. Ayrıca yolcuların ABD uçuşları için zamanında güvenlik kontrolüne gelmelerini rica edilmekte.

. Sıvı düzenlemeleri (LAG):

Sıvı düzenlemeleri Avrupa Birliği, İzlanda, İsviçre, Norveç, ABD ve Kanada’da bulunan havalimanlarından kalkan tüm uçuşlar için geçerlidir. Lütfen AB dışındaki bazı ülkelerin de yönergelerini bu düzenlemelere uygun hale getirmiş olduklarına dikkat ediniz.

“Sıvılar, aerosoller ve jeller (LAG’ler) macunları, losyonları, sıvı ve katı karışımlarını ve örneğin diş macunu, saç jölesi, içecekler, çorbalar, şuruplar, parfüm, tıraş köpüğü gibi basınçlı kutu içeriklerini ve benzer kıvamlı diğer ürünleri kapsamaktadır. Bu maddeler aşağıda belirtilen koşullar altında sınırlı olarak uçak kabinine alınabilmektedir:

Sıvı ve benzer ürünler içeren kutular en fazla 100 ml içerebilir (basılmış olan azami doldurma miktarı geçerlidir)
Tüm münferit kutular tamamen şeffaf, tekrar kapatılabilir, en fazla bir litre hacim kapasiteli plastik poşetler (örn. piyasada satılan “fermuar kilitli” plastik poşetler) içinde taşınmalıdır ( Kişi başına bir poşet ). Poşet güvenlik kontrolünde ayrıca gösterilmelidir.

ucuusbilgilerikontro

Bu plastik poşetleri önceden temin etmenizi ve taşımak istediğiniz LAG’leri henüz evinizde uygun bir biçimde ambalajlamanızı önerilmekte.

Uçuş esnasında kabinde ihtiyaç duyulan ilaçlar ve özel besinler (örn. bebek besinler) plastik poşete konmadan taşınabilir. Bu ürünler de aynı şekilde güvenlik kontrolünde gösterilmelidir. Yolcu talep üzerine muafiyet tanınan LAG’lerin gerçekliğini ispatlamak zorundadır (örn. ilaçlar için bir reçete aracılığıyla).

Kriterlere uygun olmayan ürün ve poşetlerin kabine alınması yasaktır.

Uçuş gününde AB’de bulunan (veya 31.01.2014 tarihinden itibaren tüm havalimanlarında) bir havaalanının Duty Free alanında veya AB ülkelerinden birine ait hava yolu şirketine ait (veya 31.01.2014 tarihinden itibaren tüm hava yolu şirketine ait uçuşlarda) bir uçağın kabininde satın alınan Duty Free ürünler (içecekler veya kozmetik ürünleri gibi) eğer satın alma makbuzu mevcutsa kapalı bir poşetin içinde taşınabilir.

. Çocuklar ve küçük çocuklar için seyahat belgeleri ile ilgili yeni düzenleme :

26 Haziran 2012 tarihinden itibaren çocuklarınızla tatile uçmak istiyorsanız seyahatiniz başlamadan önce vaktinde kimlik belgelerinizi kontrol etmeniz gerekmektedir: Bu tarihten itibaren yaşı ne olursa olsun her çocuğun kendine ait bir seyahat belgesine sahip olması gerekecektir. Bu tarihten itibaren anne babanın pasaportuna kayıt artık kabul edilmeyecektir.
Bu düzenleme diğer AB ülkelerinin vatandaşları için de geçerlidir. Bu durumda söz konusu anavatanın uygulamaya geçiş tarihi 26 Haziran tarihinden önce de olabilir; örneğin Avusturya’da bu 15 Haziran 2012 olarak öngörülmüştür.
Seyahat belgeleriniz için seyahatinize başlamadan önce vaktinde başvurmanız gerektiğini lütfen düşününüz.
 

Check-in : Check-in ve bagaj işlemlerini tamamlamak üzere yolcuların, havalimanının özel durumlarını da göz önünde bulundurarak; iç hat uçuşlarında 60 dakika önce, dış hat uçuşlarında ise 90 -120 dakika öncesinde havalimanında bagajlarını teslim edecekleri kontuarda hazır olmaları gerekir.

İç hat seferlerinde; Tarifeli kalkış saatine en geç 45 (kırk beş) dakika kala check-in işlemlerinin tamamlanmaması durumunda yolcu bilet ve uçuş üzerindeki tüm haklarını kaybeder.

Dış hat ve Lefkoşa seferlerinde; Tarifeli kalkış saatine en geç 60 (altmış) dakika kala check-in işlemlerinin tamamlanmaması durumunda yolcu bilet ve uçuş üzerindeki tüm haklarını kaybeder.

Bu zaman dilimini aşarsanız, “Boarding cart – Biniş kartınızı” alamazsınız!

** Bazı havayolları bu işlemi (online check in) ; tarifeli seferden 24 saat öncesi – 72 saat – , bazılarıda son 24 saat diliminde işleme açar!

Genel Bilgiler ;

 

+ Bazı kurallar Hava yolu şirketine göre değişim gösterebilir, ilgili web sitelerinden detaylı bilgileri almayı unutmayınız!..

Transit Uçuşlar – Vize ; 

Transit vize, bir ülkeye giderken, başka bir ülkeden aktarma yapmanız gerektiği durumlarda sizden istenen vize türüdür.

Örnek vermek gerekirse, İstanbul’dan New York’a gidiyorsanız ve uçuşunuz Londra aktarmalı ise, İngiliz hükümetinin sizden isteyeceği vizeye transit vize denir. Normal şartlarda, günümüzde bir çok ülke aktarmalı uçuşları olan yolculardan havaalanı dışına çıkmadıkları sürece transit vize istememektedir. Yine aynı şekilde bir kaç güne kadar olan aktarmalarda da havaalanı dışına çıksanız bile transit vize istenmemektedir.

Transit vize ile ilgili bir başka önemli nokta da, aktarma yapacağınız havaalanının büyüklüğüdür. Örnek vermek gerekirse, Almanya’da Frankfurt Uluslararası Havaalanını kullanacaksanız, uluslararası transit sahasını terketmenize ve tekrar bir pasaport kontrolünden geçmenize gerek kalmadan, diğer uçuşunuza ulaşabilirsiniz. Bu nedenle transit vize ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak Hamburg, Dusseldorf vb. havaalanlarını kullanacaksanız tekrar pasaport kontrolüne girmeniz gerekeceğinden sizden transit vize istenebilir.

En garantisi nereden aktarma yapılacak ise o ülkeye ait kesin bilgileri araştırmak olacaktır!

 

+ ABD ve Kanada’ya giriş kuralları – Pasaportlar :

Giriş kurallarında değişiklikler!

Tüm yolcular makine ile okunabilen bir pasaporta sahip olmak zorundadır. Alman vatandaşları için bordo renkli Europass geçerlidir.

26 Haziran 2012 tarihinden itibaren çocukların, ama aynı zamanda küçük çocukların da kendilerine ait bir pasaporta sahip olmak zorunda olduklarına lütfen dikkat ediniz. Anne babanın pasaportuna kayıt ABD için artık geçerli olmayacaktır.

ABD’ye girişte gelen konukların biyometrik verileri (dijital parmak izi ve foto) toplanmaktadır.

26.10.2006 tarihinden bu yana, kişisel veri sayfasından biyografik verileri, bir dijital fotoğrafı ve diğer biyografik bilgileri kaydedebilen bir entegre bilgisayar yongasına sahip pasaporta ihtiyaç vardır.

İstisnalar:

26.10.2005 tarihinden önce geçerli olan ve makine tarafından okunabilen bölgesi olan bir pasaport düzenlenmiş ise veya 26.10.2005 ve 25.10.2006 tarihleri arasında bir dijital fotoğraf içeren geçerli bir pasaport düzenlenmiş ise.

Lütfen ABD-misafirleri için geçerli olan (katı) ABD-giriş şartlarının Transit yolcular için de aynı şekilde geçerli olduğunu göz önünde bulundurun.

Bu düzenleme Kanada / ABD-kombinasyonlu bilet alan ve geri uçuşları ABD’de başlayan tüm misafirler için de geçerlidir.

Bu durumlarda çocukların (2 ila 12 yaş arası) ve bebeklerin (2 yaşa kadar) de makine tarafından okunabilinen bir kimliğe sahip olmaları gerekiyor.

 

+ ABD-yolcuları için Check-in’de tatil adresinin bildirilmesi,

I-94 Formu (ABD – Gümrük Beyan Formu) :

I-94 Formu, ABD vatandaşı olmayan tüm ziyaretçilerin doldurması gereken formdur.Uçakta doldurmanız için verilen iki formdan biridir. Tüm bireylerin ayrı ayrı I-94 formu doldurması gerekmektedir.
Bu form, yolcunun kimliği ve Amerika’da nerede kalacağı konusunda bilgi edinmek için dağıtılır.

Formu tükenmez kalemle ve büyük harflerle doldurmanız gerekmektedir. Form iki bölümden oluşur:

“Arrival Record” ve “Departure Record”.

1 ila 11 arası sorular (Arrival Record), kişisel ve yolculuk
bilgileriniz ile ABD’de kalacağınız yer ile ilgilidir. Formun bu kısmını görevli alır.
1. Family Name: Soyadınız
2. First (Given) Name: Adınız
3. Birth Date (day/mo/yr): Doğum tarihiniz (gün/ay/yıl)
4. Country of Citizenship: Vatandaşı Olduğunuz Ülke
5. Sex (male or female): Cinsiyet
6. Passport Number: Pasaport No
7. Airline and Flight Number: Uçuş No
8. Country Where You Live: Yaşadığınız Ülke
9. City Where you Boarded: Uçağa Bindiğiniz Şehir
10. Address While in the United States: ABD’de Kalacağınız Adres (okul veya konaklama adresi)
11. City and State: ABD’de ikamet edeceğiniz şehir – eyalet ABD’de kalacağımız adres henüz belli değilse eğitim kurumu ya da iş (Work and Travel öğrencileri için) adresinizi yazabilirsiniz
14-17 arası sorular (Departure Record) kimlik bilgilerinizi içerir. İlgili görevli formun bu kısmını kopararak pasaportunuza zımbalar.
Pasaportunuza ve I-94 formuna damga basılır ve ABD’den ayrılmanız gereken tarih I-94 formunun üzerine işlenir. Pasaportunuza zımbalanan bu bölümün zarar görmemesi gerekmektedir çünkü bu bölüm ABD’den ayrılışınız esnasında memurlar tarafından alınacaktır. Pasaportunuza zımbalanan bölümün yırtılması, zarar görmesi veya kaybolması durumda en yakın Göçmenlik ve Vatandaşlık Servisine (USCIS) gitmeniz gerekmektedir. Yenisini 140$’a çıkartabilirsiniz.

Yolcuların bekleme sürelerini uzatmamak için bu bilgilerin, check-in işlemi esnasında hazır bulunmasını ve uçuştan önce vakitlice havaalanında olmaya özen gösterilmesi önerilmekte. Bu amaçla firmalar web sitelerinde hazır formlar hazırlamış olabilir.Onlardan çıktı alabilirsiniz. Formu rahatça evde veya seyahat ofisinizin desteği ile doldurabilirsiniz. Doldurulan form Check-in’de hazır tutulması gerekiyor.

 

+ Yurtdışı çıkış harcı ;
Türk vatandaşlarını yurtdışın çıkmadan önce mutlaka yurtdışı çıkış harcı yatırmaları gerektiğini unutmayınız. Bunu Türkiye’de anlaşmalı olan pekçok bankaya yatırabileceğiniz gibi havaalanında 24 saat hizmet veren Maliye Bakanlığı gişelerine de yatırabilirsiniz. Yurtdışı çıkış harcı 15 TL’dir( 2018 ). Eğer havaalanında yatıracaksanız yanınızda TL bulundurmanızı tavsiye edilmekte.Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurtdışına ticari amaçla sefer yapan toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurtdışına çıkış harcıalınmaz. Terminal içerisindeki harç pulu yatırma noktası terminal binası dış hat giden yolcu katında danışmanın yanında bulunmaktadır.
 

+ Seyahat & Sağlık Sigortaları :

Sigorta neleri Kapsar ?
Seyahat sırasında poliçenin geçerlilik tarihleri arasında meydana gelen bir kaza veya önceden mevcut bir duruma bağlı olmayan hastalık hali sonucunda, planlanan seyahat süresi içinde meydana gelmesi kaydıyla, sigortalı kişiye poliçede belirtilen teminatlar sağlanır. Seyahatiniz süresince önceden var olan kronik hastalıklar hariç, hastalanmanız veya yaralanmanız durumunda tedavi masraflarınız, ayrıca bunlara ek olarak ambulans, hastane ve ameliyat masrafları poliçeniz kapsamında karşılanır. Sıklıkla diş problemleri ve giderleri sigortalar tarafından çok karşılanmıyor!.

Bu tamamen kapsama alanının genişliğine göre değişiyor. Ancak genelde ortalama 30 bin Euro ve altında oluyor. Sigorta şirketleri belli bir tutarın altındaki giderleri ödemiyor. Örneğin; yaptırmış olduğunuz poliçenin alt tutarı 150 Euro ise → Sigorta şirketi, bu tutarın altındaki sağlık harcamalarını değil, üzeri harcamaları geri ödeme kapsamına almış oluyor. Eğer siz 149 Euro harcadı iseniz gideri sigortadan alamazsınız!. Bu tutar şirketten şirkete değişmekte olup, yaptırmayı düşündüğünüz şirkete sorup öğrenmekte fayda olacaktır. Eğer seyahat sağlık sigortanız varsa, ücretleri (tedavi, ilaç vb.) yine cebinizden o anda öder; fakat yaptığınız harcamalarınızı geri alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, durumu sigortayı yaptırdığınız şirkete en kısa zamanda bildirmek.

Seyahat sağlık sigortası kapsamında, sadece sağlık giderlerimizin olmadığını, aynı zamanda seyahatimizde başımıza gelmesini istemediğimiz olayların neredeyse birçoğu kapsadığınıda unutmayın. Örneğin; seyahatin iptali, tarifeli bagaj kaybı, zarar görmesi, çalınması; aile üyelerinden birinin ölümü nedeniyle yolculuğun durdurulması sonucu geri dönüş seyahati, evde meydana gelen hasar nedeniyle yolculuğun durdurulması sonucu geri dönüş seyahati, seyahatiniz esnasında yaşadığınızı trafik kazası giderleri ve beraberindeki avukat masrafları, hukuki masraflar, gerekli ilaçların sevkiyatı, pasaport veya bilet kaybı vb. Sigortanızı yaptırdığınız şirkete kapsamların neler olduğunu sorup, detaylıca anlatmasını talep ediniz.

** Seyahat Sağlık Sigortası hakkında – 1

** Seyahat Sağlık Sigortası hakkında – 2

 

++ Ulaşımın kolaylaşması nedeniyle günümüzde ülkeler arası seyahatler giderek artmaktadır.Bununla birlikte, özellikle gelişmekte olan ülkelere yapılan yolculuklar beraberinde bazı enfeksiyon hastalıkları için risk faktörlerini de taşımaktadır.
Özellikle Afrika, Latin Amerika, Orta ve Uzakdoğu Asya en riskli bölgeler olarak bilinmektedir. Seyahat enfeksiyonları gidilen bölgede endemik olan enfeksiyonlar, seyahatin yapıldığı mevsimve konaklama süresi, kişinin bağışıklık durumu, alınan koruyucu önlemler gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bu enfeksiyonların çoğu önlenebilir enfeksiyonlardır. Bu nedenle seyahat öncesi mutlaka ilgili sağlık kuruluşlarına başvurularak alınması gereken önlemler konusunda bilgi edinilmelidir.Aşı uygulamasından sonra bağışıklık (immünite) gelişmesi için belirli bir süreye ihtiyaç olduğundan seyahatte çıkmadan 4-6 hafta önce başvuru yapılması gerekmektedir. Bu konuda internet ortamında çeşitli web sitelerinden faydalanmak mümkündür.Bilgi – Web.1 / Web.2
 

Aşılama: Aşı ile korunulabilen enfeksiyonların görüldüğü bölgelere seyahat etmeden önce, bu enfeksiyonlara karşı bağışık olmayan kişilerin aşılanması önerilmektedir. Sarı humma bu enfeksiyonlar arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Afrika ve Güney Amerikada endemiktir. Sarı humma aşısı canlı aşı olup 10 yıl koruyuculuğu vardır. Uluslararası belge gerektiren bir aşıdır. Endemik bölgelere seyahat edenlere polio aşısı, meningokok aşısı; yüksek riskli bölgelere seyahat eden ve bağışıklığı olmayan kişilere kızamık-kızamıkçık-kabakulak, suçiçeği, hepatit A ve B aşısı; rapel dozu yapılmamış olanlara tetanoz aşısı yapılmalıdır.Uzak Doğu ve Güneydoğu Asyada kırsal kesimde uzun süre konaklayacak olanlara Japon ensefaliti aşısı; Doğu ve Orta Avrupanın ormanlık alanlarında konaklayacak olanlara kene kaynaklı ensefalit aşısı yapılması önerilmektedir. Risk grubundakilere seyahat öncesi pnömokok ve influenza aşısı yaptırması tavsiye edilmektedir.

Sıtma Profilaksisi: Sıtma, Güney Amerika, Sahra Altı Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya, ve Orta Doğunun bazı bölgelerinde endemiktir.
Bu bölgelere seyahat etmeden önce anti-malaryal ilaçlara başlanmalı ve sivrisineklerden korunmakiçin gerekli önlemler alınmalıdır. Sıtmanın endemik olduğu bölgelerin çoğunda klorokin-dirençli P. falciparum sıtması (Sahra Altı Afrika, Güneydoğu Asya, Güney Amerika) görülmektedir. Bu bölgelere yolculuk etmeden önce profilaktik olarak kullanılabilecek 3 ilaç vardır: Meflokin, doksisiklin veya klorokin fosfat + proguanil. Profilaksi yolculuk boyunca yapılmalı ve döndükten sonra 4 hafta daha devam edilmelidir.
 

Uçuşum’da (Uçağım’da) İptal/Rötar var !

Başta ülkemizde iç yada dış hatlarda, yabancı ülke havalimanlarında, tüm dünyada gözlenen bir durumdur.Uluslararası ortak kurallar olmakla birlikte, bizi ilgilendiren; kuyruk logosu TR-Türk olan  sivil havacılık şirketlerinde uygulamalar bazen farklılıklara, yolcu lehine sonuçlanmayan yorumlara neden olabilmektedir.

Herşeye rağmen benzeri sorunlarda yolcu haklarımız nedir? mevzuatı bilmekte fayda olacaktır..En son yaşanan sorunlar karşısında temmuz 2017 de; TSHK, “Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik” için bir taslak sunmuştur. Günümüzde sonuç?!! Yani konu muallakta bir konu olarak devam edecek gibidir!

Uygulamada yolcu ve uçuş firmaları arasındaki uyuşmazlıklar, havayolu iç hat taşıma sözleşmesi uyarınca Türk Sivil Havacılık Kanunu (TSHK) hükümlerine tabi oluyor. TSHK 122. maddesine göre taşıyıcı pozisyonundaki firmalar seferlerde meydana gelecek gecikmelerden doğan zarardan sorumlu tutuluyor. Aynı Kanun’un 123.maddesi uyarınca da taşıyıcı zararı önlemek için gerekli tedbirleri alma olanağı bulunmadığını ispatlarsa bu takdirde artık zarardan sorumlu olmuyor.Sorunlar için TSHK müracaat bilsisi buradan–> (web). Avrupa Birliği Ülkesi havalimanı kalkışlı uçuş sorunları için buradan bilgi alın..

 

Yurt içi vede Türkiye çıkışlı yurt dışı uçuşlarda (Kuyruğunda TR logo’su taşıyan uçuşlarda) rötar halinde yolcu haklarımız nelerdir?

Rötar şartı nedir?

Öncelikle bir uçuşta tazminat ve diğer hakların söz konusu olabilmesi için, planlanan kalkış saatinden “en az 2 saatlik” bir gecikmenin olması gerekmektedir. Bunun yanında, uçağın içinde beklemek de rötardan sayılıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Yönetmeliği’ne göre rötarın söz konusu olabilmesi için;

a) 1500 kilometreden (1500 km dahil) daha kısa ve iç hatlardaki uçuşlar için 2 saat veya daha fazla,

b) 1500 ile 3500 (3500 km dahil) kilometre arası uçuşlar için 3 saat veya daha fazla,

c) 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 4 saat veya daha fazla bir gecikmenin olması gerekir.

Kısacası; 1500 km.’den kısa mesafelerde uçağımız 2 saatten az rötar yaparsa, herhangi ek bir hakkımız bulunmamaktadır.Yalnızca bilgilendirme hakkımız var (Üstüne bir bardak su içme misali, boş  boş bekleriz!).

– Uçak 2 saatten fazla rötar yaparsa, (ya da mesafesine göre süre sınırlarında rötar yapınca) bekleme salonunda içecek ikramı hakkı sunulmak zorundadır. Ayrıca 2 kez telefon görüşmesi, faks, e-mail gibi iletişim hizmetleri de yolculara sunulmalıdır. Havayolu tarafından verilmesi gereken bu hizmet sağlanmazsa havalimanı yer hizmetleri yetkilisine durumu şikayet edebilir ve hakkınızı talep edebilirsiniz (ücretsiz içecek ve yiyecek hizmetleri, iletişim hakkı, konaklama tüm bu tazminatlara ek olarak sağlanmak zorundadır!)( 2-3 saat gecikmeler : Bilgilendirme + içecek ikramı, 3-5 saat gecikmeler : Bilgilendirme + sıvı içecek ikramı + kahvaltı/yemek ikramı < sıklık ile alan içi restoranlarda geçerli  yemek fişi verilmekte >)..

Bir veya daha fazla gece konaklamanın gerekli hale geldiği durumlarda veya yolcu için ilave bir konaklamanın gerekli hale geldiği durumlarda, otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama ile havaalanı ve konaklama yeri (otel veya benzeri) arasındaki ulaşım zorunludur.

Uçuş iptali durumunda da aynı tazminatlara hakkımız var. Burada önemli bir kriter havayolunun merkezinin neresi olduğuna bağlıdır.Uçuş iptalinde gerek havalimanında, gerekse müşteri hiz. & acentalardan bilet bedelinin iadesi, tarifeli başka gün ve saatli sefere biletleme yada biletin açığa alınması gündeme gelecektir.

Tüm önlemler alınmasına rağmen,

– Olağan dışı politik durumlar,
– Elverişsiz hava koşulları (Sis, aşırı kar, fırtına, seller, tehlikeli buzlanma v.s.)
– Seyrek olmayan, uydurulmuş görüntülü ve kabul gören kötü hava koşulları (Uçuşları engelleyen her türlü meteorolojik, hava yol trafiği, güvensiz güzergah vs. durumları)
– Grevler, havalimanı ve yer hizmetleri sorunları, hava trafiği sınırlamalarında,
– Terör eylemleri var ise,
– Yolcu, bagaj, uçak ve havalimanını içerek güvenlik tedbirleri alındığı beyanı oluyorsa

Bu durumlarda yapacak bir şey olmayıp, herkese düğün bayram misali paşa paşa salonda beklemek kaderimiz oluyor!

Tazminat Hakkı  : Uçuş mesafenize göre en az 3 saat üstü gecikmelerde (rötar) tazminat hakkınız doğar..Yolcu başına kısa/orta/uzun uçuşlarda ; 250/400/600 € , iç hatlarda 100 € tazminat hakkınız saklıdır!.. Bu hak 1-2 yıl? öncesi uçuşları da kapsar..

Benzeri durumda haklarınız için ÖNCE ilgili havayoluna yazılı (belgelerinizle) başvuracaksınız..Size takip no.lu bir kayıt bilgisi gelecektir. Sonrada, sıklıkla olumsuz, bazen olumlu cevap gelir. Olumsuz cevap aldığınızda size gelen açıklama notu ve tüm uçuş bilgi ve taleplerinizi SHGM ‘ ye yapıyoruz..

Ne yazıktır ki ; esnek mevzuat ile, havayolu şirketi ; uygun olmayan olumsuz hava şartlarını, uçuş güvenliğini, güvenlik risklerini, beklenmedik uçuş emniyeti noksanlıkları gibi sözde mazeret ve özrü ile tazminat alma durumumuz da bu ülkede hayal oluyor!..

EU 261 KURALLARI (bakınız) ; Avrupa topluluğu bünyesi kapsamındaki uçuşlarınızda yolcu hakları ile hukuksal mevzuatıyla sınırlı haklarınız nelerdir?, tazminat alabilirmiyim gibi sorularınız için bu içeriğe bir göz atın!

CompensAir ; Avrupa’da yolcu hakları ile hukuksal mevzuatta çalışan bir şirket..Avrupa birliği ülkesi kuyruk logolu uçuşlarda/havayolu şirketlerinde rötar-iptal, kayıp ve gecikme, “Overbooking” – uçağa kabul edilmeme gibi benzer sorunlarda ücretsiz hizmet sunan bir kurum.Benzeri sorun yaşayan yolculara destek için bu kurum ile iletişime geçebilirsiniz.

Yada;

FlightLaw ; Avrupa’da yolcu hakları ile hukuksal mevzuat için yol gösteren başka bir link. Buradan da bilgi alabilirsiniz!

Bu şirketler, Avrupa Birliği antlaşmaları kapsamında her yolcu için 600 Euro’ ya kadar yasal tazminat haklarınızı sizin adınıza takip etmekte, sizden bu iş için ücret talep etmemekte, hak kazanıldığında tazminat tutarının % 25 i + vergileri, alacağınız tazminat tutarından düşüp, size vermektedir!.

    • TR-Türk kuyruk logolu uçuşlarda : Uçuş Türkiye çıkışlı olmayıp, Avrupa bağlantılı dahi olsa ;
    • Avrupa birliği üyesi kuyruk logolu Tüm uçuşlarda,
  • Türkiye çıkışlı olmayan, tüm Dünya Hava Yolu uçuşlarda sorunlarınız ve haklarınız için bu kurumu inceleyin!..

 

Avrupa Birliği Çıkışlı Uçuşlarda :
0-3 saat arası direkt bir tazminat hakkı bulunmuyor, ancak 3 saatten fazla rötar yapılırsa yolcu hakları cidddi şekilde devreye giriyor.

1500 km’den kısa hatlarda; 3 saat üzeri rötar durumunda 250 Euro tazminat,
1500 – 3500 km arası mesafelerde 400 Euro tazminat,
3500 km’den fazla mesafelerde ise 600 Euro tazminat uygulanıyor.

++ AB (Avrupa Birliği) dışından AB dışına yapılan uçuşlarda hiçbir hak yoktur.

++ Ancak AB dışından AB içine uçuşlarda sadece Avrupa Birliği üyesi havayolu şirketleri tazminat zorunluluğu barındırıyor. Ancak Türkiye’deki havayolu şirketlerinin herhangi bir yükümlülüğü olmayacaktır!.

++  AB içinden AB dışına (Misal, Avrupa’dan Türkiye’ye ) uçuşlarda  , tüm ülkelerin havayolları sorumlu olacaktır..

Rötar ve iptalleri yaşamamak dileği ile…
 
 

Seyahat öncesi hatırlatmalar ( geri dön ↶ ) –

ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 
 

0 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir