Konstanz Gezi Notları

 
 
 

KONSTANZ

 
 
Kısaca ; Konstanz..
 
 
** Kent hakkında – info Constance .1 info Constance .2

Almanya’da, Baden – Württemberg eyaletinin Freiburg ilinin Konstanz ilçesi..Hemen güney sınırını oluşturan Kreuzlingen ile Konstanz, biribirine yapışık iki şehirdirler. Ancak farklı ülkelere aittirler; 18 bin nüfuslu Kreuzlingen İsviçre’ye, 83 bin nüfuslu Konstanz ise Almanya’ya aittir. Fakat iki şehir arasında hiçbir boşluk yoktur; tamamen yapışıktırlar ve havadan, bakıldığında tek şehir gibi görünürler..

Kent; Konstanz Gölü (Bodensee)’nün güney kıyılarında kurulmuş olan tek Almanya şehridir. Konstanz haricinde, gölün güneyinde yer alan tüm yerleşim birimleri İsviçre’ye aittirler.

Konstanz, aynı zamanda göl ve Alp dağları manzarası ile de kendi ismindeki Konstanz Gölü’ndeki en büyük şehirdir.Şehrin içinden akan Rhine Nehri (Ren), şehri eski ve yeni şehir adıyla ikiye ayırıyor. Bu nehir aynı zamanda İsviçre ile Almanya arasındaki sınırı oluşturuyor.. Hem gölü hem de nehri olan bir şehirdir Konstanz..Savaşlarda tarafsız kalan İsviçre’ye yakınlığından dolayı şehir, bombalamalardan kaçarak önemli miraslarını korumuştur.

Konstanz’ı diğer Alman şehirlerinden ayıran en önemli özelliği Bodensee Gölü kenarında olması nedenli, ılıman bir iklime sahip olmasıdır. Bu kentte İsviçre’ye bir belediye otobüsü, Avusturya’ya 40 dakikalık vapur yolculuğu ve Fransa’ya üç saatlik tren yolculuğu kadar yakınsınız :)..Hatta burada yaşayıp iş yeri İsviçre’de olanlar bile varmış.Göl manzarası kadar, ara sokaklarıda ilgi çekmekte.Hava güzel oldu mu göl kenarı kalabalıklaşır, sahil ve iskele tarafı kalabalıklaşır.

Bünyesinde barındırdığı tanınmış üniversite ve yüksek okullar nedeniyle yaklaşık 15 bin öğrencinin de yaşadığı kentte ; “Universität Konstanz und die Hochschule Konstanz Technik” ve “Wirtschaft und Gestaltung (HTWG)” en bilinen eğitim kurumlarıdır.

Konstanz’ın bir diğer avantajı da çevresinde görülecek bir çok yerin olması. Kalesiyle ünlü Meersburg beş dakikalık feribot uzaklığında, ayrıca yıllık bir milyondan fazla ziyaretçiyi kendisine çeken, her senenin başında ve yazları ise milyonlarca çiçekten, portakal ağaçlarından, palmiyelerden  oluşan bir Akdeniz rüyasını oluşturan dünyaca ünlü çiçek bahçeleri Mainau’ya 10 dakikada otobüsle gidilebiliyor. Kayak yapmayı sevenler de yaklaşık iki saat uzaklıktaki kayak merkezlerine gidebilir.

 

Bodenseetherme ; Konstanz gölü kenarında (Yeni şehir güney doğu ucu) yer alan bu kaplıca, muhteşem bir göl manzarası eşliğinde rahatlamanızı sağlıyor (web).

Huzur bulmak, göl kıyısında rahatlamak ve ünlü kaplıcasında şifa bulmak için seyahat edebileceğiniz mükemmel bir durak. Zürih’te yaşayanların ucuz alışveriş için sıkça tercih ettiği bir adres…

 

Konstanz, adını Roma İmparatoru Constantin’den almış. Burada bulunan izler ile birlikte yerleşimin taş devrinden ve milattan sonraki Roman yerleşiminden günümüze kadar geldiği söyleniyor.Tarihi Roma’ya kadar dayanan küçük bir şehirdir.Roma Kalıntılar az da olsa mevcut, kent katedralinin yanı başında cam bir mini piramidin altında izlenebilmektedir..

Şehrin asıl tarihsel önemi, 1414-1418 arasında burada toplanan konsilde Alplerin kuzeyinde ilk kez bir papanın seçilmesi ve yine aynı konsilde çok ünlü bir ismin ölüme mahkum edilmesidir (*Johannes Hus)…Ön reformasyon tezini temsil için Konstanz konseyi nedeniyle şehre gelmiştir. İşte bu reformcu Jan Hus uzlaşma için meşhur konsile çağrılıyor, kendisine Konstanz’a geliş-gidiş güvencesi veriliyor ama buna rağmen dinsiz olarak yargılanıyor, konsilden ölüm kararı çıkıyor ve Konstanz da yakılıyor, külleri de Ren nehrine savruluyor (1415 haziran).. Fakat bu olay, kentin dindar kişilerinin hemen yeni bir Papa seçmesini engellememiştir. 1417 Papa seçimi tarihte Alplerin kuzeyinde gerçekleştirilmiş olan tek seçimi olmuştur.

Her sene binlerce ziyaretçi Hus Müzesini gezmektedir;

*  Hıristiyan reformcu teolog – Papaz ve bir dönem Prag üniversitesinin rektörü. Jan Hus’un Konstanz konsili tarafından yakılarak infaz edilmesinden sonra onun eserlerine dayanarak gelişen hareketin temsilcisidir. Hus Museum – adına açılan müze ; Konstanz (Hussenstraße 64) adresindedir..

 

Kültürel yaşantısı da Konstanz’ı oldukça tanınmış bir merkez haline getirmektedir. Tiyatrosu, Güneybatı Almanya Filarmonisi veya sanat derneği ve Wessenberg galerisi ile kent, kültür merkezi olmuştur. Ayrıca, Rock, Pop, Jazz, tiyatro ve kabare ile sahne alan “Sanat ve Kültür merkezi” olan K 9 Konstanz’da doğal güzellikler kadar etkileyicidir.

Kentin cadeleri ve arnavut kaldırımlı ara sokakları..Almanya’nın güneyinin mimarisine uygun taş evler ile sıralı. Bunlar tahtalarla güçlendiriliyor ve bir kısmıda fresk’li yapıya sahip..

Ara sokaklardan uzaklaşıp eski şehirin karşı yakasına “Old Rhine Bridge”  köprüsü ile geçerseniz, Zahriengerplatz’dan Bismarckturm’a doğru yürüyebilirsiniz (23 m yükseklikte Bismarc kulesi var-Bismarckturm)(Petershausen). Buradan üzüm bağları arasından geçerek, şehir, göl ve Alpler keyifle izlenebiliyor.

Archäologisches Landesmuseum (Arkeolaji müzesi-web)(Benediktinerplatz 5), Bodensee-Naturmuseum (doğa müzesi – web)(Hafenstr. 9), Kentin sanat kültür özellillerini sunan Rosgartenmuseum (Eyalet müzesi – web)(Rosgartenstraße 3), See Life Konstanz ( akvaryum –web)(Hafenstraße 9) önemli gezi alanlarındandır..

 
 

Kent’ e ULAŞIM :
Konstanz’a en yakın ulaşım İsviçre’nin Zürih şehrindendir. Buradan kalkan otobüslerle 8-10 € bedel ile ortalama 1 saatte kolayca ulaşabilirsiniz. Zaten İsviçre-Almanya sınırından geçtiğiniz an Konstanz’a gelmiş oluyorsunuz.Ayrıca Almanya’nın Münih şehrinden de otobüs ile ortalama 3 saatte 15 € karşılığında, Frankfurt’tan (tren istasyonu yada havaalanından) 35-45 € ya Konstanz’a gelebilirsiniz. Avrupanın pekçok yerinden, DB demir yolu ile Almanya’dan rahatlıkla ulaşım imkanı olan bir bölgedir..Almanya ve yakın ülke ulaşımlarında ; FlixBus ve BusBud Otobüs seçeneklerine bakın..

Ulaşımı sağlayan en uygun havaalanı FDH (Friedrichshafen, Friedrichshafen) olacaktır..Ana tren istasyonu da; Hauptbahnhof Konstanz’dır..

 

**Kent içinde toplu taşıma kullanmanız ne kadar gerekecektir?..Küçük bir şehir, rahat gezilir konumu ile toplu taşıma kullanımı sıklık ile gerekmeyecektir (turistik amaçlı). Kentte en çok kullanılan toplu taşıma aracı otobüs ve Feryy (Feribot)  olacaktır..Elinizde Baden Württenberg bileti varsa; kent içi feribot ve özel taşımacılık hariç, bilet gününde, bölgeye ait diğer tüm ulaşım ücretsizdir!..

  • Otobüs ulaşımı –  Ücret ve tarifeler için – bakın.  

(günlük tek binişlik kişisel -grup ;  günlük/sınırsız tek kişi & aile..seçenekleri mevcut..2.35 € – tam bilet’ten başlamakta)

 
 
GEZİ REHBERİ

Haritalar

☻☻

        ☻☻

Konstanz’a eğer PolskiBus, Busbud yada FlixBus Otobüs’leri  ile geldi iseniz ; Kentte inilecek otobüs istasyonu, eskişehirin (Altstadt) güney batı ucunda bulunan  – Eskişehir kapısı çıkış yakınında, şehir merkezli ana otobüs terminali olan  “Döbeleplatz” yada yeni şehir tarafındaki “Allmannsdorf” olacaktır.

Ana otobüs terminali; Almanya – İsviçre sınırı üzerindedir (Almanya).Buranın hemen bir sokak batısı İsviçre topraklarıdır (Grenzbachstraße caddesi iki ülke sınırıdır)..

Eğer demir yolu ile gelindi ise; şehirin tam merkezindeki – ana tren garı – BahnHof Konstanz – son durak olacaktır.

Ana tren istasyonu-Konstanz

Burası kent merkezi konumdadır. İstasyondan çıktıktan sonra hemen sağ tarafınızda turist info.yu göreceksiniz.Bilgi alabilirsiniz, ama şehir haritası ücretli..Konstanz için bence harita almanız gerekmez!.Zaten benim paylaştığım harita, size kente merkezi için yeterli olacaktır.Ayrıca bazı alanlarda bulunduğunuz yeri ve kent haritasını gösterir levhalarda mevcut.

Turistik amaçlı kenti iki bölüme ayıralım..Kent’in merkezi olan, asıl gezi alanı  Eski şehir (Altstadt) ile Ren nehrinin Bodensee gölüne açıldığı yerde bulunan “Old Rhine Bridge” köprüsünden geçerek ulaşacağımız Yeni şehir (Petershausen), gezi alanını oluşturacak..

Altstadt’ın  kuzey ucu ; Niederburg olarak, batı yakası da “Paradies” olarak isimlendirilmiş..Özellikle Paradies bölgesi turistik açıdan çok aktif bir bölge olamamış..

Tren istasyonunun hemen doğusu (göl kenarı) “Hafen/Port Konstanz” olarak bilinir (Liman bölgesi)..Burayı en sona bırakalım ve önce eski şehiri gezelim..

Ana tren istasyonundan çıkıp, liman ve göl’ü arkamıza alarak, istasyonun hemen  karşısında bulunan “Bahnhofstraße” sokağına girelim..Arnavut kaldırımı taşla döşeli, bitişik evlerin ve mağazaların bulunduğu, bisikletten başka araç’ın görülmediği geniş sokakta 200 m kadar batı yönünde ilerleyelim.Yol bitiminde sol’a dönüp önümüze çıkan “Neugasse” ara sokağına girelim..Sokağın sonundan sol’a dönelim ( Hussenstraße )..

Karşımıza ; Schnetztor (Stadttor Konstanz)..Yani Eski şehirin “Kent Kapıs”ı çıkacaktır..Eski şehirdeki ortaçağ’dan kalabilen yapılar çok iyi korunmuş durumdadır . Burası, ortaçağdan (14 yy) kalan son 3 kule-kapısından birisi..Tarihinde 27 kulesi olan kentin geriye kalmış olan günümüzde “Rheintorturm, Pulverturm ve Schnetztor” kapıları korunabilmiş..

 

+ Stadttor kapısı – tarih bilgileri ( ing.)

Anıtsal bir ortaçağ kapısından eski şehire girince, kentin daracık sokakları ile tipik bir “Eski Şehir” manzarası sizleri bekliyor olacaktır.Kapı çıkışının hemen bitişiğinde ; kentin ana otobüs terminali olan Konstanz Döbeleplatz yer alır ve buranın da hemen  güneyi İsviçre topraklarıdır…

Eski şehirde, kapıdan çıkmadan önce ; Hussenstraße 64 numarada, Çek Cumhuriyetin simgesi olmuş “J.Hus’un” müzesi var ( Hus Haus Museum – web). Kapı kemerinden dışarı çıkınca; hemen yanı başında taş zemin üzerine oturtulmuş, kırmızı renkli ahşap varaklı  tarihi binada ” Turm “ Cafe – restoran ve bina altında da eski kent eczanesi bulunmakta..Karşı taraf, bir kaç yüz metre ilerisi İsviçre toprakları, ve yakın alanda ana otobüs terminali bulunmakta..

Kapıdan tekrardan eski şehire girip, Hussenstraße sokağından bu sfer kuzey batı yönü ile ilerliyoruz..250 m kadar sonra rengarenk arnavut taşı döşeli yol bizi bir meydana çıkartır..Obermarkt meydanı..

Meydan ve buraya açılan renkli dar sokaklar, kafe, mağaza ve restoranlar ile çevrili..Meydan üzerinde tipik yapılı Alman evleri, Freskolu cepheler, rengaren ve sanatsal yapılar..

Çikolata seviyorsanız “Laderach” ın bir şubesi burada.. Meydandaki duvarları tablo manzaralı bina ise : Friedrich Barbarossa Otel-Restoranı’na ait..

Meydanın batı yönünden – Paradiesstraße sokağına girince karşımıza “Lutherplatz” isimli başka bir küçük meydan çıkar  (Obere Laube cadde üzerinde). Burada, kentin “Lutherkirche-Konstanz” kilisesi yer almakta.Kilisenin yanında, cadde üzerinde “Hus” un yakılarak idam edildiği alanda anısına 2015 yılında dikilmiş bir küçük bir taş anıt var.

Hussenstraße, meydandan sonra isim değiştirir.. Wessenbergstraße olarak devam edecektir. Oberemarkt’ın yaklaşık 100 m yukarısında bu sokak üzerinde yine bir başka meydan alanına ulaşırız. “Sankt-Stephans-Platz”.. ayni isimli sokağın  15 numarasında ilginç, freskli bir yapı göreceksiniz..Graff Zeppelin otel (resimde arkamda sol yandaki bina)..

Musli severmisiniz..Öyle ise tam mekanındasınız.. onlarca çeşidi ile karşınızda..Musli kutunuzu ve çeşidini siz oluşturun..İçeriği, kurutulmuş meyve katkıları, çikolata parçacıkları, ne ararsanız.. Yalnız bir kutu musli hiç de ucuza gelmeyecek!, bunu da bilin (Mymuesli Laden Konstanz, Wessenbergstraße 14 numaralı alanda sizi bekliyor – web).

Ayni sokaktan ikiyüz metre yürüme sonrası  “Münsterplatz” meydanına çıkıyoruz..Meydana hakim alanda kentin Gotik yapılı Katedrali, Münster / Konstanz Minster var..Münster Unserer Lieben Frau olarak da isimlendirilir.Şehrin ortasında yer alan bu katedrale giriş ücretsiz. 975 yılında inşa edilen katedral 1052 ‘de çökmüş. 1069 yılında yeniden inşası tamamlanan katedral 300 yıl sonra yaşanan büyük bir yangında hasar görmüş. 1414 – 1418 yılları arasında Papa seçimlerinin mekanı olmuş. Katedralin son restorasyonu ise 1962 yılında başlamış 2010 yılında tamamlanmıştır.

Meydanda, Kentin Roma dönemine ait kalıntılarının bir bölümü kazılar ile çıkartılmış, dışarıdan cam fanus’tan gözlenebilir olarak kapatılmıştır.

Meydanda kentin bronzdan yapılı maketi, Restoran ve kafeler bulunmakta.


 
 
Meydan ve Kent Katedrali – Cathedral of Our Lady

Meydanı terkedip, kuzey yönü ile “Gerichtsgasse” sokağını takip edelim. 400 m kadar sonra yol bizi Ren nehiri kıyısına çıkaracaktır (Rheinsteig cad.). Burası, artık Ren’in sonlanıp göl ile birleştiği noktadır.Nehirin karşı tarafı; Yeni şehir (Petershausen) bölgesidir.

Kentin bu bölgesinde korunabilmiş son iki kapısı bulunur.Karşı alandaki yeni şehire baktığımızda, solumuzda kalan (kule) kapı – Pulverturm,  sağımızda (Old Rhine Bridge’e yakın) kalanı da Rheintorturm‘dur (Rhine Gateway). Pulverturm (Powder Tower ) : 12 yy kalan kulenin yanında barok mimarisine ait kopya heykeller var.kule tarihinde nezarethane (cezaevi) olarak da kullanılmış ve sol yanındaki köprü (Fahrradbrücke) yeni şehire geçişi sağlayan 2. köprüdür…Rheintorturm (Rhein Tower) : 1400 lü yıllardan kalmış en eski kulelerdendir. 9 m yükseklik, 35 m uzunluktadır ( fasnacht museum)..


 
Ren nehri – Old Rhine Bridge – Rheintorturm & Seestraße (yeni şehir)

Bu arada gök yüzüne döndüğünüzde sık aralıklar ile göl çevresinde dolanan,  “Zeppelin”  gözünüze çarpacaktır..


 
Eski şehiri, yeni şehire bağlıyan köprü ( Old Rhine Bridge)(1938) :

Kentin Altstand bölgesini, Petershausen (yeni şehir-Seestraße) bölgesine bağlıyan köprü, hem karayolu -araç hemde demiryolu geçişine müsade eder.128 m. uzunluk, 28 m genişlikteki köprüden yayalar ve bisikletler de geçebilmekte.Tarihte buraya ilk köprü 1880 lerde yapılmıştır..

Biz köprüden karşı taraf ve yeni şehir gezisi yapmadan, köprünün yanında bulunan “Konzilstraße” caddesi üzerinden kıyı şeridi- Port/Liman tarafına yürüyoruz..Yol kenarı ve Eski Ren köprüsünün hemen dibinde heybetli, ağaçlar arasında bir komleks yapı göze çarpacaktır..Kıyıya yapışık gibi duran adanın üzerindeki eski manastır günümüzde artık çok lüks bir otel.. Auf der Insel yada Steigenberger Inselhotel Konstanz isimli işletme (web)..


 

Kıyı şeridinden güney yönü ile ilerliyoruz..Göl kenarında oturup manzara eşliğinde dinlenebileceğiniz bir mekandayız..Stadtgarten, yani şehir parkı..Ağaçlık alanda birde küçük kuş bahçesi var..

Parkın sahilinde insanlar dinleniyor, uzaktaki karlı Alpleri, karşı kıyı Avusturya dan gelip-giden vapurları ve limanın girişindeki dev heykeli seyrediyorlar..

Bir mola sonrası artık; Katamaran- feribotların sık aralıkla kalkıp göl taşımacılığını yaptığı Liman (Port) bölgesine ulaşıyoruz..

Bu alanda göze çarpan bir ki ayrıntıya girelim..

Bu bölgede en göze çarpan büyücek bir yapı var.. Ünlü konsilin toplandığı Konsil (Konzil) binası/Kaufhaus (Konzilgebaeude)(adres:Mercantile House at the Harbour).

* Hıristiyan din önderleri, Hıristiyanlıkla ilgili tartışmalı konuları aydınlatmak ve bir sonuca bağlamak için, tartışılacak konunun önemi ve ilgilendirdiği bölge oranında büyük toplantılar düzenleyebilmektedirler. Bu toplantılara “Konsey” yada “Konsil” adı verilmektedir.

Bu gün şık bir restoran olan yapı tarihinde ortaçağda kapalı bir pazar yeri, alış veriş merkezi olarak yapılmış, sonraları meşhur konsil burada toplanınca adı öylece kalmış.Bir zamanlar Avrupa’nın dört bir yanından din adamlarının yeni Papayı seçmek için toplandığı alanmış..

 
Konstanz Limanı (Harbour)

Evet burası hep canlı, hareketli..Çünkü, limandan karşı tarafa başka şehirlere, Avusturya’ya seyahat eden feribot ve katamaranlar kalkmakta..

Birde limanın ucunda dönen dev bir taş heykel var..Feribot seyahatiniz olacaksa, hemen yakında bilet alabileceğiniz ofisi var (Fahrkarten)..Burada ; Hafenhalle Konstanz , kentin liman restoranı var..

Sahil parkının ortasında kanatlı bir erkek heykeli var, Kont Zeppelin için dikilmiş, Zeplin in mucidi de bir Konstanzlı…


 

Ve geldik Limanın ucundaki,  4 dk. da tur ile kendi ekseni üzerinde dönen kadın heykeline (“Imperia” Harbour Statue)..İmperia’ nın Öyküsü çok uzun..

Konstanz, Almanya tarihinde de çok önemli bir yere sahip kenttir. Katedrali, limanı ve pazar yerleriyle görülmeye değer olan şehrin 15. yüzyılda önemi oldukça büyükmüş. 1414-1418 yılları arasında Avrupa’nın dört bir tarafından din adamları Konstanz gölü kenarında, şu anda şehir merkezinde olan Konzil binasında yeni papayı seçmek için toplanırdı. Rivayete göre arabulucu olarak da hayat kadınları getirilirmiş. Hatta şehrin simgesi, limanin girişindeki 10 metre boyunda ve kendi etrafında dönen devasa Imperia heykeli.Heykeldeki kadın, bir hayat kadını!?. Bir elinde din adamlarını temsilen Papa’yı diğer elinde de kralı tutuyor.Ençok yapılan yorumu da; Devletin başı ile Din’in lideri “bir kadının parmakları arasında”..İmperia heykeli  Peter Lenk yapımlı..1993 den beri burada bu heykel, artık Konstanz ın simgesi durumunda..Imperia, Konstanz’daki muhafazakar ve prensleri baştan çıkartan ve katolik din adamlarının ahlaki değerlerinin sert bir şekilde eleştiren hicivdir (bir yorum böyle der!). Imperia’nın 1512’de öldüğü ve iyi eğitimli bir İtalyan hayat kadını olduğu Balzac’ın hikayelerinde anlatılmaktaymış (“Die schöne Frau Imperia”- “La Belle İmperia” – güzel kadın imperia) (1799 – 1850)..Balzac’ın romanındaki İmperia, Alman ressam Lovis Corinth (1858 – 1925)’e ilham kaynağı olur ve ressam, 1925’te, yani öldüğü yıl “Die Schöne Frau Imperia” (Güzel Kadın Imperia) adlı tablosunu çizer.Ressam hayali ile İmperia’yı yarı çıplak çizer (Nü). Konstanzlı heykeltraş Peter Lenk de bu tablodan esinlenerek 1993 yılında Imperia heykelini yapar. Ancak o da Imperia’yı değil, ellerinde tuttuğu Papa ve Kral’ı çıplak yapar. Sadece başlarındaki, güçlerini sembolize eden taclarını bırakır.

Yine farklı bir yorumun devamı ile ; Dîn ve devlet, kadını köleleştiren ve hürriyetine kasteden iki güç odağıdır ve Imperia dîn ve devlete karşı özgürlük mücadelesi vermektedir.Papa ve Kral, ellerindeki güçle bütün insanlara ve dünyaya hükmetmektedirler; yeryüzünde onların kudretleri üzerinde başka kudret olmadığı ve herşeye güç yetirebildikleri halde, yine de bir kadın karşısında aciz kalmaktadırlar.


 

Gezimizi artık sonlandırmak üzereyiz..Geziye başladığımız alandayız..Sol yanımız ; Bahnhofplatz (tren garı önü )..karşıda, McDonald’s ın yanındaki bina Alman finans sektöründen “Sparkasse” ın Konstanz şubesi..

Az ilerisi de ; Limanın tam karşısı, Imperia’nın yukarısındaki alan Konstanz’ın en önemli caddelerinden Markstatte‘e çıkar. Trafiğe kapalı olan cadde, dükkanları ama en çok da dondurmacılarıyla ünlü. Cadde hareketlilik ve gençlerin toplandığı mekan ile başlıyor..Burada bulunan “Pano” restoran – cafe bunlardan birisi..


 
Konstanzer Marktstätte ve Kaiserbrunnen :

Burası Konstanz pazar yeri olarak geçiyor. Ayrıca ortasında Kaiserbrunnen isimli 19. yy’da kırmızı kumtaşı ve granitten yapılmış bir çeşme yer almakta..

Sokak her daim kalabalık..mağazalar, pazar alanı..

Başlangıcından yaklaşık 200 m sonrası bir alanda ortada bulunan “Emperor’s Fountain-Kaiserbrunnen” e ulaşılır..

Bundan sonra cadde, batı yönünde adını  değiştirir ve  “Kanzleistraße” olur..Buranın 13-15 numarası kentin Belediye Binası – Rathaus‘dur..

Kent ile ilgili son bir iki gezi alanı hatırlatması..

Untere Laube 24 numarada “Triumphbogen” de ilginç heykelli çeşmeler var (Laubebrunnen in Konstanz)..


 
 
Mevlana Moschee in Konstanz : Mevlana camii –  Petershausen:

Reichenaustraße 30 numarada görülebilir..

Ayrıca; Akvaryum meraklıları – Hafenstraße 9 no lu adreste ; kent akvaryumunu ( See Life ) görebilirsiniz (web).

Konstanz sonrası ; kişi başı 6.10 € verip, BSB-Feribotu ile 45 dk. da göl’ün karşı tarafına “Meersburg“‘a geçtik..

Sonraki sayfa; Merrsburg..

 
 
 
booked.net
 
 
 
 

Önceki sayfa I Sonraki sayfa

– Konstanz Ana Klasöre dön –

 

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir