Roma,Otel & Restoran-Yeme & İçme

 
 
 

ROMA OTELLERİ VE RESTORANLARI

 

Avrupa’da konaklama açısından pahalı sayılabilecek bir kenttir Roma. Ancak her bütçeye uygun konaklama seçeneklerinide beraberinde sunacaktır.Buradaki asıl amaç kent’e ayırdığınız gezi süresidir.Bu nedenle otel tercihlerinizde , bu gerçeği de unutmayın.Ne kadar kısıtlı ve az gün ayırırsanız, merkezi otel aramak zorunda kalacaksınız.Merkezi konaklama kentin çevresine göre mutlaka pahalıdır!. Her gezi alanında olduğu gibi Roma için de, turistik alanlardan uzaklaştıkça otel maliyetleri azalır. Otel seçeneklerinde rahatlığın yanı sıra; merkezilik-güvenlik ve ulaşım seçenekleri nin kriter olması konaklayacağınız otel seçimini belirler..Üç seçeneği bir arada bulmak mümkün olacaktır ama maliyeti ile birlikte..

Öncelikle bu linke bir bakın. Genelde Roma kenti, konaklama amaçlı değişik bölgelere ayrılmıştır..Amacınız doğrultusunda bir otel mutlaka gözünüze takılacaktır..Haritada 10’un üzerindeki renkli bölgelere tıkladığınızda o bölge için size otel seçenekleri çıkacaktır..

Bazı bölgelere daha kapsam ile kısaca bakalım..

 
 

1.The Centro Storico (Tarihi Kent Merkezi) : Kentin en popüler, tıristik ve güvenli bölgesidir.Dolayısı ile ayıracağınız bütçe artar.Bu 3 özelliği arıyorsanız tercih bu yönde olacaktır.Navona meydanı ve Pantheon bu bölgenin yanıbaşındadır.Yürüyerek gezmek, zaman kaybetmemek, rahat düşkünlüğü ve bütçeniz de varsa burası size uyar?..

 

2.Tridente ve Via Veneto : Kent merkezinin hemen kuzeyi, alışveriş tutkunları için, Popolo meydanı ve Spagna( İspanyol merdivenleri) yakın konumda, sıklıkla 4-5* lı, pahalı oteller arıyorsanız bu bölgeye bakın..

 

3. Trastevere : Bölge vatikan’a ve merkeze yakın özelliği ile, kiralık ev / oda seçeneği ile (airBnb), popüler olduğu kadar rahat ve çok bedel ödemeyeceğiniz sık tercih edilen otel bölgesidir.Kalabalık-Hostel sıklığı-gürültü ve gece hayatı rahatsız etmeyecek ise tercihiniz olabilir..5* otel ve sessiz- sakin mekan arayanlar başka bölgeye..

 

4.Termini Merkez Tren İstasyonu : Havaalanından en çabuk ve tek araç ile ulaşım imkanı, kısmen merkezi konum, bolca  Hostel seçeneği, her bütçeye hitap eden seçenek, yer yer güvensiz ortam ile tercihiniz bu yönde ise bölge size göre..Ancak sıklıkla tercih edilen konaklama bölgesi değil!, bunuda bilin. Bu nokta hem A hem B metrolarının kesişme noktası, sık olarak merkezi konumlu alanlara belediye otobüsleri buradan kalkar..Bunlar avantajları..Eğer Roma’dan sonra FloransaMilano ve Venedik gibi İtalya’nın diğer turistik şehirlerine hızlı trenler ile gitmeyi planlıyorsanız trenlerin başlangıç noktası yine bu istasyondur.

 

5. Jewish Ghetto + Aventine : Yahudi mahallesi ve bitişiğinde kalan bölgede; Çok merkezi olmasa da yürüme mesafeli olabilecek, Vedenik ve Navona meydanına yakın konum, Büyük Sinegog  ve Bocca della Veritia’ ya yakın, aşırı kalabalık olmayan, Roma kültür tarihli merkezi, lüx restoran barındırmayan tercihler bu bölgeye..

6. Monti : Şehir merkezinden uzak, Santa Maria Maggiore ve Roma ulusal müzesi gibi turistik yapılara yakın konum, otel ve hostel için uygun seçenekli tercihlere uyar..

 

Sonuç olarak ; Romada otel (konaklama) bütçeniz için; 2 kişilik odalarda ortalama 50-120 € (2-3*), daha merkezi ve 4-5* oteller içinde en az 2 kişiye 150 € üstü giderin olacağını unutmayın!..İnternet rezervasyonlarında sıklıkla vergiler dahil rakamlar çıkar..Ancak gecelik kişi başı 5-6 € şehir vergisi (nakit) vereceğinizi de hatırlatalım..Eğer ayni odada en az 2-4 yada sayısı 10’ları geçen Hostel arayacaksanız; Sık bakılan Termini bölge hostel’lerini araştırın..Fiat kişi başı : 15 € dan başlar..Kahvaltı : Otellerde eh işte misali..Beklentiniz çok olmasın..Kahvaltı otel sunumunda yok ise kişi başı : 1 € dan aşağı otelde kahvaltı zor yaparsınız..

İnternet’te en çok önerilmiş hostel, The Rome Hello Hostel ..  Republica metro istasyonuna çok yakın.. Ama 3* otel fiatlı! (25-35 €/ kişi başı)..Diğeri de ; New Generation Hostel.. Buda merkezi konumda. Santa Maria Mignore bazilika yanı.. 4-10 yataklı odalar kiş sayısına göre , en az kişi başı gecelik 15 €’ dan başlamakta.. Bu adresten “Roma Hostel” lerini inceleyin..

 ** Dünya Otelleri zincirinde 100 bin üzeri otel ve benzeri konaklamalarda , müşteri güvenini kazanmış , tüketiciler tarafından denemiş olan ; uluslar arası otel rezervasyon hizmetini sunan ve bilinen turizm şirketlerine ait web adreslerini sizlerle paylaşmaktayım. Gereğinde otel arama ve rezervasyonlarınızı bu adresler üzerinden yapabilirsiniz.. Bu adreslerde Türkçe otel arama seçeneği mevcuttur !

 

  ☻ ☻  ☻ ☻  


 
 
ROMA ‘ DA RESTORANLAR

Pizza, spagetti, tiramisu, mozzarella, parmesan, cappucino… denince aklımıza ilk gelen ülke sıklıkla İtalya’dır.Dünyanın en fazla makarna üretilen ülkesi olan İtalya yemek kültürü, özellikle ülkeye eğitim almaya gelen uluslararası öğrenciler için tarih, mimari, sanat ve modadan önce ilk sırada yer alan özelliğidir.İtalyan mutfağının geçmişi MÖ dönemlere, antik Yunan, antik Roma, Arap ve yahudi kökenine kadar uzanmış bir mazisi vardır.İçinde meyve, sebze, et ve  lezzetli sosları barındıran bir mutfak kültürü bu ülkeye hastır.Zeytinyağ, fesleğen,  balzamik sos ve domates yemeklerde temel gıda maddesidir..Kuzey İtalyada yemek ; balık, patates, mısır ve peynir çeşitleriyle şekillenirken, güneyde sebze ağırlıklı; zeytinyağ, enginar, patlıcan ve ançuez ile şekillenir.

Pizzerialarda 3-5 € arasında değişen pizza dilimleri yerine, eğer konakladığınız alanlarda  küçük bir mutfağa sahipseniz marketlerden 2-3 adet orta boy pizzayı 10 €’yu geçmeyecek fiyatlara bulabilirsiniz. Aynı zamanda makarnaları da eğer dışarıda yemekten hoşlanmıyorsanız kendi damak zevkinize uygun şekilde pişirebilirsiniz.Kentte mercatolar yani sebze ve meyve pazarlarından hem uygun fiyatlar ile alacağınız peynirler, et ürünleri, meyve ve sebzeler ile güzel yemekleri kendinizde yapabilirsiniz..

 

Yemek ve İtalya için özeller :

    • İtalya ile özdeşleşmiş pizzanın ilk olarak dünyaca üne kavuşması 1889 yılında, İngiltere kraliçesi Margherita’nın mozzarella, domates, fesleğen ve incecik hamurla hazırlanmış pizzayı tatması ile başlar.
    • İtalya’da makarnalar; corta yani kısa anlamına gelen çeşitleri ile penne, farfalle, rigatoni ve lunga yani uzun anlamına gelenler de spagetti, linguini, bucatini olarak ayrılır.
    • İtalya’da yıllık ortalama kişi başına makarna tüketimi yaklaşık 30 kilo kadardır ve dünyada hem üretim hem de tüketim de ilk sırada yer alır.
    • Cappuccino ve caffelatteyi sabahları içmeyi tercih eden İtalyanlar için saat 11’den sonra espresso zamanıdır.
    • Gerçek İtalyan pizzası sandığınızın aksine incecik hamura sahiptir ve ülke genelinde bulabileceğiniz pizzerialar mevcuttur.
    • İtalya yemekleri arasında en ilginci Venedik şehri ile anılan hardal, yağ ve limon sosu ile servis edilen çok ince dilimlenmiş çiğ sığır filetosu carpaccio’ dur.
    • İtalyanlar Pazar günü tüm ailenin bir arada masaya oturduğu öğlen yemeklerine büyük önem verirler ve televizyon daima kapalı olur. Masaların vazgeçilmezi şarap ve bol gülüşlerdir…
    • Yemek mekanları olarak : Ristorantelerpizzalar hariç tüm yemekleri bulabileceğiniz birazda pahalı mekanlardır. Trattorialar, aileler tarafından işletilen tüm gıdaların servis edildiği daha uygun bütçeli küçük işletmelerdir. Pizzerialar ise pizzaların her çeşidini  ve odun ateşinde pişenlerini, atışrırmalıklar ve suppli gibi yiyecekleri genelde akşamları bulabileceğiniz yerlerdir.
    • Restoranların dışındaki çoğu aile işletmesinde çorba, salata ve ana yemekten oluşan menüler 20-30 € arasındadır ve enginar kızartmasından kuzu inciğine, işkembeden beyine, makarnalardan ızgara hamsiye kadar bildik yemekleri tadmanız mümkündür.
    • Düşük bütçe için :  Trevi Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri, Panteon ve Navona Meydanı etrafındaki trattoriaları tercih etmelerini önerilmekte..
    • İtalya’da :  Napoli’de pizza ve lazanya, Floransa’da biftek, Siena’da un ve su ile yapılan makarna pici, Roma’da baharat soslu arabbiata, Milano’da safranlı risotto, Toskana’da kızartılmış ekmek ve domatesten oluşan cucina povera, Sicilya’da sevilen bir patlıcan yemeği olan caponata denemeniz gereken en önemli lezzetler arasındadır.Diğer lezzet ise gelato olarak biline meşhur İtalyan dondurmasıdır (satış dükkanı da Gelateria’dır) ..
    • Ladispoli’de Nisan ayında gerçekleşen Enginar festivalini, Bologna’da Eylül ayında kurulan Patates festivalini, Umbria’da Ekim ve Kasım sezonundaki Zeytin festivalini ve Turin’de Kasım ayında gerçekleşen Çikolata festivalini unutmayın!
    • Yemek mekanları kendi içlerinde osteria (Tavernalara benzer, ristorante veya trattorialara göre daha samimi, sahibinin servis yaptığı, yerel yemeklerin sunulduğu, masa şarabı içebileceğiniz yerlerdir) ; trattoria, daha çok aileler tarafından işletilen yerler olup; Mönüleri genelde yoktur. Şarap masa şarabıdır, daha ucuz hizmet veren, yerel yemekleri yiyebileceğiniz bu mekanlar son 20 yılda sayıca azalmıştır. Pasticceria olarak adlandırılan sabah kahvaltılarında tercih edilen pastaneler olarak ayrılır.
    • Enoteca: Şarap barları, şarap alınan dükkanlar. Birreria: Birahaneler’dir..
    • İtalya’da donmuş yiyecek zor bulursunuz..
    • Ayrıca kruvasan da bolca yiyebileceğiniz yiyeceklerden olacaktır.
    • Panini yani bir nevi sandviç olup, gün içinde 5-6 € a alabileceğiniz atıştırmalıktır.
    • Bruschetta (Ekmek üzerinde sarımsak, zeytinyağı sos)  – bir nevi bizim kanepe’ler..
    • Roma’da sokak çeşme suları rahatlıkla içilebilir..
    • Makarna türleri ise; Penne (Düdük makarna), Ravioli (Mantı makarna),  Tortellinien (içi kıyma   ve peynir ile dolmuş) meşhur makarna türleridir.
    • Risotto , İtalyanların pilavı.İçinde et yada deniz mahsulü olabilir..10 € dan aşağı (porsiyon) zor bulursunuz!
    • Roasted Beef ( biftek) konusunda Floransa daha meşhurdur.Bulursanız Roma’da tadın..( ortalama 15-20 €)
    • “Osso Buco” yani dana inciğinden yapılan bir yemek türü de oldukça lezzetlidir.
    • Tiramisu, İtalya’da çok meşhurdur .
    • En iyi Roma dondurması yapan yer ise Giolitti veya Blue Ice dondurmacılarıdır (1 top’u 2 €).Campo de Fiori’de, Trastevere’de Piazza S.Maria’da, Piazza Farnessa’da ve daha birçok noktada ” Blue Ice ” şubeleri vardır.
    • Panna Cotta tatlısı, İtalyanların en sevdiği tatılılardandır. Pişirilmiş krema adını alan bu tatlının içerisinde; krema tabakası, yumurta sarısı ve bal vardır.
    • 1 şişe İtalyan (toskana) şarabını 6-8 € a bulabilirsiniz (market)
    • Restorantların bir bölümü dahil pek çok iş yeri günün saat 15 – 17 arası kapalıdır.. Buna dikkat ! Fast foodlar açık ! Ancak hiç bir zaman aç kalmazsınız.
    • Cafe ‘lerde : Oturupta içilen içecek için Tavalo denmekte ( ücreti daha fazla x 2 gibi ) .Ayakta içilene ise banco denmekte ( daha ucuz ).

Basit bir kahvaltı : 15 €, orta bir öğlen yemeği : 20-25 €, doyurucu (lüks olmayan restorant) akşam yemeği alkol içeceksiz : 30-35 € a maliyet çıkartır..Çok mu açsınız?..Dürüm içi sebze ağırlıklı +  et… Salata mekanı Fa-Bio Organic aklınızda kalsın..Sabah akşam açık .. 5-8 €bedel ile açlığınız yatışır (Via Germanico, 71, 00192 – Roma)..

 
Roma’da Sıra Dışı Yemek mekanları / İnternet alıntısıdır! :

TramTram :  San Lorenzo tramvay yolunun yanında yer alan ve kalabalık dar bardan oluşan bu mekanda, Roma’nın klasik yemekleri ile deniz mahsulleri bulunuyor. Coratella (sakatat ve enginarlı yahni) ve “Fave e cicoria” (Sote karahindiba yapraklı bakla püresi) gibi yemeklerin lezzeti ev yemekleri.Aile işletmesi olan ve La Sapienza Üniversitesi yakınında bulunan mekânı daha cazip kılıyor (Via dei Reti 46, Roma)

Tavernaccia da Bruno : Trastevere’nin güney kısmında izole bir yerde bulunuyor. 1968 yılında Umbrialı bir aşçı olan Bruno Persiani tarafından açılan mekân şu anda iki kızı tarafından işletiliyor. Restoranın personelleri, ziyaretçilere karşı inanılmaz derecede nazik.Yemekler ve pizza mutfaktaki odun fırınında pişiyor (Via Giovanni da Castel Bolognese 63, Roma)

Mazzo : Mazzo’nun mutfağında Güney/Orta İtalya lezzetleri pişiyor. Via dele Rose 54, Roma

Sforno : Hollywood film stüdyosunun Roma’daki karşılığı olan Cinecittà’dan fazla uzak olmayan Sforno’da, çok sayıda yerel yiyeceklerle birlikte, ince kenarlı ve ince hamurlu Roma stili pizzalar ile Napoli’nin ünlü ince kenarlı paylarını bulabilirsiniz. Via Statilio Ottato, 110/116-Roma.

Taki : Prati’de Piazza Cavour’un hemen yakınında bulunan bir Japon restoranı olan Taki, çok sayıda yemek salonundan ve yürüyen şeritli sushi bardan oluşan geniş bir kompleks. Japon mutfağını henüz tam kucaklamamış bir şehir olan Roma’da, sosyetik yerel ziyaretçilerin çoğu geleneksel sushi menüsüne yöneliyor.Via Marianna Dionigi 56/60, Roma

     

  • Roma’da top 10 Pizza Restorantlar :

1. Sforno
2. Antico Forno Roscioli
3. Forno Compo de’Fiori
4. La Gatta Mangiona
5. Da Remo
6. La Fucina
7. Life Pizzeria Bio – Adres : Via Cassia, 701, 00189 Roma , Bus : 201-223-301 (Cassia)
8. Li Rioni
9. Pizzarium
10. La Boccaccia

     

  • Roma Restoranları (Zomato)

 

** Roma için kendi deneyimim :

1- Restorant : Piazza Navona ‘ da meydana yakın et & balık restoranı var (Via dei Pastini, 123, 00186 Roma).

Er Faciolaro a Roma” makul ücret ve doyurucu …3 kişi 65 € .ya doyduk.

 

2- Dondurma :  “Gelateria Della Palma / Via della Maddalena 19-23 – 00186 /ROMA :

Mutlaka dondurmasını tatın….150 çeşit dondurması var. 2 kaşık ( bolca ) 4 , 3 kaşık ( fazla sayılır !  ) 5 € ..Nefis… Burası Pantheon ‘ a da yakın (kuzeyinde)..

* Dondurma ; Sokak girişi , ve çeşitleri , bir kaç fotoğraf …


 

** Roma için öneri ve paylaşımlarım bunlardır..
 
 
 
Dilediğiniz bir sayfaya geçin!..☻ ☻
 
 
 
 

Roma- Ana klasöre dön

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir