Barselona Gezisi.4

 
 
 
 

BARSELONA GEZİSİ – 4

 
 
 

BARSELONA – HARİTALAR

 
 

  • Barselona Metro Haritası (2020)

  • Barselona Raylı sistemler (Metro-Tram – Rail – suburban) Haritası (2020)

  • Barselona “HopOn-Hop Off” otobüs Yol güzergah haritası **

barcatoristichoponof_fullmaps

  • Barselona Şehir merkezi (sokak-cadde) yol haritası

centrum_barcastreetmap4

  • Barcelona Centrum Map

  • Aşağıdaki harita, tarafımdan yeniden düzenlenmiştir. İşinize yarayacak bir gezi haritasıdır.

barcelona_city_touristic_plano_maps2
 
 

La Ribera ve El Born (Ciutat Vella)

lalibera_elbornareas_maps

Ulaşım : Urquinaona (Metro L1-4), Jaume I (Metro L4), Barceloneta (Metro L4), Arc de Triomf (Metro L1)

 

Eski şehirin bu mahallesi Bari Gotic’ in hemen batısında kalır. İki bölgeyi ayıran “Via Laietana”  bulvarıdır. Bu mahallede kesin bir sınır olmamakla birlikte;  Carrer de la Princesa caddesi bu semti ikiye böler. Kuzey taraf sıklıkla La Ribera, güney taraf ise El Born olarak isimlendirilir. Mahallenin batı sınırını Via Laietana, doğu sınırını parkı da içine alacak şekilde Ciutadella Park‘ ın doğu kıyısı, güneyinide ; Ronda Litoral ve Barceloneta, kuzey sınırını da ; Trafalgar caddesi oluşturmaktadır.

La Ribera mahallesi ve mahallenin en popüler ve şirin köşesi olan El Born, güzel sokakları, müzeleri, mağaza ve dükkanları ile Barselona’da gezilecek yerler arasında popüler bir konumdadır. El Born, adını zamanında burada yapılan mızrak dövüşlerinden almıştır.

 

◇  La Ribera ; 

Santa Caterina ve  Sant Pere gibi semtleri içine alan, 18. yy da buralarda yoksul işçi sınıfı tarafından endüstriel yatırımlar yapılarak, el sanatları geleneğinin sürdürüldüğü, ilk tekstil fabrikasının ikameti olan bölge günümüzde farklı bir şekile bürünmüştür. Eski geleneği yaşatan bir çok sanatçı,  atölye ve iş merkezlerini kurarak bir bakıma mahallenin geçmişini devir almışlardır. Bölgede birçok cadde ismi ; eski esnaf ve sanatlarını hatırlatmaktadır : Carrer del Mirallers (ayna yapımcılarını), C. del Sombrerers (şapka imalatçılarını), C.del Argenters (gümüşçüleri) …

Halen sanat galerilerinin yanısıra, Picasso müzesi gibi önemli bazı müzelere ev sahipliği yapan “Carrer Montcada“, Barselona’nın zengin ahalisinin merkezini oluşturur. Bölge restoran ve cafe alanları, bar ve gece hayatının sürdüğü mekanları, tasarım butik alanları ile kent turizminde bugünkü yerini almıştır.

Barselona’ nın popüler müzelerinden birisi olan ve ünlü ressam Picasso’nun eserleri başta olmak üzere 3.500′ ün üzerinde sanat eserinin sergilendiği Picasso Müzesi, Barselona seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisidir. Çikolata’ nın tarihi ve yapım aşamalarının anlatıldığı Barselona Çikolata Müzesi‘ nde, Barselona’nın ünlü yerlerinin çikolata heykelleri sergilenmektedir.

 

La Ribera’da neler görülecek ?

lalibera_elbornareas_maps2

    • Palau de la Música Catalana – Katalan Müzik sarayı
    • Museu de la Xocolata – Çikolata Müzesi
    • Mercat de Santa Catarina – Pazar alanı
    • Capella d’en Marcús şapeli
    • Picasso museum, Barcelona
    • Sant Pere de les Puel·les – tapınak & kilise
    • Arc de Triomf – Triomf Kemeri

 
 
  Palau de la Musica Catalana – web :

image_gallery_close_up

Adres: Carrer Sant Pere Mes Alt, Barselona
Ulaşım: “Urquinaona” metro L1-4, durağında inerek
Ziyaret Bilgileri: Her 30 dakikada bir rehberli turlar. Eylül-Temmuz 10.00-15.30, Ağustos 10.00-18.00.Giriş Ücretleri: Giriş 18 € ( online )

 

1905-1908 yılları arasında Katalan Mimar Lluis Domenech i Montaner tarafından inşa edilmiş Barselona’nın ünlü konser salonudur. Dünyanın en güzel salonları arasında gösterilen Katalan Müzik Sarayı her yıl yaklaşık yarım milyon insanın katıldığı 300’ den fazla konsere ev sahipliği yapar.

Tuğla işçiliği, heykelleri ve görkemli vitrayları ile bu muhteşem Modernista tarzı yapı olarak 1997 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilmiştir. Salon Katalan Rönesans Hareketi’ nde (Renaixença) önemli bir yeri olan “Orfeo Catala Korosu” için inşa edilmiştir. Binaya dışarıdan bakıldığında gotik ve Art Nouveau elementler göze çarpar. Ön cephede mozaik-çiçek desenli kolonlar ile Beethoven, Bach, Wagner gibi klasik müziğin usta bestecilerinin büstleri yer alır.

Konser salonunun en göz alıcı yeri Vitraylı Tavanıdır. Ters çevrilmiş, kubbe şeklindeki vitraylı tavan gün boyunca ateş kırmızısı ve turuncu vitraylardan geçen ışık huzmeleri konser salonunu aydınlatır. Bunun dışında yarım daire şeklindeki büyük Sahne, Vitraylı Pencereler, Büstler, akustik Oda Müziği Salonu, Lluis Millet Salonu ve binanın kule tarzındaki Modernist mimariyi gözler önüne seren Ön Cephesi, ünlü konser salonun önemli bölümleridir.

 

◇  Sant Pere de les Puel·les

sant-pere-de-les-puel

Adres : Carrer de Lluís el Piadós, 1 – Barselona

 

Triomf kemerinin hemen yanıbaşında, bölgenin kuzeyinde “Plaça de Sant Pere” meydanı’ ndaki Sant Pere de les Puel’in kilisesini göreceksiniz. Eski bir Benedic Manastırı’nın bir parçası iken, geçirdiği yangın ve İspanyol savaşı sonrası Romanesk ve Gotik unsurları ve süslemelerinin koruduğu sade kilise hali ile görülebilir.

 

  Arc de Triomf – Triomf Kemeri

Address: Passeig de Lluís Companys, 08010 Barcelona, Spain
Metro: Arc de Triomf (L1, L5), Metro Arc de Triomf, Ciutadella Parkı’ nın kuzey batı çıkışı

 

Passeig Lluis Company Caddesi’ nin başındadır. Arco de Triunfo de Barcelona olarak da anılır. 1888 Uluslararası Sergisi için mimar Josep Vilaseca i Casanovas tarafından ana giriş kapısı olarak yapılmıştır. Kırmızı tuğlalar kullanılarak Endülüs-İslam mimarisinden etkilenmiş olan Yeni Mudejar * uslubu tarzında inşa edilmiştir. Josep Reynes tarafından taş işçiliği ile yapılan ön frizde ün ve şöhreti simgeleyen 12 kadın figürü ve ortada şehre gelen ziyaretçileri selamlayan Barselona şehri tahta oturmuş bir bayan figürü ile betimlenmiştir.

* Mudejar : Endülüs Emevî Devleti yıkıldıktan sonra İspanya’da kalmalarına izin verilen Arapların mimarlık ve süsleme işlerindeki üslûp. Atnalı kemerler, sarkıtlı kubbe süslemeleri, malakâri işleri ve majolika çiniler kullanılan Endülüs-Arap üslûbu.

 

  Museu de la Xocolata – Çikolata Müzesi, web :

muesum_chocol_barca

Address: Carrer del Comerç, 32-34, 08003 Barcelona – 
Giriş : 6 € – indirim 15 % , 7 yaş altı – free
Ziyaret: Pazartesi-Cumartesi  10:00 -19:00 , Pazar 10:00 -15:00 – Ulaşım : Metro – Jaume I veya Arc de Triomf.

 

Sadece çocukların değil büyüklerin de ilgisini çekebilecek olan Çikolata Müzesi, Kristof Kolomb tarafından ilk defa Avrupa’ ya getirilen kokao çekirdeğinden bugüne çikolatanın Avrupa’daki hikayesini anlatmaktadır. Aynı zamanda Aztek ve Mayalar’ın çikolatayı kullanış biçimleri, çikolatanın üretim teknikleri, aşamaları ve çikolatadan yapılmış Katalonya’ya özgü “mona” sanatından örnekler de görülebilir. Mona sanatı paskalya keklerinin zamanla farklı malzemeler kullanılması ve farklı biçimlere dönüşmesi ile son derece ilginç figürler ortaya çıkartılmasıdır.

 
  Mercat de Santa Catarina, web , video :

Adres : Av. de Francesc Cambó, 16, 08003 Barcelona –  Ulaşım : metro L4 – Jaume I , Bus :45, 120, V15, V17
 

Barcelona’daki mercat’ ların en yenilerinden olan ve mimarisi ile kısa sürede haklı bir üne kavuşmuş olanı. Enric Miralles ve Benedetta Tagliabue’nin mimari uygulamalarıyla Barselona’nın ilk kapalı gıda pazarı olup, 2005 yılında yenilenmiştir. Pazar modern tarzda dizayn edilen ve renkli seramik ve ahşap tavanı ile göze çarpar. Tarihte yerinde olan Santa Caterina Manastırı zemini üzerine kurulmuş ve bu adı almıştır.

 

  Capella d’en Marcús şapeli

Placeta d’En Marcús, 1 adresinde tarihte postane görevi görmüş bir  Romanesk kilise..

 
 

  Picasso museum Barcelona – web :

picassomu_barcaphs3

Adres; Carrer Montcada 15-23, La Ribera – Ulaşım : Jaume I metro L4

Ziyaret : Salı – pazar 09.00-19.00, Perşembe : saat 21.30′ a kadar – pazartesi (Kapalı) .. Tam bilet : 12 € istenirse + 5 € audio guide (7 farklı sunum bileti var)..Mevsime göre saatler değişmekte!..Her ayın ilk Pazar günü ücretsiz. Ayrıca her Pazar 15.00’dan sonra ücretsiz ?..

    • Online bilet (kendi web sitesinden) – buradan
    • Online bilet (kendi web sitesine yönlendiriliyorsunuz) – buradan


 

1881 Endülüs (Malaga) doğumlu, kübist sanatın en önemli temsilcisi olan ünlü İspanyol ressam Pablo Ruiz y Picasso’ nun İspanya’ daki en önemli müzesidir. La Ribera -El Born bileşkesinde yer alan Picasso Müzesi (Museu Picasso) sanatçı hayatta iken onun adına açılan ilk müzedir. Paris’ teki Picasso müzesi ile birlikte dünyada en çok Picasso eseri barındıran iki müzeden biri olan müze, ilk 1963 yılında Picasso’ nun asistanı ve dostu olan Jaume Sabartes tarafından sanatçının kendisine hediye ettiği 574′ lik parçası ile açılmıştır. Daha sonra Barselona Modern Sanat Müzesi’nde sergilenmekte olan resimlerin de eklenmesi, Picasso’ nun ailesinin ellerindeki 1000 kadar eseri bağışlaması ile müze gittikçe zenginleşmiştir. En son, Picasso’ nun diğer dostlarının ve bazi kolleksiyonerlerinin de bağışladığı eserler de eklenince toplam eser sayısı 3500’ e ulaşmıştır. Müze Picasso’nun da bir dönem içinde yaşamış olduğu ve bir ortaçağ malikanesi olarak inşaa edilmiş olan Palacio de Berenguer d’Aguliar‘ ın içinde açılmış, sergilenen eser sayısı çoğaldıkça çevredeki binalar da müzeye eklenmiştir. Böylece sergi alanı genişletilmiş, bugünkü halini almıştır.

Müzenin bulunduğu yer, El Born’un ünlü caddesi olan “Carrer de Montcada” dır.Müze La Ribera ile El Born için tam sınır mekanda yer alır.

Sergilenen resimlerin büyük kısmı Picasso’ nun erken dönem çalışmalarıdır. Sanatçının son eşi Jacqueline Picasso’nun hediye ettiği 41 adet seramik çalışması, 16 yaşında yaptığı “İlk Kominyon” ve “Bilim ve Yardımseverlik” adlı eserleri ile Valazquez’in ünlü tablosu “Las Meninas” ın Picasso yorumları özellikle görülmeye değerdir.

Müze, Picasso’nun okul öncesi çizimleri ve aile üyelerini resmettiği güçlü portrelerinden Mavi ve Pembe dönemlerine ait seçme eserlerine kadar ziyaretçilere aslında kendini keşfetmeye çalışan sanatçıyı keşfetme fırsatı tanır. Picasso Müzesi’ nde yer alan önemli eserler arasında; Hombre Con Boina, Autorretrato con Peluca, Ciencia y Caridad, Menu de Els Quatro Gats, Margot&La Nana, El Loco, Arlequin, Caballo Corneado, Hombre Sentado ve Las Meninas Serisi bulunur. Müzede Picasso’nun tanınmış tablolarının olmayışından ve kübist stilinin de çok az yansımasından dolayı kimi ziyaretçiler hayal kırıklığı uğrayabilse de eğer müze ve sanat galerilerine ilgi duyuyorsanız bu dünyaca ünlü müzeyi Barselona gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

 

** Alternatif müze girişleri – 2020 :

    • 6 Müze-İndirim kartı –> 35 € / Articket: Art Passport Card for 6 Art Museums Müzeler: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona / Museu d’Art Contemporani de Barcelona – MACBA / Fundació Antoni Tàpies / Fundació Joan Miró / Museu Nacional d’Art de Catalunya- MNAC / Museu Picasso ) – Buradan
    • Barcelona  yürüyüş turu & Müze – 22 € / buradan yada  buradan

 
 
  El Born & Ciutadella Park  ;

el_bornareas_mapph

Bölge ulaşımı : Metro L4 – Liceu, Barceloneta,  Ciutadella | Vila Olímpica (Park için), Renfe bölgesel tren (Estación de Francia)

 

Diğer mahallelere nazaran daha az turistik alan ve nispeten sakin olması, tarihi şehir içinde liman ve Barri Gotic bölgesi arasında gayet iyi bir konumda bulunması, genellikle genç Barcelona’ lıların vakit geçirdiği, çok sayıda cafe ve barın burada olması, tarihi atmosferi, etnik kültürel çeşitliliği ve pek çok Bask tavernası ve pintxos * restoranının burada bulunması El Born bölgesinin özelliklerindendir.

Organik köy ürünleri kullanarak yöresel Katalan yemekleri yapan Origens bu bölgede yer alır. Carrer de la Vidrieria, 6 adresinde restoranı da var.

Burası, Barcelona’da bolca bulunan ve tamamen turistlere hitap eden, mekanlarda bulunması zor ama gittikleri yerin yeme içme kültürünü merak eden insanlar için harika bir seçenekler sunan bir yerdir.

* İspanya’ nın kuzey bölümünde (özellikle Bask Bölgesi) mekanlarda, bar üzerinde servis edilen ekmek üzeri kayıntılara pintxos denir. Genelde kürdan ile servis edilen pintxosun ismi, İspanyolca sivri çubuktan gelmektedir.

 
Aşağıdaki adresler internet önerileridir!

Palau Dalmases  El Born mahallesinde Barok bir konak evi.. O dönemden kalan orjinal eşyaları ile restore edilmiş. Geceleri canlı müzik,  klasik müzik, Caz veya Flemenko gösterilerini sunuyor. Bazilika’ya yakın alanda, Calle Montcada no. 20′ de bulunuyor..

El Born mahallesinde gidilebilecek pek çok Bask tavernası ve restoranı var. Sagardi, Bask tavernalarından birisi.. Carrer de l’Argenteria-62, Plaça de Pau Vila – 3 (1881 rest) adreslerinde ..Bask usulü kömürde ızgara edilmiş kaburgasını met ediyorlar..

Tapas denince akla gelen durak da El Born’ da bulunuyor. Birincisi El Xampanyet. 1929 yılından beri hizmet veren mekan ayaküstü yenecek tapaslar ve hızla içilecek cavalar için ideal (Carrer de Montcada, 22).Diğer mekan ise Cal Peps ( Plaça de les Olles, 8, L4 metro Barceloneta) ..Bu mekanlar birbirine yakın mekanlardır.

El Born’da yine bu mahallede oturanların uğrak yeri olan bir çok fırın ve pastane var.

Barcelona’da yapılacak keyifli şeylerden biri de balıktan, ete, sebzeden, peynir ve yoğurda kadar herşeyin satıldığı geleneksel kapalı pazar yerlerini dolaşmaktır. Bu pazar yerlerine Katalanca’da “mercat ” deniyor. El Born bölgesinde bulunan bu market,  Mercat del Born‘dur.

 

Mercat del Born; 1876 ​​yılında açılan Old Born pazarı 1921’den itibaren Barselona’nın meyve ve sebzeler için ana toptan satış pazarı haline getirilmiş..1971’de kullanımdan kaldırılmış.

Kapandıktan 40 yılı bulan  süre sonra 2013 de yeniden açılan pazar alanı. Eskinin arkeolojik meydanına günümüzde ücretsiz girişin olduğu yeni ismi ile “El Born Center Cultura” merkezi (içinde cafe var). Mekan – tarihi pazar yeri 70 li yıllara kadar Barcelona’nın en büyük pazar alanı imiş. Ulaşım ;  Metro L4 (Jaume I yada Barceloneta). Pazartesi hariç hergün saat 10-22 arası açık.

Mahallenin Carrer Pincesa ve Passeig del Born arasındaki bağlantı sağlayan Carrer de Montcada‘ da ; 4 müzenin ve birkaç küçük sanat galerisine ev sahipliği yaptığı Barselona’nın en önemli sanat sokakları iç içedir. Picasso müzesi karşısında olan  “Museu Barbier-Mueller/Museum Barbie-Mueller” yer almakta. Müze ; , Mezo-Amerika, Orta Amerika, Amazon bölgesinin eski tarihsel ve kültürel esintilerini yansıtır (Carrer de Montcada no. 14). Yine aynı cadde (no.1) ve çok yakında; Museo Del Mamut / Mammoth Museum müzesi bulunur (web)(buz devri hayvan müzesi).

Barselona’ da çay almanın  fırsatı, Carrer Montcada yer alan “Tea Shop” zinciri, dünyanın her yerinden her türlü çayı sunuyor (Santa Maria Del Mar bazilikası arkasında).

Bu cadde için önerilen bar & restoran : “Bar Del Pla” dır (no.2 de). Yine, El Xampanyet tapas bar olarak (Carrer de Montcada, 22) unutulmamalıdır..

 

  Passeig del Born 

passeig-born-barceph

Ortaçağ döneminde Barselona turnuvalarının düzenlendiği eski meydanın bulunduğu yer bu mekanmış.. Santa Maria del Mar kilisesinden Plaça Comercial’ a uzanan uzun dikdörtgen bir açık alana sahip.Günümüzde çeşitli dükkanlar, restoranlar ve barlar ile krep tarzı hamur işleri ve dondurma tadını çıkarmak için yaya yolu haline getirilmiş alanda dinlenebilirsiniz. Bir tarafında Mercat del Born pazar alanı, diğer ucundaki Santa Maria del Mar kilisesi ile Passeig del Born hala ortaçağ görünümlü şık bar alan ve mekanını muhafaza etmektedir. Aynı zamanda Kutsal Hafta kutlamaları  ve  karnavalların da bulunduğu bir yer. Tarihinde, 16. yüzyılda Engizisyon * mağdurlarının idam edildiği alandır. Buraya L4 metrosu – Barcelonetta yada Renfe tren-Estación de Francia durağında inerek gelebilirsiniz.

* Engizasyon : Türkçe karşılığı soruşturmadır. Orta çağ Bati ülkelerinde kurulan Engizisyon mahkemeleri Katolik kilisesi tarafından kurulmuştur. Katolik ve Protestanlık mezhebine sahip Hristiyanlık, bu iki mezhep arasında çatışmanın çıkmasına neden olmaktadır. Katolik mezhebi, Protestanlık mezhebine kıyasla daha katı ve sert kurallara tabidir.

Avrupa‘ da Engizisyon mahkemeleri ilk defa 1231 yılında Papa IX.Gregorius tarafından kuruldu. Mahkemenin kurulmasının amacı Hristiyanlık ilkelerine karşı gelenlerin cezalandırılması, Katolik mezhebine karşı gelenleri ise sapkın olarak suçlamaktı. İspanya’da 1483 yılında yeni bir engizisyon mahkemesi kurularak Yahudiler, Müslümanlar, Ortodokslar dinleri yüzünden suçlanarak  idam edilmiştir

 

  Santa Maria del Mar Bazilikası

Adres : Plaça de Santa Maria , “Jaume I” metro durağında inerek bazilikaya ulaşabilirsiniz. Ziyaret Bilgileri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-19.30, 16.30-20.00, Pazar 10.00-13.30, 16.30-20.00 , Yanlızca Nef ‘e girişler Free .. (5-8 € tam bilet)

 

Aynı zamanda La Ribera Katedrali olarak da bilinir. Binanın dış görünümü iç mimarisine ters bir biçimde kaba bir görünümdedir. Dar sokakların ortasında bulunuyor olması da yapının uzaktan bütün biçimde algılanmasını güçleştirir. Buna rağmen mimari oranlarının uyum ve dinginliğiyle tüm gotik kiliseler arasında en mükemmel olanlardan biri olarak kabul görür. 14. yüzyılda Mimar Berenguer de Montagut tarafından tasarlanan kilise deniz kenarında yer alır ve La Ribera’nın sakinleri tarafından inşa edilmiştir. Kilisenin 15. ve 18. yüzyıllardan kalma renkli camları meşhurdur. Gotik Katalan mimarisinin en güzel örneklerinden olan kilise, denizcilerin koruyucu azizesine adanmıştır ve Bakire’nin heykellerinden birin yakınında eski bir gemi modeli yer alır.

Bu kilise sadece 55 yılda (1329-1384) tamamlanmış tümü Katalan gotik tarza sahip olan tek yapıdır. Santa Maria del Mar Bazilikası, birbirinden uzaklığı on üçer metre olan, oldukça yüksek zarif görünümlü sütunlar üzerine oturtulmuş, eşit yükseklikte üç neften oluşur. Başka hiçbir ortaçağ yapısında göremediğimiz bu sütun açıklıkları dışarıdan görünen imajının aksine yapının içine ferah ve görkemli bir atmosfer verir. Antoni Gaudi, ünlü La Sagrada Familia’yı tasarlarken bu kiliseden de etkilenmiştir.

Santa Maria del Mar’ın yanında Fossar de les Moreres adı verilen bir anıt bulunmaktadır. Bu anıt Katalan milleti için oldukça önemlidir çünkü 1714’de Barselona yenilgisinde ölen savaşçıların bir kısmı buraya defnedilmiştir (Plaça del Fossar de les Moreres)(11 eylül 1714 – National Day of Catalonia).

foso-moreras-barcelonaph

Kilisenin karşı tarafında, Passeig del Bon’un en sonunda, eski pazar alanı Mercat del Born yer alır.

 

Bu mahallede son durak ;

  Estació de França tren istasyonu

Avinguda Marqués de L ‘Argenteria caddesinin deniz kıyısında bulunan tren istasyonu. İstasyon Haziran 1929’da Kral Alfonso XIII tarafından, Barselona’ nın o yıl düzenlenen Barselona Uluslararası Sergisi vesilesi ile açılmış. França İstasyonu ‘Estacio França’, Barselona’ nın en önemli istasyonlarından biridir. İstasyonda toplam on dört tren platformu vadır. Fransa, İsviçre veya İtalya gibi başka bir ülkeye giden bir trene binmeyi planlıyorsanız bu istasyona geleceksiniz. Ayrıca, França istasyonundan Catalunya ve İspanya’ nın  yerel bölgelerine de buradan trenle gidebilirsiniz. Sants istasyonu veya Catalunya istasyonu gibi diğer Barselona tren istasyonlarına kıyasla, iyi donanımlı değildir. Örneğin, istasyon binasında dükkan veya restoran bulunmamaktadır!.İstasyon hemen hemen tam güne yakın açıktır.

El Born mahallesi güney doğu sınırında kentin ünlü park alanı şimdiki ziyaret alanımız olacaktır.

 

  Parc de la Ciutadella

barca_parc_de_la_ciutadellaphmaps

ciutadellaparkreh_maps_ph

Address: Pas de l’Institut Escola, 16.I, 08003 Barcelona

Ulaşım : Metro Arc de Triomf (L1), Ciutadella | Vila Olímpica ve Barcelonetta (L4) – Tramvay; T4, Otobüs; H14, H16, V19, B20, B25 // Bus Turístic : Parc de la Ciutadella – Zoo

Açık :  Yazın saat 10.00 – 20.00 , Kışın : saat 10.00 – 18.00/19.00

Ücret : Park girişi Ücretsiz, Gölette bot ( 30 dk ) : 2 kişi → 8 €, 3 kişi → 9 €, 5 kişiye kadar → 12 €

Ciutadella Park : 1714 İspanya Savaşı sonrası Kral 5. Felipe, Barselona’ nın güvenliği için büyük bir kale (La Ciutadella / Sitadel) inşaat ettirmişti. Kale 1869 yılında yıkılarak bu alan 1888 Uluslararası Endüstri Fuarı için kullanılmak üzere park olarak düzenlenmiştir. Bugünkü Ciutadella Parkı bu alan üzerine yer alır. Parkın denize yakın olan kısmı Parc Zoologic –Hayvanat Bahçesi’ ne ayrılmıştır. Diğer kısım ise Katalonya Parlamentosu, Jeoloji ve Zooloji Müzeleri, Museu de Ciences Naturals (Doğa Tarihi Müzesi), bazı bölümlerini Gaudi’nin tasarladığı şelaleli (Cascade) yapay ve kayık ile dolaşılabilen bir göl ve ayrıca Parlamento binası içindeki Modern Sanat Müzesi (Museu d’art Modern)’ ne ayrılmıştır. Gaudi’nin öğrenciyken katkıda bulunduğu gösterişli fıskiye olan Font Monumental de buradadır. Bu parkın biri Arc di Triomf diğeri de Vila Olimpica tarafında olmak üzere iki girişi vardır (ki ikisinden de ayni isimle metro duraklı ulaşım mümkündür). Aynı zamanda Parlamento binasının olduğu kısım ile Hayvanat Bahçesi arasından giriş çıkış yapılabilir.

Triomf Kemeri tarafından girildiğinde sol yanda ; Tribunal Superior de Justicia Sala Civil y Penal – Yüksek mahkeme (Ceza dairesi), sağ yanımızda ardı sıra; Castell dels Tres Dragons (3 ejder kalesi ) bulunur (ki burası Zooloji müzesine ev sahipliği yapar)..Vede Hivernacle – Bahçe-Sera bölümü vardır. Bu alan Dünya Sergisi için 1888 yılında açılmıştır. Camlı bahçe alanında yazları Cafe var..

 
 

◇  Castell dels Tres Dragons/Museum of Zoology Barcelona (Natural Science Museum) :

parc_de_la_ciutadella_barcaslaytph-3
Dünya Fuar merkezi amacı ile  yapılıp (mimar Lluis Domenech 1888), 1930 sonrası Barselona Zooloji müzeliğine ev yapan kompleks yapı..

Lluís Domenech; Montaner Art Nouveau (Modernisme Català) için Antoni Gaudi ile birlikte önemli kişilik olarak kabul edilir. Perşembe,Pazar : saat 10-18; diğer günler: saat 10.00-14.30 açık, pazartresi kapalıdır.Tam bilet : 6 , indirimli 4 €..

Ulaşım: Metro: L1 (Arc de Triomf), L4 (Jaume I),L4( Ciutadella-Vila Olímpica)

  • Katalan parlamentosu, Ziyaret satleri: Cumartesileri saat 10:00-19:00, Pazar ve Resmi Tatiller 10:00-14:00 arası ayrıca ; 01.01, 01.05, 25.12, 26.12. tarih ile Ağustos hafta sonları ve resmi tatillerde kapalı.Rehberli tur ayın ilk Cuma’sı..11-12 eylül de ziyaret mümkün (Catalan national holiday)..Bu alanda birde Museu d’Art Modern var.. Parlamenta, rehberli ziyaret için (bakın).
  • Şelaleli Havuz (Font de la Cascada) : Ortasında bir Venüs heykeli bulunan bu anıtsal şelale parktaki en etkileyici ve romantik anıttır. Parkın Passeig de les Pujades girişine yakın olan anıt 1875-1881 yılları arasında parkın da mimarı olan, Gaudi’nin de hocası Josep Fontsere tarafından tasarlanmıştır. Havuzun bazı dekoratif unsurları o dönemde henüz mimarlık öğrenci olan Antoni Gaudi tarafından yapılmıştır ve bu yönü ile sanatçının ilk önemli çalışması kabul edilir.

 
 

◇  Zoo Barcelonaweb :  Ücret → tam – 21.40 € (bazen online % 50 olmakta! ) // 3-12 yaş → 12,95 €

** Genel bilgi ve yerleşim haritası (buradan)
 

1892’de 14 hektar üzerine kurulmuştur. 400 hayvan türünden 7000 canlı barınmaktadır. Primatlar ve tropik kanatlı hayvanlar bölümü özellikle görülmeye değerdir. Geniş bir alana yayılan parkı az zamanda, yorulmadan gezebilmek için elektrikli araç kiralayabilir (2 kişi 1 saat 16 €) ya da elektrikli trene (3.25 €) binebilirsiniz.
Barselona Hayvanat Bahçesi, 1940’larda hayvanların demir parmaklıklar yerine hendeklerle ayrıldığı nispeten özgür bir plana göre yapılmıştır..Parc Zoologic içerisinde yunus ve balina gösterileri düzenlense de deniz canlıları kısmı,  2015 yılından sonra Zoo Mari’ye (Deniz Canlıları Merkezi) taşınmıştır (?).

 
 

** Bu bölüm sona ermiştir, Sonraki sayfada Eski Şehir El Raval ve diğer gezi mahallelerimiz..

 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir