Meersburg Gezi Notları

 

 
 MEERSBURG GEZİ NOTLARI
 

Deutsche Fachwerkstrasse ; Almanya’da Elbe nehiri kuzeyinden (Pfullendorf) başlayan ve Konstanz gölüne kadar uzayan yol güzergahında bulunan tipik orta çağ Alman (ahşap-çerçeveli-freskli) evlerin sıralandığı, doğası ile birlikte kültürel peyzaj oluşturan kasaba ve yerleşkelerin oluşturduğu, turistik bir gezi rotasıdır.Rota genelde Konstanz’da Meersburg’da sonlanır..

İşte Meersburg bu özellikte, şirin bir kasabadır (6 bin nüfuslu).Konstanz’ın genç mimarları bu bölgelerde ,  geç barok dönemi  ünlü – Alman mimar “Balthasar Neumann” dan (1687-1753) etkilenmiş ve bölgede güzel eserler, kaleler çıkartmışlardır.

İster uzaktan bakın ister içine girin, Meersburg  var olan yapı ve eserleri ile tipik bir ortaçağ kasabasıdır.Daha Feribot’un Limana yanaşması sırasında karşınızda, Kale’nin eteklerinde – dik yamaçlarda bulunan üzüm bağları dikkatinizi çekecektir.Tepe’den de aşağının manzarası bir ayrıcalıktır..

Biz buraya Konstanz’dan 45 dk. da feribot ile ulaştık (tam bilet – kişi başı : 6.10 €)..Buraya göl çevresi yada yakın şehirlerden ulaşım mümkün. Friedrichshafen havalimanı Meersburg’un 20 km doğusunda bulunuyor (THY doğrudan sefer düzenlemekte)..Ayrıca ; Aracınız ile  gelmek isterseniz Überlingen yada Friedrichscafen’den E54 kara yolunu izleyerek gidebilirsiniz. Münih’den yaklaşık 3 saat uzaklıkta yer alıyor. En yakın tren istasyonu ise 14 km kuzeybatısında ki Überlingen’de bulunan “Basel-Lindau” olacaktır. Mainau’dan da Meersurg’a feribot ile ulaşabilirsiniz.

Kasabada konaklama imkan ve alternatifleri çoktur..Dağ – köy evi yada merkezi konumlu otellerinden birini tercih edebilirsiniz.. Air BNB için tıklayın..

Kasaba’ yı gezi açısından alt (Unterstadt) ve üst (Oberstadt) olmak üzere ikiye bölebiliriz..Feribottan inip, Liman meydanının hemen yanıbaşından başlayan dik, dönemeçli merdivenli yola yönlenip, Kale’ye dolayısı ile üst kasabaya tırmanacaksınız.İşte bu dik merdivenler kasabayı ikiye bölmekte..Merdivenlerin alt bölümü, alt kasaba, merdivenlerin sonlandığı alan ve yukarısı üst kasaba..

Alt kasaba ; Liman bölgesi, restoran – kafeleri, küçük pazar alanı ile dikkati çeker.Eğer bir turist danışma ofisi ararsanız, merdivenleri göze alıp tırmandıktan sonra isteğinize ulaşırsınız.Çünkü info tourist üst kasabada Kirchstrasse (kilise sokağı) de yer almakta..

Meesburg’un SPA termal kaplıcaları, üzüm bağları ve şehrin tarihi bölgesinin hemen aşağısında- Constance gölünün yanında yer almakta. Kirchstraße sokağının sonlandığı, şehir merkezli Marktplatz’da her Cuma saat 08 ile öğlen saatleri arasında pazar kuruluyor (Weissherbst- yerel, buraya özgü bir şarap çeşidi, denenebilir).Kasabanın “old town” u olarak bilinen bu bölgede meydanda hediyelik eşya satan mağazlar, güzel ortamlı restoran kafeler var..Guguklu saat her ne kadar yakın kasaba Triberg’e özelde olsa, burada mağazalarda hediyelik olarak bolca bulunuyor..

Oldukça küçük bir kasabadayız..Gezerek (yemek ve mola -müze hariç ) 1 saatte biter buralar..Ama kasabayı kolay terkedemezsiniz..nostalji ve tarih kokan, rengarenk çiçekleri, hareketliliği ve o birbirinden güzel tüm evleri sizi kente hayran bırakır..Çektiğiniz fotoğrafları bile sayamayabilirsiniz..

Ulaşım mı? Bisiklet..Yerli halk böyle çözmüş ulaşımı..

Meersburg Kalesi, Şehir müzesi, Yeni Saray, Şarap Müzesi, Zeplin müzesi en çok rağbet gören mekanları… Tüm sahil şeridi boyunca göl manzaralı & Alp’leri gören, ada manzaralı cafeler bulunuyor..Tertemiz ve rahatlar..

Gelelim bu şirin kasabayı gezmeye..Dedik ya, araç gerekmez.. Yaya yürüme güzergahı fazla değil..Yukarıya (üst kasaba) çıkarken sizi bir tek merdivenler üzebilecektir (belki?).Aralarda tabureler var..Dinlenebilirsiniz..

 
Kasabanın yerleşimi-City Map :

Feribottan iner inmez sol yana yönleniyoruz..Meydanda kent haritası mevcut ( + WC  var!  –  ihtiyaç molası 🙂 ).Benim paylaştığım harita buradan alıntı..Bulunduğunuz Liman alanı, Kasabanın alt bölümü..Üzerinde olduğumuz cadde de Unterstadtstraße ve yaklaşık 250 m. kadar sonra sonlanacağı meydanın adı da “Bismarckplatz” ..

Park alanları, oteller, ATM makinaları, Restoran ve kafelerin göl kenarında sıralandığı alan.. Gündüz canlı ama geceler her zaman gündüz gibi değil..Bazı restoranlar gece 21 sonrası kapanmakta!..Gece hayatı olan bir kasabada değilsiniz!, bunu unutmayın..

İsterseniz Liman (Hafen) bölgesini dönüşte gezin..Zaten uzaktan bakmak bile yetecektir..Fazla bir şey yok..Belki bir kahve molası..

Bismarckplatz – Meersburg

Biz merdivenlere yönelip tepeye – eski şehir’e yani üst kasabaya  gidiyoruz..Çok fazla yormayan merdivenleri çıkalım..Dik yamaçlı üzüm bağları manzarası ile ilerliyoruz..Liman ve alt kasabaya şimdiden tepeden bakmaya başladık bile..Limanda bir heykel bulunur.. zirvede insan yüzlü kuş figürü ve altında çember küre içinde kalmış insan figürleri ve çemberin üzerinde başka bir insan ..yapıt (heykel) “Peter Lenk” imzalıdır (Magische säule).Tarihte kent için ünlüler işlenmiş bu eserde ?..Çember üstündeki kollarını uzatan kişi ; dönemin ünlü modern hipnoz doktoru olan “Franz Anton Mesmer” imiş..

Merdivenlerin sonlandığı, tepeye vardığımız meydanda sağ tarafta bizleri büyücek, eski bir bina karşılar..Devlet destekli  bir şarap üretim merkezi (evi) olan – Staatsweingut Meersburg (Seminarstraße 6, web) ..Limandan baktığımızda yukarıdaki,  üzüm bağlarının üzerindeki büyük sarı bina yani..

Bu meydanda küçük bir satış ofisi var..Tadlarına bakıp, yerli şarapları alabilirsiniz..Staatsweingut, 1. dünya savaşı sonrası Devlet şarap evi haline getirilmiş..

Hemen kuzeyde bitişikte bulunan “Vineum Bodensee” şarapevi müzesine (5.5 €) girebilirsiniz (Vorburggasse 13)(web).

Sol yanımızda kalan alan, Schlossplatz Meersburg..Yani Saray Meydanı..Meydanda cafeler, hediyelik eşya satan mağazalar ve meydana açılan dar sokak ve ev manzaraları..

Meydanın hemen girişinde içinde “Schlosskirche” – Saray kilisesini de barındıran “Neues Schloss” – Yeni saray (kale)   ” bizleri karşılar..

1712 ve 1760 yılları arasında piskoposların yaşaması için yapılmıştır. Sonrası farklı amaçlar için kullanılmış, sonunda 1990 lı yıllarda  restore edilmiştir. İkinci katta yer alan müzede piskoposların odalarını görebilirsiniz. Mobilyalar, lambri kaplamalar, sobalar, sayısız tablo ve kraliyet dönemi eserlerini görebilme şansınız vardır.

Yeni kale’nin Göl’e bakan tarafına, bahçeli alana ulaştığınızda manzara harika..

Yeni kale bahçe alanından batı kenarından merdivenlerden inerken sağımızda kalan “Zeplin Müzesini” , onun hemen karşısında da “Schlossmühle” yi (Steigstraße 17) göreceksiniz..17. yy dan kalan bu tarihi yapı, 8 m çaplı ahşap su değirmeni olup,  eski kale (Altes Schloss) girişinin hemen altında  ve yeni kale arasında bulunur.

Müzede; Friedrichshafen şehrindeki gibi geniş kapsamlı koleksiyonlara sahip. Üniformalar, teknik belgeler, mobilyalar ve zeplinlerle ilgili bir çok belge ve sunumları burada görebilirsiniz.


 
Ve Altes Schloss-Eski Kale (Burg Meersburg) :

İçerisinde yer alan Burgmuseum (kale müzesi), sizleri ortaçağ gezisine çıkarıyor. Carlina-Leut denilen ve Haziran-Ekim ayları arasında düzenlenen etkinlikte ; Ortaçağ ve Rönesans dönemi ve müzikleri, ışıklı ve görsel sunum ile tarihi enstrümanlar eşliğinde sahneleniyor ve şövalye görseline, asker koğuşlarına, zindanlara götürüyor..

Schlossplatz – Saray meydanı kuzey sınırında, dar bir sokak ile “Marktplatz” meydanına bağlanır.Cuma saat 08-14 arası kasabanının  pazarı  kuruluyor.

Alana girişte Belediye binası (Rathaus) bulunmakta..

Ve Marktplatz olarak ; Deutsche Fachwerkstrasse adı verilen Almanların ahşap çerçeveli, freskli tipik evlerin bulunduğu rengarenk masalsı alandayız..

Marktplatz, kuzey yönü ile Kirchstraße sokağı ile devam eder ve bu sokağın sonlandığı alanda sol yanda ; “Katholische Kirche”, sağ yanında da turist İnfo bulunur..Turist danışmanın arkasında; Bibelgalerie Meersburg /Bible galeriyi (ilk basılmışı dahil incil hakkında) görülebilir.

Unutmadan ; kasabada Meersburg Dokuma Sanat Müzesi, Droste Müzesi, Kasaba Müzesi ve Şarap Müzesi ni de ziyaret edebilirsiniz..

* Sonraki sayfamızda ; Friedrichshafen gezisi …

 

 
 
 

Önceki sayfa I Sonraki sayfa

– Konstanz Ana Klasöre dön –

 

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir