Roma,Ulaşım-Toplu Taşıma.2

 
 
 

ROMA’ da ULAŞIM.2

 
 

ULAŞIM ÜCRETLERİ – 2020 ;

 
 

Ulaşımda seçenekler çoktur..Gücünüz ve zamanınız varsa en uygun seçenek belki yürümek olacaktır!..İtalya’da metro sistemi için “metropolitana” terimini kullanılır. Haftalık veya aylık pass kartlarda ücretin mesafeye göre belirlendiği “zone” sistemi olmasına rağmen, diğer biletlerde bu sistem uygulanmaz. Roma’da bir toplu taşıma bileti veya pass kartı ile sadece metroda değil, aynı zamanda belediye otobüslerinde, tramvaylarda, troleybüste ve şehir içi banliyö trenlerinde de seyahat edebilirsiniz. Bir uyarı da istasyonlarda turnikelerin 2019 sonrası kalktığıdır!.Bilet kontrolü sıktır.İstasyon girişleri ve araç içi okuma cihazlarından bilet yada kartınızı okutun!..Biletsiz seyahat yapmayınız!.

Çocuklar ve indirimler : İtalya’da Trenler için ücretli bir yetişkin eşliğinde ve kendi koltuğu olmadan 4 yaşına kadar çocuklar ücretsiz seyahat eder. 12 yaşına kadar çocuklarda inidirm % 50′ dir. Fiumicino Havaalanı’ndan Roma’ya trenler: Ücretli bir yetişkin eşliğinde 12 yaşına kadar bir çocuk ücretsiz seyahat eder. Roma’ da Toplu Taşıma araçları için (ATAC) : Ücretli bir yetişkin eşliğinde 10 yaşına kadar bir çocuk ücretsiz seyahat eder. Bölgesel otobüsler (COTRAL): Boyu 1 metreye? kadar olan çocuklar için seyahat ücretsizdir. Hop on hop off otobüslerinde, çoğu şirket 4 yaşına kadar çocukları ücretsiz taşır ve 15 yaşına kadar indirimler sunar.

BIT-Entegre Zamanlı Tek Binişlik Bilet :

İlk kullanımından (validasyon) itibaren 100 dakika boyunca metro, otobüs, tramvay ve banliyö trenlerinde, şehir içi Cotral otobüslerde aktarma özelliğine sahip tek yön-saatlik bilettir. Fiyatı 1,50 € (tam) .. Ancak bu biletle metro vs. ile gidiş-dönüş yapamazsınız!.Aktarma koşulları ancak ayni istasondan yapılan   hat bağlantılarında, zaman diliminde  geçerlidir!.Yani bir istasyonu terk edip, farklı bir istasyonu kullanıp bağlantı yapamazsınız!.Bu biletin 10 binişlik formu da vardır (10 BIT-15 €, tam).

Bu bilet aşağıdaki otobüs / tren bağlantıları için kullanılamaz :
– Cotral hattı Roma Tiburtina / Termini – Fiumicino Havaalanı;
– Trenitalia kesintisiz bağlantı Roma Termini – Fiumicino Havaalanı.

 

Başka bir seçenekle  toplu taşımada geçerli 24 (Biglietto Giornaliero), 48 (Biglietto per 2 giorni), 72 saat (Biglietto per 3 giorni)  ve haftalık (Biglietto Settimanale)  seçenekli bilet alternatifi olur (şehirde uzun süre konaklayacaksanız aylık ve yıllık biletlerden satın alabilirsiniz).

24 saatlik bilet bilet : 7 €, 48 saatlik bilet : 12,50 €, 72 saatlik bilet ise 18 €‘ dan satılıyor -tam biletler –  (güncel bilet fiatları). 

Bir hafta (7 gün) geçerliliği olan CIS* ise 24 € ücret karşılığı satın alınabiliyor.Aylık personel-kişisel kart : 35 €..


 
Biletler nerede geçer ?

** Otobüsler, tramvaylar ve troleybüslerde – Cotral otobüslerinde (şehir içi rotada) – Metro Hatlarında,  Kentsel -Lokal trenler, Ferrovie Urbane  hattında : Roma-Lido, Roma – Giardinetti ve Roma-Viterbo .Vede Trenitalia bölge trenlerinde geçer (yalnızca 2. sınıf olarak)

Bu biletler aşağıdaki otobüs / tren bağlantıları için kullanılamaz:
– Cotral hattı Roma Tiburtina / Termini – Fiumicino Havaalanı;
– Trenitalia kesintisiz bağlantı Roma Termini – Fiumicino Havaalanı.

Günlük Bilet üzerine isim soyad yazılacak, ilk kullanım için mutlaka makinadan onaylatılacaktır! (validasyon).

Roma’da  3 gün veya biraz daha uzun süreli kalacaksanız “Roma Pass” kartını da satın almayı düşünebilirsiniz. 48 ve 72 saat geçerlilik süresine sahip 2 farklı paket halinde bulunan kartın en büyük özelliği, toplu taşıma araçlarının tümünden ücretsiz ve limitsiz yararlanma hakkı vermesi. Ayrıca Roma’ da bulunan tarihi mekânların ve cazibe merkezinin çoğuna (yaklaşık 80 adet), bu kart sayesinde cazip indirimlerle giriş yapabilirsiniz.Kolezyum, Capitoline Müzesi ve Castel Sant Angelo’ya hızlı giriş seçenekleri de var! Ad-Soyad yazılı kart, ilk kullanımda (araç yada aktivite ile birlikte) geçerliliği başlatılacaktır. 48 saatlik kart bir, 72 saat’lik kart iki ücretsiz mekan girişi sunar.

48 saatlikte 1, 72 saatlikte ise 2 giriş hakkını özetlersek :

Birleştirilmiş atraksiyon giriş uygulamasıile ;

* Kolezyum (Kolezyum’n yanı sıra Roma Forumu ve Palatine Tepesi)
* Appia Antica (Cecilia Metella ve Castrum Caetani Mozolesi, Villa Quintili)
* Macro (Macro ve Macro Testaccio)
* Villa Torlonia Müzeleri (Casina delle Civette ve Casino Nobile)
* Roma Ulusal Müzesi (Crypta Balbi, Palazzo Altemps, Palazzo Massimo, Diocletian Hamamları) gibi tarihi kompleksler sanki tek bir alanmış gibi değerlendirilmekte.

Gişe’ye uğramadan bu kart ile girebilme imkanınız olacaktır. Sonrası indirim imkanı ile diğer mekanlara girişte kartı gişe yetkilisine göstererek, yararlanmak mümkündür. Kolezyum girişinde; Kolezyum’n yanı sıra Roma Forumu ve Palatine Tepesi’de ziyaret edilmekte. Yine Roma Ulusal Müzesi girişinde; Crypta Balbi, Palazzo Altemps, Palazzo Massimo, Diocletian Hamamları görülmekte..

Kolezyum, Capitolini müzesi, Castel Sant’Angelo’ya doğrudan girmek bir avantaj olacaktır!.Ancak bu kart “Vatikan” da GEÇMEZ!..

Dip not : Kentte,  Kolezyum, Mercati di Traiano (Trajan pazarı), Musei Capitolini (Kapitolin müzesi), Castel Sant’Angelo, Museo dell’Ara Pacis ve Terme di Caracalla (Caracalla banyoları) hariç , diğer müzeler pazartesi günleri kapalıdır!..Tüm müzeler  25 Aralık, 1 Ocak ve 1 Mayıs’ta Kapalıdır (Dikkat!).

Kart, havaalanı-şehir merkezi ulaşımı+ schuttle hizmetleri hariç tüm toplu taşıma araçlarında şehir içi ulaşımı ücretsiz verir. Sit Bus havaalanı transferinde % 15 gibi indirim imkanı var..HopOnHopOff larda % 15 indirim..Kent için önemli 45 mekandan kartınızın gün sayısına göre, 1 yada 2′ sini ücretsiz ve gişeye uğramadan ziyaretin yanısıra diğer aktivitelerde gişe uğramalı imkanınız olacaktır.

Kart : Domus Aurea’ da, Kolezyum gece ziyaretlerinde GEÇMEZ.

 

Kart için hangi müzelere geçerli ? (bakın).. Diğer mekanlar nereleri?(bakın)

 

** Kart Temini :  online yada müzeler’den, Turist Info. lardan (Fiumicino , Uluslararası Gelen yolcu- Terminal T3’ten saat 08:00 – 20:45 arası), Castel Sant’Angelo bahçelerinin yanından, Termini’ de-Via Giovanni Giolitti platform  no. 34′ ten → saat 08.00 – 18.00 arası ayrıca ; ATAC bilet gişe ve Metro istasyonlarından, trenitalia web sitesinden bu kartı satın alabilirsiniz.

Sonuç olarak ; Çok az toplu taşıma kullanımınız olacak ve müze bana gelmez derseniz kartı almayın!..Ama ben en az Kolezyum’ u ve Forum’u zaten gezerim derseniz → buraya 1 günlük ulaşım kartı (7 €)  yanında ek Kolezyum’a girişi (ki, kuyruk da var!) 18 € vererek, size  en az 25 € bedele gelebileceği gerçeği ile bu kart’ın size çok avantaj sağlar olacağını unutmayın!. Kart Leonardo Exp. Trende geçmediği için illaki havaalanından alınması şart değilidir!

Not : aşağıdaki kartlar tercihlere göre belirlenebilir..

 
 

** OMNIA Vatican and Rome Card

  • Roma merkez ve Vatikan için ulaşım dahil aktivite kartıdır.Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne ücretsiz giriş & St Peter Bazilikası için ücretsiz bir Wi-Fi – sesli rehber
  • Kolezyum, Roma Forumu ve Palatine Tepesi, Capitolini Müzeleri, Borghese Galerisi ve Castel Sant’Angelo Ulusal Müzesi dahil olmak üzere 6 özel mekana  ücretsiz giriş.
  • 72 saat için tüm toplu taşıma ücretsiz
  • 72 saat için HopOnHopOff ücretsiz kullanım
  • Ücret / Tam : 114 €, 6-9 yaş : 80 € (Online alım)(%10 indirimli)

 
 
** Roma City Pass Card – web

    • 1-2-3-4-5-7 günlük sunumu var (Ücretler : 72-87-97-107-117-127 €, tam bilet için )(6-9 yaş yaklaşık % 65 indirim)
    • Ciampino havaalanı dahil gün sayısı için geçerli tüm araçlarda-sınırsız ulaşım
    • Vatikan müzeleri, Sistine Şapeli, Kolezyum-Roma Forum  dahil, Roma’ da pekçok müze ve aktivitelere kuyrukta beklemeden ücretsiz & İndirimli giriş.
    •  Gün sayısı kadar ücretsiz Hop OnHop Off  kullanı..
    • Harita ve diğer imkanlar..

 
 

 Roma’dan diğer şehirlere Ulaşım :

      • Roma-Floransa trenleri :   Yüksek hızlı tren seferleri Trenitalia ve NTV tarafından gerçekleştiriliyor. Ortalama 1 saat 32 dakika süren yolculuk için bilet fiyatları Trenitalia’da 20 €, NTV’de ise 15 €’ dan başlıyor.
      • Roma-Venedik trenleri :. Venedik büyük kanal’ın kıyısında yer alan Santa Lucia’ya giden seferler 3 saat 45 dakikada, kentin endüstriyel bölgesindeki Mestre’ye 3 saat 33 dakikada tamamlanıyor. Bu yolculuk için NTV konuklarına kişi başı yaklaşık 30 €’ dan başlayan fiyatlarla bilet satışı yapıyor. Trenitalia’nın Roma – Venedik arası çalışan trenlerinde erken rezervasyon yaptırarak 20 €’ya bilet bulmak mümkün olabiliyor.
      • Roma-Milano trenleri : NTV’nin fiyatları 30 €’ dan, Trenitalia bilet ücretleri ise  120 €’ dan başlıyor. Yolculuk, Milano’nun kent sınırları içerisindeki 5 garın en büyüğü konumundaki Centrale’de son buluyor.

** Tren ve bilgiler için buraya bakınız.
 
 

ROMA ‘DA ÖNEMLİ OTO YOLLAR & BAĞLANTILAR (2018′ e güncel!)

           ☻ ☻

            ☻ ☻

             ☻ ☻

             ☻ ☻

                ☻ ☻

                 ☻ ☻

 
 

ROMA İÇİN – RENT  A CAR    &  TRAFİK :

RentaCAR.1 için tıklayın 

RentaCAR.2 için tıklayın 

RentaCAR.3 için tıklayın 

RentaCAR.4 için tıklayın 

 

Aklınızda bulunsun ! ;

En az 21 yaş ve 1 yılın üstünde ehliyet şartı vardır. 3 üncü kişiler için genelde zorunlu sigorta fiatın içindedir. Alınan araç başka bir şehirde teslim edilebilir.

Hız limiti  : Autostratda larda (otoyol) 130 km/ h , Şehir dışı kara yollarında 90 km/h , şehir içinde 60 km/h limit vardır.

Şehirde, Piazza del popolo, Piazza di spagna, Piazza venezia ile nehir arasında kalan bölgede ; P.tesi – Cuma : saat 06 /18, c.tesi : 14/16 trafik kapalıdır.

Araç arızasında  : 116 acil arama – ACI ( İtalyan oto klubü ) aranabilir.

 

OTOPARK :

Ücretli park alanları mavi renkle belirtilmiştir.
Bozuk para ile çalışan 1 saati 1 ero olan yerlerde 15 dk. periyotlarla sürenizi uzatabilirsiniz. Çıktıyı cama iliştirin. Çekilen araçlar, Vigili Urbani (polis) ile temas sonrası alınır (mrk : Via Consolazion , 4 –  tel. 06 67691)

ACI ‘ nın Piazza del Popolo, via Bernini de otoparkları vardır.

+ Via Ludivisi ( özel park ) :

+ Viale del muro torto girişinde  ( illa Borghese de  büyük bir otopark var.

Ayrıca ;

• Termini Station
ES Park.
Via G. Giolitti 267
13 ero / 24 hours, open 05.00-01.30

• Via Veneto
Parking Ludovisi
Via Ludovisi 60
18 ero / 24 hours, open 05.30-01.30.

• Parioli
Parking dellAuditorium
Viale Pilsudsky 21

• Vatican & Trastevere
Terminal Gianicolo
Piazza Rovere
25 ero / 24 hours, open 06.00-01.30.

• Spanish Steps & Via Veneto
ParkSi Villa Borghese.
Viale del Galoppatoio 33
15 ero / 24 hours, open 24 hours

 
 

++ Roma’ da araba kiralamamak için   sebepler :

    • Dünyanın iyilerinden olmasa bile, başta metro ve diğer taşıma  sistemleri trafikte çekilecek sıkıntılar göz önüne alındığında hiç de kötü değildir..
    • Şehir 2000 yıldan eski bir yerleşim, her alan tarih kokuyor!.O kadar araç trafiği kente ağır geliyor..Yağmur yağınca trafik felç..
    • Park alanları kapasitelerinden fazla araç alıyor. Ve sınırlı sayıdalar..
    • Yerli halk trafik kuralları olsa bile zaman zaman bunları pas geçmekte..Trafik ek stress kaynağı olabilmekte..
    • Bölgede ZTL ( zona a traffico limitedlato) – Trafiğe kapalı alanlar hiç de az değildir. Yabancı olarak bu alanlara girdiğinizde (farketmeden) şirket aracılığı ile araç plakasına 150 € ceza gelebilecektir.
    • Milano-Roma ; Araç ile en az 6 saat..Hızlı trenle  3 saat. Ve anında şehir merkezindesiniz.
    • Araç için sıklıkla ek sigorta satın alınmakta yani ek yük getirir!.

 
 
** Roma için başka bir menü’ ye geçin !
 
 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

– Roma ; Ana Klasöre dön –

– İtalya-Genel Bilgiler –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir