Londra,Görülecek Yerler.2

 
 
 

LODRA GEZİ REHBERİ

(konu devamı, 2024 yılı güncel bilgiler içerir)

 
 
 

+ District – West End bölgesi :

londondistricts-map

central-london-areasmaps

london-westened-district-map   – Bölge Haritaları

 

Bölge – Ulaşım Haritası.1

westend-districttransport2

Bölge – Ulaşım Haritası.2

westend-districttransport2.2

 

Londra’ nın bu mahallesini ; Soho, Covent Garden, Holborn, Bloomsbury semtleri oluşturmaktadır. Londra için canlılığın, eğlence ile hareketin ve de restoran-cafe&bar’ ların mekanıdır.

Londra’ nın Leicester Square ve Covent Garden çevresinde bulunan , Oxford Street, Regent Street ve Bond Street’ teki alışveriş mağazaları, restoranların sıralandığı alan’ dır..

Kasım ayı sonrası Londra’ nın noel ışıklarının yoğun olarak bulunduğu bu bölge; Kent’ in Müzikaller, komediler, dramalar ile işlenmiş tiyatrolar bölgesi özelliğini taşır. Özellikle Shaftesbury Avenue ve çevresi “ Theatreland ” ismiyle anılır (Apollo Theatre, Gielgut Theatre, Qeen’s Theatre, Lyric Theatre, Palace Theatre ve Odeon cinema bulvar bölgesindedir).

ShaftesburyAvenue-londonstrmap

Leicester Square ve Covent Garden gece hayatının, klub ve barların, sokak eğlence ve müzisyenlerin sık görüldüğü alanlarıdır. Londra’ da çeşitli kutlamaların yapıldığı Piccadilly Circus ve Leicester Square , Trafalgar Square hareketin olduğu alanlardır. Covent Garden pazar alanı ve kapalı mağazaları ile dikkat çeker.

 

Bölge için önemli metro (tube) istasyonları : Oxford Circus, Piccadilly Circus, Leicester Square, Covent Garden’ dir..

* Bölge tiyatroları için ( (bakın) ) :

* Bölge restoranları için – (bakın)


 
Nereler görülecek ?

Bu bölge (mahalle) Londra’ nın önemli turistik bölgelerini kapsamaktadır.

londonkarakalemph2
 

Bölge Semt’leri ;

 

♦ Bloombury ;

 

Haritalar

Bloomburylondonpa2

                ☻  ☻

bloomburydistrictmap2

Zengin tarihi ve kültürel yaşamı, mimarisi ile  hissedilen bölge özelliğinde bir semt’ tir.. Londra Sanat Üniversitesi, High Holborn (Street)‘ da yer alıyor. Bu caddede ;Bloomsbury’ nin şehir merkezine olan ulaşımını kolaylaştırır. Güney batısında Brithis museum (Müze civarında antika ve bağımsız kitap dükkanları yer almakta), batısında Londra üniversitesi, doğu yakasında Charles Dickens müzesi, orta alanında ise Russell suquare (park alanı) ile bölge tamamlanmaktadır. Buralar ; Londra’ daki bir kaç müzeye, Art ve sanat merkezlerine, medikal enstitüsü olan “Great Ormond Street” Çocuk Hastanesine ve cadde üzerlerinde yer alan cafe & bar ile pastanelere ev sahipliği yapar. Tottenham Court Road’ daki Tapped & Packed, sert kahvesi ve şık ortamıyla ilgi çeker.

 
 

◘ British Museum :

thebritishmuseumlokalizasyonmap

Adres : Great Russell Street, London WC1B 3DG , Web

Ulaşım : Metro/tube – Holborn & Tottenham Court Road (~ 400 m. yol mesafeli)

Müze metro durakları ; Tottenham Court Road’ a : 5 dk. / Holborn’ e: 7 dk. / Russell Square’ a: 7 dk. / Goodge Street’ e: 8 dk. yürüme mesafelidir.

Otobüs →
• New Oxford Street durağından yürüme ile → Bus : 1, 8, 19, 25, 38, 55, 98, 242
• Tottenham Court Road (kuzeyden gelişlerde) / Gower Street (güneyden gelişlerde) durağından yürüme ile → Bus : 14, 24, 29, 73, 134, 390
• Southampton Row durağından yürüme ile → Bus : 59, 68, X68, 91, 168, 188


 

Londra’ da bulunan ve dünya’ nın her yanından getirilen seçkin Eskiçağ yapıtları ve etnografya koleksiyonlarını kapsayan büyük bir müze..

Tarihi : British Museum, hekim ve doğabilimci Sir Hans Sloane‘ un (1660-1753) biriktirdiği ünlü bir kitap, elyazması ve doğa tarihi nesneleri koleksiyonunun hükümet tarafından satın alınmasıyla 1753′ te kurulmuştur. Oxford kontları Edward ve Robert Harley’ nin daha önce miras bıraktıkları önemli elyazması kütüphanesi ve Sir Robert Bruce Cotton’ ın (1571-1631) bağışlamış olduğu elyazmaları, sikkeler ve antikalar da koleksiyonuna katılmıştır. II. George’ un, Krallık Kütüphanesi’ ni 1757’de armağan etmesinden iki yıl sonra müze, Bloomsbury’ deki Montagu House’ da halka açılmıştır. 19. yüzyılda arkeolojiye ilgi artınca, British Museum ; armağan, satın alma ya da kaçırma (özellikle Anadolu’ dan) yoluyla Eskiçağ’ la ilgili paha biçilmez yapıtlar elde etmiştir. Atina Akropolis’ indeki klasik Yunan heykellerinin (Elgin mermerleri) 1816′ da elde edilmesi buna en iyi örnektir (zaten olası toplanmış! eserler nedeni ile müze ücretsiz girişlidir?). 1823′ te III. George’ un kütüphanesinin alınmasıyla genişleyen koleksiyon için daha geniş bir yer gereksinmesi doğunca, tasarımını Sir Robert Smirke’ ün yaptığı günümüzdeki yapı haline dönmüş. Müzenin baş kütüphanecisi Sir Anthony Panizzi’ nin çizdiği planlara göre yapılan dev kubbeli kütüphane ancak on yıl sonra tamamlanmış. Müzenin doğal tarih koleksiyonu, 1883′ te Güney Kensington’ a taşınarak “Doğa Tarihi Müzesi” (Natural History Museum) adını alır. British Museum’ daki ve öbür kütüphanelerdeki elyazması ve basılı kitap koleksiyonlarının bir araya getirilmesiyle de 1973′ te “British Library” (Britanyalı Kütüphanesi) oluşturulur.

Daha fazla detay için – (bakın)

 

Müze Yerleşim Plan Haritası (bakın)

 

Müze giriş ÜCRETİ YOKTUR! ( günlük – saat 10.00 – 17.00, cuma – 20.30 // Müze 24-26 Aralık tarihleri ​​arasında kapalıdır) – müze için- diğer aktivitelere bakın

* Bazı aktiviteler ücretli ( bilgi alın )

 
 Müzede ; İznik çinileri, Kütahya porselenleri, Efes antik kent kalıntıları, Osmanlı eserleri gibi bize çok tanıdık gelen parçaları görünce şaşırmayalım!.

 

British Museum’ un hemen yanında Cartoon Museum bulunur (35 Little Russell Street, London WC1A 2HH – web , tam bilet : 9.5 £ , + 60 yaş : 6 , Student : 4 £.. Pazartesi kapalı olup günlük saat 10.30-17.30 / pazar ; 12.00-16.00 arası açıktır) ve “Goodge Street” durağına yakın tarafta Pollock’s Toy Museum bulunmakta ( web ) (adres: 1 Scala Street, London, W1 – Tam bilet : 8 / çocuk ; 5 £).

Londra’ nın en popüler müzelerinden dünyaca ünlü British Museum’ da bulunan kafeteryalarda müzeye yapacağınız ziyaret sonrası yorgunluk çayı içebilirsiniz. British Museum’ da ayrıca her 2 haftada bir yapılan Japon çay seremonisine katılarak ücretsiz Japon çayını da tadabilirsiniz.

Müzenin kuze doğu yönünde ve Russel Square’ nin yanıbaşında bir alışveriş merkezi bulunur. Müzenin kuzey batı yönünde ise Londra Üniversitesi’ ne ( SOAS , London WC1H 0XG) ulaşabilirsiniz.

Londra Üniversitesi Birleşik Krallık’ ın en eski ve önemli üniversitelerinden biridir. Oxford ve Cambridge’ in ardından üniversite eğitimini diğer şehirlere yaymak amacı ile 1836′ da kurulmuştur.
Bir tür yüksek okul federasyonudur. Her biri üniversite büyüklüğünde olan ve genel olarak “Kolej” adı ile anılan çok sayıda yüksek okuldan oluşmaktadır. Üniversite kurulduğunda : King’s College London ve University College London olarak sadece bu iki kolej’ den ibaretti. Günümüzde 17 kolej, 10 enstitü ve 170 bin dünya öğrencisine sahiptir. Kolej ve diğer bölümler için (bakın) 

 

The Brunswick Centre (AVM) / Adres : Management Suite, Unit 57, The Brunswick, London WC1N 1BS
Bölgenin merkezinde yer alan bu alışveriş mağazası (metro-Russel Square’ ın hemen yanında)..

Cumartesi günleri bu mahalle sokaklarında kurulan gıda pazarında; sokak yemekleri, peynir, taze ekmek ve kek vs. satılıyor. En güzeli de ikramlarda bulunuyor olmaları imiş?
 
Binaların arasında sıkıldı iseniz, biraz yeşillik görmek için birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindeki “Bloomsbury Square”, “Russell Square Gardens” ve “Queen Square” alanlarına gidebilirsiniz.

Bölgedeki  metro durakları ; kuzey sınırında “Euston” ve Tren hattı olarak da “London King’s Cross” ; batı yakasında da Warren street metro durağı ve Goodge Street metro durağı ; merkez alanda ise ; Russell Suquare metrosu ; güney ucunda Holborn metro durağı   sayılabilir..

* Semt (Bloombury) bilgi ve fotoğraflar için – (bakın)

 
 

◘ Holborn ;

 

Haritalar

holborn-maps

            ☻ ☻

holborndistrictmap2

Bloombury semtinin güney sınırını oluşturur. Büyük cadde üzerinde (Holborn & High Holborn) yer alan 14. yy dan günümüze kadar uzanan iş dünyasının özellikle hukuk büro ve ofislerin, restoran ve cafe barların ve mağazaların bulunduğu bölgedir buralar.. (ulaşım- Holborn metro durağı; Temple, Thameslin tren hattı- Blackfriars London & Farrington).

 

Burada bulunan en önemli yapı, Kraliyet Adalet Mahkemesi’ dir ( The Royal Courts of Justice, web )

royal-courts-of-justice

Adres : Strand, London WC2A 2LL). Bina 1882 de tamamlanmış. Gotik mimari yapıya sahip ve ziyarette kamera-foto yasağı ile birlikte, cep telefonun açıklığı da yasaklanmıştır! Hafta içi; saat 09.00-16.00 arası ziyaretlerde giriş ücreti tam bilet : 17 £. Ulaşım : metro –> Temple yada Holborn

 

+ Mahkeme binasının hemen kuzey batısı yönünde İngiltere’ nin en iyi okullarından biri kabul edilen ve birçok ünlü devlet adamı yetiştirmiş olan “London School of Economics” (LSE) de Holborn’ da yer alıyor (Holborn metrosu).

+ Mahkemenin kuzey batı yönünde bir antika ayakkabı mağazası var..“The Old Curiosity Shop” (

 

Dükkan hakkında : 16 yy. ait edebiyat öykülü 16 yy. dan kalan bu ahşap yapı, İngiltere’ nin en eski dükkanlarındandır. Tarihinde yangın ve savaş görmüş sonradan eski gemilerin ahşap atıkları ile yeniden canlandırılmıştır. Charles Dickens Bloomsbury burada yaşamış ve bu yapıdan esinlenerek bina ile ayni isimli romanını yazmış. Günümüzde ayakkabı & butik içerikli dükkandır. Pazar hariç saat 10.30 – 19.00 arası ziyaret edebilirisiniz (2023 sonlarına doğru geçici kapalı olduğu bilgisi? var – tadilat?).
Ulaşım : metro – Holborn, Chancery Lane, Temple ..Bus : 1,15,23,26,59

Konuya ait bir öykü : Antikacı Dükkanı (Barnaby Rudge ile birlikte) Charles Dickens tarafından çıkartılan, kısa ömürlü haftalık “Master Humphrey’s Clock” isimli dergide 1840-1841 yılları arasında yayımlanmıştır. Antikacı Dükkanı, 1841 yılında kitap olarak da basılmıştır.
Küçük Nell ve büyükbabasının borç yüzünden Londra’ dan kaçıp taşrada bir yerden bir yere sürüklenmelerini anlatır. Charles Dickens, diğer tüm romanlarında anlattığı insanlık trajedisine burada da değinmiş ve sanayileşme dönemi Birleşik Krallık’ ının sefaletini Nell’ in gözünden dile getirmiştir.
Kitap ilk yazıldığında (Dickens’ in diğer romanları gibi) büyük başarı kazandı ve popüler hale geldi. Günümüzde Antikacı Dükkanı’ nın, Viktorya Dönemi duygusallığını aşırı bir şekilde yansıttığı düşünülmektedir. Gerçekten de, Oscar Wilde “Küçük Nell’in ölümünü ‘gülmeden’ okumak için kişinin taştan bir kalbi olması lazım” demiştir ( tr.wikipedia.org ).
 

 

◘ Covent Garden ( detaylı olarak – “Londra özel mekan ve pazarlar” sayfamızdan bilgi alın)

 

Semt Haritaları

Covent Garden-map3

              ☻ ☻

covent-garden-map-sights

Covent Garden’ ın merkezindeki meydan bu semtin başlıca cazibe noktası olsa da semtin büyüleyici sokak manzaraları canlılığını yitirmeyen pazaryeriyle sınırlı kalmıyor. Canlı ve neşeli ortamıyla tanınan  Covent Garden’ ın ikonik meydanı ve meydanı çevreleyen barları ve müzeleri gece ve gündüz sayısız eğlence seçeneği sunuyor. Semt ; restoranlar, mağazalar, oteller ile göz doldurur. Bölge, özellikle yaz aylarında ve hafta sonları oldukça kalabalıktır.

 

Covent Garden’ ın kurulduğu alan Orta Çağlarda sebze ihtiyacını karşılayan tarlalar ile kaplıydı. 1540 yılında Kral VIII Henry bu alanı Bedford dükü John Baron Russell’a vermiştir. İtalyan meydan mimarisinden etkilenen Jones, Londra’ nın ilk halk meydanını inşa etmiştir. 1870 yılında çiçek pazarı ve 1904 yılında Jubilee pazarının eklenmesi ile kompleks günümüzdeki görünümünü almıştır.
Sokak sanatçıları ve yiyecek tezgahları, Covent Garden’ ın ikonik meydanı ve dolambaçlı sokaklarını sirkülasyonu daha az olan bölgeleri tercih edenlere yönelik peynir dükkanları, tavernalar, sanat müzeleri ve opera salonlarıyla birlikte paylaşıyor olacaktır. Tartışmasız bir güzelliğe sahip bu semtteki sayısız eğlence alternatifini izleyin. Oyuncak, parfümeri, giyim, hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapıp herhangi bir yerde oturarak açık hava ve güzel müzikler eşliğinde dinlenin. Sebze ve meyve pazarının olduğu bina içerisinde ünlü İngiliz aşçı Jamie Oliver a ait küçük bir restoran da vardır. Burada ziyaret edebileceğiniz bir başka nokta da “London Transport Museum” dur (Londra Ulaşım Müzesi – web , ulaşım : metro-Covent Garden)(Londra’ daki ulaşım araçlarını içerir bu müzenin içinde kırmızı Londra otobüsleri, duraklar, trenler gibi birçok eski ulaşım aracı bulunmakta).

Ayrıca bölge içerisinde birçok tiyatro ve opera binası bulunabilir.

 

Çevredeki diğer kültürel binalar ; İngiliz Ulusal Opera Birliği London Coliseum (web) ve dünyanın en eski tiyatrosu olan Kraliyet Drury Lane Tiyatrosu’ dur (web).

Covent Garden aynı zamanda Londra’ nın kültür ve sanat merkezlerinden bir tanesidir. Birçok tiyatro ve gösteri salonu bu bölgede yer almakta.Garden Theatre olarak bilinen Royal Opera House (Kraliyet Opera Evi) de buradadır ; bale, dans, opera gibi çok sayıda gösteriye ev sahipliği yapıyor. Güncel gösteriler ve biletler için – web .

royal_opera_house_londonph

Ulaşım :

Covent Garden’ a – merkezine doğrudan aynı adı taşıyan metro istasyonundan ya da biraz farklı yol girişi ile metro –  Leicester Square’ da inip yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Bu mahallede ayrıca ; Thames nehri kıyısında (Victoria Embankment-London adresinde – ulaşım : metro-Embankmet) Mısır antik dikilitaşı olan “Cleopatra’s Needle” ı görebilirsiniz. MÖ 1460 ta Mısır firavunu Thotmes III tarafından Heliopolis antik kentine yaptırılmış bir Mısır Dikili taş anıtı.. Embankment metro istasyonunun, Thames nehir kıyı alanına yakın mesafede yer alır. Anıtın iki yanında İki büyük bronz Sfenks yer almakta..Dikili taş Mısır – İskenderiye’ den 1878 de deniz yolculu ile İngiltere’ ye getirilmiş. 180 ton ağırlık ve yaklaşık 21 m. lik kırmızı granitten yapılmıştır. 2. dünya savaşında sfenklerde küçük hasar görmüş alanlar hala mevcuttur. Anıtın yanıbaşında Victoria Embankment Garden ve ayni isimli cafe mevcut.
Dünyada 3 adet obelisk – Cleopatra dikili taşı mevcuttur. Paris – Concord meydanında, New York Central parkta ve Londra’ da..

Cleopatra's-Needlelondonph

Bölge (mahalle) ulaşımında diğer seçenekler : Kuzey sınırında tube Holborn ( k.doğu ) , tube Tottenham Court Road (k.batı), güney doğusunda metro Temple, güneyinde metro Charing Crosss, batısında metro Leicester suquare ile bölgeye ulaşın..

Bölgeye ait semt fotoğrafları için – web

Bölge için ek bilgiler : web 1 web 2 web 3 web 4 (tiyatrolar)

 
 

◘ Soho Semti ;
Soho ; Londra’da, Oxford Street ile Piccadilly Circus arasında kalan bir semttir. Özellikle Çin, Fransız, İtalyan ve Yunan lokantalarının bulunduğu eski bir göçmen yerleşim alanıdır. Semtin bu kozmopolit yapısı, XVII. yüzyıla kadar çıkmaktadır. Avrupa ve Asya’ nın çeşitli yerlerinden buraya nüfusun kültürlerinin kaynaştığı bir noktadır.Londra’ nın eğlence merkezi olarak da bilinen Soho, çok sayıda eşcinsel barı, gece kulübünü, sex shopu ve pub’ ı bünyesinde barındırır. Ancak, uluslararası standartlarla karşılaştırıldığında ziyaretçiler için tehlikeli sayılmaz..

Haritalar

soho-londonmapstg (2)

           ☻ ☻

soho-londonmapstg (1)

Soho’ nun kirli sokakları yanında hoş plak mağazaları ve son moda galerilere ev sahipliği yapıyor. Soho’ nun kırmızı noktalı tarihi ve hippi kaleleri Arnavut kaldırımlı bu semtin 24 saat süren canlılığına katkıda bulunan şık barlara, gece boyunca açık kalan kahve dükkanlarına ve ikinci el giysiler satan butiklere dönüştürülmüş durumda. Tiyatrolar, restoranlar, barlar, gece kulüpleri, müzeleri ile dolu dolu ve hareketli.. Bölge ünlü caddelere ev sahipliği yapar ; Oxford St, Regent St, Mayfair ve Bond Street bunlara örnektir. Soho güney sınırı ile Çin mahallesine de komşudur.

 

Soho’ dan..

soholondonph (1)

soholondonph (2)

Detay bilgiler (genel bilgi web 1 / web 2 )

 
 
 

◘ London China town / Çin Mahallesi :

Haritalar

Chinatown_london_maps

Chinatown_london_maps2

Londra’nın Soho mahallesine komşu, hemen güneyinde Shaftesbury bulvarı ile sınırlanan ve güneyde ise Leicester square’ a kadar uzanan tipik bir Çin mahallesi.

Burası şehir merkezinde, tarihinde Çin’ den gelen göçmenlerin oluşturduğu ticari bir semt. İlk zamanlarda pek istenip tercih edilmese de, turistik gelişimi ile sonradan tercih edilen alan olmuş. Burası bol miktarda Çin pazarı – lokantası – marketi içermekte..Çin çay evi – Jen Cafe (16 Artillery Psge, London E1 7LJ, Birleşik Krallık)

londonchinatownph2

Bir paylaşım : Dim Sum, yaklaşık 2000 çeşidi olan bambu kapların içine yerleştirilip buharda pişirilen Çin mantısıdır (dumpling de derler). Hem sıcak hem soğuk, hem tatlı hem tuzlu olanı vardır. Çin’ de ana yemekle beraber değil de öğlenden sonra çayla beraber yenen bir çeşit atıştırmalık. Ama batıda daha sonra bu geleneği bozmuşlar ve restoranlarda başlangıç yemeği gibi de sunmaya başlanmışlar. Dim sum’ la beraber yeşil çay içilmesi de adettenmiş.

Mahalle için detay adresler aşağıda..

Web 1  –  web 2 web 3

 
 

West End District – Haritası

westenddistrict-zonesmap

Çin mahallesinin hemen güneyinde “Leicester Square” – meydanı – bulunmakta ; West End bölgesini tamamlayan Leicester Meydanı, Londra’ nın batı kısmında yalnızca yayaların girebildiği bir meydandır. Meydanın ortasında küçük bir park bulunur. Bu parkta William Shakespeare adına yapılmış bir çeşme bulunmaktadır. Çeşmenin üzerinde Shakespeare’ in bir heykeli yer alır.. Meydan ayni zamanda Londra’ nın sinemalar bölgesi olup, müzikal ve tiyatrolara, geceleri aktif barlara da ev sahipliği yapar (Hippodrome Casino, Casino at the Empire, G Casino). Bölge sinemaları : Empire, Vue, Odeon Square, Odeon West End..(bölge ulaşımı : metro –  Leicester suquare).

 

M&M’s world London : İngiltere’ de ünlü şekerci.. Swiss Court, 1 Leicester Square – London W1D 6AP adresine ( web)..Londrada’ ki 4 katlı binada, 3500 m2 alanda dünyanın en büyük çikolata & şekerleme ve şeker mağazası ayni zamanda tekstil ürünlerini de satmakta..Mağazalar zinciri ayrıca ; New York, Las Vegas ve Orlando da bulunuyor..

 

Angus et restoranıda bu bölgede (20 Cranbourn St, London WC2H 7AD, metro – Leicester square)(balıkmenü de mevcut..!)

Leicester Square – Londra’ dan.. :

Leicester Squarelonndonph1
 

Bu meydanın  güney sınırını ; Londra’ nın ünlü Trafalgar meydanı oluşturur.

 
Biz buradan yönümüzü az bir yürüme mesafesi ile batıya çevirelim..Şimdiki gezi alanımız ;

West End mahallesinin kalbi olan ” Piccadilly Circus” tayız ;

Ulaşım : metro – Piccadilly circus..


 

Piccadilly Circus, Merkez Londra’ nın ünlü ve işlek bir kavşağıdır. Trafiğe kapandıktan sonra turistlerin ve sokak müzisyenlerinin uğrak yeri haline gelmiştir. Özellikle, geceleri ve hafta sonları gürültülü ve kalabalıktır. Tower Record, Madame Tussaud’s, Rock Circus ve Segaworld burada yer almaktadır. Bölge, tarihinde 100 yıldan fazla bir zamandır neon ışıklarıyla aydınlatılmıştır.

Londra’ nın önemli simgelerinden bir olan “Eros heykeli” buradadır. Heykel 1893 yılında buraya dikildiğinde tepki ve olumsuz eleştirilere neden olmuş. Meydanı ünlü yapan şeyler 19. yüzyılın sonunda meydana yerleştirilen çeşme ve neon ışıklı ilanları ile Times Square’ e benzetilmesidir. Piccadilly Circus, New York’ taki Times Square’nin İngiltere’deki karşılığıdır (wikipedia).

Alışveriş caddesi Regent’s Street ile tiyatroları ile ünlü Shaftesbury Avenu ’nın birbirine bağlandığı yer olan Piccadily Circus turistlerin uğrak yerlerinden birisidir.

1819 yılında inşası tamamlanan Piccadily Circus geçen yıllar boyunca modernizasyona uğrayarak günümüzdeki halini almıştır. Meydanın en önemli unsurlarından birisi filmlerde de görmeye alışık olduğumuz devasa reklam ekranlarıdır. Hava karardığında bölgeyi bu reklamlar büyük ölçüde aydınlatmakta ve Londra fotoğraflarında arka planın popüler tercihlerinden olmaktadır.

Büyük otel, mağaza ve havayolu şirketlerinin de bulunduğu bu yarım kilometrelik cadde, Hyde Park’ a kadar uzanır. Caddenin hemen karşısında ise, 17. yüzyıldan kalma “Burlington House” yer almaktadır.

Tarih ; Piccadily Circus John Nash tarafından yaratılmıştır. Yapılma amacı Kral George IV’ nin Carlton House’ ı Regent’s Park ile birleştirme isteğini gerçekleştirmektir. Shaftesbury Avenue’ nin 1885 yılında inşa edilmesi ile bu alan trafik ve insan yoğunluğunun arttığı bir yer olmuştur. Bu da reklamcıların dikkatini çekti. Böylece Londra’ nın ilk hareketli billboardları 1895 yılında Piccadily Circus’ a yerleştirilmiş. Zamanla tüm plaza billboardlar ile kaplanarak Londra’ nın merkezinde New York Times Square benzeri bir yer oluşturulmuş. Fakat günümüzde bu özelliği taşıyan sadece bir tane bina kalmıştır. Yine de şehre farklı bir hava katmaktadır.

Piccadily Circus’ un merkezinde Shaftebury Anıt Çeşmesi bulunmaktadır. 1893 yılında fakirlere ettiği yardımlar ile tanınan Lord Shaftebury anısına yapılmıştır. Çeşmenin üstünde ünlü Yunan aşk ve güzellik tanrısı Eros’un heykeli vardır. Çeşme bronzdan yapılmıştır. Fakat Eros heykeli siyah alüminyumdandır. “Piccadily” ismi ; 17. yüzyılda üretilen “piccadil” isimli fırfırlı bir yaka çeşidinden gelmektedir. Bu yaka türünü bularak zengin olan terzi Roger Baker bu civarda yaşamıştır. “Circus” ise bölgedeki trafik yoğunluğundan gelmektedir.

– Piccadilly Meydanı’ ndan Oxford Caddesi’ ne doğru uzanan renkli bulvarın adı Shaftesbury Avenue olduğu için bu melekli heykel çeşmesinin adı “Shaftesbury Memorial Fountain” (Shaftesbury Anıtı Çeşmesi)olarak anılır.

Piccadily Circus’ un büyük bir kısmı günümüzde yayalaştırılmıştır. Yakınında yürüme mesafesinde birçok turistik yer bulunmaktadır. Soho, China Town, Trafalgar Meydanı ve Leicester Square buradan yürüme mesafesindedir (tarih & bazı bilgiler : gezipgordum.com ).

 
Kısa kısa

Piccadilly Circus civarında bulunan önemli yapılar;

. Shaftesbury Avenue üzerinde bulunan tiyatrolar
. Haymarket
. Coventry Street
. London Pavilion
. Criterion Theatre
. Piccadily Circus Tube Station (metro istasyonu)
. Tiger Tiger Gece Klübü

 

Piccadilly Circus’ a ulaşım çok rahattır. Metro ile gelecekler için Piccadilly Line’a geçerek Piccadilly Circus da inmeniz yeterli olacaktır. İsterseniz Leicester Square’ de inerek 5 dk. yürüyüş ile ulaşmak da mümkün. Çok merkezi bir konumda olduğundan çevre istasyonlardan yürüyerek ulaşmak da tavsiye edilir. Gündüzü kadar, geceleri de canlı olan bu bölgeyi gezmeyi unutmayın..

Bu alandan ; Regent Street, Piccadilly veya Soho’ ya rahatlıkla yürünebilmekte..Piccadilly Circus, Thames Nehri’ ne yürüyerek 10 dk.’lık mesafededir!.

 

Bölge için bir Atraksiyon :

+ Ripley’s Believe It Or Not : Piccadilly Circus’ taki bu eğlenceli müze, göz yanılsamaları ve tuhaf ilüzyonlarıyla güzel vakit geçirmeyi sağlayabilir. Dünya’ nın birçok yerinde olsa da Londra’ daki en büyük olanı ve içeride Marilyn Monroe’ nun kişisel eşyalarının olduğu bir bölüm de bulunuyor. Her gün 10:00 – 00:00 arası açık, 17:00’den sonra giderseniz web sitesinden alımda bilet fiyatları düşüyormuş?.

 

WEST END bölge gezimiz burada sonlanmıştır..!

 
 
** Bir sonraki gezi bölgemiz : Mayfair & St James & Westminster mahalleleri olacaktır..
 
 
 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir