Londra Havaalanları ve Transferler

 
 
 

LONDRA – HAVA ALANLARI

 

Londra’da şehir merkezine yakın konumu itibariyle 6 adet hava alanı mevcuttur. Bunlardan en yakın mesafeli olanlar, Heathrow ve City airport‘ tur. Heathrow’ dan toplu taşıma (TFL) – metro hattı ile, City airport’tan toplu taşıma (TFL) – Dockland Light Railway -DLR- raylı sistem ile kolaylıkla ve kısa sürede şehir merkezine doğrudan ulaşabilirsiniz.

Diğer hava alanlarından ulaşım Local tren,otobüs..ile ; biraz daha uzun sürede ve şehir merkezi ulaşımında aktarma (bağlantı) ile sağlanmaktadır.

Bu havaalanlardan şehir merkezine (City London) olan, ulaşım-transfer imkanlarını inceleyelim..Ücretler 2024 yılına günceldir!

londonairports-map-time
 
 

+ Gatwick Havaalanından Londra Şehir Merkezine Ulaşım (2024) (airport – info web) :

Havaalanı Londra merkezin güneyinde olup, kent merkezine 28 mil (50 km) mesafededir. Her yıl 45 milyondan fazla yolcunun 230′ dan fazla noktaya uçtuğu iki terminale sahiptir. THY yanında yazları sıklık ile, kışları daha az olmak üzere Sun Exspress ; Antalya, Adana, İzmir, Dalaman, Kayseri’ den uçuşları ile her ikisi de alanın terminal S (south) kısmını kullanırlar. İzmir – Bodrum – Dalaman’ dan (yaz sezonu), Antalya’ dan yaz kış seferleri olan  easy jet N & S (north & south) terminalleri üzerinden uçuş yapar.

 

Havaalanı terminalleri ;
South Terminal – map ( harita )
North terminal – map  ( harita )

Havaalanı Kuzey Terminali ve Güney Terminali olmak üzere iki terminal içerir. Her ikisinde de 31’er stant ve otobüslerin hizmet verdiği ilave 57 uzak stant bulunmaktadır. Bir standı esnek bir şekilde kullanabilmeniz, 186 uçağa kadar park edebileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca toplam 245 check-in masası, 123 self-servis check-in masası ve 119 self-servis çanta bırakma kiosku bulunmaktadır. Kuzey Terminali, terminalin ana bölümünü yeni bir iskeleye bağlayan dünyanın en büyük yolcu hava köprüsüne ev sahipliği yapmaktadır. Havalimanının trafiğinin büyük bir kısmını “güney” terminali karşılamaktadır ve orijinal terminalidir. Kuzey Terminaline de bir “shuttle sistemi” ile bağlıdır (ücretsiz), ancak bu terminale sadece güvenlikten önce erişilmektedir. “British Airways” uçuşları Güney Terminali’nden gerçekleştirilmektedir.

gatwick-airportmap

 

Gatwick ‘ ten Ulaşım/Transfer seçeneklerine bakalım (Londra Victoria ulaşımı) :

♦ 1- Gatwick express treni, şehir merkezindeki Victoria istasyonuna genelde her 30 dakikada bir kalkıyor ve yol yaklaşık 30 dakika sürüyor. Saat 00.30 -03.30 arası Londra’dan, 01.30 – 04.30 arası hava alanından servis hizmeti yok! Victoria ve Güney Terminal istasyonlarına seferler yapıyor (Gatwick Express, Londra Victoria, Gatwick Havaalanı, Haywards Heath ve Brighton arasında çalışan aktarmasız bir trendir). Güney Terminali’nde havalimanının merkezinde yer almaktadır. “Victoria”, diğer seyahat bağlantıları için iyi bir duraktır. Burası, Londra Metrosu’nun District ve Circle hatları üzerindedir ve Londra’nın merkezinde dolaşmayı kolaylaştırır. Ayrıca ; National Express otobüs istasyonuna sadece kısa bir yürüyüş mesafesindedir.


 

Bilet fiyatı (2024 – anytime bilet/sınırlamasız-tüm zaman dilimli) :

2. sınıf tek yön (online alım – % 10 indirim sağlar!) : 21.90 / 19.50 (online) £, Gidiş – dönüş : 43.70 / 38.90 (online) £. Tarife ; (0-5 yaş free / 6-15 yaş : indirimli / 16 yaş ve üstü tam bilet uygulamasındadır). Çocuk (5-15 yaş) için tek yön 2. sınıf 10.95/9.75 £ (online) // çift yön 2. sınıf ücret ; 21.85/19.45 £ (online) tutarlıdır. 1. sınıf tam bilet, tek yön ise : 32.90 / 29.30 (online) £‘ tur.

 

Londra’ da yoğun trafik saatleri hafta içleri → saat 06.30-09.30 ile 16.00-19.00 arasıdır (centrum-zone.1). Bu saatlerde toplu taşımada bilet ücreti pahalıdır (tüm gün geçerli bilet gerekecektir = Anytime). Bu saatler dışında trafik rahatlar ve bilet ücreti de düşecektir (bu dönem “off peak” olarak adlandırılır). Gatwick express’ te de bu zaman diliminde tüm biletlerde olduğu gibi “off peak” ücretlendirme uygulanır → off peak uygulamasında ; 5-15 yaş arası çocuklar için % 50 indirim, geçerli bir Off-Peak Day Travelcard (günlük seyahat kart) veya başka bir geçerli bilete sahip bir yetişkin eşliğinde 5 yaş ve 11 yaş altı en fazla dört çocuk her zaman ücretsiz seyahat edebilir, “Railcard” sahibierişkinler için tüm ücretlerde 1/3 indirim, 3-9 kişilik (adult) grup yolculara % 34 indirim uygulanır! (Biletinizi saat 09.50-15.40 arası ve 19.40 sonrası alın indirimden yararlanın). Hafta sonu ve resmi tatillerde de off peak uygulanır, “Peak” yüksek fiat uygulaması yoktur! Biletleri ; İstasyon bilet makinelerinden, çalışma saatleri içinde İstasyon bilet gişelerinden alabilirsiniz (havaalanından ; Pasaport sırasından geçtikten sonra Gatwick Express’ in bankosundan ya da daha önce Gatwick Express’ in internet sitesinden online indirimli bilet alabilirsiniz). (Gatwick express hakkında – Web – info ).

Tren – Hizmet saatleri (2024) :

Gatwick Havalimanı’ndan Londra Victoria’ya ilk tren kalkış saati ; 00.46 ; son tren kalkışı ; 23.55′ tir (kış dönemi). Ve günlük karşılıklı 100′ ün üzerinde sefer vardır (karşılıklı servis saatleri yaz ve kış dönemlerinde farklılık gösterebilir). Victoria istasyonundan ; Gatwick Express servisi genellikle 13 ve 14 numaralı platformlardan kalkar, ancak bunu kalkış ekranlarından onaylayın!

 

♦ 2- First Capital Connect treni (FCC – Thameslink), Bedford’ dan Londra Şehri üzerinden Brighton’a ve Peterborough ve Cambridge’den Stevenage üzerinden Londra Kings Cross’ a seferler düzenlemektedir; ayrıca Güney Londra’ daki Sutton ve Wimbledon’ dan Londra ve Luton’ a seferleri de vardır. Bedford – Brighton güzergahındaki önemli istasyonlar : Luton, Luton Havaalanı Parkway, St Albans, East Croydon ve Gatwick Havaalanı’dır.

Kent merkezindeki “London Bridge” istasyonuna tren ile ulaşım imkanı yanında (saatte 4 sefer ve 2. sınıf – tam bilet ; off Peak 11.30 / Any time 13.20 £, 40 dk. yo süresi var). Tren genellikle Londra’nın dış mahallelerine gidiyor. Bilet fiyatı, tek yön 2. sınıf – standart bilet (anytime) : 12.60 £, gidiş dönüş : any time 24.50 £’ dan başlamakta / off Peak 15-20 £ civarıdır. Bu tren ile Cambridge kadar ulaşım mümkün (tek yön, tam bilet en düşük 20 £’ tan itibaren – yol süresi 1 saat 50 dk. kadardır) → ( tren bilgi & bilet satış bilgi.1 ) ( tren bilgi & bilet satış bilgi.2 ) (Yada bu adresten ) bakınız.

FCC map – FCC & tren hat güzergahları

 

♦ 3- Southern treni – Southern Railway  (tek yön 15 £’ dan itibaren – 25-40 £ / tüm zaman dilimleri – yol yaklaşık 30dk. sürer ) ; “London Bridge”, “Victoria” ve “London St Pancras” istasyonlarına bu tren ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Saatte 6 – 8 sefer ile tren kalkıyor (Web info) .

** (Gatwick Express-Great Northern-Southern-Thameslink) trenler haritasına bakın.
 
 

♦ 4- National Express otobüsü ( web ) ; National Express, Birleşik Krallık’ ın en büyük otobüs sağlayıcısıdır ve Londra Gatwick ile Birleşik Krallık genelinde 50′ den fazla destinasyon arasında üstün kaliteli, doğrudan otobüs hizmetleri sunmaktadır (Heathrow Havaalanı’nda da mevcut). Streatham üzerinden, Kuzey ve Güney Victoria’ya bu otobüs ile ulaşım mümkün. Sabah saat 06:00’dan itibaren yarım saatte bir, gece yarısı da saat başı hareketli seferleri var. Bilet fiyatı tek yön, standart 10 £’ dan itibaren. Yol süresi 80 – 90 dk. dolayında (çok uzun bir zaman dilimi!, hiç alternatif kalmayan durumlarda belki en son tercih edilir?)..

Bunun yanında ; Yerel otobüs ve ulusal otobüs hizmetleri (megabus, flixBus, airLine, metroBus..) 24 saat ve yılda 365 gün çalıştığı Londra Gatwick’ ten, otobüs seferleriyle 100′ den fazla Birleşik Krallık kasaba ve şehrine doğrudan bağlıdırlar. Bu tür seyahati planlıyorsanız, trafik-yol seyri vs. gibi faktörleri göz önüne alarak bolca zaman ayırmanız gerekir!

 

♦ 5- Easybus ( web ), Earis Court / West Brompton ‘a kadar olan yol süresi yaklaşık 60 dk. sürmekte  (EB 4 güzergahından)..
** EasyBus, National Express gibi otobüsleri ile ulaşım daha ucuz ama ; seçtiğiniz firmaya göre yolculuk 60-110 dakika arasında sürebiliyor !. Tek yön : 10 £’ dan itibaren (bu ulaşım da en son alternatif olmalıdır).

 

♦ 6-  Shuttle – Vip Araç Hizmeti  : İhtiyacınıza göre ; Saloon, MPV, Minibus, Executive ve MPV Executive yada bireysel taxi araçlardan birisi eşliğinde ; “Türkçe (bir ara mevcut idi?) ve İngilizce” konuşan sürücüler, güvenilir araçlar ile hizmet sunan “LondonPortCars” – “Hava Alanı Transfer Servisini” inceleyebilirsiniz..

 

♦ 7- Taxi ile  ulaşım : Kent merkezine yaklaşık 70-100 £ dolayında tutmakta..Gatwick Airport Cars, Gatwick Havalimanı’nda işletilen resmi özel kiralama transfer hizmetidir.

 

♦ 8- Özel araç ile ulaşım : Londra’ nın sadece 45 km. güneyinde yer alan Gatwick havalanı, Junction (kavşak) 9′ daki M23 ve A23 “Londra-Brighton” yoluna doğrudan bağlantılıdır. Sadece 10 dakika içinde, sizi İngiltere’ nin geniş karayolu ve otoyol ağına bağlayacak olan Junction 7′ deki M25′ e ulaşabilirsiniz.

 Londra, Otoyol & Yol haritası

 

➫ Londra Gatwick – “Heathrow havaalanı” ulaşımı ; Trenle en kolay rota, Gatwick Havaalanı’ ndan “Thameslink” trenine binerek Farringdon’ a gitmektir ; buradan “Heathrow” terminallerine doğrudan seferler için Elizabeth Hattı’ na geçebilirsiniz. Londra Victoria ‘ya giden Gatwick Express trenleri Güney Terminali’ nden her 30 dakikada bir kalkmakta (kış sezonu) ve 30 dakika sürmektedir. Victoria’dan Paddington’ a giden “Circle Line” metro hattına binmeniz gerekecektir. Son olarak da, her 15 dakikada bir kalkan “Heathrow Express” Paddington – Heathrow trenlerine binin. Alternatif olarak, tüm yerel otobüs operatörleri (National Express, Airline, megabus veya Flixbus) Gatwick ve Heathrow arasında doğrudan seferler sunmaktadır.

➫ Gatwick Express her 30 dakikada (kış sezonu) bir Londra Victoria istasyonuna hareket eder. Bu merkezi konumda inerek ; Londra Liverpool Street’ten her 15 veya 30 dakikada bir kalkmakta olan “Stansted Express” trenleri ile “Stanstead havaalanına” yolculuk süresi 45 dakika sürecektir.

 
 
Bir başka hava limanından ;

+ Heathrow Havaalanından (LHR) Londra Şehir Merkezine Ulaşım ( havaalanı – web )

Uluslar arası yolcu trafiği açısından dünyanın en işlek 1. hava alanıdır. Londra’ nın en büyük hava alanı olup, kent merkezine 22 km. uzaklıkta yer alan havaalanın 5 terminali mevcuttur. Terminal 2 ve Terminal 3 birbirlerine yakın konumdadır ve bu terminallere bir yaya geçidi üzerinden erişilebilmektedir. Terminal 4 havalimanının güney tarafında yer alır ve diğer terminallere ücretsiz bir servis otobüsü ile bağlanır. Terminal 5 en yeni terminal olup havalimanının batı tarafında yer alır ve kendi özel yol ağına sahiptir.

Terminal 1 , 2015 yılında kapatılmıştır. Queen’s Terminal/Kraliçe Terminali olarak da bilinen Terminal 2 en yeni terminaldir ve “Star Alliance” & THY havayolları tarafından kullanılmaktadır. Terminal 3, Emirates ve Virgin Atlantic de dahil olmak üzere çeşitli havayolları tarafından kullanılır iken, Terminal 4; Delta ve KLM gibi SkyTeam havayolları tarafından kullanılmaktadır. Terminal 5 ise, British Airways ve Iberia’ nın yanı sıra diğer birkaç havayolu tarafından kullanılmaktadır. Pegasus hava yollarının günümüz için bu havaalanına uçuşu bulunmuyor!

Heathrow Express tren servisi Terminal 2 ve Terminal 5 arasında çalışmakta olup, yolculuk süresi sadece 15 dakikadır. Ayrıca tüm terminalleri birbirine bağlayan ve her 5-10 dakikada bir hareket eden ücretsiz bir servis otobüsü hizmeti de bulunmaktadır. Çok fazla bagajınız varsa veya daha doğrudan bir seçeneği tercih ediyorsanız, taksi ve özel transfer hizmetleri de alternatiftir. Terminal 2, aralarında Pret A Manger ve Costa Coffee gibi popüler zincirlerin de bulunduğu çeşitli restoran ve kafelere ev sahipliği yapmaktadır. Güvenlik kontrol noktasının tam konumu terminale bağlı olarak değişmektedir, ancak hepsi havaalanı boyunca açıkça işaretlenmiştir. Havaalanında, bagajlarını kısa bir süreliğine saklamak isteyen yolcular için bagaj hizmetleri de sunmaktadır (her terminalde bulunur ve 7/24 açıktır).

Heathrow Havalimanı’nda 6 ana park alanı vardır. Alanda kısa süreli park alanları terminallere yakındır. 0-29 dk. : £ 5.10 ; 30-44 dk. : £ 8.20 ; 45- 59 dk. : £ 11.00 ; 1-2 saat : £ 12.90 ; 12-24 saat : £ 73.90 …Uzun süreli park alanları alanın biraz dışında yer alır. Havaalanında fee WiFi ; Kayıt olduktan sonra, Heathrow’da kaldığınız süre boyunca ücretsiz Wi-Fi kullanabilirsiniz.

– Alan Terminal Haritası –

herathairport terminaslmaps
 
+ Havaalanı Bölge ve Otobüs Haritası / bakın
+ Havaalanı Terminal Haritaları için / bakın
+ Havaalanı Terminal. 2 Haritası için / bakın
 
 
 

Havaalanından Şehir merkezine Ulaşım (2024) :

 

• 1- Heatrow Express treni, Heathrow Central ile Londra Paddington arasındaki en hızlı transfer seçeneğidir. Her 15 dakikada bir kalkıyor ve Heathrow (2 ve 3 numaralı terminaller için) ile Paddington arasındaki yolculuk 15 dakika sürmektedir. Terminal 5′ ten yolculuk ise sadece 3 dakika daha fazla sürecektir (Terminal 5 ➫ Terminal 2&3). Alandan hareket saatleri ; 05.10 – 24.01 ; Paddington’ dan hareket saatleri ; 05.10 – 23.50 dolayındadır (hafta sonları az değişkenlik gösterir!). Terminal 4 için ; Heathrow Central’den ayrılın ve “Elizabeth” trenine gitmeniz yeterlidir (yada; ring servisi kullanıp terminal 2-3 e aktarma yapın). Heathrow Express biletlerinizi en az 90 gün öncesinden satın alarak bilet fiyatınızda % 40’a varan oranda tasarruf edebilirsiniz ( Early Bird bileti ; tek yön ve yönünde ve gününde geçerli bilettir. Sadece online ve mobil olarak alınır, iptal-değişim yoktur! 52 hafta önce sınırlı sayıda satışa sunulur, son 90 gün’ e kadar alınırsa avantaj sağlar. Bu şekilde tek kişilik tam bilet sadece 15 £’ a mal olacaktır – “15 yaş ve altındaki çocuklar da ücretsiz seyahat eder”. Gün içinde satın alınan biletler için Express standart tren bilet ücreti ; Anytime Single bilet için (zaman sınırsız, tek binişlik) 25 £ / çift yön 37 £, Business First Class hizmeti olarak 32 £ / çift yön 55 £ tutacaktır. Not ; 3 kişi ve üzeri iseniz merkeze araç ile gidin!


➫ Seyahat kartları ve Oyster kart geçerli değildir. Bilet bilgi & bilet satış için – (bakın)
 

Heathrow trenring

Treminaller ve hareket & Saat bilgileri için :

+ Heathrow’ tan London Paddington’ a
+ London Paddington’ dan Heathrow’ a

 
 

• 2- Heatrow Connect treni (Heathrow Connect Rail) ; Daha önce “Heathrow Connect ve TfL Rail” olarak bilinen yeni adı ile Elizabeth hattı trenleri, Heathrow Havalimanı’ nın dört terminali ile Londra arasında yolcu taşıyor ve trenler “Paddingto”n istasyonuna varıyor. Heathrow Express’ ten farklı olarak TfL Rail havaalanı tren servisi, “Ealing Broadway ve Southall” da dahil olmak üzere Batı Londra istasyonlarına da uğrayarak yol boyunca diğer yolcuları alıyor ve güneybatı Londralı’ lara hizmet sunuyor. Yolculuk biraz daha fazla sürüyor (merkez için yol yaklaşık 25-30 dakika sürüyor) (Çalışma saatleri : 04.30 – 00.01). Mayıs 2023 tarihinden itibaren, saatte dört Elizabeth hattı treni Terminal 4 ile “Abbey Wood” arasında “Canary Wharf” üzerinden doğrudan çalışmaktadır. Ayrıca, saatte iki tren “Stratford” üzerinden Terminal 5 ile “Shenfield” arasında doğrudan hizmet verir.

5. terminal yolcuları, 1-2-3 terminallerine ücretsiz servisle (ring) ulaşacaktır.

➫ Elizabeth tren bilgileri için / bakın

Bilet fiyatı, Londra Paddington için (zone. 1) : tek yön standart bilet online → tek yön : 12.80 £, gidiş dönüş 20.10 £’ dan itibaren // 15 yaş altı free..
Tren kalkış ve varış & online bilet ( web )

 
 

• 3- Piccadilly Line / Metro hattı “London Underground-Piccadilly metro” hattı ile kent merkezine 1 saatte varabilirsiniz. Londra Havaalanı Heathrow’ dan şehir merkezine ulaşmanın en ekonomik ve kolay yoludur.. Terminal 2-3-4-5′ e hizmet veren Piccadilly hattı, havalimanı ile Londra’ nın merkezindeki bir dizi yer arasında sık sık hizmet vermekte ve diğer metro ve demiryolu hizmetlerine uygun bağlantılar sağlamaktadır. Londra’ nın merkezine yolculuklar genellikle 50 dakika sürer ve yoğun olmayan saatlerde bile bir tren için on dakikadan fazla beklemeniz gerekmez. Standart çalışma saatleri 05:00 – 23:30 arasındadır, ancak hat Cuma ve Cumartesi geceleri gece boyunca (24.01 – 05.00 arası N9 otobüsleri) hizmeti devir alır. Bu hat’ tın; Terminal 4′ e hizmet vermediğini unutmayın! Havaalanı – Bölge 1 için tek yön tam bilet 5,50 £ ‘dan başlar. Bu metro hattı, şehir merkezli farklı istasyonlarda da duracaktır (Hyde Park Corner Underground Station, Holborn Underground Station ..).

piccadilly-lines-maptfl
Piccadilly – metro/tube line

 

Piccadilly metro istasyonu kalkış varış zaman dilimeleri için ( detay )..

 

Dikkat : Londra’ da toplu taşımada ücretler bölge (zone) uygulamasına tabidir. Havaalanı 6. zone’ da yer alır. Bilet ücret ve bölgeler – zone- için detayları, Londra toplu taşıma sayfasında bulabilirsiniz.

 
 

• 4- National Express otobüsü, Hava alanından, Victoria durağına ulaşım sağlıyor. Her 15-30 dakikada bir hareket ile yol 50-60 dakika sürecektir. Bilet fiyatı : terminal 1-2-3-4 kalkışlı ve standart biletler olarak ~ 10 £’ tan başlamakta. Bilet için bakın (web)

 
• 5- Taksi ulaşımı : yaklaşık 65-70 £ dolayında..
 

• 6 – Shuttle – Vip Araç Hizmeti  : İhtiyacınıza göre Londra Hava alanları için ; Saloon, MPV, Minibus, Executive ve MPV Executive yada bireysel taxi araçlardan birisi eşliğinde ; Eğitimli, Sertifikalı, “Türkçe (bir ara var idi? ve İngilizce” konuşan sürücüler, güvenilir araçlar ile hizmet sunan LondonPortCars – “Hava Alanı Transfer Servisini” inceleyebilirsiniz..

 

Heathrow demiryolu ve metro ulaşım – bağlantı ağ  haritası


* Haritadan havaalanı üzerinden raylı sistem ulaşımında bağlantı ve seçeneklere bakın.
 

Heathrow Havaalanı’ ndan metro tabelalarını izleyin . Metroya inmeden önce bilet gişeleri göreceksiniz. Gideceğiniz bölgenin kaçıncı zone’ da (bölgede) olduğunu öğrenin..Biletlerinizi ona göre alın (havaalanı zone 6′ da yer alır!).

 

 

+ London City Havaalanından Londra Şehir Merkezine Ulaşım ( web ) :

Bu hava alanına ülkemizden doğrudan ulaşım için şu an bir uçuş bulunmuyor. Londra’ nın finans merkezi olarak bilinen bölgesi The City’nin doğusunda yer alan “London City”, merkeze en yakın havaalanıdır (Zone 3). Londra şehir merkezine yaklaşık 15 km. uzaklıktadır.

Şehir merkezine Ulaşım :

1- Dockland Light Railway (DLR), (DLR) yerüstü raylı sistemi Doğu Londra’ yı Londra Metro ağına bağlamaktadır. London City Havalimanını ana terminali bir asansörle DLR istasyonu platformuna bağlanır. Trenler alan’ dan her 8 ila 15 dakikada bir kalkmaktadır. Yolculuk süresi “Canning Town” veya “Woolwich Arsenal” e 7 dakikadan daha az, “Stratford International” a ise yaklaşık 17 dakikadır. Bilet fiyatı tüm zamanlar Zone 1-6 için ; 6.70 £ tutarlıdır. Bilet bilgisi için – web :

2- Taksi ile ulaşım : yaklaşık 35 £ dolayında..

 
 

+ Stansted Havaalanından Londra Şehir Merkezine Ulaşım , hava alanı (web) :

Londra şehir merkezine yaklaşık 56 km. uzaklıkta yer alır. Uçuşlar bu havaalanından genellikle düşük maliyetli hava yolları ile olmaktadır (Ryanair, Easyjet ve Pegasus). Pegasus ; terminal 1 alanını kullanır..

 

Şehir merkezine ulaşım seçenekleri :

1- Stansted Express , havaalanına giden tek trendir. Londra’ ya (Liverpool St. istasyonu) seyahat etmenin en hızlı yoludur. Otobüsten daha pahalıdır ancak önceden rezervasyon yaparsanız, 3 veya 4 kişilik bir grupla seyahat ederseniz ya da tren kartınız varsa daha ucuz’ a gelebilir .. Her 15 dakikada bir kalkıyor ve yol 45-60 dk. sürüyor. Bilet fiyatı : standart , tek yön 22 £ , gidiş dönüş : 35 £ (Liverpool Street içindir)(online indirimler olabilmekte!). Çocuk (5-15 yaş) : % 50 indirimli, 5 yaş altı free.. • Bilet info

Not : Docklands ve east London’a aktarma yapmak isterseniz Stratford’ a gidiş dönüş, saat başı ara servisler için (buraya bakın) .

Bu havaalanında Stansted Express yazılarına takip ederek tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. İstasyonda Stansted Express’ in bürosu da var. Oradan da destek alabilirsiniz. Gidiş-dönüş biletleri daha uygun fiyatlı oluyor. Liverpool Street büyük bir terminal binası, aynı zamanda buradan 3 tane metro hattı da geçiyor (central, circle, metropolitan).

 

Stansted-trenring

Stansted-trenring

 
 

2- National Express otobüsü , Stansted Havaalanı’ ndan günde 100′ den fazla sefer yaparak hızlı bir şekilde “Stratford” a 50 dakikada ulaşırsınız (tek yön 11 £’ dan başlayan fiyatlarla) Şehir merkezli bir durağı da “Westfield Alışveriş Merkezi” yakınındadır (Duraklar ; Victoria Otobüs Terminali, Golders Green Otobüs term., Liverpool Caddesi Otobüs term., Stratford Otobüs Terminali) (çalışma saatleri ; 0:01/23:30).

A5 servisi , günde 21 sefer yapmaktadır / duraklar ; Victoria Otobüs Terminali, Victoria Tren İstasyonu, Paddington İstasyonu, Marble Arkı, Baker Caddesi, St John’s Wood, Finchley Road, Golders Green, Stansted Havaalanı Otobüs Terminali.

A6 servisi , günde 23 sefer yapmaktadır / duraklar ; Victoria Coach Station, Victoria Rail Station, Paddington Station, Marble Arch, Baker Street, St John’s Wood, Finchley Road, Finchley Road & Frognal, Golders Green, Stansted Airport

A7 servisi , günde 21 sefer yapmaktadır / duraklar ; Victoria Coach Station, Victoria Rail Station, Waterloo Station, Southwark, Stansted Airport

A8 servisi , günde 46 sefer yapmaktadır / duraklar ; Whitechapel, Liverpool Street, Shoreditch, Bethnal Green, Mile End, Bow, Stratford, Stansted Airport

A9 servisi , günde 39 sefer yapmaktadır / duraklar ; Stratford, Stansted Airport

➫ info web
 
 

3- Terravision otobüsleri ( web ) , National Express ile ortak çalışır!

 

4- EasyBus: Baker St. (aynı adı taşıyan metro durağı var!) bölgeye havaalanı otobüsleri ile ulaşabilirsiniz. Tek yön 10 £ civarı.

 

5- Taxi ulaşımı  : 100 £ üzerinde..

 
 

+ Luton Havaalanı , şehir merkezi ulaşımı – Web ;

Ülkemiz hava yollarından, Sunexpres ile birlikte İngiliz  easyjet bu alana uçar..Alan, şehir merkezine yaklaşık 55 km. uzaklıktadır. Şehir merkezine (Victoria Rail Station ve Victoria Coach Station) yaklaşık 25 – 30 dk ulaşımı, East Midlands Treni ile sağlayabilirsiniz. Tek yön bilet ücreti, standart : tren’ e göre değişken 18 – 20 £ dolayında..

Bilgi için :
Havalanı – London Blackfriars ( web ) :
(terminalden , tren istasyonuna 10 dk. sürecek otobüs yolculuğu mevcut – ring hizmeti var !)

 

diğer trenler için ;

web.1 // web.2

 
➫ Bu havaalanı’ ndan Taxi ulaşımı : yaklaşık 80 £ dolayında…
 

Diğer havaalanı transferlerine burada detaylı değinmeyeceğiz.

** Southend airport için kısaca ( web ) : Londra kent merkezli Stratford istasyonuna < ki buraya yakın toplu taşıma araçlarından London Overground (banliyö treni) , Central metro hattı , DLR raylı sistem ve  Jubilee metro hatlı istasyonlar yakın konumda > yaklaşık 45 dk.da ulaşabilirsiniz..

Yine Londra kent merkezli London Liverpool Street istasyonuna < ki buraya yakın toplu taşıma araçlarından Hammersmith & City  hat, Circle – Metropolitan ve Central metro hat istasyonları yakın konumda > yaklaşık 55 dk.da ulaşabilirsiniz.

 
 
Alışverişlerinizde işinize yarayabilecek taxfree uygulamalarında :
*** 2021 yılından önce Avrupa Birliği dışından gelen turistler İngiltere’ deki alışverişlerinde ödedikleri katma değer vergisinin iadesini alabiliyorlardı. Brexit sonrası vergi iadesine son verildi.
 
 

Londra’da Turist İnfo. Merkezleri Hakkında;

London Transport & Travel Information ; Londra hakkında birçok bilgiye (bilet bilgi ve satın alma dahil) buralardan ulaşın.
♦ Liverpool Str.(cadde) metro istasyonunda ; Pazar kapalı, hergün saat 09.00-16.30
♦ Piccadilly Circus metro istasyonunda ; Perşembe-cuma-cumartesi saat 09.00-16.30, diğer günler kapalı
♦ King’s Cross metro istasyonu & St Pancras Metro istasyonu (St Pancras çıkışı ) ; haftanın 7 günü, saat 09.00-16.30
♦ Victoria tren istasyonu ; Pazar kapalı, hergün saat 09.00-16.30
♦ Heathrow Terminal 2 ve 3 Metro istasyonu ; Pazar kapalı, hergün saat 09.00-16.30
♦ Adres ve detaylar için ( bakın ).

 
 
 
 

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

2 Yorum

  • Esra

    merhaba,
    standsten den kalkan otobuslerde waterloo duragı bulamıyorum, en kolay nasıl gecılır bılgınız var mı ?

    • admin

      Sn Esra hanım, çok geç olmuş.. Kişisel zamanlama ve sebepler ile geç dönüş olmakta.. Özür… İnstagram sayfam var.. sıklıkla oradan daha seri ve kısa bilgilerle dönüş daha uygun oluyor bana..İlginize teşekkürler, sağlık ile güzel yıllara..her zaman takipte kalın..

      https://instagram.com/doktorun_gezi_rehberi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir