Londra, Alışveriş-Marketler

 
 
 

LONDRA’DA  ALIŞVERİŞ

(Rakamsal değerler ve bilgiler 2024 yılı içindir!)

 
 

Genel bakış ;

Londra gerek lüks alışveriş alanlarını içeren caddeleri gerek ise sakin ve düzenli cadde ve sokakları ile de dikkati çeker. Kent’ in A-Z’ ye önemli cadde ve sokakları için bu adresi ziyaret edin..

Londra – Alışveriş Mekanları

Son yıllarda Londra, alışverişin başkenti olarak da öne çıkmaya başlayan bir kent olmuştur.Londra pahalı bir şehirdir.Londra’da alişveriş için doğru zaman Haziran ve Aralık aylarıdır. Aralıkta başlayan indirimler Ocak ortasına kadar sürer. Haziran ortasında başlayanlar da Temmuz ayında hala devam eder.Burada , 100 yıllık mağazalar da var, 1876’dan beri kurulan pazarlar da… Bir tasarım müzesine benzeyen bazı butikler mutlaka görülmelidir. Her ne kadar Londra ve alışveriş deyince akla gelen ilk yer Oxford Street olsa da, Harrods ve Harvey Nichols gibi klasiklerde görülmeden dönülmemelidir.

harrods-harveynic.map

*Harvey Nichols , – Harrods’un hemen kuzey doğu yönünde , Knightsbridge metro durağının yanında yer alır (109-125 Knightsbridge, Knightsbridge, London SW1X 7RJ, Tube – Knightsbridge ve Hyde Park Corner).


 
Caddelere göre Alış Veriş :

Londra’da alışverişe sokak modasının kalbinin attığı yerden, yani Oxford Street’den başlamak gerekir. Gireceğiniz ilk mağaza Topshop (& TopMan) olmalı (tube – Oxford Circus, 216 Oxford Street). İstanbul Nişantaşı’ ndaki Topshop’un on katı büyüklüğündeki mağaza, alışveriş düşkünlerinin tapınağı. Yüzlerce farklı marka, iç giyimden aksesuara binlerce ürün bulabileceğiniz bu mağazanın ayakkabı katında ve ikinci el ürünlerin satıldığı katta en az ikişer saat geçirebilirsnz. Topshop’ un hemen karşısında H&M var. H&M’ den çıkıp Hyde Park yönüne yürüdüğünüzde River Island, Miss Selfridge, Debenhams, Mango, Zara, New Look ve Urban Outfitters, Aldo gibi koleksiyonlarına bakabilirsiniz..
 
TopShop :

topshop-topman-london

Oxford Str. ve civarında yer alan mağazalar için, alfabetik sıralama ile çalışma saatleri – adres ve diğer bilgilere buradan ulaşın. Cadde düzeni görsel bilgisini buradan alın. Bu bölgedeki tüm alışveriş mağaza bilgi ve aktivitelere buradan ulaşın.

** Cadde üzerindeki mağazaların kroki ve numaralarını buradan inceleyin.

Oxfort Str. üzerindeki Selfridges’ in tam karşısındaki Primark mağazası yer alır.

primark-londonoxfordstr

Aslında mağazadan çok dev bir pazara benziyor. Fiyatlar çok ama çok ucuz. En az 20 dakika kasa kuyruğu bekleyeceksiniz.Mağazanın cadde üzerinde ; East/doğu mazası : 14-28 Oxford Street & 3 Tottenham Court Road – London, W1D 1AU adresinde iken, West/batı mağazası da ; 499-517 Oxford Street-London, W1K 7DA adresinde bulunmakta..
En büyük Primark mağazası Londra’nın merkezinde Oxford Street’in Marble Arch tarafında bulunmaktadır (batı).

Alışverişte bir sonraki adres; Bond Street olacaktır (Oxford str.’i doğu yönde, Bond Stret metro durağından sonra dikine kesen caddedir). Bu caddede Christian Dior, Chanel, Prada, Gucci, Armani, Stella McCartney, Moschino, Matthew Williamson gibi moda dünyasına yön veren tasarımcıların mağazalarını bulabilirsiniz.

Bu bölgenin biraz doğusunda alışveriş marka ve mağazaların olduğu bir caddemiz daha var. Regent Street..Oxford circus ve Piccadilly circus metro durakları arasında uzanan geniş bir caddedir.

Caddenin sağ ve sol yarısında bilimum markalar var.Kuzeyden güneye doğru ; Pandora, United Color of Benetton, Apple stroe, armani, Lacoste, Barker shoes, Camper, Clarks, Gap, Boss store, Levi’s store, Chocolate, Massimo Dutti ve diğerleri ( Regent Street cadde üzerindeki mağazalar).

Caddenin ortasına yakın alanda, hemen doğuda bulunan “Carnaby street” ise cafe&restoranları ile dinlenme alanınız olabilecektir.

Sonraki durağınız ise Sloane Street olmalı. Burada da tüm ünlü lüks giyim markalarının mağazaları var.Bu cadde biraz daha güneyde kalıp ; Knightsbridge metro durağı ile Sloane Square metro durağı arasında kalmaktadır..Gucci, Louis Vuitton, Prada, Giorgio Armani, Jimmy Choo, Fendi, Dolce & Gabbana, Bulgari ve Chanel gibi markaları bulursunuz. Harvey Nichols’da Caddenin kuzeyinde yer alır.

sloanestreetshopmaps1

Londra’da alışverişin kalbi olan tüm caddeler haritasını inceleyin (haritaya tıklayın).

londonshoppingstreetarea-map

 

 

Londra’nın ünlü ve mutlaka gidilmesi gereken çok katlı mağazalarına gelince

Tabii ki birinci sırada Selfridges var ( 400 Oxford St, London W1A 1AB , metro – Bond street).

Selfridges-Londonph

Asırlık mağaza tekstilden gıdaya, ev eşyalarına yüzlerce markayı mükemmel bir sunumla sergiliyor (hafta içi – cumartesi: saat 09-22 , pazar: 10-18). Gezmek bile büyük keyif. Liberty of London bir İngiliz klasiği. Manolo Blahnik, Burberry, Vivienne Westwood, Karl Lagerfeld, Balmain ve Stella McCartney gibi pek çok markayı çatısı altında topluyor. En üstteki dekorasyon katı ve ünlü tasarımcıların vintage koleksiyonlarının bulunduğu bölümü çok iddialı.

Selfridges-Co-londonmap1

Çıkışta trafiğe kapalı Carnaby Street’deki butikleri keşfetmeyi unutmayın.

 

Londra’nın en ünlü çok katlı mağazaları Harrods ve Harvey Nichols. İkisi de Kensington, Knights Bridge civarında. Alışveriş yapmasanız bile mutlaka görün.

harrods-harveynic.map

+ Harrods web :

Adres: 87-135 Brompton Road, London SW1X 7XL ;

Ulaşım : tube – Knightsbridge , Bus: 14-74-414-C1-N74-N97

Alisverise Harrods’a gidebilirsiniz( bütçenizi zorlamadan..! )(yani bir çikolata yada bisküvisini alın bari) Alisveris yapmasaniz bile içi ve vitrinleri görülmeye değer.Neredeyse her hafta degistiriyorlar, vitrinlerde farklı temalar oluyor. Ayrıca içeriye girerseniz Dodi ve Lady Di için yapılan merdivenleri özellikle görün.. Christmas haftasi kırmızı elbiseli bir bayan merdivenlerin üstündeki balkonda opera söylemekte imiş!

Kat kat markaların olduğu bir alışveriş merkezi burası. Her kat ayrı bir lüks ve ihtişam var.Bazı rakamlar büyük olasılık ile  çok zorlayacak nitelikte.. Alt katta dev gibi bir marketi var, diğer katlarda Harvey Nichols gibi bölümlere ayrılıyor. Aynı zamanda kendi markası “Harrods” da çok revaçta. Harrods’da özellikle Pizzeria restoranını, yanındaki çay salonunu ve dondurmacısına uğrayın..En azından fikriniz olur..Ufak atıştırmalar öyle korkutucu değil..!Taxe free uygulaması ne kadar işinize yara?Ama indirim zamanı çok daha avantajlı ürünler de bulabilirsiniz.

 
 
+ Harvey Nichols – web ;

HarveyNicholsph

Adres :  109-125 Knightsbridge, London SW1X 7RJ ; Ulaşım : tube – Kinghtsbridge

İngiltere’nin hatta dünyanın en şık, yenilikçi ve alışverişe farklı bir boyut kazandıran mağazalarından biri olan Harvey Nichols, 1813’te Benjamin Harvey tarafından Londra’nın Knightsbridge ve Sloane Caddesi’nin köşesinde keten dükkanı olarak açıldıktan sonra 1820 yılında halı, ipek ve lüks eşyalar satan Albay Nichols ile yapılan ortaklık sonucu bugünkü adını aldı. Kurulduğu günden beri sürekli gelişen Harvey Nichols mağazası, yeni ve yetenekli moda tasarımcılarının tasarımlarını sergilemek için yarıştığı hatta dünyaca ünlü markaların yalnızca Harvey Nichols’ a özel ürünlerinin ve koleksiyonlarının olduğu ve stil ikonlarının vazgeçilmezi haline gelen bir alışveriş mekanı oldu.

 
 
+ Liberty – web :

libertylondonph

Adres : Regent Street- London,  W1B 5AH ; Ulaşım : tube – Oxford Circus ( hemen yanı başı )

Ziyaret ; hafta içi/cumartesi : saat 10.00-20.00 ,  pazar : 12.00-18.00

Regent street üzerinde , çarpıcı ahşap çerçeveli, * Tudor revival adı verilen mimari tarzda inşaa edilmiş bir yapıdır (1875) .Wikipedia’ya göre bu binada kullanılan ahşaplar iki İngiliz gemisinden sökülerek buraya yerleştirilmiş. Kısacası kendine has bir mağaza burası..Hobi malzemelerinden tutun, aksesuarlara, kozmatiğe , ıvır zıvırdan tutun da çok güzel hediyeliklere ve tekstil ürünleri-kumaşlara kadar,kadın erkek ve çocuk modasını yansıtan Londra’nın en bilinen  alışveriş merkezlerinden bir tanesi.Ön taraf – giriş, çiçekçi dükkanıdır.Mağaza içindeki aydınlatma ile harika bir atmosfer yaratılmış. Genel olarak loş, yer yer karanlık, bazı yerlerde renkli ışıklarla aydınlatmışlar.İçeride tasarımsal kolleksiyonlar, sanat klasikleri..her şey var..Liberty’nin bir başka özelliği de kumaşları. Liberty kumaşı olarak yapısı olarak , ince, yumuşak, hatta neredeyse ipekimsi tarzda kumaşlar.

Liberty Rönesans’ta ;  ipek, kaşmir şal&eşarplar gibi stanları ,uzak doğu pazar alanını, konfeksiyon katında; Alexander Mc Queen ve Balmain gibi markaları, Jil Sander, Donna Karan ve Calvin Klein gibi klasiklerleri ,Nicholas Kirkwood, Stella Mc Cartney, Martin Margiela, Giuseppe Zanotti, Azzedine Alaia, Dries Van Noten, Yves St Laurent, Prada ve Miu Miu gibi ünlü markaları bulabilirsiniz..

* Tudor revival : Tudor ilk gotik dönemi izleyen 1500’lerde İngiltere’de evler için bilinen mimari tarzdır Bu tarz ; en çok yüksek eğimli çatılar ve yarım ahşap çerçeveler gibi özelliklerden oluşmaktaydı.

 

+ TK Maxx – web :

tk_maxxstore

tkmaxxmaplon

Marka olan olmayan her urunu yığma şeklinde depolamış bir magazalar zinciri (Amerika ve Avrupa’ da yaygın). Herzaman hersey bulunamasa bile iceride uzun zaman gecirirseniz birseyler yakalayabilirsiniz.Orada marka olarak Timberland, Tommy, Calvin Klein gibi markaları bulabilirsiniz. Londra’da birden fazla şubesi var.

Merkezi olanlar:

– 120-124 Charing Cross Road,Leicester Square- London ; Ulaşım : Tottenham Court Road (Underground-northern)

–  26-40 Kensington High St, London W8 4PF ( Tube – High Street Kensington)

–  15-17 Long Acre, London WC2E 9LH, Covent Garden ( Tube – Covent Garden)

 

Diğer Mağazalar..

Dover Street Market , adresi: Dover Street Market 17-18 Dover Street, London W1S 4LT.Ulaşım: Tube-Green park

doverstretmarketmap

Burası ünlü tasarım markası Comme des Garçons’un 5 katlı konsept mağazası. Sadece Comme des Garçons tasarımları yok, 50’den fazla tasarımcının kıyafetleri, aksesuvarları, ayakkabıları sergileniyor: Christian Astuguevielle, David Szeto, Erdem, Fleet Ilya, Giambattista Vali, Givenchy, Hussein Chalayan, Lanvin Mens, Nina Ricci, Peter Pilotto, Proenza Schouler, Yves Saint Laurent… Mağazadan alışveriş yapmak o kadar kolay değil. Çünkü fiyatlar gerçekten uçuyor..

Bir başka seçenek ; el yapımı aksesuarlar için en çok gidilen nokta Old Spitalfields Market. Adres: Spitalfields Traders Market, Horner Square,Spitalfields – London E1 6EW..Burası haftanın her günü açık. Doğu Londra’ nın orijinal Pazar yeridir. Perakendeciler, restoranlar, klasik pazar tezgahları ve sokak lezzetleri, özgün tasarımcılar, vintage moda, müzik, mücevher ve aksesuarlardan ev dekorasyonuna kadar her şey..Haftanın 7 günü açık

Old-SpitalfieldsMarket-map

 


Sport’s Direct
mağazaları herhangi bir spor aktivitesi ile ilgili giyim alışverişi için size yardımcı olacaktır (resmi futbol/basketbol ürünleri dahil). Çok hızlı online alışveriş seçeneği sunmasının yanında Londra’nın neredeyse her semtinde bulunan Sport’s Direct mağazalarına oldukça kolay ulaşılabilir. En çok bilinen Sport’s Direct dükkanı Sport’s Direct ismini taşımamaktadır ama ‘LillyWhites’  adıyla Piccadilly Circus’ta bulunur..

Sport’s-Direct-stores

 

+ Oliver Bonas ve Urban Outfıtters : Kensington Caddesi’nde bulunan gezilebilecek 2 mağazadır..

 
 

Alişveriş Merkezleri – AVM’ler :

Eger alisverişe kapali bir mekanda devam etmek isterseniz Wesfield önerilmekte. Westfield, Ekim 2008′de açılmış.Dior’dan H&M’e, Timberland’den Kurt Geiger’a birçok mağaza yelpazesini barındırıyor.
Londra da 2 adet var. Bir tanesi ;  Ariel Way London, Shepherds Bush, W12 7GF – White City’de. Tüm mağazalar için buraya bakın . Otopark ücretli?..Günlük saat 10-22 <pazar-10-20> arası açık..Burası Londra’nın batısında(Holland parkın da batısı).Ulaşım : Shepherd’s Bush ve White City (central metro hattı) ; Wood Lane ve Shepherd’s Bush Market (Hammersmith & City line metro hattı) ; Shepherds Bush istasyonu (overground ve rail) ; Bus-72-95-220-272 (Ariel Way White City Bus Stn durağı)..

Diğer AVM ; Stratford Cıty’de (web)(ziyaret : saat 10-22,pazar:12-18)(ulaşım için).

 
 

+ Burberry Factory Shop ( Outlet ) web :
Address : 29-31 Chatham Place , Hackney – London , E9 6LP – Pazartesi -cumartesi : 10.00 – 18.00 , pazar : 11.00 – 17.00

burberylondonmap

Londranın kuzey doğu kanadında, 1 saatlik mesafede yer almakta..
Ulaşım <bir tarif ?> : Central metro – tube line ile Benthan green de inerek, ilk gelen otobüs durağından binerek , Hackney central station da ineceksiniz.İnınce karşıya geçip , tesco’yu goreceksıniz . tescoyu geçtıkten sonraki , sağdan yürüyerek , 2. sağ sokaga girin karşınıza gelecektir..
Bir başka yol tarifi : Central metro hattının Marbel Arch durağında inin..Duraktan doğu yönüne yürüyün ve bu yol sizi Portmand str.’ e çıkaracaktır.Bu yolun soluna geçerek; kuzey yöne giden 30 no.lu otobüse binin ( 30 no lu hat için ilk durak ! ).Otobüsten ineceğiniz durak adı da ; Morning Lane Trelawney Estate dir ( Tesco marketi geçip , ilk durakta inmiş olacaksınız – otobüs güzergehı )..Yada; Homerton veya Hackney Central (overground)
 

 

GİYİM DIŞI ALIŞVERİŞ , GIDA & DİĞERLERİ

tessawalondon

 

Tesco , Sainsbury’s ve Waitrose en yaygın süpermarketlerdir. Tesco ve Sainsbury’s fiyatları açısından ortalama olmasına rağmen, Waitrose sunduğu ürün kalitesi ve fiyat seviyesi bakımından diğerlerinden daha yukarıdadır. Eğer güzergahınızda Lidl, Iceland veya Aldi marketlerinden biri varsa daha ucuz günlük ihtiyaç alışverişi yapabilirsiniz. Eğer kaliteli ve lezzetli ama ucuz birseyler yemek istiyorsanız Waitrose, M&S gibi kaliteli marketlerin hazir gida reyonlarindaki farkli ulkelerin yiyecekleri ihtiyacınızı karşılar. Londra’da karnımızı nasıl ucuzca bir şekilde doyurabiliriz…

mealdealslondon

Meal deal” larla.Meal deal daha çok marketlerde olan bizim bazı kafelerde de var. Örnek: bir soğuk sandviç veya makarna + bir içecek+ bir snack (çikolata, cips vs.) 3-4 £. Bu konuda Londra’da iki ünlü market var biri Tesco diğeri Sainsburysve  bu ikisine nerdeyse her sokak arasında rastlayabilirsiniz. İkisinde de bu meal deal olayı var.Ayrıca ikisinde de sıcak yemeklerde var. Örnek vermek gerekirse 3-5 tane pişmiş kanat paket şeklinde, pilav+haşlanmış et bir kutuda vs. Bunların fiyatlarıda yaklaşık 4-6 £. Meal deal dışında orta seviye bir yemek için Burger King, Mc Donalds, KFC yi tercih edebilirsiniz. Buralarda menüler aşağı yukarı 5-7 £ seviyesinde..

cookielondonph

Ben bunları tattım..Deneyin,tok ta tutuyor..yeni üretimli ise mükemmel..adet olarak (çay tabağı büyüklüğünde) yada 4-5 li paketlerde alabilirsiniz. 0.20-0.40 £ / adet.. Bu marketlerde bolca..

 

** Türk gıdaları için Kuzey Doğu Londra’da bulunan Harringay bölgesinde bir çok yerel pazar bulunur. Bu bölgeye en yakın metro istastonları şunlardır: Turnpike Lane (Piccadilly Line) ve Manor House (Piccadilly Line). Türk ürünlerine erişim olan diğer bazı bölgeler ise Hackney, Dalston ve Bethnal Green’dir.

** Ucuz ve kullanışlı elektronik alışverişi için Curry ve PC World gibi mağazaları kullanabilirsiniz. Genel olarak, İngiltere piyasası düşük vergileri dolayısıyla elektronik ürünler için ucuzdur ama bu mağazalar size herhangi bir elektronik/bilgisayar ürünü için olağanüstü fırsatlar getirebilir.

** Çok kaliteli yemek kitapları , çocuk kitapları , dergiler, popüler romanlar, değişik konularda kitapları, Türkiye ‘den daha uygun fiyata edinmeniz mümkün.Büyük mağazaların kitap reyonlarından, Oxford, Soho , Nothing Hill bölgelerindeki kitapçılardan, müzelerin alışveriş yerlerinden iyi kitaplar seçilebilir.

** Magnettir, kartpostal, anahtarlık gibi şeyleri China Town’un arka tarafında Leicester Square istayonuna çıkan yol üzerinde bulabilirsiniz. 6 tanesi 5 pound civarı.Ben Portobello pazarından 10 adet anahtarlığa (kırmızı çift katlı otobüs) 7 £ verdim..uygun hediyelikleri almayı buraya bırakın..

** Antikalara ve ufak süs eşyalarına düşkün olanların favorisiyse 1000’den fazla satıcısı ve etrafını çevreleyen renkli binalarla koleksiyoncuların uğrak yeri olan Portobello Road Market.

    • Londra’da Gıda Marketleri-1 – web
    • Londra’da Gıda Marketleri-2 – web

 
+ TÜRK MARKETLER (marketler günümüzde var mıdır? 2018 için güncel idi!):

– Turkish Food Center
En büyük Türk market zincirinden birisidir. 10’a yakın şubesi vardır. Halk arasında Topal Ali olarakda bilinmektedir(?). Fiyatlar uygundur. Her türlü malzemeyi bulabilirsiniz. Toptancı olarakda hizmet veren bir firmadır. Yilbaşları veya özel günlerde promosyonları ve çekilişleride mevcuttur.

– Pekunlu Food Store
Dalston bolgesinde bulunan Pekunlu Food Store 2-3 senedir hizmet vermektedir. Adı Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinin Pekun köyünden gelmektedir. İçerisinde her türlü yiyecek, kasap ve fırın bölümünün yani sıra hemen bitişiğindeki diğer mağazasında  giyim ve halı gibi ev malzemelerinide uygun fiyata bulabilirsiniz.

– Sirwan Food Center
Biraz daha uç noktada bir markettir. Türklerin genelde yaşadığı yerden biraz daha uzak duruyor gibi. Fiyatlarıda uygundur.

– International Supermarket
Ana şubesi Walthamstow’da ?  fiyatlarıda uygun  bir markettir. Sebze-Meyve  reyonuda mevcuttur.

– Sema Food
Harringay’de bulunmaktadır.
 
 
 
 

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir