Bodensee – Göl Turizmi Hakkında

 
 

LAKE CONSTANCE / BODENSEE LAKE

Almanlar’ın “Bodensee” yerel dil ile Taban Gölü dediği göl; Göl’ün kıyısındaki Konstanz şehrinin ismi verildiğinden Türkçe’de burası “Konstanz Gölü” olarak adlandırılır. Hatta Alman kaynaklarının bazılarında göl, “Konstanzer See” olarak tanınır. Gölün bir başka adı da “Rheinsee” – Ren Gölü’dir.

İsviçre ve Liechtenstein’dan gelen Ren Nehri, Avusturya’nın topraklarında ve göl kenarında olan Bregenz kentinde, Bodensee’nin en doğu noktasında bu  göle akar; aynı Ren, göl bölgesinin Almanya sı nırında bulunan Öhningen kentinde < ki burası Bodensee’nin en batı noktasıdır > tekrar gölden çıkarak akıntısına devam eder.Ren nehri, gölün bir tarafından girip diğer tarafından çıktığı için, göl’e adını  “Ren Gölü” olarak verir.

Bodensee, üç ülke arasında, Almanya, Avusturya ve İsviçre arasında yer alır. Gölün kuzeyi ve batısı Almanya, doğusu Avusturya, güneyi ise İsviçre’dir.

Bodensee : Almanya’nın Baden – Württemberg ve Bavyera eyâletlerine, Avusturya’nın Vorarlberg eyâletine, İsviçre’nin ise Thurgau ve St. Gallen kantonlarına kıyısı olan bir göldür.

Almanya’da Radolfzell, Konstanz, Überlingen, Meersburg, Friedrichshafen ve Inselstadt Lindau im Bodensee şehirleri, Avusturya’da Bregenz şehri, İsviçre’de ise Rorschach, Arbon, Romanshorn ve Kreuzlingen şehirleri bu göl kıyısında kurulmuşlardır.

☻☻

Toplam 273 km’lik bir kıyısı olan gölün Almanya kıyıları 173 km, İsviçre kıyıları 72 km ve Avusturya kıyıları 28 km uzunluğundadır.Yani, çok uluslu bir göl..

Deniz seviyesinin 395 m. üzerinde bulunan ve toplam hacmi 540 km² olan gölün en derin yeri, 254 m, en sığ yeri ise 90 m’dir. Göl, Avrupa’nın en büyük  3 göl’ünden birisidir.Deniz seviyesinin 391 metre üzerinde olan göl, 12 nehirden besleniyor.

Romalılar döneminde göl’ün adı “Lacus Brigantinus”, 1. yy’ dan sonra “Lacus Venetus” adını almış..Daha sonra Konstanz şehrinin ismiyle birlikte anılarak, Latince “Lacus Constantinus” ve “Constantia” gibi isimler tanımlanmış.

Taban Gölü adını, sadece Almanca konuşan ülkeler (Almanya, Avusturya, İsviçre ve Liechtenstein) kullanmaktadır. Günümüzde dünyanın neredeyse tüm dillerinde Türkçe’deki şekliyle “Konstanz Gölü” adı ile bilinmekte. “Lago di Constanza- İtalyanca”, “Lac de Constance – Fransızca”, “Lake Constance – İngilizce”, “Lago de Constanza – İspanyolca” dünya dillerindeki adlandırmasıdır.

Göl coğrafik olarak Alp dağları eteklerinde konuşlanmış..Göl’ün Almanya sınırları tarafından “Alp Dağları” Manzarası..

Göl üzerinde on ada var. 3 ada en büyük ve önemlilerinden : Lindau, Reichenau ve Mainau (hepsi Alman sınırları içinde)..Lindau Adası ıhlamur ağaçlarıyla donanmış..Adı gibi, mis kokulu..Manastır Adası Reichenau yani, UNESCO Dünya Mirası ve Orta Çağ manastır mimarisinin bir örneği..

Bavyera eyâleti içinde kalan Lindau, bir ada şehridir ve gölün en büyük adasıdır. Baden – Württemberg eyâletine ait olan Reichenau ise büyüklük bakımından ikinci sıradadır. Aynı eyalete ait olan Blumeminsel Mainau – The Flower Island (Çiçek Adası) bulunur ve bu küçük adada yerleşim yoktur.Mainau, Almanya’nın en gözde turistik mekânlarından birisidir ve yılda ortalama bir milyon turist tarafından ziyaret edilir (görsel zenginlik ve doğasını İsviçre’liler yapmış!)..


 
Konstanz Gölü’nü görmek için 10 neden (dw.com’dan alıntı)

1- Bodensee Gölü’ne bağlanan Ren nehri Konstanz’ın şehir merkezinden geçiyor. Hem gölü hem de nehri olan bir şehir yani..Konstanz Gölü kıyısındaki aynı adı taşıyan kent, katedrali, limanı ve pazar yerleriyle görülmeye değer. 15. yüzyılda kentin önemi büyüktü. Çünkü buradaki görkemli bir binada aynı anda, Papalık yapan 3 ruhani lider azledildi ve yerine yenileri seçildi. Söz konusu bina bugün kentin önemli turistik yerlerinden biri.. Liman Konstanz’da önemli bir yere sahip. Her on dakikada bir tekneler hareket ediyor. Kimisi içinde İsviçre yolcularını, kimisi ise Meersburg yolcularını taşıyor.

2- Mainau-Çiçek adası: Konstanz’a bağlı Mainau, göl üzerinde bir ada. Soylu bir aile olan Bernadotteler burada küçük bir cennet yaratmayı başarmış. Ücret karşılığı girilen adada sizi harika çiçekler karşılıyor. Mainau’nun en güzel zamanı ilkbaharda. Bir milyondan fazla bahar çiçeği adada etkileyici bir manzara oluşturuyor.

3- Reichenau: UNESCO korumasındaki sebze adası..Mainau’da bol bol çiçek yetişirken Reichenau adasında sebze yetişiyor. Ancak Bodense’nin en büyük adası bu yüzden UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde değil. Reichenau Ortaçağda batının entelektüel bir merkeziydi. Özellikle St. George Kilisesi’nin duvarları ve katedralin hazineleri görülmeye değer.

4- Lindau Adası : Mainau ve Reichenau’dan sonra Lindau, Konstanz Gölü’nün 3. adası. Ziyaretçileri burada şirin bir kasaba, bir liman, rıhtım ve onlarca kafe ve bar bekliyor. Tekneyle kolayca ulaşılabilen ada, günlük gezi için mükemmel.

5- Yelkenli ile gezi : Konstanz Gölü o kadar büyük ki, doğu kıyısı Bregenz’den bakıldığında batı kıyısı Konstanz’ı görmek mümkün değil. Yelkenciler saatlerce gezi yapabilir. Ancak hava çabuk değişir. Bu yüzden deneyimi olsa da yelken yapmak istiyenlerin yanında mutlaka bir yardımcıya ihtiyacı var..

6- Meersburg: Ahşap sanatı, şiir ve keyif..Konstanz kıyısındaki Meersburg adlı küçük kasaba birçok farklı atmosfer barındırıyor. Ahşap evleri, kafeleri ve şarap imalathaneleriyle huzurlu bir yer. Bir kadeh Meersburger Müller-Thurgau beyaz şarabı ve eski kaleye ziyaret tavsiye ediliyor. Burada ünlü Alman şairlerinden Annette von Droste-Hülshoff yaşamıştı.

7- Unteruhldingen: Unteruhldingen’de güzel bir plajın yanı sıra taş ve bronz devrinden kalma yeniden inşa edilen kazıklı evleri görmek mümkün. Ayrıca bu evlere ait su altında kalmış bazı parçalar da var. UNESCO 2011’de burayı Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil etti.

8- Birnau: Konstanz Gölü kıyısındaki barok mücevher..Bisikletle Birnau’ya kadar gittiğinizde orasının barok tarzdaki tarihi kilisesini ve kilise meydanının Konstanz Gölü’ne açılan muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Bu küçük kiliseye girdiğinizde barok stilin ihtişamı insanı adeta büyülüyor. İçeride özellikle heykeltıraş Joseph Anton Feuchtmayer’in “Honigschleker” heykeli hemen göze çarpıyor.

9- Su içinde kültür: Bregenz Festivali..Almanya, Konstanz Gölü’nü İsviçre ve Avusturya ile paylaşıyor. Avusturya tarafındaki Bregenz Festivali turistlerin gözdesi. Festival her yaz yapılıyor. Dünyanın en büyük su üstü sahnesi kurulurken bazı gösteriler sırasında ünlü şarkıcılar ve oyuncular suya giriyor.Fotoğrafta Puccini’nin Turandot operası sergileniyor.

10- Konstanz Gölü Festivali: Konstanzlılar da her yıl Ağustos ayında görkemli bir festival düzenler. Havai fişek gösterisini izlemek için on binlerce ziyaretçi gelir. Konstanzlılar İsviçreli komşuları Kreuzlingerliler ile birlikte bir tonun üzerinde havai fişek patlatırlar.

 

Bölge gezisini topografik inceleyelim..

1 – Bodensee-Vorarlberg bölgesi

Bregenz, Dornbirn, Hohenems ve Feldkirch şehirleri ile Constance-Vorarlberg bölgesi kültürel festivalleri ile ünlüdür. Modern binalar, çekici müzeler ve sergiler ve kolayca erişilebilen tepelerden büyüleyici manzaralar…Bregenz: kasabanın merkezindeki “Kutsal Yürek kilisesi”, “Marti Kulesi”, St. gallus kilisesi görüldükten sonra teleferikle tepelere çıkıp, Almanya-Avusturya ve İsviçreyi bir silüet olarak ayni anda gözlemleyin..

Bölge Detayı için bakınız (ing.).

 

2 –  Konstanz Gölü Alman sahili

Göl kenarında doğu uçta Lindau (Bodensee) dan , batı ucunda yer alan Bodman köyüne kadar güzellikler sunar.Yürüyüş ve bisiklet yolları, meyve bahçeleri, tekne cafe’ler, pitoresk (tablo) tarzı eski kasabalar, şarap köy ve festivalleri,tarihi Zeppelin müze ve hangarı, Meersburg Kale konserleri, Friedrichshafen’in kültür merkezi, Unteruhldingen’de taş devri ve bronz çağına ait kalıntılar..Friedrichshafen şehri göl kenarında nefis Alp manzarasına bakıyor.Bölgede, 2. büyük şehir..Baden Württemberg eyaletinin on dört şehrinden biri olan Friedrichshafen’ın geçmişi 5. yy’a kadar uzanıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden kurulan Friedrichshafen, Alp Dağları ve Konstanz Gölü sayesinde Almanya’nın popüler turizm noktalarından biri günümüzde.Moletum (Hafenmole) gözlem kulesinden kenti izleyin..Zeplin müzesi kadar kentte yer alan Dornier Müzesi, Friedrichshafen’ın havacılık tarihindeki diğer bir önemli nokta. Adını kurucusu olan Württemberg Kralı I. Friedrichshafen’dan almış.

Unteruhldingen ( Uhldingen-Mühlhofen ) ; Burası Meersburg’un hemen batısında 8 bin nüfuslu bir kasaba (web).Kasabada konutlar çok ilginç..Meersburg’tan  Unteruhldingen’e kadar bisiklet kiralayıp göl kıyısı boyunca dolaşın. Unteruhldingen’de güzel bir plajın yanı sıra taş ve bronz devrinden kalma yeniden inşa edilen kazıklı evleri görmek mümkün (pile dwellings). Ayrıca bu evlere ait su altında kalmış bazı parçalar da var. UNESCO 2011’de burayı Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil etmiştir.Burada yer alan The German Stilthouse Museum görmeye değer (web)..

 

3 – Liechtenstein Prensliği

Avrupa’nın merkezinde, İsviçre ve Avusturya  arasında bulunan Liechtenstein Prensliği, arabayla Constance Gölü’nden sadece yarım saat uzaklıktadır. Prenslik, küçük bir alanda geniş bir yelpazede faaliyet gösteren cazip bir varış noktasıdır.Dünyanın 6. en küçük devleti..Kendisi ile birlikte komşularıyla birlikte denize kıyısı olmayan 2. ülke (biride Özbekistan)Kraliyet ailesinin özel bağları, Dünyaca meşhur (Malbun dağ köyü) Kartal deneyimi – avcılık hikayesini ve uçuşunu izleyin (web bilgi)( 10-20 kişi →  kişi başı 50 CHF, 20-50 kişi → 40 CHF, 50 kişi > 30 CHF – Malbun’dan Sareis’e telesiyej dahildir! – 2020 fiatları olup, tur 90 dk sümekte ve ilk bahar yaz mevsiminde yapılmaktadır)..6 bin nüfuslu Başkent Vaduz’u, Ruggeller-Riet koruma alanını, Neuguthof tema parkın… görün

 

4- Konstanz’ın batı yakası

Tarihi, kültürel ve manzaralı  olan Constance Gölü’nün batı bölgesi, Aach (Hegau) kasabasından Konstanz şehirine kadar uzanan bölge.. Bölge, volkanik kaya, bozulmamış manzaralar, tarih öncesi yerleşimler ve ortaçağ kiliseleri, saraylar ve kaleler ile karakterize olmuştur. Su sporları meraklılarının yanı sıra doğa ve kültür sevenler için sunulan çok çeşitli boş zaman etkinlikleri ve bölgeye özel SPA merkezleri vardır.

 

5 – Üst Swabia ve Allgäu bölgesi 

Tuna Nehri ve Konstanz Gölü arasında kalan tatil beldesi..ADFC onaylı bisiklet yolları boyunca gezinin, üst Swabian – barok yol boyunca barok başyapıtları görün veya kaliteli Swabia-Allgäu tatil bölgesinde günlük rutinden uzaklaşıp bir mola verin.. Moor-wellness  SPA merkezinde dinlenin.Yakalayabilirseniz, tarihi folklor festivallerinden birine tanıklık yapın..Kässspätzle *  yiyin ve gerçek bir Upper Swabian birasını tadın..

* Baden württemberg eyaletinde yasayan schwabeler’e (schwaebisch) has bir makarna yemegi..

Çocuklu aileler.. Çocuk hazinesi bu bölgede, ilgileneceklere bakın (web)..

UNESCO mirası listesindeki Federsee’ görün..Burası Friedrichshafen’in 60 km kuzeyinde..Doğal koruma altında bir gölet (web)..

 

6 – Schaffhauserland

Cennetin küçük bir köşesi. Schaffhausen ve Stein am Rhein ortaçağ kasabalarının eşsiz, tarihsel cazibesi ile birlikte Ren ve Ren Nehri’nin harika doğası, Schaffhausen pinot noir bölgesinin taze ve meyveli şarapları ve çok daha fazlası…Buradaki şelale (Ren), Avrupa’nın en büyük şelalesi.. 23 m. yükseklik, 150 m. genişlikteki şelale ortasındaki kireçtaşından yapılı kayalık alan; 17 bin yıllık ilk oluşuma örnektir.Stein am Rhein; tipik ahşap karkaslı ortçağ evlerine sahip.Eski şehrin surları evler ile kaynaşmış.

Avrupa’daki en güzel tekne turunun tadını buralarda çıkarın.Hohenklingen Kalesinden; Hegau alanını ve Alp’leri izleyin..

 

7- St.Gallen-Bodensee

UNESCO Dünya Mirası listesindeki St. Gallen şehri kültür gezginleri için bir zorunluluk olmuştur. Rorschach ve Altenrhein arasındaki Constance Gölü kıyılarındaki göl manzarası, açık hava havuzları, su sporları ve büyüleyici müzeler ile ziyaretçilerini cezbetmektedir. St Gallen çevresindeki kırsal alanlar, Konstanz Gölü ve dağlar üzerinde yürüme ve bisiklet yollarında gezi unutulmaz..St. Gallen abbey (manastırı) mutlaka görülmeli, Rorschach Heiden – tren deneyimini unutmayın..Ağustos ayında sanatçıların kum heykellerini kaçırmayın..

St. Gallen Bratwurst (Sosis görünümlü poğaça) deneyin..Göl kıyısında Rorschach’ta Forum Würth’i ziyaret edin..St. Gallen’deki manastır kütüphanesinde bulunan kitap koleksiyonuna hayran kalın..St. Gallen’deki “Drei Weiheren” in etrafında dolaşın ( doğası ile çok güzel gölet ve evler)..Kentteki “Stadtlounge – Roter Platz” – Kızıl meydan isimli, açık alandaki kırmızı döşemeli ofis ve alışveriş meydanını görün..

 

8- Thurgau – Kanton ( Bodensee ) bölgesi

Gölün güney kıyısı.. mesire alanları, doğası, sayısız olağandışı otelleriyle; Thurgau kantonu kırsal bölgenin ne kadar modern ve yenilikçi olabileceğini gösteren konumdadır. Kanton, Müller-Thurgau beyaz şarabının da ev sahnesindedir. Fischingen Manastırı  görün..most velo tours (bisiklet meraklılarına- bisiklet ile uzun turlar burada )..İsviçre’de en güzel güzergahlı gezinler tur’una katılın – Grand Tour of Switzerland  (web)(web.2) – 1600 km. güzergahlı ünlü seyahatin, bir hareket noktası da buradan olmakta..

 

Konstanz Gölü ve çevresinde Neler Yapılabilir ?

A)  Göl’de düzenlenen Tekne-feribot seyahatine katılın (ulaşım imkanı bile keyifli olmakta)..Mevsim ; nisan ilk haftası başlar ve ekim ayı ortasına kadar sürer.

Bu adresten  göl için 4 farklı ( URH : Untersee Und Rhein, BSB : Bodensee-Schiffsbetriebe, SBSAG Vorarlberg Line ) işletmeye ait gezileri inceleyin..Gezi güzergah-duraklar- kalkış varış bilgileri (buradan)(2020).

** Sezonluk Kart ile (260 € / tam : 6-15 yaş → 26 €  – varsa bisiklet : 61 €) Tüm sezon teknelere binebilirsiniz (ulaşım için)..

  • Kartı 01 mart 2020 e kadar alırsanız → yetişkinler için 220 €, + bisikletler için 290 €
  • 1 Mart 2020 itibariyle sezon kartı 260 €, + bisikletlilere 330 € olacaktır!
  • Kart nisan -ekim ortasına kadar yaklaşık 200 gün geçerlidir.

** Buradan göl tekne seyahatinizi planlayın..Boodense güzergah için bakın.

  • 2020 VSU- Zaman çizelgesi ve Ücret tarifesi (buradan)(buradan)- Ücretler : 5.30 -44.60 € arasında değişmekte..
  • 2020 Tarifesi → Buradan

BSB – Göl gezileri (tekne  + yemek & içmek)(buradan), sezon boyunca ; Bregenz’den  Schaffhausen’a kadar gezi planlayabilirsiniz..

B) Göl kenarındaki plajları kullanın (web bilgi)

C)  Friedrichshafen’den Zeppelin gezisine katılın..300 m yükseklikten göl üzerinde ve kıyı şeridinde tur atın, kaleleri görün..Bilgi ve rezervasyon  

Adres: Deutsche Zeppelin-Reederei GmbH ; Messestraße 132 -88045 Friedrichshafen , Almanya.

Not : Rezervasyon gerekir, seyahat  ucuz değil!. 5 ayrı güzergah ve 30-45-60 dk. lık seyirli  uçuş bedeli ; 255 – 475 € arasında değişmektedir..12 yaşa kadar çocuklar % 20 indirimlidir.Online işlemlerde 10 € indirim imkanı var (inceleyin).

D) Üzüm bağları ve Şarapçılık ile ilgilenenlere.. web bilgi

E ) Bölgede bulunan UNESCO Dünya Miras listesine girmiş koruma alanlarını gezin (web)(nereler var)

F) Mainau Adasını görmek

Konstanz’da İnstel Mainau isimli çiçek adası..Masal dünyası gibi, binbir çeşit çiçekler ve heykeller..Göld yüzen ördekler, tavus kuşları..Çiçeklerden yapılmış kuşlar-ördekler..Adada bir şato var..Gezilebiliyor..Güller, orkideler ile süslü enfes bahçeler.. Adeta çiçek ve bitki galerisi gibi Mainau Adası ..Bodensee Gölü’nün 3. büyük adası, 45 hektar büyüklüğünde..Adad da birde Kelebek müzesi var..Bu cennetin sırrı : Rhone vadisinin güneyden taşısığı ılık hava imiş..Bir not : Mainau, Almanya sınırları içerisinde bulunuyor ama adanın mülkiyeti İsveçli aristokrat Bernadotte ailesine ait (Lennart Bernadotte Vakfı sorumlu).Kışlar mı ?..kış aylarında da çok sayıda ziyaretçi çekiyor ada.Botanik bahçesi ilgi çeken yerlerden..Çiçek Adası’nda 18. yüzyıldan bu yana yetiştirilen özel çiçek türleri de sergileniyor.Ayrıca 500’ün üzerinde farklı gül, 250’nin üzerinde dalya çiçeği 200’ün üzerinde farklı açelya türü de mevcut.

Ada giriş ücreti : ( saat 17 sonrası ada içi restoran – cafeler kapanmakta..Ve yazın saat 17 sonrası ücret % 50 indirimli oluyor – kışın bu indirim YOK ).. her dönem : 0-12 yaş free.. Ekim/Mart → tam :10.50 € – indirimli (+13 yaş) : 6.50 €. Sezonda (Mart/Ekim) → tam : 22 €, indirimli : 13 €.. Yaz sezonu : 2 erişkin + 15 yaşa kadar çocuklar : 45 €.Yıllık bilet : tam- 56 €, Aile : 113 €..Köpekler ücretsiz..Engelli kartı ile giriş ücretsizdir!.

Yazları saat : 5.30-21.00 arası açıktır..Araç : yazları : 5 € – kışın kabul edilmiyor..Ayrıca ada’yı ana karaya bağlayan yere kadar kişi başı 1.5 € servis imkanı var.. Detaylı bili için bakın..

Buraya ; FlixBus ile yada Konstanz’ın bölgesel otobüsü ile ( 4/13-13/4 Bus) gelebilirsiniz – Konstanz-Mainau (Bodensee)- durağın adıdır.

G ) Bisiklet turu

Constance Gölü bisiklet turu, Avrupa’nın en sevilen bisiklet yollarından biridir. Kültürel özellikler ve tipik peyzajlarla çevrili üç ülke içerisinden geçen 200 kilometreyi aşan kapsıyan rotası var..

Önerilmiş rotalar :

. Konstanz/Kreuzlingen – Stein am Rhein/Diessenhofen
. Stein am Rhein/Diessenhofen – Überlingen
. Überlingen – Friedrichshafen
. Friedrichshafen – Lindau/Bregenz
. Lindau/Bregenz – Rorschach/Arbon
. Rorschach/Arbon – Kreuzlingen/Konstanz

H) Ren nehri ve şelalesi

Her yıl milyonlar, Rhein’in çılgın sularını görmek için Schaffhausen’e akın eder.Saniyede yaklaşık 700.000 litre su ortalama 23 metre yüksekten (150 m genişliği ile) akar..Avrupanın en büyük şelalesidir.

I )  Reichenau Manastırı – UNESCO dünya mirası listesinde yer alır..Adadaki üç Romanet kilisesinden birisi olup, Orta Avrupa’daki Erken Ortaçağ mimarisine mükemmel bir örnektir.Titizlikle restore edilen duvar resimleri, Reichenau’nun “10. ve 11. yüzyılın Avrupa sanat tarihi için önemli bir önem taşıyan sanatsal eserleri ile işlenmiştir. Gölünün ortasında yer alan Reichenau adası 1724 te Benediktin Manastırı kurulması ile Manastır adası haline gelmiştir. Bu manastırda bir okul, hattathane ( el yazmaları) ve resimhane vardır.

J )  Pfahlbaumuseum Unteruhldingen / Lake Dwelling Museum – web : Göl manzara müzesini ziyaret edebilirsiniz..

K ) Salem Manastırı ve Sarayı :

Meersburg’un hemen kuzeyinde bulunan kasabada ;  Kapsamlı parklar ve bahçelerle çevrili eski Cistercians manastırı ve modern Salem sarayı bulunmakta. 1802’de Baden Margraves’in mülkiyetine girmiş olan eser, 2009 yılından bu yana da Baden Württemberg Devlet Sarayları ve Bahçeleri İdaresi’ne aittir. Kompleksin tarihi, Cistercian emrine verildiği Ortaçağ’a kadar uzanmaktadır.

L ) Old Castle in Meersburg –  Eski Meersburg kalesi daha detayı ile sonra anlatılacaktır..

M ) Kış sezonunda Liechtenstein’da Malbun‘da kayak yapılabilir..

 
** Sonraki sayfada Bodensee -Aktiviteler&  Ulaşım, gezi alanları..

 
 
 

Önceki sayfa / Sonraki sayfa

– Bodensee Ana Klasöre dön –

Almanya : Ana Klasöre dön

 
 

Lindau (Bodensee) https://www.booked.net/

+5°C
Çoğunlukla Bulutlu

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir