Barselona Gezisi.7

 
 
 
 

BARSELONA GEZİSİ. 7

 
 

BARSELONA – HARİTALAR

 
 
 

  • Barselona Metro Haritası (2020)

  • Barselona Raylı sistemler (Metro-Tram – Rail – suburban) Haritası (2020)

  • Barselona “HopOn-Hop Off” otobüs Yol güzergah haritası **

barcatoristichoponof_fullmaps

  • Barselona Şehir merkezi (sokak-cadde) yol haritası

centrum_barcastreetmap4

  • Barcelona Centrum Map

  • Aşağıdaki harita, tarafımdan yeniden düzenlenmiştir. İşinize yarayacak bir gezi haritasıdır.

barcelona_city_touristic_plano_maps2
 
 

◇  Waterfront – Port Vell, Barcelonata ve Port Olimpic

(Sahil şeridi-Limanlar & Plajlar) 

 


 

Barselona’ nın kordonu olarak da anlandırabileceğimiz Deniz Kenarı ve Liman Bölgesi (Waterfront), Port Vell, Barcelonata ve Port Olimpic alanları başta olmak üzere olmak üzere, kentin deniz kıyısında çok güzel plajlardan marinaya, modern Olimpiyat Köyü’nden deniz kıyısı gezinti yerlerine kadar popüler mekanları barındıran alandır.

Kıyı şeridinin en hareketli olmaya başladığı, montjuıc tepesinin yamaçlarında sahil şeridindeki ilk liman alanı “Barcelona wharf” – Port of Barcelona – Barselona İskelesidir. İskelede Dünya Ticaret Merkezi World-Trade Center Barcelona, iki kruvaziyer terminali, beş yıldızlı bir lüks otel ve Port Cable Car teleferik istasyon kulesi bulunur. İskele otoparkında 750 araçlık alan yer alır.

 

world-trade-center-barcelonaph6

Devamındaki sahil şeridi ve liman alanı Port Vell‘ dir – Barselona’ nın deniz girişi ve limanı olan Port Vell bölgenin kozmopolit alanlarındandır. Meşhur Las Ramblas caddesi, döner köprü ve yaya yoluyla Moll d’Espanya üzerindeki yat kulüplerine bağlanmaktadır. Moll d’Espanya muhteşem deniz kıyısı kafe ve restoranlarıyla ünlü bir komplekstir (Maremagnum, Imax Port Vell ve Avrupanın en büyük Akvaryum’u gibi mağazalar, restoranlar ve eğlence ve kültür merkezleri ile çevrilidir). Maremagnum ve yat kulüplerinin bulunduğu rıhtım üzerinde kalan en hareketli bölgesi Mall d’Espanya olarak anılır. Mall d’Espanya’ya gitmek için La Rambla’nın sonundan deniz tarafına geçiniz ve dalgalı bir biçimde tasarlanmış “Rambla del Mar” köprüsünü yürüyünüz..

maramagnum_barcph_5

 

Barselona Akvaryumu, zengin türleri ve eğlenceli aktiviteleri ile ziyaretçilerine güzel fırsatlar sunmaktadır.

aquarium_barca_phs

Barselona Akvaryumu, aynı zamanda 35 adet su tankı, 11.000 deniz canlısı ve 450 farklı türü, 80 metrelik sualtı tüneli ve 6 milyon metreküp su alanı ile Avrupa’ da tektir (web).. Akvaryumun en önemli bölümü Oceanair denilen 80 metre uzunluğundaki cam tüneldir.

Ulaşım: “Drassanes” ya da “Barceloneta” metro duraklarında inerek akvaryuma ulaşabilirsiniz. Ziyaret Bilgileri: Her gün Temmuz-Ağustos 09.30-23.00, Eylül-Haziran 09.30-21.00, hafta sonları 21.30’a kadar.

90 gün geçerli günlük bilet tutarları –> ( 11  yaş üstü – tam : 21 €, 5-10 yaş : 16 €, 3-4 yaş : 8 €). Online bilet..

 
 

  Barceloneta – Barselona’ nın popüler eski balıkçı köyü olan Barcelonata, plajı, balık restoranları ve kafeleri ile özellikle yaz aylarında turistlerin akınına uğramaktadır.Barselona’ nın şehir merkezinin hemen altındaki sahil kenarında yer alan sakin ama güzel bir semttir. Küçük restoranları ve kafeleriyle ünlü olan semt ayrıca kent merkezine en yakın plaja da sahiptir. Limanın yanında uzanan dar sokakları, küçük meydanları ve eski barlarıyla bu geleneksel balıkçı semti, büyük alışveriş merkezleri ve hareketli yaşamı ile bilinen komşusu Port Olimpic’ten belirgin olarak farklıdır. Ulaşım : Metro L4 – Barceloneta..

Plaça de la Barceloneta’da ki burası semtin ortasıdır, Barok tarzda Sant Miquel del Port kilisesi yer almakta ve kilisenin önündeki meydanda da pazar kurulmaktadır (Mercat de la Barceloneta  – pazartesi-cumartesi öğlene kadar açık, diğer günler 07.00-17.00 arası açıktır).

sant-miquel-del-port_barcaph

 

Metro durağının tam karşısındaki sarı renkli 4 katlı ilginç bina ; Museu d’Història de Catalunya (Katalunya Tarih müzesidir – Adres: Palau de Mar, Plaça de Pau Vila, 3 – web).

museu-dhistoria-de-catalunya_barcaphs

Barselona’ nın tarihi ile ilgili önemli müzelerden biridir. Port Vell’ deki yenilenmiş bir rıhtım deposu olan Palau de Mar’da yer alan müzede, Paleolitik çağdan başlayarak, bölgenin denizlerdeki hakimiyeti ve bir sanayi devi olduğu dönemler de dâhil olmak üzere Katalonya’nın tarihi anlatılır.Özellikle çocukların büyük keyif alacağı etkileşimli sergilerin düzenlendiği müzede bölgenin tarihi çeşitli etkinliklerle anlatılır. Bunlar arasında en dikkat çekici olan bölümde ziyaretçiler Ortaçağ şövalyeleri gibi giyinip ahşap oyuncak atlar üzerinde gezinebilir. Ayın ilk pazar günü Free .. Tam bilet : 4 €..

 

Barceloneta’da Montjuıc tepesine giden teleferik (Port Cable Car) ve yanında saat kulesi olan “Torre del Rellotge Barceloneta -Barceloneta’s clock tower” bulunur.

torre-del-rellotge-barceloneta

 

◇  Port Olìmpic – Barselona’ da düzenlenen 1992 Olimpiyat Oyunları için kurulan bölge, sonrasında bir tatil beldesi haline gelmiştir. Burada, deniz kıyısında 40-44 katlı iki gökdelen dikkati çekmektedir. İspanya’nın en yüksek binaları olan gökdelenlerin birisinde ofisler (Torre Mapfre – 154 m.)(Mapfre sigortanın merkezidir) bulunmakta olup diğeri ise Arts Hotel’ dir. Marinanın güzel manzaralarına bakan iki kata yayılmış restoranlarında yeme içme keyfi sürmeniz tavsiye edilir.

Olimpik Liman’ın karşısındaki yeşil alanda kurulmuş olan Olimpiyat Köyü 1992 Olimpiyatları sırasında sporcuların konaklaması için Sant Martí bölgesinin endüstriyel bölgelerinin rejenerasyonu ile elde edilmiştir. Etrafta göreceğiniz fabrika bacaları o dönemin anısına yıkılmadan bırakılmışlardır. 2000 dairelik bu kompleks, Olimpiyatlar’ dan sonra satılarak önemli gelir elde edilmiştir.

Olimpiyat Köyü’nün deniz tarafında yer alan Olimpiyat Limanı 1992 Olimpiyatları’nın deniz ve yelken sporlarına ev sahipliği yapmıştır..

Gece-gündüz hareketli olan Olimpik Liman’ın iç kısmında 40’ ı aşkın restorant, barlar ve yakınlardaki gece klüpleri ile bölge her daim canlılığını korur.

Güneşte altın gibi parlayan bu sıradışı heykel – Altın Balık (Peix d’or) ; Barselona’nın en şık ve gözalıcı anıtlarından birisidir. Önünde durduğu Hotel Arts’ın ve Bilbao Guggenheim Müzesi’nin de mimarı olan Amerikalı sanatçı Frank Gehry tarafından 1992 Yaz Olimpitayları için yapılmıştır. Taş, çelik ve cam gibi malzemeler kullanılarak yapılan heykel aynı zamanda 35×54 metre boyutları ile dünyanın en büyüklerinden biridir.Ulaşım : Metro L4 – Ciutadella | Vila Olímpica..

olimpic_port_ph_barca_4

Sahil şeridinin daha doğu kıyısı, Diagonal Mar -AVM merkezi ile devam edecektir (web)(Adres : Av. Diagonal, 3, 08019 Barcelona // Ulaşım : Metro – El Maresme | Forum, L4).

 


◇  Barselona Plajları

barca_plaj_ph_maps2

Barselona’nın plajları, şehir merkezine çok yakın olup yaklaşık 4 kilometrelik deniz kıyısında toplam 7 adet plaj bulunmaktadır. Bunlar güneyden kuzeye sırasıyla Sant Sebastià Plajı, Barceloneta Plajı, Nova Icaria Plajı, Bogatell Plajı, Mar Bella Plajı, Nova Mar Bella Plajı ve Llevant Plajı’dır. Bunlar arasında Barceloneta Plajı, Barselona’ nın en popüler ve şehir merkezine en yakın plajıdır. Barselona’nın plajlarına ulaşım da gerek yürüyerek gerekse metro kullanarak çok kolaydır.

 

+ Sant Sebastia Plajı : 1100 metre uzunluğunda olan Sant Sebastia Plajı, aynı zamanda Barselona’nın en büyük plajlarından birisidir. Sant Sebastia plajında çeşitli plaj kulüpleri ile birlikte aynı zamanda çıplaklar için de bir bölüm bulunmaktadır.Sant Sebastia Plajına Ulaşım – Metro ile “Line, L4” ve “Barceloneta” durağı.

+ Barceloneta Plajı : 900 metre uzunluğunda olan ve Port Olimpic’e kadar uzanan Barceloneta Plajı, aynı zamanda Barselona’nın en popüler ve şehir merkezine en yakın plajıdır. Barcelonata plajında çok sayıda güzel restorani bar, beach club, spor ve su sporları aktiviteleri bulunmaktadır.
Barceloneta Plajına Ulaşım – Metro ile “Line, L4” ve “Barceloneta” durağı.

+ Nova Icaria Plajı : 400 metre uzunluğunda olan ancak Barselona plajlarının en geniş kumsalına sahip Nova Icaria Plajı, plaj sporları ve su sporları aktiviteleri ile ünlüdür. Nova Icaria plajında çok sayıda plaj voleybolu alanı bulunmaktadır. Deniz sörfü ve jet ski de popüler su sporları aktivitelerindendir. Nova Icaria Plajına Ulaşım – Metro ile “Line, L4” ve “Ciutadella Vila Olimpica” durağı.

+ Bogatell Plajı : 700 metre uzunluğunda olan ve özellikle uçurtma sörfü (kitesurf) için ideal bir konumda olan Bogatell Plajı, masa tenisi, plaj voleybolu, uçurtma sörfü ve frisbee aktiviteleri ile ünlüdür. Bogatell plajıda ayrıca bir de bisiklet parkuru bulunmaktadır. Bogatell Plajına Ulaşım – Metro ile “Line, L4” ve “Bogatell” durağı.

+ Mar Bella Plajı : 500 metre uzunluğunda olan Mar Bella Plajı, Barselona’nın popüler plajlarından birisidir. Mar Bella plajında ayrıca bisiklet parkuru ve çıplaklar bölümü de bulunmaktadır. Mar Bella Plajına Ulaşım – Metro ile “Line, L4” ve “Selva de mar” durağı.

+ Nova Mar Bella Plajı : 500 metre uzunluğunda olan Nova Mar Bella Plajı, özellikle bayanlar ve Barselona’nın dışında ikamet edenlerce popüler bir plajdır. Nova Mar Bella plajında ayrıca engelliler için de bir bölüm vardır. Nova Mar Bella Plajına Ulaşım – Metro ile “Line, L4” ve “Selva de mar & El Maresme/Forum” durağı.

+ Llevant Plajı : 380 metre uzunluğunda olan Llevant Plajı, Barselona’nın kıyı boyu son plajıdır. Llevant Plajına Ulaşım – Metro ile “Line, L4” ve “Selva de mar & El Maresme/Forum” durağı.

Yavaş yavaş Barselona gezimizi tamamlamak üzereyiz.Sırada Kentin kuzey bölümü var..

 
 

◇  Eixample Bölgesi

barca_eixampledistrix_areas_maps2

Eixample bölgesi, Barselona’nın zarif olan, dekoratif unsurların öne çıktığı en güzel Art Nouveau binalarına sahip olan modernist ve merkezi bir semtidir. Plaça Catalunya’ nın kuzeyinde Passeig de Gràcia‘ nın soluna ve sağına yayılmış geniş bir alandır. 1850’ lerde Katalan mühendis Cerdes’in elindeki dahiyane şehir planlamasından yola çıkılarak planlanmış düzenli bir bölgedir Aslında iki taraf (sağ ve sol) arasında büyük bir fark olmamakla birlikte, Eixample’ın sağ tarafı daha eski ve dolayısıyla etkileyici mimariden payını almıştır.

 

Passeig de Gràcia (caddesi), Eixample’nin merkezi konumu ile “Eixample left” ve “Eixample right” olarak semti  ikiye bölen çizgi gibidir. Cadde ve çevresinde, Chanel ve MaxMara gibi Barcelona’nın uluslararası tasarım mağazalarının bir çoğunu bulacaksınız. Ayrıca  yol boyunca Lauder Pedrera (Casa Mila) ve Casa Batlló gibi <Gaudí’ nin karakteristik olarak rüya gibi adlandırılan yapılarından> ikisi bu bölgededir. Bölgede birçok ilginç sanat galerisi de bulunmaktadır.  Katalan ünlü bir sanatçının eserinin kalıcı bir koleksiyonuna sahip olduğu Katalan Modernizmi – Fundacion Antoni Tapies buradadır (Carrer d’Aragó, 255).
Barselona’nın eski şehrinden yerleşim merkezine doğru uzanan bir bölge olan Eximaple, dar sokakları ve tarihi binaları ile Barselona’da gezilecek yerler arasında popüler bir konumdadır. Eximaple bölgesi sokakların çok düzenli olduğu güzel bir bölgedir.Eixample’da, en iyi ve en pahalı restoranların bazılarını, cafeleri bulacaksınız. Dry Martini gibi uluslararası alanda bilinen bazı barlarlar burada yer alır (Carrer d’Aribau, 162-166).

Gracia caddesinin hemen batısında ve paralelinde kalan “Rambla de Catalunya” caddesi de en az bu cadde kadar alışveriş ve markaların mekanıdır. Her iki cadde kuzeyde, şehri doğu batı yönü ile neredeyse boydan boya bölen “Avinguda Diagonal” e kadar uzanmaktadır.

Semtin çevre ve merkezi alanlarında bolca metro ve FGC tren ulaşımı rahat olduğu kadar, yakın semtlere ve şehir merkezi konumlu alanlara burası yürüme mesafesi kadar yakındır.

Bölgeyi iyi tanımak ve gezmek amaçlı Gracia caddesi’nin sağ tarafını (haritada) “Eixample right/East <Sağ/doğu>”, sol tarafını “Eixample Left/West <Sol/batı>” olarak ikiye bölelim.

 

Doğuda; Kentin ünlü Sant Pau hastanesi (Hospital de Sant Pau), Gaudi’nin şahaseri Sagrada Familia’ , La Casa Makaya konutunu (Makaya evi – Passeig de Sant Joan, 108 – Josep Puig i Cadalfach eseri), mimarisi ile dikkat çeken Casa Thomas’ ı (Carrer de Mallorca, 293 – Thomas’ın evi), eski bir manastırın yerinde bulunan pazar alanı Mercat de La Concepció‘ yu (Carrer d’Aragó, 313-317), bölgenin eski ve tarihi su kulesi olan Torre de les Aigues’ i (Carrer de Roger de Llúria, 56), yine Gaudi’nin eserlerinden olup, başlangıcı ile kentin ünlü tekstilcisi  Pere Calvet’e ait olup, Gaudi’nin el attığı ferforje ve dövme demirlerle işlenmiş çarpıcı bina olan ve alt katı lüks bir restoran işletmesine sahip Casa Calvet‘ i göreceksiniz..

Batı kesimi ; Buralar, genelde Passeig de Gràcia’nın çevresinde bulunmaktadır. Sol taraftaki Carrer d’Aribau Caddesi ve sağdaki ise Passeig de Sant Joan ile sınırlandırılmıştır.Kuzey sınırını Avinguda Diyagonal, güney batı sınırını da Ronda Universitat ve güney doğu sınırını da Sant Pere Caddeleri oluşmaktadır. Buralar yine tarihi binalara ev sahipliği yapmakta..

 

Passeig de Gracia’ nın etrafında bulunan yaklaşık yüz blok, Barselona’nın en ünlü Modernista binalarının burada yer alması nedeniyle Quadart d’Or (Altın Meydan) olarak adlandırılmaktadır. Burada en dikkat çekici blok ise Modernismo’nun en ünlü yandaşlarının yaptığı evlerin yer aldığı Illa de la Discòrdia’dır (Uyumsuzluk Bloğu)(Passeig de Gràcia, 41). Bu blokta, aralarında Casa Lleó Marera’nın da bulunduğu ve tamamı 1900-1910 yılları arasında yapılmış olan, Barselona’nın en ünlü Modernista yapıları bulunur.

Ve semtin ünlülerine gelelim..Eixample semtinde Passeig de Gràcia 92 caddesinde bulunan ve 1906 – 1910 yıllları arasında Antoni Gaudí tarafından tasarlanıp inşa edilen binadayız. La Pedrera – Casa Milà yada Taş ocağı lakabıyla da bilinen ünlü yapıdayız. Passeig de Gràcia, 66 numarada başka bir binayı göreceğiz.Casa Marfa..Romanesk ortaçağ sanat stiline uyan bir bina..

Kısaca Eixample bu kadar..Şimdi detaylı gezisine başlayalım..

 
 
Passeig de Gracia

passeig-de-gracia22

** Gracia caddesi yerleşim haritası için tıklayın.

 

Catalunya meydanından kuzey yönü ile Av. Diagonal’ a kadar uzunan yaklaşık 1.5 km. lik cadde..Etkileyici Modernista binalarının sıralandığı Passeig de Gracia, Barselona’ nın en önemli caddelerinden biridir. Orijinal binaları ve şık mağazalarıyla Eixample Bölgesi’ nin ana caddesi olan yer, Katalonya’nın Şanzelize’ si olarak bilinir. Bugünkü haline gelmiş bulvar 1827 yılında planlanmıştır. Cadde boyunca; Gaudi’nin ünlü yapısı La Pedrera (Casa Mila), Casa Batllo, Casa Lleo Morera, Casa Amatller gibi Barselona’nın en dikkat çekici binalarını görebilirsiniz (uyuşmazlık bloğu).

Ünlü yapıların dışında günümüzde Passeig de Gracia üzerinde Chanel, Hermes gibi uluslar arası markalar dışında Zara, Mango gibi ünlü İspanyol markalarına ait birçok mağaza ve modaevi bulabilirsiniz. Caddedeki aydınlatma direkleri ve banklar farklı tasarımları ile dikkat çeker. Metro L3 – Catalunya – Passeig de Gràcia – Diagonal isatasyonaları bu cadde üzerindedir..  Eixample Bölgesi’nin orta kısımılarında yer alan Passeig de Gracia Bulvarı çevresinde ; Carrer Aribau ve Passeid de Sant Juan arasında kalan 100 blokluk alan “Quadrat d’Or” (Altın Bölge) olarak anılır.

quadrat-dormaps

Binaların içinde ve dışında ahşap, seramik, cam ve dökme demir gibi farklı malzemeler ile yoğun biçimde ilginç dekoratif öğeler kullanılmıştır. Sıra dışı ve muhteşem çiçek desenleri, neo-gotik detaylar, ferforje ve vitray işçilikleri ile binaları kolayca tanıyacaksınız. Gaudi’nin Passeig de Gracia Üzerindeki Evleri ; Casa Batllo ve La Pedrera(Casa Mila ) dır.

 

Şimdi caddeye Katalunya meydanından girip, kuzey yönü ile ilerleyelim..

passeig-de-graciastreetmap_plccat

Katalunya meydanını arkamıza aldığımızda caddenin sol tarafındaki ilk binası (Passeig de Gracia no.1) Plaza Catalunya’ daki eski Hotel Colon’ a ev sahipliği yapan ve daha sonra Banesto bankasının merkez ofisine ait olan tarihi bir binadadır (Banco Español de Crédito).Binanın alt katı Avrupada 2. en büyük mağazası olan Apple Store aittir. Hemen karşı tarafındaki yapıda (no.2-4) Casa Pascual y Pons olup, binada 50 den fazla ülkede merkezi olan, 6500 çalışanı ile hizmet veren sigorta sektörü “Catalana Occidente” grubunun ofisi bulunur. Bina ortaçağ saray mimarisinden etkilenmiş, götik taş yapıdır (Enric Sagnier i Villavecchia eseridir).

catalanaoccidendph7

Kısa bir süreliğine, binanın diğer cephesini kesen “Carrer de Casp” sokağına girip yaklaşık 200 m yürüdükden sonra 48 numarada karşımıza (1899) Antoni Gaudi’nin  binalarından biri olan “Casa Calvet” çıkar. Bina sanatçının kent için tasarladığı evlerin ilki olma özelliğini taşır ve alt kat günümüzde ayni isimli bir restorandır (web).

casacalvetgaudi_ph

 

Şimdi yine ana caddemizdeyiz, Passeig de Gracia | 6-14 numarada başka bir yapıya ulaşırız. Casas Rocamora.. Joaquim ve Bonaventura Bassegoda tarafından 1914’de tasarlanan bu yapı ortaçağ mimarisinin modernleştirilmiş neo gotik halidir.Yarım daire pencereleri, dekoratif motifleri ile dikkat çeker.

casa-rocamoraph5

Caddenin 11 numarasında köşede kalan yapıda da Arjantin Büyük Elçiliği bulunur..

Passeig de Gràcia, 39 da meraklıları için kentin Parfüm müzesini ziyaret edebilirsiniz (web). Müze, Mısır, Yunan, Roma ve Kartaca dönemlerinden, Ortadoğu ve Uzakdoğu coğrafyaları da dahil olmak üzere pek çok dönem ve coğrafyadan 10.000 parça içermektedir. Koleksiyon içerisinde Fransa Kraliçesi Marie-Antoinette’in parfüm şişesi ile Salvador Dali’nin tasarladığı Le Roi Soleil markalı şişe en özel parçalardan ikisidir.

 

Caddemizde ilerliyoruz.Kuzey yönü ile yine caddenin sol yanında bir bina kompleksine gelmek üzereyiz. Passeig de Gràcia, 35-41-43 numaralarda bir bina kompleksi..Illa de la Discòrdia  “Uyumsuzluk bloğu – Manzana de la Discordia “ olarak bilinen  3 farklı tarz ve zıt mimarili, yan yana dizili yapılar kompleksidir..

No. 35 (Casa Lleó Morera), 41 (Casa Amettler), 43 (Casa Batlló)…

Passeig de Gracia Bulvarı’nın en ilginç üç yapı örneğinin bir araya geldiği bu blok adından da anlaşılacağı gibi, birbiri ile uyumsuz, farklı tarzlardaki “modernisme” yapılarının bir arada bulunduğu bir bloktur. Quadrat d’Or (Altın Bölge)’un en dikkate değer üç binası burada yan yanadır.

Bunlar sırası ile soldan sağa doğru ; Casa Lleo Morera, Casa Amatler ve Gaudi’nin ünlü eseri Casa Batllo’ dur.

İspanyolca’ da “manzana” kelimesi hem “şehir bloğu” hem de “elma” anlamında kullanılır. “Manzana” kelimesinin kullanımı ile Yunan mitolojisinde uyuşmazlık tanrısı Eris’in, üzerine “en güzel tanrıçaya” notu yazarak Olimpos Dağı’ndaki tanrıçalara bir elma atması ve bunun tanrıçalar arasında uyuşmazlığa sebep olarak Truva Savaşı’nın çıkmasına sebep olması efsanesine gönderme yapılmaktadır.

 

+ Casa Lleo Morera (Passeig de Gràcia, 35, 08007 Barcelona) – web

1905 yılında Katalan Müzik Sarayı’nı da tasarlayan dahi mimar Lluis Domenech i Montaner tarafından varolan bir binanın üzerinde çalışılarak yapılmıştır. İslamik öğeler taşıyan ve Katalan Müzik Sarayı’nın aile boyu olarak anılan bina ziyarete kapalıdır. Döneminde içinde kullanılmış olan orijinal oturma odası takımları Katalan Milli Sarayı’nda (Museo Nacional d’Art de Catalunya) sergilenmektedir. Ücret : 15 €

 

+ Casa Amatler (Passeig de Gràcia, 41, 08007 Barcelona)- web

Passeig de Gracia üzerindeki en görmeye değer yapıların başında gelir. Uyumsuzluk Bloğu içinde yer alan ve “modernisme” akımının öncü mimarlarından Puig i Cadafalch bu eserinde neo-gotik tarz ile geleneksel Hollanda evlerinin bir kombinasyonunu ortaya çıkartmıştır. Çikolata imalatçısı Amatller ailesi için 1900 yılında yapılan bu ev de Gaudi’nin Casa Battlo’su gibi mevcut bir binanın üzerine giydirme şeklinde ortaya çıkartılmıştır.Binanın giriş katı geçici sergiler için kullanılır. Ayrıca binanın ücretsiz görülebilecek giriş katında bulunan yönetici ofisi bölümü, modernisme döneminin en ince vitray pencere çalışmalarına ev sahipliği yapar.  Yapılmış 3′ lünün en eskisidir.Çikolata sanayi devi Antoni Mila tarafından yaptırılmıştır.Binanın cephesindeki heykele bakarsanız bütün bir Evren’i keşfedebilirsiniz.Heykeltıraş Eusebi Arnau’nun yaptığı Sant Jordi i el Drac (Aziz George ve ejderha heykeli) binanın kapı girişini süsler.

Diğer bölümler ancak önceden rezervasyonlu rehberli geziler ile yapılabilir.Online bilet .Giriş : 15 € dan itibaren – Bina, detay bilgi

 

+ Casa Batlló (Passeig Gràcia, 41, 08007 Barcelona) – web 

Barcelona şehrinin merkezinde bulunan bir bina. İspanyol mimar Antoni Gaudí‘nin baş yapıtlarından biri. Günümüzdeki tasarım, daha önceden yapılmış evin 1904 yılında tekrar tasarlanması ile oluştu. Bizzat Gaudi binayı restore etti. Gaudi’nin asistanları Domènec Sugrañes i Gras, Josep Canaleta ve Joan Rubió da bu yenilemeye katkıda bulundu. Binanın yerel ismi Casa dels ossos (Kemiklerin Evi) olarak bilinir.Sanayici Josep Batllo i Casanovas’ın siparişiyle yapılan bu blok ünlü Katalan Mimar Gaudi’nin diğer eserlerinden farklı olarak var olan bir yağının dönüştürülmesiyle hayata geçirilmiştir. 1906 yılında tamamlanan yapı, çarpıcı formlarla dolu ön cephesi, göz alıcı bacaları ve çatısıyla günümüzde hal sınırları zorlayan, sıra dışı bir yaklaşımın ürünüdür.

Casa Batllo, Barselona’daki en sıradışı yapılardan biridir. 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren yapının en dikkat çekici bölümü, ön cephenin üst kısmında çatıyı kaplayan ve bir sürüngenin sırtını andıran dik, dar ve renkli formdaki Ejderha Sırtı’dır. Salvador Dali’nin duvarları ve pencereleri “gölün sakin sularına” benzettiği ön cephe, yapının dikkat çeken bir diğer noktasıdır. Yapının ilk katında yer alan balkonlardaki ince sütunlar nedeniyle Casa Batllo’ya “Kemikler Evi” de denir.
Rehbersiz sesli turlarda Casa Batllo’nun ana zeminini, teras ve arka cepheyi, yivli çatıyı ve meşhur mozaik bacaları görebilirsiniz. Şehrin bu en ünlü üç evinin yer aldığı bölümü mutlaka Barselona gezilecek yerler listenize ekleyin.Online bilet (sıra beklemeyin!)..

 

Bu üçlünün sırasında, Passeig de Gràcia, 47 numaralı binanın köşesinden sola dönelim. (Carrer d’Aragó, 255) de 100 m kadar sonrası  Fundació Antoni Tàpies müzesini göreceksiniz (web).

fundacio-antoni-tapiesph9

Fundacio Antoni Tapies, Barselona’daki kültür merkezi ve müzelerden biridir. Antoni Tapies modern sanat çalışmalarını ve anlayışını geliştirmek için Tapies Vakfı’nı 1984 yılında kurmuştur. Sanatçının hayatı ve çalışmalarına adanan müzede sanatçının resimleri ve heykelleri sergilenir.

Barselona’nın yaşayan en ünlü ressamı olan Antoni Tapies 1923 yılında doğmuştur. Sürrealizmden esinlendiği soyut çalışmalarında beton ve metal dahil her türlü malzemeyi kullanan sanatçı ilginç eserlere imza atmıştır. Sergilenen eserler sanatçının çalışmaları hakkında çok kapsamlı olmasa da giriş niteliğinde belli bir fikir vermeye yöneliktir.

Antoni Tapies’in demir heykeli “Bulut ve Sandalye” (1990, Nuvol i Cadira) müze binasını taçlandırır. 300’den fazla parçadan oluşan koleksiyona ev sahipliği yapar.Online bilet  (buradan)(Ziyaret Bilgileri: Salı-Pazar ve resmi tatiller 10.00-20.00, resmi tatillerde kapalı).

 

Caddemize tekrar geri dönüyoruz..Eixample semtinde Passeig de Gràcia 92 caddesinde bulunan ve Antoni Gaudí tarafından tasarlanıp inşa edilmiş  La Pedrera – Casa Milàya varmış oluruz.

casa-milabarca_ph3

Ulaşım : Metro: lines 3 – 5 (Estació Diagonal)  // Bus: 7, 22, 24, H10 // FGC: Provença-La Pedrera // RENFE: Passeig de Gràcia.

Ziyaret Bilgileri: Mart-Ekim her gün 09.00-20.00, Kasım-Şubat her gün 09.00-18.30. Resmi tatillerde kapalıdır.

Giriş Ücretleri: Tam bilet: 24 €, İndirim : 12 €, (7-12 yaş) : 11 €, free (7 yaş altı)(online bilet.1)( bilet.2)
 

Sagrada Familia’dan sonra Gaudi’nin Barselona’daki en ünlü ikinci binasıdır. Passeig de Gracia Bulvarı’nda yer alan bina şehre hayat veren ünlü Katalan Mimar Antoni Gaudi tarafından 1906-1970 yılları arasında sanat meraklısı politikacı Pere Mila için yapılmıştır.

100 metre kareden fazla alan kaplayan Casa Mila’da iki tane avlu bulunur. Böylece binanın her bölümü güneş ışığından faydalanır. Tamamen doğal taşlardan inşa edilmiştir ve bu nedenle tasarım ya da renkten yoksundur. La Pedrera olarak da bilinen, tek bir dönemeçte şehrin köşesini çevreleyen yapının dalgalı dış cephesinin Montserrat Dağı’ndan esinlenerek yapıldığı söylenirken, binaların kendisi aşınmış mağara evlere benzer. İnşasından sonra İspanya’nın en tartışmalı yapılarından biri halini alan Casa Mila, Barselonalılar tarafından La Pedrera yani “Taş Ocağı” adını almıştır.

Yıllarca ilgisiz kaldıktan sonra 1984 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.
1996 yılında restore edilerek eski görünümüne kavuşan yapıda günümüzde mimara adanmış bir müze, Caixa de Catalunya Galerisi ve özel konutlar yer almaktadır.

Casa Mila’nın şüphesiz en dikkat çekici kısmı çatısıdır. Burada yer alan birbirinden ilginç bacalar ve çeşitli şekiller ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görür. Birbirinden güzel balkonlara sahip ön cephe, Casa Mila’nın en etkileyici bölümlerinden biridir.

Bunlar dışında; iç ve dış avlu, 250 kişi kapasiteli oditoryum ve Caixa de Catalunya’nın işlettiği Geçici Sergi Salonu Casa Mila’nın diğer önemli bölümleri arasında yer alır.

Bina günümüzde Katalonya’nın en büyük bankası olan Caixa Catalunya’ya aittir. Birinci kat halen Mila ailesi tarafından kullanılmaktadır. En üst kat, çatı katı ve çatı bölümleri “Espai Gaudi” adı altında düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Bilgi için (web sayfasına bakın)..

 

Ünlü cadde bizi L3 ve L5 metro hatlarının durak noktası olan yerde “Avinguda Diagonal” caddesine ve Diagonal metro istasyonuna bağlayacaktır.

Hemen karşı tarafımızda Av. Diagonal, 442′ de Mimar Salvador Valeri i Pupurull’ un  1909-11 arası Gaudi benzeri “modernista” anlayışlı neoklasik çalışması olan değişik bir cephesi ile “La Casa Comalat” gözümüze çarpacaktır.

la-casa-comalat_barcaph8

Caddenin ayni hizasında Avinguda Diagonal, 420 de “Casa de les Punxes” bulunur. Barselona’nın en uzun caddesi olan Diagonal üstündeki son derece etkileyici bir yapıdır ve ünlü modernisme mimarı Josep Puig i Catafalch’ın en önemli eserlerinin başında gelir. Dekoratif amaçla çatılarına dikilmiş olan sivri demir uçlu kulelerinden dolayı Katalanca “İğneli / Çivili Ev” anlamına gelen “Casa de les Punxes” adı verilmiştir. Diğer ismi “Terrades” ise binayı yaptıran ailenin isminden gelmektedir. 1905 yılında inşa edilen binanın yerinde Terrades kardeşlere ait üç farklı ev bulunuyordu. Mimar Catafalch bu üç binayı dışarıdan geniş tuğla duvarlarla birleştirmiş ve ihtişamlı dört kule ilave ederek masal şatolarını andıran bu eşsiz yapıyı ortaya çıkartmıştır. Bina özel mülktür, içeriden ziyarete kapalıdır.

la-casa-de-les-punxesph

 

Böylece bizler Eixample semtinin İspanyolca ev/konut anlamına gelen ünlü “Casa” larını tanımış olduk..

 

Şimdi sıra ünlü Gaudi eseri Sagrada Familia‘da.. Sonraki sayfada..

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir