Roma Müzeleri

 
 
 
 

ROMA ‘ NIN ÖNEMLİ MÜZELERİ 

 
 

 
 

Kent  büyük bölümü ile zaten  açık hava müzesidir…

Metro’nun bazı turistik alanlara ulaşamaması, alt yapı çalışmalarını engellemekte ve raylı sistem Roma’da genişleyememektedir.

Sayfamızda Roma için tüm müzeleri sizlere aktarmayacağım. Bilinen ve kent için önemli olanlarına bir göz atalım.

Öncelikle bir konuyu hatırlatayım.Avrupa’ da bir çok şehirde müzeler için geçerli özel “Müze Kart”ları bulunmaktadır. Roma için de geçmiş yıllarda uygulamada olan  ve bazı grup müzeleri kapsayan “Müze Kart” ları mevcuttu. 2-3 günlük bu kartlar ile sayıca belli müze grubunu sıra beklemeden ve ücretsiz olarak gezebiliyorduk. Günümüzde (2019-20) benzeri bir kart satışına rastlamadım? Nedeni ??..

Roma için özel bir müze kart olmasa da ;  kentte bazı ulaşım kartları ve özel kartlar, belirli sayıdaki müzelere girişi ücretsiz sunmaya devam etmekteler..Kısaca bu kartları yeniden hatırlatalım..

** Ücretler → 2020 yılına günceldir.

 

Kart kent için bir  ulaşım kartı değildir!.. E_posta tebliği kullanım için yeterli olacaktır.

1 gün ücretsiz Hop On Hop Off bileti, St.Peter bazilikasına ücretsiz giriş, Ücretsiz (Colosseum + Palatino + Roma Forum + Pantheon + audıoguide) girişi, havaalanı – şehir merkezi için tek yön ücretsiz transfer, Vatikan müze ve Sistine şapeli ziyareti (opsiyonel), Borghese Galerisi ve Ulusal Roma Müzesi dahil olmak üzere birçok müzelerde % 20 indirim (Caracalla Thermea, Castell Sant Angelo, St Peter Prison…), Venedik, Floransa, Capri Adası ve Pompei dahil gezilerde  indirim (% 20), bisiklet turlarında % 20 indirim bu kartın özellikleridir..

Kartta; 24 veya 48 saat süre sınırı yoktur!. İstediğiniz gün ve istediğiniz zaman diliminde müzeleri ve ilgi çekici yerleri ziyaret edin.Web’ten satış tamamlanınca e_posta adresinize kart bilgileri ve % indirim kodu gelecektir!..Ücretler (2020) :

+ 17 yaş üstü = 79 € (Vatikan müzesi dahil)

+ 6-17 yaş = 59 € *

+ 0-5 yaş = 5 €
 

Ulaşım sayfamızda detaylı anlatılmıştır!. Kısaca ; Kent içi ücretsiz ulaşım + 1-2 gün ücretsiz Hop On Hop Off otobüs bileti + bazı aktivitelerde ek indirim yanında :

2 günlük kart için 1 müze, 3 günlük kart için de 2 müze’ye ücretsiz giriş hakkı tanır.İlk kullanım ile kart süresi başlar!.Bu kart Vatikanda GEÇMEZ!..

Kolezyum+Forum+Palatino, Castel Sant’Angelo ve Musei Capitolini, Ara Pacis, Centrale Montemartini, Appia Antica, Galleria Borghese (+39 06 32810-rezervasyon gerekli), Castel S. Angelo, Palazzo Altemps, Palazzo Valantini  müzeleri için bilet gişesinde beklemeden güvenlik kontrol noktasına doğrudan erişebilirsiniz. Hangi müzelere ücretsiz, hangileri indirim dahilinde buradan bakınız!.. Tam ücret: 32 € (48 saat) – 52 € (72 saat)

 

  • OMNIA Vatikan & Roma Kartı – Web bilgi :

Bu kart’ta doğrudan toplu taşıma kartı değildir!. 24 saatlik (tam ücret: 55 €, 6-9 yaş : 34 €) ; 72 saatlik (tam : 113 €, 6-9 yaş : 80 €)’ dur.

24 saatlika kart : Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne öncelikli – ücretsiz girişi, St Peter Bazilikasına ücretsiz girişi,  Vatikan & Roma ücretsiz Hop on Hop Off otobüs biletini  (Ücretsiz Wi-Fi), Aziz Paul Bazilikası ve Manastırına girişini, Carcer Tullianum’a Girişi sağlar..

72 saatlik kart : Ek olarak ulaşımı da içine alacak 3 günlük Roma Pass Card özelliğini sunmakta! (Şehir içi ücretsiz-sınırsız ulaşım  40 tan fazla aktivitede indirim).

 

Müzeler : Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne öncelikli – ücretsiz giriş, St Peter Bazilikasına ücretsiz giriş,  Vatikan & Roma ücretsiz Hop on Hop Off otobüsü  (Ücretsiz Wi-Fi), Aziz Paul Bazilikası ve Manastırına giriş, Carcer Tullianum’a Giriş..John’s Lateran Bazilikası Hazine Müzesi, & Aziz John Lateran Bazilikası ve Manastırını ziyarette sesli rehber..Kolezyum+Forum+Palatino gezi alanı, Borghese galerisi, Rome Modern Art Galery, Castel S. Angelo Ulusal Müzesi, Capitolini müzesi, Roma Çağdaş Sanat Müzesi, MAXXİ müzesi,  Ulusal Modern ve Çağdaş sanat galerisi ve müzelerinden  herhangi ikisine ÜCRETSİZ, diğerlerine indirimli giriş hakkını verir..

Bu  kartların dışında tek tek ilgi alanınızdaki müzeler için bilgi & bilet alabilirsiniz..

Şimdi göze batan müzelere kısaca bakalım..

Müze ve galerilerin pek çoğu şehir merkezli ve yürüme mesafelidir.. Sıralamada ilkin Resim-Heykel müzeleri olsun..

** Palazzo Barberini ve Galleria Nazionale d’Arte Antica – Detay  : Ulusal Antik Sanat Galerisi, İtalya’nin başkenti Roma’da bulunan bir sanat müzesidir. Müze, 1893 yılında kurulmuş olup Palazzo Barberini ve Palazzo Corsini’de yer almaktadır.

** MACRO Museo d’Arte Contemporary Roma –  Detay : Roma’da modern sanat müzesi

** Musei Capitolini – Capitoline MüzesiDetay.1 / Detay.2:  Roma’da bulunan bir sanat ve arkeoloji müzesidir. Müze, 1734 yılında kurulmuş olup Capitol Tepesi’nde yer almaktadır. Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori ve Palazzo Nuovo müzenin üç ana binasıdır. Yaklaşık 13 000 m² lik bir alan üzerinde kurulmuştur. 1734 yılında Papa Clement XII tarafından kurulmuş ve dünyanın en eski devlet müze konumundadır. Müze başlangıçta  heykel koleksiyonundan ibaret bir sanat galerisinden oluşuyordu. Koleksiyon zamanla genişletildi ve 20. yüzyılda kazılardan eserler de eklendi. Koleksiyonun en önemli parçası, Marcus Aurelius’un orijinal atlı heykelidir. Capitol Meydanı’ndaki heykel sadece bir kopyadır.Müze, “Roma gezilecekler.2” sayfamızda detaylı anlatılmıştır..

Adres: Piazza del Campidoglio, 1, 00186 Roma, İtalya..Ulaşım: Pek çok hat Piazza Venezia’dan geçmektedir.Tram no.8 de buradan geçer.Yine ; Line B-Mavi hat metro hattı için  Capitolini’ye Colosseo, Cavour ya da Circo Massimo duraklarından birinde inerek ulaşabilirsiniz (ortalama 1 km yol var!).

** The National Museum of Castel Sant’Angelo Detay : Castel Sant Angelo  İmparator Hadrian’ın talebiyle, o ve ailesine anıt mezar olmak üzere MS. 120-130 yılları arasında  yapımı tamamlanmış. Roma’daki Adriano Parkı’nda yer alan silindirik bir yapıdır.Birçok defa hapishane olarak kullanılan kale, günümüzde Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo’ya (Sant’ Angelo Kalesi Ulusal Müzesi) ev sahipliği yapmaktadır.Kale adını üzerinde bulunan  2 Mikail heykelinden alır. Kalenin tepesine konulacak kanatları bronz, mermer St. Michael tasviri meleği Michelangelo’nun çırağı olan Raffaello da Montelupo 1536’da yapmış.Kale yapıldığında Roma’daki en yüksek yapıymış. Hadrian’ın ve ailesinin külleri planlandığı gibi bu kalede, hazine adı verilen gizli odada saklanıyor. Köprüyü de Hadrian bizzat kendisi yaptırıyor.Yapının resmi adı “Mausoleum of Hadrian” ancak Castel Angelo adıyla anılıyor.Bernini’ye köprü üzerine Hz.İsa ile ilişkili 10 obje kullanılarak 10 melek heykeli yapması görev verilmiş. Bernini’nin iki heykelinin kopyaları yapılmış, toplamda 9 sanatçıya ait 10 heykel 5’er 5er karşılıklı köprüde dizili. Kalenin önünde Ponte Sant Angelo (Hadrian Köprüsü) yer alıyor.130 m uzunluk-7 m yüksekliği ile Tiber nehri üzerinde Ponte ve Borgo semtlerini birbirine bağlar..Roma’da bulunan en güzel köprüler arasında yer alır..Manzarayı da unutmayın!. Kale için rehberli tur sabah ve öğlen sonrası olmak üzere günlük 2 adettir.  ..Castel Angelo Pazartesi hariç her gün 09:00 – 19: 30 arası açık, Cuma günleri 22:00’ye kadar açık.

Adres- Ulaşım : Vatikan için aynıdır.. Metro A hattını kullanarak kaleye oldukça yakın olan ”Lepanto” durağına ulaşabilirsiniz. 40 no.lu exp otobüs kale yakınına kadar sizi getirecektir. 34, 40, 46, 62, 54, 190F, 916, 982, N5, N15 numaralı otobüslerde (Ponte Vittorio Emanuele) sizi buraya ulaştırabilir.Kalenin açılış saatleri ; 09:00-19:30 arasıdır ve Castel Sant Angelo giriş ücreti ise 18 € ’dur (Tam bilet).

** Galleria Nazionale d’Arte Moderna (GNAM) – Detay : Roma’nın en iyi sanat müzelerinden birisi..Ulusal Modern Sanat Galerisi olarak 1883 yılı eserlerine ev sahipliği yapar.. Çok büyük salonlara ev sahipliği yapan daimi sergiler çok ilginç ve ünlü sanatçıların sanat eserlerini içeriyor Zemin kat,  Paul Cezanne, Antonio Canova, Claude Monet ve Vincent Van Gogh’un eserlerinin bulunduğu kattır. Üst kat, yirminci yüzyıl sanatına ait ; Fütürist, Cubist, dadaist ve soyut sanat akımları eserlerini içermekte.

** Kolezyum & Palatino Tepesi ; “Roma gezisi.1” sayfamızda detaylı anlatılmıştır!

** Galleria BorgheseDetay : Dünyanın en zengin sanat koleksiyonlarından birine sahiptir. Kardinal Scipione Borghese (1557-1633) özellikle iki sanatçıyı el üstünde tutuyordu ve ikisi de dünya sanat sahnesinin parlak yıldızları arasındaki yerlerini aldı: heykeltıraş Gian Lorenzo Bernini ve ressam Caravaggio.. Burada sergilenen dünyaca ünlü başka eserler de bulabilirsiniz, mesela Antonio Canova’nın olağanüstü heykeli Venus Victrix gibi. Zamanına göre oldukça sıra dışı olan bu heykel, yarı çıplak Pauline Borghese’yi temsil etmektedir. Çoğunlukla özel bir teknikle resimlendirilmiş tavan, bakan kişiye üç boyutluymuş hissi veriyor. Müzeyi ziyaret etmeden önce rezervasyon yapman gerektiğini de belirtelim…Vatican Müzesi gibi önceden on-line bilet almak, günü aldığınız biletin saatine göre planlamak gerekecek yani..Roma’daki harika heykellerin, çeşmelerin sahibi Bernini’ye en muhteşem heykelleri burada.

Borghese ailesinin  hikayesi Marcantonio Borghese’nin 16.yy’da Siena’dan gelip Roma’ya yerleşmesiyle başlıyor. Marcantonio’nun oğlu Camillo’nun papa (Pope Paul V) olmasıyla zaten varlıklı ve güçlü olan aile dahada büyüyor. Pope Paul V,  yeğeni Scipione’ye hem Borghese adını kullanma hakkı veriyor hem de Kardinal olmasını sağlıyor. Scipione’nin aileye katkısı da :  sanata olan aşırı düşkünlüğü oluyor. Scipione bizzat yaptırdığı eserlerin yanı sıra, satın alarak aile koleksiyonuna kattığı eserler ile de koleksiyonu güçlendirmiştir. Galleria Borghese’nin binası, Roma’nın en büyük 2. parkına da adını veren Villa Borghese’dir. Salona ilk giriş alanında  Bernini’nin 1621′de yaptığı Rape of Proserpina göze batmakta (video). Bernini heykel’i bitirdiğinde henüz 23 yaşındaymış. Heykel proserpina’nın, tanrı plüto tarafından ele geçirilip yeraltına kaçırılmasını tasvir etmekteymiş.. Sonraki eser mi? Apollo ve Dafni (video)..

Müzedeki eserleri olan diğer sanatçılar : Raffaello, Peter Paul Rubens, Correggio, Veronese, Titian’a ve Mariano Rossi’nin eserleri..

Unutmayın, içeri birlikte girdiğiniz grupla Borghese’de 2 saatiniz var.

☻ 2 saat dilimleri 09.00-19.00 arasında, Salı-Pazar günleri  09.00-11.00 / 11.00.13.00 / 13.00-15.00 / 15.00-17.00 / 17.

00-19.00 olarak, 350 şer kişilik grupları içermekte. Sesli rehber :  İtalyanca, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca..

Adres : Borghese Villa – Piazzale Scipione Borghese, 5 – 00197 Roma ; Ulaşım : Metro=L’ne A istasyonu: Piazza di Spagna (650 m. yürüyün), Otobüsler: Pinciana/Museo Borghese durağında inecek şekilde,  Tramvay 2-3-19 (Bioparco durağında- hayvanat bahçesi inerek, 800 m. yürüme mesafesinde) ile ulaşabilirsiniz.

** Scuderie del Quirinale –  Detay : 1700 lerin müzesi restore edilerek 2000 lerden sonra geçici sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

** San Luigi dei Francesi – Web : 16. yüzyılda inşa edilmiş, aslında Roma’da bulunan bir Fransız ulusal kilisesi olsa da, genel hatlarıyla burası be İtalyanım dedirtmekte. Contarelli şapeli ve  ışık ve gölgenin Barok ustası Caravaggio’nun elinden çıkmış dev tablolar göz doldurmakta.Adres : Piazza di San Luigi de’ Francesi, Roma

** MaXXI-Museo d’arte del XXI secolo – Web :  Roma’nın modern sanat enstitüsüdür. İngiliz-Iraklı mimar Zaha Hadid’in göz kamaştıran yeni -Museo d’arte del XXI secolo / Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi; Roma’ya modern sanat ve tasarım konusunda ayrı bir hava kattığı bir gerçektir.Tam bilet : 12 €, 2 yetişkin ve en az bir çocuk için aile indirimli, kişi başı 9 € dur.Pazartesi müze kapalıdır ( saat 11-19, cumartesi 11-22) .Adres : Via Guido Reni, 4 A, Roma, Ulaşım : Metro – Flaminio’da inin ardından tramvay no. 2 ile →  Apollodoro durağına ulaşın..

** Centrale Montemartini –Web : Kentin güneydeki Ostiense bölgesine vardığınızda görülmeye değer müzelerden birisidir.Musei Capitolini’nin koleksiyonundan kalma oldukça etkileyici birkaç antik sanat eseri, kullanılmayan elektrik santrali içinde farklı bir görünüm oluşturmakta..

Adres : Via Ostiense 106, Roma –  Ulaşım : Metro Line B- Garbatella, Bus : 23-769-792 (Garbatella)..Tek müze için tam bilet : 10 €, Capitolini  + bu müze = 15 € tam ..

** Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli (resmi web 1 2 ) –  Detay.1Detay.2 – Detay.3 :

Vatikan Müzeleri, Roma’da yer alan ve 54 farklı galeri koleksiyonlarından oluşan muazzam bir yapıdır. Vatikan, 440 bin metrekarelik yüz ölçümü, bin kişilik nüfusu, yaklaşık yüz kişilik küçük ordusuyla Hristiyan dininin Katolik mezhebinin ruhani lideri olan papanın devlet başkanı olduğu bir ülkedir. Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Vatikan Müzeleri (Musei Vaticani), Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans döneminde inşa edilen ve dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir yapıdır. Vatikan’da papalar tarafından kullanılan tablo gibi halılarla, tavanlarında altın varaklı ve yüzyıllara göre ayrılmış her bölümünde farklı tablo ve heykellerin yer aldığı büyüleyici bir yerdir. Vatikan Müzeleri 500 yıl önceki inşasında kullanılan mermerlerle tarihi izlerini günümüzde hala korumaktadır.Dönemin papaları için inşa edilmiş saraylardan müzeye dönüştürülen bu yapıların en önemli bölümleri ise, Sistina Şapeli ve Raffaello Odaları, Yunan-Roma eserleri, Etrüsk Müzesi, Modern Dinsel Sanat ve Resim Galerisi koleksiyonları’dır. Lateran Müzesi gibi çeşitli müzelerden getirtilen Vatikan koleksiyonuna ait eserler, detayları, nefes kesici ince işçilikleri ile ziyaretçileri büyülüyor. Raphael Odalarında yer alan eserler Rönesans’ın en önemli eserleri olarak kabul ediliyor. Sistine Şapeli ise, papanın resmi olarak kendisine ayrılmış bölümü. Yeni ruhani lider seçimlerinde halen kullanılmakta olan bölümün duvarlarında Michelangelo’nun yapımına 1508’de başlayıp dört yılda tamamladığı ”Işığın Yaradılışı” ve ”Nuh’un Şarhoşluğu” eserleri yer almaktadır. Papa’nın resmi ikametgahı olan Sistina Şapeli, Vatikan devletinin en ünlü mekânlarındandır. Yapıldığı dönemden itibaren önemli kilise ayinleri ve yeni papa seçimi için toplantı alanı olarak kullanılmıştır. Sistina Şapeli, adını şapeli inşa ettiren Papa IV. Sixtus‘tan alır. İnşasına 1477 yılında başlanan şapel, 1483 yılında açılmıştır. 20,70 metre yüksekliğe, 40,93 metre uzunluğa ve 13,41 metre genişliğe sahip harikulade bir yapıdır.

Pinacoteca di Brera, İtalyan resminin dünyadaki en büyük koleksiyonlarından birini bünyesinde barındırmaktadır. Galerideki eserlerin çoğunluğu Napolyon’un İtalya’daki seferlerinden kazanılmıştır. Napolyon, Pinacoteca’yı İtalya’nın Louvre’u yapmaya çalıştığından koleksiyon fazla sayıda dinsel tablo ve Lombardiya, Veneto, Emilia-Romagna, Marche’den İtalyan resminin mükemmeliyet ve çeşitliliğini gözler önüne seren altar resimler barındırıyor (video).

Etrüsk Müzesi : Papa XVI. Gregory tarafından 19. YY’da müze kompleksine eklenen Etrük Koleksiyonu’nda Etrüsk medeniyetlerinin ölülerle birlikte gömülen değerli objeleri sergileniyor.

Raphael Odaları : Raphaello ve öğrencileri tarafından Papa II. Julius için dekore edilen 4 papalık dairesinden oluşan Raphaello Odaları Vatikan Müzeleri içerisinde Sistina Şapeli’nden sonra mutlaka görmeniz gereken bir diğer yerdir. Yapımı 16 yıl süren odaların içerisinde; Constantinus Salonu, Heliodorus Salonu, Segnatura Salonu, Borgo’da Yangın Odası bulunmaktadır.

Çağdaş Dini Sanatlar Müzesi : Vatikan Müzeleri içerisindeki Borgia Binaları’nda yer alan Çağdaş Dini Sanatlar Müzesi’nde Hıristiyanlık öğretilerinin betimlendiği yakın dönem eserleri yer almaktadır.

Mısır Müzesi : Bu koleksiyon 1839’da Papa XVI. Gregory tarafından oluşturulmuştur. İçerideki eserlerin çoğu Romalılar tarafından Mısır’dan getirilmiş, bazıları Tivoli’deki Villa Adriana’dan getirtilmiş, bazıları da 19. yüzyılda özel koleksiyonlardan satın alınmıştır. Dokuz odadan oluşan Mısır bölümünde heykeller, kilden yapılmış figürler, bronz objeler ve anıt eserler sergileniyor.

Spiral merdivenler : Müzede Bramante Merdiveni olarak bilinen iki merdiven vardır. Bunlardan biri 1505’te yapılmıştır ve Pio Clementin Müzesi’nin Belvedere Sarayı Bölümü’nün içindeki kulenin içerisinde yer almaktadır. Esas ünlü olan Bramante Merdiveni ise Vatikan Müzeleri’ne ilk girdiğinizde (yine Pio Clementin Müzesi içinde) 1932’de Guiseppe Momo tarafından, eski merdivenden esinlenerek tasarlanmış olan Yeni Bramante Merdiveni’dir. “Salyangoz Merdiven” olarak da bilinen bu anıtsal bir spiral merdiven dünyanın en çok fotoğrafı çekilen merdivenidir.

Korkulukları demir işlerle süslü merdivenin en önemli özelliği inenlerin ve çıkanların birbiri ile karşılaşmadan inip çıkması için çift sarmallı tasarlanmıştır.

Vatikan Müzeleri Pazartesi’den Cumartesi’ye 08.45-16.45 saatleri arası ziyarete açıktır. Her ayın son Pazar günü 09:00-14:00 saatleri arasında Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli girişi ücretsizdir. Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne tek bir ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Aynı zamanda ayrıntılı bilgi veren 2 saatlik  rehberli turlara artı 5 € ödeyerek San Pietro Bazilikası’nı da turunuza dâhil etmeniz mümkündür. Randevu mutlaka alın..Resmi web sitesinden aldığınız bilete için + 5 € ekleyerek doğrudan giriş imkanı mevcut!.

  • Vatikan Müzesi giriş, Tam :17 €, ind : 8 €  + her bilet başı 4 € ile hızlı giriş (resmi web sitesi alışıdır), Aile – Family indiri için web sayfasına bakın!

Not : Önceden rezerve edilmiş biletler, sırada beklemeden Müzelere girmeye izin verir. Ziyaret tarihinden en az iki gün (48 saat) önce rezervasyon yapılması gerekmektedir . Müzeler çok kalabalık ve uygun yerler sınırlı olduğundan, önceden bilet almanız önerilmekte..Her ayın son pazar günü hariç ( free) tüm pazar günleri kapalıdır!..1 Ocak – 6 Şubat – 11 Şubat – 19 Mart – 1 Mayıs – 29 Haziran – 15 Ağustos, 16 – 1 Kasım – 8 , 25, 26 Aralık tarihleri de hizmet dışıdır!..

Metro ile gitmek isteyenler için ise; kırmızı (Line A) hatta binerek Ottaviano – San Pietro Durağı’nda inmeniz gerekiyor. Bu durak Vatikan Müzesi’nin girişine 2 dakika, Saint Pietro Bazilikası’na ise 5 dakika yürüyüş mesafesindedir. Bu metro hattı Termini Tren Garı ile İspanyol Merdivenleri’nin yakınındaki metro durağından da geçer.Tramvay ile; Villa Borghese / Piazza Poppolo yakınından kalkan 19 numaralı Villa Borghese-Piazza Risorgimento (Vatican) hattına binmeniz gerekiyor. Belediye Otobüsü ile; 40 (ekspress), 64, 62, 81 numaralı hatlar Vatikan’dan geçmektedir. Hop On Hop Off Otobüsleri ile; çift katlı tur otobüslerine Roma’nın pek çok turistik noktasından binebilirsiniz.

**Vatikan müzelerinde, “NeolduCom” bilgi paylaşımı vardır!.

** Roma Ulusal Müzesi (Museo Nazionale Romano) – web.1 / web.2 :  Roma’da 1870 yılından bu yana bulunan antik eserlerin büyük kısmının yanı sıra, diğer erken dönem koleksiyonlarını barındırır ve klasik sanat konusunda dünyanın önde gelen müzelerinden biridir. Müze, Roma’da yer alan çeşitli binalara dağılmış durumdadır (4 ayrı yapı). Palazzo Massimo, Palazzo Altemps, Crypta Balbi ve Diocletian Baths gibi birçok binaya yayılmış olan Roma Ulusal Müzesi, dünyanın en büyük Greko-Romen sanatı koleksiyonunu muhafaza etmektedir.1981 yılında devlet tarafından açılan müzenin ilk katında Romalı sanatçıların Yunan Helenistik döneminden esinlenerek yaptığı heykeller bulunur. Bunların arasındaki en önemli parçalar, il Generale di Tivoli, La Fanciulla di Anzio ve Efebo’dur. İkinci katında farklı yapılardan alınmış dekoratif mimari eserler bulunur. Burada ayrıca Grottarossa’nın mumyası görülebilir.Adres: Müze kompleksi , 2 si bir yerde- Plz.Massimo/Diocletian Bath-  (termini yakınında), Palazzo Altemps : Pantheon’un kuzeyinde, Crypta Balbi de ; Venedik meydanına yakın konumdadırlar.

Benim aktaracaklarım bu kadar…

Not : Roma’daki diğer müzeleri aşağıdaki linklerden araştırabilirisiniz..

Link. 1  /  Link.2 / Link.3

 
 
 
 

Roma- Ana klasöre dön

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir