Orvieto-Napoli ve Pompei Gezi Rehberi

 

ORVİETO & NAPOLİ VE POMPEİ GEZİLERİ

(Tarafımdan gezilmemiştir!)

 
 

NAPOLİ

Klasik İtalya gezilerinde tur acentaları bu geziyi sıklıkla ekstra tura dahil etmekteler..Doğrudan bu kent için gezi de düzenlenebilir.Roma’ya 250 km uzaklığı ile, sıklıkla Roma gezisine ek ziyaret alanı konumunda kalır.Belki eski hikayelerden mi? bilinmez ama Roma ve diğer şehirler kadar Napoli turistik bir mekandır denemez..Roma’ya yakınlığından, konaklamasız ziyaretleri ile sıkça olan bir kenttir.Avrupa için çok güzvensiz bir şehirdir demek yersiz olacaktır.Ama bazı bölgeleri yinede dikkat ve özen gerektirir!. Otel konaklamalarınıza iyi bakın!..

Kent, İtalya’nın güneyinde yer almaktadır ve Campania Bölgesi’nin başkentidir. Nüfus bakımından İtalya’nın 3. Büyük şehridir.Yunanlılar tarafından kurulmuş kent, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini almıştır. “Neapolis”, yeni şehir anlamına gelmektedir.Ünlü Vezüv yanardağı burada bulunur.Mafyası ile ünlenmiş bir İtalyan kentidir.

Kapri Adası, Vezüv Yanardağı ve etrafındaki arkeolojik antik şehirler (Pompei, Herculanum vb.) dünyanın her bölgesinden turist çekmektedir.

 
Roma’dan ulaşım – 2018/19 yılına günceldir! :

  • Rahat ve 2.5-3  saat kadar süren otobüsler ile ( 9-12 € dan başlayan tek yönlü) seyahat gün içinde 10 dan fazla seferler ile sağlanabilir (FlixBus).
  • Tren : Gerek Trenİtalya gerekse diğer şirketler ile ucuza ulaşım seçenekleri vardır..Tren tipi ve ulaşım saatine göre fiatlar değişkendir..Regional trenler (yaklaşık 3 saat ve  12-15 €dan itibaren, 2. sınıf tam bilet ile),İntercity trenleri ( yaklaşık 2 saat ve 20 € gibi fiat ile), Frecciarossa trenleri ( yaklaşık 1 saat süreli ve 25 € dan itibaren) seyahatlerinizi gün içinde sık aralıklı kalkışlar ile planlayabilirsiniz..

 
Tren ile Napoli Centrale istasyonuna vardığınızda buradan tüm şehre rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz…
 

Konaklama ‘ da Chiaia bölgesini seçmeniz en uygunu olur denmekte?. Chiaia semti Napoli’nin merkezine yakın, nezih bir yerleşim bölgesi imiş. Çevresinde çok sayıda mağaza, cafe, restoran ve bar var. Napoli’de çok fazla göçmen vardır. Ve bunlar daha çok merkez tren istasyonu ve İspanyol mahallesi (Quartiere Spagnoli) çevresinde yaşıyorlar!. Ancak şehrin Chiaia, Vomero, Posilipo gibi daha pek çok semti düzgün ve nezih konumdadır (denmekte!)..

 

▶ Konaklama : Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar.Otel aramalarınızı aşağıdaki siteden yapabilirsiniz.

hotelscombinedlogo
 
 
 
Kısa kısa Napoli Hakkında

Kentin tarihi merkezi  “centro storico“.. Kalabalığın ve ilginin en çok olduğu bölge yani.. Önemli yapı ve alanlar burada..Kafeler’de mola için; Chiaia iyi bir mekan olacaktır (metro Amadeo durağı).

Vomero bölgesi (Metro Vantivelli durağından ve funikuler ile ulaşabilirsiniz) kentin yeni ve modern kesimi..

Şehir bolca Palazzo/Meydan’ lar içermekte..Palazzo San Felice ve  Palazzo dello Spagnuolo birbirine yakın, benzer mimaride iki meydan..

Diğerleri mi?…Palazzo Mastelloni,  Palazzo Venezia ve yakınındaki Palazzo Marigliano..

Palazzo Reale: İkonik merdivenleri ve çok odalı salona ve görkemli dekorasyonu ile öne çıkan kraliyet sarayı..

Monastero di Santa Chiara/ Santa Chiara Manastırı şehrin etkileyici hazinelerinden birisi. 1300’lerde yapılan ve ikinci dünya savaşı döneminde bombardımanla hasar görüp yeniden restore edilmiş bir manastır..

Capodimonte Müzesi ve Ormanı : Napoli’nin kuzey kesiminde  Bourbon sarayında bulunan, İtalya’nın en büyük sanat müzelerinden biridir.Kral VII. Charles, 1738 yılında en önemli mermer eserlerini içeren Yunan ve Roma antikalarından oluşmuş bir kolleksiyondur (16 € tam bilet)(Merkez istasyondan Metro.1-> Museum’da inip otobüs aktarmalı, Bus : 168-178-663)(Müze kent liman kapısından  yaklaşık 8 km uzakta).

Via Toledo, şehrin yeni bir merkez. Çok canlı ve uzun bir cadde olan Via Toledo’da sağlı sollu dükkanlar ve irili ufaklı kafeler var. Napoli’den çıkan yerel taşlar hep volkanik olduğundan çoğu bina bu taşlarla kaplanmış ve sarı renkli. O yüzden cepheler hep karakteristik, düz konutlar balkonlu ve sarımtırak renklerde.

Via Toledo ile paralel ilerleyen ve Napoli’nin en eğlenceli, bir o kadar da dar sokaklarını barındıran mahalle Quartieri Spagnoli, yani İspanyol Mahallesi‘dir.

Spaccanapoli diye bilinen ve araba trafiğine kapalı olan caddesi,  bütün Napoli’yi baştan başa kesmesi ile ünlü (ismin anlamı bu imiş); Napoli’yi ikiye bölen cadde sizi “centro storico” ya yani merkeze ulaştırır.

Napoli’nin modern merkezinin en önemli caddelerinden biri Umberto 1 Caddesi olup2 km’den uzun olan bu cadde boyunca bir çok dükkan, tarihi bina ve kafeler var.

Napoli’yi panoramik görmek isterseniz, 2 €’ya bir füniküler bileti alıp Via Toledo’dan Castel Sant’Elmo’ya çıkabilirsiniz. Pazar günleri ücretsiz olan giriş ? .. diğer günler 5 €.

 

 
 
Gezi Alanları  :

    • Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi:  Bölgede elde edilen arkeolojik kalıntıların ve Rönesans Dönemi’ni anlatan heykellerin sergilendiği müzedir
    • Cappella Sansevero : Napoli ziyaretlerinin önemli mekanlarından biridir. Bu müzedeki heykellerin üzerindeki mermerden yontulan kumaş ve tül figürleri mükemmel aksettirilmiştir. Bu müze 1590 yılında açılmıştır.
    • Vezüv Yanardağı : Napoli’de 1281 metre yüksekliğinde yerleşen faaliyeti devam eden volkanik bir dağdır. Aynı zamanda sadece Napoli’nin değil tüm Avrupa’nın son yıllardaki aktif yegane yanardağıdır. Bölgenin en önemli ve turistik mekanı olarak kabul edilmektedir.
    • Nuovo Kalesi: 1282 yılında Angevinler tarafından yapılan Nuovo Kalesi daha sonra farklı uygarlıklar tarafından yeniden inşa edilmiştir. Deniz kenarında bulunan kale, hem Yunan, hem İspanyol, hem de Fransız karakteristiklerini taşıyor. Castel Nuovo’dan Piazza Plebiscito’ya doğru biraz daha ilerlerseniz sol tarafınızda tüm Avrupa’nın en eski opera binası olan Teatro San Carlo ile karşılaşacaksınız.
    • Napoli Kraliyet Sarayı : 18. yüzyılda Kraliyet ailesi için inşa edilen saray döneminde yapılan bütün saraylardan daha görkemli ve büyüktür. Tam 1200 odalı sarayın 24 adet geniş salonu bulunuyor.
    • Napoli Katedrali :  Şehrin en ünlü ibadethanelerinden biridir. Burası Katolik kilisesi olarak hizmet vermektedir.

 

Ve yiyecek, çok detaya girmeden ;
Pizza,
Napoli’de icat edilmiş ve 2009’da İtalya’nın başvurusu üzerine Napoliten pizza, AB tarafından geleneksel özellikte bir yiyecek olarak koruma altına alınmış. Hikayeye göre, Margherita pizza, 1889’da Kraliçe Margherita’nın Napoli’yi ziyaret etmesi onuruna, bir pizzacıdan özel bir pizza yaratması istenince ortaya çıkmış. Yapılan üç pizza arasından, İtalyan bayrağının renklerini andırdığı gerekçesiyle domatesli, mozzarellalı ve fesleğenli pizzayı seçen kraliçenin anısına pizzanın ismi böyle kalmış.

Diğer restoran ve yemek için araştırmayı sizler yapın..

Napoli’den nereye günübirlik bir gezi yapılabilir derseniz, Ischia Adası çok iyi bir seçim olur. Mini mini ve renkli evleri ile mükemmel bir mekan.

 

Kent’te Ulaşım,  2018-19 :

Napoli şehrinde bir yerden bir yere ulaşmak İtalya’nın diğer şehirlerine göre daha kolaydır diyebiliriz. Otobüs, tramvay ve metro, füniküler  hatları ile istediğiniz yere gidebilmeniz mümkündür (Farklı işletmelerce idare edilmekte). “Unico Campania“, diğer Campania bölgelerine de hizmet sunar.

Funiküler ; Centrale /Chiaia/Montesanto/Mergellina olarak 4 hatlı (Üç hat şehir merkezinden Vomero bölgesine ve bir hat Mergellina’dan Posillipo bölgesine hizmet veriyor)..

Napoli ANM Otobüs Sistemi, bin’e yakın araç ile yaygın hizmet sunar..

Metro. 1, ANM tarafından işletilirken <Piazza Dante ↔ Piscinola>, Metro 2 : Trenİtalia tarafından işletilmektedir <Pozzuoli ↔ Napoli Gianturco>.

M1 hattı/kırmızı şehir merkezli olup, istasyon durakları sanatçı ve dekorasyonlar ile zenginleştirilmiş durumdadır (Universita ve Toledo duraklarında görsel alana dikkat!). Mavi olan M2 metro hattı ise merkez istasyondan şehrin uzak banliyölerine kadar ulaşabileceğiniz bir tren hattı.

Metro.6 ise başka işletme tarafından hizmet sunar ; Fuorigrotta ↔ Mergellina’ya bağlayan yeni bir hafif raylı tren sistemidir.

  • Napoli Alibus Havaalanı Servisi , Napoli Capodichino Havaalanı , Merkez Tren İstasyonu (Stazione Centrale)  ve Napoli Porta di Massa / Piazza dell’Immacolata /  Molo Beverello Limanları arasında yolcu taşımaktadır.Tek yön otobüs’ten alımda 5 € dur (resmi web sitesinden alımda – 4 €).. 90 dk. şehir içinde de geçer!.
  • Unico Napoli / TIC biletleri (Ticket İntagrato Caampania), Napoli’nin ulaşım biletidir. Bu biletler 90 dakika boyunca geçerlidir. Ücreti tam bilet  1.50 €’dur (TIC-Napoli Orario 90 min). Günlük kullanılmak istenenleri ise tam bilet 4.50 €’dur. Haftalık tam kart : 15.80 €..7 günlük olanı sadece merkez istasyon ana gişesinden temin edebiliyorsunuz.

TIC biletler 16 farklı (NA) bölgeye ayrılmış bilet türlerini içerir.

NA1: Portici 2,00 € (100 dakika için geçerlidir)
NA2: Pozzuoli ve Herculaneum 2,50 € (120 dakika için geçerlidir)
NA3: Pompeii 3,20 € (140 dakika için geçerlidir)
NA5: Sorrento € 4,50 (180 dakika için geçerlidir)

 

Napoli’yi şehir turu şeklinde otobüslerle de gezmeniz mümkündür. Bu tur otobüsleri yetişkinler için 22 €, çocuklar için ise % 50 indirimlidir.

Unico Artecard :

Toplu taşıma dahil, 3 günlük turist kartıdır..Tam : 21 €, 18-25 yaş : 12 € bedellidir.Havaalanı ulaşımı dahil, kent içindeki müze ve atraksiyonlarda (Pompei dahil) :  ilk 3 ziyaret ücretsiz, diğerlerinde % 50 indirim imkanı sunar.

** Biletler hakkında Genel bilgi-Tarife için – Tıklayın
 
 

ORVİETO KASABASI – bilgi.1 bilgi.2 :

Roma’dan 130 km Montecatini’den de 230 km uzaklıkta bir Orta Çağ şehri. Orvieto, rakımı 325 metre olan volkanik kayalıklı büyükçe bir dağ üzerine konumlanmış (İtalya’nın Umbira bölgesi).Eteklerinde üzüm bağlarıyla donanmış araziler vardır.Dünyanın en önemli Orta Çağ miraslarından ve İtalyan “Yavaş Şehir”lerinin en önemlilerinden biri olarak biliniyor.

Orvieto’nun, bugünkü mimari dokusu ortaçağda oluşmuş. Ve o zamanlar nasılsa öyle kalmış. Bu nedenle kentin sokaklarında dolaşır, birbirlerine taş kemerlerle bağlanan yapılar boyunca yürürken bunu daha net göreceksiniz.Parke döşeli dar sokaklar saraylar ile  çevrili alanlara çıkmıyor, uçurumlara da açılıyor.

Roma’dan trenle 1.5 saat uzaklıkta, tren istasyonundan şehir merkezine finüküler (bizim İstanbul Tünel) ile çıkılan bu kasabaya 2-3 saat ayırmak yeterlidir. Ünlü beyaz şarabı ile tanınır.Şehir etrüskler zamanında geçimini akdeniz’den ve kuzeyden gelen tüccarlarla sağlıyormuş. Romalılar şehri İsa’dan önce ele geçirip yakıp yıkmışlar. Yeniden kentin kendine gelişi orta çağlarda olmuş. Bu küçük şehir son 500 yılda çok az değişime uğramış.Duomo ‘ sı, 1290 yılında papa tarafından yapılmış.Üzerinde muhteşem rölyefler var.

Bugün, Orvieto 4 bölgeye ayrılmıştır (yerel mahalleler): Korsika, Serancia, Olmo ve Santa Maria della Stella.Eskişehirin içinden geçen Corsa Cavour caddesi ; Piazza Cahen ve Piazza della Repubblica meydanlarını birbirine bağlar.Şehrin en eski yeri San Giovenale kilisesinin bulunduğu yerdir. Bu aynı zamanda Orvieto ve Umbria’daki en eski kilisedir. 1004 yılında bir Etrüsk tapınağının kalıntıları üzerine inşa edilmiştir.

Tarihi :

M.Ö. 493 yılında Batı Anadolu’dan gelerek Orvieto’ya yerleşen Etrüskler’in yüksek dağ tepelerinde kurduğu, Napolyon’un fethetmeyi başaramadığı Dünya miraslarından biri olan şehir; siyah ve beyaz mermerle inşa edilmiş ihtişamlı Katedrali ile Barok ve Gotik sanatının merkezi konumundadır. Orvieto, dünyanın en önemli ortaçağ miraslarından ve İtalya’nın “Yavaş Şehir”lerinin en önemlilerinden biridir.

 

☻ Şehir Gezi Haritası (tıklayın)

Ön cephesi başlı başına bir sanat harikası olan Orvieto Katedrali-Duomo ; heykelciklerden taş kabartmalara, altın sarısı mozaiklerden, dantel  dokulu yuvarlak penceresine varıncaya kadar müthiş bir yapı. Katedral’de en dikkat çeken, Luca Signorelli tarafından yapılmış kıyamet freskleri ile bezenmiş St. Brizio Şapeli‘dir.

İtalyan gotik mimarisinin güzel örneklerinden birisi olan yapı,1290’da yapılmaya başlanmış..Cortona’ lı İtalyan ressam Luca Signorelli, bu katedralin fresklerini bitiren ve göz alıcı güzelliğini veren usta bir isim.Katedral ve Şapel giriş ücreti 5 € dur (2018).

                      ☻☻

Katedralin hemen karşısında Orvieto Opera Binası var..

San Patrizio (Patrick) Kuyusu: Papa 7. Clement tarafından  1527 yılında  Sangallo tarafından inşa edilmiştir. 62 metre derinlikte her biri 248 basamak olan, birbirinden bağımsız 2 döner merdiven bulunmaktadır.Pozzo di San Patrizo’nun girişinde konumlanmıştır.

Orvieto’ nun altında yatan bir mağara şehir varmış, odalar, tüneller, mağaralar, geçitler, su sarnıçları… Ancak rehberli gezi ile görülmekteymiş? Yeraltı şehri 1970’de toprak kayması sonucu keşfedilmiş. Bir dönem insanlar kiler ve sığınak amaçlı kullanırken, bir dönem güvercinlere yuva olmuş.

Orvieto, seramik, çanak-çömlek, ahşap ve el işçiliği gerektiren objelerin tasarımında, üretiminde ve satışındaki uygulamaları nedeniyle örnek bir kent.

Ahşap işçiliğinde ustalaşmış mağazalar, oyuncaklar, kuklalar, masa üstü, duvar üstü objelerinden dolap, masa, yatak ve kütüphane gibi iç mekanda kullanılacak tasarım ürünü etkileyici mobilyalara, lamba, ayna gibi dekorasyon ürünlerinden, dış mekan ürünlerine kadar değişen, geniş bir ürün yelpazesi sunuluyor

Yaşanılır şehirler yaratmak fikrinden yola çıkan “Yavaş Şehir” akımı, küçük kentlerin geleneksel yapılarını,  sıkı kurallarla korumaları gerektiğini savunuyor. Bugün dünyada sayıları 121 ’e yükselmiştir. Amaç, modern ile geleneksel arasında, kaliteli yaşamı destekleyen bir denge oluşturabilmektir. Yavaş şehirli olabilmenin en önemli kuralları gürültü kirliliğini ve trafiği kesmek, yeşil alanları, yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçilerle bu ürünleri satan dükkan ve lokantaları desteklemek, yerel  sanatı ve zanaatı korumaktır.

Bu küçük şehirlerde, süpermarket ya da McDonald’s sakın aramayın, bulamazsınız. Dar caddeleri el ürünleri satan hediyelik eşya mağazalarıyla doludur. Seramikler, toprak kaplar, tahta oyma oyuncaklar, demirden yapılmış hediyelikler, şarap mağazaları.Sofralık Rosso şarabını alın ! El yapımı çikolata dükkanlarına uğramayı unutmayın..( Konu içeriği internet bilgileridir ! ). Kentte eğer müze tarzı mekanları gezecekseniz ; Şehir kartı almanız daha mantıklı olacaktır ( 2 kişi – rehberli Duomo girişi dahil, 59 €). Kart : Duomo, S.Patrick kuyusu, Pozzo della Cava, Orvieto Yeraltı mağraları, Moro Clocktower, Etruscan Nekropolü  + füniküler ve yerel servis otobüsü ulaşımını içine alır..Eğer toplu taşıma kullanacak iseniz ; Tren istasyonu ile ayni olan (Piazza Matteotti-Orvieto Staz.Funicolare’den) 1.30 € tek yön bilet ile 10 dk da bir kalkan funikülere bilet alıp, birkaç dakika içinde tepedeki Orvieto merkezi “Piazza Cahen” istasyonuna ulaşırsınız (07.30-18.30 saatler arası).Bu bilete Piazza Cahen’den, Piazza Duomo’ya (katerdral) servis otobüsü dahildir

Kasabadan bir kaç fotoğraf..

POMPEİ

Napoli-Pompeii Otoyolu :

 
 
 

POMPEİ :

İtalya’ nin Campania bölgesinde, Napoli kenti yakınlarında (30 km.) bulunan bir şehir.

Şehir, 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv yanardağının patlaması sonucunda tamamen yok olan antik Roma kenti Pompei’ nin yakınında kuruludur ve daha çok bu antik kent ile ünlüdür.

Klasik öyküsü ile :

Denize kıyısının, imparatorluğun ticaret başkenti olması ve şehir halkının çok zengin olmasını sağladığı bilinir. Yaklaşık 20.000 kişinin yaşadığı tahmin edilmekte.Halkın yarısından çoğunu köleler oluşturuyormuş her türlü hizmeti köleler yapıyor ve asilzadeler keyfini çıkarıyormuş. O tarihte; Pompei’de Roma imparatorluğu hüküm sürmekte… İmparatorluğun başında ise Caligula var… Tarihin gördüğü en gaddar ve sapık hükümdarlarından biri…Roma İmparatorluğu’nda yaygın olan bir eğlence olan gladyatör dövüşleri, Pompei’de de son derece yaygın imiş..Pompei’liler köle pazarlarını kurmuşlar. Onları taşların üstüne çıplak vaziyetteki  çıkartıp sergiliyorlar ve alıcıların kölelerin her türlü uzuvlarını incelemelerini, herhangi bir hastalıkları olup olmadıklarını keşfetmelerine imkan tanıyorlarmış.Şehirde yaşayan insanlar o kadar zenginmiş ki artık farklı zevkler aramaya başlamışlar… Sapkınlık diz boyuymuş, eşcinsellik, cinsellik hat safhadaymış. Tanrı onların bu gidişatını cezalandırmak adına onlara bir felaket yaşatmış. Yanı başlarında bulunan Vezüv Yanardağı önce şehir halkını depremlerle uyarmış. Daha sonra şehiri büyük bir duman kaplamış şehir halkı buna rağmen şehri terketmemiş veumursamamışlar ve günlük hayatlarına devam etmişler. Ta ki yanardağ patlayana ve tüm şehri yok edene kadar.İnsanların ölüm sebebi, muhtemel kükürt gazıdır..

Pompei’yi 8 kapılı büyük bir duvar çeviriyormuş. Şehrin ortasındaki forumda, her hafta ayrı bir eğlence düzenleniyordu. Eğlenceler kimi zaman bir kölenin köleyle veya bir aslanla ölümüne dövüşmesi şeklinde oluyordu. Vahşetin her türlüsü her hafta Pompeililere sergileniyordu. Pompei’nin en önemli binaları, bu meydana bakıyordu. Bu binalar; 2 tiyatro binası, gladyatör alanı, hamamlar ve tapınaklardır.

Lavlardan sonra insanlar taşlaşmışlar ve kalıntıları ile bugünlere kadar gelmişler.

Hikayesi bu..

Merkez kilisesi olan Madonna del Rosario di Pompei’ ye adanmış olan kent, son zamanlarda Katolikler için bir hac yeri haline gelmiştir.

Bugüne kadar antik Roma kenti Pompei’nin, 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv Yanardağı’nın iki gün süren faaliyeti sonucu volkanik kül ve cürufun altında kaldığı kabul ediliyordu.Ancak arkeologlar Pompei’deki bir evin duvar kalıntıları üzerinde bir işciye ait olduğu tahmin edilen ‚ ‘Kasım tarihinden 16 gün önce’ şeklinde bir yazı keşfetti. Yazının o döneme ait olduğu kesinleşti.Böylelikle, kentin sanılandan en az iki ay sonra volkan külleri altında kaldığını kanıtlandı.Araştırmacılar 19. yüzyılda ortaya çıkartılan kalıntılar arasında sonbahar meyvelerinin taşlaşmış kalıntılarının da olduğunu, dolayısıyla 24 Ağustos tarihinin tutarsız olduğunu ileri sürüyor (haber:2018).

pom-vez19

Antik Roma kenti Pompei, 79’da Vezüv Yanardağı’nın iki gün süren faaliyeti sonucu volkanik külün altına gömülerek yok olmuştu.Yaklaşık 1700 yıl boyunca derin bir uykuya dalan kent, 1748 yılında tesadüfen yeniden keşfedildi.

UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde bulunan antik kent, her yıl yaklaşık 3 milyon turist çekiyor.Bulunan taşlaşmış cesetler hala Napoli müzesinde sergilenmektedir.

Bölge günübirlik tur’a uygundur..Konaklama, olmaz ise – olmazlardan değildir!

Bölge Yerleşimi :

Alandan görüntüler..

 

** Ben Napoli gezisine katılmadım.Bilgi amaçlı kısaca alıntılar ile ekleme yaptım !

 
 
booked.net
 
 
 
 

Roma- Ana klasöre dön

İtalya- Ana klasöre dön

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir