Londra, Müzeler

 
 
 

LONDRA MÜZELERİ

(2024 yılına günceldir)

 
 

Londra’da 300′ den fazla müze ve galeri bulunmaktadır..Londra müzelerini anlatmadan önce ilk olarak South Kensington’ da bulunan Exhibition Road’tan bahsetmek gerekir. Çünkü Exhibition Road üzerinde İngiltere’ nin üç büyük ve en çok ziyaretçi alan müzeleri bulunmaktadır. Bunlar; Natural History Museum, Science Museum ve Victoria & Albert Museum’ dur.

Londa müzeleri için kaynaklar (ing):

+ link 1

+ link 2

+ (25 Ücretsiz Londra Müzesi)

 
 

LONDRADA ÜCRETSİZ MÜZELER – Free museums in London

( Londra müzelerinin çoğu ücretsizdir ! )

( Ücretler – 2024 yılı içindir, Lütfen linklerden güncel değerleri alın..! )

londonbrirshmusemph1
 

** Ücretsiz Önemli Müzeler : British Museum, Design Museum, Imperial War Museum, Museum of London, Natural History Museum, Science Museum, Victoria and Albert Museum, Bank of England Museum, Royal Air Force Museum London, Science Museum, Old Royal Naval College, National Maritime Museum Greenwich, The Wallace Collection, British Library…

 
Kısaca müzeleri tanıyalım ;
 
+ V&A / Victoria & Albert mus. / Sanat ve tasarım müzesi , web :

Victoria-Albert-mus.ph

Adres: Cromwell Rd,London-SW7 2RL
Açık : P.tesi – Perşembe / C.tesi-Pazar ; saat 10.00-17.45 / Cuma ; 10.00-22.00
Ulaşım : metro-South Kensington

* Dünyanın en büyük sanat ve tasarım müzesi ; içeride 4.5 milyon parça varmış. Tablolar, seramikler, heykeller, fotoğraflar, takılar, mobilyalar, tekstil ürünleri ve daha birçok galeriye ev sahipliği yapıyor. Çok uğranası bir müzedir derler?. Genel olarak ziyaret ücretsiz. İçindeki bazı özel sergiler ücretli olabiliyor, isteyenler bilet alıp onları da gezebilir. Natural History Müzesi’ nin hemen yanında Cromwell Road’ dadır.

 
 
+ British Museum , web :

londonbrirshmusemph1

Adres: 44,Great Russell St-London,WC1B 3DG
Açık : Günlük 10.00-17.30 ; Cuma ; 10.00-20.30
Ulaşım : metro-Tottenham Court Rd/Holborn/Russell Square
 

* British Museum dünyanın bir çok yerinden getirilmiş kalıntılar ile dünyanın ilk halka açık müzesi ünvanını da elinde bulundurmaktadır. Mısır ve Anadolu’ dan bir çok parça bulabilirsiniz. Özellikle Halikarnas Mozelesi (Mausoleion) bir çok parçasını burada bulabilirsiniz.. Dünyaca ünlü bir müze olan British Museum hiç şüphe yokki Londra’ nın en çok merak edilen müzelerinden bir tanesidir. İnsanlık tarihini ve kültürünü birde eserleri inceleyerek öğrenmek isterseniz 7 milyondan fazla eseri ile bu müze gözlerinizi kamaştırabilir. Sergilenen eserlerin yanı sıra pek çok eser de yer olmamasından dolayı müzenin altında depolanıyor.1752 de kurulmuş müze giriş ücreti almıyor ama  özel sergilere girmek için £10 – £15 arası ödemeniz gerekiyor – ehh, eserler yurt dışından götürülmüş! bir de ücret mi talep edecek İngiltere? 😉

– Halikarnas Mozolesi (ya da Mausoleion), Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia (en) tarafından Halikarnassos’ da yaptırılmış (Günümüzde Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir), Dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.

İngiliz araştırmacı Newton 1856-1857 yıllarında burada yaptığı kazı sırasında taş bloğu orijinal yerine götürmüştür. Kazı sırasında bulduğu kabartmaları, Mausolos ve Artemisia’nın heykellerini, dört atlı arabanın parçalarını British Museum’ a götürmüştür.

Daha önce Lord Stratford Canning (Türkiye’ de bulunan İngiltere Büyükelçisi), 1846 yılında Padişah Abdülmecit’ten aldığı izinle Bodrum Kalesi’nin duvarlarında görülen Mausoleion kabartmalarını da Londra’ ya götürmüştür (tr.wikipedia).

Müze sergi alanında Mausolos ve Artemisia’ nın Heykellerini görebilirsiniz.

+ Museum of London , web :

museumoflondonph

Adres: 150 London Wall,London-EC2Y 5HN
Açık : Günlük 10.00-18.00
Ulaşım : metro-St Paul’s/Barbican

* Londra’ nın tarihini anlatan müze. Girişi ücretsiz olduğu için uğranabilir ama kısıtlı zamanı olanlar için şart değil (bence). St. Paul’s Cathedral’ inden yürüyerek veya Moorgate ile Barbican duraklarından birinde inerek ulaşabilirsiniz. Thames vadisinden Anglo-Saxon kültürüne Londra hakkında aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Müzeye gitmek tercihinize kalsın.

 
+ Science Museum , web  :

Science-Museumoflondonph

Adres: Exhibition Rd,London-SW7 2DD
Açık : Günlük 10-18
Ulaşım : metro – South Kensington
Ücret : Free , daimi kolleksiyonlarda ücretli giriş var..

* Her yaş grubuna hitap eden fen ve bilim müzesi Science Museum muhakkak gezilmesi gereken yerlerden bir tanesi. Fen deneylerinden ünlü fen bilimcilerin kullandıkları aletlere kadar pek çok eserin sergilendiği aynı zamanda herkese bizzat yaparak ögrenme olanağı sunduğu çok eğitici bir yer.

 
 
+ Natural History Museum , web ;

Natural-History-Museumph

Adres: Cromwell Road,London-SW7 5BD
Açık : Günlük 10.00-17.30 (son bilet saati 17.30)
Ulaşım : metro – South Kensington
Ücret : Free (üye olarak online)

* Doğa Tarihi Müzesi, Waterhouse olarak bilinen binası görülmesi gereken yerlerden biridir. İçerisinde yemek dahil her türlü aktivitenin olduğu bu müzede her türlü canlının üç boyutlu halini görebilirsiniz. Dünyanın en geniş Doğal Tarih Koleksiyonuna ev sahipliği yapan bu muzede bitkilerden çeşitli hayvan iskeletlerine kadar 70 milyondan fazla parça bulunur. İçinde sergilenenler ilginizi çekmese bile muhakkak binanın içi görülmeye değer. Nisan-Eylül ayları arasında açık olan Vahşi Yaşam Bahçesi özellikle çocukların ilgisini çekiyor.

Genellikle kalabalık turist grupları müzeye giriş yaparken uzun bir kuyruk oluştururlar. Biraz bekleyin ve sıranın nerede ise tükendiğini gördüğünüzde giriş yapın. Bu süreçte binanın etrafına bakıp dış mimarisini fotoğraflayabilirsiniz. İçeride gösterilen nesnelere dokunmamanız konusunda uyarılar vardır. Fotoğraf çekmek tamamen serbesttir. Müze içerisindeki kafeteryadan yiyecek ve içecek çok pahalı olmayan fiyatlarla temin edilebilir. Giriş katını komple gezdikten sonra üst katlara çıkıp hem binanın mimarisini inceleyebilir hem de farklı salonlarda gösterilen eşyaları inceleyebilirsiniz.  Özellikle madenlere ve minerallere ilginiz varsa, dünya üzerinde çıkartılan binlerce farklı yeraltı kaynaklarına ait örnekleri görebileceğiniz 2. katta yer alan salona uğrayınız. MAVi BÖLGE : Dinazorların çağı. YEŞİL BÖLGE : Dünyanın ekolojisi. Charles Darwin’ in de heykelinin olduğu ana hol. Dünyanın şeklini değiştirmiş olan meteorlar. KIRMIZI BÖLGE : Dünyanın harikaları, volkanları ve depremleri. Değerli taşlar ve madenler. TURUNCU BÖLGE : Darwin merkezi. Vahşi hayat gösterimleri

 
+ National Gallery , web  :

National-Gallery-londonph

Adres: Trafalgar Square,London-WC2N 5DN
Açık : P.tesi-Perşembe, C.tesi-Pazar saat ; 10-18 / Cuma ; 10-21
Ulaşım : metro-Charing Cross, giriş ;Free

* Avrupa’ nın En Ünlü Tablolarını Görmek için Londra’nın Trafalgar Bölgesinde Bulunan National Gallery 1250′ lerden başlayıp 1900′ leri içeren Avrupa’ nın ünlü tablolarını görmek için ilk adresiniz. Bu galeride Van Gogh, Leonardo da Vinci, Monet, Bellini, Cezanne gibi ünlü sanatçıların eserleri ücretsiz görülebilir.  2300′ den fazla eserin sergilendiği galeri oldukça büyük, eğer tüm eserleri görmek istiyorsanız erken yada geç saatleri tercih etmelisiniz yoksa kalabalıktan her bölümünü gezmek oldukça zamanınızı alır.

Hemen yanındaki National Portrait Gallery de ünlü İngilizlerin portrelerinin olduğu bi sanat galerisi bulunmakta.. İngiliz tarihi açısından önemli olan kişilerin portrelerinin sergilendiği galerinin tamamını gezmek isterseniz asansöre çıkarak yukarıdan başlamanız tavsiye edilir. Galeriye, Charing Cross ya da Leicester Square metro duraklarından ulaşabilirsiniz.

 
 
+ National Maritime Museum / Royal Museums Greenwich , web :

National-Maritime-Museum-londonph

Adres: Romney Rd,London-SE10 9NF
Açık : Günlük 10-17
Ulaşım : Tren-Greenwich/Maze Hill rail/Cutty Sark DLR

Ücret : tam / 18 £, çocuk ; 9 £

* Londra’ nın Greenwich bölgesinde bulunan müze Britanya’nın denizcilik tarihini keşfedebileceğiniz en önemli yer. Müzeye, Greenwich metro durağından ulaşabilirsiniz.

 
 
+ Tate Modern, web   :

tatemodern-londonph

Adres: Bankside,London-SE1 9TG
Açık :P.tesi-Perşembe ; C.tesi-Pazar saat ; 10-18 / Cuma ; 10-22
Ulaşım : Tube-Southwark/Blackfriars
Ücret ; Koleksiyona giriş herkes için ücretsizdir (online kayıt ile!).

* Modern İngiliz Sanatının En Popüler Müzesi Tate Modern : 2000′ de açılan Tate Modern Müzesi ismi üstünde Londra’ nın Modern Sanat Müzesidir. 4 bölümden oluşan müzede sergilenen akımlar: Kübizm, Fütürizm, Sürrealizm ve Minimalizm’ dir. İçeride Picasso başta olmak üzere birçok ünlü ressamın eserlerinin yanı sıra, “bu nedir acaba” diye ilgiyle inceleyeceğiniz sanat örneklerinden bolca bulunuyor.

 
 
+ Imperial War Museum , web :

imperialwrmuswum-londonph

Adres: Lambeth Rd,London-SE1 6HZ
Açık : Günlük saat 10-18
Ulaşım : metro-Lambeth North – Ücretsiz giriş için online rezervasyon gerek!

* Savaş tarihini anlatan bu  müzeye, vakit varsa metronun Elephant and Castle durağında inerek uğranabilir.

 
 
+  National Army Museum, web :
Adres : Royal Hospital Rd,London-SW3 4HT
Açık : * 2016 yılı ortasına kadar kapalı!
Ulaşım : metro -Sloane Square
Giriş – Ücretsiz
* İngiliz ordusuna ait geçmişten günümüze eserlerin sergilendiği bir müze.
 
 
+ Royal Air Force Museum, web :

Royal-AirForce-Museum-londonph

Adres: Grahame Park Way – London
Açık : Günlük saat 10-18
Ulaşım : metro – Colindale ; Rail-Tren: Mill Hill Broadway
Zamanlı giriş – rezervasyonlu, Ücretsiz!

* Birleşik Krallığa ait 100 den fazla havacılık ile ilgili eserler sunulmakta. Çocuklar için interaktif galeri, 3D Britanya savaşı canlandırması… merak edenlere..

 
 

+ The Geffrye, Museum of the Home , web :

Adres ; 136 Kingsland Road,Shoreditch-London,E2 8EA

Ulaşım : Hoxton istasyonu (London banliyö hattı), Saat 10.00-17.00, Free

400 yıllık bir tarihi ile, eski, orta sınıf tipik bir İngiliz ailesinin yaşadığı ve o günkü eşyaları barındıran ev günümüzde müze haline getirilmiş..

 
 

+ Museum of London Docklands, web ;

Adres ; West India Quay,London-E14 4AL ; Ziyaret : günlük saat 10.00-18.00
Ulaşım : West India Quay (DLR), Canary Wharf (Underground – Banliyö hattı), Canary Wharf Pier (River) ; Giriş – Free
* Şeker, kahve, rom gibi gıda ve içeceklerin depolandığı 200 yıl öncesine ait bir yapı.. Ticaret amaçlı dünyanın her yerinden gelen insanların anısını taşıyan ve Thames nehir kenarında yer alan günümüzdeki müze..

 
 
+ Horniman Museum and Gardens, web :

Horniman-Museumand-Gardensph
Adres ; 100 London Road,London-SE23 3PQ ;  Ziyaret : saat 10.30-17.30 ; Free
Transport : Rail- tren / Forest Hill , Bus – otobüs : 63,122,176,185,312,P4
* Müze antropoloji, doğa tarihi, müzik aletleri ve benzeri kolleksiyonlara ev sahipliği yapar. Çeşitli festivaller, konserler, atölye çalışmaları ve sergiler sunulmakta. Girişteki ayı balığı (mors) ve akvaryum  çocukların ilgi odağıdır. Büyük bahçe alanında çay & kahve alabilirsiniz..

 
 

*** Diğer Free / Ücretsiz Müzeler :

Grant Museum of Zoology / The Library and Museum of Freemasonry / Royal Institute of British Architects (RIBA) / Sir John Soane’s Museum/ Tate Britain / Wallace Collection / British Library / Burgh House   / Bank of England Museum /

 
Diğer Müzeler (Ücretli olanlardan bazıları ) :

+ London Transport Museum, web ;

londontransportmuseumph

Adres ; Covent Garden Piazza,Covent Garden-London,WC2E 7BB

Ulaşım : metro-Covent Garden, Leicester Square, Holborn /Train-Rail : Charing Cross, Waterloo
Ziyaret : günlük 10.00-18.00

* Londra Ulaşım Müzesi’ nden sosyal ve kültürel yaşamı bağlayan ulaşım araçlarına yer verilmiştir. Londra’nın 200 yıllık geçmişi boyunca kullanılmış araçlar bulunmaktadır. Müzede 80 civarında ulaşım aracı sergilenmektedir. Ücret ; Tam  – 18-24 £ arası 16 yaş altı free… bilet 1 yıl geçerli..

 
 

+ Londra Harry Potter Müzesi, web :

* Özel ilgisi olanlara – detaylar ( ing ).

 

+ Londra Madame Tussauds müzesi, web :

mdmtoussologo

Adres ; Marylebone Road, London -NW1 5LR

Ulaşım : metro – Baker Street

Ücretler – 2024 yılı : alternatifler ile 30-70 £

 

Müze için değişik bilet alternatifleri mevcut. Tek müze girişi (genel biletleme – premium biletleme), Kombinasyonlu çoklu ziyaret ve girişler (müze yanında ek olarak ; Coca-Cola London Eye, SEA LIFE London Aquarium, The London Dungeon yada Shrek’s Adventure London ziyaretlerinden birtanesi-ikisi-üçlü tercih yada tamamı olabilmekte..Ücret’ te buna göre artmakta. Ancak tekli girişlere göre kombinasyonlu seçimler daha uygun olacaktır. Kombine biletlerde ; Madam Tussauds ziyareti sonrası diğerlerine giriş için tam 1 ay zamanınız olacak..Tüm alternatiflerde 4 D görsel gösteri mevcut. Online biletleme gişeye göre % 30 lardan başlayabilen indirim olmakta!. Online biletinizi alsanız dahi – ki size alım sırasında biletleri alacağınız tarihe saatli teslimat randevusu verilmekte, ilgili zaman diliminde mail’ ine gelen kabul ve referans bilgilerinizle “online ticket” yazılı gişeden (kuyruk var!) biletlerinizi almaktasınız.

Biletler için web bilgi hattı

*Müze ve heykeller için bilgi – alıntıdır – :
İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ve farklı konseptiyle her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan Madame Tussauds müzesinde, 300’den fazla balmumu heykel her sabah titiz bir çalışmanın ardından ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.Her biri 150 bin sterline malolan heykellerin yapımı 4 ay sürüyor.

Spor, sanat ve siyaset dünyasından ünlü isimlerin heykellerinin sergilendiği, Londra’daki dünyanın en ünlü balmumu heykel müzesi Madame Tussausds, iki asırdır ziyaretçilerine farklı bir müze deneyimi yaşatıyor.

Atatürk, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Madonna ve David Beckham gibi birçok ünlü kişinin balmumu heykellerinin sergilendiği müze zincirleri olarak ,  dünyada 14 farklı şehirde de olan Madame Tussauds müzesinin ilki ve en büyüğü, Londra’da bulunuyor. Sanatının ilk adımlarını 1770’li yıllarda Paris’te atan ve müzeye kendi adını veren balmumu heykel ustası Madame (Marie) Tussauds, 19.yüzyılın başında İngiltere’ye gelerek büyük ilgi çeken konseptini geliştiriyor.
Müzenin kurucusu Marie Tussauds’un 1800’lü yıllarda kullandığı tekniklerin bugün halen kullanıldığını, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ilk balmumu heykelinin 2 yaşında 1928 yılında yapıldığını, bugüne kadar ise toplam 23 heykelinin yapıldığı bilgisini veren Nicola Fenner (müze halkla ilişkiler md.), “Heykeltraşlarımız 30 dakika ile 2 saat arası süren poz verme seanslarında heykeli yapılan ünlüyle yakından çalışıyor. Heykeli yapma aşamasında gerekli olacak tüm ölçüleri en süratli şekilde almaya çalışıyorlar ve yüzlerce fotoğraf çekiyorlar” demekte..

Müzedeki en eski heykelin 100 yaşından fazla olduğunu belirten Nicole Fenner, bunun müzenin tarih kısmında bir şezlong üzerinde bulunan, “Uyuyan Güzel” masal karakteri olduğunu söyledi.
Fenner, balmumundan yapılan heykellerin, insan teninden hemen hemen farksız görünmesi için heykellerde ortalama 10 kat yağlı boya kullanıldığını kaydetti. Heykellerde camdan gözler de kullanıldığını söyleyen Fenner, gerçeği ile birebir aynı renk tonunu yakalamak için camgözlerin elle boyandığını belirtti.
 

+ HMS Belfast , web , video  :

hmsbelfast-lon

HMS Belfast,The Queen’s Walk-London,SE1 2JH

Transport : tube – London Bridge (London Bridge ve Tower Bridge arasında , Thames nehri kıyısında yer almakta)

Açık : Her gün saat 10.10 – 17.00 , Ücret : tam-28/25* £ (*online) , 5-15 yaş – 14/12* £, ; London Pass Card (Free)

İmperial War museum’a bağlı ziyarete açık eski bir İngiliz donanması savaş gemisi. II.dünya savaşından 1963 yılına kadar denizlerde seyreden bu gemide özellikle çocuklar savaşın  anılarını, görsellerle gezebilirler.

 

+ Sherlock Holmes Museum , web :
Sherlock-Holmesmuseumlondon
Adres ; 221B Baker Street,London-NW1 6XE, Ziyaret : her gün 09.30-18.00
Ulaşım : metro-Baker Street, Rail/tren- Marylebone ; Ücret : tam : 16 £ , 5-15 yaş : 11 £ , 6 yaş altı ; free

 

* Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan Britanyalı hayalî dedektif kahraman, polisiye edebiyatının önemli ilk kişiliklerinden biridir.
Sherlock Holmes maceralarının geçtiği bazı yerlerde Holmes hayranları tarafından konulan kimi heykeller, plaketler bulunmaktadır (Örneğin Reicenbach şelalerinde böyle bir plaket bulunmaktadır). Bunlardan en bilineni ise Londra’ da 221 b Baker Sokakta bulunan Sherlock Holmes Müzesidir. Londra’ da bulunan bu müze çok ünlüdür. Kapıdaki şapka ve polisle fotoğraf çektirmek için bilet sırasını beklemenize gerek yok. Dekorasyon, kahramanın yaşadığı yüzyıldaki gibi yapılmış. Müze yanında bir hediyelik eşya dükkanını barındırır..

 

Ve pek çok müze daha..ücretli yada ücretsiz…

+ Oyuncak Müzesi (Pollocks Toy Museum, web ) ;

Oyuncak müzesi British Museum’a yakın bir yer de.. çok uzak değil. Birçok antika oyuncağı burada görebilirsini.

+ Bahçe Tarihi Müzesi (Gardern History Museum )

+ Photographers’ Gallery : 2008 yılından beri yeni binasında faaliyet gösteren galeride ödüllü sanatçıların fotoğrafları sergileniyor. Galeri, metro Oxford Circus durağında.

+ Serpentine Gallery 1930’lu yılları anımsatan yapısıyla Londra’nın en önemli modern sanat koleksiyonlarını bulabileceğiniz galeriye ulaşmak için Knightsbridge metro durağını kullanabilirsiniz.

+ Sir John Soane’s Museum Londra’nın en atmosferik ve ilginç yerlerinden birisi olan müze, mimarın, 19. Yüzyılın ilk yarısında yarattığı eserlerden oluşuyor. Her ayın ilk Salı günü gişderseniz müzenin tamamının mumlarla aydınlatıldığına tanık olabilirsiniz. Müze, Holborn metro durağında.

+ St Paul’s Church Covent Garden Meydanının batı tarafında kalan kilise aynı zamanda “aktörlerin kilisesi” olarak biliniyor. Her yıl pek çok etkinliğin düzenlendiği Kilise, Charlie Chaplin ve Vivien Leigh’in cenazelerine de ev sahipliği yapmış. Ulaşmak için Covent Garden metro durağını kullanabilirsiniz.

+ Tate Britain Britanya’nın 16-20. Yüzyıllarına ait en önemli sanat eserlerini bulabileceğiniz galeride her saat başı düzenlenen ücretsiz tematik turları kaçırmayın. Ulaşmak için Pimlica metro durağını kullanabilirsiniz.

+ Royal Air Force Museum London (RAF) : Havacılık meraklısı olan biri olarak benim Londra’daki en favorri müzelerimden bir tanesi. Müze, kent merkezinden yaklaşık 30-40 dk uzaklıkta ancak metrodan Colindale istasyonunda indikten sonra 5-10 dk’lık yürüyüşten sonra ulaşabilirsiniz.

+ Londra’da müzeler hakkında daha geniş bilgi alabileceğiniz adres ( ing. )

+ Bir başka adres ( web )

 
 
 

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir